Expozitie foto: KOSOVO SI METOHIA IN LACRIMI

13-04-2009 Sublinieri

afis-expo-web.jpg

 COMUNICAT DE PRESĂ

Editura PREDANIA şi ORDINUL ARHITECŢILOR DIN ROMÂNIA vă fac cunoscută deschiderea expoziţiei de fotografii a artistului Milinko Stefanovici,  intitulată Kosovo şi Metohia în lacrimi, expoziţie găzduită de Ordinul Arhitecţilor din România la Bucureşti în str. Verona nr. 19 (zona Cinema Patria, în spatele Librăriei Cărtureşti), accesibilă publicului larg din data de 14 aprilie  până la 30 aprilie 2009.

Expoziţia propusă publicului bucureştean este,  mai precis, un reportaj realizat sub forma unui jurnal  fotografic, în vara anului 1999, perioadă în care Armata Iugoslavă s’a retras din Kosovo şi Metohia, iar forţele NATO şi formaţiunile paramilitare albaneze au preluat controlul asupra regiunii.

Milinko Stefanovici, renumit artist fotograf sârb, a fost martorul represaliilor împotriva locuitorilor de altă etnie decât cea albaneză, locuitori lipsiţi de apărare, prilej cu care a realizat o serie de fotografii zguduitoare şi purtătoare ale unui mesaj de excepţie. În egală măsură, artistul se vădeşte profund preocupat şi de despre cutremurătoarea soartă a bisericilor ortodoxe din provincia sârbă Kosovo şi Metohia.

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Serbia, MILINKO STEFANOVICI este apreciat ca fiind unul din cei mari artişti fotografi din toate timpurile de pe teritoriul fostei Republici Federale Iugoslavia.

Născut la 12 martie 1947, în Kostainik, lângă Krupani, Serbia, deţinător al titlului de Maestru în fotografie al Uniunii Fotografilor din Iugoslavia, MILINKO STEFANOVICI  a participat la numeroase expoziţii naţionale şi internaţionale, obţinând o serie de premii şi distincţii. În anii 1980 era cunoscut îndeosebi pentru genul de fotografie „Life”, iar începând cu anii 90 se orientează spre teme din spaţiul duhovnicesc şi cel al tradiţiei.

Redactor, editor şi pedagog, are o mare influenţă asupra tinerei generaţii de profesionişti ce îşi desfăşoară activitatea în domeniile jurnalistic şi editorial, dar şi în cadrul unor grupări artistice, mai ales datorită abordării sale culturale ce îmbină într-o manieră specifică spiritul tradiţionalul cu cel modern.

EDITURA PREDANIA 

Detalii la:
http://rastko.org.yu/fotografija/milinko
http://rastko.org.yu/kosovo/delo/11587
http://rastko.org.yu/kosovo/crucified

Vizualizaţi AICI pliantul expoziţiei, în format PDF.

 

 


Categorii

Comunicate

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “Expozitie foto: KOSOVO SI METOHIA IN LACRIMI

  1. E ADEVARAT NU TB DISTRUSE ACESTE MANASTIRI CA SI MONUMENTE DE ARTA ,DAR SA NU UITAM CATE MOSCHEI VECHI DE SUTE DE ANI AU DISTRUS SARBII IN BOSNIA PLUS ALTE CLADIRI CARE AU FOST CLADITE DE CATRE SULTANI IN BOSNIA.BARBARIE CURATA. OAMENII DOVEDESC CA SUNT ANIMALE SUPERIOARE SE SPUNE POATE DOAR PRIN VICLENIE SI RAUTATE

  2. Expozitie impresionata…nu prin amploarea sau numarul exponatelor cat prin imaginile care -de piatra de-ai fi- tot iti patrund la inima. Ajuta si locul, care amintea de o catacomba crestina, inclusiv prin faptul ca nu era imediat de gasit prin orasu’ asta cu repere mult mai lumesti.

    Am vizitat-o in penultima zi si regret ca n-am mai avut ocazia sa-mi trimit mai multi cunoscuti…era de vazut, dupa parerea mea chiar de explicat mai mult pe langa imagini.

    Imi pare rau ca unii considera acele manastiri doar niste simple monumente de arta, probabil sunt atei sau de alta credinta decat cei de pe aici. Erau niste LOCURI DE INTALNIRE CU DUMNEZEU, ce-i drept si foarte frumoase, unele bombardate in zilele Invierii Domnului cu bombe pe care scria “Paste fericit”…ceea ce incremeneste si lacrima in ochi.
    Sa ne ajute Domnul ca macar inimile noastre sa ramana cu adevarat salase ale Duhului Sfant.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!