Va recomandam Lumea monahilor si Lumea credintei – pe septembrie

30-09-2008 55 secunde Sublinieri

lumea-monahilor-septembrie-2008.JPG

  • Unul din cele mai bune numere din ultima vreme ale revistei “Lumea monahilor” gazduieste, printre altele, un interviu cu staretul Schitului Lupsa, Protos. Melchisedec Ungureanu, care, spune, pe langa multe alte cuvinte foarte folositoare, si ceva deosebit de important, mai putin remarcat in legatura cu invatatura Sfantului Siluan:

 sf-cuv-siluan-atonitul.jpg

[Despre cuvantul primit de Sfantul Siluan: “Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui!“] –

“(…) Faptul ca este direct de la Hristos – indraznesc sa spun ca este ca un cuvant evanghelic pentru zilele apocaliptice ale sfarsitului de istorie a Bisericii.

Staretul vedea un sfarsit al Bisericii? Credea ca traieste vremuri apropiate de sfarsit?

– Spune undeva, cand vorbeste despre parintele Stratonic, ca vor veni vremuri in care monahii nu se vor mai mantui in manastiri, si chiar marturiseste ca el crede ca ei sunt printre ultimii monahi. Si parintele Sofronie lega oarecum cuvantul acesta de un cuvant de sfarsit de istorie. Si ca asa cum Hristos – ca om  – a trecut prin toate evenimentele pe care le gasim in Evanghelie, si la sfarsit a trecut prin Ghetsimani, prin Golgota si a inviat, tot asa si Biserica trebuie sa treaca prin toate, ca si trup al lui Hristos, si probabil ca se apropie aceasta perioada duhovniceasca pe care o numim Ghetsimani, si dupa care va urma Golgota, dar si Invierea, dupa cum Hristos marturiseste! (…)”.

  •  Din acelasi numar, un bogat material inchinat memoriei Maicii Benedicta (Zoe Dumitrescu-Busulenga) – realizat de monahii Man. Putna – din ale carei “cuvinte de zidire”, vom aminti aici numai doua:

– “Tinerii vor avea de luptat impotriva lupilor, mai ales a celor imbracati in piei de oaie, in aceasta lume care retraieste aceasta vorba: homo homini lupus. Vor avea de infruntat aceasta atitudine sociala”;

– “Sa ne intoarcem catre omul launtric, catre rugaciune, care este instrumentul apararii din toate punctele de vedere“.

 

Numarul pe septembrie al “Lumii Credintei” are drept  principal punct de atractie interviul emotionant realizat de Gheorghita Ciocioi cu Valentina Gafencu, sora Sfantului Inchisorilor si logodnica lui Ioan Ianolide.

 


Categorii

Publicatii

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare