Lansarile de carte ale Editurii Evanghelismos la Gaudeamus 2009

26-11-2009 Sublinieri

CUVIOSUL_IOSIF0001

În perioada 25 – 29.11.2009 se va desfãşura la Complexul Expoziţional Romexpo ediţia a XVI-ea a Târgului de carte Gaudeamus. Prezentã şi în acest an la târg, Editura Evanghelismos va lansa urmãtoarele cãrţi :

Sâmbãtã, 28 noiembrie 2009, ora 16.00, nivel 7.70 Cuviosul Iosif Isihastul de Monahul Iosif Vatopedinul. Prezintã Protosinghel Mihail Stanciu, egumenul Sfintei Mãnãstiri Antim

***

sf_maxim0001

Sâmbãtã, 28 noiembrie 2009, ora 16.15, nivel 7.70 Sfântul Maxim Mãrturisitorul şi teologia bizantinã de Prof. S.L. Epifanovici, traducerea de Pr. Marcel Corja. Prezintã Pr. Marcel Corja

***

Filocaliapentrucopiisitineri

Sâmbãtã, 28 noiembrie 2009, ora 16.30, nivel 7.70 Filocalia pentru copii şi tineri de Cristian Şerban. Prezintã Cristian Şerban.

Despre Filocalia pentru copii şi tineri

Am început să gândesc un proiect de poveşti ortodoxe, un eventual proiect filocalic pe când citeam primul volum din seria Filocalia Sfintelor Nevoinţe ale Desăvârşirii în traducerea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae. Am simţit că aceste cuvinte reprezintă un tezaur inestimabil şi că din acest aur al cunoştinţei, din păcate, mai greu se pot hrăni cei mici sau chiar tinerii care nu au o minimă pregătire teologică. Am subliniat cuvintele care mi-au plăcut la Sfinţii Antonie cel Mare, Evagrie Ponticul, Ioan Casian, Nil Ascetul, Marcu Ascetul, Diadoch al Foticeei, Isaia Pustnicul…şi am descoperit că această comoară poate fi împărtăţită într-un fel şi celor mici. Am îndrăznit astfel ca din ,,osatura” duhovnicească a cuvântului filocalic, din aceste cuvinte care răsună, vibrând în fiinţe şi reverberând de atâta Duh să scriu câteva poveşti… Am abordat în scrierile mele de până acum, în câteva cărţi stilul jurnalistic şi într-una din ele stilul memorialistic. Nu mi-a fost greu să mă exprim, dar nici uşor…Ştiam însă că într-o zi, tot scriind, va sosi pentru mine clipa în care o să mă confunt cu piatra de poticnire. De m-am poticnit sau nu, cititorul va hotârî. Eu doar mărturisesc, că exerciţiul de a scrie o poveste mi s-a părut extrem de anevoios, a fost practic o grea încercare să duc demersul auctorial până la capăt. Am fost tentat la un moment dat de ruşinea faţă de Creangă, de Ispirescu sau de ceilalţi mari giganţi ai epicului să renunţ, dar renunţarea nu face casă bună cu creştinismul.

Un gând lăuntric îmi spune însă că şi această carte ca şi celelalte pe care le-am scris cu eforturi, cu multă documentare şi trudă nu o să rămănă fără rod. Poveştile de faţă poate nu se încadrează în canoanele literare, poate nu reprezintă o propagandă fericită bogatului nostru lexic şi figurilor de stil, dar pot garanta că au forţa să atingă acele corzi sensibile ale sufletului care nu au mai fost atinse de multă vreme şi care au un dor latent de cele ce ţin de Dumnezeire. Uneia dintre aceste poveşti i-am dat viaţă, prin realizarea unui film de animaţie şi am avut supriza şi bucuria să constat că cei mici pot fi fascinaţi şi de lucruri simple, şi de cele ale religiei, şi de bunătate şi candoare, nu numai de roboţi cu două capete şi ,,harry- potterisme”. Am propus pentru început nouă poveşti inspirate din jumătate din primul volum tradus cu atâta sârg şi har de Părintele D. Stăniloae, urmând ca în urma reacţiilor de la cititori să propun şi alte creaţii asemănătoare. Îi mulţumesc bunului Dumnezeu că m-a ajutat în acest demers, dându-mi din belşug puterea şi răbdarea de a dori să scriu cuvinte înmuiate în călimara inimii.

Cristian Serban


Categorii

Lansari de carte

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!