2017 demareaza in sunet de razboi. ATAC ARMAT SANGEROS IN TURCIA. Reactia lui Erdogan: JOCURI MURDARE, INCERCARE DE PROVOCARE A HAOSULUI. “Vom lupta până la capăt nu doar împotriva atacurilor armate comise de grupări teroriste şi de forţele din spatele acestora”/ ARMISTITIU IN SIRIA NEGOCIAT DE RUSIA SI TURCIA. SUA nu face parte din puterile implicate/ SUA a EXPULZAT 35 diplomati rusi. Cum a reactionat PUTIN

1-01-2017 8 minute Sublinieri

39 de persoane au fost ucise și 69 rănite, după ce un bărbat înarmat, deghizat în Moș Crăciun, cu o pușcă automată a deschis focul la întâmplare, duminică noaptea, într-un club din Istanbul frecventat de turiști, unde se aflau între 500 și 600 de persoane, informează NTV. Clubul Reina este situat în cartierul Beşiktaş, pe malul european al Bosforului. Unii oameni au sărit în apă ca să scape din calea gloanţelor.

ACTUALIZARE: Președintele Recep Erdogan a promis, după atacul din clubul din Istanbul, că va lupta până va stârpi terorismul din Turcia care afectează economia, politica şi societatea.

Ca naţiune, noi vom lupta până la capăt nu doar împotriva atacurilor armate comise de grupări teroriste şi de forţele din spatele acestora, dar şi împotriva atacurilor economice, politice şi sociale orchestrate de aceste forţe. Ei încearcă să provoace haos, să-i demoralizeze pe oameni şi să ne destabilizeze naţiunea cu aceste atacuri abominabile împotriva civililor… Noi ne vom menţine calmul, vom sta mai aproape unii de alţii şi nu vom ceda teren în faţa unor asemenea jocuri murdare”, a spus liderul de la Ankara.

ACTUALIZARE: Primele imagini surprinse de o cameră de supraveghere îl arată pe atacator, chiar în momentul în care a deschis prima dată focul. S-a întâmplat la intrarea în clubul exclusivist, unde a lichidat doi oameni – un civil si un poliţist. Apoi, agresorul a intrat cu forţa în local şi a început să tragă la întâmplare.

Guvernatorul Istanbului a declarat că un atacator cu o armă de mare putere a împuşcat un poliţist şi un civil la intrarea în clubul Reina, apoi a început să tragă la întâmplare în oamenii aflaţi în local. Însă, unii martori spun că mai mulţi atacatori au acţionat în club.

„Oamenii au fost împuşcaţi fără milă. Nu au avut milă! Au tras în toată lumea. Trei sau patru oameni au tras cu arme automate. Lumea a fost împuşcată în cap”, a spus un martor.

Ministrul de Interne al Turciei a declarat că poliția este în căutarea unui atacator.

„Vânătoarea teroristului este în desfăşurare. Poliţia a lansat operaţiunile. Sperăm ca atacatorul să fie prins curând”, a spus Suleyman Soylu.

ACTUALIZARE. Cel puțin 39 de persoane, între care 16 străini, și-au pierdut viața în atacul de la club, a anunțat ministrul de interne. Alte 69 de persoane sunt rănite.

Ministrul a mai spus că poliția încă îl caută pe „teroristul” responsabil pentru atac.

ACTUALIZARE. Potrivit informaţiilor oferite de Ministerul de Externe, la solicitarea Digi24, NU sunt români printre victimele atacului. MAE comunică numerele de telefon unde cetățenii români pot cere asistență consulară:

„Consulatul General al României la Istanbul are în atenţie incidentul produs în dimineaţa zilei de 01.01.2017, în jurul orei 02:00 (01:00 ora României), soldat cu numeroşi morţi şi răniţi.

Oficiul consular român a întreprins în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile abilitate şi spitalele din Istanbul pentru a verifica dacă printre victimele incidentului se află cetăţeni români.

Consulatul General al României la Istanbul monitorizează evoluţia situaţiei şi este pregătită să acorde asistenţă consulară, dacă situaţia o va impune.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul (0090) 212 3583541, (0090) 90 212 3580516, (0090) +90 212 3583537, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profundul regret pentru pierderea de vieţi omeneşti şi transmite condoleanţe familiilor victimelor.”

ACTUALIZARE. „Am fost împuşcat în picior. Nişte nebuni au intrat trăgând peste tot. Nu ştiu câţi au fost, am văzut o singură persoană. Trăgeau şi eu mă ascundeam”, a povestit un martor ocular, turist străin.

Primele împuşcături s-au auzit în jurul orei locale 1:15. Guvernatorul Istanbului a declarat că un atacator cu o armă de mare putere a împuşcat un poliţist şi un civil la intrarea în clubul Reina, apoi a început să tragă la întâmplare în oamenii aflaţi în loc.

„Acesta este un atac terorist”, a spus răspicat Vasip Sahin, guvernatorul Istanbulului.

Clubul Reina din Istanbul este unul select, frecventat de lumea bună a oraşului. Localul se află chiar pe malul Bosforului, în imediata apropiere a primului pod construit peste strâmtoarea ce separă Europa de Asia. Este vorba de acelaşi pod unde au fost înregistrate lupte grele în timpul loviturii de stat eşuate şi care a fost redenumit în memoria celor ucişi în timpul puciului.

Deocamdată, sunt foarte puţine detalii despre atacator. Unii martori spun că l-au auzit vorbind arabă, dar informaţia nu este confirmată oficial. În plus, autoritățile turce au instituit cenzura temporară pe subiectul atacului. Asta înseamnă că presa locală nu mai are voie să difuzeze informații despre operațiunile în desfășurare. În ciuda informațiilor puţine, un expert turc a declarat pentru CNN că indiciile vorbesc despre un atac islamist.

„Informațiile inițiale duc cu gândul la un atac jihadist. Nu doar jihadiștii, ci și islamiști de toate felurile se agitau împotriva celebrării Anului Nou. Ei spun că este asemenea Crăciunului, ceea ce arată influența creștină în Turcia. Aceste mesaje încărcate de ură, această educație bazată pe discriminare, credem că au făcut posibile asemenea atacuri în Turcia”, a declarat dr.Aykan Erdemir, fost parlamentar turc.

Casa Albă a condamnat atacul de la Istanbul, pe care îl numește oribil. De asemenea, Barack Obama a spus că va oferi sprijin Turciei, aliatul său din NATO.

17 mii de polițiști au fost scoși pe străzile metropolei turce cu prilejul Anului Nou. […]/ integral pe digi24.ro

Autoritatile turce au anuntat ca 39 de persoane si-au pierdut viata, in vreme ce alte 69 au fost ranite dupa ce un atacator inarmat necunoscut a deschis focul in clubul Reina din Istanbul, in timp ce 500-600 de persoane sarbatoreau trecerea dintre ani pe malul european al Bosforului. Acum, martorii rememoreaza haosul si panica in randul celor care incercau sa scape cu viata din clubul Reina, relateaza News.ro citand Hurriyet Daily News.

Fotbalistul Sefa Boydas – care joaca pentru echipa Beylerbeyispor din Liga a III-a – sustine ca mai multe persoane au lesinat pur si simplu atunci cand au auzit primele focuri de arma, iar oamenii se calcau in picioare si se catarau peste cadavre pentru a scapa cu viata din clubul de noapte, care este situat in districtul Ortakoy.

Boydas a mentionat ca intrase in club alaturi de doua prietene cu doar zece minute inainte. Una dintre prietenele sale s-a prabusit din cauza socului atunci cand barbatul inarmat a inceput sa traga la intamplare in cei 500-600 de oameni aflati in local.

“Tocmai ne gasisem un loc, in apropierea usii era foarte mult praf si fum. Apoi au inceput focurile de arma si multe fete au lesinat. Ei spun ca au murit 35 sau 40 de oameni, dar cred ca sunt mai multe victime pentru ca atunci cand mergeam oamenii se catarau peste altii”, a  explicat fotbalistul din Istanbul.

Sefa Boydas a incercat sa scape tinand-o de mana pe prietena sa, dar aceasta a lesinat din cauza socului si a carat-o pe spate pana la iesirea din clubul Reina.

De asemenea, sportivul sustine ca era imposibil sa auzi ce spunea atacatorul, din cauza tipetelor puternice.

“Chiar daca tipa, nici atunci nu ai fi auzit nimic pentru ca tipetele multimii erau de o suta de ori mai puternice”, a explicat Boydas.

Initial, presa turca a relatat ca atacatorul necunoscut a vorbit in limba araba atunci cand a intrat in clubul Reina.

Peste 60 de ambulante au intervenit la locul atacului armat, iar paramedicii incercau sa-i trateze pe ranitii imbracati in haine de sarbatoare.

“Am venit aici ca sa ne distram, dar totul s-a transformat imediat in haos si intr-o noapte de groaza”, a declarat italianul Maximilien.

Rudele celor care petreceau in local s-au adunat de la primele ore ale diminetii in apropierea clubului Reina.

“Sora mea era inauntru. Am primit un apel si mi-a spus ca este inauntru. Am auzit focurile de arma. Nu am reusit sa dau de ea dupa asta”, sustine o femeie.

Martorii sutin ca atacatorul avea mai multe arme cu teava lunga, iar autoritatile au lansat o operatiune masiva pentru capturarea acestuia.

“Atacatorul criminal a intrat in cladire cu un Kalashnikov. Seviciile secrete americane au avertizat in urma cu o saptamana cu privire la un asemenea incident si masuri de securitate au fost luate pentru a evita un atac, inclusiv pe faleza. Si uitati ce s-a intamplat”, a declarat proprietarul clubului Reina, Mehmet Kocarslan.

Atacul armat a avut loc in jurul orei locale 01.30, cand aproximativ 500 – 600 de persoane sarbatoreau trecerea dintre ani in in clubul Reina, aflat pe malul european al Bosforului.

“Un terorist cu o arma care avea teava lunga… a dus la capat in mod brutal si salbatic acest atac, dupa ce a deschis focul spre persoane care erau aici pur si simplu pentru a sarbatori Anul Nou”, a declarat guvernatorul din Istanbul, Vasip Sahin.

Unii martori sustin ca atacatorul vorbea in limba araba, insa informatia nu a fost confirmata oficial, iar pentru a scapa cu viata unele persoane aflate in club au sarit in apele Bosforului.

Conform autoritatilor, atacatorul a intrat in clubul de noapte imbracat in costum de Mos Craciun si a impuscat mai intai un politist si un civil care erau in fata localului din Istanbul.

Clubul Reina este unul select, fiind frecventat si de foarte multi cetateni straini, si este situat pe malul european al Bosforului, langa primul pod construit peste stramtoarea care separa Europa de Asia. […]/ integral pe hotnews.ro

  • Agerpres:

UPDATE Siria: Președintele rus anunță că guvernul sirian și rebelii au ajuns la un acord privind încetarea focului

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi că guvernul de la Damasc și rebelii au ajuns la un acord de încetare a focului în Siria, iar Rusia și Turcia vor fi garanții acestei înțelegeri, urmând să fie lansate negocieri internaționale de pace la care vor participa de asemenea Turcia și Iran, transmit Reuters, AFP și DPA.

‘Un eveniment s-a petrecut în ultimele ore. Nu doar că l-am așteptat de mult timp, dar am muncit mult pentru a ajunge aici’, a declarat Putin la o întâlnire cu miniștrii apărării și de externe, Serghei Șoigu și Serghei Lavrov.

‘Au fost semnate trei documente: primul este între guvernul sirian și opoziția armată pentru încetarea focului pe întreg teritoriul sirian’, a precizat liderul de la Kremlin.

Acordul de încetare a focului va intra în vigoare la miezul nopții de 29 spre 30 decembrie, potrivit armatei siriene, care a anunțat la rândul ei o ‘oprire totală a operațiunilor militare’.

Al doilea acord privește instituirea unor măsuri de verificare a respectării armistițiului, iar ‘al treilea document este o declarație de intenție (a părților implicate în conflict) pentru lansarea negocierilor de pace’, a mai indicat mai departe Putin.

El a anunțat de asemenea o reducere a prezenței militare ruse în Siria, subliniind însă că Rusia va continua ‘lupta împotriva terorismului internațional’ și va ‘susține guvernul legitim sirian’ în această luptă.

La rândul său, ministrul Șoigu a declarat că grupări în cadrul cărora luptă circa 62.000 de combatanți rebeli și care sunt ‘principalele forțe ale opoziției armate’ au semnat acordul de încetare a focului convenit cu regimul de la Damasc.

Șeful diplomației, Serghei Lavrov, a anunțat că au fost inițiate pregătirile pentru negocierile de pace în vederea soluționării conflictului sirian, tratativele urmând să înceapă în curând la Astana, capitala Kazahstanului.

‘Începem să pregătim împreună cu turcii și cu iranienii întâlnirea de la Astana’, a precizat Lavrov, după ce guvernele de la Ankara și Teheran s-au arătat dispuse să fie, împreună cu Rusia, garantele unui eventual acord de pace în Siria.

După anunțul președintelui rus, guvernul turc a precizat că acordul de încetare a focului în Siria nu privește și gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), prin urmare operațiunile împotriva acesteia vor continua.

Siria: Coaliția care reprezintă opoziția anunță că susține acordul de încetare a focului (purtător de cuvânt)

Coaliția Națională Siriană (CNS), principala formațiune care reprezintă opoziția politică din exil, susține acordul de încetare a focului care ar trebui să intre în vigoare la miezul nopții pe tot teritoriul Siriei, a anunțat purtătorul de cuvânt Ahmad Ramadan, citat de Reuters și AFP.

“Coaliția națională își exprimă susținerea pentru acord și face apel la toate grupările să il respecte”, a mai precizat el, după ce intrarea în vigoare la miezul nopții a acordului de încetare a focului parafat de Rusia și Turcia a fost confirmată și de armata siriană.

  • Digi24:

Diplomați ruși expulzați din SUA. Anunţ surprinzător din partea lui Putin

Preşedintele Vladimir Putin a surprins pe toată lumea vineri, când a anunţat că nu va expulza niciun american, chiar dacă Barack Obama a declarat indezirabili 35 de diplomaţi ruşi, suspectaţi că ar fi spioni. Analiştii spun că liderul de la Kremlin nu face decât să submineze autoritatea preşedintelui american în exerciţiu.

ACTUALIZARE. Gestul liderului de la Kremlin a fost lăudat de preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump. Citiți aici cum a reacționat Donald Trump.

Aşteptat cu o reacţie pe măsură la sancţiunile americanilor, preşedintele rus s-a limitat la un comunicat de presă prin care a descris drept o provocare decizia lui Barack Obama.

Nu vom coborî la acest nivel de diplomaţie iresponsabilă. Vom lua o decizie în privinţa refacerii relaţiilor Rusia-SUA pe baza politicilor practicate de administraţia preşedintelui Donald Trump”, a transmis Vladimir Putin.

În traducere, spun analiştii, liderul de la Kremlin nu face decât să submineze autoritatea preşedintelui american în exerciţiu.

Barack Obama a anunţat o serie de sancţiuni la adresa Rusiei în urma unui raport CIA din care a reieşit că Moscova s-a implicat în campania electorală din Statele Unite. Cea mai importantă măsură este expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi acuzaţi că ar fi lucrat ca spioni pentru serviciile de informaţii. Primul instinct al Moscovei a fost să răspundă cu aceeaşi monedă.

Nu putem lăsa lucrurile aşa. Reciprocitatea este lege în diplomaţie şi afaceri internaţionale. Prin urmare, Ministerul Afacerilor Externe împreună cu responsabilii din alte agenţii au propus preşedintelui să declare personae non gratae 31 de angajaţi ai ambasadei americane din Moscova şi patru diplomaţi ai Consulatului american din Sankt Petersburg”, a declarat ministrul de externe, Serghei Lavrov. „În plus, propunem ca americanilor să le fie interzis să folosească vila din Serebriani Bor şi un depozit din Strada Dorojnaia”, a mai spus șeful diplomației ruse.

Dar Vladimir Putin nu a urmat sfatul. „Considerăm recentele măsuri neprietenoase luate de adminstraţia americană, aflată la final de mandat, ca fiind o provocare şi au ca scop o şi mai mare slăbire a relaţiei Rusia-Statele Unite. Sunt măsuri luate împotriva intereselor fundamentale ale poporului rus şi ale poporului american. Având în vedere responsabilităţile de securitate globală ale Rusiei şi ale Statelor Unite, aceste măsuri afectează relaţiile internaţionale în general.

Conform practicilor internaţionale, Rusia are toate motivele să răspundă în acelaşi fel. Deşi avem dreptul să ripostăm, nu vom adopta o diplomaţie iresponsabilă, ci ne vom plănui paşii viitori de refacere a relaţiei ruso-americane pe baza politicii adminstraţiei Trump.

Diplomaţii care se întorc în Rusia îşi vor petrece Anul Nou cu familiile şi cu prietenii. Nu le vom face niciun fel de probleme diplomaţilor americani. Nu vom expulza pe nimeni. Nu le vom împiedica familiile şi copiii să-şi petreacă sărbătorile în locurile tradiţionale. Mai mult, invit copiii diplomaţilor americani acreditaţi în Rusia la petrecerile de Anul Nou şi de Crăciun de la Kremlin.

Este regretabil că administraţia Obama îşi încheie mandatul în acest fel. Totuşi, îi transmit urări de bine pentru Anul Nou preşedintelui Obama şi familiei sale.

Îi transmit urări şi preşedintelui ales Donald Trump şi poporului american.

Vă urez tuturor fericire şi prosperitate!”, se arată în comunicatul Kremlinului.

Cât despre reacţia lui Donald Trump, preşedintele ales al Statelor Unite s-a ferit să critice decizia actualei administraţii. În schimb, a anunţat că săptămâna viitoare va avea o discuţie cu responsabilii serviciilor de informaţii pe tema atacurilor cibernetice. Cert este că Donald Trump a precizat de mai multe ori că nu crede într-o implicare a Rusiei în campania electorală.

Este ridicol. (…) Nu cred nimic. (…) Nimic nu e clar. Nimeni nu ştie, de fapt, despre ce este vorba. Atacurile cibernetice sunt foarte interesante, pentru că dacă nu-i prinzi pe vinovaţi asupra faptului, nu o să-i prinzi niciodată. Habar n-au dacă Rusia este de vină sau China”, declara Donald Trump la 11 decembrie.

Putin, lăudat din nou de Trump

Gestul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, care a decis să nu răspundă în criza diplomatică apărută cu SUA după ce administrația Obama a anunțat expulzarea a 35 diplomați ruși, a fost lăudat de preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump.

„O mutare extraordinară, am ştiut mereu că Putin e un om inteligent”, a comentat Donald Trump pe Twitter.

Experții spun că reacția lui Trump este încă o dovadă că republicanul are de gând să îmbunătățească relațiile mult deteriorate cu Moscova în ultimii ani.

Vladimir Putin anunțase vineri că Rusia nu va răspunde la expulzarea de către administrația Obama a 35 de presupuși spioni ruși. Deși șeful diplomației, Serghei Lavrov, recomandase să se răspundă Washingtonului printr-o măsură similară, liderul de la Kremlin a spus că va aștepta cel puțin până când Donald Trump își va începe mandatul, la 20 ianuarie. […]


Categorii

1. DIVERSE, Siria, SUA versus Rusia, Turcia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “2017 demareaza in sunet de razboi. ATAC ARMAT SANGEROS IN TURCIA. Reactia lui Erdogan: JOCURI MURDARE, INCERCARE DE PROVOCARE A HAOSULUI. “Vom lupta până la capăt nu doar împotriva atacurilor armate comise de grupări teroriste şi de forţele din spatele acestora”/ ARMISTITIU IN SIRIA NEGOCIAT DE RUSIA SI TURCIA. SUA nu face parte din puterile implicate/ SUA a EXPULZAT 35 diplomati rusi. Cum a reactionat PUTIN

  1. ……”am stiut mereu ca Putin e un om inteligent”.Cu adevarat asa este.

  2. nu stiu daca ati vazut link-ul asta care trebuia postat pe youtube inainte de alegerile din SUA, care explica destul de scurt si cuprinzator niste treburi despre “democrati” (care in ultima vreme au intors stomacul pe dos si unora care se credeau democrati…)

    https://www.youtube.com/watch?v=ZU28SUTuIoc

    Nu ca republicanii ar fi “usa de biserica”, dar daca stam sa ascultam discursul “iubitor de omenire” (dar nu de oameni) al democratilor, atunci acest scurt istoric despre democrati si republicani in SUA (care contine si etimologia cuvintelor ‘fascist’ si ‘nazist’ -imprecatii atribuite republicanilor prin definitie in presa si pe sub presa-) mi se pare absolut necesar de urmarit.

  3. Apar din nou tensiuni intre Rusia si Turcia in urma doborarii avionului de vanatoare sirian si a arestarii unei rusoaice de catre turci!

    28.02.2017
    Russia issued a secret ultimatum to Turkey today. Our sources are direct and “high” or “highest.”
    Russia told Turkey that if they use aircraft to attack the Syrian Army again, Russia will respond.
    http://www.veteranstoday.com/2017/02/28/exclusive-russia-issues-ultimatum-to-turkey/

    4 martie 2017
    Turcia spune ca un avion de lupta MiG-23, probabil sirian, s-a prabusit la granita, in Siria
    http://www.hotnews.ro/stiri-international-21644315-turcia-spune-avion-lupta-mig-23-probabil-sirian-prabusit-granita-siria.htm

    5 martie 2017
    Pilotul sirian al cărui avion s-a prăbuşit sâmbătă în Turcia a afirmat că aparatul său a fost doborât
    http://www.romaniatv.net/pilotul-sirian-al-carui-avion-s-a-prabusit-sambata-in-turcia-a-afirmat-ca-aparatul-sau-a-fost-doborat_344174.html

    6 martie 2017
    O rusoaică, arestată în Turcia, fiind suspectată de legături cu asasinul fostului ambasador al Rusiei la Ankara
    http://www.publika.md/o-rusoaica-arestata-in-turcia-fiind-suspectata-de-legaturi-cu-asasinul-fostului-ambasador-al-rusiei-la-ankara_2918721.html

  4. Rusii si turcii vad foarte diferit incidentele de nerespectare a acordului de incetare a focului in Siria. Un general rus a ramas fara picioare si fara un ochi.

    “The Russian part of the joint Russian-Turkish commission on issues related to violations of the Joint Agreement has registered 12 violations over the past 24 hours in Damascus [6], Latakia [3], and Hama [3] provinces”
    “The Turkish side has registered 27 violations: two in Hama, seven in Aleppo, two in Daraa, one in Latakia, four in Idlib, three in Homs, and eight in Damascus provinces,” the bulletin said.
    According to the document, the Russian side can confirm only one violation registered by Turkey.
    https://sputniknews.com/middleeast/201703061051313600-truce-syria-violation/

    Russian Major General Pyotr Milyukhin lost both his legs and an eye when a radio controlled bomb hit a military convoy heading from the Tiyas airfield, west of Palmyra, to the Syrian city of Homs.
    The incident occurred in mid-February.
    https://www.rt.com/news/379597-russian-general-bomb-legs/

  5. Patrule rusesti si americane incearca sa descurajeze militantii FSA sprijiniti de Turcia.

    US and Russian troops patrol neighboring villages in Syria
    The Manbij Military Council, an SDF-affiliated group, said on Monday that the town had been placed under the protection of the US-backed coalition following several days of clashes with Turkish-backed Free Syrian Army.
    http://www.telegraph.co.uk/news/2017/03/06/us-russian-troops-patrol-neighboring-villages-syria/

    Dupa reactiile belicoase fata de Germania, Turcia este din ce in ce mai izolata.

  6. Sper sa nu se confirme info de mai sus.

  7. Pingback: TURCIA AMENINTA EUROPA CU VALURI DE IMIGRANTI. Erdogan invoca un razboi intre cruce si semiluna
  8. Pingback: INCIDENT TERORIST LA LONDRA. Mai multi raniti si o persoana decedata dupa un schimb de focuri si un accident intentionat de masina
  9. Erdogan declara jihad Europei!

    Erdogan said Turks living in Europe were being “oppressed” and “humiliated.”
    “Europe will pay for what they have done. God willing, the question of the European Union will again be on the table after April 16,” Erdogan said.
    “They said a century ago that we were the ‘sick man.’ Now they are the ‘sick man.’ Europe is collapsing,” he added.
    https://www.rferl.org/a/turkey-erdogan-europe-referendum-european-union/28420141.html

  10. si Erdogan are dreptate: in fond, asta reprezinta Europa si America, o civilizatie care si a atins apogeul si a intrat in declin. Same old story… Si, da, barbarii de azi vor deveni candva stapanitorii civilizati de maine. Sa speram ca se vor si crestina ‘in the process’..

    Asa, si? Nasol, astea s vremurile care ne au fost date, dar ce sa faci? Sa tragi alarme din ora-n ora si sa sari in sus la fiecare flama? Ntz-ntz…

    Chill, amice Mî, ia si tu o pauza de la duduielile astea macar o clipa, acolo… Viata merge inainte si pana incep sa sara bombele haida sa ne bucuram un pic de ea, ca tot n avem ce face. Mai un capuccino, mai un film, un teatru, o plimbarica, o tacla, o pisica, un prieten, o maslina, un aperitiv…. Nu mai pandi atata fiecare semn, ca sunt prea multe si intre timp trece viata pe langa tine! 😛 Cand o veni timpul sa plangem o s o facem, ce atatea fibrilatii, ca tot habar n avem ce ghem de sfori se ascunde de fapt in culise… nu? Sau ai un hobby sa speculezi? 🙂

    In alta ordine de idei, vroiam sa te intreb: tu ai lucrat in jurnalism, la Click sau Libertatea? Nu de alta, dar ai un talent la titluri, mama-mama! @@

  11. @M

    (tu sa nu te superi ca te tachinez, dar cu bombardamentul asta al tau de noutati zilnice nu mai ramane loc pt o dezbatere ca lumea, colectiva si cu scantei, cum imi place mie… Devine atmosfera cam plicticoasa pe CO si nu mi place!)

  12. @Doroteea: Exact. Si nici pentru SEO paginii nu mi se pare ca face bine acest potop de linkuri la nimereala, ceea ce inseamna ca ratingul site-ului cuvantul-ortodox poate sa scada pe motoarele de cautare. Sau poate nu stiu eu bine.

  13. @Doroteea
    Este loc pentru toata lumea care are ceva de spus. Imi cer scuze daca din greseala am udat artificiile si nu mai pot unii sa se joace cu focuri de artificii. Oricum, poti face niste schimburi de pase cu Titus L, si sa-mi mai dai si mie cate un smiley, ca smartphone-ul este bun si de paleta de ping-pong.

  14. @M

    Daca stilul asta autist, segmentat si dezordonat informational si, mai ales, abraziv si sufocant prin volum pana la inhibarea oricarui dialog, semnalat deja de a 3 a persoana, iti ridica stima de sine si reprezinta in interpretarea ta ideea de comunicare, cine sunt eu, draga M, sa te impiedice sa postezi cum si cat iti place?

  15. @Doroteea
    Ce facem ne cu vaccinurile care produc autism daca incepe razboiul nuclear?
    Rusia este pregătită de RĂZBOI NUCLEAR: 99% din lansatoarele forţelor de rachete balistice strategice se află în regim de alertă de luptă, iar 96% dintre ele sunt într-o “constantă operativitate pentru o lansare imediată”
    http://www.stiripesurse.ro/rusia-este-pregatita-de-razboi-96prc-dintre-rachete-sunt-gata-de-lansare-imediata_1190727.html

  16. Ups, iata ca M stie sa scrie si fara sa puna linkuri…
    Draga M, eu nu-ti fac un proces de intentie, ca sa nu fiu la randu-mi judecat, dar o judecata factuala pot sa fac chiar si in Saptamana Mare. Ce faci tu are consecinte nu tocmai bune pentru acest site, atat moral cat si tehnic. Deci te rog sa te opresti, spre binele tuturor, nu din postat, ci din acesta maniera de a posta comentarii.

  17. @Titus L
    “Pentru a putea începe să înveţi orice, trebuie să laşi la o parte siguranţa pe care ţi-o dă ignoranţa.”

    “Credinţa eronată este să accepţi reguli fără să fi reflectat întâi asupra lor, când mergi înainte pentru că ştii că asta aşteaptă alţii de la tine. Vei aduna milioane de astfel de credinţe pe parcursul vieţii dacă nu eşti atent.”

    “Dacă fericirea ta depinde de ceva ce face altcineva, atunci chiar ai o problemă.”

    – Richard Bach

  18. Lumea a inceput sa se intereseze asupra celui de-al treilea razboi mondial.

    Number of Google searches for ‘World War 3’ hits its highest ever
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-4405550/Google-searches-World-War-3-hits-highest-level-ever.html

  19. M, multe din informatiile referentiate de tine la aceasta rubrica sunt importante factual si bine de luat in considerare in raportarea omului la lumea in care traieste, pana la un punct (si e strict subiectiv punctul).

    Dar poate e o idee buna sa-ti faci undeva o pagina personala unde sa culegi ce crezi ca e important si sa referentiezi aici o singura data pe zi sau la cateva zile actualizarea acelei pagini, cu un singur link.
    In felul acesta, care vrea cu adevarat sa afle despre cate un subiect anume merge acolo si se foloseste de selectia facuta de tine – de multe ori folositoare si binevenite.

    Observatia despre postarile dese care arata ca un pseudo-spam este indreptatita. Atmosfera astfel creata colateral este defavorabila acestui loc, as zice.
    Improscarile celelalte nu pot decat sa-ti recomand sa le ignori.

    Pacea Domnului sa fie cu toti.

  20. @Lucian-Octavian Anghel

    Multumesc pentru postare si recomandari.
    Cine vrea sa gaseasca trebuie sa caute, iar cine doreste sa faca schimburi de opinii cu altii, nu are decat.
    De-acum voi posti la postari.

  21. #M
    Gata, te-ai bosumflat?

  22. “Combaterea imitației scriitorilor străini și a traducerilor mediocre: îngrijorat de sărăcia literaturii române, ale cărei opere se puteau număra pe degete, Ion Heliade – Rădulescu lansase un apel încurajator către tinerii scriitori: „Scrieți, băieți, orice, numai scrieți!” Interpretînd îndemnul din punct de vedere cantitativ, multe publicații ale epocii au încurajat o literatură mediocră, adesea imitată după creații siropoase occidentale, pervertind gustul public.”
    https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Dacia_literar%C4%83

  23. 🙂 Ei, asa da! Ne mai dezmortim si noi un pic…

    @M: Acum pe bune, parerea mea un pic mai explicita daca tot am dat cu piatra: nu atat volumul si nici continutul informatiei, cat sarcasmul irepresibil care insoteste orice postare si care tine loc de analiza critica (‘Olguta’, ‘Trump, cascadorul rasului” etc.). Asta inchide cumva dezbaterea si trimite mesajul ca analiza a fost deja transata, se cunosc toate datele problemei si nu mai e loc de discutii. Moartea dezbaterii cu alte cuvinte. Da, ok, unele situatii sunt (sau par la prima vedere!) absurde pana la hilar, dar cred ca se poate indica asta cu ceva mai multa neutralitate si rezerva in sugerarea prematura a unui diagnostic final..nu? Plus ca sarcasmul brutal mi se pare f necrestinesc si, din pacate, frecvent practicat de multi de-aici, intre care ma numar mai frecvent decat mi-as dori si pe a caror lista te-ai adaugat si tu, din pacate… disputandu-ti insa cu autoritate in ultima vreme primul loc 🙂

    Post total la postari? Pai la cate critici am primit eu pe-aici de-a lungul timpului, ar fi trebuit probabil nu doar sa renunt la postari, dar nici sa nu mai scot o vorba doi ani cel putin! :))

    Ca una care a ales sa tina seama de sugestii, imi permit sa ofer una (timida, crede-ma): incisivitatea si umorul sunt calitati indiscutabile in discutii, dar e de dorit sa priveasca situatiile, nu oamenii. Putina blandete in ‘stampilarea’ personajelor reale n-ar strica. Post la sarcasm si infierare, nu post la postari ar fi asadar ideea mea. Asta ar lasa loc de replica si, deci, de discutii. E mai interesant cand piesa are mai multe personaje, iar un rol intr-un dialog sustinut cred ca ti s-ar potrivi f. bine. Muult mai bine decat monologul pentru care ai optat, probabil fara sa-ti dai seama. Pt ca zeflemeaua nu prea atrage simpatie si aplauze, oricat de isteata ar fi… asta e!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare