DUBLA PROIECTIE DE FILM CRESTIN LA CLUJ

5-02-2017 Sublinieri

iuliana-mateescu

Dublă proiecţie de film – Stareţul Ioan de la Hurezi; Maria Brâncoveanu

Marţi, 07 februarie ora 19:00 la sala C4 a Cantinei Studenţilor din Campusul Haşdeu (lângă Biserica Studenţilor, Str. Haşdeu, nr. 45) vă invităm să luaţi parte la o dublă proiecţie de film. Primul este intitulat “Un chip de lumină – Arhimandritul Ioan, stareţ al mânăstirii Hurezi între anii 1692 şi 1726.” iar al doilea “Maria Brâncoveanu, doamnă a toată Ungrovlahia”. În cadrul întâlnirii va fi prezentă şi producătoarea filmului, Iuliana Mateescu preşedinta Asociaţiei Renaşterea Obiceiurilor şi Tradiţiilor Româneşti, care a primit din partea PF Daniel ordinul crucea “Maria Brâncoveanu”.

Primul prezintă viaţa Arhimandritului Ioan de la Hurezi, despre care Nicolae Iorga spunea că „i-a fost supus, jertfitor Domnului Constantin Brâncoveanu ca oltean, ca om luminat, ca prieten al celui mai mare dintre ultimii domni de ţară“.

Arhimandritul a împlinit porunca lui Brâncoveanu şi a construit Mănăstirea Hurezi, care are o arhitectură spaţială, cu o formă puţin cunoscută: o cruce pe pământul Olteniei, ce poartă la extremităţi patru schituri, care înconjoară biserica centrală Sf. Împăraţi Constantin şi Elena.

Al doilea film este un portret al Doamnei Maria Brâncoveanu ce ni se dezvăluie ca un model de vieţuire; soţie, mamă, dar şi Doamnă a Ţării Româneşti ce trebuie să-şi poarte crucea durerii cu demnitate, să lupte până la sfârşitul vieţii pentru a aduce ţara „la cea dintâi stare a sa” şi să păstreze neîntinată memoria Domnului Constantin Brâncoveanu şi a fiilor lor.

Vă aşteptăm cu drag!


Categorii

Conferinte si alte evenimente

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!