IOSIF SI NICODIM – UCENICII ASCUNSI AI LUI IISUS, chemati la marturisire curajoasa de JERTFA MANTUITORULUI RASTIGNIT – Predica PS PAISIE SINAITUL la PROHODUL DOMNULUI (video, text)
Basilica: PS Paisie Sinaitul: Vinerea Mare, timpul ucenicilor pe care Domnul îi pregătește în taină. Cei ce par slabi prind curaj
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a vorbit vineri, la Denia Prohodului Domnului, despre cei doi ucenici de taină care au luat trupul lui Mântuitorului Iisus Hristos de pe Cruce și l-au îngropat: Iosif din Arimateea și Nicodim aveau ranguri sociale înalte, dar nu s-au temut să facă ceea ce era corect într-un moment în care toți Îl abandonaseră pe Hristos.
„Atunci când Iosif din Arimateea și Nicodim s-au făcut cunoscuți pe față ca ucenici ai Domnului, cei mai mulți dintre ucenicii lui Iisus fugiseră. La Cruce rămăsese doar Mama Sa, împreună cu femeile care o însoțeau și Ioan, ucenicul căruia Iisus i-a încredințat-o pe mama Sa, înainte de a-și da duhul”, a amintit Episcopul vicar patriarhal.
„Atunci când Hristos atârnă mort pe cruce, în acele momente de mare durere, pline de răutate și cruzime, de nesiguranță și chin, când Trupul neînsuflețit al Domnului era în pericol să aibă soarta pe care o aveau în mod obișnuit trupurile neînsuflețite ale făcătorilor de rele: acela de a fi aruncat într-o groapă comună, Iosif și Nicodim și-au găsit curajul și puterea de a înfrunta apogeul răutății.”
„Când toți ceilalți fug, când în jur este multă decădere și nedreptate, cei care par slabi și lipsiți de vitejie, dar care au inima bună, devin deodată plini de curaj și îndrăzneală”, a subliniat Preasfinția Sa.
„Ei, care se întâlneau cu Iisus doar noaptea, pe ascuns, nu la lumina zilei, acum, când soarele Hristos S-a ascuns prin moartea Lui și s-a făcut întuneric peste tot pământul, au mers cu curaj și au cerut Trupul lui Iisus.”
„Acest lucru ar putea să nu pară atât de important, dar atunci, pentru un iudeu, atingerea trupului neînsuflețit al unui răstignit în săptămâna Paștilor iudaice, potrivit legii iudeilor, însemna întinare și necurăție. Dar pentru ei nu mai era frică de necurăție; dezonoarea și rușinea din partea oamenilor devenise o cinste”, a mai explicat Preasfinția Sa.
Slujitorii tainici ai Domnului se arată când le vine timpul
„Din aceasta învățăm că Dumnezeu are totdeauna ucenici fideli și martori ai Lui în această lume, chiar și atunci când majoritatea pare că Îl părăsește, Dumnezeu are oamenii Săi credincioși, nu rămâne fără slujitori!” a spus părintele episcop vicar patriarhal.
„În Vechiul Testament, un Iosif a închipuit pe Hristos, cel care a fost vândut ca rob de frații săi în Egipt și prin care Dumnezeu a salvat apoi poporul lui Israel. Un alt Iosif a vegheat ca un părinte nașterea și copilăria Pruncului Iisus, iar acum, când Hristos atârna răstignit pe cruce, un alt Iosif se îngrijește de înmormântarea Lui.”
„Domnul are slujitorii Săi pe care-i pregătește, iar atunci când sosește timpul, când El are nevoie de omul potrivit, atunci se ridică slujitorii Lui. Voia Domnului se împlinește în pofida a orice ar gândi cei necredincioși”,a continuat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.
„Despre Iosif din Arimatea nu s-a scris în Evanghelii mai nimic în afară de prezența și ajutorul său la Punerea în Mormânt a Domnului. El apare atunci când este nevoie, iar după aceea dispare; istoria lui este scrisă sus în ceruri și consemnată de Sfânta Tradiție.”
„Câți Iosifi și câți Nicodimi au mai fost de lungul istoriei și câți poate sunt și astăzi, ascunși de frica de a nu-și periclita imaginea, ori poziția socială”, remarcă ierarhul.
„Astăzi, în Vinerea Mare, la punerea în mormânt a Domnului, este timpul unor astfel de oameni, este un prilej, o chemare tainică a lui Hristos, Care cheamă pe astfel de ucenicii ascunși să capete curaj și să iasă în față, să-și arate fidelitatea și dragostea lor față de Hristos!” a încheiat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.
Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul a oficiat Denia Prohodului Domnului la Catedrala Patriarhală din Capitală. Slujba a fost urmată de Procesiunea cu Sfântul Epitaf în jurul sfântului lăcaș, activitate liturgică ce simbolizează Îngroparea Domnului.
“Ca un pelican, impungandu-Te acum, Cuvinte…” DE UNDE IZVORASTE VIATA NOASTRA?
Comentarii