SOPHIA: Noutăţile lunii în librărie şi la Târgul de carte GAUDEAMUS de la Romexpo

20-11-2015 Sublinieri

c1

Noutăţile lunii în librărie şi la

GAUDEAMUS – Carte de Învăţătură, Romexpo, stand 30, parter


Cartea de faţă reprezintă prima lucrare publicată în România care tratează cuprinzător şi amănunţit problema patimilor şi a vindecării lor din dubla perspectivă a moştenirii patristice şi a achiziţiilor psiholo­­giei contemporane. Aparţinând colectivului So­cietății psihologilor ortodocşi „Sfântul Teofan Zăvorâtul” din Sankt Petersburg, ea cuprinde lă­muriri de care cei ce se străduiesc să ajungă la mântuire în condiţiile lumii contemporane au nevoie pentru a înţelege mecanismele pătimaşe şi a le combate cu succes în viaţa de zi cu zi.

Lucrarea acestui grup de psihologi an­co­rați în tradiția Bisericii ne ajută să în­ţelegem scrierile ascetice ale Părinţilor dintr-o per­spec­tivă potrivită realităţilor moderne și va oferi un sprijin de nepreţuit oricui doreşte să ajungă, cu ajutorul lui Dumnezeu, la vindecarea neputinţelor sale sufleteşti.

​***

Ioasafat-dezvoltarea psihosexuala

Depășind atât principiile psihanalitice ale școlii freudiene, cât și tentativele paralele din spațiul romano-catolic de a elabora o psihologie neo-scolastică, gândirea științifică modernă ajunge la concluzia că toate nivelele realității (fizice, chimice, biologice, psihologice, sociale și teologice) sunt deopotrivă importante, că fiecare dimensiune a realității este accesibilă studiului într-un mod singular, în virtutea unor meto­de unice specifice fiecărei discipline în parte și că limitele fiecăreia dintre ele nu trebuie amestecate pentru a se atinge o înțelegere deplină a existenței.

Publicarea textului de față își propune susținerea acelui dialog cu noi înșine, prilejuit de experiența unui specialist psihiatru, pediatru și psihanalist care ne face să simțim pulsul cunoașterii științifice recente, pentru a pune într-o lumină nouă responsabilitatea pe care o presupune întemeierea unei familii într-o perioadă a declinului valorilor creștine.

​***

c3

Trăim într-o perioadă în care oamenii se află într-o mare confuzie spirituală, chiar şi lucrurile cele mai importante fiind privite adeseori doar formal.

Cei mai mulți dintre tinerii care vor să se căsătorească, întrebați dacă vor să se și cunune, răspund ­întotdeauna afirmativ. Și în cazul botezului unui copil, răspunsul va fi unul pozitiv: „Sigur că da! Cum să rămână copilul nebotezat?” Dacă Taina Cununiei se dovedește atât de necesară, se pune însă o altă întrebare: „Pentru ce?”

Lumea săvârșește anumite lucruri şi nu ştie de ce: „Toţi oamenii fac aşa – înseamnă că aşa e bine şi aşa trebuie să fac.” Ai mers la biserică, ai aprins o lumânare şi, desigur, te gândeşti că Dumnezeu nu va cere mai mult de la tine. La fel şi cu cununia: te cununi, iar după aceea eşti ca şi cum nu te-ai fi cununat.

Un răspuns corect la această întrebare este cât se poate de important. Tinerii aflați în pragul căsătoriei îl pot găsi chiar între filele cărţii de faţă, care le este destinată…

***

c2

ediția a doua, revizuită și adăugită

Credința ortodoxă nu este abstractă, ci personală. Responsabilitatea sa nu este aceea de a elabora principii generale ori vreun cod teoretic de morală, ci mântuirea persoanelor unice și irepetabile, zidite după chipul dumnezeiesc. Această carte ne aduce aproape câteva persoane aparte și unice, care au aflat sfințenia și desăvârșirea întru Hristos cu precădere pe calea căsătoriei. În exemplele alese te izbește mai înainte de toate diversitatea lor. Ele se întind în timp de‑a lungul a aproape patru mii de ani, din vremea Ve­chiu­lui Legământ până în zilele noastre.

Țelul suprem al căsătoriei este ca soțul și soția să se ajute unul pe altul să intre în Împărăția cerurilor. Prin dragoste reci­procă și părtășia vieții, amândoi – împreună cu copiii lor, dacă Dumnezeu i-a binecuvântat cu urmași – sunt chemați a se aduce unul pe altul mai aproape de Hristos. Ca unire veșnică între două persoane unice și veșnice, Taina Nunții nu are altă menire decât aceasta.

Fie ca toți soții și soțiile care citesc această carte să fie învredniciți, prin rugăciunile sfinților pomeniți aici, să-și aducă cât mai deplin ofranda cununilor nunții lor lui Hristos Împăratul. Și fie ca noi toți, ori că suntem căsătoriți, ori monahi, ori celibatari, privind la icoanele însuflețite ale Sfintei Treimi în paginile ce urmează, să ajungem la o mai adâncă prețuire a acestei „mari taine” (Efes. 5, 32).
P. S. Kallistos, Episcopul Diokliei

Vă aşteptăm!

Tonia Aanei, PR Manager
Librăria Sophia Bucureşti
str. Bibescu Vodă nr.19
tel/fax: 021- 336.1000
0722.266.618
evenimente@librariasophia.ro
http://www.librariasophia.ro


Categorii

Recomandari de carti

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!