GRECIA: peste 2000 de biserici FARA PREOT din cauza POLITICILOR AUSTERITATII. Mitropolitul Ieronim al Gortinei: “VOM DEVENI TURCI”/ Patriarhul Daniel a fost vizitat de AMBASADORUL SUA

20-11-2015 2 minute Sublinieri

În mai mult de 2.000 de biserici din Grecia nu mai slujește niciun preot. S-a ajuns aici după ce ani de-a rândul, statul a trebuit să facă tăieri bugetare. Preoții au statut de funcționari publici în Grecia și inclusiv pentru ei, se aplică o regulă care spune că pentru fiecare angajare, e nevoie de zece concedieri sau pensionări prealabile.

La sfârșitul anilor ’60, Biserica Ortodoxă din Grecia a cedat statului peste 95% din proprietățile sale. Cât de mult și-a dorit lucrul acesta rămâne de discutat, căci în acea perioadă Grecia se afla în plină dictatură militară. Oricum, statul s-a angajat să plătească salariile preoților. Grecia are în acest moment ceva mai mult de 9.000 de preoți și numărul lor a scăzut constant în ultimii ani. Absolvenți la teologie ar fi destui, dar ca un preot să primească o parohie, e nevoie ca alți zece să iasă din sistem.

E o regulă care se aplică în tot sistemul bugetar al Greciei și dat fiind că statul le plătește preoților salariul, aceștia au statut de funcționari publici. La fel ca și celorlalți bugetari, și preoților le-au scăzut salariile. Anual, statul plătește pentru salariile clerului cam 190 de milioane de euro. E drept, biserica plătește ceva taxe, însă în 2011, acestea au însumat cam 13 milioane de euro.

Oficial, sunt scutite de la plata taxelor și impozitelor bisericile care sunt monumente istorice precum și cele care au în grijă centre sociale, la care oamenii săraci pot să vină să ia masa, sau să înopteze dacă nu au un adăpost. Pentru a nu le închide, biserica greacă a redus programul mai multor posturi de radio pe care le deține și a închis mai multe publicații.

În satele în care nu există niciun preot, biserica a trimis absolvenți la teologie care slujesc pro-bono. Însă de cele mai multe ori, comunitățile locale strâng bani pentru a-i asigura un venit minim.

În prezent, guvernul grec limitează drastic numărul de hirotoniri de noi preoți, din cauza acestui fapt multe parohii rămânând fără preoți. Acest lucru înseamnă că, în unele biserici, duminica nu va mai exista Sfânta Liturghie.

Conform legislației actuale, un nou funcționar public (în acest caz, preotul) poate fi angajat numai după pensionarea a zece colegi de-ai săi.

Potrivit Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, numărul de parohii rămase fără îngrijire pastorală a ajuns la 22% – din totalul necesar de 10.500 de preoți lipsind 2.300.

Pastorația a fost lovită, mai presus de toate, în orașele mici, potrivit lonews.ro. Cele mai multe dintre ele sunt situate la o distanță considerabilă de satele vecine, accesul la acestea este dificil, din cauza infrastructurii de transport subdezvoltate, iar în același timp, comunitățile mici nu sunt în măsură să susțină din fonduri proprii un preot.

Mitropolitulul Eustatie de Monemvasia a evaluat situația eparhiei proprii, ca fiind critică:

Acest lucru înseamnă că, în unele biserici, duminică nu se face Liturghie. Locuitorii din satele mici sunt abandonați de oficialii guvernamentali, lăsați fără profesori, fără servicii publice. Oamenii mai aveau doar Biserica. Dacă nu există nici măcar preot, ei rămân, în general, fără protecție și sprijin“.

Mitropolitul Ieremia de Gortin împărtășește si el aceeași îngrijorare:

În eparhia mea, la 150 de biserici au rămas 50 de preoți. Clopotele au încetat să mai sune. Unul dintre localnici mi-a spus: Nu avem cadre didactice, preot, nu mai sună un clopot. Deci, mai devreme sau mai târziu, vom deveni turci.

Episcopul a amintit că Biserica Ortodoxă Greacă a salvat țara de la islamizare și de la pierderea identității naționale, în anii de dominație otomană.

Patriarhul Daniel l-a primit miercuri, la Reședința patriarhală, pe Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România.

Ambasadorul SUA în România, aflat la început de mandat, a precizat, in timpul întrevederii, că este pentru prima oară în cariera sa când își desfășoară misiunea diplomatică într-o țară ortodoxă și a exprimat interesul de a cunoaște mai bine istoria, rolul și contribuția Bisericii Ortodoxe Române în societatea românească.

Potrivit basilica.ro, Hans Klemm a vorbit despre cele trei priorități ale mandatului său: securitatea și strategiile de apărare ale României, promovarea democrației, inclusiv a libertății religioase și promovarea prosperității prin schimburi comerciale și investiții.

Părintele Patriarh Daniel l-a felicitat pe noul ambasador al SUA și a apreciat relațiile foarte bune dintre cele două state. Patriarhul României a mulțumit înaltului oaspete pentru ospitalitatea manifestată de poporul american față de românii stabiliți de-a lungul timpului pe continentul american și a subliniat că, pentru noi, democrația se fundamentează mai întâi pe valorile evanghelice ale demnității umane,dreptății sociale și solidarității comunitare la nivel național și internațional. În acest context, P. F. Daniel a menționat ca prioritate a misiunii Bisericii intensificarea legăturii vieții spirituale cu lucrarea social – caritabilă și educațională.

În acest sens, Patriarhul României a menționat că una din probleme grave care afectează în prezent numeroase familii de români este fenomenul migrației. De aceea, între cele peste opt sute de instituții și proiecte sociale derulate de Biserica Ortodoxă Română, se distinge programul Alege școala! desfășurat la nivel național cu scopul prevenirii și reducerii abandonului școlar.


Categorii

1. DIVERSE, Grecia, IPS Ieremia de Gortina, Patriarhul Daniel, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “GRECIA: peste 2000 de biserici FARA PREOT din cauza POLITICILOR AUSTERITATII. Mitropolitul Ieronim al Gortinei: “VOM DEVENI TURCI”/ Patriarhul Daniel a fost vizitat de AMBASADORUL SUA

  1. F interesant, cum l-a primit patriarhul pe unul dintre cei (Dept de Stat al SUA) care militează pe față și cu resurse puternice chiar împotriva BOR. Choar nici un cuvânt de la obraz???

  2. @ cristian:

    Pai cine crezi ca e mai puternic (lumeste vorbind) si cine crezi ca solicitat intrevederea? Sau oare ne inchipuim ca a fost numai ceva de protocol, de complezenta si atat?

  3. Multumesc ce ati facut pentru mine frati admini!

  4. Sa vedem acum cite cluburi, baruri, cafenele si alte asemenea vor fi amendate!

  5. @ Spartacus:

    E halucinant totul, aproape ca inca am rezerve sa cred ca e real. Nu reiese totusi acuzatia penala – “crestinism radical” nu poate fi o acuzatie. Si apoi stim ca penticostalii sunt foarte influenti in lume, mai ales cei din America au foarte multa putere si, in general, sunt solidari, stiu unii de altii si se ajuta unii pe altii, de aceea ar fi bizar sa nu se intervina pentru ei. Ceea ce nu inseamna ca excludem ca asa ceva poate sa inceapa deja, intr-adevar. Dar, sincer, mai tare ma tem pentru ortodocsi decat pentru neoprotestanti.

  6. Aceasta metoda perfida de prigonire a ortodoxiei se va aplica si in Romania. Nu este ceva intamplator, conjunctural sau de scurta durata.
    Aceasta inselatorie a fost pusa la cale cu mult timp in urma.

    La fel s-a intamplat si in Romania cu averea legitima a BOR. Si nu numai cu averea. Daca nu ma insel, cu mult timp in urma certificatul de casatorie era eliberat de biserica la care se casatoreau tinerii si nu la sfatul popular, primarie sau cum s-o mai numi. Prin aceasta manevra, statul mamona i-a facut pe tineri sa se casatoreasca fara sa mai treaca prin Sfanta Taina a Bisericii.

    Se duc oamenii la primarie si sunt “casatoriti” de catre un functionar public. Dupa care, ori amana casatoria adevarata in Biserica, ori nu o mai fac deloc, pentru ca sunt inselati de stat, amagindu-i ca sunt in regula. In tot acest timp, de amanare sau chiar de renuntare la Sfanta Taina a casatoriei, ei traiesc in curvie, dau nastere la copii s.a.m.d.

    Nu cred ca va mai trece mult timp pana se va aplica si la noi metoda “preot = functionar public”, cu tot ceea ce decurge din aceasta subjugare.

  7. @Spartacus, admin2:

    nu e vorba de crestinism aici. Meet…Barnevernet!

    https://en.wikipedia.org/wiki/Child_Welfare_Services_(Norway)

    https://www.rt.com/news/263625-norway-children-welfare-protest/

    http://thinkprogress.org/immigration/2015/08/26/3695473/norway-child-welfare-immigrant-parents/

    Am mai postat mi se pare despre asta aici. O alta afacere sinistra si oficiala, dar parca mai sinistra ca altele.

  8. Admin
    Da, este vorba de penticostali. Bineinteles ca se ajuta intre ei si dupa cum vezi la rubrica de comentarii. cand ei spun : ”Domnul sa-ti ajute, suntem alaturi de voi”, ei au si pus in practica ceea ce au zis. Biserica penticostala are multa influenta si putere, mai ales daca intervine biserica penticostala din SUA. Nu sunt chiar diferiti de protestantii din Scandinavia . Logica spuna ca daca autoritatile au inceput a se deda la astfel de actiuni impotriva penticostalilor, ar trebui sa inceapa actiunile si impotriva bisericii protestante oficiale. Parerea mea este ca nu va dura mult pana ce vor incepe. Gravitatea consta in faptul ca atunci cand biserica protestanta scandinava va fi atacata si prigonita, , se va supune imediat deoarece este goala de duh si de enoriasi, dupa cum bine stim. In republicile Neocomuniste scandinave, totul trebuie facut in accord cu statul atotputernic in numele umanismului. Totusi, trebuie sa remarc ca si printre penticostali si printre protestanti exista conservatori” incapatanati”. Ca si la noi, autoritatile incearca si daca nu li se opune rezistenta, merg pana la capat. Cred ca este doar o chestiune de timp pana cand Biserica Ortodoxa Romana din Bergen si chiar Episcopia bisericii Europei de Nord va incepe sa aibe probleme serioase. Preotii din aceste biserici fac adevarate minuni intr-o mare de ateism si gheata duhovniceasca. Parintele de la Biserica ortodoxa romana din Bergen tine cu eroism biserica sa la linia de plutire , printre costuri enorme, taxe si chirie halucinante plus incapatanarea multor romani care au fost loviti de vraja ateismului si materialismului scandinav. Exista romani in Norvegia care urasc atit biserica ortodoxa si in general crestinismul cat si pe cei care merg la biserica. Au uitat bisericuta din satul lor si babele care le dadeau mere si prajiturele din cosuri. Pur si simplu nu observa si nu vor sa admita ca sunt doar sclavi moderni , inglodati in taxe , preturi uriase , rate pentru absolut totul (nimic din casele lor nu le apartine, totule al statului si al bancilor) si ca au ajuns sa traiasca intr-o raceala si nesimtire de groaza. Cu adevarat ”Dead men walking”. Ei numesc asta progress. Dar totusi se intampla si mici miracole, Dumnezeu lucreaza si in mijlocul mortii, mare este numele Lui.La slujba de Inviere de la biserica ortodoxa romana din Bergen a fost prezenta o familie de norvegieni (sot, sotie, copii). Vin si asista cu placere de aprox. 3 ani la slujba ortodoxa de Inviere. Ei spun ca locuind in vecinatatea bisericii, au observat o mare de lumanari noaptea inconjurand biserica si clopotul care bate. Au venit sa vada si s-au simtit intr-un anume fel. Acum revin an de an, stau cuminti in ultimul rand, observa, zambesc si nu scot o vorbulita . Nu s-au convertit inca dar cred ca Dumnezeu are un plan cu ei.

  9. Doroteea
    Stiu fenomenul diabolic practicat de Barnevernet , precum si criteriile lor in baza carora actioneaza si provoaca atita durere. Au pornit la inceput pe anumite baze reale, in sensul ca existau chiar multe familii care isi neglijau copiii. Apoi au trecut la abuzuri depasind cu mult limitele absurdului. Elementul nou acum este ca incep sa se lege si de factorul religios. Ori aici va fi un dezastru. O tara atee cu etnii multireligioase, va dori sa-i adapteze pe toti locuitorii ei. Ideea este ca in realitate societatile atee nu vor sa instaureze ateismul generalizat. Nu acesta va fi scopul, ci doresc a institui o noua religie umanista. Pentru aceasta insa, trec totul prin malaxorul ateismului .

  10. @Spartacus

    Dezastrul era si fara factorul religios din punctul meu de vedere. Problema lor par a fi copiii imigrantilor. Ori sa iei pur si simplu copiii de langa familiile lor fara nici un motiv rezonabil sub pretexte absurde (de exemplu ca nu exista suficient „eye-contact” intre copil si parinte) iar parintii nicic macar sa nu stie unde ajung copiii lor, asta mi se pare in sine diabolic. Factorul religios nu este, in contextul asta, decat un pretext intre altele. Mult mai grav este ce se ascunde de fapt aici – si ma tem ca nu e vorba doar de religie si de ateism. Ei oricum sunt o societate atee, iar daca vor represiune religioasa exista si alte mijloace.

  11. Doroteea
    De acord cu tine. Dar totusi mai citeste odata articolul si motivul pentru care au luat cei 5 copii. Pentru atitudine crestina, cantece crestine, etc. Iar asta, dupa cum spun ei, nu se poate intr-o societate ca cea norvegiana. De ce totusi nu fac la fel si cu familiile musulmane. Eu cred ca treaba asta va crea un precedent. Nu vreau sa ma hazardez cu presupunerile inca, dar vom vedea.

  12. Copiii astfel preluati sunt educati intr-un anume fel, probabil. Am vaga impresie ca sunt rapiti de la familii mai mult cei care pot trece mai tarziu, dupa aspect, drept scandinavi veritabili, dupa cum am mai citit intr-un articol al unei rusoaice care si-a pierdut in mod similar copiii. Daca si arabii mai bruneti si negrii sau asiaticii sunt vizati in aceeasi masura, atunci ma insel. Romanii poate nu au o comunitate prea inchegata si o religie care ii arde pe unii vestici si as fi curioasa daca si musulmanii sunt taxati pentru fundamentalizarea copiilor lor sau cu ei n-au norvegienii nicio treaba, sau n-au avut pana mai alaltaieri.

  13. Ileana, @Spartacus

    Suspectez motive si mai sumbre

  14. Doroteea@
    Si eu.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare