CONFERINTELE MIRCEA VULCANESCU: Miercuri, 19 ianuarie, Muzeul Taranului Roman, ora 18, O evocare cu Mihai Sora

16-01-2011 Sublinieri


(…) Punem acest ciclu de conferinţe sub numele şi semnul lui Mircea Vulcănescu,  pentru că îl considerăm figura paradigmatică a intelectualului român al secolului XX. În tot ce a întreprins, a fost exemplar. El concentrează în sine tipul intelectualului implicat în viaţa cetăţii şi a poporului său. Reprezintă, de asemenea, tipul creştinului jertfelnic în luptă cu demonia veacului. Credem că Mircea Vulcănescu este omul deplin al culturii române a veacului XX: lasă moştenire o gândire mereu vie, fragmentară si darnică, centrată pe problemele cruciale, precum şi viaţa oferită ca jertfă aproapelui –  pană la sacrificiul final,  prin exemplul său de moarte martirică.

Aceste conferinţe vor fi o reflectare a dragostei: dragostea sa pentru Hristos si pentru oameni. Din acest motiv, dragostea absolută a lui Mircea Vulcănescu pentru civilizaţia tradiţională românească, încrederea sa în acest tip uman, îl fac în mod necesar părtaş la aventura intelectuală a MŢR, aşa cum a iniţiat-o Horia Bernea. De altfel, textele sale au construit ele însele, alături de multe altele, viziunea pe care expunerea permanentă a MŢR   s-a edificat. Onorăm astfel în Mircea Vulcănescu un precursor şi un model.


Categorii

Conferinte si alte evenimente

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!