CARTE PREDANIA: Identitatea si libertatea omului in Ortodoxie – Raspunsuri ale Bisericii in privinta actelor electronice

22-01-2010 Sublinieri

acte_electronice_c1Editura Predania – Noutati

În contextul dezbaterilor purtate în România pe tema adoptării actelor electronice şi puţinei cunoaşteri a părerilor duhovniceşti în această privinţă, Editura Predania a avut iniţiativa de a aduna într’un volum poziţiile exprimate public de-a lungul timpului în sânul Bisericii Ortodoxe, de către Sfintele Sinoade ale Bisericilor locale, Sfânta Chinotită a Muntelui Athos, cunoscuţi arhierei, duhovnici şi theologi contemporani din Grecia, Serbia, Rusia, Ucraina şi România. Documentele reunite în această carte dau mărturie de cugetul sobornicesc al Bisericii în această privinţă.

Apariţia acestei cărţi exprimă încă o dată duhul prorocesc al Bisericii.

Dumnezeu ne-a înzestrat cu o libertate absolută, încât mântuirea este rodul unei îndreptări şi înaintări libere spre Ziditorul nostru. Libertatea interioară este în inima noastră, este tezaurul adâncimii inimii. Ea nu poate fi sechestrată, nu poate fi capturată, nu poate fi desfiinţată. Libertatea exterioară a Creştinilor a fost, este şi probabil va fi tot timpul în primejdie. Vrăjmaşii libertăţii noastre exterioare sânt relaţiile sociale seculare, sistemele politice, instanţele guvernamentale, instanţele sociale şi uneori instanţele juridice laice. Cei ce vor să ne mărginească libertatea sânt liberi s’o facă, iar noi sântem liberi să ne împotrivim.

Ateii, când refuză cipurile, se referă la demnitatea umană. Creştinii, când refuză cipurile, sânt îndreptăţiţi şi de dogma puternică a chipului lui Dumnezeu în om.

Cred că pentru credincioşii din România poziţiile oficiale ale celorlalte biserici ortodoxe sânt la fel de preţioase ca şi când ar fi venit din partea ierarhilor noştri.

Biserica Ucraineană consideră informaţiile electronice un “amestec silnic în taina vieţii,” “forme care au înrudire tipologică cu limitările vremurilor apocaliptice,” Patriarhia Rusă vorbeşte despre “refuzul simbolurilor hulitoare,” membrii adunării de obşte a Muntelui Athos îi roagă pe guvernanţi “să respecte poporul Grec,” iar Biserica Greciei vede în biometrie o “ameninţare de coşmar” şi “o provocare şi o sminteală pentru poporul nostru Creştin ortodox.” Pr. Prof. Dr. Gheorghios Metallinos de la Facultatea de Teologie din Athena scrie astfel, legat de această temă: “Creştinul, în orice împrejurare, acţionează ca persoană şi poziţia sa nu este rodul vreunui ordin de la vreun centru coordonator, ci de la harul care locuieşte într’însul.”

Probabil că omul nu se poate pune de-a curmezişul evoluţiei apocaliptice a timpului istoric. Dar “lupta cea bună” este mântuitoare, căci neîndoielnic ne aduce cununa…

Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă


Categorii

Comunicate, Lansari de carte

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!