JAPONIA. Guvernul vrea sa ELIMINE din invatamantul superior STIINTELE UMANE si SOCIALE. ”Statele totalitare resping predarea umanioarelor”

9-10-2015 1 minut Sublinieri

unif

Pentru Ministerul [japonez al] Educației, predarea acestora nu răspunde „nevoilor societății.”

În iunie, ministrul japonez al Educației, Hakubun Shimomura, a trimis o scrisoare președinților celor optzeci și șase de universități din țară pentru a le cere să înlăture departamentele de științe sociale și umane „sau să le transforme, astfel încât să corespundă mai bine nevoilor societății.”

Din cele șaizeci de universități japoneze care oferă cursuri de literatură și umanioare, șaptesprezece au anunțat deja că vor înceta să mai accepte studenți în aceste discipline și în total douăzeci și șase de școli au confirmat că își vor închide sau își vor reduce departamentele, potrivit rapoartelor oferite de Times of Higher Education.

Tehnica înaintea teoriei

Pe de altă parte, universitățile din Tokyo și Kyoto, cele mai prestigioase din țară, au declarat că nu vor urma recomandările guvernului.

Această decizie a guvernului nipon corespunde planului de creștere economică asumat de prim-ministrul Shinzo Abe, potrivit căruia rolul universităților este de a „produce resurse umane care să răspundă nevoilor societății.”

Într-un discurs din 2014 susținut la o reuniune a OCDE, el a spus: „Mai degrabă decât să aprofundăm o cercetare academică extrem de teoretică, vom încuraja o educație profesională și tehnică ce anticipează mai bine nevoile societății.”â

O politică demnă de un stat totalitar?

Într-un editorial din Japan Times, președintele Universității Shiga, Takamitsu Sawa, s-a plâns că un membru al Departamentului de Educație a sugerat că, în afara celor opt universități de elită, în restul universităților elevii ar trebui să învețe mai degrabă să utilizeze programe de contabilitate pe computer decât textele economistului Paul Samuelson, și traducere din engleză în japoneză, mai degrabă decât Shakespeare.

El a reamintit că acest dispreț pentru științele umane nu este nou în Japonia: în 1960, ministrul educației declara deja că universitățile ar trebui să se concentreze doar asupra predării științelor naturale și a ingineriei. Dar pentru Takamitsu Sawa această atitudine este periculoasă:

„Baza societăților democratice liberale este gândirea critică, care se hrănește din cunoașterea umanistă. Fără excepție, statele totalitare resping predarea umanioarelor, iar statele care resping predarea acestora devin totalitare.”

traducere pentru Cuvantul Ortodox de s.m


Categorii

1. DIVERSE, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Traduceri

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “JAPONIA. Guvernul vrea sa ELIMINE din invatamantul superior STIINTELE UMANE si SOCIALE. ”Statele totalitare resping predarea umanioarelor”

  1. Eliminarea materiilor umaniste inseamna o dezumanizare a omului si o robotizare la propriu a lumii.Ne apropiem de matrix.Asa cred.

  2. Imbecilitate made in Japan: accesul populatiei la metru se blocheaza la alarma de atac nuclear!

    Tokyo shuts down entire Metro system in response to North Korea missile test
    Tokyo Metro official Hiroshi Takizawa says the temporary suspension affected 13,000 passengers.
    Service was halted on all nine lines at 6.07am. It resumed at 6.17am after it was clear there was no threat to Japan.
    http://www.independent.co.uk/news/world/asia/north-korea-missile-test-reaction-japan-tokyo-metro-system-ballistic-nuclear-failed-a7708931.html

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare