ŞCOALA DE ICONOGRAFIE „PRIVIRE ÎN ADÂNC”, ediţia a II-a, 1 – 10 august 2017, Mânăstirea Oaşa

7-07-2017 Sublinieri

ŞCOALA DE ICONOGRAFIE „PRIVIRE ÎN ADÂNC”

ediţia a II-a | 1 – 10 august 2017 | Mânăstirea Oaşa

ediţia a III-a | 1 – 14 septembrie 2017 | Schitul Sfântul Ioan Evanghelistul, Găbud, metoc al Mânăstirii Oaşa

Frumuseţea este veşmântul iubirii lui Dumnezeu“…

… ne spunea cândva părintele Pantelimon, monah iconar al Mănăstirii Oaşa.

Probabil te-ai gândit deseori cum ai putea tu, cel ce pictezi icoana, să surprinzi frumuseţea nemărginită a lui Dumnezeu în lucrarea ta. Pare lucru greu, îţi depăşeşte puterile. Îţi spui că în icoană nu eşti doar tu cel ce pictează.

Dar ca să dobândeşti vederea frumuseţii lui Dumnezeu trebuie, mai întâi, … să o cauţi.
Necontenit şi însetat, cu răbdare şi sârg, cu dor de pictură, de tainic şi de frumos.

Te invităm pentru câteva zile în atelierul de pictură al unei mânăstiri. Să-ţi exersezi privirea, să-ţi testezi îndemânarea. Vei aprofunda gramatica icoanelor şi vei picta cot la cot cu monahi iconari şi alţi câţiva căutători de frumuseţea lui Dumnezeu, ca tine.

Deşi pleacă de la un demers pedagogic, ne dorim ca zilele pe care le vei petrece împreună cu ei, în liniştea atelierului de la Oaşa şi Găbud, în albastrul tămâiat, să sfârşească într-o sărbătoare a frumuseţii, în care-şi dau întâlnirea taina şi întruparea ei. Atmosfera discretă a atelierului şi a slujbelor mânăstireşti te va pătrunde şi va preface meşteşugul picturii în vocabularul sărbătorii şi-n substanţa ei, într-un liant al prieteniei dintre Dumnezeu, oameni şi culori.

În cadrul Şcolii de iconografie „Privire în adânc”, ediţiile a II-a şi a III-a, ce se vor desfăşura la Mănăstirea Oaşa, judeţul Alba (ediţia a II-a) şi la Schitul Sfântul Ioan Evanghelistul din Găbud, judeţul Alba (metoc al mănăstirii Oaşa – ediţia a III-a), veţi avea posibilitatea să puneţi întrebări, să luaţi notiţe şi să pictaţi alături de iconarii Mânăstirii Oaşa.

Ieromonahul Pantelimon Şuşnea a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, secţia Pictură de şevalet. Este preot slujitor în mănăstire şi pictează icoane de 23 ani.

Ieromonahul Teofil Bâra a absolvit Facultatea de Inginerie – TCM Sibiu. Este preot slujitor în mânăstire şi pictează icoane în atelierul Mânăstirii Oaşa de 16 ani.

Monahul Modest Moldovan pictează icoane de 36 de ani. Mai întâi a învăţat pictarea icoanelor pe sticlă la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus. Apoi a fost monah în obştea Mânăstirii Prodromu din Sfântul Munte Athos, unde a lucrat în cadrul atelierului de iconografie, învăţând pictarea icoanelor pe lemn.

Lucrări din portofoliul atelierului de la Oaşa sunt prezente în expoziţii şi simpozioane de artă a icoanei din Viena, Bucureşti, Timişoara, Cluj Napoca, Arad, Deva etc.

Organizatori: Sfânta Mânăstire Oaşa şi Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba-Iuliei

Parteneri: Liga Studenţilor din Cluj, Liga Studenţilor din Timişoara, Organizaţia Tinerilor din Sibiu, Asociaţia Tinerii din Ziua de Azi Braşov, Liga Tinerilor din Cugir, Asociaţia Tineri Pentru Tineri Târgu-Mureş.

Locaţie: Ediţia a II-a – perioada 1-10 august 2017 – Mânăstirea Oaşa, munţii Şureanu, judeţul Alba.

Ediţia a III-a – perioada 1-14 septembrie 2017 – Schitul Sfântul Ioan Evanghelistul – Găbud – metoc al Mânăstirii Oaşa

Data limită de înscriere pentru ediţia a II-a: 20 iulie 2017

Data limită de înscriere pentru ediţia a III-a: 20 august 2017

Înscrieri şi condiţii de participare pentru ediţia a II-a, din perioada 1-10 august 2017

1. Şcoala de iconografie se adresează persoanelor care posedă cunoştinţe intermediare (medii) în iconografie şi doresc să-şi perfecţioneze tehnica de pictură a icoanelor (desen, pictură, culoare, anatomie ş.a.). În ediţia a II-a se abordează pictura de icoane pe lemn.

2. Înscrierea la Şcoala de iconografie se realizează în urma unei selecţii de portofolii, realizată de părintele iconar ieromonah Pantelimon Suşnea.
Pentru înscriere, fiecare participant trebuie să trimită, până în data de 20 iulie 2017 (pentru ediţia a II-a), pe adresa de e-mail: isac.camelia@yahoo.com, un portofoliu format din 5-10 fotografii cu icoane proprii (fotografii de ansamblu şi de detaliu), precum şi un CV. În e-mail trebuie să menţionaţi datele de contact şi ediţia Şcolii de iconografie pentru care depuneţi portofoliul.

Anunţarea celor declaraţi admişi (maxim 12 participanţi) va avea loc până în data de 27 iulie 2017.

3. Fiecare participant îşi va aduce la Şcoala de iconografie instrumentele proprii de desen şi pictură, precum şi culorile proprii. Suportul pentru pictură (lemnul) este furnizat de către Mânăstire.

4. Fiecare participant admis în urma selecţiei de portofolii trebuie să achite suma de 50 lei pentru alte cheltuieli necesare desfăşurării atelierului de iconografie.

5. Participanţii îşi dau consimţământul, prin înscrierea la Şcoala de iconografie, că acceptă ca icoanele realizate în cursul atelierului să rămână în patrimoniul Mânăstirii şi să fie folosite de către Organizatori.

6. Şcoala de iconografie debutează în data de 1 august 2017 (marţi) cu sosirea participanţilor şi cazarea acestora. În data de 2 august 2017 (miercuri) se pregăteşte suportul pentru pictură (grunduit), pe care se va picta în zilele ce urmează.

7. O condiţie aparte legată de participarea la Şcoala de iconografie – având în vedere mediul în care ea se va derula – este ca participanţii să respecte componenta liturgică a programului şi să aibă o conduită şi o ţinută adecvate mânăstirii (îmbrăcăminte).

8. Este recomandată participarea la slujbe şi obligatorie participarea la slujba Sfintei Liturghii de duminică (orele 9:00 -12:00), precum şi la slujba Sfintei Liturghii din zilele de peste săptămână (dimineaţa de la orele 6:00 la 7:30).

9. Programul de masă de la mânăstire este: mic dejun – ora 7:30, prânzul – ora 13:00 şi cina – ora 18:00.

10. Cazarea şi masa sunt oferite în mod gratuit de Mânăstirea Oaşa.

11. Organizatorii oferă informaţii practice cu privire la posibilităţile de transport spre Mănăstirea Oaşa. Mănăstirea Oaşa se află situată în munţii Şureanu (ruta Transalpina), la altitudinea de 1350 m, judeţul Alba. Transportul va fi asigurat de către participanţi.

***

Înscrieri şi condiţii de participare pentru ediţia a III-a, din perioada 1-14 septembrie 2017

Condiţiile de înscriere şi participare, programul şi celelalte informaţii indicate pentru ediţia a II-a a Şcolii de iconografie sunt valabile şi ediţiei a III-a, cu următoarele menţiuni:

1. Şi în ediţia a III-a se abordează pictura de icoane pe lemn.

2. Portofoliile se trimit până în data de 20 august 2017. Anunţarea celor declaraţi admişi (maxim 12 participanţi) va avea loc până în 27 august 2017.

3. Şcoala de iconografie debutează în data de 1 septembrie 2017 (vineri) cu sosirea participanţilor şi cazarea acestora. În data de 2 septembrie 2017 (sâmbătă) se pregăteşte suportul pentru pictură (grunduit), pe care se va picta în zilele ce urmează.

4. Este recomandată participarea la slujbe şi obligatorie participarea la slujba Sfintei Liturghii de duminică, slujba Sfântei Liturghii din data de 8 septembrie 2017 (sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului) şi 14 septembrie 2017 (sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci) (între orele 9:00 -12:00), precum şi la slujba Sfintei Liturghii din zilele de peste săptămână (dimineaţa de la orele 6:00 la 7:30).

5. Organizatorii oferă informaţii practice cu privire la posibilităţile de transport spre Schitul Sfântul Ioan Evanghelistul – Găbud, metoc al Mănăstirii Oaşa. Metocul se află în judeţul Alba, în apropierea localităţii Luduş. Transportul va fi asigurat de către participanţi.

Școala de Iconografie – Privire în adânc

Contact şi informaţii:

isac.camelia@yahoo.com

0752 700 003 – Camelia Isac

 


Categorii

Ateliere, Comunicate

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!