Apel pentru recuperarea unor texte esenţiale

20-02-2013 Sublinieri

minei

Apel pentru recuperarea unor texte esenţiale

Acum câţiva ani, cu contribuţia a numeroşi binevoitori, am reuşit transpunerea în format word a Vechiul Testament de la 1914. Textul este acum mult mai uşor accesibil.

De data aceasta ne-am gândit să facem acelaşi lucru cu Mineiele (slujbele sfinţilor pe luni şi zile) publicate in anii ’20, ele păstrând un limbaj românesc mai tradiţional, mai aproape de original.

Prima fază de scanare a acestor Mineie am realizat-o, urmează să facem OCR-izarea (recunoaşterea si recuperarea textului din imaginea scanată). În urma acestui proces va rezulta un text brut, care va avea destule greşeli ce trebuie corectate.

În momentul în care Mineiele vor fi sub formă de text, le vom putea citi mai uşor pe suport electronic (în călătorii sau în diverse alte situaţii), putând fi totodată inserate noi slujbe la sfinţii mai mult sau mai puţin contemporani care au apărut sau vor apare între-timp.

Simpla citire a unui canon, dimineaţa ori în alt moment al zilei disponibil, la serviciu sau acasă, pe calculator ori pe telefon, sau într-o zi în care ne este imposibil să ajungem la slujba vreunui praznic, poate constitui un lucru binecuvântat, conferind tărie şi har, precum şi o învecinare sau însoţire în duh cu sfinţii pomeniţi atunci. Zilele şi viaţa noastră pot căpăta astfel un alt contur.

Facem aşadar un apel la binevoitori, la cine crede că îşi poate face puţin timp în decursul unei zile, ca rugăciune sau rucodelie, pentru a prelua câte un Minei sau cât crede de cuviinţă din el, şi a-l corecta.

Voi trimite ca model Mineiul de pe luna septembrie, urmând ca fiecare corector să aşeze textul corectat în aceeaşi paginaţie şi literă cum se regăseşte în exemplarul pus la îndemână.

Doritorii mă pot contacta pe mail, urmând să le dau si Mineiul pe septembrie ca model. Rog de asemenea postarea acestui apel şi pe bloguri.

ovidiunaso@yahoo.com

Ovidiu Lăzărescu


Categorii

Apeluri de sprijin

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

3 Commentarii la “Apel pentru recuperarea unor texte esenţiale

  1. Si eu m-am implicat in acest proiect care a cuprins si N.T., mie mi-a revenit din VT un text mic, ca dimensiune. Insa, am ramas cu o dezamagire, ca i-am trimis domnului Ovidiu un mail cu rugamintea sa-mi trimita si mie in format electronic variantele facute de frati sau macar ceva final sau pre-final, si ..nu am mai primit nimic. Poate ne spune si noua unde gasim aceste variante prelucrate, macar pt. download. Sau daca vor sa faca ceva comercial, sa ne spuna si noua..

  2. Scrieti-mi direct pe mail şi vă voi trimite materialul.

  3. Cine doreşte, pot ajuta cu Biblia de la 1914 în format Word în întregime.
    Stadiul lucrării este următorul:
    – cartea se află după prima corectură, urmând o a doua corectură, în special la atributele Mântuitorului.
    – trimiterile de la fiecare carte le-am pus la sfârşit, pentru a putea fi eventual tipărită mai uşor în diferite formate, dar ele sunt incomplete şi conţin greşeli datorită slabei scanări.
    – Mai am lipsă de la V.T. ultimele 3 cap. din Numeri şi primul cap. din 2 Lege, tot datorită scanării.
    Doresc colaborare în finalizarea cărţii, şi o eventuală tipărire.

    Pentru fr. Ovidiu
    Posed toată colecţia de minee în format pdf ediţiile 1873-1879 (10 gata şi două în curs de scanare) în limba română veche. Pentru cine le doreşte mă poate contacta la adresa mhtheodosie@gmail.com

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!