LANSARE DE CD A CORULUI NECTARIE PROTOPSALTUL: PARACLISUL SF. GRIGORIE PALAMA

25-07-2008 Sublinieri

Paraclisul Sfantului Grigorie Palama, in interpretarea Grupului psaltic Nectarie Protopsaltul

Pe 20. 07. 2008, de sarbatoarea Sfantului Proroc Ilie Tezviteanul, la biserica Sfantul Grigorie Palama din Bucuresti, a avut loc lansarea CD-ului cu “Slujba Paraclisului Sfantului Ierarh Grigorie Palama in interpretarea Grupului psaltic Nectarie Protopsaltul.

Acest paraclis al Sfantului Grigorie Palama a fost alcatuit in limba greaca de fericitul intru pomenire parintele Gherasim de la Schitul Sfintei Ana din Sfantul Munte Athos, imnograf oficial al Patriarhiei Constantinopolului, si talmacit in romana de diaconul Cornel-Constantin Coman. Potrivit regulilor imnografice ale, strofele din cadrul fiecarei Cantari copiaza fidel o structura-tipar numita irmos, ceea ce le face sa aiba acelasi numar de silabe si aceeasi pozitie a silabelor accentuate ca si irmosul. Astfel, melodia irmosului poate fi preluata intocmai de strofele Cantarii.

Grupul psaltic Nectarie Protopsaltul a fost infiintat in anul 2001 din dorinta de a face  cunoscuta intr-o  mai  mare  masura  cantarea  bizantina,   muzica traditionala a Bisericii Ortodoxe. Grupul poarta numele schimonahului Nectarie (+1898), unul dintre cei mai renumiti cantareti de la Sfantul Munte din a doua jumatate a secolului al XlX-lea si, probabil, cel mai de seama psalt roman.

Initiatorul si conducatorul grupului este Valentin Gheorghe. Absolvent al Facultatii de Teologie si al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, sectia Muzica religioasa, fost profesor de Muzica psaltica la Seminarul Teologic din Bucuresti, Valentin Gheorghe a fost protopsaltul bisericilor Sf. Arhangheli “Stavropoleos” (1999-2004) si Sf. Grigorie Palama (2005-2007). in prezent este protopsaltul bisericii romanesti din Londra.

Cantarile pe care grupul le interpreteaza sunt scrise cu precadere de catre psalti romani din secolul al XIX-lea (Macarie Ieromonahul, Anton Pann, Dimitrie  Suceveanu)   si   de tineri   alcatuitori   din   zilele   noastre   (diaconul Cornel-Constantin Coman, Virgil loan Nanu).

Grupul psaltic Nectarie Protopsaltul

Grupul Nectarie Protopsaltul a participat la numeroase slujbe in biserici de mir si manastiri din intreaga tara si din Sfantul Munte Athos: Sf. Ecaterina (alaturi de Corul Bizantin Grec, condus de Lycourgos Angelopoulos), Sf. Grigorie Palama si Sf. Treimi “Radu Voda” din Bucuresti; Sf. Trei Ierarhi – lasi; Sf. Apostol si Evanghelist loan – Vladiceni (lasi); Sf. Pantelimon – Oasa (Alba); Sf. Arhangheli – catedrala arhiepiscopala din Alba lulia (alaturi de Corul Bizantin Grec); Sf. Dimitrie – Sighisoara; Bunei Vestiri – Vatoped (Sfantul Munte) s.a. A cantat la privegheri de toata noaptea la bisericile Sf. Crigorie Palama din Bucuresti si Sf. Dimitrie – Schitul Lacu (Sfantul Munte). De asemenea, a sustinut concerte singur (Cantari bizantine la Nasterea Domnului – Sala Radio, 2001; Cantari la invierea Domnului – Manastirea Antim, 2002; Cantari din Saptamana Patimilor – biserica Sf. Spiridon, 2005; Cantari din Postul Mare – biserica Sf. Crigorie Palama, 2007 etc.) sau ca invitat in cadrul unor prestigioase festivaluri sau expozitii (Simpozionul International de Muzica Bizantina – lasi, 2001 si 2003; Festivalul Archaeus – Bucuresti, 2003; Targul Mesterilor Cruceri – Muzeul Taranului Roman, 2003; programul Romania in Advent organizat de Institutul Cultural Roman – Roma si Potenza, 2006; Festivalul Zilele icoanei bizantine -Bucuresti, 2008). A editat o caseta audio (Slujba Paraclisului celui Mare al Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, 2003) si doua CD-uri (Cantari la praznicul Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, 2005 si Slujba Paraclisului Sfantului Ierarh Grigorie Palama, 2008) si pregateste un nou disc cu slujba Paraclisului Sfantului Nectarie de la Eghina.

Cu binecuvantarea fericitului intru  pomenire patriarh Teoctist,  membrii grupului au pornit tiparirea unei colectii de cantari psaltice. Primele doua volume – Cantari la Sfintele Taine si Ierurgii si Cantari la slujba inmormantarii -au aparut in 2007, cu incurajarile pline de bucurie si cu generosul sprijin al manastirii Vatoped.

Momentan, CD-ul poate fi cumparat de la pangarul bisericii Sfantul Grigorie Palama – Politehnica, urmand, ca in scurt timp, sa se gaseasca la majoritatea magazinelor bisericesti din Capitala (Libraria Sophia, Manastirea Antim, Schitul Darvari).

Ascultati: Paraclisul Sfantului Grigorie Palama, Cantarile 1-a si a 3-a, glas 8 – AUDIO

Contact:

Asociatia Nectarie Protopsaltul

Telefon: 021 413 6530; 0723 670 879

e-mail:  nectarieprotopsaltul@yahoo.com
ducamariangabriel@yahoo.com


Categorii

Recomandari de filme, de CD/DVD

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “LANSARE DE CD A CORULUI NECTARIE PROTOPSALTUL: PARACLISUL SF. GRIGORIE PALAMA

  1. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Pantelimon sau milostivirea dusa pana la capat
  2. HRISTOS A INVIAT!!!SUNT DEPARTE DE CASA,IN AFARA TARII, M-AR INTERESA CUM AS PUTEA SA FAC O COMANDA DE CATEVA CD-URI CU PARACLISUL SF PALAMA. VA MULTUMESC.DOAMNE AJUTA!

  3. Corul canta deosebit de frumos.
    Au facut slujba paraclisului Sf. Grigorie Palama deosebit de frumosa.
    Merita ascultat totdeauna.
    Felicitari baietilor si Slava lui Dumnezeu!!!

  4. Pingback: Război întru Cuvânt » Lansarea noului CD al Grupului Nectarie Protopsaltul: Utrenia Sfantului Grigorie Palama
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!