Dependenta de tehnologie afecteaza grav creierul: JOCURILE PE COMPUTER POT DUCE LA DEMENTA (studiu)

18-10-2011 2 minute Sublinieri

jocuri pe calculator

Jocurile pe calculator dăunează grav sănătaţii, copiii care depăşesc cinci ore pe zi în faţa calculatorului riscând o demenţă temporară, relatează Daily Mail. Potrivit unui studiu, nu doar copiii îşi riscă sănătatea, ci şi adolescenţii care stau prea mult în faţa unui computer, socializând online. Dependenţa de tehnologie afectează creierul, încetinind activitatea cerebrală.

Conexiunile din creier pot fi dezactivate temporar de activităţile cu un conţinut puternic senzorial – efectiv îţi sparge creierii. Sau pot deveni inactive pentru totdeauna prin degenerare- şi anume demenţa“, susţine Susan Greenfield, un neurolog faimos.

Pe lângă demenţă, mai există şi alte probleme la care pot fi supuşi tinerii care stau peste cinci ore pe zi în faţa calculatorului. Au existat numeroase studii potrivit cărora excesul de calculator poate fi nociv sănătăţii oamenilor, mai ales pentru copiii încă în formare. Aceştia se pot izola, pot trăi într-o lume a jocurilor şi pot imita personajele preferate.

Luând în considerare dezvoltarea tehnologică si modernizarea jocurilor, acestea au început să fie din ce în ce mai realiste. Jocuri 3D, precum Counter Strike sau Unreal tournament, îi fac pe copii sa nu mai diferenţieze realitatea de joc şi pot deveni violenţi doar pentru că aşa au văzut acolo.

Dependenţa de calculator este dăunătoare nu doar copiilor, ci şi adulţilor. În China, un bărbat de 30 de ani a murit după ce a stat trei zile şi s-a jucat într-un internet cafe din Beijing. Bărbatul a fost dus la spital, însă nu a supravieţuit.

Chiar dacă sunt o atracţie, mai ales pentru copii, jocurile pe calculator ar trebui folosite în anumite condiţii, cu anumite limite. Potrivit unui studiu realizat de UNESCO, majoritatea copiilor cu vârste între 7 şi 15 ani navighează pe internet nesupravegheaţi. Un alt studiu, realizat de Intuitext, subliniază faptul că aproape 40% dintre copii sub vârsta de trei ani intră zilnic pe internet. Pe lângă faptul că lumina de la calculator afectează ochii, dependenţii de computer riscă o scădere a puterii de concentrare şi oboseală cronică. Mai mult decât atât, un timp foarte mare petrecut în faţa calculatorului va cauza sedentarismul, organismul nefiind stimulat de activităţi fizice.

Potrivit unui studiu, nu doar copiii îşi riscă sănătatea, ci şi adolescenţii care stau prea mult în faţa unui computer, socializând online. Dependenţa de tehnologie afectează creierul, încetinind activitatea cerebrală. (Sorina Ionaşc)

Cititi si:

Copiii nu ar trebui să fie lăsaţi în faţa computerelor înainte să împlinească nouă ani deoarece folosirea tehnologiei de la vârste fragede le distruge concentrarea şi le creează probleme de atenţie.

Potrivit psihologului Aric Sigman, introducerea prematură a tehnologiei în viaţa copiilor îi afectează pentru că aceştia nu au creierul complet dezvoltat. De asemenea, expertul precizează că cei mici au nevoie de lumea reală şi tridimensională pentru a învăţa, scrie Daily Telegraph, citat de ziare.com. Copiii afectaţi de folosirea prematură a tehnologiei nu citesc, nu sunt atenţi la ce spun profesorii la şcoală şi comunică greu, mai spune psihologul.

(…)

Psihologul Aric Sigman a adăugat că principalul argument folosit de cei care încurajează folosirea computerelor este acela că este atractiv pentru copii. “Copiii ar putea să fie interesaţi şi de alcool, arme şi pornografie. Asta nu înseamnă că trebuie să le oferim acces la aceste lucruri“, a declarat el.

Peste 100 de tineri prezenţi la evenimentul organizat de „Salvaţi Copiii“ au redactat un set de propuneri împotriva actelor de agresiune în şcoli.

Elevii au arătat că principalele cauze ale violenţei provin tocmai de la produsele destinate tinerilor, respectiv reţelele de socializare, jocurile pe calculator şi desenele animate. Nichita Milodin, elevă în clasa a VIII-a în Bucureşti, a propus autorităţilor ca elevii să fie duşi în vizită la penitenciare şi în şcolile de reeducare, pentru a-şi putea da seama unde duce violenţa.


Categorii

1. DIVERSE, Bolile generatiei digitale, Internet, New Media, Noile Tehnologii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “Dependenta de tehnologie afecteaza grav creierul: JOCURILE PE COMPUTER POT DUCE LA DEMENTA (studiu)

  1. De fapt copiii NU trebuie lasati la calculator inainte de majorat.

    Pai daca noi adultii avem probleme cu toate ca am inceput sa lucram pe calculator tirziu dupa 25 de ani, daca dependenta de jocuri s-a inregistrat mai ales la barbati chiar daca au intrat in contact cu calcultorul la virste inaintate….cu atit mai mult la niste copii, pina in 18 ani, efectele trebuie sa fie devastatoare.

    Daca cititi cartea lui VIrgil Gheorghe, apropo de cultura TV-ului, se obseva ca perioada cea mai nefasta pentru un copil este intre 7-15 ani pentru ca atunci creierul este in plina formare.

    Se uita insa ca mintea umana este de fapt in continua schimbare si metamorfoza pina spre sfirsitul vietii, desi poate la o viteza ceva mai redusa decit in copilarie. Cu alte cuvinte cel mai bine are fi sa nu avem deloc de-a face cu calculatorul si televizorul la nici o virsta…..Din pacate asa ceva nu mai este posibil decit doar daca ne retragem in pustietate.

  2. Lucrurile sunt mult mai avansate, peste tot in lume statul incurajeaza prin institutiile de invatamant, prin scoala, contactul cu calculatorul si probabil ca si in Romania va fi la fel in curand. Vreau sa spun ca li se dau teme si diverse indicatii de catre profesori care se cred ”open mind” si ”cool”, prin internet.
    E ca si cand ai fi obligat sa ai ordinator si internet acasa, altfel pierzi ritmul cu inteligentii care au.
    Se fac presiuni ca adolescentul sa aiba cont propriu, insa deocamdata nu ne-au sucit cum au vrut, nu i-am facut nici un cont, primesc mesajele de la profesorii fiului meu in contul meu.
    Dar stiu ca nu va mai dura mult si n-am incotro, decat daca… ”ne retragem in pustietate” (Petra)

  3. Se poate si fara televizor,si mass media in general,chiar si in marile orase.Si oamenii si familiile acelea chiar sint fericiti,oricum mai feriti de conectarea masiva la rau si manipulari de tot soiul,precum si preocuparea cu nimicul si pierderea ( nerascumpararea ) timpului.Sotiile mai lupta cu barbatii lor doar pentru limitarea accesului la internet ( chiar daca doar pe situri crestine,si aici ce-i mult strica )Ce se pune in loc ? Biserica,citirea cartilor duhovnicesti,apropierea sotilor intre ei,participarea la actiuni comune de orice fel,cit de banale,intr-ajutorarea ( barbati care spala vasele,rufele,fac curat,sterg copiii la fund devenind placere,si nu corvoada…daca exagerez sa-mi spuneti),apropierea parintilor de copii,petrecerea timpului impreuna,rugaciunea impreuna,joaca impreuna si mai nou apropierea familiilor de crestini,trairea sfirsitului de saptamina impreuna ( de obicei in aer liber,dar si indoor ),intr-ajutorarea crestinilor in diverse feluri,tinerea legaturilor macar,etc.In toate acestea,Dumnezeu ajuta uneori si simtit,de cele mai multe ori insa smerit,de la foarte mult la nespus in cuvinte de mult,se adevereste practic evanghelia,minunea devenind fapt comun iar comunul minune.De ar sti oamenii ce frumoasa devine viata cind o traiesti impreuna cu Dumnezeu,si lipsita de griji,si de boli,din trecatoare devine nemuritoare,din a avea si a primi devine a darui ( chiar fara a dobindi ),cum spunea parintele Steinhard si sotia lui Soljenitsin,etc…de fapt istoria poporului evreu o dovedeste cu prisosinta,ca si cum ar fi istoria unui om,sau a omului.Nu vorbim inca de mucenici sau sfinti,pe aceia cine ii cunoaste ?

  4. Jocul pe calculator este una dintre cele mai puternice scule de (re)formatare a mintii umane, dupa parerea mea, mult mai puternica decat televiziunea. Doar un exemplu: jocurile FPS (first person shooter). Dupa cel de-al doilea razboi mondial, americanii au facut o statistica si au constatat ca mai putin de 20% din soldati au tras cu arma in timpul debarcarii din Normandia. Majoriatea soldatilor aliati ucisi aveau incarcatoarele pline, nu trasesera un singur foc. Sub 2% au tras in directia (atentie, nu se pune problema sa fi si ochit) inamicului. De asemenea, pentru un singur inamic doborat de infanterie, au fost trase de ordinul a sute de mii de focuri. Asta din cauza faptului ca soldatii nu voiau sa ucida. Interdictia de a omora un alt om era prea puternica in mintea lor. De aceea, au conceput antrenamente care sa conditioneze soldatul sa ucida, adica sa automatizeze actul uciderii: in conditiile prezentei anumitor stimuli, soldatul ucidea din simplu reflex. De notat faptul ca antrenamentul nu elimina interdictia uciderii, ci doar o ocoleste. In acest sens, este foarte interesanta declaratia unui veteran din primul razboi din Golf: antrenamentul te invata sa ucizi, insa nu si cum sa traiesti cu asta. Subiectul este detaliat in cartea “The price of killing”.
    O imbunatatire majora a fost introducerea tintelor realiste (cu contur uman, sau chiar cu imagine umana). In cazul jocurilor FPS, diferenta dintre ele si realitate este, dintr-un anumit punct de vedere, inexistent: jucatorul trage asupra unei imagini umane in miscare pe care o primeste pe retina. Singura diferenta este ca, daca lucrurile s-ar petrece in realitate, acea imagine de pe retina ar fi cauzata de un om real…
    Sunt de notorietate cazurile liceenilor ucigasi din vest. Acestia au actionat cu o eficienta mult mai mare decat a soldatilor profesionisti, eficienta caracterizata de comentatori ca fiind cea a unor masini. Toti erau pasionati de jocurile FPS. Autorul cartii de mai sus remarca potentialul urias al jocurilor pe calculator in conditionarea soldatilor, si asta la nivelul anilor ’90. In momentul de fata, conditionarea facuta de jocurle FPS este mult mai sofisticata decat simplul “sa ucizi”. De exemplu, intr-un joc FPS poti sa iei bunurile mortilor ( munitie, medicamente, arme), insa unii dintre cei doborati nu sunt morti, sunt doar raniti: ca sa le iei bunurile, trebuie sa ii executi mai intai. Cateva alte chestii semnificative: jucatorul are mai multe “vieti”, beneficiaza de tehnologii foarte avansate (blindaje, arme, etc), efectele muzicii, efectele sunetelor (!!!), omniprezenta cadavrelor, scenele de lupta corp la corp (ilustreaza tehnici reale de asasinare), etc, etc. S-ar putea scrie tratate intregi despre subiectul asta.

  5. Familia mea nu are televizor si sincer nici nu-i simtim nevoia, in ciuda faptului ca suntem tineri. In schimb regretam ca nu avem suficienti bani pentru a cumpara carti, atatea cate ne-am dori sa citim. Ideea e ca se poate si fara mijloacele astea moderne ale media, cu conditia sa intelegi lumea din perspectiva crestineasca. Daca o intelegi atunci renunti singur la toate aceste nebunii menite sa-ti fure linistea si sanatatea. A mai ramas in schimb internetul, care cred ca este cel mai nociv dintre toate, dar poate fi si un mijloc eficient de a tine post si de a te nevoi intr-un fel. Paleta inepuizabila de alegeri pe net si vointa ta personala de a nu ceda unor tentatii poate constitui o infranare aducatoare de cununi in viata crestinului. Oricum constatam ca fara internet noi nu am putea interactiona acuma, nu ne-am citi reciproc parerile si nu ne-am bucura de aceia care, asemeni “razboi intru cuvant”, fac misiune si se muncesc pentru marturisirea lui Hristos, chiar daca este pe internet. Totul pe lume necesita discernamant. Doamne ajuta !

  6. In primul rand de ce jocurile ? De ce nu internetul ? De ce nu retelele de socializare ? De ce nu programele tip “mess” ? Eu joc de la 12 ani tot ce prind si nu am dat in cap nimanui si nici nu sunt violent din fire.Sunt perfect normal,duc o viata cum ar duce oricine,nu sufar de nicio boala…concluzia ? Este doar o alta campanie,o campanie a fricii,si oricum bolile mentale sunt un efect al radiatilor produse de calculatoare/televizoare/laptopuri/mobile,etc.
    Oare parintii care le cumpara copiilor telefoane mobile inca de la 10 ani sunt sfinti ? Un copil poate deveni chiar mai atasat de telefon decat calculator,mai ales daca este unul de noua generatie…sunt o gramada de lucruri discutabile dar raspunsul la toate este simplu…moderatia.Nu lasi copilul mai mult de 2-3 ore pe zi la calculator,interzici retele de socializare sau comunicarea pe net cu diferite persoane care ar putea fi pedofili sau persoane care doresc sa faca rau intentionat,si mai ales,cel mai important copilul sa fie monitorizat direct de parinte,sa stea langa copil si sa Ii arate si partea buna a calculatorului.

  7. @ Horia:

    Sigur ca si retelele de socializare, sigur ca si internetul in sine, daca e in exces – vezi toate legaturile de la sfarsitul postarii.

    Dar frate, daca tu esti impatimit de ceva, macar nu propovadui si altora si nu te indreptati, nu spune ca e normal si de folos. Care e sensul si folosul pierderii timpului pe jocuri? Ce lucruri bune inveti de acolo? Nu acesta e singurul studiu despre asa ceva, iar duhovnicii o spun de multa vreme. Macar de ei sa ascultam.

  8. @Horia:

    “Eu joc de la 12 ani tot ce prind si nu am dat in cap nimanui si nici nu sunt violent din fire.Sunt perfect normal,duc o viata cum ar duce oricine,nu sufar de nicio boala…concluzia ?”

    si ceva mai jos:

    “sunt o gramada de lucruri discutabile dar raspunsul la toate este simplu…moderatia.

    1. sesizati neconcordonata?
    2. v-ati pus intrebarea ca poate nu va cunoasteti indeajuns? unele boli (mai ales cele ale sufletului) se manifesta foarte subtil, pe de o parte. pe de alta, de unele nici nu va puteti da seama asa usor (pentru ca o caracteristica a lor este ca sunt “ascunse” vederii noastre slabe).
    3. si apropo de boli si simptome: generalizati foarte usor pornind de la cazul dumneavoastra personal. asta una la mana.
    doi la mana: imi pare ca manifestati o incredere prea mare in propria persoana. sunteti sigur ca v-ati examinat cum trebuie?

  9. Parintele Mihail Stanciu:
    – o noua forma de indracire, care nu a existat nicodata pana acum in istorie, mi se pare “sindromul virtualitatii”
    – filme, jocuri, show-uri,care capteaza ATENTIA, TIMPUL si ENERGIA

    Cum dam noi altcuiva ceea ce s-ar cuveni lui Dumnezeu si aproapelui.

  10. Pingback: Noi boli digitale: INSOMNIA electronica, diminuarea EMPATIEI si incapacitatea distingerii intre BINE si RAU, SMOGUL INFORMATIONAL (STUDII)
  11. Pingback: [video] "Modern Warfare 3": ISTERIA unui joc video ce reproduce RAZBOAIE DRAMATICE IN CAPITALELE EUROPENE, cu vanzari RECORD mai mari decat AVATAR
  12. Pingback: Social Media SCHIMBA MINTEA OMULUI, pregatindu-l pentru participarea la MAREA SCAMATORIE [infografic] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: INTERNETUL NU DA DOAR DEPENDENTA, CI SI NEBUNIE/ Nu ai cont pe Facebook? Esti suspect!/ AGRESIVITATEA COMENTATORILOR ONLINE/ CV-ul, inlocuit de PROFILUL ONLINE (articole internet) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: ”ELEVII DIGITALI”: sau cum INDOBITOCESC tineretul noile tehnologii si internetul. ATENTIE, PARINTI… si nu numai! - Recomandari
  15. Pingback: Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, prezinta ETAPELE DIGITALIZARII SCOLII. Elevii vor putea veni cu TABLETE la scoala. STUDIU: adolescentii stau la TV si pe INTERNET 7 ore pe zi si incep VIATA SEXUALA la 15 ani… - Recomandari
  16. Pingback: VIATA PE INTERNET SAU “ZOMBIFICAREA” OMULUI/ Smartphonurile strica viata de familie? (Opinii si studii despre internet) - Recomandari
  17. Pingback: Virgiliu Gheorghe: TINERII IN ERA DIGITALA. EROTISM SI INTERNET [conferinta VIDEO]/ Dependenta de telefoane si internet: clasificata drept TULBURARE MINTALA? - Recomandari
  18. Pingback: Facebook stimuleaza NARCISISMUL, VANITATEA si AGRESIVITATEA/ Undele GSM (telefonul mobil) dauneaza SARCINII/ Salvati copilaria de iPAD-uri si de OBSESIA DE A FI CEL MAI BUN/ Cat si cum SE FURA online? (Stiri si studii Internet) - Recomandari
  19. Pingback: FACEBOOK decide pentru dumneavoastra!/ Copiii intre CONEXIUNEA DIGITALA si CONECTAREA AFECTIVA/ LUMINA emisa de TELEFONUL MOBIL – afecteaza somnul si vederea - Recomandari
  20. Pingback: Cum afecteaza consumul de INTERNET si TELEVIZOR sanatatea psihica: CINCI SINDROAME - Recomandari
  21. Pingback: COPIII SI CALCULATORUL – intre necesitate, distractie si DROG PERICULOS -
  22. Pingback: CE JUCARII, JOCURI sau PAPUSI CUMPARAM COPIILOR? Cum si in ce scop se creeaza la copii ATRACTIA PENTRU URAT SI MONSTRUOS si cum sunt invatate fetitele sa se identifice cu femeile “usoare” (efectul “BARBIE”)? | Cuvântul Ortodox
  23. Pingback: ROMÂNIA FĂRĂ ROMÂNI: suntem a doua tara a lumii ca nivel de scadere a populatiei!/ PESTE 200 DE PRUNCI NENASCUTI UCISI IN FIECARE ZI IN 2014/ O alta TRAGEDIE sau o alta CRIMA: Zeci de mii de copii români sunt abandonati in anii formarii lor de parint
  24. Pingback: SCLAVII TEHNOLOGIEI PANA LA PIERDEREA UMANITATII. Izolarea prin supraconectare, pierderea discernamantului prin suprainformare | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare