IOSIF SI NICODIM – UCENICII ASCUNSI AI LUI IISUS, chemati la marturisire curajoasa de JERTFA MANTUITORULUI RASTIGNIT – Predica PS PAISIE SINAITUL la PROHODUL DOMNULUI (video, text)

4-05-2024 Sublinieri

Basilica: PS Paisie Sinaitul: Vinerea Mare, timpul ucenicilor pe care Domnul îi pregătește în taină. Cei ce par slabi prind curaj

Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a vorbit vineri, la Denia Prohodului Domnului, despre cei doi ucenici de taină care au luat trupul lui Mântuitorului Iisus Hristos de pe Cruce și l-au îngropat: Iosif din Arimateea și Nicodim aveau ranguri sociale înalte, dar nu s-au temut să facă ceea ce era corect într-un moment în care toți Îl abandonaseră pe Hristos.

„Atunci când Iosif din Arimateea și Nicodim s-au făcut cunoscuți pe față ca ucenici ai Domnului, cei mai mulți dintre ucenicii lui Iisus fugiseră. La Cruce rămăsese doar Mama Sa, împreună cu femeile care o însoțeau și Ioan, ucenicul căruia Iisus i-a încredințat-o pe mama Sa, înainte de a-și da duhul”, a amintit Episcopul vicar patriarhal.

„Atunci când Hristos atârnă mort pe cruce, în acele momente de mare durere, pline de răutate și cruzime, de nesiguranță și chin, când Trupul neînsuflețit al Domnului era în pericol să aibă soarta pe care o aveau în mod obișnuit trupurile neînsuflețite ale  făcătorilor de rele: acela de a fi aruncat într-o groapă comună, Iosif și Nicodim și-au găsit curajul și puterea de a înfrunta apogeul răutății.”

„Când toți ceilalți fug, când în jur este multă decădere și nedreptate, cei care par slabi și lipsiți de vitejie, dar care au inima bună, devin deodată plini de curaj și îndrăzneală, a subliniat Preasfinția Sa.

„Ei, care se întâlneau cu Iisus doar noaptea, pe ascuns, nu la lumina zilei, acum, când soarele Hristos S-a ascuns prin moartea Lui și s-a făcut întuneric peste tot pământul, au mers cu curaj și au cerut Trupul lui Iisus.”

„Acest lucru ar putea să nu pară atât de important, dar atunci, pentru un iudeu, atingerea trupului neînsuflețit al unui răstignit în săptămâna Paștilor iudaice, potrivit legii iudeilor, însemna întinare și necurăție. Dar pentru ei nu mai era frică de necurăție; dezonoarea și rușinea din partea oamenilor devenise o cinste, a mai explicat Preasfinția Sa.

Slujitorii tainici ai Domnului se arată când le vine timpul

„Din aceasta învățăm că Dumnezeu are totdeauna ucenici fideli și martori ai Lui în această lume, chiar și atunci când majoritatea pare că Îl părăsește, Dumnezeu are oamenii Săi credincioși, nu rămâne fără slujitori!” a spus părintele episcop vicar patriarhal.

„În Vechiul Testament, un Iosif a închipuit pe Hristos, cel care a fost vândut ca rob de frații săi în Egipt și prin care Dumnezeu a salvat apoi poporul lui Israel. Un alt Iosif a vegheat ca un părinte nașterea și copilăria Pruncului Iisus, iar acum, când Hristos atârna răstignit pe cruce, un alt Iosif se îngrijește de înmormântarea Lui.”

„Domnul are slujitorii Săi pe care-i pregătește, iar atunci când sosește timpul, când El are nevoie de omul potrivit, atunci se ridică slujitorii Lui. Voia Domnului se împlinește în pofida a orice ar gândi cei necredincioși”,a continuat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

Despre Iosif din Arimatea nu s-a scris în Evanghelii mai nimic în afară de prezența și ajutorul său la Punerea în Mormânt a Domnului. El apare atunci când este nevoie, iar după aceea dispare; istoria lui este scrisă sus în ceruri și consemnată de Sfânta Tradiție.”

„Câți Iosifi și câți Nicodimi au mai fost de lungul istoriei și câți poate sunt și astăzi, ascunși de frica de a nu-și periclita imaginea, ori poziția socială”, remarcă ierarhul.

„Astăzi, în Vinerea Mare, la punerea în mormânt a Domnului, este timpul unor astfel de oameni, este un prilej, o chemare tainică a lui Hristos, Care cheamă pe astfel de ucenicii ascunși să capete curaj și să iasă în față, să-și arate fidelitatea și dragostea lor față de Hristos! a încheiat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.


Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul a oficiat Denia Prohodului Domnului la Catedrala Patriarhală din Capitală. Slujba a fost urmată de Procesiunea cu Sfântul Epitaf în jurul sfântului lăcaș, activitate liturgică ce simbolizează Îngroparea Domnului.

 

IOSIF, NICODIM si MIRONOSITELE. Trezvia, indrazneala si devotamentul omului in fata VULNERABILITATII DUMNEZEULUI CELUI VIU. “Dumnezeu S-a facut strain, Dumnezeu Se lasa la mana oamenilor, ca sa trezeasca in ei un raspuns liber al inimii lor. A AJUTA UN OM inseamna SA-TI ASUMI SI RUSINEA ACELUIA, iar daca faci aceasta, te asemeni Mantuitorului” (VIDEO + TEXT)

“Cine ne va desparti pe noi de iubirea lui Hristos?”. MARIMEA DE SUFLET, SMERENIA, EVLAVIA SI INIMA ARSA DE DORUL LUI HRISTOS BIRUIESC ORICE PERICOL, ORICE FRICA SI PRIMESC BUCURIA INVIERII. “Aceasta iubire le-a facut, din femei slabe, fricoase, mai tari decat toate protivniciile lumii, le-a facut mai tari ca moartea”

NADEJDEA CARE IZVORASTE DIN MORMANTUL TOTALEI DESCUMPANIRI. CE NE RAMANE CAND RAUL PARE SA TRIUMFE, cand este dezlantuita prigoana “portilor iadului” impotriva crestinilor?

DENIA SAMBETEI MARI, PROHODUL DOMNULUI (video, audio, cantari psaltice) – Chipurile calauzitoare ale rugaciunii: CRUCEA, INGROPAREA SI MORMANTUL GOL: “Pe masura ce rugaciunea creste, inima se face partasa la TAINA DARUIRII DE SINE a lui Hristos, devenind ea insasi un MORMANT in care salasluieste Domnul”

Sfanta si Marea Sambata: PUNEREA IN MORMANT SI COBORAREA LA IAD A MANTUITORULUI NOSTRU, IISUS HRISTOS. Cum Il putem insoti duhovniceste?

“Ca un pelican, impungandu-Te acum, Cuvinte…” DE UNDE IZVORASTE VIATA NOASTRA?


Categorii

Cuvantul ierarhilor, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Sambata Mare, VIDEO, Vinerea Mare

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate