PREOTUL POMOHACI – in fine, canonisit de Arhiepiscopia de Alba: A FOST TRIMIS LA MANASTIRE pentru pocainta, ca ultim avertisment inaintea caterisirii!

22-06-2013 1 minut Sublinieri

p1

Celebrul preot ortodox Cristian Pomohaci, parohul cătunului Moşuni din judeţul Mureş, se află canonisit la mănăstirea Afteia, situată în comuna Săliştea, satul Mărgineni, din judeţul Alba.

Sau viaţă duhovnicească, sau showbiz

Potrivit surselor “Zi de Zi”, decizia de canonisire a fost luată de ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei, ca un ultim avertisment pentru părintele Pomohaci, căruia i s-ar fi pus în vedere să aleagă între viaţa duhovnicească şi showbiz. În acest sens, este cunoscut faptul că parohul din Moşuni este un activ cântăreţ de muzică populară şi religioasă, cu prezenţe dese la diverse emisiuni TV sau posturi de televiziune de specialitate, ceea ce nu ar fi pe placul superiorilor săi de la Alba Iulia. Totodată, sursele “Zi de Zi” au dezvăluit că Arhiepiscopia Ortodoxă Română Alba Iulia ia în calcul chiar şi varianta caterisirii (răspopirii – n.a.) lui Cristian Pomohaci, în cazul în care acesta nu va renunţa la obiceiurile care au atras în numeroase rânduri atenţia presei asupra sa.

Alba Iulia confirmă pedepsirea lui Pomohaci

Prezenţa lui Cristian Pomohaci la Mănăstirea Afteia a fost confirmată şi de părintele Florin Spiridon Croitoru, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxă Română Alba Iulia, care a precizat, pentru cotidianul “Zi de Zi”, că nu este vorba despre o mutare sau de vreun transfer, ci doar de o perioadă destinată reculegerii şi progresului duhovnicesc.

Pot să vă spun că părintele Cristian Pomohaci se află canonisit pentru o perioadă la Mănăstirea Afteia, unde, în atmosfera de rugăciune şi de har a sfântului locaş, are posibilitatea reculegerii şi a progresului duhovnicesc. În ceea ce priveşte parohia Moşuni, părintele este în continuare preot paroh, nefiind vorba nicidecum de o decizie de mutare sau de transferare a dânsului din această parohie”, a explicat părintele Florin Spiridon Croitoru.

Canonisirea, calea “pentru vindecarea de păcate”

Conform învăţăturilor bisericeşti, canonisirea reprezintă „totalitatea mijloacelor folosite de duhovnic pentru a îndepărta pe cel păcătos, în conformitate cu legea Domnului. Această îndreptare el trebuie să o dovedească prin fapte sufleteşti şi trupeşti, care aduc vindecarea şi împăcarea lui cu Dumnezeu (Num. 12, 15; I Cor. 5, 1-3; II Cor. 2, 6-11). „Prin legătura canonisirii celei drepte, omul se vindecă de păcate; prin dezlegarea pentru împărtăşanie, omul se desăvârsşeşte întru mântuire.” (Matei 5, 48)

Exilat la 600 de metri altitudine

Mănăstirea Afteia are hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi este situată la o altitudine de 600 de metri, pe sprânceana Plăişorului Cioara. Locaşul de cult are şi pagină web, manastirea-afteia.go.ro, unde internauţii au posibilitatea de a afla care sunt cele mai optime căi de acces, precum şi informaţii despre trecutul mănăstirii, atestată documentar încă din anul 1757.

manastirea-afteia-cioara-1

Totusi, nu problemele de implicare masiva in “show-biz” si de cantat muzica populara la TV erau cele mai mari si cele pentru care falsul exorcist si “facator de minuni” de la Mosuni a fost de nenumarate ori reclamat la Arhiepiscopie pentru gravele devieri de la Ortodoxie. Mult mai importante si mai serioase sunt cele care au fost reliefate si in materialele de mai jos:


Categorii

Erezii, secte, rataciri, sminteli, inselari, scandaluri..., NOUTĂȚILE ZILEI, PS Irineu Bistriteanul

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “PREOTUL POMOHACI – in fine, canonisit de Arhiepiscopia de Alba: A FOST TRIMIS LA MANASTIRE pentru pocainta, ca ultim avertisment inaintea caterisirii!

 1. E ciudat ca se vorbeste doar de activitatea artistica a acestui parinte, cand de fapt exista motive si mai grele pentru care, daca nu se pocaieste, ar trebui caterisit, cum ar fi tot felul de practici neortodoxe pe care dansul le-a promovat in parohie…

 2. @ Hrisanti:

  Da, asta scriam si noi in nota. Poate totusi e “pentru intreaga activitate”.

 3. @ admin

  Scuze, imi scapase nota, dar oricum mi-as fi exprimat mirarea, fiindca mie cel mai important mi se parea ca tocmai acele practici neortodoxe sa fie condamnate in MOD SPECIAL, fiindca eu am vazut un reportaj despre parohia de acolo in care oamenii vorbeau cu foarte multa apreciere exact despre aceste practici, parca erau in transa, si cum scrieti si voi, il slaveau pe acest parinte ca “facator de minuni” 🙁 …
  Ori daca in comunicatul Arhiepiscopiei se mentioneaza numai faptul ca el canta in spectacole si emisiuni tv, sigur gest neavenit pentru un preot, oamenii din parohie vor ramane cu ideea ca celelalte practici nu sunt condamnabile, si mi se pare destul de grav !
  Dar, sa speram, cu zici si tu, ca poate in timpul canonului va intelege ca “intreaga sa activitate” nu a fost in regula… Fiindca stiu din literatura patristica ca acest gen de inchipuiri cand intra in mintea unui crestin : ca e “facator de minuni”, ca e “vazator cu duhul”, “exorcist”, sau altele de genul asta, sunt foarte greu de scos, si de multe ori pot duce la pierderea unor suflete. Sa nu fie !

 4. In neregula nu sunt, de fapt, numai acele practici penticostaliste si de sarlatanie religioasa (vezi linkurile de la final), ci si problema grave care tin de situatia sa… familiala si “sexuala”, ca sa zicem asa… Nu putem spune mai direct pentru ca nu putem proba, dar sunt “secrete ale lui Polichinelle” in zona.

 5. Doar avertisment? Eu cred ca asta e caz clar de caterisire. Avertisment sa i se dea ca sa se pocaiasca in general.

 6. @ admin

  🙁 , trist…
  Dumnezeu sa-l lumineze si sa-l ajute sa regaseasca calea unui adevarat preot ortodox !

 7. Ar trebui ca parimtele Cristian Pomohaci sa i-a exemplul parimtelui Crisan de la manastitea Dumbrava ,judetul Alba care slujeste pentru altii ,nu cum procedeaza dinsul sa plateasca atitia bani la posturille tv Etno si favorit ca sa apara cit mai mult pe milile ecrane ,iar pe urma sa fie chemat la spectacole de muzica populara pe la primarii si consili judetene pe zecii de mii de lei bani publici ,ca sa -si mai cumpere apartamente in Cluj sa se inbogateasca cit mai mult .

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Stirile zilei

Carti

Documentare