“Fereastra spre Athos”, un nou CD de muzica bizantina, marca NECTARIE PROTOPSALTUL

3-02-2011 Sublinieri

Grupul psaltic Nectarie Protopsaltul impreuna cu Asociatia Aghioritika pun la dispozitia iubitorilor de muzica bizantina, incepand cu luna ianuarie a acestui an, CD-ul “Fereastra spre Athos. Din cantarile Parintelui Nectarie Protopsaltul”.

Grupul psaltic “Nectarie Protopsaltul” a fost infiintat in anul 2001, din dorinta de a face cunoscuta intr-o mai mare masura cantarea bizantina, muzica traditionala a Bisericii Ortodoxe. Incepand cu anul 2008 grupul psaltic este condus de Sabin Preda, lector in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.

Grupul poarta numele schimonahului Nectarie (+1899), unul dintre cei mai renumiti cantareti de la Muntele Athos din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si, probabil, cel mai de seama psalt roman. ( a se citi marturia lui Constantin Erbiceanu – 1889 – despre Nectarie Protopsaltul )

Asociatia Aghioritika are ca izvor de inspiratie traditia Sfantului Munte Athos, spre a face cunoscute si a promova valorile ortodoxe ale artei si culturii bizantine: iconografia, arhitectura, muzica.

“Fereastra spre Athos”, cel de-al doilea volum al colectiei de cantari psaltice initiate de asociatie, reuseste sa evidentieze acest aspect prin insotirea cantarii cu imaginea, CD-ul beneficiind de o carte de prezentare aparuta in conditii grafice de exceptie. In acest sens, albumul cuprinde o selectie a unor fotografii inedite realizate in Muntele Athos de Vitaly Kislov (Rusia).

Contact:
Asociatia Nectarie Protopsaltul
Telefon: 0723670879
e-mail: nectarieprotopsaltul@yahoo.com
ducamariangabriel@yahoo.com

sursa: crestinortodox.ro

Albumul poate fi comandat si de la Libraria Sophia.

Alte albume ale aceluiasi grup psaltic:


Categorii

Recomandari de filme, de CD/DVD

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!