SINISTRELE MANIPULARI ALE “CRIMELOR” COLECTIV IMPUTATE SISTEMULUI SANITAR ROMANESC. “Se pregătesc baieții de privatizare și nu știu cum? Știm noi. Pas cu pas”/ ODIOASA DISCRIMINARE intre PACIENTII “PRIVILEGIATI” de la Club si PACIENTII SARACI, care nu conteaza pentru nimeni: “De ce un om ars acum trei luni n-ar avea și el dreptul să fie tratat în străinătate, iar cei de la Colectiv au?”

5-12-2015 18 minute Sublinieri

ambulanta

Nota noastra:

Cand au fost atentatele de la Paris, primele masini de politie si pompieri au ajuns la sala de concert Bataclan dupa 20 de minute. Intre timp, inauntru teroristii impuscau oameni.

Presa franceza nu a declansat o campanie mediatica impotriva politiei si nu si-a sfasiat hainele urland ca au murit oameni cu zile pentru ca politiei i-au luat atatea minute pana a ajuns la locul faptei – si, oricum, intervenind mult mai tarziu. De asemenea, nu au existat interogari cu privire la operativitatea serviciilor de urgenta, avand in vedere ca, daca accesul in sala era imposibil fara declansarea unui asalt, totusi existau multi raniti deja in afara locatiei.

Ca o legiune intreaga care isi cauta neodihnita turma de porci pentru a o zdrobi de stanci, agentii de propaganda au agitat subiect dupa subiect pentru a starni o ura colectiva impotriva medicilor si, astfel, impotriva intregului sistem sanitar. Trei capete de acuzatii au fost gasite, iar vina decretata a fost, nici mai mult, nici mai putin, decat crima. Prima acuzatie – nu au fost pacientii trimisi peste hotare, autoritatile au mintit, au facut PR atunci cand au spus ca se descurca. A doua – nu au fost lasate ambulantele private sa ridice ranitii (umbla vorba pe Facebook ca langa clubul Colectiv era o unitate BGS), Arafat nu vrea concurenta. A treia si ultima scoasa din sertar – pentru ca nu au vrut sa trimita pacientii in spitalele din strainatate, acestia au murit din cauza infectiilor.

Acuzatii care nu pot prinde decat daca sunt lansate urlat, lozincard, apeland la afecte. La cea mai mica scrutare rationala, niciuna nu rezista. Analizate din perspectiva intrebarii cui foloseste, aceste manipulari ordinare isi gasesc explicatia. Cui foloseste sa fie acuzat Arafat ca a blocat ambulante private pentru ca nu vrea concurenta? Pai, logic, firmelor care vor sa capuseze banul public prestand privat servicii de ambulanta. Cine castiga de pe urma transferurilor platite de statul roman in spitalele straine? Logic, spitalele straine, care, evident, nu au facut filantropie cand au primit pacientii arsi de la Colectiv. Cui foloseste ideea ca sistemul sanitar romanesc e unul criminal, mizer si rau intentionat? Logic, celor care vor sa-l destructureze ca sa se infrupte din fondurile sale.

Asta este doar o imagine care ne arata mai clar dubla masura a propagandei dezlantuite, ce are ca scop imediat demiterea unor oameni importanti din sistemul sanitar (Raed Arafat), iar, pe termen lung, delegitimarea/decredibilizarea completa a sistemului sanitar pentru “reformarea” lui in sens neoliberal – adica a privatizarii serviciilor medicale.

Scopul “dezvaluirilor” fabricate “anonim” despre infectii (pare ca e buna anonimitatea cand e vorba de denunturi si delatiuni, e proasta cand e vorba de argumente), precum si a prestatiei fervente a unor agenti de influenta ai sistemului de propaganda este sa provoace si sa prelucreze un nou val emotional post-Colectiv. Daca, atunci, era vorba despre o indignare transformata in ura anti-BOR si anti-guvern, acum este vorba despre zgandarirea resentimentelor, a frustrarilor, deci de provocare si prelucrare a celor mai toxice emotii posibile dupa un astfel de soc.

Obtinerea unei stari de spirit intoxicate de-a dreptul, la nivel afectiv, este necesara pentru platforma anti-sistem sanitar romanesc. Adica de distrugere a actualului sistem pentru a incapea definitiv in mainile corupte ale companiilor straine.

Ministrul de Interne Gabriel Oprea si secretarul de stat Raed Arafat sustin o conferinta de presa la locul producerii unui grav incendiu, in centrul Capitalei. O explozie urmata de un incendiu s-au produs, vineri noaprte, 30 Octombrie 2015, in Club Colectiv din Bucuresti. Peste 300 de tineri asistau la un concert al trupei Goodbye to Gravity, cand efectele pirotehnice din timpul show-ului au provocat un incendiu in urma caruia au decedat 26 de oameni.

  • DCNEWS:

Război Mirel Palada – Cătălin Tolontan. “Nu e un simplu idiot util”

Mirel Palada a transmis, prin intermediul paginii sale de Facebook, că accidentul din club Colectiv a fost “un pretext excelent pentru cinicii care profită de suferința oamenilor pentru a-și atinge scopurile. Cu ajutorul său l-au dat jos pe Ponta. Tot cu ajutorul său vor să-l bușească pe Raed Arafat și, în general, să modifice sistemul sanitar după logică, ideologia și interesele neocon și neoliberale reprezentate de PPE, de Băsescu, mai nou de Iohannis și de cei din spatele său”.

Fostul consilier de stat în Guvernul României a adăugat: “câinelui de serviciu Tolontan i s-a dat drumul din lanț și i s-a servit și materie primă proaspată, să fie din nou coada de topor în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Și dă-i cu coada de topor în stânga și în dreapta. Acum, cel mai recent chichirez: infecțiile nosocomiale”. Mirel Palada a subliniat că infecțiile nosocomiale sunt o pacoste pentru medicii din toată lumea, fiind una dintre marile probleme ale civilizației contemporane. Sociologul a precizat că singura soluție e să razi tot spitalul din temelii.

“Tolontan nu e un simplu idiot util”

“Dar aceste “detalii” nu contează pentru justițiarii de servici care sunt cozi de topor. E doar un nou pretext util și cinic de a se cățăra ad literam pe cadavre pentru a buși ce e de bușit în sistemul de urgență medical. Adică, ați ghicit!, la întâmplare: tot pe Arafat. Se pregătesc baieții de privatizare și nu știu cum? Știm noi. Pas cu pas. Nu uitați. Tolontan nu e un simplu idiot util (vezi definiția acestui termen, să nu ziceți că-l jignesc degeaba). E un băiat cu ordin care îndeplinește un ordin pentru că a primit un ordin. Și niște materiale“.

Într-o postare pe Facebook, o româncă stabilită la Londra spulberă sistemul sanitar din Regatul Unit, despre care spune că te lasă să mori cu zile.

În mesajul postat pe Facebook, într-un gest de încurajare pentru medicii din România puși la zid în ultimele săptămâni, Ioana Foltache, stabilită la Londra, îi îndeamnă pe cei care fac rechizitorii la adresa sistemului medical românesc să vină mai întâi în Marea Britanie, scrie stiridiaspora.com.

Să fiți mândri că sunteți în România și să nu mai arătați cu degetul spre medicii care vă oferă consultații chiar și la telefon. Cu bune, cu rele, măcar se uită cineva la tine! Chiar dacă te pune să cumperi și seringile, bucură-te că se dau peste cap să te facă bine. La ce folos că aici saloanele sunt moderne și super dotate, daca până ajungi la spital mori cu zile”, scrie Ioana Foltache.

”Atunci când o să vă mai doriți să criticați cadrele medicale și sistemul sanitar din România, poate ar fi bine să vedeți ce înseamnă să fii pacient plătitor de taxe in UK!

Să știi că mori de durere și medicul să îți spună că totul este Ok, că totul este normal…să ceri ecograf și să dureze o lună până îți vine programarea acasă, și încă o luna pană îți citește ecograful. Nimeni nu îți recomandă nimic, nimeni nu stă de vorbă cu tine să te liniștească!

Să te duci cu febra 41 și să nu îți recomande măcar un paracetamol…să te duci cu multiple probleme de sănătate și să îți spună ca trebuie să îți faci programare pentru fiecare!

Să mergi la privat si să te coste 450£ , consultația, ecograful și analizele de sânge! La ce folos că aici saloanele sunt moderne și super dotate, dacă până ajungi la spital mori cu zile!

Mândră că sunt român și că am lucrat cu oameni mai presus de profesie! Mă înclin în fața acestor medici!”, se încheie postarea româncei.

Sunt deontologi care au sărit pe o femeie ce locuieşte în Marea Britanie. Biata a întinat, vezi Doamne, sistemul de sănătate din ţara care o hrăneşte, devoalând modul în care funcționează.

Eu am o prietenă cu o soră care locuiește de multi ani acolo, care-și plătește taxele și are asigurare medicală, dar care mi-a spus că sistemul lor medical este o CALAMITATE. Nu vă vine să credeți? Cred că ar fi cazul să le spui şi altora, Mihaela Dumitru. Poate le trece pofta cu doritul unui sistem de sănătate “ca afară”.

Despre sistemul american e suficient să vedeți filmul documentar al lui Michael Moore. Evident ca establishement-ul a țipat ca e “comunist”, că doar face o radiografie a unui sistem prost pentru mase și extrem de scump – adică excelent doar pentru cei care-și permit.

Iubit public de drosofile amețite, scumpi propagandiști neoliberali din politică și presă, sistemul public de sănătate, dacă este privatizat integral, e o calamitate pentru oameni (știu, disprețuiți băsist/macovist masele), însă excelent pentru profitori.

Voi de ce credeți că-i vor capul lui Arafat, care se încăpățânează ca un “tiran” ca serviciile în caz de urgențe să fie publice? Credeţi că vă vor vouă binele? Iertaţi-mă, dar dacă sunteţi convinşi de asta sunteţi iremediabil tâmpiți. Ceilalți, care nu cred dar aruncă petarde, sunt doar lichele plătite.

“Cu toata compasiunea pentru crunta durere a familiilor, decizia POLITICA de a evalua toti ranitii de la Colectiv pentru a-i trimite in strainatate e de o ticalosie feroce. Si scriu ticalosie pentru ca nu-l suspectez de tembelism pe ministrul sanatatii.

Intai de toate, ideea in sine e un scuipat pe obrajii tuturor cadrelor medicale care s-au dat peste cap sa-i tina in viata. In al doilea rand, e o descalificare publica a intregului sistem medical; facuta de forul tutelar.

In al treilea rand, e o discriminare a restului de pacienti, care au ajuns in spitale din alte cauze decat nenorocitul ala de incendiu. In al patrulea rand, e o testare discreta a terenului pentru marele anunt al privatizarii serviciilor medicale care pot aduce bani buni investitorilor.

In al cincilea rand, o invitatie deschisa catre medicii si personalul de specialitate, scoliti in Romania, sa-si ia campii unde vad cu ochii in lumea larga.

In al saselea rand, e inceputul spargerii monopolului lui Raed Arafat, in numele statului, asupra interventiilor de urgenta; cu beneficii financiare majore pentru cei care-i vor capul si care dirijeaza, inclusiv baneste, campania dezaxata de demonizare a fondatorului SMURD.

In al saselea rand, e o scurgere deliberata de bani in strainatate, ocupand pe sute de mii de euro paturile libere ale spitalelor de acolo, inclusiv pentru pacienti stabilizati si care nu necesita transferul urgent in afara tarii.

Propun ca orice tratament medical sa nu se mai faca decit in prezenta unui jurnalist (roman), care sa verifice indeplinirea procedurilor.‪#‎numailuatiantibioticecupumnul‬

PS: Sa va fie rusine ca incercati sa le spuneti unor oameni indurerati ca Occidentul a descoperit vaccinul anti-moarte.

***

[…] O societate – o țară, în cazul dat – funcționează pe baza unui contract social, adică prin acceptarea delegării responsabilităților și a expertizelor către alte persoane și instituții, pe care membrii societății îi creditează ca avînd dorința și știința de a face lucrurile în atribuțiile lor și îi sancționează atunci cînd nu o fac. Iar asta presupune și acceptarea limitelor de acțiune a statului, instituțiilor și persoanelor. Nimeni pe planeta asta n-a inventat o lume în care totul să poată fi prevăzut, rezolvat într-o manieră care să nu nemulțumească pe absolut nimeni și toată lumea să moară de bătrînețe la peste 85 de ani. Or, acest contract este inexistent în România – fiindcă accesul la internet și alfabetizarea face din orice cetățean cu acces la tehnologie nu un partener, ci un concurent în expertiză în absolut orice domeniu. Presa a avut și are un rol fundamental în emoționalizarea modului în care cetățeanul se raportează la instituții, stat și persoane către care s-au delegat responsabilități sociale. Și face asta inclusiv prin abateri grave de la principiile de bază ale meseriei (de pildă, faptul că cineva, în cazul de față, un medic dat ca anonim face niște declarații, unele aberante – „în occident, pacienții ies morți sau pe picioare”, adică cum? îi țin în spital cu fracturi pînă se vindecă fractura? îi țin în spital deși sînt tratabili în ambulatoriu și ‘procedurile’ de care zici tu spun că riscul de infecții crește cu cît internarea e mai lungă?, ce înseamnă pe picioare? -, deci faptul că UN medic face astfel de declarații nu este publicabil fără coroborarea declarațiilor din mai multe surse, ceea ce nu s-a întîmplat). În același timp în care jurnaliștii și purtătorii de opinie denunță lipsa de responsabilitate a experților, o fac fără să se plaseze într-un orizont cît de cît similar de expertiză (iar că mie mi-a murit tata la 43 de ani cu mine-n casă, fără să-l poată salva personalul de pe ambulanță, sau tu ai fost tratat în Belgia nu se califică la expertiză similară, fiindcă, la fel ca declarația unui singur medic, este inevitabil colorată extrem de subiectiv) și fiind ei înșiși iresponsabili. Nicăieri pe planeta asta, rolul presei nu e să întrebe cercetații penal ‘De ce-ați furat?’, nici să linșeze medici necercetați pentru nimic și în nici un caz nu să se pronunțe în privința șanselor la viață ale unor răniți foarte grav. Și nicăieri o societate nu funcționează pe un principiu generalizat și alimentat emoțional al negării a orice. Cine crezi că va mai profesa cu încredere ca medic de înaltă specializare cînd un cor întreg cu acces la TV și facebook îi contestă știința, buna-credință și legalitatea activității? […]

  • Razvan Constantinescu (Facebook): 

ORBIT DE VENIN

Redau un dialog interesant, de pe peretele doamnei Simona Tache, cu domnul Vlad Mixich, unul dintre cei mai importanţi jurnalişti pentru domeniul sanitar.
Rezumat (dialogul integral în primul comentariu):

V.M. (în postarea iniţială): “Câţiva medici (fără nume, n.n.) au recunoscut (!) în faţa lui (!) Catalin Tolontan că… pacienţii au fost omorâţi de bacteriile care infectează spitalele… bombe microbiene…”

Eu: “Nu înţelegeţi nimic, confundaţi infecţiile nosocomiale (prezente în orice spital) cu infecţiile (oricare) la care pacienţii arşi sunt cu mult mai sensibili decât ceilalţi”.

V.M.: “Dumneavoastră credeţi că raportările unor spitale din România sunt reale… Acum câțiva ani păreați una dintre vocile medicale ok din România. Între timp v-a orbit veninul”.

Pe peretele propriu, Mirel Curea trage concluzia: “Senzaţional! Tolontan a descoperit infecţiile intraspitaliceşti!”

Adaug eu că mai rămânea doar ca domnii Robert Turcescu şi Andrei Bădin să ne explice cum o parte dintre morţi au fost puşi în saci şi ascunşi (Iulian Tănase: “ăştia ne fură chiar şi morţii!”).

CUTIUŢA CU EXPLICAŢII (36)

Două argumente pentru teza că domnul Tolontan ar fi un dobitoc:

1. Primul argument: Cătălin Tolontan îşi susţine o acuzaţie extrem de serioasă cu depoziţia “unui medic” sub protecţia anonimatului. Şi numeşte asta anchetă/investigaţie. Păi, domnule, dacă ăla are o părere de asemenea gravitate, o exprimă, dar doreşte să rămână anonim, atunci nu este medic, ci şobolan (deci trebuie să scrieţi: “un şobolan de la spitalul de arşi ne-a declarat…”). Ca să sesizaţi dimensiunea aberaţiei, imaginaţi-vă că eu aş fi dat nişte declaraţii referitoare la Cseke, la Ritli, Nicolăescu ori Bănicioiu, sau aş fi descris situaţia din spitalul care a anexat IGH şi deciziile managerului ceapist Bîrliba, dar aş fi dorit să mi se păstreze anonimatul (!).

2. Al doilea argument este bine definit de Mirel Curea: Un ziarist, spre deosebire de alţi oameni, are unde întreba in maximum 30 de secunde orice chestie, pentru că se presupune că are o agendă plină cu numerele de telefon ale specialiştilor de primă mână din toate domeniile. Când un ziarist nu face asta, înseamnă că este cu cheiţă şi are altă treabă prin presă, sau este tâmpit-bordură.”

Proceduristii

Daniel Gheorghe: Mie mi se pare că direcția in care se dorește a fi împinsă România este una letală capitalului românesc și elementelor dinamice din societate : neocorporatism (fascism economic) plus marxism cultural. Nu știu cum vor arăta lucrurile de acum încolo însa nu pot decât să mă rog Lui Dumnezeu să nu vedem tone de “p.r.” pentru reprezentanții curentului “procedurist” (“tehnocrat” e un termen forțat), reglementări si obligații ca pe vremea CAER -ului, blocaj in investiții, FMI, consolidarea monopolurilor publice străine și declinul competivității sectoarelor strategice din economia națională pe care să le scoatem la mezat până când tot capitalul țării ăsteia va fi externalizat cu talent prin onorabilele paradisuri fiscale din care primim cu recurență lecții de civilizație!

INCENDIU COLECTIV. Raed Arafat şi fostul ministru al Sănătăţii Nicoale Bănicioiu sunt acuzaţi de crimă de tatăl lui Alexandru Iancu, unul dintre tinerii decedaţi după tragedia din Colectiv. Cu sufletul distrus de durere, omul vrea să se facă dreptate şi cere socoteală autorităţilor pentru că fiul său a murit pe un pat de spital din Bucureşti. Omul spune că fiul său avea o şansă la viaţă dacă era transferat în străinătate. Secretarul de stat se apără şi spune că starea de sănătate nu a permis transferul lui Alexandru Iancu.

Alexandru Mihai Iancu, rănit în incendiul din clubul Colectiv, a decedat pe 21 noiembrie, la Spitalul “Sf. Ioan”, din Capitală. Băiatul era din București, avea 22 de ani și absolvise Academia de Studii Economice (ASE). Tânărul era un mare pasionat de muzică şi cânta la chitară. De asemenea, Alex era fan Goodbye to Gravity, postând pe pagina de socializare mai multe videoclipuri ale formaţiei şi îndemnându-şi, pe 29 octombrie, prietenii de pe pagina de socializare să meargă la concertul trupei din clubul Colectiv.

Te-ai dus printre stele, Johnny Depp al nostru! Mă bucur că te-am cunoscut, om minunat! Condoleanţe familiei!“, a scris una dintre prietenele tânărului, pe pagina acestuia de Facebook.

Au trecut aproape două săptămâni de când Alex a închis ochii pentru totdeauna. A lăsat în urmă multă durere. Tatăl său nu poate accepta că niciodată nu-și va mai vedea copilul și încearcă să înțeleagă de ce toate aceste nenorociri s-au întâmplat. Nu-şi mai găseşte liniştea şi cere ca cei vinovaţi să plătească.

“Zile întregi am umblat năuc, neînţelegând nimic din ce se întâmplă. Alexandru a fost scos de prieteni din Colectiv, a fost dus la salvări şi predat unui medic. Vorbea, stătea în picioare şi era speriat de moarte, deşi reuşea să facă câte o glumă. Aici se rupe filmul, pentru că la spital nu ajunge cu SMURD-ul. A fost trimis cu o maşină particulară. La spital, medicii au muncit ca nişte eroi, am toată stima şi respectul pentru eforturile lor, dar erau medici de urgenţă fără experienţă în operaţiunile cu arşi, cu arşi foarte grav şi intoxicaţi. Copiii ăştia care aveau arsuri pe diferite suprafeţe, dar foarte grave, trebuiau să fie introduşi într un mediu absolut izolat şi trataţi de specialişti în arsuri sau, cel mai bine, trebuiau trimişi imediat acolo unde puteau fi trataţi de specialişti şi cu aparate performante. În schimb, ei fost ţinuţi în medii nesigure, trataţi cu eforturi foarte mari din partea personalului extrem de sufletist, de implicat, dar fără experienţă în domeniu.

Astfel, infecţiile s-au dezvoltat, iar dacă ţin cont şi de faptul că toţi copiii plecaţi în străinătate au plecat cu bacterii specifice căpătate în spitale, îmi dau seama că Alexandru şi ceilalţi au fost ucişi. Au fost condamnaţi la moarte din primele zile, atunci când vedeam la televizor cum ministrul sănătăţii şi Arafat spuneau că totul este sub control şi că ne descurcăm. Nu v-aţi descurcat domnilor, iar indecizia voastră a fost criminală. Domnule Arafat, acum o săptămâna îi spuneam lui Cristian Tudor Popescu, într un comentariu făcut la un articol al dânsului, că ar trebui să tacă şi că dumneavoastră sunteţi un om care ştiţi ce faceţi. Acum, domnule Arafat, va cer socoteală pentru uciderea copilului meu. Salvarea dumneavoastră nu l-a dus la spitalul potrivit, de fapt nu l-a dus deloc. Astfel s-a pierdut timp. Şi viaţa copilului meu. Dar asta este doar un caz. Vă voi mai povesti câte ceva, domnule Arafat. Smurd-ul dumneavoastră, pompierii, poliţiştii prezenţi la faţă locului, habar nu ştiau ce să facă, erau debusolaţi, dezorganizaţi. Nu o spun eu, o spun cei din Colectiv, cei care se scoteau unii pe alţii din foc. Domnule Bănicioiu, ştiţi ce aţi făcut pierzând o săptămâna fără să trimiteţi copiii în străinătate? I-aţi ucis. Sunteţi un criminal”, a scris tatăl lui Alex pe Facebook.

CE ÎI RĂSPUNDE RAED ARAFAT TATĂLUI CARE ÎL ACUZĂ DE CRIMĂ

Raed Arafat, secretar de stat în MAI şi cel care a coordonat întreaga operaţiune privind victimele din Colectiv, fiind, totodată, şi cel care a semnat pentru transferurile răniţilor la spitale din străinătate, a reacţionat pe pagina sa de Facebook la acuzaţiile ce-i sunt aduse.

“Am vazut scrisoarea publicata de parintele unui tanar care a decedat din pacate la trei spatamani dupa incendiul de la Colectiv si am inteles durerea tatalui tanarului, insa vreau sa clarific doua aspecte, nu ca raspuns la scrisoare, ci doar pentru cei care citesc toate datele care se pun pe net si in spatiul public in speranta ca la un moment dat, cu timpul, tatal tanarului va intelege ca nu puteam din pacate face mai mult si nu puteam transfera fiul lui in alta parte din motive obiective cauzate de starea lui, care nu pemitea transferul”, a scris, vineri seara, Raed Arafat pe pagina de Facebook.

Privind transferul lui Alex de la locul tragediei cu o maşină personală, secretarul de stat spune că totul s-a întâmplat probabil pentru că un alt pacient se afla într-o stare mai gravă.

“Referitor la problema transportului de la locul incendiului a tanarului resepctiv cu o masina particulara si a refuzului de a fi luat de o ambulanta, pot spune ca in astfel de situatii, cand numarul victimelor este coplesitor, nu poti sa-i iei pe toti de odata si nici nu poti avea o ambulanta pentru fiecare imediat. De aici apare triajul, care la fata locului se bazeaza pe diferentierea celor care au pericol iminent de moarte si sunt salvabili, de cei care nu sunt in pericol iminent de moarte. Deci, cu alte cuvinte daca un echipaj de ambulanta sau SMURD refuza sa ia un pacient la un moment dat, nu inseamna ca l-a refuzat permanent si poate a fost alt pacient cu risc mai mare care trebuia transportat inainte”, a mai spus Arafat.

De asemenea, secretarul de stat explică şi de ce Alex nu a fost transferat în străinătate.

“Referitor la Transferul in strainatate al tanarului, pot spune ca Spitalul Sfantul Ioan unde el se afla, a fost vizitat de mai multe echipe de medici straini care decideau pe cine pot primi in spitalele lor. Selectia s-a facut dupa cum am mai explicat, dupa gravitatea si transportabilitatea pacientului.

Din pacate unii pacienti nu erau transportabili nici pentru distante mici. Tanarul respectiv a fost pe aparate complexe, care nu ne permiteau sa-l transportam si sa intrerupem functionarea lor, el era pe un aparat ECMO, numit laic “plamani artificiali”, unul din foarte putine astfel de aparate in Romania fiind adus special pentru el din alt spital (astfel de aparate sunt rare si in sectiile de terapie intensiva si in alte tari incepand sa fie introduse in numar mai mare numai recent), care îi asigura schimbul de oxigen in locul plamanilor care erau foarte afectati, acesta fiind de la bun inceput, conform datelor pe care le am, in insuficienta respiratorie acuta grava care a evoluat nefavorabil.

Totodata tanarul era si pe hemodiafiltrare (aparat de dializa), care il suplinea functia rinichilor. Mai jos am adaugat un link la un fragmnet din emisiunea lui Mihai Gadea din Antena 3 in care sunt reluate fragmente din discutiile cu medicii straini care au vizitat pacientii. Merita vazut ce spune doctorita din Anglia despre transferul pacientilor arsi ca sa se inteleaga cat de complexa este problema respectiva. Transferul in masa al pacientilor in alte tari nu putea fi efectuat imediat si trebuia pregatit, din punctul de vedere al pacientilor dar si din punctul de vedere al tarilor primitoare. Unul dintre medicii care comenteaza spune clar ca momentul ales pentru transfer a fost cel potrivit”, a scris Raed Arafat pe pagina de Facebook.

Acuzaţiile făcute de tatăl lui Alex par să fie susţinute şi de un medic de la Spitalul de Arşi din Capitală care a declarat, într-un interviu pentru tolo.ro, că cei mai mulţi dintre tinerii răniţi din clubul Colectiv “au fost omorâți de bacteriile care infectează spitalele și nimeni dintre șefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta”.

La noi, la Spitalul de Arși, majoritatea au murit cu infecție cu diverși germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arși, dar știu de la colegi de la alte spitale că situația este asemănătoare. La Spitalul de Arși oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii. De ce n-au fost anunțate familiile din primele zile, ca să aibă opțiunea de a-i transporta în străinătate?! Infecțiile cu bacterii apar, din experiența noastră, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubați, ei puteau fi transportați.  Oamenii mor pentru că acești germeni intraspitalicești sînt foarte agresivi și rezistenți. Iar bacteriile devin imune pentru că, în spitale, se folosesc în exces antibiotice”, a dezvăluit medicul de la Spitalul de Arşi, care are vechime de peste 17 ani în operaţii cu arşi.

Acelaşi medic a făcut mărturisiri revoltătoare. Potrivit acestuia, bolnavii sunt spălaţi într-o singură cadă.

Fiecare bolnav ar trebui izolat. Circuitele de acces, la fel. Aerul lui trebuie supravegheat. La noi, toți bolnavii sînt spălați într-o singură cadă. Se dezinfectează cada, e adevărat, dar întrebați-i pe șefii spitalului dacă e suficient! Germenii selectați în spital sînt extrem de rezistenți. Răniții au murit nu doar din piocianic. Au murit și din acinetobacter, un germene de asemenea foarte agresiv. Am avut cazuri în care analizele bolnavilor indicau prezența a patru, cinci bacterii! Nu au avut nici o șansă nici dacă au ajuns în străinătate, că au ajuns deja suprainfectați“, a declarat doctorul.

Adrian Stănculea, şeful secţiei ATI de la Spitalul de Arşi a confirmat joi dezvăluirile medicului care doreşte să rămână anomin. Am avut 27 de bolnavi internaţi, au decedat 6. Trei au murit din cauza infecţiilor, a declarat joi Adrian Stănculea, şeful secţiei ATI de la Spitalul de Arşi.

Intotdeauna intr-o sectie ATI exista contaminare bacteriana si infectie. A doua etapa a pacientului mare ars este etapa infectioasa. Dacă în România exista un centru de arşi în care fiecare pacient avea propriul salon, asistenta, management, probabil rata de infectie era ceva mai mica. Asta nu inseamnă ca in marile spitale din lume nu se intampla asta. Infecţiile sunt raportate, nu am ascuns nimic, a declarat Cristian Nițescu, directorul medical al Spitalului de Arşi din Bucureşti.

Infecțiile intraspitalicești din secția ATI sunt mult mai mari, deoarece arșii nu se mai pot apăra din punct de vedere imunitar. Acești pacienți au plămânii încărcați, nu i se ventilează bine, deci sunt predispuși la infecții intraspitalicești“, a completat directorul medical al Spitalului de Arşi.

Potrivit unui medic de la Spitalul de Arşi, toți răniții au fost spălați într-o singură cadă, existând posibilitatea ca germenii și microbii să fie transferați de la un pacient la altul. Directorul spitalului a confirmat şi acest fapt.

Este o singură cadă pentru că nu există spaţii pentru 2 sau 10. Un salon pentru marii arşi ar trebui să aiba cada proprie. Faptul că noi avem 2 paturi in ATI de mare ars este o realizare pentru Romania, nu mai există în alte spitale“, a mai spus Niţescu.

De asemenea, Asociaţia “Dăruieşte Viaţă” a trimis o scrisoare deschisă către președintele Klaus Iohannis, prim ministru Cioloș, ministru Cadariu în urma incendiului din clubul Colectiv.

“Vă solicită să salvați vieți. Viețile tinerilor din ‪#‎colectiv‬. Pentru că acești tineri sunt tratați în spitale ce nu au secții dedicate marilor arși, cu terapie intensivă de specialitate, cu camere sterile și condiții de asepsie, cu echipamente și personal specializat și dedicat, riscă să-și piardă viața din cauza septicemiilor. Este imoral și ilegal să-i lăsăm să moară…

În mai multe spitale din București au ajuns, în noaptea de 30 spre 31 octombrie, în aproximativ 2 ore, peste 180 de victime. Medici care nu tratează arși în mod obișnuit s-au trezit puși în situația de a se ocupa de zeci de victime, zeci de ore la rând, până la epuizare, fără protocoale și fără dotările minime necesare. Ei au fost la fel de sacrificați ca pacienții lor… Ministerul Sănătății știe că această patologie este una specială, care nu se poate trata oriunde”, se arata in scrisoare. 

Secretarul de stat din ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a afirmat că felul în care s-a intervenit atât la locul tragediei, cât şi la nivelul spitalelor a fost unul adecvat, care nu ar fi fost posibil în multe alte capitale Europene poate chiar mai dezvoltate. Totodată, Arafat a ţinut să sublinieze că transferul pacienților în străinătate a fost făcut la momentul potrivit, în ciuda opiniilor exprimate de mulţi.

“Din punctul meu de vedere, al intervenției, a fost o intervenție adecvată pentru situația respectivă. Am comparat cu intervenții similare din alte țări. Am luat un incediu din SUA. Acolo s-au concentrat 64 de ambulanțe, noi am reușit să concentrăm 57 plus mașinile de dezastre. Partea de spitale și transfer la spitale: ce știm cu siguranță este că Bucureștiul a făcut față la o situație care ar fi îngenuncheat multe capitale europene. Partea de transfer către alte țări: am reușit într-un timp acceptabil și la momentul respectiv s-a făcut tranferul a 39 de pacienți. Câțiva au plecat pe cont propriu. Faptul că am dus 39 de oameni în afara Românieie este un lucru imens. Noi am avut încă din ziua de sâmbătă colaborări cu colegi din alte țări”, a spus secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, la B1 TV.

Doctorul Arafat a vorbit și despre informațiile apărute în spațiul public, referitoare la ascunderea unor cadavre: “Mai e aspectul dezinformărilor. Încerci să creezi o emoție la populație, ca să reacționeze și să facă ceva. Una din probabilități este ca să iasă în stradă sau să scazi încrederea în ce se întâmplă sau în anumiți oameni. Acest lucru înseamnă manipulare. Prima dată s-a spus că am ascuns cadavrele, după care s-a corectat nuanța şi s-a spus «îi țin sub ventilatoare și anunță pe rând că au decedat». Această chestie a încercat să se perpetueze. Nu a mers prea departe, dar tentativa a existat”, a spus Arafat.

Monica Macovei cere dărâmarea spitalelor din România. Europarlamentarul a declarat într-o conferință de presă susținută la Cluj, că singura soluție pentru eliminarea infecțiilor nosocomiale din spitalele din România e distrugerea unităților medicale vechi și construirea altora noi, așa cum se întâmplă în Occident.

‘În Europa, în SUA, tocmai pentru că în timp intră bacterii în spitale, în pereți, în structuri, la 30 de ani un spital este ras și se face altul nou. Cine crede că va curăța spitalele de bacterii, se înșeală. Spitalul acela trebuie ras și făcut altul nou. Astea sunt soluțiile folosite în Europa de mult timp’, a spus Monica Macovei, cu referire la infecțiile intraspitalicești care au dus la decesul unor răniți în incendiul de la Clubul Colectiv.

Trei persoane rănite în incendiul de la clubul Colectiv care au fost internate la Spitalul de Arși din Capitală au murit din cauza infecțiilor, iar Institutul Național de Sănătate Publică și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a decis să analizeze situația infecțiilor nosocomiale din spitale, conform Agerpres.

  • Dr. Adrian Cacovean:

Ce vă supără în ceea ce se întîmplă?

Mă bucur că ați pus problema. Așa, poate, vom fi auziți. Dar știți de ce nu interesează marii arși și ne-am trezit toți acum?

De ce?

Pentru că, în general, victimele provin din familii amărîte, genul de oameni cărora le arde casa de la încropeli. Cum vă sună asta?

Ne sună adevărat.

Așa și e! Tratamentul durează 8-10 săptămîni, dintre care 2-3 la terapie intensivă. Asta dacă scapă. E chinuitor. Și nimeni nu întreabă nimic de acești oameni săraci. Acum ați sesizat că sînt bacterii. Bacterii erau și la cei de pînă la Colectiv. Și la muncitorii arși la Brașov erau bacterii.

Exact! Vreți adevărul? De ce sîntem bruscați că nu i-am trimis în străinătate pe răniții de la Colectiv, dar nu sîntem întrebați ce s-a întîmplat cu muncitoarea arsă la Brașov, la nici o săptămînă după incendiul din București?!

Iar ce spuneți dvs. e că și acea femeie e tot pacient.

Și ea, și cei 200 de mari arși pe care-i avem într-un an aici, în spital! Cine sînt eu să decid că un om de la Colectiv are dreptul să plece în străinătate, iar sutele de amărîți, de oameni săraci, arși într-un an de zile n-au acest drept?! Eu, conform legii, nu pot să scriu în formular să plece pentru că pot să-i ofer îngrijire aici. Aaa, că nu-i pot oferi îngrijire la nivel european, de acord.

”Realizez că e riscant ce spun, dar ascultați-mă: de ce un om ars acum trei luni n-ar avea și el dreptul să fie tratat în străinătate, iar cei de la Colectiv au? Toți sînt pacienții noștri”

”Nu ne întrebați pe noi de ce s-a făcut centrul modern de arși nu aici, ci la Floreasca. Și nu ne întrebați pe noi de ce nu funcționează. Am văzut că acolo s-a luat o cameră hiperbarică. Am fost și noi întrebați dacă vrem una. Cu 300.000 de euro luăm ceva cu adevărat util, nu o cameră hiperbarică, care nu are nici un studiu serios medical în spate”

”Ca să vedeți cît înseamnă condițiile de spital nou, cel mai mare succes al Spitalului de Arși a fost atunci cînd i-am salvat pe toți cei 5 mineri arși la Petrila, în 2008. Au fost cazuri grave, dar au avut șansa să fie internați într-o secție de terapie intensivă modernizată, practic nouă, necontaminată cu bacterii”

Adrian Stănculea, purtătorul de cuvînt al Spitalului de Arși

adian_stanculea_spitalul_de_arsi_tvr_ro

***

  • DcNews:

“Acum, la o lună de la tragedia din Colectiv, cred că putem să fim suficient de obiectivi în legătură cu ce s-a întâmplat. Nu în club, că acolo e clar. Ci după. Pentru mine şi pentru mulţi ca mine, e clar că s-a îndeplint un plan de măsuri. Să se dea jos Guvernul şi să se ardă holdele, să se otrăvească fântânile. A mai rămas Arafat. Acum trebuie rezolvat şi Arafat. Din punctul meu de vedere, toate aceste lucruri au legătură cu Arafat. Nu cred că există vreun motiv corect, inteligent, rezonabil, raţional pentru ceea ce se întâmplă azi”, a zis Mircea Badea la Antena 3.

“Apoi vorbim despre încă un discurs nesimţit. Tu, rănit, vine ambulanţa şi trebuie să te transporte direct la Londra. Nu pot să am empatie pentru nesimţire. Cu toată dragostea, sunt mulţi copii bolnavi cu cancer în România care nu sunt trimişi uite aşa, la Londra, cu avionul. Deci în cazul lor statul nu s-a executat. În cazul tinerilor, uite nu s-a executat “pe loc”. Şi e inept să ai senzaţia că iei un ars din Colectiv şi îl trimiţi direct în străinătate. De altfel, medicii străini au explicat că nu se putea face nimic în plus.

Mi se pare o nesimţire cutremurătoare. În clubul Colectiv erau adulţi. Cu toată dragostea, unii dintre ei nu erau asiguraţi medical. Cu toate astea, statul român, aşa cum este el, a decis că plăteşte integral tratamentele de sute de mii de euro per om. Mi se pare indecent ca într-o ţară în care există copii bolnavi de cancer să existe un astfel de discurs. Tinerii adulţi din clubul Colectiv au fost trimişi în străinătate când s-a putut. Şi se decontează integral. O măsură decentă ar fi, acum, un cioc mai mic”, a mai spus realizatorul TV.


Categorii

1. DIVERSE, Clubul Colectiv, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Iulian Capsali, Mircea Badea, Opinii, analize, Razboiul impotriva Romaniei, Sistemul romanesc de sanatate, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare