Inundatii in mai multe localitati din tara

28-11-2015 3 minute Sublinieri

inundatii-raul-timis-adi-piclisan

  • Hotnews:

Peste 1.200 de angajati MAI au intervenit in ultimele 24 de ore / In Teleorman s-a facut o bresa pe  sub calea ferata pentru a evita inundarea a 50 de case / Mai sunt probleme pe trei drumuri judetene

In ultimele 24 de ore, peste 1.200 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne cu aproximativ 600 de mijloace au intervenit pentru limitarea efectelor meteo periculoase in 54 de localitati din 12 judete, a declarat sambata purtatoarea de cuvant al MAI, comisar de politie Monica Dajbo.

Apele au inundat 20 de locuinte din judetele Olt, Mehedinti, Valcea si Giurgiu, si 66 de curti si gradini din Olt, Dambovita, Mehedinti, Arges, Valcea, Gorj, Ilfov si Giurgiu. Se intervine in continuare in 25 de localitati din judetele Dambovita, Giurgiu, Olt, Teleorman, Arges, Dolj, Valcea si Ilfov.

La acest moment nu sunt localitati izolate si nici persoane in pericol.

In cursul noptii trecute o situatie mai deosebita a fost in localitatea Babeni, judetul Valcea unde, digul canalului colector care traverseaza orasul s-a fisurat existand riscul de inundatii.

La fata locului au intervenit 50 de pompieri, politisti, jandarmi si militari de la MApN si s-a actionat atat pentru consolidarea digului, cat si pentru pregatirea evacuarii preventive a aproximativ 70 de persoane din locuintele situate in zona de risc. La fata locului a fost prezent Prefectul Judetului, iar impreuna cu specialistii de la apele romane s-a identificat o solutie tehnica in amonte de localitatea Babeni care a permis scaderea nivelului pe canalul colector din oras si implicit scaderea presiunii pe digul de protectie.

In aceste conditii nu s-a mai impus evacuarea a populatiei insa si la aceasta ora se continua lucrarile la intarirea digului cu forte ale ISU, ale MApN si din partea autoritatilor locale.

O alta interventie de indepartare a unei situatii de risc pentru populatie a avut loc noaptea trecuta in zona localitatii Plosca din judetul Teleorman, unde Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a decis realizarea unei brese de scurgere sub calea ferata pe relatia Alexandria – Rosiori de Vede, lucrare necesara pentru a evita inundarea a peste 50 de case din localitatea Plosca. In aceasta dimineata terasamentul caii ferate a fost refacut si circulatia feroviara pe aceasta ruta a fost reluata.

O alta zona care ramane in atentia autoritatilor este cea de pe DN67C Ranca – Novaci unde se actioneaza in continuare pentru deszapezire intre kilometrii 22 si 34. Aici in cursul noptii trecute in jurul orei 4, deplasarea unui microbuz care transporta 7 adulti si 2 copii dinspre statiunea Ranca spre Novaci a fost facilitata de un plug care i-a deschis drumul inzapezit. De asemenea, o persoana care necesita asistenta medicala a fost transportata cu ajutorul unei senilate la o ambulanta care a dus-o la spital.

La aceasta ora, mai sunt probleme pe trei drumuri judetene.

In Dolj, raul Teslui a inundat drumul judetean 641 pe o portiune de 75 de metri, circulatia autoturismelor fiind deviata pe rute ocolitoare. Pe DJ 653, in comuna Schitu se circula cu restrictii, iar pe 644 A – comuna Morunclav, se circula pe un singur sens.

In aceasta dimineata, in 20 de localitati din judetele Galati, Prahova, Vrancea, Bacau, Mehedinti si Valcea era intrerupta alimentarea cu energie electrica, dar echipele de interventie erau deja in teren pentru remedierea situatiei, a mai spus purtatoarea de cuvant a MAI.

Inundatii in 11 localitati din Prahova, inclusiv in Sinaia, Busteni, Azuga si Valenii de Munte

Pompierii prahoveni au intervenit, in ultimele ore, pentru evacuarea apei din curti si beciuri in 11 localitati din judet in care au fost inregistrate inundatii, cauzate de ploile abundente, informeaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presa emis, sambata, de Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Prahova, in ultima perioada au fost inregistrate inundatii in 11 localitati, respectiv Sinaia, Valenii de Munte, Azuga, Busteni, Baltesti, Lipanesti, Baicoi, Plopu, Barcanesti, Podenii Noi si Mizil, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din beciuri si din curti.

De asemenea, lucratorii ISU au intervenit si pentru evacuarea apei la Sectia de Pediatrie a Spitalului Sinaia, unde a avut loc o revarsare a canalului de scurgere.

Potrivit purtatorului de cuvant al ISU Prahova, Marius Mihai, grupul sanitar al personalului de pe acea sectie a fost inundat in urma revarsarii unui canal de scurgere, apa fiind evacuata cu o motopompa, activitatea medicala nefiind afectata. Totodata, sambata dimineata patru localitati, respectiv Pucheni, Puscasi, Pietrosani si Fanari, erau partial nealimentate cu energie electrica, fiind afectati la acel moment 2.658 de consumatori.

Purtatorul de cuvant al Electrica Muntenia Nord, Marian Popa, a declarat, pentru AGERPRES, ca acele deranjamente au fost remediate, astfel ca in prezent se mai inregistreaza deranjamente colective doar pe reteaua de joasa tensiune, in Breaza, Comarnic, Secaria, Lipanesti, Copaceni, aproximativ 500 de consumatori fiind afectati.

Judetul Prahova a fost sub cod galben de avertizare pentru fenomene meteorologice pana la ora 12:00, iar incepand cu orele 07,45 s-a instituit cod portocaliu hidrologic, valabil pana sambata la ora 18:00.

La cinci ani de la apariţia uriaşei gropi de şapte metri adâncime de pe faleza oraşului Galaţi, lucrările de consolidare a zonei n-au început încă. Autorităţile s-au mulţumit cu o reparaţie de mântuială, care n-a rezistat în faţa ploilor abundente din ultimele zile. Acum, fiecare oră contează, spun specialiştii, pentru că surparea falezei ameninţă blocurile din zonă.

Din cauza ploilor din ultimele zile, în această zonă au apărut din nou denivelări şi surpări. Tot aici, în urmă cu cinci ani, a apărut o groapă cu o adâncime de şapte metri. De atunci şi până acum, în cinci ani de zile, singurele măsuri luate de autorităţi au fost astuparea gropii cu saci de nisip şi închiderea circulaţiei rutiere.

Reprezentanţii societăţii civile au încercat să sensibilizeze opinia publică şi autorităţile, dar totul a rămas pe hârtie.

Radu Brînzan, preşedintele asociaţiei „Galaţiul, oraşul meu”: Din păcate, această dezbatere publică a avut ca şi finalitate elaborarea unui alt studiu după celelalte 3-4 care au fost, deci, practic nu s-a întâmplat nimic”.

Abia acum studiile, care au costat 600.000 lei, au fost finalizate. Urmează să fie făcut un proiect, care trebuie aprobat de consiliul local şi abia după aceea se trece la execuţie. Deocamdată, banii vor fi luaţi din bugetul local, dar primarul spune că ar fi nevoie şi la fonduri europene sau guvernamentale.

Marius Stan, primar Galaţi: „Se va lucra la nivelul subsolului, după aceea, reparaţia stradală, reparaţia infrastructurii stradale”.

Primăria Galaţi a considerat că este mult mai importantă construirea unui tunel pe sub Dunăre. Prima etapă va fi… realizarea unui studiu. Asta în timp ce specialiştii avertizează că situaţia este foarte gravă şi orice amânare reprezintă un risc.

Constantin Mitroi, expert în construcţii: „Avariile cresc şi o să ajungă în curând să dărâme şi blocurile. Există reţele de cabluri electrice, există reţele de apă care alimentează Valea Oraşului, există reţele de canalizare Toate reţelele astea sunt în pericol să se rupă şi repararea lor costă mai mult decât faleza”.

Reparaţiile provizorii de la faleza gălăţeană au fost făcute în iulie 2014.


Categorii

1. DIVERSE

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare