EDITURA SOPHIA vă aduce în atenţie cinci titluri noi

25-10-2018 Sublinieri

Editura Sophia vă aduce în atenţie cinci titluri noi:

Pollyanna şi comorile ei

Sophia/Metafraze 

S‑au scurs câțiva ani de la ultimele aventuri ale Pollyannei. O regăsim în pragul unei schimbări: împreu­nă cu Jimmy și cei trei copii ai lor, se mută în subur­bia orașului Boston. În noul său cămin, Pollyanna are parte de mici aventuri domestice – uneori hazlii, alteori pline de învățăminte – și întâlnește prieteni vechi și noi, cărora le oferă, prin optimismul și sârguința ei, un exemplu demn de urmat.

Însă, mai presus de orice, Pollyanna și comorile ei este povestea unei familii fericite, în care atât părinții, cât și copiii învață din greșeli și se bucură de fiecare clipă petrecută împreună. Pollyanna și Jimmy dovedesc încă o dată că uniți pot învinge orice greutate și că munca pentru bunăstarea celor dragi nu devine niciodată o povară. Pentru Pollyanna, averile lumești nu au nici o însemnătate: adevărata ei comoară, care îi umple sufletul cu atâta lumină încât nu se mai vede nevoită să joace Jocul Bucuriei, este familia.

Bucuria lui Hristos te va tămădui 

Antologia minunilor

Editura Sophia / Editura Metafraze 

Volumul de față prezintă cititorilor o parte însemnată a minunilor, semnelor și vindecărilor dăruite de Harul dumnezeiesc celor ce s‑au apropiat de Sfântul Porfirie Kavsokalyvitul, cerându‑i ajutorul.

Lectura acestora se dovedește a fi o adevărată „răpire în Împărăția lui Dumnezeu”. Prin cele descrise ni se dezvăluie că fiecare dintre noi poate avea parte de lucrarea harică, tămăduitoare a toată neputința, pentru rugăciunile și cu binecuvântarea acestui Cuvios Părinte, care, vorbind despre toate cu delicatețe și gingășie, învăța ca nimeni altul cum sufletul omenesc poate trăi bucuria vindecătoare a lui Hristos.

Cu aceste rânduri, „vom intra într‑un fel anume și noi în aura sfântă și luminoasă care izvorăște din inima sa, ce s‑a făcut inimă a lui Hristos”, și vom ajunge să pricepem, din făptuirile sale, rostul și semnificația profunde ale cuvintelor de Dumnezeu insuflate rostite de el însuși:

Să știți că Sfinților lui Dumnezeu le stă totul în putință. Sfântul poate cere de la Dumnezeu tot ce vrea, și Dumnezeu îi va da lui. De aceea, în clipele grele pe care le întâmpinați, să‑i che­mați în rugăciune, fiindcă puterea Sfinților e nebănuit de mare.

***

Dumnezeu v‑a binecuvântat foarte, dându-vă un Por­fi­rie! Asemenea Părintelui Porfirie nu există nimeni altcineva în toată lumea.” (Părintele Sofronie de la Essex)

Educarea copilului – dificultăţi şi soluţii

 

Această carte analizează factorii care contribuie la dezvoltarea relației armonioase dintre părinţi şi copii. Aparent, nu este loc pentru dileme: unul e părinte, celălalt e copil – se ştie că un copil trebuie să‐şi asculte părintele şi să‐l respecte, iar părintele, ca un bun grădinar, îl va instrui în direcţia bunelor deprinderi şi‐i va dezrădăcina toate înclinaţiile sau comportamentele rele. Totuşi, realitatea este mult mai complicată: adesea, copilul refuză să se supună şi să urmeze îndemnurile părintelui său. Iar părintele, în loc să‐l înţeleagă şi să‐l susţină, se enervează, ţipă sau îl ameninţă…

Și atunci, cum să‐ţi păstrezi dragostea faţă de copil în timp ce dai dovadă de stricteţe şi îţi impui părerile? Cum să facem în aşa fel încât părinţii şi copiii să se simtă aliați, nu luptători de părți opuse ale baricadei? La aceste întrebări şi la altele de același gen va răspunde cartea de faţă, accentuând faptul că acceptarea copilului ca pe un dar al lui Dumnezeu îi va ajuta pe părinţi să construiască relaţii cu adevărat armonioase în familie.

Elena Morozova

Dorul sufletului după Dumnezeu 
O perspectivă creștin ortodoxă privind interpretarea biblică

Utilizând tot ce este valoros din cercetarea istorico-critică și din domeniile conexe, dr. Mary Ford demonstrează, fără ­tăgadă și cu acuratețe, de ce hermeneutica biblică trebuie să se întoarcă la abordările și metodele exegeților creș­ti­nis­mului primar, în special, ale celor aparținând tradiției Bisericii Ortodoxe

Începând cu Evul Mediu Târziu, interpretarea biblică în creș­­tinismul apusean a fost în mare măsură călăuzită de meto­do­logia istorico-critică… Veriga indispensabilă dintre exegeză și viața duhovnicească a fost foarte mult trecută cu vederea, cu urmarea că preocuparea pentru făgăduința evanghelică a mântuirii din Evanghelii a fost subordonată cercetării științifice a textului.

Atenția autoarei este îndreptată în mod consecvent spre în­trebarea de bază: După ce tânjește sufletul? Ea răspunde la întrebare printr-o critică atentă a orientărilor de interpretare neortodoxe (de la Spinoza la exegeții contemporani) și prin dovedirea faptului că o hermeneutică inspirată de Sfinții Părinți poate fi fidelă textului, în timp ce îl conduce pe citi­tor spre descoperirea a ceea ce înseamnă a fi „fiu al lui Dumnezeu”. Autoarea reușește să demonstreze că interpretarea biblică autentică și competentă este intrinsec legată de viața credinței.

Această carte importantă este o comoară care îi va interesa în special pe clericii și pe studenții în teologie, dar și pe laicii care trăiesc profunda năzuință a sufletului după Dumnezeu.

Pr. John Breck

Împotriva lui Iulian Apostatul. Cuvântul 4

„După aproape o jumătate de veac de stăpânire creştină şi de toleranţă generală a cultelor, timp în care formele civilizaţiei şi culturii elenice se destrămau sau se prăbuşeau, păgânismul găseşte în personalitatea împăratului Iulian un ultim reprezentant dârz şi hotărât, care, pasionat de frumuseţile şi valorile elenismului, încearcă să-i insufle viaţă şi să-l impună ca singura spiritualitate ce deriva din vechile tradiţii ale celui mai nobil neam de pe pământ şi care putea asigura demnitatea şi splendorile unui viitor de aur. Biserica a fost în gravă primejdie, fără să fie ameninţată în însăşi existenţa ei. Iulian moare numai după un an şi jumătate de domnie. Nu se poate bănui până unde precis şi-ar fi realizat planul de restabilire a păgânismului dacă ar fi trăit mai mult.

În timpul domniei lui, iritarea creştinismului a fost împinsă până la exasperare. Măsurile sale vexatorii n-au clintit însă decât pe cei slabi. Marea majoritate a rezistat cu vrednicie şi tărie asalturilor. Au fost chiar şi reacţii violente din partea maselor creştine. Nu s-a schiţat însă nici o replică scrisă – în timpul domniei lui Iulian – de nici un membru al elitei creştine. Aceasta cunoştea, desigur, bine dispoziţiile sufleteşti ale împăratului şi planul lui de reabilitare a păgânismului, pentru a-şi fi dat seama că orice încercare ar fi fost zadarnică.

Replica lumii culte creştine la tentativa lui Iulian a venit după moartea acestuia. Ea e datorată condeiului ager şi înflăcărat al Sfântului Grigorie de Nazianz. Intitulată Λόγοι Στηλιτευτικοί, această replică e un document de mare importanţă al vremii. În el se reflectă, ca într-o oglindă, nu numai personalitatea autorului, ci şi toate datele ultimei bătălii dintre creştinism şi păgânism. Grigorie a trăit această luptă; el este un actor şi un martor ocular. Informaţiile date de el, deşi de multe ori stropite cu focul pasiunii şi al pornirii spumegânde împotriva lui Iulian, sunt de o mare valoare pentru cunoaşterea dispozitivului forţelor culturii păgâne şi mai ales pentru a ne face o idee despre psihologia timpului.”

pr. prof. dr. Ioan G. Coman

Cărţile sunt disponibile atât în librărie cât şi pe site-ul librăriei.

http://www.librariasophia.ro/
https://www.facebook.com/LibrariaSophiaBucuresti/

 

 

 

 


Categorii

Recomandari de carti

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!