RECOMANDĂRI DE NOI CĂRȚI DE LA EDITURA SOPHIA. “Nu aştepta să te simţi pregătit pentru a porni. Este o capcană. Porneşte, şi calea te va învăţa”

3-04-2018 Sublinieri

Tâlcuire la canonul “Ziua Învierii” al Sfântului Ioan Damaschinul
Editura Sophia

Ca exponent al tradiției isihaste, Sfântul Nicodim Aghioritul (1749-1809) a încercat să sporească și să adâncească cunoașterea filonului imnografic bisericesc, prezentând într-un opus amplu totalitatea tâlcuirilor existente la canoanele închinate praznicelor împărătești și ale Maicii Domnului și reunind cuvintele patristice, care n-au încetat de-a lungul timpului să împărtășească celor însetați de frumusețe ambrozia și nectarul imnelor bisericești.

Din această antologie, care poartă numele de Eortodrómion (Calea sărbătorilor), vede pentru prima dată lumina tiparului în limba română tâlcuirea canonului „Ziua Învierii”, închinat, după cum și numele însuși o arată, sfintei și măritei zile a Învierii – sărbătoarea sărbătorilor și praznicul praznicelor –, care pentru frumusețea și armonia nu doar a mesajului poetico-teologic, ci și a melosului e considerat „Canonul Canoanelor” și „Împăratul Canoanelor”.

Nici un alt imnograf nu a reușit să formuleze în troparele sale învățătura dogmatică a Bisericii într-un chip atât de precis, acurat, succint, aforistic și ușor de memorat precum Sfântul Ioan Damaschin.

Calea spre tine însuţi
Editura Sophia

Aştepţi de zile, de luni, de ani, o anume întâlnire. Dar nu a venit încă. Nu s-a arătat. A întârziat mult, aşa încât ochii au început să sângereze de aşteptare, inima ţi s‑a sfâşiat de nerăbdare. O să-ţi spun eu, chiar dacă te doare: nu va veni. Nu mai aştepta. Nu pentru că te evită, ci pentru că nu poate veni…

Nu va veni niciodată acel sine pe care-l aştepţi de ani şi ani, cu care ţi-ai dat întâlnire. Nu va veni niciodată ziua în care se va arăta înăuntrul tău un sine plăcut, impecabil, fără de păcat, fără cusur. Nu poate veni, pentru că pur şi simplu el nu există.

Începe călătoria chiar dacă nu te simţi pregătit. Chiar dacă nu te simţi perfect, bun şi impresionant… Nu aştepta ca întâi să simţi pentru a dărui. Nu aştepta să te simţi bine şi perfect pentru a trăi.

Dar nu ştiu calea, vei spune. Chiar dacă nu o ştii, nu e nevoie. Când păşeşti, se deschid drumurile şi vezi peste tot ivindu-se cărări.

Tu pur şi simplu nu aştepta să te simţi pregătit pentru a porni. Este o capcană. Porneşte, şi calea te va învăţa. Calea este în toate…

Sfintii Părinţi despre – credinţă, nădejde și dragoste
Editura De Suflet

Fără credința cea dreptmăritoare în Sfânta Treime, nu este cu putinţă mântuirea creș­tinului.

Fără nădejde în Dumnezeu, orice om se îndreaptă spre adâncul pierzării.

La aceste două virtuți de temelie ale viețuirii creștine, Sfinții Părinți adaugă o a treia, care le întrece pe celelalte două: dragostea, ce își are izvorul în Însuși Hristos.

Cartea de față cuprinde sfaturi folositoare ale Sfinților Părinți din vechime, dar și ale unor vestiți trăitori din vremea noastră, despre taina credinței ortodoxe cea de necuprins cu mintea, constituindu‑se într‑un îndrumar duhovnicesc de mult preţ pe calea mântuirii creștinului în lumea tot mai confuză a zilelor noastre.

O carte folositoare de suflet, așadar, ce poate fi socotită cu adevărat de căpătâi pentru fie­care dintre noi.

Tot în această perioadă s-au reeditat:

Rugăciuni uitate ale dumnezeieştii Liturghii
Editura Sophia

Rugăciunile Amvonului și-au făcut deja reintrarea în istoria liturgică, care se ocupă totodată nu doar cu trecutul, ci și cu prezentul. Ne respectăm trecutul nu pentru că e trecut, ci pentru că este trecutul nostru, din care izvorăște tradiția ce ne-a condus, bine sau rău, aici, unde ne aflăm acum.
Robert F. Taft, S.J.

Traducerea acestor rugăciuni în limba română și adunarea lor într‑un singur volum constituie o premie­ră pentru literatura teologico‑liturgică românească. (…) Este necesar să evidenţiem echilibrul din punct de vedere literar între fidelitatea textelor faţă de spiritul limbii liturgice și dinamica limbii române.
Prof. univ. dr. pr. Viorel Sava

Peripeţiile unui călugăr
Editura De Suflet

Sfântul Simeon cel desculţ şi cu o singură haină a trăit în Grecia secolului al XVI-lea, sub călcâiul apăsător al cuceritorilor otomani, care cunoşteau atunci clipele lor cele mai glorioase. La acest ascet neobişnuit, asprimea peste măsură a nevoinţelor (a purtat o singură rasă până la moarte, umblând desculţ fără a ţine seama de locul pe care călca şi de anotimp) se îmbina cu tactul şi delicateţea sufletească proprii Ortodoxiei celei mai autentice.

Fiind unul dintre mărturisitorii şi dascălii care au păstrat aprinsă făclia credinţei în cele mai grele vremuri ale Greciei, a ştiut să propovăduiască şi să transmită învăţătura creştină, stârnind chiar respectul şi admiraţia cuceritorilor musulmani. Istoria sa plină de peripeţii şi de întâmplări minunate oferă exemple de atitudine creştină în tot felul de împrejurări ale vieţii.

Toate cărţile pot fi procurate din librărie sau de pe site-ul librăriei noastre.


Categorii

Recomandari de carti

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!