NOI APARITII LA EDITURA SOPHIA

10-08-2015 Sublinieri

p1Editura Sophia vă propune luna aceasta patru titluri noi – subiecte diferite, dar utile celor care îşi doresc o cunoaştere mai adâncă a esenţei problemelor abordate de fiecare în parte. Sperăm ca selecţia făcută de noi să răspundă nevoilor dvs. prezente.

De asemena, la cererea cititorilor s-a reeditat volumul Despre felurite probleme de credinţă şi viaţă, de Sf. Teofan Zăvorâtul. Mulţumim tuturor celor care ne-au trimis impresiile lor despre conţinutul ei şi ne-au solicitat reeditarea.

Cum putem noi, făpturi pământești supuse morții, să înțelegem suspinul și lacrima cea mai presus de suspin și lacrimă care îți potopesc sufletul? Cum vom cuprinde și mărgini în cuvinte seninul și strălucirea dumnezeiască a feței tale, prin care deopotrivă se fac arătate Răstignirea și Învierea Domnului Hristos? Ce vom putea noi spune despre durerea ta pentru noi, care nu-și găsește alinare de la fața multelor noastre păcate și fărădelegi? Și ce vom grăi înaintea dumnezeieștii tale priviri, care vede în noi cuvântul prin care am fost aduși la ființă și viață prin sfatul și lucrarea Preasfintei și de viață făcătoarei Treimi? De necuprins inimii pământești este supinul tău, Preacuvioase Efrem, căci neostoitul tău dor este veșnic și, prin Duhul Sfânt, s-a făcut una cu cel al Domnului Hristos, Care a grăit Tatălui: „Ca toți să fie una, după cum Tu, Părinte, Întru Mine și Eu întru Tine, așa și aceștia în Noi să fie una” (Ioan 17, 21).

Cu adevărat, acestui veac pământesc îi este cu neputință să cuprindă măsura desăvârșită a acestui suspin și dor întru care a înviat din morți Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu. De aceea, noi, cei care nu putem lua asupră-ne prihănirea celor pe care le-am săvârșit în afara Evangheliei, te rugăm, Mare Mucenice al lui Hristos, fă tu să răsară întru noi cuget înnoitor și nădejde de biruință, învățându-ne în taina inimii felul în care se face lucrătoare puterea Sfintei Cruci și a numelui Fiului lui Dumnezeu. Îți mulțumim, preablândule Părinte Efrem, și suntem încredințați că toate acestea deja le săvârșești pentru noi, dintru puterea Mângâietorului Duh, care se arată deplin lucrătoare întru Crucea lui Hristos, proslăvind numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.

*

p2

Lucrarea de faţă se sprijină pe experienţa vie a ajutorării omului care are de înfruntat o problemă cu anevoie de rezolvat, şi se poate dovedi utilă chiar şi celor care au o viaţă în Biserică, oferind o cunoaştere mai adâncă a esenţei acelor probleme care îl împiedică să propăşească în anumite aspecte ale vieţii duhovniceşti. De un mare folos sunt observațiile care analizează temeinic realitățile comune spațiului duhovnicesc și psihologic, realizând distincția, printre altele, între dragoste şi dependenţa emoţională, dat fiind că adesea ne lovim de neputinţa de a deosebi între cele două, iar de aici provine o serie întreagă de urmări tragice.

Autorul a reuşit să îngemăneze experienţa Sfinţilor Părinţi cu cea a psihologilor ortodocşi contemporani într-o formă actuală și accesibilă tuturor. Aceste două abordări nu se substituie una celeilalte, ci se completează. Psihologul şi preotul nu ar trebui să se substituie unul celuilalt, ci fiecare ar trebui să-și asume lucrarea care i‑a fost încredinţată: rezultatul este cu totul uimitor atunci când împreună lucrează şi împreună îl ajută pe omul care stă înaintea lor să iasă din fundăturile duhovniceşti şi sufleteşti în care s‑a împotmolit. Lucrarea de faţă este tocmai rezultatul unei asemenea împreună‑lucrări, şi nădăjduim că nu puţini vor fi cei ce vor afla folos din ea.

*

p3

Educator experimentat, Elizabeth White oferă sfaturi practice de creștere a unor copii care‑și înțeleg și iubesc credința. Urmând structura anului bisericesc, ea ne oferă o nouă modalitate de a le vorbi copiilor despre Ortodoxie, îmbinată cu activități pentru întreaga familie, care‑i încurajează pe copii să descopere singuri adevărurile duhovniceşti și să le păstreze în suflet întreaga viață.

Cum am putea să ne ajutăm copiii să dobândească adevărata iubire de Dumnezeu? Cum să-i îndrumăm chiar și pe cei mai mici copii în aşa fel încât să‑L descopere pe Dumnezeu și adevărurile Lui? Elizabeth White își folosește pregătirea de educator specializat în metoda pedagogică Montessori și de catehet pentru copii spre a ne împărtăși idei privitoare la insuflarea iubirii de Hristos în cei tineri și în cei vârstnici deopotrivă. Ea ne împărtășește o filosofie ce respectă copilul și credința lui care abia prinde rădăcini, printr‑o abordare care‑i inspiră și-i învață și pe cei care se ocupă cu actul educaţional. Plină de activități care acoperă toată durata anului liturgic ortodox, Pași pe calea sfințeniei este un instrument minunat pentru orice familie și pentru toți cei a căror ocupaţie îi aduce în strâns contact cu copiii.

*

p4

Icoana Maicii Domnului „Potirul nesecat” este cunoscută în întreaga lume ortodoxă, numele acesteia fiind familiar multor oameni – atât celor ce cred, cât şi celor lipsiți de credință. Înaintea acestei icoane se roagă, mai cu seamă, cei care suferă de patima beției şi au nevoie de ajutorul haric al Preacuratei Stăpâne. Maica Domnului, prin icoana ei „Potirul nesecat”, aduce, de asemenea, izbăvire celor dependenţi de droguri şi de fumat. Mulți creştini se roagă înaintea acesteia, cerând bunăstare şi pace în casele lor…

În cartea de față este zugrăvită istoria acestei minunate icoane a Născătoarei de Dumnezeu și a celor două mănăstiri din Rusia în care ea este cinstită cu osebită evlavie. Minunile petrecute la rugăciunile înaintea icoanei Maicii Domnului „Potirul nesecat” și acatistul închinat acesteia s-au așezat în carte spre folosul creștinului tot mai încercat al zilelor noastre.

*

p5

Culegerea de faţă a fost alcătuită din propriile scrisori chiar de către Sfântul Teofan Zăvorâtul, ca o combinaţie optimă de învăţături ascetice adresate atât monahilor, cât şi mirenilor. Printre temele tratate în ea se numără: lupta împotriva enervării, a mândriei, a împrăştierii, oboselii şi plictiselii la rugăciune, a slăbirii voinţei, a răcelii sufleteşti, a iubirii de stăpânire, a osândirii şi vorbirii de rău, a nesimţirii, a autocompătimirii; împărtăşirea cu vrednicie; săvârşirea corectă a pravilei de rugăciune; discernământul duhovnicesc; păzirea de înşelare; păstrarea liniştii ­sufleteşti în neplăceri; postirea; rugăciunea minţii.

Abordând un spectru larg de probleme fundamentale, atât teoretice, cât şi practice, ale vieţii duhovniceşti, această carte îşi merită locul în biblioteca oricărui creştin ortodox.

Spre mai marele folos al cititorilor, ediţia de faţă, revizuită şi prescurtată, păstrează din precedenta numai acele texte pe care le-am considerat a fi de maximă importanţă.

Vă aşteptăm în librărie!

O săptămână frumoasă şi uşoara tuturor!

Librăria Sophia, str. Bibescu Vodă 19
021.3361000 / 0721211659
http://www.librariasophia.ro


Categorii

Comunicate, Recomandari de carti

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!