Alerta de TSUNAMI după un CUTREMUR de 8,3 grade, in CHILE. Cinci persoane au murit si UN MILION AU FOST EVACUATE (video)

17-09-2015 1 minut Sublinieri

Un cutremur cu magnitudinea de 8,3 a lovit in Chile, provocand – dupa ultimele informatii – 5 morti si inundarea puternica a oraselor Coquimbo si Tongoy.

Sinteza evenimentelor:

-► 5 oameni au murit in cel mai puternic cutremur din Chile, dupa seismul din 2010, care a ucis peste 500 de oameni.

-► Un milion de oameni din Chile au fost evacuati din casele lor, dupa ce unele cladiri s-au deplasat ori s-au prabusit in unele zone. Seismul a fost atat de puternic incat s-a simtit chiar si in Buenos Aires, capitala Argentinei, aflata la peste 1.100 de kilometri departare.

-► Chile se pregateste sa faca fata unui tsunami, iar inundatii au fost raportate deja de-a lungul coastei acestei tari. Cea mai afectata regiune este Conquimbo, unde s-au inregistrat valuri de peste 4,5 metri, dar si Tongoy, unde s-au produs valuri de 2 metri. Presedintele Bachelet a declarat ca ambele zone sunt considerate zone de catastrofa, iar armata va fi trimisa acolo pentru a preveni furturile din locuinte.

Cutremurul a fost atat de puternic incat pamantul s-a miscat in mai multe regiuni din America de Sud. Autoritatile au format o celula de criza si incearca sa evalueze primele pagube care s-au produs in mai multe orase, care au fost inundate in urma producerii primului efect de tsunami – mai mic – cauzat de valuri.

Cladirile din capitala Santiago au resimtit foarte mult cutremurul, iar oamenii au fugit pe strazi speriati, in timp ce altii din zonele de plaja au luat masinile pentru a se indeparta de aceasta regiune de risc.

“Inca o data, ne confruntam cu o puternica lovitura din partea naturii”, a declarat presedintele Michelle Bachelet, intr-un discurs televizat, miercuri seara. Seful statului a cerut populatiei din zonele de coasta sa caute adapost pe locuri cat mai inalte, pana cand autoritatile vor evalua complet situatia.

Oficialii au mai anuntat ca majoritatea scolilor vor fi inchise in cursul zilei de joi. Numeroase replici ale cutremurului – inclusiv una puternica, de magnitudine 7, si alte 4 de magnitudine de peste 6 – s-au produs deja. Desi autoritatile au spus ca este prea devreme pentru a se pronunta in privinta efectelor, The Guardian noteaza faptul ca “se pare” ca impactul este mult mai mic in comparatie cu tragedia care s-a produs dupa seismul din 2010. Daca se va dovedi asa, atunci va fi un semn ca masurile traditionale de reducere a efectelor cutremurelor in Chile s-au imbunatatit in ultimii ani.

Cutremurul de miercuri a fost resimtit inclusiv in Buenos Aires, Argentina, pe cealalta parte a continentului. De asemenea, oamenii au simtit miscarile pamantului in Peru si Brazilia. Nu au fost anuntate victime in afara Chile.

Cronologia evenimentelor:

ora 08.15 Pe Twitter au fost publicate cateva fotografii din Los Vilor, un oras de pe coasta, care pare sa fi suportat cel mai mult efectele cutremurului.

ora 08.05 Autoritatile din Chile au anulat alerta de tsunami pentru orasul Isla San Felix, Arhipelagul Juan Fernandez si regiunile Los Rios, Los Lagos, Aysen si Magallanes. Alerta ramane valabila pentru restul coastei.

ora 08.05 Autoritatile din Chile au anulat alerta de tsunami pentru orasul Isla San Felix, Arhipelagul Juan Fernandez si regiunile Los Rios, Los Lagos, Aysen si Magallanes. Alerta ramane valabila pentru restul coastei.

ora 07.30 Harta de mai jos arata nivelele de alerta de tsunami in Noua Zeelanda. Specialistii se asteapta ca, pe coasta de est, sa se produca valuri cuprinse intre 0,2 si 1 metru.

harta


Categorii

1. DIVERSE, Dezastre, calamitati, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare