Se pregateste un film american despre Sfintii inchisorilor. Puteti ajuta!

27-03-2009 Sublinieri

Va rugam sa sprijiniti stradania de a descoperi istorisiri potrivite pentru evocarea cinematografica a celor care s-au sfintit prin suferinte de neinchipuit in inchisorile comuniste. Am preluat o parte din mesajul postat de sora Daniela Filioreanu pe blogul ei, urmand sa cititi articolul integral la: Incotro, Doamne?

sfintii-aiudului.jpg

“O casa de filme din S.U.A. pregăteşte un film despre ceea ce s-a petrecut în închisorile comuniste din România. Din întîmplare, am dat de ei şi i-am contactat în încercarea de le oferi imaginea adevărată a României, nu aceea văzută prin ochii lui Richard Wurmbrand, căci am constatat că aveau intenţia de a prezenta lucrurile din acest punct de vedere. Dumnezeu mi-a ajutat, prin rugăciunile Sfinţilor din închisori, şi am reuşit să-l conving pe scenarist să renunţe la povestea iniţială şi să prezinte imaginea de ansamblu a ceea ce s-a petrecut acolo. Producătorii au fost de acord, mai ales că fiul pastorului a cerut o sumă consistentă pentru folosirea numelui acestuia, în condiţiile în care filmul nu deţine fondurile marilor studiouri şi nici nu are destinaţie comercială. Producţia se va realiza pe bază de sponsorizări şi voluntariat.

Aşadar, scenariul va fi schimbat complet, iar mie mi s-a cerut, în calitate de consultant, să mă documentez cît mai exact spre a se realiza ceea ce ambele părţi ne dorim: un film cît mai aproape de realitate, care să fie o mărturie a suferinţelor din închisori prezentate într-o manieră creştină, iar pentru ei un cutremur sufletesc menit să îi scoată din starea de superficialitate şi indiferenţă. Filmul urmează să fie distribuit în toată lumea.

Ceea ce nu poate fi schimbat din scenariul iniţial este scheletul. Va fi vorba despre un personaj principal care trăieşte şi observă dramele şi minunile petrecute cu el şi cu ceilalţi în închisoare şi care apoi este eliberat. I-am cerut scenaristului să folosească nume fictive, deoarece nu va reuşi niciodată să portretizeze corect un Gafencu (deşi i-a plăcut grozav de mult numele “Valeriu”) sau un Nicu Steinhardt. Voi propune ca numele mic al acestui personaj să fie “Andrei”. M-am gîndit că acest nume ar cuprinde întreaga Românie, căci un Andrei a fost cel care ne-a creştinat. Ca modalitate de intrare a personajului în scenă m-am gîndit la episodul arestării lui Nicu Steinhardt. De aici încolo, am nevoie de ajutorul tuturor, cei care mă pot ajuta, pentru că trebuie să îmbrăcăm scheletul intiţial cît mai frumos, spre a înlocui pe cît posibil povestirile din scenariul iniţial, aşa cum le-a văzut pastorul Wurmbrand, sau să le prezentăm altfel.

Cu toate că mă voi documenta şi eu cît mai mult cu putinţă, pentru că nu este timp, am nevoie de orice povestire concretă, relatată pe scurt (însă cu detalii) despre întîmplări, minuni, fapte deosebite în legătură cu arestarea, cu petrecerea în închisoare şi cu moartea sau eliberarea deţinuţilor. Chiar şi cele mai mici contează. De asemenea, am nevoie de portrete de torţionari. Voi fi atentă la toate povestirile, chiar şi la cele arhicunoscute sau banale. (…)

Mai departe la: SFINŢII ÎNCHISORILOR PE MARELE ECRAN

 

 beyond-torture.bmp


Categorii

Apeluri de sprijin

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Se pregateste un film american despre Sfintii inchisorilor. Puteti ajuta!

  1. Adaug la aceasta initiativa si propunerea de a strange cat mai multe marturii scrise despre binecuvantarile si harul marilor duhovnici Parintele Cleopa si Parintele Justin Parvu. Ambii sunt duhovnici incontestabili si nu mai avem nevoie de alte semne si minuni pentru a ne intari in credinta si pentru a ne convinge ca sunt alesii lui Dumnezeu.
    As vrea sa existe o pagina sau un blog dedicat marturiilor stranse de-a lungul timpului de la credinciosi care au fost ajutati de ei. (cum este de exemplu pagina de pe blogul lui Danion Vasile dedicata marturiilor minunilor facute de Sfantul Nectarie)

    http://www.petitieonline.ro/petitie/canonizarea_parintelui_cleopa_ilie-p47422046.html

  2. Ar fi folositor daca ar putea obtine cineva informatii concrete despre momentul in care parintele Arsenie Boca a disparut din celula sa in urma rugaciunilor sale puternice in ziua inmormantarii mamei sale.Mircea Dinescu spunea ceva legat de informatii in acest sens detinute de arhivele securitatii, a spus intr-o emisiune. Asta daca am retinut eu corect.

  3. Iată o carte , care pe mine m-a Zguduit sufleteşte şi care prezintă cel mai real şi cel mai argumentat, direct de la sursă despre aceste întîmplări ale ororilor comuniste. Eu cred că dacă se va tine cont de aceste marturii se va respecta in mare parte adevarul : “Mărturii din mlaştina disperării”
    http://www.angelfire.com/space2/carti/detalii/0704.htm

  4. cred ca si rudele p Ilie Lacatusu mai pot da marturii pt cei interesati,ii puteti gasi la cand vinsa deschida accesul la Moastele parintelui, sau …daca e nevoie, pot lasa eu niste nr de tel.

    Doamne, ajuta-ne!

  5. parintele Gherontie Puiu de la Manastirea Caraiman poate sa spuna multe, dar scenaristul ….sa poposeasca o saptamina la Manastirea Petru Voda si va face cel mai bun scenaruiu de film din viata dumisale.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!