Expozitia Foto PREDANIA – Kosovo Metohia in lacrimi

2-02-2010 Sublinieri

Sursa: Napocanews.ro

Editura Predania a iniţiat de câţiva ani o expoziţie intinerantă, în marile oraşe din România, în legătură cu situaţia dezastruoasă a mănăstirilor ortodoxe sârbeşti din Kosovo distruse în războiul din 1999 şi la începutul anilor 2000 de către teroriştii albanezi islamici din cadrul UCK. În perioada 1 – 14 februarie a.c. se organizează la Bastionul „Turnul Croitorilor” de pe str. Baba Novac nr. 35 o expoziţie de excepţie a unuia dintre cei mai mari fotografi ai fostei Iugoslavii şi Serbiei, Milinko Stefanovici (n. 1947), care expune fotograii inedite din cunoscutul teatru de război de pe Câmpia Mierlei, leagănul spiritual al Serbiei.

Vernisajul Expoziţiei „Kosovo-Metohia în lacrimi” a avut loc luni, 1 februarie a.c., ora 17.00 la Bastionul „Turnul Croitorilor”, sub egida Centrului de Informare Turistică (reprezentate cu profesionalism de gazdele: Manuela Câmpean şi Karin Hann), subordonat Direcţiei Relaţii Comunitare şi Turism a Primăriei clujene. Despre expoziţie şi semnificaţiile istorice ale acesteia au vorbit istoricul clujean Ovidiu Pecican, părintele Bizău şi Prof. Dr. Ioan Chirilă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB Cluj-Napoca.

Ovidiu Pecican a subliniat subsidiarităţile empatice balcanice, care ne uneşte, pe noi, românii cu sârbii prin credinţa ortodoxă, fapt ce trebuie asumat. Există o istorie şi o tradiţie balcanică culturală, spirituală şi chiar culinară care ne leagă. Pecican a dat exemplul personal a faptului că în 2003 când a fost invitat de centrul „Andrei Malraux” din Sarajevo a observat o reticienţă la gazdele bosniace musulmane faţă de el că este român şi deci ortodox, deci automat un posibil simpatizant al sârbilor.

Părintele profesor Ioan Chirilă a subliniat distrugerile de patrimoniu, din Kosovo de către militarii albanezi, a unor mănăstiri medievale care ar trebui protejate de UNESCO şi Comisia Europeană, ca parte a valorilor comune europene. Aceste mănăstiri ortodoxe distruse de terorişti fac parte din zestrea culturală a monumentelor europene, care trebuie protejate şi valorificate istoric.

Părintele Bizău a subliniat rădăcinile comune creştine între români şi sârbi, dar şi necesitatea protejării monumentelor religioase din Kosovo, indiferent de confesiune ca şi parte a zestrei spirituale a umanităţii. „în Kosovo au fost distruse şi câteva moschei musulmane. Patriarhul ortodox Pavle al sârbilor, un înalt preot al neamului său, a cerut sârbilor să nu răspundă la rău cu rău.”

În finalul vernisajului un grup de studenţi din cadrul ASCOR Cluj au încântat asistenţa cu vechi cântece religioase şi liturgice sârbeşti, printre care şi celebra melodie „O, Kosovo”.


Categorii

Conferinte si alte evenimente

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Expozitia Foto PREDANIA – Kosovo Metohia in lacrimi

  1. ne spune si noua cineva cum ajungem acolo si date mai exacte despre locatie, program.multumim

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!