Apel pentru familia Boros

12-03-2015 Sublinieri

Am primit pe mail, de la Președintele Asociației Prietenii Sf. Efrem cel Nou din Sf. Gheorghe, Pr. dr Ciprian-Ioan Staicu

APEL CĂTRE INIMA DE AUR A ROMÂNULUI!

Acum, înainte de desfășurarea Marșului pentru viață, care sperăm că va zgudui și va mai scoate România din păcat, o familie cu 15 copii din Breaza are nevoie de ajutorul nostru: să le cumpărăm o vițică, pentru a avea lapte pentru copiii familiei!

01-GABI1315BUNA_421035e6ec_wk

Casa lor, cocoţată pe un deal în cartierul Valea Târsei din Breaza, este în reconstrucţie. Cele cinci camere de la parter şi mansardă sunt destul de mici pentru “o echipă completă de fotbal” de 19 persoane, adică 17 copii plus doi părinţi. “Avem opt fete şi nouă băieţi. Nu sunt toţi acasă, Florina este anul II la Facultatea de Matematică din Bucureşti, Irina este în anul IV la Facultatea Industriei Petrolului din Ploieşti, un copil lucrează în Poliţie, în Snagov, iar unul e la muncă, la o croitorie din Breaza. Sunt foarte mândră şi mulţumită, aşa cum suntem”, spune mama lor, Gabriela Boroş, în vârstă de 43 de ani.
 
Găteşte şi deretică în casă non-stop
Pare o dezorganizare generalizată, dar nu este nevoie decât de o singură vorbă a tatălui lor, Florin Boroş, 48 de ani, pentru ca toată echipa să se adune în sufragerie, pe canapeaua de sub icoană. Curaţi, zâmbăreţi, foarte uniţi! Vine şi Radu (16 ani) din curte, tocmai a adăpat animalele, “e primul băiat după o serie de 6 fete”, spune Florin Boroş, zâmbind cu mândrie. Gabriela, mama lor, nu munceşte, nici nu ar avea cum, trebuie să gătească şi să deretice aproape non-stop. O mai ajută fetele mai mari, care sunt acasă, şi mama-soacră. Locuiesc în aceeaşi curte, casa lor fiind în aceeaşi curte cu ceea ce îndeobşte se cheamă “casa bătrânească”. “Să ştiţi că mama mea a avut 14 fraţi, iar tata a avut 13 fraţi. Adică suntem un neam mare, nu de azi, de ieri…”, explică Florin. El este paznic la o firmă din localitate, lucrează în ture. Când este acasă se îngrijeşte de gospodărie. Când nu este, se îngrijesc băieţii cei mari, în frunte cu Radu… Între timp, intră în curte o femeie, se poate numi vecină, casele sunt rare, adică cei care locuiesc la un kilometru distanţă se pot numi vecini apropiaţi. A adus ceva de mâncare, de pomană, în pungi… “Ne vede Dumnezeu!”…
 
Fiecare face ce îi spune vârsta
În timp ce Mihnea (7 ani), Luca (5 ani) şi Rareş (3 ani) se caţără prin copaci, Radu (16 ani) adapă animalele. Fiecare face ce poate conform vârstei lui. Toţi fraţii de vârstă şcolară merg la cursuri regulat şi învaţă foarte bine. Se pare că a contat mult faptul că cei mari au pornit cu dreptul în viaţă, iar cei mici îi pot imita, le calcă pe urme.
 
Trăiesc cu 93 de lei de persoană pe lună!
 “Eu câştig 850 de lei, toată alocaţia minorilor se ridică la aproximativ 550 de lei pe lună şi cu asta am încheiat banii. Am avut un supliment de alocaţie până prin 2010, dar ni s-a tăiat, nu ni s-a spus de ce. Era o promisiune pentru 1 ianuarie 2015, dar nu am primit nimic şi nici nu ne punem mari speranţe. Însă primim ajutoare mereu, ba materiale de construcţii, ba mâncare, uneori haine, fiecare ce poate. Putem face faţă, deşi din afară poate părea imposibil…”, ne‑a spus zâmbind Florin Boroş.
 
«Mâncăm 15 litri de ciorbă la o masă!»
De obicei, cuvântul petrecere este asimilat cu o masă îmbelşugată, cu multe persoane. Din acest punct de vedere se poate spune că familia Boroş este mereu în petrecere! “Mâncăm oala de 15 litri de ciorbă la o masă. Trebuie să gătim mult, că suntem guri multe. Dar nu sunt singură, că mă ajută fetele cele mari”, explică Gabriela. Ei sunt acum, zi de zi, cincisprezece persoane în casă. A hrăni 15 guri, zi de zi, nu poate fi uşor. Iar când vin şi ceilalţi, studenţii şi poliţistul, este deja nuntă în toată regula! Nu au încă baie, este în construcţie, probabil în iunie va fi funcţională. Deocamdată se stă la rând, în faţa ligheanului, şi câte două ore, până termină să se spele toţi copiii. Lor le cam place să se joace cu apa. De asemenea, la toaleta din curte se stă la rând câte o oră; cu priorităţile de rigoare, desigur “Nu ne plângem de nimic, doar de vacă… nu mai dă lapte şi asta este o catastrofă pentru noi. Dacă ar putea cineva, un om de bine, să ne ajute cu o văcuţă cu lapte, ar fi cel mai frumos… de 8 Martie”, mai spune Gabriela.
 
Frați români, am vorbit cu domnul Bălan Ioan, fostul director al firmei Covalact S.A. din Sf. Gheorghe, Covasna și mi-a spus că o vițică bună, care dă lapte ar fi în jur de 2500-3000 de lei. Una foarte bună este cam 1.000 de euro.
Apelul nostru este să strângem acești bani și vom cumpăra și duce vițica familiei Boroș.
Datele de contact ale familiei Boroș, pe care le-am obținut de la Departamentul de Asistență Socială al Primăriei orașului Breaza sunt:
Adresa: Fam Boroș Florin și Gabriela, Oraș Breaza, str Fundatura Țurlei, nr. 12, Cartier Valea Târsei, jud. Prahova
Numărul de telefon al doamnei Gabriela este 0735369100.
Pentru cei care ar avea o anumită reținere, specificăm faptul că nu sunt o familie de rromi.
 
Cei care vor să doneze în contul Asociației noastre, Prietenii Sf. Efrem cel Nou din Sf. Gheorghe, județul Covasna, o pot face într-unul din conturile de mai jos, cu specificarea că suma donată este pentru vițica familiei Boroș.
Codul IBAN în RON – RO92BTRL01501205S23583XX, deschis la Banca Transilvania, sucursala Sf. Gheorghe, județul Covasna.
Codul IBAN în Euro este – RO67BTRL01504205S23583XX, iar codul Swift este BTRLRO22XXX
Codul IBAN în Dolari (USD) este – RO19BTRL01502205S23583XX, cu același cod Swift.
 
Vă mulțumim și vă dorim să întâmpinați Ziua Ortodoxă a Mamei, care este 25 martie – Bunavestire – cu multă bucurie și har!
08-foto-3-GABI1353_48ae9e5b4d_wk
 
Președintele Asociației
Pr. dr Ciprian-Ioan Staicu

 

 


Categorii

Fratii mai mici ai lui Hristos

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Recomandam