SARBATOAREA SFINTEI PARASCHEVA – IASI, 2015. Moastele Sfintei Mironosite MARIA-MAGDALENA vor fi aduse de la Manastirea Simonos Petras. PROGRAMUL COMPLET al zilelor de sarbatoare

7-10-2015 7 minute Sublinieri

Procesiunea-de-Sfanta-Parascheva-2011-3-foto-Cristina-Nichitus-Roncea

SĂRBĂTOAREA SFINTEI PARASCHEVA (Iași, 2015)

– comunicat de presă –

Ziua de 14 octombrie reprezintă pentru Iași și pentru întreaga Ortodoxie românească o sărbătoare a bucuriei duhovnicești, a credinței vii și mărturisitoare și o dovadă a dragostei poporului român pentru sfinții și Biserica lui Dumnezeu. Credința, nădejdea și răbdarea mulțimii mari de pelerini, veniți din toate colțurile țării dar și din afara granițelor ei, ca să o cinstească pe sfânta ocrotitoare a Moldovei – toate acestea sunt adevărate lecții de viață și surse de inspirație pentru viața creștinului de azi.

Anul acesta, pelerinii care vor veni să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea să cinstească, începând cu 10 octombrie a.c., şi moaştele Sfintei Mironosițe și Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena (puse într-o raclă ce conține și un fragment din lemnul Sfintei Cruci), aduse de la Mănăstirea „Simonos Petras” din Sfântul Munte Athos. Precizăm că un fragment din lemnul Sfintei Cruci a mai fost adus la Iași, la Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, în anul 2004. Pe data de 11 octombrie a.c, vor fi aduse de la București la Catedrala Mitropolitană din Iași, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, spre închinare, și moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur. Menționăm că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2015An comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”.

În data de 14 octombrie 2015, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, situat în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

[…]

Vă oferim, ataşat acestui comunicat, programul detaliat al evenimentelor prilejuite de sărbătoarea dedicată Sfintei Cuvioase Parascheva, informații despre Sfânta Mironosiță și Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, precum și formularul de acreditare.

Vă rugăm să urmăriți, în această perioadă, secțiunea specială dedicată hramului Sf. Parascheva de pe portalul www.doxologia.ro, unde vor fi postate informații utile despre evenimentele desfășurate în intervalul 9-14 octombrie (inclusiv eventuale modificări de program).

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iașilor

***

Sărbătoarea Sfintei Parascheva 2015

Program 09 – 16 octombrie 2015

NOTĂ : În acest an vor fi aduse la Iași, de la Mănăstirea „Simonos Petras” din Sfântul Munte Athos, moaștele Sfintei Mironosițe și Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, într-o raclă în care se află și un fragment din lemnul Sfintei Cruci, iar de la București vor fi aduse moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur.

VINERI, 09 octombrie 2015:

Orele 07.00-11.30 – Miezonoptica, Utrenia şi Sf. Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).

Orele 16.00-17.00 – Ceasul al IX-lea și Vecernia (în Catedrala Mitropolitană).

Ora 20.00 – Procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva și depunerea lor pe baldachinul din fața Căminului monahal (lângă Catedrala Mitropolitană).

Orele 22.00-23.00 – Întâmpinarea moaștelor Sfintei Mironosiţe și Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, pe Aeroportul Internațional Iași.

Orele 23.00-23.45 – Primirea moaștelor Sfintei Mironosiţe și Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena la Catedrala Mitropolitană.

SÂMBĂTĂ, 10 octombrie 2015:

Ora 07.00 – Sfinţirea apei și Sf. Maslu (în curtea Catedralei Mitropolitane).

Orele 07.30-11.30 – Utrenia şi Sf. Liturghie arhierească (în Catedrala Mitropolitană).

Orele 16.00-17.00 – Ceasul al IX-lea și Vecernia (în Catedrala Mitropolitană).

Orele 21.00-01.00 – Slujba de priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană).

DUMINICĂ, 11 octombrie 2014 :

Orele 07.00-12.00 – Miezonoptica, Ceasurile, Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).

Ora 08.15 – Resfințirea Bisericii „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”- Roşca din Iași (Strada Eternitate, nr. 64).

Ora 09.00 – Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie (la Biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil”- Roşca din Iași)

Ora 16.00 – Conferința „Monahismul orthodox – Un dar pentru lume”, susținută de Părintele Stareț Elisei de la Măn. Simonos Petras din Sfântul Munte Athos la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași (Aula ,,Mihai Eminescu”).

Orele 18.30 – Întâmpinarea, pe aeroportul din Iași, a moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur.

Orele 19.00-20.30 – Pelerinajul „Calea Sfinţilor” – Procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, moaștele Sfintei Mironosițe și Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena și moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur.

Se va desfăşura pe următorul traseu:

Ieșirea cu sfintele moaștele ale Sf. Cuv. Parascheva se va face prin poarta de lângă Casa Nicodim. Se va merge pe strada I. C. Brătianu până la intersecția cu strada Cuza Vodă (Clădirea Teatrului Național Iași). Pelerinajul continuă pe strada Cuza-Vodă până la intersecția cu strada Armeană. Apoi se va coborî pe aceeași stradă spre biserica „Sf. Sava” unde se va face prima oprire. În continuare, se va merge pe strada Costache Negri până în dreptul Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi” unde va avea loc ultima oprire. Se va rosti și aici o ectenie întreit scurtă și se va continua pelerinajul spre Catedrala Mitropolitană prin Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Intrarea în curtea Catedralei Mitropolitane se va face prin poarta principală, se va trece prin fața Catedralei Mitropolitane și apoi sfintele moaște vor fi reașezate pe baldachin în fața Căminului preoțesc „Sf. M. Mc. Gheorghe”.

Orele 21.00-01.00 – Slujba de priveghere – Vecernia, Litia și Utrenia (în Catedrala Mitropolitană).

LUNI, 12 octombrie 2015:

Orele 07.00-11.30 – Miezonoptica, Ceasurile, Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).

Ora 17.00 – Lansare album ,,CERURI. Mănăstiri şi schituri din Arhiepiscopia Iaşilor”, la Sala Gotică a Mănăstirii ,,Sf. Trei Ierarhi”. Invitați: Pr. Sever Negrescu și fotograful Emil Bănuți.

Orele 21.00-01.00 – Slujba de priveghere a Sf. Ap. Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României – Vecernia, Litia şi Utrenia (în Catedrala Mitropolitană).

MARȚI, 13 octombrie 2015:

Orele 07.00-11.30 – Miezonoptica, Ceasurile, Sfânta Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).

Orele 21.00-03.00 – Slujba de priveghere a Sf. Cuv. Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia şi Sfânta Liturghie – în Catedrala Mitropolitană).

MIERCURI, 14 octombrie 2015:

Ora 07.00 – Miezonoptica, Acatistul Sf. Cuv. Parascheva şi Ceasurile (în Catedrala Mitropolitană).

Orele 09.00-13.00 – Sfânta Liturghie (pe podiumul din B-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt). Răspunsurile la strană vor fi date de către Corul reunit al maicilor de la Mânăstirile Văratec și Agapia.

Ora 20.00 – Slujbă de Priveghere (Vecernia, Litia şi Utrenia) – în Catedrala Mitropolitană.

JOI, 15 octombrie 2015:

Orele 07.00-11.30 – Miezonoptica, Utrenia şi Sf. Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).

Orele 16.00-17.00 – Ceasul al IX-lea și Vecernia (în Catedrala Mitropolitană).

VINERI, 16 octombrie 2015:

Orele 07.00-11.30 – Miezonoptica, Utrenia şi Sf. Liturghie (în Catedrala Mitropolitană).

Orele 16.00-17.00 – Ceasul al IX-lea și Vecernia (în Catedrala Mitropolitană).

***

moastele_sfintei_maria_magdalena_01

Viaţa Sfintei Mironosițe și Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena

Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena reprezintă un model de adevărată slujire apostolică, de jertfire plină de dragoste şi credinţă pentru Mântuitorul Hristos.

Numele Magdalena provine de la regiunea ei de obârşie, Magdala Galileii (în limba ebraică „Magdala” însemnând „turnul lui Dumnezeu”), un sătuc de pescari de pe ţărmul vestic al Lacului Ghenizaret, situat între oraşele Capernaum şi Tiberiada. În acest ținut – al Magdalei sau Dalmanutei, după mărturia Sfinților Evangheliști Matei și Marcu (Mt. 15, 30-39; Mc. 8, 1-10) – Sfânta Maria Magdalena L-a cunoscut pe Mântuitorul Hristos, eveniment care a avut loc după săvârșirea minunii săturării mulțimilor.

Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena provenea din neamul lui Neftalim și a fost – potrivit mărturiei Sfinţilor Evanghelişti – prima persoană care L-a văzut pe Hristos înviat, primind totodată de la El misiunea de a vesti şi celorlalţi Apostoli Învierea. Pentru această cinste deosebită, Biserica o mai numeşte şi „apostol al Apostolilor”.

În Sfintele Evanghelii nu găsim informații despre anii de tinereţe ai Sfintei Maria Magdalena, însă despre ea fac referire Sfântul Evanghelist Luca şi Sfântul Evanghelist Marcu, aducându-ne la cunoştinţă că ea a fost femeia vindecată de Mântuitorul Hristos de șapte demoni (Luca 8, 2; Marcu 16, 9). Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena nu trebuie confundată cu femeia păcătoasă despre care se vorbeşte în Sfintele Evanghelii sau cu Maria din Betania (sora lui Lazăr). Faptul că Sfânta Maria Magdalena a fost asemuită altor femei descrise în Evanghelii nu este un lucru confirmat nicăieri în Tradiţia bisericească, nici în cântările bisericești sau în scrierile Sfinţilor Evanghelişti, care afirmă doar că Domnul a izbăvit-o de cei şapte demoni ce o chinuiau, fără a face referire la viaţa sa de dinaintea întâlnirii cu Mântuitorul.

Din momentul vindecării sale a început o nouă viaţă, părăsindu-şi părinţii, rudele şi toate cele pământeşti, alăturându-se celor ce-L urmau pe Hristos în propovăduirea Sa.

Sfânta Maria Magdalena, ucenica lui Hristos

Fiind totdeauna alături de Mântuitorul şi de Preacurata Sa Maică, Sfânta Maria Magdalena este aşezată de Evanghelişti în fruntea celorlalte femei care Îl urmau pe Hristos. Dincolo de momentele plăcute, în care împreună cu mulţimile se bucura de învățăturile lui Hristos şi lua parte la minunile Sale săvârşite în popor, Maria Magdalena şi-a arătat dragostea şi devotamentul şi în clipele cumplitelor Pătimiri la care Fiul lui Dumnezeu a fost supus. Ea a fost de faţă la procesul lui Hristos, pe drumul Crucii, în timpul răstignirii Mântuitorului sau al coborârii de pe Cruce.

Potrivit relatării Sfântului Evanghelist Matei, Sfânta Maria Magdalena a fost prezentă şi la punerea Domnului în mormânt. După ce mormântul a fost pecetluit, femeile mironosiţe s-au întors în cetate, însă numai Maria Magdalena şi Fecioara Maria au rămas atunci lângă mormânt până seara târziu.

Sfintele Evanghelii relatează cum femeile mironosiţe, în grupuri, revin de mai multe ori la mormânt, unde primesc vestea Învierii. Dintre toate, Sfânta Maria Magdalena este singura care se întoarce la mormânt de patru ori.

Sfânta Maria Magdalena, următoare a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

În acord cu Tradiţia Bisericii Ortodoxe, după Învierea Domnului şi până la Înălţare, Sfânta Maria Magdalena a rămas la Ierusalim, lângă Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Alături de Maica Domnului şi de Sfinţii Săi Apostoli a participat la minunea Înălţării Domnului de pe Muntele Măslinilor, dar şi în casa cu foişor, în ziua Cincizecimii, când Duhul Sfânt Cel făgăduit S‑a pogorât în chip de limbi de foc peste cei prezenţi.

Sfânta Mironosiţă a ieşit apoi, întocmai ca un apostol, la propovăduire şi, străbătând multe ţări, a binevestit pe Hristos păgânilor. Tradiţia confirmă că Maria Magdalena şi-a urmat misiunea apostolească de propovăduire a învăţăturii creştine în Biserica primară, făcând călătorii misionare în Roma, Galia, Egipt, Fenicia, Siria şi Pamfilia.

Revenită la Ierusalim, a rămas aici pentru a sluji Preasfintei Născătoare de Dumnezeu până aceasta avea să treacă la cele veşnice.

Mutarea la cele veşnice

După adormirea Maicii Domnului, l-a urmat pe ucenicul cel iubit, Sfântul Ioan Teologul, în Efes şi acolo şi-a sfârşit viaţa ei pământească.

A fost înmormântată la dreapta intrării în peştera unde aveau să adoarmă mai apoi cei şapte tineri martirizaţi în Efes, pomeniţi de Biserica noastră la 4 august.

Calendarul ortodox pomeneşte la 22 iulie pe Sfânta Mironosiţă și Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena. Femeile mironosiţe sunt prăznuite de Biserică, laolaltă, în a III-a Duminică după Învierea Domnului.

Istoricul sfintelor moaşte ale Sfintei Mironosițe și Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena

Peştera unde s-a odihnit întru cele veşnice Sfânta Maria Magdalena a devenit locaş de binecuvântare şi de tămăduire a multor neputinţe până în anul 900, când împăratul bizantin Leon al VI-lea Înţeleptul (886-912) a poruncit strămutarea sfintelor sale moaşte la Constantinopol, pentru a fi aşezate în ctitoria sa, Mănăstirea „Sfântul Lazăr”.

Potrivit unei mărturii din anul 1420, în Mănăstirea „Sfântul Lazăr” din Constantinopol nu mai existau decât foarte puţine moaşte ale Sfintei Maria Magdalena, care fuseseră încorporate, pentru siguranţă, în interiorul unei coloane.

Mănăstirea Simonos Petra din Sfântul Munte Athos adăposteşte astăzi mâna stângă a Sfintei Maria Magdalena. Din cauza incendiului din anul 1580 au fost distruse dovezile prin care am putea determina condiţiile în care a fost dobândită această comoară. Cu siguranţă, ele au ajuns în Sfântul Munte Athos direct din Constantinopol. Cea mai veche mărturie a prezenţei sfintelor moaşte la Simonos Petra o reprezintă inscripţia de pe răcliţa din argint aurit a Sfintei, în formă de mână, unde se poate citi: „Mâna stângă a Sfintei Mironosiţe şi Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena din Mănăstirea Sfântului Simon în anul 7151” (1642/1643).

În jurul anului 1748 sfintele moaşte au fost furate de piraţi turci şi duse la Tripoli (Libia de azi), unde au rămas captive printre cei de altă credinţă pentru 18 ani. În jurul anului 1766, stareţul Mănăstirii Simonos Petra, Ioasaf din Mitilini, izbuteşte să adune banii pretinşi pentru răscumpărarea moaştelor Sfintei Maria Magdalena, şi reuşeşte să readucă moaştele în mănăstire. De atunci, aceste sfinte moaşte sunt prezente în Mănăstirea Simonos Petra până în zilele noastre.

Părți din moaştele Sfintei Maria Magdalena se păstrează şi în alte mănăstiri din Sfântul Munte Athos. Talpa stângă se află la Sfânta Mănăstire Esfigmenu. Mici fragmente există în Sfintele Mănăstiri: Vatoped, Dionisie, Dochiariu, Zografu, Xenofont, Sfântul Pavel şi Sfântul Pantelimon. Fragmente din moaştele ei sunt păstrate, în afară de Sfântul Munte Athos, şi la alte câteva mănăstiri de pe teritoriul grecesc. Părţi din mâna ei dreaptă se păstrează în Sfânta Biserică a Învierii din Ierusalim şi la Muzeul din Sofia (Bulgaria).

Moaştele Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena sunt aduse de la Mănăstirea Simonos Petra spre închinare credincioşilor în multe locuri ale creştinătăţii, pentru a se bucura de binefacerile Sfintei şi pentru a putea mulţumi acesteia cu închinare smerită şi rugăciune.

Cinstitele moaște ale Sfintei Mironosițe Maria Magdalena sunt aduse spre închinare anul acesta în România, la Catedrala Mitropolitană din Iași, cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, sărbătoare ce are loc în fiecare an la data de 14 octombrie și care adună numeroși pelerini din toată țara.


Categorii

1. DIVERSE, Comunicate, Pagini Ortodoxe, Sarbatori, comemorari, sfinti

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “SARBATOAREA SFINTEI PARASCHEVA – IASI, 2015. Moastele Sfintei Mironosite MARIA-MAGDALENA vor fi aduse de la Manastirea Simonos Petras. PROGRAMUL COMPLET al zilelor de sarbatoare

  1. De pe data de 16 octombrie, spre seara , mana Sf. Maria Magdalena va fi adusa si in Draganesti Vlasca , la Manastirea Pantocrator ( aproximativ 60 km de Bucuresti) si va sta pana pe 19 octombrie. Eu am dat vestea mai departe , acum este rândul vostru.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare