Din clasicii manipularii. DIRECTIVA 34 A NKVD: “TREBUIE ACORDATĂ O ATENȚIE DEOSEBITĂ BISERICILOR. Activitatea trebuie astfel dirijată ca să rezulte o ANTIPATIE GENERALĂ împotriva acestora”

28-01-2016 1 minut Sublinieri

Kustodiev_The_Bolshevik

In volumul Tehnici de manipulareBogdan Ficeac analizeaza continutul unui document din 1947 care ar contine directivele secrete ale NKVD transmise autoritatilor pro-sovietice nou instaurate in sfera de influenta a URSS de dupa al doilea razboi mondial. Toate sunt interesante, insa directiva 34 pare de o deosebita actualitate. O redam laolalta cu comentariul autorului:

34. Trebuie acordată o atenţie deosebită bisericilor. Activitatea cultural-educativă trebuie astfel dirijată ca să rezulte o antipatie generală împotriva acestora. E necesar să fie puse sub observaţie tipografiile bisericeşti, arhivele, conţinutul predicilor, al cântecelor, al educaţiei religioase, dar şi cel al ceremoniilor de înmormântare.

Biserica putea oferi un refugiu, îl putea conecta pe individ la un alt sistem de valori, la o altă viziune asupra existenţei, îi putea da un sprijin pentru a rezista celor mai aspre încercări. Biserica trebuia anihilată, pentru ca singura”ştiinţă sacră” să rămână ideologia comunistă.

Am mai adauga faptul ca acest lucru se intampla in tari in care cultura religioasa si Bisericile erau foarte puternice. Atat in Polonia, de pilda, de unde provine documentul, cat si in Romania, dar si in celelalte tari est-europene, societatile erau profund conservatoare dpdv etic. Cu toate acestea sau, din cauza aceasta, sarcinile primite de agentii de influenta si executie ai URSS erau clare: combaterea influentei sociale a Bisericii prin crearea unei ”antipatii generale” in randul populatiei. 

A primat, asadar, un imperativ geopolitic (alinierea la nivel social a tarilor in sfera de influenta sovietica) asupra unuia pragmatic, de convietuire si adaptare a noilor regimuri la realitatile locale.

Cateva legaturi clarificatoare: 

*

 


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Din clasicii manipularii. DIRECTIVA 34 A NKVD: “TREBUIE ACORDATĂ O ATENȚIE DEOSEBITĂ BISERICILOR. Activitatea trebuie astfel dirijată ca să rezulte o ANTIPATIE GENERALĂ împotriva acestora”

  1. Chiar de pe la acea nefericita revolutie din 1917 provin aceste idei, la nici un an au fost martirizati cei 11 000 calugari de la Oranki, acei comunisti neavand nicio frica de popor facand o asemenea crima impotriva umanitatii. De atunci provin documente secrete despre atitudinea acelor nefaste autoritati, despre gasirea unor sfinte moaste despre care recunosteau ca nu-si pot explica cum s-au pastrat asa, dar impun ca poporului sa i se spuna doar despre descoperirile stiintifice (putine dar in care intra evolutionismul ) Atunci au fost minuni facute chiar in fata unor activisti, de reannoire a unor icoane de pe biserici. Chiar unele icoane vechi, deveneau ca noi in putin timp fara nici o interventie din afara. De acest lucru nu se vorbea.
    Ideea de a denigra biserica s-a vazut si la noi in orice carte fiind prezenta o referire, mai ales in manualele scolare.
    Faptul ca exista un document inseamna mult si arata modul in care se impuneau acele nefaste idei.
    Cred ca asa exista si astazi planuri scrise despre denigrarea bisericii a oamenilor. Sunt indivizi care scriu si transmit mai departe, ceea ce trebuie sa se vorbeasca.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare