Argumente PRO si CONTRA pe marginea PROTESTULUI recent al CIOBANILOR de la Parlament. TRADITIA OIERITULUI PUSA IN PERICOL, INTERESELE MURDARE ALE “VANATORILOR” sau/si MANIPULAREA SERVICIILOR?

19-12-2015 19 minute Sublinieri

CiobanasCuTreiSuteDeScutarei

Eram odată la cumpărături într-o piață din centrul Bucureștiului. Nenea de la care cumpăram de-obicei plecase puțin de la tarabă și așteptam cuminte să revină. Între timp, nu pot să nu observ un grup de doamne trecute binișor de prima tinerețe, bine îmbrăcate, aranjate, adică ceea ce s-ar numi niște “doamne bine”. Scrutau piața. La propriu.

Când trecură pe lângă taraba la care era o tanti, una din ele, ce părea proaspăt ieșită de la vopsit, pune mâna pe unul dintre merele cam sfrijite, dar cert autentice ale țărăncii respective. Îl măsoară puțin din ochi, îi dă drumul și cu un dezgust epocal lansează verdictul: “hai dragă de-aici, nu vezi ce pricăjite sunt?“. Mărul a căzut pe jos și ele au plecat.

Cam asta e atitudinea elitelor române de azi față de omul de la țară, producătorul primar: fie că e agricultor, fie că e cioban. Dezgust, lehamite. Oamenii aștia, pe lângă faptul că sunt simpli, mai au și un alt defect în ochii elitei: PUT.

Sigur, omul care muncește toată ziua pentru a produce și a spera că supraviețuiește, nu este un filfizon preocupat de odorul pe care-l lasă în urma sa. Pentru că el este interesat de produsul, de concretul pe care îl are de oferit. Or așa ceva este de neconceput în ziua de azi. El nu se gândește la imagine, la prietenii virtuali. El este omul real, nu omul atomizat al Europei de azi. Nu e democrat și nici activist, vorba părintelui Savatie.

De-aia e liniște azi, pe facebook. De-aia politicienii și tinerii frumoși nu înțeleg ce i-a supărat pe ciobani. Acești oameni, cu toate defectele și bubele lor, sunt poate ultimii oameni adevărați care au mai rămas în țara asta. Ciobanul, omul care nu muncește pentru niciun stăpân, nu poate fi controlat. Nu poate fi obligat să protesteze doar după program. Pentru că programul și-l face singur, este stăpân pe munca lui. Câți dintre cei care azi tac și încearcă mișto-uri la adresa ciobanilor pot spune că sunt stăpâni pe munca lor? Câți au libertatea să se ridice de la birou și să iasă în stradă? Așa, că au vrut ei? Era să scriu că aproape nimeni, dar în realitate răspunsul este chiar “nimeni”. Și ciobanii ăștia au venit de departe ca să-și spună punctul de vedere, nu de la trei stații de metrou!

Politicienii, prinși între directive, ideologii și interese, sunt rupți de realitate. Sunt rupți de realitatea celor care muncesc. Dar nu așa cum o fac cei pe care-i promovează Moise Guran la teve, ci exact pe dos: oamenii care nu beneficiază de lobby, care nu-și permit advertoriale și cei care n-au trusturi media să le apere interesele.

Pe ei îi apără doar câinii. Și ei știu că aceia care vor să le ia câinii, îi lasă în pericol de moarte.

Prin ce-au făcut azi, ciobanii le-au dat o palmă protestatarilor care vor să schimbe lumea, dar se tem să schimbe un pampers.

Legea care i-a scos în stradă pe ciobani e o lege chinuită, adusă pe lume cu forcepsul. „Ȋn forma transmisă la promulgare cuprinde 63 de modificări și completări asupra unei legi care conține numai 58 de articole”, se spune în cererea de reexaminare a legii, făcută de președintele României în luna martie a acestui an.

Proiectul legislativ, depus la Camera Deputaților încă din 18.02.2013, se afla de doi ani în chinurile facerii. Ȋn septembrie 2013, inițiativa fusese respinsă de către Senat. Apoi, ea a ajuns la Camera Deputaților care, mai mărinimoasă, a plimbat-o prin comisii, pentru avize și amendamente, ținând-o astfel, artificial, în viață.

Legea nr. 149/2015 privind modificarea și completarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic nr. 407/2006 e o lege cu dedicație, având un target restrâns. Nu vorbim despre pensii, asigurări de sănătate sau despre educație, vorbim despre o activitate în care niște indivizi găsesc plăcere, alergând după sălbăticiuni, pentru a le ucide. Ȋn general, indivizii cu astfel de pasiuni fac pare din cercuri înalte și restrânse. Să ne amintim doar de vânătorile organizate de Țiriac pe domeniul de la Balc. Nu ne putem pune în calea fericirii acestor oameni. Decât dacă, în lăcomia lor, fericirea lor înseamnă nefericirea noastră.

Amendamentul introdus de Atilla-Béla-László Kelemen

Cel mai probabil, această lege este plină de dedicații. Ȋn cererea de reexaminare a ei făcută de președintele României se atrăgea atenția că unul dintre articole, ce prevedea că „autorizația de vânătoare acordă un drept de servitute vânătorului” pe orice teren, încalcă dreptul la proprietate prevăzut de Constituție.

Ȋnsă proiectul legislativ, în forma lui inițială, nu prevedea nici acest drept de servitute și nici interzicerea pășunatului. Legea fusese fezandată la Camera Deputaților, după ce ea a fost respinsă de către Senat și a primit apoi avizul negativ al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci. După aceste înfrângeri, s-a întâmplat un fel de înfrățire a intereselor, pentru ca legea să treacă puntea. Ȋn februarie 2014, proiectul legislativ a fost trimis la Comisia pentru agricultură și Comisia pentru mediu din Camera Deputaților, pentru un raport suplimentar comun. Patru luni a zăcut proiectul legislativ la cele două comisii, până în iunie 2014, când s-a ajuns la un consens asupra amendamentelor.

Așa cum spuneam, în forma sa inițială, proiectul legislativ nu pomenea nimic despre interzicerea pășunatului. Art.23, lit. c) prevedea că se interzice „tulburarea liniștii faunii cinegetice în perioada de înmulțire și creșterea puilor”. Modificarea prin care se interzice pășunatul a fost făcută în raportul suplimentar comun semnat, la 24 iunie 2014, de Atilla-Béla-László Kelemen, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, dar și al Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România, și de Carmen Ileana Moldovan, președinte al Comisiei pentru Mediu din Camera Deputaților.

interzicerea pasunatului

Iar art. 23, alin (1) s-a modificat cu următorul cuprins:

În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzic: c) pășunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie și 24 aprilie”.

Modificarea, se precizează în raportul suplimentar, a fost făcută

din considerente de tradiție sanitar-veterinare și de protecție a solului și habitatelor naturale”.

Trecând peste faptul că nu știm exact la ale cui tradiții se referă dl. Atilla-Béla-László Kelemen, legea nu face nicio referire, așa cum ar fi fost necesar, la noțiunea de „teren agricol”. Nu ne spune nici ce este, nici al cui. Conform prevederilor legale prin care statul percepe taxele, „teren agricol” poate fi și terenul arabil, dar și pășunile, fânețele, viile hibride sau nobile, livezile clasică sau intensive, vegetațiile forestiere, suprafețele de grădini de legume și zarzavat, apele, bălțile, heleșteele, etc.

Oricare ar fi „tradiția sanitar-veterinară” și oricât de îngrijorat ar fi dl. Atilla-Béla-László Kelemen în legătură cu protejarea solului României, e de porc, ca să fim în spiritul Crăciunului, să interzici cuiva să se foloseacă de proprietatea lui când dorește și așa cum crede de cuviință. Și e o încălcare flagrantă a art.44 din Constituție, pe care Curtea Constituțională a României ar trebui să trebui să o sancționeze imediat.

Număratul câinilor de la stână

Preocuparea legiuitorului în a număra câinii de la stână nu este una nouă. Legea 103/1996, Legea fondului cinegetic și a protecției vânatului, prevedea, la art. 24, lit.g, că

jujeuîn scopul ocrotirii și gospodăririi raționale a vânatului se interzice însoțirea turmelor și cirezilor, pe fondurile de vânătoare, de câini, fără jujeu(Foto) reglementat de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, nevaccinați, nedehelmintizați și în număr mai mare de trei în zona de munte, de doi în zona de deal și de unu la câmpie”.

Ȋnsă, interdicția și limitarea numărului de câini era valabilă, atenție!, doar în spațiul fondurilor de vânătoare. Ȋn plus, exista obligația ca acei câini să poarte jujeu, o bucată de lemn atârnată la gât, care îi împiedică să alerge după vânat sau să treacă prin anumite locuri.

Art. 4 din HG 748/2002 pentru aprobarea

Normelor privind protecția culturilor agricole, silvice și a animalelor domestice împotriva pagubelor ce pot fi cauzate de vânat”,

repetă aceste condiții, precizând:

se interzice însoțirea turmelor și cirezilor, pe fondurile de vânătoare, de câini fără jujeu reglementat de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, nevaccinați, nedehelmintizați și în număr mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal și de 1 la câmpie”.

Expresia „pe fondurile de vânătoare” dispare însă din Legea 407/2006 care, la art. 23, alin. (1), lit. k), prevede că

în scopul gestionării durabile a faunei de interes cinegetic, se interzice permiterea însoțirii turmelor și cirezilor de către câini însoțitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal și de 1 la câmpie. În acest număr se includ și câinii care asigură paza stânei”.

Dar folosirea substantivului „permiterea” („acțiunea de a permite și rezultatul ei; învoire, îngăduire”, DEX) orientează sancțiunile prevăzute de lege (amendă de la 500 la 1500 RON) dinspre „însoțitorii turmelor” spre cei care „permit”.

Proiectul legislativ din 2013 a încercat să repare această eroare, iar textul de mai sus a fost înlocuit cu

este interzisă însoțirea turmelor și cirezilor de către câini fără jujeu și în număr mai mare de trei în zona de munte, doi în zona de deal și unul la câmpie”.

Corectorilor inițiativei legislative, Atilla-Béla-László Kelemen și Carmen Ileana Moldovan, nu le-a plăcut însă cuvântul „jujeu” (deși definiția lui apare, inutil, în art.1 lit. s) din legea 149/2015). Și, în raportul suplimentar comun din iunie 2014, au modificat din nou textul, interzicând

permiterea însoțirii turmelor și cirezilor de către câini însoțitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal și de 1 la câmpie. În acest număr se includ și câinii care asigură paza stânei”.

Acest text este cel care a intrat în vigoare. Un text evaziv, care nu precizează unde anume se interzice „permiterea” (pe fondurile de vânătoare sau pe Terra, la modul general?) și cine sunt cei care ar trebui să nu permită, singurii pasibili de sancțiuni.

La 25 februarie 2015, această lege chinuită și adusă pe lume cu forcepsul, a fost adoptată de Camera Deputaților cu 303 voturi pentru, 11 contra și 16 abțineri. Ȋn aprile, președintele Iohannis a trimis-o înapoi, la Senat, pentru reexaminare. Ȋn doar o săptămână, legea a fost reexaminată și adoptată de Senat. O lună mai târziu, și de Camera Deputaților. Ea a intrat în vigoare de la 24 iulie 2015.

De ce s-au revoltat oamenii acum? Pentru că interzicerea pășunatului începe cu data de 6 decembrie. Și pentru că ciobanii nu au abonament la Monitorul Oficial și nici curiozitatea de a citi legile imediat ce ele apar. Să fim serioși, nici jurnaliștii nu o mai fac…

De ce au votat parlamentarii interzicerea pășunatului vreme de 5 luni pe an? Ȋncălcând Constituția României, prin această prevedere? Pentru că încă mai trăim, în ciuda altora, pe-un picior de plai, pe-o gură de rai. Pentru că încă ne încăpățânăm să supraviețuim și să ne păstrăm identitatea, cu toate directivele și legile făcute după dictare ce vin peste noi. Pentru că încă nu consumăm îndeajuns de multă hrană de import, nu suntem înrobiți total shopingului prin supermarketuri și nici n-am ajuns în starea de dependență în care ne vor alții.

Nu poți distruge așa ușor un popor care trăiește pe-un picior de plai, pe-o gură de rai… Dar îl poți aduce, lovindu-l cu tot felul de legi tembele, pe culmile disperării.

Mii de oieri au protestat ieri în stradă față de legea care prevedea interzicerea pășunatului în perioada decembrie – aprilie și reducerea numărului de câini de la stâne.

Gheorghe Piperea, unul dintre inițiatorii legii dării în plată, a aflat că printre cei care au făcut lobby pentru votarea legii vânătorii, care a nemulțumit ciobanii din România, se află Asociația vânatorilor din România, a cărui prim membru este chiar Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Avocatul trimite câteva indicii și spre Ion Țiriac, cel care organizează în fiecare an celebra partidă de vânătoare de la Balc, acolo unde ”turiștii elitiști din vest pot plăti 5.000 de euro pentru a ucide un urs”.

Gheorghe Piperea nu l-a uitat nici pe Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR și unul dintre cei mai aprigi contestatari ai legii dării în plată.

Organizatia care a facut lobby pentru modificarea legii vinatorii in asa fel incit sa nu li se mai permita acestora transhumanta (chestia aia cu care ne chinuia proful de limba romana in liceu si care, cica, ar fi fost nici mai mult, nici mai putin decit entogeneza romanilor) este asociatia vinatorilor din Ro.

Treaba e la Parlament de prin 2013 si a si fost refuzata la promulgare de Herr Iohannis. Inutil, intrucit parlamentarii au tinut cu dintii de lege asa cum si-au dorit lobby-stii.

De ce era “necesara” aceasta modificare a legii vinatorii? Pentru ca vinatul sa nu mai fie speriat de ciinii ciobanilor si nici sa nu mai fie frustrat de hrana cea de toate zilele de oile prea cornute ale bacilor ortomani.

Cine vrea vinat mult si trofee de acest gen din Ro? Nu ati ghicit?

Turistii elitisti din vest care pot plati 5000 de euro pentru a ucide un urs.

Va mai dau un indiciu: domeniul privat de la Balc.

Poate ca ciobanii sunt prea insistenti si nu ii lasa pe overlorzi sa isi mai faca 3-4 astfel de domenii. Mai largi. Mai salbatice. Bun, cine este primul sef pe lista de sefi a asociatiei vinatorilor?

Domnul Isarescu, desigur. Nu va era deja clar?

Ce ziceti domnu’ semi-vataf al BNR, B O? Sunt motive pentru a sesiza organele pentru o lege facuta dupa cerintele unui asemenea tip de lobby, pe chipul si asemanarea unui asemenea vinator?

PS: Pina acum citeva minute, cind dl Covaci mi-a semnalat acest “detaliu” al chestiei de ieri, nu imi dadusem seama exact de ce iesisera ciobanii in strada si de ce erau atit de furiosi. Acum stiu. Respect dlor! Buna lectie de civism le-ati dat acestor vatafi!

Update : cica la congresul din mai al asociatiei, in raportul presedintelui, dl Isarescu, sunt multe lamentati relative la lipsa unui lobby intens si eficient pentru modificarea legii, precum si critici la adresa Presedintiei pentru gestul “surprinzator” de a refuza promulgarea. Raportul este semnat/asumat de dl Isarescu. Acelasi care a declansat campania furibunda impotriva legii darii in plata.”,

a scris Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook.

Băieții deștepți din România au o miză uriașă în acest scandal: aproape 10 miliarde de euro pe care ar putea să pună mâna dacă ar distruge oieritul românesc. Un proces de distrugere care s-a făcut cu pași mărunți, ca să nu tulbere brusc apele…

Ideea este că ciobanii s-au prins de aceste manevre viclene și au acționat în forță. Astăzi, 5.000 de oieri au luat cu asalt parlamentul în care, de 25 de ani, s-a pus la cale distrugerea României prin legi care au adus țara pe butuci, transformând-o într-o piață de desfacere.

În aparență, motivul conflictului din aceste zile este unul minor – o lege a vânătorii, votată deja, obligă reducerea la minim a câinilor de la stână (cine nu respect legea plătește o amendă de 15.000 de lei). Ce mare scofală dacă în loc de 7 câini ciobănești zdraveni ciobanul o să mai rămână cu 3 maidanezi, s-ar întreba unii? Mai exact, o stână de munte are dreptul la 3 câini, una de deal, doi câini, iar una de câmpie un singur câine. Peste toate, vânătorii pot să împuște câinii ciobanilor, dacă sunt în plus, fără să fie sancționați. Vă puteți imagina o asemenea aberație? Nu numai că nu există vreun precedent în Europa, dar legea este una de psihiatrie!

De ce o astfel de lege este una care va omorî oieritul la munte? Păi să vedem: În munții României trăiește cea mai mare populație de urși și lupi din Europa. Ca să te poți proteja de ei, la stână, ai nevoie de măcar 5 câini ciobănești solizi. Dacă nu îi ai, trebuie să abandonezi muntele pentru că îți riști viața rămânând acolo sus, printre fiarele pădurii.

De ce este o miză de peste 2 miliarde de euro? – Subvențiile pentru pajiștile montane, aproximativ 3 milioane de hectare, sunt de 1,2 miliarde de euro/ an. La un proiect de subvenționare de 7 ani, ajungem la 8,4 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, specia ciobanilor politici care s-ar crea rapid, odată ce ciobanii adevărați ar fi nevoiți să plece din zona montană, ar deveni beneficiara uriașei sume puse la bătaie.

Și nu este vorba numai de subvenții. Vorbim de multe alte resurse pe care Băieții deștepți și fără caracter vor să le administreze, fără ca cele două milioane de ochi ale oamenilor care își trăiesc viața acum în munții noștri să poată obeserva manevrele. Așadar, vorbim de zone uriașe destinate defrișărilor, industriei eoliane care se poate dezvolta acolo sus, micilor hidrocentrale și posibilității de a pune mâna total pe izvoarele de apă dulce ale României, privatizarea unor zone care reprezintă interes strategic pentru armata țării. Peste toate, terenurile ar putea fi reconcesionate pentru exploatarea resurselor solului (metale rare sau gaze de șist). Într-un cuvânt, zeci și zeci de miliarde de euro care ar ajunge în buzunarele băieților deștepți și ale firmelor (desigur străine) pe care aceștia le-ar simpatiza.

Problema e că îi încurcă oierii și ceilalți munteni care se încăpățânează să stea de strajă pe vârful Carpaților.

Și ca să îi facă pe oieri să plece din munte și, eventual, să se lase de oierit, s-au dat legi prin care se interzice accesul oilor și vacilor în pădure (vezi legea silviculturii, fără precedent în Europa – când e caniculă, a fi obligat să ții animalele în soare este o crimă), prin care ciobanii ar trebui să își omoare câinii de pază și să nu își mai poată proteja animalele (vezi legea vânătorii) și altele… Mai exact, prin aceste legi, oamenilor li se limitează drepturile până în punctul în care ar fi nevoiți să abandoneze oieritul și viața de munte, munții noștri devenind astfel un nou loc de joacă pentru mafioții români și străini.

Despre asta este vorba – despre un nou atac îndreptat împotriva românilor și a trațiilor lor! De data aceasta, însă, oamenii au reacționat și au luat Parlamentul Penal cu asalt! Cum se va sfârși acest episod, vom vedea în zilele următoare…

După „Mineriadă”, după „Stradă”, iată că avem acum şi o „Ciobaniadă”. Am devenit specialişti în aceste forme democratice de exprimare a libertăţii, ceea ce n-ar fi neapărat un lucru rău, dacă, aşa cum s-a văzut, operaţiunile acestea nu s-ar dovedi ulterior scenarii gîndite de altă categorie de „specialişti”: în Manipulare!

Dacă facem apel la memorie, vom observa că această „CIOBANIADĂ” vine într-o succesiune de manipulări din care, după se vede, nu am învăţat nimic, din momemnt ce, periodic, ele se repetă fără ca noi să ne dăm seama că sîntem chiar cei manipulaţi!

Ca jurnalist, preţuiesc orice protest public, fie el făcut pe o lădiţă de cartofi în faţa a trei ascultători, căci mi se pare o formă a libertăţii de exprimare, condiţie obligatorie a democraţiei. Însă nu acelaşi lucru este atunci cînd „protestul” devine o formă de manipulare, cînd mesajul iniţial este deturnat şi folosit de forţe oculte în vederea îndeplinirii unor obiective ce ţin de alte interese decît cele care au generat acel protest!

Las la o parte Revoluţia, despre care acum toată lumea ştie că a fost „furată” exact de acele forţe nevăzute despre care însă ştim ce reprezentau, şi mergem direct la MINERIADA din iunie 1990. Mai este oare cineva care să nu ştie că ea a fost rodul unor scenarii bine puse la punct, nu de către mineri, ci de securiştii şi activiştii comunişti? Ar fi absurd, căci acum se ştie şi parola declaşării mineridei, şi faptul că atunci cînd inginerul Mănucu a oprit trenurile la Craiova, cineva a ordonat repornirea lor de către directorul Dobre. Mănucu a fost dat afară, iar Dobre a ajuns ministrul Transporturilor! Se ştie şi faptul că mulţi securişti au fost îmbrăcaţi în salopete de mineri şi aveau pe cap chiar caschete cu lămpaşe, dirijîndu-i pe minerii adevăraţi spre sediile partidelor istorice şi chiar la casele liderilor acestora. Ce a urmat, se ştie: legitimarea puterii FSN şi perpetuarea neo-comuniştilor în structurile de Putere pentru mulţi ani.

Apropiindu-ne de zilele noastre, am avut recent Operaţiunea „Strada”, care a fost iniţial un miting de solidaritate cu victimele tragediei de la Clubul „Colectiv” şi un protest faţă de lipsa de reacţie a autorităţilor responsabile, dar care a devenit apoi o mişcare politică, în urma căreia s-a legitimat „Guvernul Meu”, un fel de GUVERN DE UNIUNE INTERNAŢIONALĂ, dorit şi anunţat de Klaus Iohannis imediat după ce a devenit Preşedinte! Toată mulţimea aceea de peste 30.000 de oameni a devenit apoi doar suportul pentru a aduce în prim-planul atenţiei publice o serie de ONG-uri politice, din care apoi au fost recrutaţi chiar unii miniştri pentru noul cabinet sau consilieri ai noului Premier!

Şi, iată, acum avem şi o CIOBANIADĂ! Iniţial, m-am bucurat că mitul Mioriţei, care promova resemnarea în faţa pericolului, este pe cale să se destrame. Apoi, însă, cînd am văzut că toţi cei 4.000 de ciobani nu s-au dus la Guvern, adică acolo unde li se puteau soluţiona cererile justificate, ci s-au dus la Parlament, vizînd cu precizie Senatul! Am văzut apoi că forţele de ordine, care făcuseră pînă atunci faţă unor mitinguri de zeci de mii de oameni, s-au dovedit a fi dintr-odată neputincioase, permiţînd intrarea ciobanilor în Parlament! În fotografia de mai sus, fotoreporterul de la Click a surprins exact momentul în care cordonul jandarmilor a fost spart de un… cioban care-şi ”pierduse” şuba şi căciula sau nu ştia să le poarte! Hopaa!, mi-am zis. Aici e ceva necurat! Scenarita a început să funcţioneze şi m-am uitat mai atent la ciobanii care se urcaseră pe gardurile Parlamentului, la şubele lor, la căciulile lor, la bîtele lor şi m-am întrebat cîţi dintre ei confundă oaia cu capra şi cîţi sînt în stare să mulgă berbecul în locul oii! Cu alte cuvinte, cîţi erau ciobani sub acoperire, aşa cum au fost unii dintre mineri în 1990 sau unii protestatari „Colectiv” de luna trecută? Atenţie!, la 4.000 de protestatari, nu e nevoie decît de cîteva zeci de „specialişti”!

Întrebarea care se pune în astfel de cazuri suspectate a fi mai degrabă operaţiuni de manipulare este: care ar fi miza ascunsă a unor asemenea acţiuni? Trebuie spus că unele revendicări ale ciobanilor erau cît se poate de legitime: absurdul limitării numărului cîinilor de la stînă, întîrzierea plăţii subvenţiilor, obligarea ţinerii oilor în staul în perioada iernii sau încălcarea dreptului la proprietate în favoarea vănătorilor. Dar toate acestea se puteau reglementa printr-o simplă Ordonanţă de urgenţă a Guvernului!

Cu toate acestea, ciobanii s-au dus la Senat! Nici măcar la Camera Deputaţilor, ci acolo unde preşedinte este Călin Popescu Tăriceanu! Ei, din acest moment altfel se văd lucrurile, căci, după ce Victor Ponta şi-a dat demisia din funcţia de prim-ministru, după ce Liviu Dragnea a pus PSD-ul la picioarele lui Klaus Iohannis, împreună cu Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, iar izmenarul Gabriel Oprea a fost pus cu botul pe labe, a mai rămas un singur bastion necucerit: CĂLIN POPESCU TĂRICEANU!

În „piaţă” se vorbeşte de cîteva săptămîni despre un dosar penal care ar trebui să ducă la arestarea lui Tăriceanu şi de pregătirea debarcării sale din fruntea Senatului! Pe canalele de influenţă din curtea PNL-ului sau a preşedintelui, Tăriceanu este pus permanent la zid pentru opiniile sale în ceea ce priveşte abuzurile DNA sau politizarea Justiţiei, chestiuni care, după cum se pare, nu sînt pe placul lui Klaus Iohannis. Mai ales că a fost singurul care a votat împotriva desemnării Guvernului Cioloş!

Aşadar, deşi în campania electorală domnul Iohannis cerea să fie ales preşedinte tocmai pentru a împiedica situaţia în care toată Puterea să fie concentrată într-o singură mînă, acum asistăm la cucerirea ultimei baricade exact pentru acelaşi scop: dobîndirea Puterii absolute şi controlul tuturor instituţiilor statului!

Şi atunci, nu e normal să ne întrebăm dacă nu cumva Ciobaniada aceasta de la Senat este doar primul pas în vederea declanşării operaţiunii de înlăturare a lui Tăriceanu? Nu cumva cineva se aştepta ca Tăriceanu să repete gestul lui Victor Ponta şi să-şi dea demisia? S-a omis însă faptul că preşedintele Senatului are experienţa unei bătălii asemănătoare cu Traian Băsescu în cei patru ani cît a fost prim-ministru, el fiind singurul dintre adeversarii acestuia care nu şi-a rupt încă gîtul.

După sărbători, în noua legislatură, vom vedea dacă operaţiunea debarcării lui Tăriceanu va fi dusă pînă la capăt, fiind previzibilă desemnarea unui alt preşedinte al Senatului de către majoritatea parlamentară care susţine guvernul actual: PSD, PNL, UNPR, UDMR, minorităţi. Cu micul său partid, Tăriceanu nu mai are nici o şansă să rămînă în fruntea Senatului, iar Ciobaniada de acum este doar un avertisment serios care-i arată ce i se poate întîmpla dacă nu pricepe că altcineva îi vrea locul. Mai sînt posibile şi altele: Profesoriada, Doctoriada, Funcţionariada. Sau, pur şi simplu, cea mai eficientă: DOSARIADA! Ca în orice stat de drept cu gîtul pe butuc.

P.S. Exact cînd scriam aceste rînduri, Liviu Dragnea a declanşat un atac extrem de dur la adresa lui Călin Popescu Tăriceanu pentru că a criticat bugetul propus de Guvernul Cioloş. Deci, operaţiunea debarcării lui Tăriceanu deja a început. Observ că pensiile speciale ale parlamentarilor nu deranjează pe nimeni.

Privești la TV și îți închipui că protestul oierilor din România este unul curat, românesc-neaoș, pornit din inimă și mai ales nepenetrat de “servicii”. Așa a fost și protestul din fața Parlamentului cu o singură excepție. A fost penetrat de “serviciile” lui Nini Săpunaru. În întreg protestul din fața Parlamentului erau ciobani care și arătau și miroseau a ciobani, vorba preagrevistei foamei senatoarea de serviciu Cristiana Anghel.

deghizarea.k9epdumayoÎn schimb la discuțiile cu membrii Comisiei pentru Agricultură și în biroul lui Tăriceanu au apărut și altfel de indivizi. Unul care-ți zgăria retina era individual din stânga fotografiei, cel cu clop sibian și cu fular în dungi. Ba și-a mai tras și pullover alb. La prima vedere pare a fi un oier sibian de mare respirație folclorică. La o introspecție mai atentă îl vezi pe fostul ofițer de CI din anii 89-92 de la Constanța, cpt. Marcel Vidreanu.

Un tip căruia acum, i se umflă mușchii pe el mai ceva ca pe Arnold. În 1989 a fost militarul acuzat de “încălcare de consemn în favoarea inamicului” de către Procuratura Miitară. După zilele încinse ale Revoluției omul nostru revine curat și uscat, dosarul pierzându-i-se în mlaștina urâtă și grea a fostei Procuraturi. Revine în afaceri rând pe rând, înființând firme suveică cu care a devalizat mare parte a societăților din port. După ce este devalizat, la rândul său, de către o amazoană din zona Vrancei pleacă cu coada între picioar în comuna natală – Vidra, din jud. Vrancea. Ce coincidență!

Încearcă mai multe afaceri în județul lui Oprișan și este aciuat de către stăpânii săi gradați, pe lângă niște redacții vrâncene necontrolate de către “servicii”. Toarnă tot ce poate pe acolo, după care este trimis în anturajul lui Nini Săpunaru căruia îi editează și o foaie electorală – “Vrancea liberală“. Acum la protestul oierilor simpli apare din neant și ciobanul gradat Vidreanu. Și unde? In biroul lui Nini Săpunaru și la masa negocierilor cu Tăriceanu. In fotografia de mai jos, il vedeti toatal neacoperit, Ziuanews, insa, l-a descoperit!

Pe 15 decembrie 2015 oierii au descins la București, 4.000 în număr, pentru a cere Parlamentului să modifice Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic care conține două puncte care deranjează pe ciobani:

1. Se limitează numărul de câini la stână la 3; și
2. Se interzice pășunatul între lunile decembrie și aprilie;

Ce au văzut tinerii idealiști și mass media

Narativa percepută de oamenii care nu cunosc domeniul ar fi cam așa: Lobbyiști cu bani care acționează în numele vânătorilor de tip Năstase-Țiriac au vrut să reducă oieritul pentru ca să fie mai multe animale sălbatice, să împuște vânătorii liber tot ce văd prin păduri fără frică de câini. Așa că au convins parlamentarii să dea o lege care protejează “vânatul”.

Ciobanii, spirite libere, tradiționale românești, care muncesc din greu pentru hrană curată au venit să-și apere meseria și, nefiind “cu mânuși de mătase” au făcut ce nu a făcut niciun protestatar “burghez”, anume au sărit gardul Palatului Parlamentului și au intrat până la birourile deputaților.

Cum stă treaba de fapt

Prevederea legală privind limitarea câinilor există în lege din 2006. Noua lege doar a confirmat limitarea, nu a introdus-o. În mod eronat Hotnews a zis că noua lege a introdus sancțiuni noi pentru depășirea numărului de câini. Sancțiunile au existat mereu, pur și simplu nu s-au aplicat.

Deci ciobanii au protestat pentru că au aflat acum de o lege neaplicată din 2006. Și pentru că s-a interzis oieritul în decembrie-aprilie. Mai ales pentru asta. Dar o să atingem acest subiect mai încolo.

Digi24 a înrămat problema așa: legea e dată în interesul vânătorilor care vor mai mult vânat, de aia vor să reducă numărul de câini. Legea este într-adevăr întocmită la sugestia unor asociații de vânători, însă nu de tipul Năstase-Țiriac ci de tipul conservaționiștilor old-school din asociațiile de vânători care cred că e misiunea lor pe pământ să țină ecosistemul în balans.

Dar oricum, logica felului în care Digi24 a înrămat problema câinilor de la turmă m-a dezgustat. Adică, vezi domne, numai vânătorii ar fi interesați de reducerea numărului câinilor fiindcă câinii mănâncă vânatul.

Păi dacă câinii omoară vânatul logica nu te duce și la faptul că CEILALȚI oameni care iubesc animalele sălbatice, și nu sunt vânători, vor același lucru!?

E ca și cum ai acuza inițiatorii legii pentru reducerea mortalității infantile că fac jocul pedofililor. “Păi cine e interesat domle de mai mulți copii?!”

În fapt, studiile chiar arată că prezența câinilor domestici sau de rasă (fie rasa și nerecunoscută, ca cea de Ciobănesc Mioritic) inhibă și afectează grav ecosistemele. Sunt studii, precum cel de aici, și aici, și aici. Societatea Ornitologică Română consideră câinii de la stână un pericol pentru biodiversitate.

Sigur că nu cred că numărul maxim de 3 câini este unul realist. Da, sună a cifră scoasă din burta parlamentarilor. Da, poate fi o exagerare. Dar nu cred că limitarea în sine este denaturată. Din contră, la milioane de oi care se plimbă pe versanți este normal să limitezi haitele de câini, care sunt și ei în număr de zeci de mii.

De ce? Ursul primăvara e slab și vulnerabil și câinii sunt fresh și bine hrăniți. Ghici cine omoară pe cine. Ghici cine rade toți iepurii în cale.

Cum s-ar zice, eu chiar țin cu ursul!

Și cu montaniarzii, care au și ei dreptul să se plimbe pe munte. Sute de mii de oameni se plimbă pe munte anual și unii chiar ajung sfășiați de câini de stână. Sigur, o să spuneți că montaniarzii merg acolo de plăcere pe când oierii muncesc. Dar, dar este o plăcere accesibilă oricui, de la loganistul care bea o cafea la cabana de la șosea la pasionații de drumeții care petrec săptămâni întregi pe versanți.

Toate cuvintele astea sunt goale dacă nu vă indic și scara problemei.

INS arată că sunt 10 milioane de capete de ovine în România. Poate cifra este un pic umflată fiindcă numără și oițele care se sacrifică în același an. Dar cert este că România are oi. Multe.

De fapt este o industrie care produce milioane de euro.

Exporturile de oi către Turcia au fost reluate. Înainte ca exportul ovinelor să fie oprit, aproape 1,8 milioane de animale mergeau spre Turcia. Era o piaţă de aproape 300 de milioane de euro.” – DIGI24.

Cu consumul autothton, cu industria lactatelor și a lânii, oieritul ajunge ușor la un miliard de euro ca cifră de afaceri.

Și cu costuri mici. Oamenii care se implică în asta o duc bine de tot. De ce? Fiindcă spre deosebire de crescut porci sau găini (activitate oricum profitabilă) nu trebuie să plătești NIMIC. Efectiv furajele pentru oi sunt GRATIS PE MUNTE. Nu pe terenuri private (deși oile intră și pe acelea) ci pe pășuni montane proprietate a statului pe care oierii își plimbă oile care mănâncă și se înmulțesc GRATIS. Teoretic există o procedură de licitare asupra pășunilor comunale dar practic combinațiile cu primarii și logistica faptului că nu verifică nimeni câte oi sunt unde conduce la o devorare generală a versanților.

Apoi, după ce se îngrașă bine pe furaje gratis, din natură, oile alea se duc la export, sute de mii de capete, pe vapoare, către țări arabe, unde se mănâncă aproape numai oaie și care nu se mai satură de exporturile noastre. Și banii intră în buzunarul oierilor. Ei chiar scot bani din piatră verde.

Acum poate înțelegeți CINE a venit și a sărit gardul Palatului Parlamentului. Oameni care se scaldă în bani. Și vor să își protejeze industria.

Iar amenințarea momentului este interdiciția de a pășuna în decembrie – aprilie. Adică fix când pământul este moale și ierburile răsar. Mii te copite transformă astfel de teren rapid în bătătură, în teren sterp. Nu degeaba este pășunatul excesiv unul din cei mai mari factori de poluare și distrugere a mediului. Distrugerea ierburilor și a plantelor duce la alunecări de teren și la deșertificarea unor zone care devin sterpe.

Nu e nimic TRADIȚIONAL în a pășuna iarna. Tradițional este ca iarna ciobanii să coboare la șes și să hrănească oile cu rezerve de furaj uscat până primăvara. Dar sigur, asta scade sporul și lactația turmelor. Deci nu e profitabil.

Acum gândiți-vă cum ar fi ca niște patroni de firme de țigări și directorii lor să fi sărit gardul Palatului Parlamentului pentru a forța parlamentarii să întoarcă în discuție legea interzicerii fumatului în spații publice.

Poate un om abuza de un stereotip “pozitiv”? Da, de exemplu cei care văd în oierii cu șubă “sălbatici nobili” pentru că așa se potrivește în preconcepțiile lor despre cine muncește, cine este exploatat, etc.

În fapt marii oieri nu sunt nici sălbatici, nici nobili, sunt afaceriști dar asta nu contează, pentru că vrem să promovăm transhumanța și valorile idilce românești la care visăm din birourile și blocurile gri în care ne ducem veacul.

Eu nu zic că legea cu căţeii de la stână nu este o aberaţie zămislită de mintea alterată a unor stupizi, dar manifestaţia de astăzi împotriva ei, la zece ani de la apariţia prevederilor, pare o operaţiune a SRI, la fel cum a fost şi cea cu “morţii ascunşi” de Arafat. De data aceasta desfăşurată în scopul urmărit obsesiv de vreo câţiva ani, acela de a discredita principala instituţie a unei democraţii – Parlamentul.

Ce ma deprima in toata povestea asta cu ciobanii & Co e politizarea excesiva din jurul unei legi, pur si simplu, stupide si neavenite. Unii, cu Rares Bogdan, Stelian Negrea si restul diviziei in frunte, profita de ocazie ca sa puna tunurile pe “Parlamentul rusinii”, cuib al coruptiei si prostiei care trebuie, nu-i asa, taiat si bine dresat. Si asta, interesant, tocmai in preajma votarii bugetului… Altii, enervati de propaganda lor si de instrumentarea diversionista a protestului, cu livrarea aferenta a ciobanilor drept “frumosi si liberi”, se grabesc sa arate cit de exploatatori sint oierii. Inca o ocazie de a arata cit de “de dreapta” sau de “de stinga” sintem, cu orice pret. Oameni buni, o lege proasta e o lege proasta, indiferent dac-o propun “ai nostri” sau “ai lor”.

Poate vă întrebaţi ce naiba i-a apucat pe ciobanii mai mult sau mai puţin acoperiţi să facă o manifestaţie aberantă la Parlament. Fix în aceeaşi perioadă protestau rezidenţii, iar scandalul trebuia acoperit cumva. Mai ales că venea în contextul în care nulitatea aia de Benoni Tiganiuc le spusese rezidenţilor că nu le înţelege patriotismul şi că mai bine ar pleca în străinătate.

Rezultatul se vede cu ochiul liber: sunt doar câteva articole în care se vorbeste despre rezidenţi şi mii de articole perfect sincronizate în care se latră aceleaşi banalităţi despre ciobani şi câinii lor.

Aşa că, în loc să vă inflamaţi pentru o prevedere legală existentă în lege de cel puţin zece ani şi care oricum nu era luată în seamă ar trebui să deschideţi mai bine ochii şi să vedeţi că este în desfăşurare un program extrem de coerent de distrugere a sistemului public de sănătate. De ce? Pentru că miliardele colectate an de an de asigurările obligatorii de sănătate ar sta mult mai bine în buzunarele unor şacali care, de altfel, bagă bănişori frumoşi în propagandă.

protest-ciobani


Categorii

1. DIVERSE, Agricultura/ Satul romanesc, Articolele saptamanii, Dezinformari, hoaxuri, diversiuni, manipulari, Gheorghe Piperea, Razboiul impotriva Romaniei, Revolte populare, revolutii, Servicii secrete

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Argumente PRO si CONTRA pe marginea PROTESTULUI recent al CIOBANILOR de la Parlament. TRADITIA OIERITULUI PUSA IN PERICOL, INTERESELE MURDARE ALE “VANATORILOR” sau/si MANIPULAREA SERVICIILOR?

  1. Deci…e de bine sau e de rau ca sunt afaceristi ciobanii ? Bag de seama ca e rau .Visam la cai verzi pe pereti cu pastoritul asta al nostru ancestral.Sau a vrut sa ne spuna doar ca nu e pastoritul la care ne gandim.Daca s-a gandit la asta,putea sa formuleze altfel.

  2. “De data aceasta desfăşurată în scopul urmărit obsesiv de vreo câţiva ani, acela de a discredita principala instituţie a unei democraţii – Parlamentul.”

    Saracul…crede in democratie .

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare