Cele mai frumoase CONCERTE DE COLINDE si CANTARI BISERICESTI LA NASTEREA DOMNULUI (psaltice, corale, folk, populare)
***
- Doxologia:
„Să vă dăruiască Dumnezeu putere să vă îmbrăcați în haine de îngeri, de păstori și de magi”
La Centrul de evenimente „Agora“ din Iaşi al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-a derulat duminică seară, 18 decembrie 2016, Concertul de colinde, eveniment care a devenit o tradiţie în preajma sărbătorii Crăciunului. Concertul din acest an, sub genericul „Opaiţ”, și-a propus o întoarcere la Crăciunul arhaic, scopul principal fiind acela de a reaminti tinerilor că este posibil să transmiți tradiția străbună a colindului și să rămâi în același timp conectat la exigențele lumii contemporane. Cei aproximativ 1.000 de spectatori prezenţi au putut asculta colinde tradiţionale româneşti interpretate de următoarele coruri: „Vlăstarele Ortodoxiei“ – ATOR Piatra Neamţ, „Vestitorii Bucuriei“ – ATOR Târgu Neamţ, Corul ATOR Botoşani, Corul ATOR Bucecea, Corul „Învierea“ – ASCOR Iaşi, Corul academic „Byzantion“.
La finalul evenimentului, ce a fost prezentat de Emanuel Mocanu, referent în cadrul Sectorului educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu Ana Maria Țoc, reprezentantul de marketing al Casei de oaspeţi a Colegiului „Sfântul Nicolae”, IPS Părinte Mitropolit Teofan a mulţumit tuturor celor care au contribuit la buna organizare a concertului şi i-a îndemnat pe cei prezenți să aștepte sărbătoarea Nașterii Domnului „îmbrăcați în haine de colindători”: „Să vă dăruiască Dumnezeu putere să vă îmbrăcați în haine de îngeri, de păstori și de magi, pentru că aceștia sunt colindătorii care din cer, din Betleem sau din îndepărtatul Răsărit, au plecat să-L descopere pe Domnul Hristos. Ei L-au descoperit și mare bucurie, plinătate de sens și de viață au primit în existența lor. Vom putea găsi și noi aceeași simplitate a păstorilor, aceeași înțelepciune a magilor și aceeași dorință de doxologie ca îngerii lui Dumnezeu, avându-L în noi și printre noi pe Domnul Hristos? E o chemare pe care v-o doresc înrădăcinată în conștiința tuturor”.
„«Opaiț» este rezultatul discernerii asupra a ceea ce ne leagă pe noi de ceea ce ne dă identitate”
Concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din acest an a fost organizat de către membrii Colegiului „Sfântul Nicolae“ din Iaşi. Părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, ne-a explicat care sunt provocările organizării unui astfel de eveniment: „«Opaiț» este rezultatul discernerii, la nivelul echipei Colegiului «Sfântul Nicolae», asupra a ceea ce ne leagă pe noi de ceea ce ne dă identitate. Ne aflăm într-o duminică în care vorbim de identitatea Domnului nostru Iisus Hristos, în dimensiunea Lui pământească, istorică. Pe noi ne leagă de strămoși, de istorie, de tradiție, și această imagine a opaițului care era aprins în nopțile lungi de iarnă ca o nevoie de lumină, dar și ca o nevoie de speranță. Concertul de Colinde al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, își dorește să fie un punct de reper, un punct de lumină, care să le dea oamenilor nădejde. Opaițul ne leagă de trecut, ne îmbunătățește și ne bucură prezentul, și ne oferă nădejdea și speranța unui viitor mai bun și mai frumos”.
La final, toţi colindătorii au primit cadouri din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan. Concertul de Crăciun al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei s-a încheiat cu tradiţionalul colind „O, ce veste minunată!“ interpretat de membrii tuturor celor şase coruri. În cadrul evenimentului, cei prezenți au putut achiziționa obiecte confecționate de membrii Colegiului, fondurile rezultate fiind destinate proiectelor caritale.
Concert de colinde la Piatra Neamț: „Putem să-L descoperim pe Hristos inclusiv prin intermediul colindelor”
In sala „Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Piatra Neamț a avut loc luni Concertul de Colinde „Nașterea Domnului, bucuria noastră”, organizat de Protopopiatul Piatra Neamț, la inițiativa Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Pe scenă au urcat mai multe grupuri de colindători, precum „Glasul Bisericii”, „Camena”, „Imperialii”, „Vlăstarele Ortodoxiei” și „Datini Străbune”.
După alocuțiunea părintelui protopop Valentin Tofan, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, i-a binecuvântat pe toți cei prezenți în sală și a rostit un scurt cuvânt referitor la sărbătoarea Nașterii Domnului: „Fără Hristos, ne aflăm într-o mare confuzie, într-o derută lăuntrică imensă; nu putem face nimic adevărat, frumos, durabil fără El. Putem însă să-L descoperim pe Hristos inclusiv prin intermediul colindelor, așezându-ne în ceata îngerilor, a păstorilor și a magilor. De la păstori suntem datori să învățăm simplitatea, de la magi înțelepciunea și cunoașterea, iar de la îngeri cântarea sfântă, doxologia”.
Concertul de Crăciun al Protopopiatului Piatra Neamţ s-a încheiat cu tradiţionalul colind „O, ce veste minunată!“ interpretat de membrii tuturor celor cinci coruri, împreună cu toţi cei prezenţi.
Legaturi:
- ALTFEL DE COLINDE, in interpretari tulburatoare, memorabile: “Se-ntorc fiii la părinţi/ Şi părinţii la străbuni…” (VIDEO)
- COLINDE cu grupurile psaltice Tronos, Stavros si Axis (VIDEO)
- Colinde cu grupul de muzica bizantina Sfantul Ioan Rusul
- COLINDELE NU SE INVECHESC… Corul de copii de la VALEA PLOPULUI si Grupul psaltic HOREVMA de la Man. Turnu
- TIE, MAICUTA DULCE A INIMILOR NOASTRE… “Tu esti lumina cea sfanta, Precista blagoslovita… Tu esti izvor de viata, Adăpi bine cu dulceata”
- O galbena gutuie, cu dorul de a prelungi bucuria de a sta agatati de Craciun si de copilarie (video)
- COLINDELE DURERII (Tudor Gheorghe)
- N-A MURIT COLINDUL NOSTRU…
- COLINDATORII PREFERATI: Maicile de la Diaconesti si Camarzani, Formatia de muzica veche Anton Pann, Tudor Gheorghe, Paula Seling si Corul mimico-gestual Anghelos. SI INCA CEVA PENTRU (CEI CARE SE SIMT) COPII
- COLINDE deosebite cu corul feminin FILOMELOS din Onesti (VIDEO)
- COLINDE cu grupul DATINA ROMÂNEASCĂ al Asociatiei TRADITIA ROMÂNEASCĂ
- COLINDE VECHI ROMANESTI cu grupurile Anton Pann si Cetatea Veche (VIDEO, AUDIO)
- Asta-i seara mare, seara de Ajun. PRAZNIC LUMINOS SA AVETI!
- CHEMAREA INTOARCERII LA PURITATE – Dar muzical de Craciun: KATIE MELUA, o faimoasa si… delicata cantareata ORTODOXA, cantand ingereste, impreuna cu corul georgian GORI, inclusiv un colind romanesc (VIDEO)
13 Commentarii la “Cele mai frumoase CONCERTE DE COLINDE si CANTARI BISERICESTI LA NASTEREA DOMNULUI (psaltice, corale, folk, populare)”