SARBATOAREA SFANTULUI IERARH MARTIR ANTIM in prezenta PATRIARHULUI ANTIOHIEI si a reprezentantului PATRIARHULUI GEORGIEI. Fratietate ortodoxa in jurul icoanei antimiene a IUBIRII FARA GRANITE si a MARTURISIRII ADEVARULUI PANA LA MUCENICIE. Mesajul sfasietor al Patriarhului Ioan despre martiriul cotidian din Siria. (RE)SFINTIREA MANASTIRILOR ANTIM din Bucuresti si Ramnicu-Valcea si canonizarea NOILOR SFINTI AI OLTENIEI (video)

28-09-2016 11 minute Sublinieri

DSC_5731-1DSC_6180-1 DSC_6114-1 DSC_6155 DSC_6006-1 DSC_6038

  • Basilica:

Sfinţirea bisericii Mănăstirii Antim din Bucureşti (GALERIE FOTO)

Sfântul Antim Ivireanul cinstit la București (GALERIE FOTO)

Antiohia, România și Georgia unite în rugăciune liturgică. Sfântul Antim Ivireanul cinstit la București (Video)

Sute de credincioși au fost prezenți la Sfânta Liturghie oficiată marți, 27 septembrie 2016, la Patriarhie, în ziua sărbătorii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. În altarul de vară al Catedralei Patriarhale au coliturghisit Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, delegatul Preafericitului Părinte Ilia II, Patriarhul Catolicos al Georgiei.

Alături de cei doi Întâistătători au slujit mai mulți ierarhi antiohieni, români și georgieni, […]

La eveniment au fost prezente numeroase oficialități, dintre care menționăm: Excelența Sa Giorgadze Ilia, Ambasadorul Georgiei în România, Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, și Victor Opaschi, Ministru Secretar de stat pentru culte.

După citirea Pericopei Evanghelice, Preafericitul Părinte Ioan a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți pe Dealul Patriarhiei. Preafericirea Sa a spus despre Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul că reprezintă o icoană a iubirii sub care se adună poporul binecredincios al Bisericilor din România, Antiohia și Georgia.

Sărbătoarea de astăzi este o sărbătoare a sfințeniei împodobită cu sângele martirajului și încununată cu harul preoției. Este sărbătoarea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul cel care a avut o mare contribuție la tipărirea primelor cărți liturgice în limba arabă pe teritoriul României. El reprezintă o icoană a iubirii sub care se adună poporul binecredincios al Bisericilor din România, Antiohia și Georgia. A fost născut în Georgia, crescut la Constantinopol, apoi Dumnezeu l-a trimis in Țara Românească sub ocrotirea Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu de unde lumina harului lui Hristos, care susținea lucrările sale, a strălucit până la Biserica Antiohiei care s-a bucurat de darul tipografiei pe care sfântul l-a realizat la Mănăstirea Snagov, tipărind acolo primele cărți liturgice în arabă și greacă, a spus Preafericirea Sa.

La finalul Sfintei Liturghii a urmat mesajul Preafericitului Părinte Ilie II, Patriarhul Catolicos al Georgiei. Cuvântul a fost citit de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi.

Sfântul Antim Ivireanul a dus o luptă jertfelnică pentru identitatea naţională, iar pe de altă parte, el a demonstrat că aproapele nu mai are naţionalitate, ci slujirea lui Dumnezeu este mai presus de toate, a subliniat Preafericirea Sa în mesajul adresat cu acest prilej.

Smerenia românilor, dragostea lor pentru Dumnezeu şi bunătatea lor l-au întărit pe Sfântul Antim să ofere dragoste cu generozitate în toţi cei 26 de ani de slujire – să construiască zeci de biserici, să lucreze în diferite domenii ale artei, să fie un filosof, un teolog, un traducător şi un organizator al tipografiei în România, care a făcut ca această ţară să fie centrul activităţii tipografice la nivel internaţional.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a dat citire actului sinodal comemorativ al Bisericii Ortodoxe Române la împlinirea a 300 de ani de la martirul Sfântului Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești.

Cinstirea memoriei Sfântului Antim Ivireanul este o datorie de conștiință a întregului poporului român pentru contribuția sa la dezvoltarea tiparului și a limbii liturgice românești. (…) Exemplul vieții sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul închinată lui Hristos Domnul, până la moarte martirică, precum și rugăciunile sale înălțate înaintea tronului Preasfintei Treimi sunt izvor de inspirație și înnoire pentru viața credincioșilor noștri, dar și de întărire a comuniunii fraterne între Bisericile noastre în jurul sfinților care au apărat Ortodoxia în vremuri grele.

După citirea actului sinodal, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit Patriarhului Ioan al X-lea al Antiohiei și Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan (reprezentantul Patriarhului Georgiei), delegațiilor celor două Biserici, precum și ierarhilor români pentru concelebrarea Sfintei Liturghii în cinstea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. Totodată, Patriarhul României a adus mulțumiri și autorităților de stat prezente la eveniment și tuturor celor care au sprijinit desfășurarea acestui eveniment și s-au implicat în organizarea manifestărilor comemorative în cinstea Sfântului Antim.

Ca semn de prețuire, recunoștință și dragoste frățească, Preafericirea Sa a dăruit Patriarhului Antiohiei și Mitropolitului de Rustavi pentru Patriarhul Georgiei o icoană reprezentând pe Sfântul Antim Ivireanul și o cârjă arhierească, copie fidelă a cârjei Sfântului Antim păstrată la Arhiepiscopia Râmnicului.

Faptul că sfinții ne adună în rugăciune și în bucuria credinței ortodoxe reprezintă o mare binecuvântare, a mărturisit Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. De asemenea, Întâistătorul Bisericii noastre și-a exprimat solidaritatea față de credincioșii din Biserica Antiohiei greu încercați în urma conflictelor militare. Ne rugăm lui Dumnezeu ca în cel mai scurt timp să fie restabilită pacea ca apoi să ajutăm și noi lăcașurile de cult afectate în urma războiului, a spus Preafericirea Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea al Antiohiei a dăruit Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române o bederniță, iar Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a oferit Întâistătătorului Bisericii noastre, din partea Patriarhului Ilia al Georgiei, o icoană reprezentând pe Sfântul Proroc Ilie.

[…]

Patriarhul Catolicos Ilia II al Georgiei: Sfântul Antim Ivireanul a demonstrat că slujirea lui Dumnezeu este mai presus de toate

[…]

Iubiţi fraţi şi surori în Hristos,

În urmă cu 300 de ani, unul dintre marii sfinţi, Antim Ivireanul, ilustrul mijlocitor înaintea lui Dumnezeu pentru poporul român şi cel georgian, s-a alăturat cetelor martirilor.

Când îi studiem viaţa, pronia dumnezeiască ne uimeşte: De ce s-a întâmplat ca un georgian să pună baza reînnoirii Bisericii şi Statului Român pe fundament naţional? Poate, pentru că a trebuit să se descopere adevărata dragoste creştină, deoarece este evident că, pe de o parte, Sfântul Antim Ivireanul a dus o luptă jertfelnică pentru identitatea naţională, iar pe de altă parte, el a demonstrat că aproapele nu mai are naţionalitate, ci slujirea lui Dumnezeu este mai presus de toate. Desigur, acest lucru este total diferit de viziunea lumii cosmopolite.

Smerenia românilor, dragostea lor pentru Dumnezeu şi bunătatea lor l-au întărit pe Sfântul Antim să ofere dragoste cu generozitate în toţi cei 26 de ani de slujire – să construiască zeci de biserici, să lucreze în diferite domenii ale artei, să fie un filosof, un teolog, un traducător şi un organizator al tipografiei în România, care a făcut ca această ţară să fie centrul activităţii tipografice la nivel internaţional. Trebuie să menţionăm că el a fost cel care a înfiinţat prima tipografie în Georgia.

Personalitatea sa generează o atitudine unică în relaţiile dintre ţările şi Bisericile noastre, ne apropie unul de altul cu o putere aparte şi cu har şi ne reaminteşte tuturor că, într-adevăr, vieţile noastre ar trebui dedicate pe deplin slujirii Adevărului.

Fie ca prin rugăciunile Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Dumnezeu să ne dăruiască pace şi zidire duhovnicească!

†Ilia II, Patriarhul Catolicos al întregii Georgii, Arhiepiscop de Mtskheta şi Tbilisi, Mitropolit de Tskhum-Apkhazeti

27.09.2016

Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei: Sf. Ier. Antim reprezintă o icoană a iubirii sub care se adună poporul binecredincios al bisericilor din România, Georgia şi Antiohia

Preafericirile voastre,

Iubiţii credincioşi,

„Hristos este în mijlocul nostru… Este şi va fi”

Cu aceste cuvinte aş fi vrut să încep, deoarece ele rezumă tot acest eveniment la care suntem prezenţi acum, şi prin care înţelegem că Ortodoxia este o viţă ale cărei mlădiţele se întind spre toată lumea. Această viţă este îngrijită de dreapta lui Hristos, şi ocrotită de rugăciunile sfinţilor, este apărată de sângele martirilor creştini, a căror viaţa reprezintă experienţa trăirii cu Cel Suprem, Cel Care a iubit viţa Lui, şi pentru ea a urmărit drumul martirajului răstignindu-se pe Crucea păcătoşilor, schimbându-se într-un minaret al slavei.

Astăzi Bisericile Georgiei, a României şi a Antiohiei sunt prezente aici ca o mărturisire vie a Domnului nostru Iisus Hristos. Biserica Georgiei l-a ales pe Sfântul Gheorghe ca patron al ei, iar cea din România l-a ales pe Sfântul Andrei ca ocrotitor, fiind şi cel ce a adus lumina Evangheliei pe aceste meleaguri. În acelaşi fel şi Biserica Antiohiei a ales pe Sfinţii Petru şi Pavel. Fiecare dintre aceştia a făcut din martirajul său o mărturisire a numelui lui Iisus Hristos, ce s-a constituit într-o piatră de mare preţ la eşafodajul credinţei creştine.

Sărbătoarea de astăzi este o sărbătoare a sfinţeniei împodobită cu sângele martirajului, şi încoronată cu harul preoţiei. Este sărbătoarea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul Cel care a avut o mare contribuţie la tipărirea primelor cărţi liturgice în arabă. El reprezintă o icoană a iubirii sub care se adună poporul binecredincios al bisericilor din România, Georgia şi Antiohia. A fost născut în Georgia, crescut la Constantinopol, iar apoi Dumnezeu l-a trimis în Țara Românească sub ocrotirea Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu de unde lumina harului lui Hristos, care susţinea lucrările sale, a strălucit până la Biserica Antiohiei, care s-a bucurat de darul tipografiei pe care sfântul a făcut-o la mănăstirea Snagov, tipărind acolo primele cărţi liturgice în arabă şi greacă. Şi dacă El şi-a împodobit viaţa prin efortul neîncetat de răspândire a Cuvântului lui Dumnezeu prin cărţile tipărite pentru fraţii creştini din celelalte biserici, a ştiut să facă mărturisirea lui Hristos desăvârşită şi prin sângele său, pe care l-a vărsat ca martir, din iubirea pentru Cel ce S-a răstignit din iubire pentru noi.

Iată, vedem cum Biserica a cinstit şi cinsteşte martirii Ei, dar vedem şi cum trăieşte martirajul fiilor săi în zilele noastre.

Stâlpul Bisericii lui Hristos este sângele martirilor şi cinstitele moaşte ale lor care se pun în sfintele mese. Aceasta nu este decât o dovadă că religia creştină nu este doar o apartenenţă verbală, ci una vie care-l schimbă pe om într-un trup de foc care mărturiseşte prezenţa lui Dumnezeu. Acesta este cazul martirilor creştini, cei care după exemplul Celui răstignit nu şi-au negat credinţa în ciuda tuturor, nici nu-au negat realitatea întrupării mântuitoare, ci şi-au oferit vieţile, ca un semn al iubirii pentru Cel ce S-a Răstignit, Cel care Şi-a oferit viaţa pentru ei şi pentru cei iubiţi ai lor. Iar pe aceste sfinte mese, în care sunt puse moaştele sfinţilor martiri, se face Taina Euharistiei, ceea ce înseamnă că Biserica n-a găsit nimic mai frumos decât mireasma vieţilor sfinţilor martiri că să ridice pe ea tămâia rugăciunilor bineplăcute în faţa lui Dumnezeu.

Martirajul pentru Hristos nu este doar un eveniment istoric scris în cărţi. Martirajul nu este doar o virtute pe care au trăit-o numai primii creştini. Martirajul creştin nu cunoaşte o vreme anumită pentru că sălăşluirea Domnului în sufletele oamenilor cere ca ele să fie întotdeauna pregătite pentru a mărturisi numele Lui.

Însă noi, în Biserica Antiohiei, de 2000 mărturisim numele lui Hristos, şi am smuls din gura neamurilor numirea de “creştini”, şi am binevestit Evanghelia lui Iisus Nazaret. Suntem din neamul acelora care au iubit şi au pustnicit, mărturisind şi învăţând. Suntem ecoul hărniciei lui Pavel, al râvnei lui Petru, şi al milei lui Ioan. Nu suntem rămăşiţele nimănui, n-am fost oaspeţi întru anumite vremuri, nici nu suntem resturi ale unor campanii religioase. Suntem în centrul Răsăritului şi stăm sub umbra Crucii sale. Iar Biserica Antiohiei, care a fost întemeiată de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, dând Bisericii pe Sfântul Ignatie al Antiohiei şi pe Sfântul Iulian al Emessei, precum şi o mare mulţime de sfinţi şi mucenici, rămâne constant aceeaşi Biserică, care mai dă şi astăzi, ca în vremurile de demult, o mare de martiri şi mărturisitori, în faţa prigoanelor prin care trece în această vreme.

Biserica Antiohiei, care se întăreşte prin rugăciunile fraţilor ei din Georgia şi din România, mărturiseşte de mai mult de 2000 de ani identitatea ei ca o Biserică creştină în mijlocul celor mai dificile împrejurări. Iar ceea ce se întâmplă astăzi în Siria este un exemplu viu în acest sens.

De mai mult de 5 ani Biserica creştină şi poporul sirian suferă de terorism, manifestat prin răpiri, prin deportări masive ale populaţiei, sub umbra a ceea ce se chema „primăvara arabă” care n-are nicio legătură cu primăvara. Iar noi ca şi creştini, împreună cu toţi sirienii, suntem ucişi, deportaţi şi răpiţi. N-am fost creaţi pentru a muri pe marginea drumului, nici să fim monede neînsemnate pe piaţa intereselor. Suntem înrădăcinaţi în ţările noastre şi ele sunt înrădăcinate în sufletele şi în inimile noastre. Suntem în faţa unei încercări care n-a cruţat nici un şeic, imam, preot, călugăr sau episcop, prigoana abătându-se asupra tuturor. Iar cazul ierarhilor de Alep, Ioan Ibraheem şi Pavel Yazigi, cei care sunt răpiţi de mai mult de trei ani, este un exemplu viu dovedind riscul la care sunt expuşi oamenii în Orientul răsăritean.

Ne rugăm împreună cu voi pentru pace în Siria, şi de aici ne ridicăm vocea: ridicaţi embargoul economic impus asupra Siriei. Cei care n-au suferit din cauza războiului, suferă acum din cauza acestui embargou.

Ne rugăm şi pentru Liban şi pentru stabilitatea lui, şi-i chemăm pe toţi să lucreze serios pentru alegerea preşedintelui, lucru care asigură funcţionarea instituţiilor constituţionale şi întăreşte rolul civilizator al acestei ţări în Orientul Mijlociu.

Ne ridicăm rugăciunile pentru fraţii noştri în Georgia şi România, cerând lui Dumnezeu să-i ajute pe cei care îşi asumă responsabilitatea conducerii acestor ţări pentru binele locuitorilor lor.

Ne rugăm pentru Răsăritul rănit, pentru toate aceste ţări şi popoare din cuprinsul lui, pentru ca Domnul să atingă cu dreapta Lui inimile celor trişti, vindecând cu atingerea Duhul Lui Cel Sfânt şi Mângâietor.

V-am adus iubiţii mei iubirea fraţilor voştri din Biserica Antiohiei şi cerem lui Dumnezeu să prăvălească piatra de pe inimile noastre, ca să-I cântăm din adâncimea sufletului: Luminează Doamne inimile noastre cu lumina mucenicilor. Şterge cu puterea lor sufletele noastre. Împodobeşte viaţa noastră cu lumina Sfintei Tale Cruci dătătoare de viaţă. Străluceşte în inima noastră ca să povestim lucrurile Tale. Împlineşte inimile noastre cu Duhul Tău, ca să strigăm: Lumina lui Hristos luminează tuturor, Amin.

Act Sinodal Comemorativ al Bisericii Ortodoxe Autocefale Române, la împlinirea a 300 de ani de la martiriul Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, mitropolitul Ţării Româneşti

[…]

Comemorarea solemnă a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul de către Patriarhia Română, cu participarea Patriarhului Ioan al X-lea al Antiohiei şi a reprezentanţilor Patriarhiei Georgiei, Biserici pe care Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul le-a preţuit şi le-a ajutat, culminează cu această Sfântă Liturghie săvârşită în duh de comuniune fraternă între Bisericile noastre surori, astăzi, sâmbătă, 27 septembrie 2016, în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. Acest moment sfânt şi solemn ne cheamă să fim mărturisitori ai credinţei creştine, ctitori de lăcaşuri sfinte şi de cultură creştină, ne îndeamnă să cultivăm întrajutorarea frăţească şi să fim darnici, având în suflet iubire jertfelnică, smerită şi milostivă.

Exemplul vieţii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul închinată lui Hristos Domnul, până la moartea sa martirică, precum şi rugăciunile sale înălțate înaintea Tronului Preasfintei Treimi sunt izvor de inspirație şi înnoire pentru viaţa credincioșilor noștri, dar şi de întărire a comuniunii fraterne între Bisericile noastre în jurul sfinților care au apărat Ortodoxia în vremuri grele.

Ne rugăm Preasfintei Treimi să ne dăruiască tuturor credinţă puternică, dragoste faţă de Biserică şi popor, dar mai ales să învăţăm, din pilda Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, că iubirea izvorâtă din credinţa în Iisus Hristos Cel Răstignit şi Înviat este mai mare decât teama de moarte, pentru că Hristos Însuşi dăruieşte martirilor cununi cereşti de biruinţă, potrivit făgăduinţei Fii credincios până la moarte şi îţi voi da cununa vieţii (Apocalipsa 2, 10).

Şi astfel, cu un cuget şi cu o inimă, împreună să preamărim pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Treimea cea deofiinţă şi nedespărţită, şi să zicem: „Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Lui” (Psalmul 67, 36). Amin!

Antim Ivireanul sărbătorit la ctitoria sa din Bucureşti. PS Varlaam Ploieşteanul: viaţa lui este o pildă vrednică de urmat pentru fiecare dintre noi

Înnoire şi binecuvântare pentru Mănăstirea Antim la 300 de ani de la moartea martirică a ctitorului acesteia

Sute de credincioşi, clerici şi ierarhi au participat luni, 26 septembrie 2016, la slujba de sfințire a altarului bisericii Mănăstirii Antim (recent restaurată).

Slujba a fost oficiată de  Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, şi Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi (reprezentantul Patriarhului Georgiei), înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. La eveniment au fost prezenți ierarhi antiohieni, români şi georgieni.

De asemenea, a fost sfinţită şi noua raclă care adăposteşte moaştele sfinţilor aflate în cadrul lăcaşului de cult.

În cuvântul său, Patriarhul României a evidenţiat faptul că în istoria acestui aşezământ monahal se regăsesc numele a doi sfinţi martiri: Sfântul Antim Ivireanul şi Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu.

Această biserică a început să fie zidită după planurile, cu cheltuiala şi osteneala Sfântului Antim Ivireanul în anul 1713 când încă era în viaţă şi pe tron Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanul, domnitorul Ţării Româneşti. Însă ea a fost finalizată şi sfinţită doi ani mai târziu, în 1715, când nu mai era în viaţă Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu pentru că a suferit moarte de martir în 1714 din partea aceluiaşi Imperiu Otoman care a condamnat la moarte şi pe sfântul Mitropolit Antim, doi ani mai târziu, în 1716. Deci, iată cum la resfinţirea bisericii ctitorie a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul se întâlnesc doi martiri, a precizat Patriarhul României, conform Trinitas Tv.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre lucrările de restaurare efectuate recent la acest aşezământ monahal şi a subliniat faptul că acest locaş de cult reprezintă o moştenire deosebită de la Sfântul Antim Ivireanul.

Această Biserică, aşa cum vedeţi, a fost mult restaurată, împodobită cu vitralii şi candelabre noi şi cu suporturi pentru cele două icoane pe care le-a pictat chiar Sfântul Antim Ivireanul. Sfântul Antim nu a fost numai tipograf iscusit, ci şi sculptor, iconar, arhitect, caligraf şi miniaturist. A avut foarte multe daruri. De la el mai avem păstrate chiar uşile de la intrare sculptate cu mâna lui, coloanele de la intrare şi catapeteasma aceasta sculptată în piatră. Deci, avem o moştenire deosebită.

Imediat după slujba de târnosire a altarului Mănăstirii Antim a avut loc slujba de sfinţire a muzeului amenajat în incinta aşezământului monahal, precum și a picturii clopotniței lăcaşului de cult ctitorit de Sfântul Antim Ivireanul.

La final, Patriarhul României a acordat mai multe distincţii persoanelor care au sprijinit lucrările efectuate la aşezământul monahal din centrul Bucureştiului.

Manifestările prilejuite de comemorarea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Antim Ivireanul continuă la această oră cu slujba de priveghere oficiată în cinstea acestui mare sfânt martir. Slujba este oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, pe o scenă special amenajată în incinta aşezământului monahal. Din soborul slujitor fac parte Preacuvioșii Părinți slujitori ai Mănăstirii Antim şi alţi clerici invitaţi.

[…]

Sărbătoarea Mănăstirii Antim din Râmnicu-Vâlcea a adunat poporul drept credincios de pe meleagurile vâlcene și pelerinii care au dorit să fie prezenți la momentul proclamării canonizării Sfinților Cuvioși Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu și a Sfinților Cuvioși Neofit și Meletie de la Mănăstirea Stânișoara. Slujba de sfințire a fost săvârșită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și alți ierarhi ai celor trei Biserici.

Noua biserică a primit hramurile „Izvorul Tămăduirii” şi „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.

După săvârşirea Sfintei Liturghii, în cadrul proclamării solemne a canonizării a celor patru noi sfinți care și-au încununat viețile prin faptele sfințeniei în sihăstriile din munții Coziei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a dat citire Tomosului Sinodal.

Au fost arătate, apoi, icoanele sfinţilor, racla cu moaştele Sfântului Cuvios Neofit de la Mănăstirea Stânişoara şi au fost intonate troparele sfinţilor.

  • Basilica:

Manifestări religioase în Arhiepiscopia Râmnicului. Trei Biserici Ortodoxe reprezentate la evenimente

Tomos sinodal pentru canonizarea Sfinţilor Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara şi a Sfinţilor Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mânăstirea Turnu

IPS Ioan de Rustavi în pelerinaj la mănăstiri vâlcene: Oriunde este Biserica acolo şi casa noastră

Vedeti si:


Categorii

1. DIVERSE, Pagini Ortodoxe, Patriarhia Antiohiei, Patriarhul Ilia al Georgiei, Sarbatori, comemorari, sfinti, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare