Scoaterea din mormânt a MOAȘTELOR BINE-MIROSITOARE ale Fericitului Părinte român DIONISIE IGNAT de la Chilia COLCIU din Sfântul Munte (VIDEO, FOTO). Linkuri la ÎNVĂȚĂTURILE SALE

18-11-2022 Sublinieri

Ziarul Lumina: Deshumarea osemintelor ieroschimonahului Dionisie Ignat din Sfântul Munte

La Chilia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”-Colciu din Sfântul Munte Athos a fost săvârșită joi, 17 noiembrie 2022, rânduiala specială a deshumării osemintelor marelui duhovnic român, părintele Dionisie Ignat. La acest moment a fost prezent și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, împreună cu monahi din obștile mai multor chilii și mănăstiri athonite, precum și pelerini din România care l-au cunoscut sau au auzit despre viața și lucrarea acestui mare duhovnic.

Cinstea de care se bucură ieroschimonahul Dionisie Ignat atât în Muntele Athos, cât și în țara noastră a fost evidențiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, participant la acest eveniment istoric. „Părinții athoniți din neamul românilor sau din alte neamuri îl cinstesc în mod deosebit pe iero­schimonahul Dionisie Ignat, care a viețuit la Chilia «Sfântul Gheorghe»-Colciu din apropierea Mănăstirii Vatoped. (…) În discuțiile pe care le-am avut cu părinții de la Vatoped și cu un părinte gruzin care a alcătuit slujba de scoatere a osemintelor părintelui Dionisie Ignat, am întâlnit cuvinte rostite deja despre sfințenia lui. Astfel, părinții de aici vorbesc despre scoaterea din mormânt a moaștelor părintelui Dionisie. Chipul lui este zugrăvit în icoană, iar Mănăstirea Vatoped, într-o frumoasă galerie a marilor părinți duhovnicești ai veacului al 20-lea, l-a așezat la loc de cinste cu ani în urmă și pe părintele Dionisie Ignat. (…) Până în anul 1990 despre părintele Dionisie Ignat se știa foarte puțin în România. Într-un cerc restrâns, mai ales în cazul părinților de la Sihăstria și al unor cunoscuți îndeaproape, era pomenit numele lui. (…) Părintele Dionisie era printre puținii români care au înfruntat vremurile și anii și s-a nevoit la Muntele Athos. Ceea ce s-a întâmplat cu el a devenit cunoscut în ultimii ani ai vieții. Toți știau că la Colciu rugăciunea își găsise un oștean vrednic. Toți știau de bunăvoința lui, de nevoința și râvna lui”, a declarat ierarhul pentru Radio TRINITAS.

Această rânduială specială de deshumare a avut loc după slujba Vecerniei. „Unul dintre părinții Mănăstirii Vatoped, care a consultat mai multe manuscrise, a alcătuit o slujbă specială pentru deshumarea osemintelor părintelui Dionisie Ignat. Această rânduială a fost săvârși­tă în ziua de joi, 17 noiembrie, îndată după slujba Vecerniei, care a fost oficiată în chilia Sfântului Gheorghe. Ea cuprinde ectenii, rugăciuni și rânduieli asemenea slujbei Parastasului și totuși diferite. În primul rând, observ troparele Sfântului Gheorghe, care a fost ocrotitorul chiliei unde a trăit mulțime de ani părintele Dionisie Ignat, dar și troparul Sfântului Dionisie Areopagitul. Apoi, mai multe ectenii unde se cer pomenirea, adormirea, ușurarea, odihna și iertarea păcatelor robului lui Dumnezeu Dionisie ieroschimonahul. Rugăciunile de la pomenirile obișnuite sunt înlocuite cu rugăciuni speciale. (…) Ultima ectenie pentru cei adormiți are însă o rugăciune inspirată. Mănăstirea Vatoped a mai avut câțiva părinți duhovnicești pe care i-a propus spre canonizare în ultima perioadă, dar au fost și cazurile unor părinți îmbunătățiți ale căror oseminte nu au fost scoase din mormânt înainte de canonizare, celebru fiind cazul părintelui Paisie Aghioritul”, a spus Preasfinția Sa.

În luna mai s-au împlinit 18 ani de la trecerea la Domnul a iero­schimonahului Dionisie Ignat.

Părinții aghioriți români Dionisie Ignat de la Schitul Colciu și Petroniu Tănase de la Schitul Prodromu au fost propuși spre canonizare Patriarhiei Ecumenice.

Foto credit: Trinitas TV / Răzvan Clipici

 

PARINTELE DIONISIE DE LA COLCIU – biografia si invataturile unui sfant contemporan (VIDEO, AUDIO): “Sa facem ceea ce putem! Sa ne osarduim, sa nu fim nepasatori, ca nepasarea e cea mai mare primejdie”

Parintele Dionisie Ignat de la Colciu despre SPOVEDANIE SI IMPARTASANIE: “Pregatiti-va! Daca nu este pregatire, e pieire!” (plus audio si video)

STARETUL DIONISIE IGNAT: “O sa fie schimbari mari. Conducatorii omenirii de astazi sunt hotarati sa distruga omul”. CE INSEAMNA ‘AL OPTULEA VEAC’?

PARINTELE DIONISIE DE LA COLCIU: “Conducatorii lumii vor sa schimonoseasca firea omului. O SA FIE UN RAZBOI INFRICOSAT. Si acum o sa fie foarte multi mucenici. NU NE-A RAMAS ALTCEVA DECAT SA NE PREGATIM PRIN POCAINTA”

PARINTELE DIONISIE IGNAT (†11 mai 2004): VREMURILE DIN URMA – SEMNE SAU EXAGERARI? (I)

STARETUL DIONISIE – VREMURILE DIN URMA (II): Despre Uniunea Europeana si propaganda sodomiei: “AM SCAPAT DE COMUNISTI, DAR CEI DE ACUMA SUNT SI MAI INFRICOSATI. Fac propaganda sa vina Antihrist mai degraba”

PARINTELE DIONISIE IGNAT DESPRE VREMURILE DIN URMA SI ANTIHRIST (III): “Sa facem rabdare si sa ne pregatim, mai cu seama noi, poporul român!”

PARINTELE DIONISIE IGNAT despre CRESTEREA COPIILOR IN VEACUL AL OPTULEA: “In timpurile noastre, atata s-o depravat omenirea ca ma mir cum ne mai tine Dumnezeu. Adevarul omenirii (de azi) este DESTRABALAREA. Pe copilul tau NU MAI AI DREPTUL SA-L CRESTI NORMAL”

STARETUL DIONISIE DE LA COLCIU – ravnitorul dragostei duhovnicesti (†11 mai 2004): “Tineretul, prin orase si prin sate, are niste mode desavarsit diavolesti”

PARINTELE DIONISIE DE LA COLCIU ne avertizeaza asupra vremurilor noastre si asupra PERICOLELOR ECUMENISMULUI

PICATURI DE INTELEPCIUNE DE LA STARETUL DIONISIE DE LA COLCIU (1): “Mare necaz este ca noi, romanii, avem o mare slabiciune: nu ne iubim intre noi”

PICATURI DE HAR DE LA STARETUL DIONISIE (2): “Astazi nu mai este dra­goste pentru ca nu mai este sinceritate”, “EGOISMUL este arma atomica a Satanei”

CUVIOSUL DIONISIE IGNAT: SFATURI PENTRU ADEVARATA VIATA DUHOVNICEASCA. “Sa sfatuiesti cu blandete, nu ca si cum ai ordona, sa ai smerita cugetare!”

STARETUL DIONISIE IGNAT DE LA COLCIU – pomenirea mutarii la Lumina neinserata a MARELUI DUHOVNIC ATHONIT: “Fratilor, paziti dragostea!”

Cuviosul DIONISIE IGNAT de la COLCIU risipeste tulburarea cu privire la actele electronice, pecetluire si vinovatie: “TOTUL ESTE VOINTA OMULUI… NUMAI CAND TI SE CERE O LEPADARE DE HRISTOS, ATUNCEA E PRIMEJDIE!“

PARINTELE DIONISIE IGNAT: “Daca au inselat pe capii Bisericii, sigur… s-a terminat, e sfarsitul”

Staretul Dionisie de la Colciu: “ARE DUMNEZEU GRIJA, PANA LA ULTIMA RASUFLARE ARE OAMENII LUI!”

DUREREA CEA MAI MARE A PARINTILOR NOSTRI: DEZBINAREA DINTRE FRATI!


Categorii

Minuni si convertiri, Parintele Dionisie Ignat de la Colciu, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate