Drumul catre STATUL TOTALITAR – cazul STASI [VIDEO – conferinta TED]. Trei in unul: serviciu de informatii, politie secreta si procuror public. SUPRAVEGHERE TOTALA, CONTROLUL prin NEINCREDERE, FRICA si PRESIUNE PSIHOLOGICA si diabolica strategie de “BIODEGRADARE” a disidentilor

2-09-2014 9 minute Sublinieri

 

TED.com: Hubertus Knabe: The dark secrets of a surveillance state

Conferința TEDx susținută de către Hubertus Knabe pe tema rolului supravegherii totale a cetățenilor de către STASI, politia secreta din Germania de Est. Un tur al lumii și adâncimilor întunecate ale politiei secrete est germane, cunoscută sub numele de STASI.

Aflată într-o poziție unică în ceea ce privește aparatul uriaș de spionaj al propriilor cetățeni, până la căderea Zidului Berlinului în 1989, STASI a perfecționat un sistem complex de supraveghere și presiune psihologică care a ținut țara sub control timp de decenii.

Hubertus Knabe studiază STASI – și a fost spionat de aceasta. El împărtășește detalii uimitoare despre prăbușirea unui stat totalitar bazat pe supraveghere și control total; și arată cât de ușor s-a ajuns în postura ca multi dintre cetățenii din Germania de Est sa devina informatori ai politiei secrete și sa se toarne între ei.

*** TRANSCRIPT în limba romana ***

Secretele întunecate ale unui Stat Totalitar (de Supraveghere și Control)

00:11 În acest an, Germania sărbătorește 25 de ani de la revoluția pașnică în Germania de Est. În 1989, regimul comunist a fost îndepărtat, Zidul Berlinului a căzut, iar un an mai târziu, Republica Democrată Germană, RDG, din Est, a fost unificata cu Republica Federală Germania, parte a Occident-ului, rezultând Germania de astăzi. Printre multe alte lucruri, Germania a moștenit arhivele poliției secrete din Germania de Est, cunoscuta sub numele de STASI. La doar doi ani de la dizolvarea STASI, arhivele au fost deschise pentru public, și istorici ca mine au început sa studieze aceste documente pentru a afla mai multe despre modul în care a funcționat statul totalitar în RDG.

01:06 Poate că ați urmărit filmul “Viața celorlalți”. Acest film a făcut STASI cunoscuta în întreaga lume, și cum trăim într-o epocă în care cuvinte precum “supraveghere” sau “interceptarea convorbirilor telefonice” sunt pe primele pagini ale ziarelor, aș dori să vorbesc despre modul în care a lucrat într-adevăr STASI.

01:30 La început, haideți să aruncăm o scurtă privire la istoria STASI, pentru că este foarte important pentru înțelegerea identității sale. Originile sale se află în Rusia. În 1917, comuniștii ruși au fondat Comisia de Urgență pentru Combaterea Contra-Revoluției și Sabotajului, pe scurt CHEKA. Aceasta a fost condusa de Felix Dzerjinski. CEKA a fost un instrument al comuniștilor în încercarea de a impune regimul lor bazat pe terorizarea populației și executarea inamicilor. Acesta a evoluat mai târziu în bine-cunoscuta KGB. CHEKA a fost idolul ofițerilor STASI. Ei se numeau Chekiști, și chiar emblema era foarte asemănătoare, după cum puteți vedea aici. De fapt, poliția secretă a Rusiei a fost creatorul și instructorul STASI. Când Armata Roșie a ocupat Germania de Est în 1945, imediat s-a și extins acolo, iar curând a început să antreneze comuniștii germani pentru a construi propria poliție secretă. Apropo, în această sală în care ne aflăm acum, partidul de guvernământ al RDG a fost fondat în 1946.

02:52 Cinci ani mai târziu, STASI a fost înființată, și pas cu pas, treaba murdara a opresiunii de stat a fost predata în sarcina sa. De exemplu, închisoarea centrală pentru deținuți politici, care a fost stabilita de către ruși, a fost preluată de către Stasi și utilizata până la sfârșitul comunismului. O puteți vedea aici. La început, fiecare pas important a avut loc în prezența a rușilor. Dar germanii sunt cunoscuți a fi foarte eficienti, astfel STASI a crescut foarte repede, și deja în 1953, avea mai mulți angajați decât a avut Gestapo-ul, poliția secretă a Germaniei naziste. Numărul s-a dublat în fiecare deceniu. În 1989, mai mult de 90.000 de angajați lucrau pentru STASI. Acest lucru a însemnat că un angajat era responsabil pentru 180 de locuitori, lucru care a fost într-adevăr unic în lume.

03:53 La varful acestui aparat extraordinar, a fost un om, Erich Mielke. El a condus Ministerul Securității de Stat pentru mai mult de 30 de ani. A fost un funcționar scrupulos – în trecutul său, el a ucis doi polițiști nu departe de aici – care, de fapt, personaliza STASI.

04:16 Dar ce a fost atât de excepțional despre STASI? În primul rând, a fost puterea enormă, pentru că a unit funcții diferite într-o singură organizație. Mai întâi de toate, STASI a fost un serviciu de informații. A folosit toate instrumentele imaginabile pentru a obține informații în secret, cum ar fi informatori, sau ascultarea telefoanelor, așa cum puteți vedea în imaginea de aici. Și nu a fost activ doar în Germania de Est, ci peste tot în lume.

În al doilea rând, STASI a fost o poliție secretă. Putea opri oamenii de pe stradă și ordona trimiterea lor în arest, în propriile închisori.

În al treilea rând, STASI a lucrat ca un fel de procuror public. Avea dreptul de a deschide anchete preliminare și interoga persoane, în mod oficial.

Nu în ultimul rând, STASI a avut propriile sale forțe armate. Mai mult de 11.000 de soldați au fost repartizați în așa-numitul Regiment de Gardă. Aceasta armata proprie a fost fondată cu scopul de a înăbuși eventualele proteste și revolte. Având în vedere această concentrare de putere, STASI a fost numit un stat în stat.

05:36 Dar să ne uităm mai în detaliu la instrumentele STASI. Vă rog să țineți cont că la acea vreme internetul și smartphone-urile nu erau încă inventate. Desigur, STASI folosea toate tipurile de instrumente tehnice pentru a supraveghea oameni. Telefoane erau ascultate, inclusiv telefonul cancelarului german din RFG, în Occident, și de multe ori, de asemenea, apartamentele. În fiecare zi, 90.000 de scrisori erau deschise de către aceste mașini. STASI, de asemenea, urmarea din umbra zeci de mii de oameni folosind agenți special instruiți și camere video secrete pentru a documenta fiecare pas făcut de cineva. În această imagine, ma puteți vedea ca un om tânăr chiar în fața acestei clădiri în care ne aflăm acum, fotografiat de către un agent STASI. STASI a colectat chiar mirosul oamenilor. A stocat probe de acest fel în borcane închise care au fost găsite după revoluția pașnică. Pentru toate aceste sarcini, departamente specializate au fost create. Cel care era însărcinat cu înregistrarea apelurilor telefonice era complet separat de cel care controla scrisorile, pentru motive întemeiate, pentru că, în cazul în care un agent renunța la STASI, cunoștințele sale erau foarte limitate. In contrast cu cazul lui Snowden de astazi, de exemplu. Dar specializarea pe verticală a fost, de asemenea, importanta, pentru a preveni orice fel de empatie cu obiectul supravegherii. Agentul care ma urmarea pe mine nu știa cine sunt sau de ce eram supravegheat. De fapt, eu făceam contrabandă cu cărți interzise, le aduceam din Vest în Germania de Est.

07:26 Dar ceea ce a fost și mai tipic pentru STASI a fost folosirea informatorilor, oameni care au raportat în secret la STASI. Pentru ministrul Securității de Stat, acești așa-numiți angajați neoficiali reprezentau cele mai importante instrumente. Din 1975, aproape 200.000 de oameni a colaborat constant cu STASI, mai mult de 1% din populație. Și, într-un fel, ministrul a avut dreptate, pentru că instrumentele tehnice pot înregistra doar ceea ce fac oamenii, dar agenții și spionii pot raporta, de asemenea, ceea ce oamenii planificare sa facă și ceea ce gândesc. Prin urmare, STASI a recrutat foarte multi informatori. Sistemul de recrutare și educare a lor, cum a fost numit, era foarte sofisticat. STASI a avut propria universitate, nu departe de aici, unde aceste metode au fost explorate și apoi predate ofițerilor sai. Acest ghid a dat o descriere detaliată a fiecărui pas care va trebui efectuat de cineva în cazul pentru a convinge ființele umane să-și trădeze concetățenii lor. Uneori se spune că oamenii au fost presați să devină informatori, dar asta de multe ori nu este adevărat, pentru că un informator forțat este un informator prost. Numai cineva care vrea să-ți dea informațiile de care ai nevoie este un informator eficient. Principalele motive pentru care oamenii au cooperat cu STASI au fost legate de convingerile lor politice și de potențiale beneficii materiale. Ofițerii, de asemenea, au încercat să creeze o legătură personală între ei și informatori, și să fiu sincer, exemplul STASI arată că nu este atât de dificil sa convingi pe cineva sa-i trădeze pe alții. Chiar și unii dintre disidenții de top din Germania de Est au colaborat cu STASI, ca de exemplu Ibrahim Böhme. În 1989, el a fost liderul revoluției pașnice și aproape a devenit primul prim-ministru liber ales al RDG, până când a ieșit la iveala că și el a fost un informator.

09:55 Plasa de spioni a fost într-adevăr larga. În aproape fiecare instituție, chiar și în biserici sau în Germania de Vest, erau prezenți multi dintre acestia.

Îmi amintesc că am spus unui ofițer STASI de prim rang: “Dacă ai fi trimis un informator la mine, cu siguranță l-as fi recunoscut.” Răspunsul lui a fost: “Nu am trimis pe nimeni. I-am luat cei care au fost în jurul tău.” Și, de fapt, doi dintre cei mai buni prieteni au raportat despre mine la STASI. Nu numai în cazul meu, informatorii au fost foarte aproape. De exemplu, Vera Lengsfeld, un alt disident cunoscut, în cazul ei a fost soțul ei cel care a spionat-o. Un scriitor celebru a fost trădat de către fratele său. Asta îmi amintește de romanul “1984” al lui George Orwell, unde singura persoana aparent de încredere era, de fapt, informatorul.

10:53 Dar de ce colecta Stasi toate aceste informații în arhivele sale? Scopul principal a fost de a controla societatea. În aproape fiecare discurs, ministrul Stasi dădea ordinul de a se afla cine este cineva, ceea ce însemna de fapt ce crede și gandește fiecare persoana. Nu dorea să aștepte până când cineva ar fi încercat să acționeze împotriva regimului. Voia să știe în avans ceea ce oamenii gândeau și planificau.

Germanii din Est știau, desigur, că erau înconjurați de informatori, într-un regim totalitar care crea neîncredere și o stare de teamă pe scară largă, cele mai importante instrumente pentru a asupri oamenii, în orice dictatură.

11:38 Acesta este și motivul pentru care nu au fost mulți est-germani care sa încerce să lupte împotriva regimului comunist. Dacă totuși cineva încerca, STASI folosea de multe ori o metodă care era într-adevăr diabolica. Acesta a fost numita Zersetzung, și este descrisa într-un alt ghid. Cuvântul este dificil de tradus pentru că înseamnă la origine “biodegradare“. Dar, de fapt, este o descriere destul de exactă. Scopul sau a fost de a distruge, în secret, încrederea în sine a oamenilor, de exemplu prin deteriorarea reputației lor, prin organizarea de eșecuri în activitatea lor, și prin distrugerea relațiilor lor personale. Având în vedere acest lucru, putem spune ca Germania de Est a fost o dictatură foarte moderna. STASI nu a încercat să aresteze fiecare disident. Era de preferat să-i paralizeze, și putea face acest lucru pentru că avea acces la atât de multe informații cu caracter personal și la atât de multe instituții. Recurgerea la reținerea cuiva era doar o ultimă soluție. In acest scop, STASI deținea 17 centre de arest preventiv, cate unul în fiecare district. Aici, STASI a dezvoltat, de asemenea, metode destul de moderne de detenție. În mod normal, ofițerul de interogare nu tortura prizonierii. În schimb,folosea un sistem sofisticat de presiune psihologică în care izolarea strictă era esențială. Aproape nici un prizonier nu a rezistat fără a da o mărturisire. Dacă aveți ocazia, vizitați fosta închisoare STASI din Berlin și participați la un tur ghidat cu un fost deținut politic care va va explica modul în care aceasta a lucrat.

13:38 Încă o întrebare la care trebuie să se răspundă: În cazul în care STASI era atât de bine organizata, de ce s-a ajuns totuși la prăbușirea regimului comunist? În primul rând, în 1989, conducerea din Germania de Est era nesigura în privința a ceea ce era de făcut împotriva protestului tot mai mare al oamenilor. Era deosebit de confuza pentru că în țara mamă a socialismului, Uniunea Sovietică, o politică tot mai liberală își făcea apariția. În plus, regimul ajunsese dependent de împrumuturile din Vest. Prin urmare, nici un ordin de înăbușire a revoltei nu a fost dat către STASI. În al doilea rând, în ideologia comunistă, nu există loc pentru critici. În schimb, conducerea a rămas la convingerea că socialismul este un sistem perfect, și STASI a trebuit să confirme că, desigur, asa era. Consecința a fost că, în ciuda tuturor informațiilor, regimul nu a putut să analizeze problemele sale reale, și, prin urmare, nu le-a putut rezolva. În cele din urmă, STASI a murit din cauza structurilor pe care primise însărcinarea sa le protejeze.

14:54 Finalul STASI a fost ceva tragic, pentru că acești ofițeri ai sai au fost ținuti ocupați în timpul revoluției pașnice de doar un singur lucru: distrugerea documentelor pe care le-au produs în timpul a decenii. Din fericire, au fost opriți de către activiștii pentru drepturile omului. De aceea astăzi putem folosi dosarele pentru a obține o mai bună înțelegere a modului în care funcționează o supraveghere de stat.

15:25 Multumesc.

15:27 (Aplauze)

15:35 Bruno Giussani: Mulțumesc. Vă mulțumesc mult. Deci Hubertus, vreau să vă pun câteva întrebări, pentru că am aici Der Spiegel-ul (cotidian german, n.tr.) de săptămâna trecută. “Mein Nachbar NSA.” Vecinul meu, NSA. Și tu tocmai ne-ai povestit despre vecinul meu, spionii și informatorii STASI din Germania de Est. Deci, există o legătură directă între aceste două povești sau nu există? Care este reacția ta ca istoric, atunci când vezi asta?

16:04 Hubertus Knabe: Cred că există mai multe aspecte care trebuie menționate. La început, cred că există o diferență în ceea ce privește colectarea acestor date. Faci asta pentru protejarea persoanelor împotriva atacurilor teroriste, sau faci asta pentru oprima poporul tău? Deci, o diferență fundamentală. Dar, pe de altă parte, de asemenea, într-o democrație, aceste instrumente pot fi abuzate, și acest aspect este ceva de care trebuie să fim conștienți pentru a opri genul acesta de activitate, și, de asemenea, pentru a ne asigura ca serviciile de informații respectă regulile pe care le avem. Al treilea punct, probabil, noi într-adevăr poate suntem fericiți că trăim într-o democrație, pentru că puteți fi siguri că Rusia și China fac același lucru, dar nimeni nu vorbește despre asta acolo pentru că nimeni nu o poate face.

16:53 (Aplauze)

17:00 BG: Când povestea a ieșit la iveala intial, în luna iulie, anul trecut, ați depus o plângere penală la un tribunal german. De ce? HK: Da, am făcut-o din cauza celui de-al doilea punct pe care l-am menționat mai sus, anume că eu cred că, mai ales într-o democrație, regulile sunt pentru toată lumea. Ele sunt făcute pentru toată lumea, așa că nu este permis ca o instituție, oricare ar fi aceasta, sa nu respecte regulile. În Codul Penal din Germania, este scris că nu este permis să atingeți pe cineva fără permisiunea judecătorului. Din fericire, prevederea este scrisa în Codul Penal din Germania, așa că, dacă nu este respectată, atunci cred că o anchetă este necesara, și a fost nevoie de foarte mult timp pana cand procurorul public al Germaniei a început acest lucru, și el a început doar în cazul Angela Merkel, și nu în cazul tuturor celorlalte persoane care locuiesc în Germania.

17:52 BG: Asta nu mă surprinde – (Aplauze) – din cauza poveștii pe care v-am spus-o. Văzut din exterior, eu trăiesc în afara Germaniei, m-am așteptat ca germanii să reacționeze mult mai puternic, imediat. Și, surprinzător, reacția a venit doar atunci când s-a descoperit ca chiar cancelarul Angela Merkel a fost supravegheata. De ce așa?

18:16 HK: O iau ca pe un semn bun, pentru că oamenii se simt în siguranță în această democrație. Ei nu se tem că vor fi arestați, iar dacă pleacă din aceasta sala după conferință, nimeni nu trebuie să se teamă că poliția secretă este afară și se pregătește sa aresteze pe cineva. Deci, asta e un semn bun, cred. Oamenii nu sunt foarte speriați, asa cum ar putea fi. Dar, desigur, cred că instituțiile sunt responsabile să înceteze acțiunile ilegale în Germania sau oriunde aceste ilegalități s-ar întâmpla.

18:47 BG: O întrebare personală, iar aceasta este ultima. A existat o dezbatere în Germania cu privire la acordarea de azil lui Edward Snowden. Ați fi în favoarea sau împotriva acordării acestui azil?

18:57 HK: Oh, asta este o întrebare dificilă, dar dacă mă întrebați pe mine, și dacă ar fi sa răspund sincer, i-aș oferi azil, pentru că eu cred că a fost într-adevăr curajos ceea ce a făcut, și, prin ceea ce a făcut, el și-a distrus toată viața lui și familiei sale și a pierdut totul. Deci, cred că, pentru acești oameni, ar trebui să facem ceva, și mai ales dacă vedeți istoria germana, de unde atât de mulți oameni au trebuit să scape și au cerut azil în alte țări și nu l-au primit, așa că ar fi realmente un semn bun să i se dea azil aici.

19:26 (Aplauze)

19:28 BG: Hubertus, vă mulțumesc foarte mult.

stasi-surveillance


Categorii

Documentare/ Reportaje, Noile totalitarisme, dictatura si reeducare, Panopticon, Servicii secrete, Stat politienesc, Traduceri, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “Drumul catre STATUL TOTALITAR – cazul STASI [VIDEO – conferinta TED]. Trei in unul: serviciu de informatii, politie secreta si procuror public. SUPRAVEGHERE TOTALA, CONTROLUL prin NEINCREDERE, FRICA si PRESIUNE PSIHOLOGICA si diabolica strategie de “BIODEGRADARE” a disidentilor

  1. >La început, haideți să aruncăm o scurtă privire la istoria STASI, pentru că
    >este foarte important pentru înțelegerea identității sale. Originile sale se
    >află în Rusia.

    Comunismul nu a aparut din neant: a fost pregatit timp de secole prin etape intermediare.

    Intr-o carte aparuta inainte de ’89 – “O perspectiva sociologica a operei lui Shakespeare” – autorul critic literar si posibil sociolog arata ca inca din Hamlet se observa ca in STATUL MODERN postrenascentist (occidental) serviile secrete (reprezentate/simbolizate prin Polonius tatal Ofeliei) joaca un rol important in guvernare, si nu neaparat pozitiv.

    Poate un stat modern sa supravietuiasca fara asa servicii secrete care sa se ocupe de diversiuni ideologice ? Stolapin, seful Orhanei tzariste a fost asasinat inainte de feb 1917. Sunt istorici care afirma ca in cazul in care ar mai fi trait ar fi dejucat si lovitura de stat din feb 1917 si cea din oct 1917.

    Grav este ca de 300 de ani STATUL MODERN, cu mici exceptii duce o lupta pt a inlocui (prin amagire sau prin represiune) modul de viata si valorile crestine cu modele de viata generate de ideologii (de multe ori totalitare) care din perspectiva crestin-ortodoxa sunt eretice.

    Astazi cand se dezvolta un internet al obiectelor de folosinta casnica (“inernetul lucrurilor”), articolul de mai sus este depasit dpdv tehnologic. Reprezinta perioada ‘romantica’ si nematurizata a ‘supravegherii’.

    Se adevereste tot mai mult profetia Sf Cosma al Etoliei: ‘Va veni vremea cand cele neinsufletite le vor conduce pe cele insufletite’.
    Orice Smart TV, sau telefon mobil are procesoare, se conecteaza la internet si cate si mai cate despre care vom afla peste ani si ani.

  2. Pingback: SRI si DNA DERANJATE DE STATUL DE DREPT. Maior si Kovesi insista pentru LEGEA BRIG BROTHER in ciuda verdictului CCR - Recomandari
  3. Pingback: SUPRAVEGHEREA IN MASA SI MODELAREA COMPORTAMENTULUI IN ERA DIGITALA. Ce se mai poate face? | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: ZIARISTII CU EPOLETI SI BATERIILE DE ANALISTI. Toti oamenii NOII SECURITATI sau cum au infiltrat structurile secrete JUSTITIA si MASSMEDIA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare