29 octombrie – 16 ani de la asasinarea sotilor Ion si Doina Aldea Teodorovici

29-10-2008 2 minute Sublinieri

REAPRINDETI CANDELA SI PENTRU ION SI DOINA!

normal_img_1687.jpg

REAPRINDETI CANDELA – DOINA si ION ALDEA TEODOROVICI:

 

În fiecare an, la sfârşitul lui octombrie, în comuna Coşereni, din judeţul Ialomiţa, are loc comemorarea trecerii la cele veşnice a soţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Şi anul acesta va avea loc această comemorare. Cei doi militanţi ai Unirii Republicii Moldova cu România au decedat în acest loc, în urma unui accident rutier, în 1992 (Ion era născut în 1954, iar Doina în 1958). În memoria celor doi artişti, pe partea dreaptă a şoselei Bucureşti-Urziceni-Slobozia, la intrarea în comuna Coşereni, pe locul în care maşina în care se deplasau spre Chişinău a intrat într-un copac, a fost ridicată o cruce de marmură albă. Dar simbolul interpreţilor de muzică uşoară Ion şi Doina Aldea-Teodorovici este suprins cel mai bine de un alt monument, care se află la Chişinău, pe strada A. Mateevici 77. Monumentul de la Chişinău, ridicat în 1999, reprezintă un postament scund din granit, deasupra căruia este montat un bloc de marmură albă, care serveşte drept soclu pentru sculptura statuară în bronz. Datorită tratării compoziţionale şi volumelor fluide ale metalului, sculptura produce impresia unei ascensiuni. Pe postament figurează o inscripţie simplă: „Doina şi Ion”. Doina pare o pasăre aflată pe un copac – întruchipat de Ion – de unde îşi ia zborul spre cer.

Anul acesta, la 29-30 octombrie, se vor împlini 16 ani de la moartea celor doi cântăreţi care au militat pentru unirea Basarabiei cu România. Imediat după revoluţia din decembrie 1989, cei doi soţi au început activ propaganda pentru unire şi pentru introducerea limbii române în Basarabia. Dacă astăzi se învaţă în Limba română şi dacă alfabetul latin a fost reintrodus în Basarabia este şi meritul lor. Soţii Teodorovici au cântat după 1989 despre Eminescu.

Pe Internet se găseşte un articol semnat de Cezarina Bârzoi, din care reiese faptul că cei doi soţi ar fi fost asasinaţi.

Cităm din acest articol: „Glasul celor doi (care reuşise să anime atât de mult pe românii basarabeni şi să obţină atâtea victorii politice) a trebuit să fie curmat… Astfel, în noaptea de 29/30 octombrie 1992 au fost asasinaţi. Maşina în care se deplasau spre Chişinău a intrat într-un copac în apropierea localităţii Coşereni. În maşină se aflau patru persoane, şoferul şi însoţitorul au scăpat fără nicio zgârietură, în timp ce Doina şi Ion, aflaţi pe bancheta din spate, au fost striviti între greutatea maşinii şi copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie naţională. Cu toate astea, autorităţile nu au făcut dreptate morţilor, catalogând totul drept un nefericit accident, în ciuda faptului că cele mai multe indicii duceau către crimă. Astăzi, cei apropiaţi cuplului Teodorovici evită să răspundă la întrebarea: accident sau crimă? Mulţi spun că au dovezi, dar nimeni nu le scoate la suprafaţă. Totuşi, nu putem ignora unele amănunte care la vremea respectivă au fost făcute publice. De exemplu, faptul că ceilalţi doi pasageri ai maşini au scăpat teferi. Şoferul nu a fost condamnat, iar celălalt pasager a dispărut fără urmă până în ziua de azi. Europa Liberă a difuzat o ştire chiar în noaptea în care cei doi au murit, ştire în care se vorbea despre apariţia pe şosea a unei maşini blindate, care ar fi provocat accidentul. Scriitorul Grigore Vieru, prieten apropiat al soţilor Teodorovici, a declarat că avea la cunoştinţă faptul că cei doi primeau telefoane şi scrisori în care erau ameninţaţi cu moartea. Apoi, un alt element prezentat chiar pe canalele media în 1992 a fost relatarea privind sosirea ambulanţei la locul accidentului, Doina nu murise pe loc, iar ambulanţa a refuzat să o transporte la spital şi a luat numai trupul fără viaţă al lui Ion. Doina s-a zbătut între viaţă şi moarte un timp, fără să primească ajutor. După ce, într-un final, a murit, a fost ridicată de salvare“.

La acea vreme, soţii Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au lăsat în urma lor un fiu, Cristofor, care acum are 27 de ani. Aceasta a declarat în 2004 Ziarului de Garda din Chisinau:  “Când am declarat, într-un cerc restrâns, că voi depune o cerere pentru ca dosarul să fie reactivat, seara am şi fost telefonată de o persoană necunoscută şi ameninţată. «Să nu uiţi că ai copil», mi-a spus vocea şi eu, cum am rămas numai cu Cristi, am renunţat…”. Autorii asasinatului continuă să facă presiuni aşteptând ca anii să estompeze amintirea soţilor Teodorovici şi moartea lor să fie uitată.

(realitatearomaneasca.ro)

 rvyycezbrm.jpg

Doina si Ion Aldea Teodorovici – EMINESCU


Categorii

Muzica, Presa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “29 octombrie – 16 ani de la asasinarea sotilor Ion si Doina Aldea Teodorovici

  1. Domnul Dumnezeu sa-i ierte si tarana sa le fie usoara ,frumos cantec , oameni eroi ai Romaniei si Republicii Moldova .

  2. Pingback: 29 octombrie 2011-Doina şi Ion Aldea Teodorovici – Pentru ea | FolkBlog
  3. Pingback: 29 octombrie 2012: 20 ani de la moartea sotilor Ion si Doina Aldea Teodorovici. CANDELA INIMILOR DIN SIBERIILE DE GHEATA… [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Autorii asasinatului sunt niste dobitoci. Asasinandu-i, a facut din ei niste martiri, si au facut ca ei sa nu fie uitati in veci!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare