CAMPANIE AREOPAG: “Judecata cerului – Adevarul despre catolicism”

5-10-2009 Sublinieri

 

Grupul Areopag este un grup ortodox care a apărut, cu binecuvântarea părintelui Justin Pârvu, pe 2 octombrie 2008. El este coordonat de scriitorul Danion Vasile (www.danionvasile.ro). Scopul iniţial a fost organizarea de acţiuni – conferinţe, campanii, editare de materiale ortodoxe. Ocrotitor a fost ales Sfântul Ierarh Ioan Maximovici, cel care le-a recomandat creştinilor să se organizeze în grupuri – mici obşti, ai căror membri să împreună-lucreze spre folosul Bisericii. Grupul nu e parabisericesc, ci este o tentativă de a-i pune împreună pe unii fii ai Bisericii Ortodoxe.

Prima campanie – „Din temniţe spre Sinaxare” (site oficial – www.sfintii-inchisorilor.ro), are ca scop răspândirea materialelor legate de mărturisitorii temniţelor comuniste. Cea de-a doua campanie, „Nu cătuşelor electronice”, are ca scop popularizarea materialelor privitoare la actele biometrice, implanturile cu microcipuri, dar şi a materialelor ortodoxe – de la tâlcuiri la Apocalipsă până la profeţii ale cuvioşilor secolului XX – privitoare la semnele sfârşitului lumii.

Ce-a de-a treia campanie, „Judecata cerului – Adevărul despre catolicism“, este începută în luna octombrie a anului 2009. Îşi propune să prezinte scrierile Sfinţilor Părinţi şi ale părinţilor contemporani despre catolicism, să popularizeze minunile făcute împotriva ereziei catolice şi să tragă un semnal de alarmă asupra direcţiei în care merge dialogul oficial dintre Biserica Ortodoxă şi pseudo- Biserica Catolică.

Până  în prezent Grupul Areopag a organizat mai multe conferinţe religioase, în diferite oraşe din ţară. Publicul a fost foarte receptiv (la Botoşani, de exemplu, presa locală a consemnat că au participat două mii de persoane).

În prezent Grupul Areopag numără peste 150 de membri. Considerăm că este nevoie ca, în aceste vremuri de mare dezbinare, să existe o mai mare coeziune între cei care vor să slujească lui Hristos şi Bisericii Ortodoxe. Tocmai de aceea activitatea Grupului Areopag este centrată pe punerea în valoare a mărturiei ortodoxe, nu pe polemici sterile şi părtinitoare. De aceea membrii grupului au libertatea de a se implica în astfel de polemici strict în numele lor personal, fără a avea sprijinul grupului.

Deviza Grupului Areopag – „Mărturia potrivită la locul potrivit“, face referire la mărturia dată de Sfântul Pavel în Areopagul atenian. Oricât de mult s-ar schimba lumea, oricât de mari ar fi provocările, trebuie să existe o mărturie adecvată. Frica de a-L mărturisi pe Hristos, sau încercarea de a promova o ortodoxie secularizată, denotă o lipsă de credinţă autentică. Noi nu suntem sfinţi, dar trebuie să înţelegem că dacă nu avem ca scop al vieţii noastre sfinţenia atunci toată mărturia noastră va rămâne lipsită de roade. 

transparent.jpg

Campania „Judecata cerului – Adevărul despre catolicism” este o campanie care are ca scop răspândirea materialelor ortodoxe legate de erezia catolică şi promovarea unei atitudini mărturisitoare. În secolul XX unii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe s-au abătut de la învăţătura Sfinţilor Părinţi – cel mai cunoscut caz fiind al apostatului patriarh ecumenic Atenagoras, care pentru poziţia sa a fost criticat de părinţii cu viaţă sfântă. În secolul XXI s-a înteţit propaganda filo-catolică, cel mai mare compromis fiind făcut prin acceptarea documentului de la Ravenna.

Aşa cum spun părinţii athoniţi contemporani, şi aşa cum o confirmă declaraţiile unor ierarhi ecumenişti ortodocşi şi catolici, se merge spre unirea Bisericilor. Dar această unire nu se vrea după învăţătura Sfinţilor Părinţi, prin reîntoarcerea catolicilor în sânul Bisericii celei Adevărate, ci se vrea în duhul falsei uniri de la Sinodul tâlhăresc de la Ferrara – Florenţa din 1438-1439. E nevoie însă de o rezistenţă a credincioşilor, similară celei faţă de unirea de la Ferarra – Florenţa. Atunci poporul a refuzat să mai meargă la slujbele ierarhilor apostaţi. Şi aceştia, înţelegându-şi greşeala, s-au pocăit pentru greşeala lor.

Numele campaniei vine de la titlul scrierii Sfântului Atanasie din Paros – „Judecata cerului”, despre minunea făcută de Sfântul Spiridon la începutul secolului XVIII împotriva catolicilor care vroiau să spurce biserica ortodoxă prin construirea unui altar catolic (scrierea sfântului se va putea citi pe http://areopagul.blogspot.com). Dumnezeu a făcut judecată şi a arătat că Biserica catolică este eretică. Judecăţile noastre sunt lipsite de relevanţă – putem doar contesta sau primi judecata făcută de Dumnezeu.

Principalele activităţi:
– traducerea în limbi de largă circulaţie (engleză, franceză, spaniolă) a materialelor apologetice ortodoxe;

– o analiză la zi a dialogului ortodox-catolic şi o critică a documentelor, declaraţiilor şi afirmaţiilor care contrazic învăţătura Sfinţilor Părinţi;

– prezentarea poziţiilor anti-catolice luate de diferite Biserici locale şi diferiţi ierarhi mărturisitori, precum şi de diferiţi părinţi duhovniceşti contemporani; cel mai recent document este Mărturisirea de credinţă din Volos din aprilie 2009, semnată de câţiva mitropoliţi şi mulţi preoţi, monahi şi mireni;

– prezentarea campaniei filo-unioniste ca o parte a propagandei ecumeniste – aceasta fiind la rândul ei o secţiune a campaniei globaliste care, în timp, va culmina cu instaurarea guvernului mondial şi a Antihristului;

– studierea documentelor premergătoare Marelui Sinod Pan-Ortodox privitoare la relaţia cu Biserica Catolică – ecumenismul fiind una din temele care se vor discuta la acest sinod;

– cercetarea din perspectivă ortodoxă a vieţilor şi învăţăturilor aşa-zişilor sfinţi catolici; Sfinţii Bisericii Ortodoxe au mărturisit că nu există sfinţi în afara Ortodoxiei;

– prezentarea unui punct de vedere ortodox privitor la aşa-zisele apariţii mariane din spaţiul catolic – Fatima, Lourdes, Medjugorje;

– traducerea şi tipărirea în limba română a textelor sfinţilor şi a hotărârilor sinoadelor care au condamnat ereziile catolice, precum şi popularizarea textelor care descriu minuni prin care Dumnezeu a vădit faptul că Biserica Catolică nu este Biserică şi nu are Sfinte Taine;

– prezentarea convertirilor la ortodoxie şi mai ales a problemelor cu care se confruntă catolicii care vor să se convertească la ortodoxie; analiza cazurilor ortodocşilor căzuţi în erezia catolică…

Imaginea campaniei este o icoană care reprezintă minunea făcută de Sfântul Spiridon spre biruinţa ortodocşilor şi ruşinarea ereticilor catolici. Prototipul a fost făcut de Sfântul Atanasie din Paros.

Campania are câteva categorii de public ţintă – creştini ortodocşi, preoţi, teologi, intelectuali, catolici interesaţi de ortodoxie. Se va ţine seama de problemele fiecărei categorii.

Ca şi celelalte campanii pornite de Grupul Areopag, şi aceasta va avea contestatari (poate chiar mai mulţi şi mai aprigi). Dar nu face parte din programul nostru irosirea timpului în astfel de polemici. Oricum, chiar dacă poziţia Bisericii – pe care o mărturisim – este infailibilă, suntem oameni şi se poate să facem şi greşeli în lucrarea noastră. De aceea criticile constructive sunt bine-venite. Vom ţine seama de feed-back-ul campaniei şi vom încerca să îndreptăm din mers eventualele minusuri.

Nu încurajăm atitudinile batjocoritoare la adresa catolicilor, considerându-le total nepotrivite pentru un creştin ortodox.

Campania se deschide din data de 2 octombrie 2009. Programul final va fi anunţat pe data de 6 octombrie, împreună cu lista susţinătorilor (site-uri, blog-uri, persoane publice etc). Acţiunile ulterioare – organizarea de conferinţe sau distribuirea de broşuri şi pliante informative vor fi anunţate pe site-ul oficial http://areopagul.blogspot.com

2 octombrie 2009
Praznicul Sfinţilor Mucenici Ciprian şi Iustina
Danion Vasile, coordonator Grupul Areopag

 

athanasios_parios1.jpg

 


Categorii

Comunicate

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la “CAMPANIE AREOPAG: “Judecata cerului – Adevarul despre catolicism”

  1. DOAMNE AJUTA ,

    Ma numesc angelica , mama a trei copii.
    Cu voia Domnului va multumesc pentru aceasta buna slujba pe care ati ales-o a o face in slujba Domnului si a sfintei Sale biserici SOBORNICESTI SI APOSTOLESTI. La care numai UNA ESTE CEA ORTODOXA.
    Cu voia Bunului Dumnezeu as dorii sa va spun de ce va multumesc si va rog sa fiti convinsi ca aceasta sfanta slujba pe care ati hotarat sa o faceti v-a fii sprijinita cu toata puterea Maicii Domnului si a Sfintilor LUI DUMNEZEU, deoarece “nu vrea moartea pacatosului ci sa se intoarca si sa fie viu”. Sa se intoarca in primul rand la ADEVAR – ADEVARUL ORTODOX pe care multi dintre noi crestinii ortodocsii nascuti si botezati , nu stiam mai departe in viata ce inseamna credinta ortodoxa cu adevarat.
    Crescand in regimul comunist cu parinti care nu stiau decat casa si copii ,religia crestina ortodoxa nu am avut de unde a o afla, iar mersul la sfanta biserica era de doua ori pe an, CRACIUNUL SI SFINTELE PASTE.
    Crescand deci fara o pregatire a religiei in care cu Voia Domnului, m-am nascut, ma intrebam in gandul meu de ce in cutare cartier este biserica catolica ce este si de ce sunt altfel….ne stiind credinta ortodoxa ca si religie ,iar mai tarziu ne stiind raspuns si ne gasind… am crescut cu o foarte falsa- idee-,(sa-i spun asa)biserica sora,asa spune-au unii (saracii de ei , nici ei nestiind adevarata credinta ca si cunostinte de adevar neavand de unde studia religia in scoala…).
    Asa crescand si eu am ajuns de m-am casatorit mai tarziu si eu cu mintea aceea ca-s si catolicii crestini si cred in acelasi Dumnezeu, (asa imi spune-am in sinea mea fara cunostinte teologice ).
    DAR…BUNUL SI MARELE DUMNEZEU nu m-a lasat sa pier in aceasta erezie, pe care , unde, deja fiind casatorita departe de casa ,am ajuns sa citesc din scrierile parintelui Arsenie Papacioc (printr-o intamplare pe care numai BUNUL DUMNEZEU a randuit-o), si asa citind pe parintele ARSENIE si pe parintele ILIE CLEOPA, m-am trezit dintr-odata. Citind ma cutremuram ce spune-au acesti mari parinti drepti in DREAPTA CREDINTA ORTODOXA.
    Atunci m-am cutremurat ce am facut, ce pacate , ce decadere a mea si personala si fizica moral crestina, in care ma aflam eram practic in iad inca de pe acum de pe pamant,iadul pierzaniei, iadul necredintei si a pacatelor.
    Am crescut fara sa stiu ce MARE PACATE FACEM NOI ,mergand la biserici catolice, pacatuind fara sa ne spovedim , pacatuind fara a merge la sfintele slujbe si multe altele, dar toate aceastea fara o cunostiinta deplina a mintii si a cunoasterii ADEVARULUI ORTODOX.
    Atunci la acesta trezire parca din moartea oarba in care traiam, o viata fara DUMNEZEU, este o viata moarta,am luat o HOTARARE ATUNCI FARA SA AMAN NICI O CLIPA MACAR.
    I-am spus sotului ca vreau sa merg la biserica ortodoxa pe care a trebuit sa o caut, deoarece ne fiind in romania ci departe in canada , biserica ortodoxa (SLAVA DOMNULUI), se afla la o ora exact de mers cu masina de casa noastra.
    Vazand sotul ca incep sa merg o duminica, doua , trei la sfanta slujba in biserica ortodoxa a sfantului MARE MUCENIC GHEORGHE (din windsor , ontario),deci vazand sotul ca numai merg cu el ca si pana acum duminica de duminica cu familia la biserica lui au inceput scandalurile si asa au fost pe parcursul a mai multor luni bune , unde sotul imi spunea clar ca el nu pleaca din biserica lui unde a crescut si merge cu familia lui de cand se stie.
    Eu atunci i-am spus : – dragul meu esti liber sa faci ce vrei eu acuma m-am trezit cu VOIA DOMNULUI, si am vazut in ce somn de moarte ma aflam ca eram in afara sfintei biserici si in pacate grele. Deci am hotarat sa numai calc in biserica lui si sa merg la biserica mea ortodoxa , au trecut cateva luni au inceput rudele , prietenii toti sa zica: ce faci? iti strici casnicia?, ca doar si acolo este DUMNEZEU…
    Fiind singura fara sprijin de la nimeni decat de la MARELE MUCENIC GHEORGHE, DE LA MAICA DOMNULUI SI DE LA DUMNEZEU IN PRIMUL RAND, am continuam sa merg la biserica mea ortodoxa si am hotarat sa ma trec adica sa fiu primita din nou in sanul sfintei biserici ortodoxe si apoi copii i-am adus inapoi in sanul bisericii ortodoxe si eram o famile cu doua drumuri ale credintei.DAR DUMNEZEU… nu m-a lasam si am inceput sa vin in tara sa merg pe la sfintele manastiri si sa-l aflu cu adevarat pe DUMNEZEU in fiecare zi la fiecare sfanta liturghie , sa-l aflu pe DOMNUL, cate putin si asa sa-mi fie deajuns numai credinta mea in care ma renascusem din nou, eram pe punctul sa renunt la sotul meu ,deja numai insistam spunandu-i sa vina si el la dreapta credinta, pana intr-o zii fiind in tara mi-a spus un parinte calugar asa: – ai vorbit cu sotul tau de Dumnezeu? – i-am raspuns: DA, atunci parintele mi-a spus asa : -de acum numai vorbesti cu sotul tau de Dumnezeu ci vorbesti cu DUMNEZEU de sotul tau.
    Iar cu capul plecat am venit acasa si dupa un timp desi eram deja fara speranta ca sotul sa faca ceva, intr-o zii venind de la sfanta slujba ,unde sotul ma astepta afara ca nu venea in biserica cu mine, desii mereu a fost cu respect si nu mi-a interzis sa merg la biserica mea sfanta ortodoxa,deci dupa sfanta liturgie la intoarcerea spre casa el sotul (mihail se numeste),m-a intrebat daca el vrea sa se faca ortodox cine-i vor fii nasii? la care eu multumimd MAICII DOMNULUI de ce-mi aud urechile i-am spus ca sa nu ne facem griji ca DUMNEZEU nu ne lasa si cu voia LUI si a parintelui (care ne este duhovnic acuma), vom gasii nasi.
    Iar acuma octombrie 2009, suntem toti ortodocsi sotul , eu si copii,si suntem si casatoriti in sfanta taina a casatoriei in sanul sfintei biserici ortodoxe, NUMAI CU VOIA LUI DUMNEZEU.
    Dar ma doare acuma cand vad si in tara si aici in canada romani ortodocsi care spun si acuma , mai ales acuma cand sunt atatea carti si poti sa aflii ce este ortodoxia, da sunt romani care mai cred ca , catolicii sunt si ei ca noi ortodocsii, UNDE CU TARIE LE SPUN NU ESTE ADEVARAT, UNA-I SFANTA ORTODOXIE, UNA-I SFANTA BISERICA , UNA-I CREDINTA ADEVARATA.
    Dar ma doare cand mai vad ca este o asa mare confuzie, de aceea va rog din tot sufletul sa nu abandonati a propovadui SFANTA DREAPTA CREDINTA ORTODOXA SI A SPUNE LUMII INTREGI , CA UNA-I BISERICA si orice altceva alte asa zis biserici nu te duc la mantuire, ori asta-i datoria noastra crestina sa pastram neantinat ADEVARUL CRESTIN ORTODOX,indiferent ce ne-ar costa chiar de ar da BUNUL DUMNEZEU , sa fim drepti si sa avem taria si puterea de a murii pentru dreapta credinta cu orice pret.
    ASA SA NE INTAREASCA BUNUL SI MARELE DUMNEZEU SI MANTUITOR IISUS HRISTOS PENTRU RUGACIUNILE PREA SFINTEI SALE MAICII DOMNULUI SI ALE TUTUROR SFINTILOR SAI ,INTRU CARE ESTE BINECUVANTAT IN VECI AMIN.
    DOAMNE AJUTA.

  2. Buna aceasta initiativa a dumneavoastra! Era nevoie de ceva organizat in acest sens,pentru ca si intre noi, in Biserica sunt frati si surori care din lipsa de informatii, sustin ca nu este rau sa ne rugam impreuna cu catolicii…
    Eu cred ca Parintii care sustin ca s-a facut o greseala cand s-au recunoscut tainele catolicilor au dreptate.
    Respect fiecare persoana si alegerea pe care o face in materie de credinta, dar nu cred ca ortodocsii si catolicii se inchina aceluiasi Dumnezeu ( a se vedea explicatia Parintelui Rafail Noica despre filique, care darama toata Dogma Preasfintei Treimi!!!).

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!