Update: EXPLOZIE LA CENTRALA NUCLEARA DIN FUKUSHIMA. Agentia Stratfor si alti experti considera ca exista RISCUL REPETARII CATASTROFEI DE LA CERNOBAL

12-03-2011 10 minute Sublinieri

UPDATE (live):

Nu se confirma caracterul controlat al exploziei de la reactorul nuclear din Fukushima. Mai mult decat atat, Seful Secretariatului Cabinetului japonez, Yukio Edano, a declarat ca, in acest moment, autoritatile ”nu stiu” daca explozia survenita a avut loc in reactor sau nu. Lucru mai mult decat ciudat si improbabil – pentru ca pare incredibil ca autoritatile sa nu stie cat de grava a fost explozia si, mai ales, unde a avut loc, inauntrul unui reactor sau nu – deci cat de grava este situatia din zona. BBC, de pilda, aduce aminte ca in incidente nucleare din trecut oficialitatile au ascuns situatia reala. E ciudat si faptul ca au refuzat ajutorul americanilor inainte ca situatia sa se agraveze la centrala nucleara; refuz din orgoliu national (ne descurcam singuri) sau intentia de a nu lasa straini sa aiba informatii despre sistemul lor nuclear (nu va bagati nasul, nu trebuie sa stiti)?

Sunt doua posibilitati: e posibil ca autoritatile sa emita premeditat mesaje linistitoare, ascunzand situatia reala, pentru a nu panica total populatia, cu consecinte, poate, si mai grave; sau ca autoritatile sa fie inca incomplet edificate asupra efectelor situatiei de la reactor si sa spere la o minimalizare a acestora.

In orice caz, e nevoie de multa rugaciune, pentru ca exista riscul unei catastrofe atat nucleare, cat si umanitare, si economice, ale caror dimensiuni sunt absolut incalculabile. Si care depasesc granitele Japoniei…

  • Gandul:

Un dezastru pentru care lumea nu va fi niciodată pregătită de Bogdan MUNTEANU

Biro (CNCAN): La Fukushima a fost explozie soldată cu substanţe radioactive, dar nu e nor radioactiv

Explozia din Japonia este de origine chimică şi nu nucleară, ca cea de la Cernobîl – experţi

Peste 150 DE REPLICI ale CUTREMURULUI de 8,9 grade din JAPONIA. Bilanţul OFICIAL a ajuns la peste 1.700 de victime

16:47 Explozia la centrala nucleară din Japonia se numără printre primele trei accidente nucleare din istoria lumii, arată CNN. Până acum Japonia nu a mai declarat niciodată urgenţă nucleară. De data aceasta, însă, a declarat urgenţă pentru cinci reactoare nucleare.

  • Hotnews:

Un nor radioactiv ar putea ajunge in peninsula Kamceatka. Vladimir Putin a ordonat verificarea planurilor de urgenta in Extremul Orient rus

ULTIMA ORA VIDEO Aproximativ 10.000 de disparuti in orasul-port Minamisanriku

O explozie s-a produs sambata la centrala nucleara Fukushima, televiziunile locale transmitand imagini cu un nor de fum alb deasupra centralei, relateaza AFP. Mai multi angajati ai centralei au fost raniti, potrivit televiziunii publice NHK. Nivelul de radioactivitate in Japonia este de 20 de ori mai mare decat cel normal.
16.36: Trei localnici au fost iradiati – Kyodo
15.20:Explozia a fost cauzata de hidrogenul acumulat in combinatie cu oxigenul in spatiul dintre container si structura externa. Containerul nu a fost afectat – oficial japonez
Ora 15,30 Un cutremur cu o magnitudine preliminara de 6 a zguduit Fukushima
Ora 15.15 Agentia Internationala pentru Energie Atomica a anuntat ca autoritatile japoneze se pregatesc sa distribuie iod populatiei din zona celor doua centrale nucleare din Fukushima.

(…) Oficialii au ordonat largirea zonei de evacuare din jurul centralelor nucleare de la o raza de 10 km 20 km.

Corespondentul BBC Nick Ravenscroft a declarat ca politia l-a oprit la 60 km de centrala Fukushima-Daiichi. Agentia Nucleara Japoneza a declarat sâmbata devreme ca cesiu radioactiv si iod au fost detectate în apropierea reactorului numarul unu al centralei. (…)

Termenul de “topire” indica asociatii cu doua accidente nucleare din trecutul recent: Three Mile Island din SUA în 1979, si Cernobîl din Ucraina, în 1986. În ambele, excesul de caldura în reactor a cauzat topirea combustibilului – si, în primul caz, o topire a miezului reactorului. Întrebarea este daca acelasi lucru s-a întâmplat în Fukushima.

Se pare ca reactorul a fost oprit înainte ca orice topire sa fi avut loc, ceea ce ar reduce considerabil riscul ca materiale radioactive sa patrunda în mediul înconjurator. Cu toate acestea, detectarea de izotopi de cesiu în afara cladirilor centralei nucleare ar putea presupune ca nucleul a fost expus la aer.

Desi Japonia are un program de lunga durata si de succes în ceea ce priveste energia nucleara, oficialii au fost mai putin sinceri cu privire la unele incidente din trecut; aceasta insemnand ca asigurarile date de oficiali la acest moment putin probabil sa convinga pe toata lumea, de aceasta data.

[o analiza Richard Black – corespondent pe probleme de mediu, BBC News, traducere Razboi intru Cuvant]

Compania TEPCO (deţine trei centrale nucleare, printre care şi Fukushima 1 şi 2) are “un trecut şubred”, arată Reuters. Astfel, în 2002 preşedintele TEPCO a fost nevoit să-şi dea demisia împreună cu alţi patru directori executivi din cauza presupusei falsificări a înregistrărilor de securitate a centralelor nucleare. Compania a fost suspectată în 29 de cazuri pentru falsificarea înregistrărilor de reparaţii la reactoarele nucleare. Peste câţiva ani, compania a avut iarăşi probleme cu falsificarea datelor. (…)

(…) Asa ca acum intrebarea este simpla: s-a fisurat podeaua camerei de izolare? Dacă nu, situaţia poate fi încă salvata oarecum printr-o re-izolare a miezului nuclear. Dar dacă podeaua are crapaturi, este foarte probabil ca combustibilul in proces de topire sa patrunda [arzand] prin podeaua sistemului de izolare şi sa intre în terenul fundatiei. Acest lucru nu s-a mai întâmplat înainte, dar a fost întotdeauna un scenariu de coşmar pentru un eveniment la o centrala nucleară – în acest scenariu, procesul de izolare trece de la stadiul de “pur şi simplu periculos, consumator de timp şi costisitor” catre cel de “aproape imposibil de imaginat”.

Expunerea la radiaţii pentru individul normal este de 620 millirems pe an – împărţit aproximativ egal între cele provocate de om şi cele din surse naturale. Pompierii care au servit la uzina de la Cernobâl au fost expusi la niveluri de radiatii între 80.000 şi 1,6 milioane de millirems.  Comisia de Reglementare Nucleară estimează că expunerea la 375,000 pana la 500,000 millirems ar fi suficientă pentru a provoca moartea în termen de trei luni pentru jumătate din cei expuşi. In prezent, zona interzisa de la Cernobâl are o raza de 30 kilometri (19 mile) – da, este in vigoare si in ziua de azi. Locatia reactorului cu probleme din Japonia se afla la circa 300 de kilometri de Tokyo.

Din Nagoya, vocea Lidiei se aude perfect, calm şi îndurerat. (…)

Lidia ia telefonul şi iese afară din restaurant. E liniştită şi preocupată în acelaşi timp.

– Eu nu am întrebări Lidia, începe tu.

(O simţi cum zîmbeşte discret, e zîmbetul acela ritualic cu care începe fiecare interviu după Maraton) Se simte o mare suferinţă aici. Tocmai pentru că sînt atît de legată de Japonia, în sufletul meu îşi face loc această durere. Noi sîntem mai la sud de Tokyo, dezastrul masiv e în nord, dar tristeţea s-a răspîndit peste tot.

– Cum sînt oamenii în jurul vostru?

În prima zi şi-au păstrat calmul şi tăria. Chiar liniştea, aş zice. Dar azi dimineaţă, cînd s-au trezit şi au realizat efectele cutremurului din toată ţara, i-am văzut plîngînd şi îngrijoraţi. A apărut şi incendiul de la centrala nucleară despre care se vorbeşte chiar acum, sînt tulburaţi. S-au comportat admirabil, au rezistat fricii, dar acum resimt durerea.

– Tu cum ai trăit cutremurul?

– Eram singură în hotelul de la Nagoya. La etajul 17, ultimul, vă daţi seama. Totul s-a mişcat, a fost  ceva ce nu voi putea uita niciodată. Eu în 1977 eram un bebe, aveam 4 ani, nu-mi amintesc cutremurul din România. Ce mi s-a întîmplat aici a fost şocul vieţii mele.

– Cît a durat?

– Minute cred, nu-mi dau seama. Cînd s-a terminat prima parte am ieşit pe hol şi am căzut în genunchi. Doream să văd faţa unui om. L-am văzut, era un japonez, palid şi el şi i-am spus cîteva cuvinte, nu ţin minte nici ce şi nici în ce limbă. Dar aveam nevoie de imaginea figurii unui om.

– Apoi?

– L-am sunat pe Liviu, el era în avion, venise din America şi aterizase la Tokyo. Era pe pistă în aeroport.  Am reuşit să vorbesc foarte puţin, am aflat că şi el şi copilul sînt bine şi s-a întrerupt. Au început replicile, una după cealaltă. I-am sunat pe organizatorii maratonului şi mi-au spus să stau liniştită pentru că hotelul e foarte sigur. M-am mai liniştit şi m-am ghemuit în baie, la fiecare replică, sub o grindă. Asta mi-am amintit din România că ar trebui să fac.

– Au fost zeci de replici.

– Da, nu le-am putut număra. Apoi m-am uitat la televizor pe CNN. Au venit şi televiziunile japoneze şi mi-au cerut o declaraţie după ce s-a aflat că s-a anulat Maratonul. Le-am spus că eu mă gîndesc mereu, chiar şi cînd trec strada, că nimic nu e uşor şi că trebuie s-o fac şi pe asta, să reuşesc. Şi că sînt convins că vor reuşi să-şi refacă ţara chiar dacă acum e groaznic ce li se întîmplă. Dar nu ştiu cîte popoare ar fi rezistat la ceea ce rezistă ei, acum. E mă privesc ca pe o prietenă, eu îi privesc ca pe prietenii mei şi-i admir şi sînt lîngă ei.

– Pe Liviu şi pe copil cînd i-ai văzut?

– Au reuşit să ajungă abia azi dimineaţă în Nagoya. Avionul lor, sosit din America, a stat după cutremur trei ore pe pistă pînă s-au refăcut sistemele. Acolo seismul s-a simţit şi mai rău decît aici. Apoi, au decolat spre Osaka, nu spre Nagoya direct, pentru că aici se inundase aeroportul de la tsunami. Vă daţi seama prin ce-au trecut şi ei.

– Ce ţi-ai spus cînd i-ai văzut?

– Ce le spun şi românilor, prin voi, prin Gazetă. Să ne rugăm pentru fiecare zi pe care o trăim, pe care am primit-o. Nu ştiu şi nici nu vreau să mă gîndesc ce s-ar întîmpla în România într-o astfel de situaţie. Dar fiecare zi din viaţa unui om contează! (…)”.

Premierul japonez a anuntat sambata intr-un discurs transmis de CNN ca nicio persoana nu a fost afectata de radiatiile de la la centrala nucleara Fukushima. De altfel, nivelul radiatiilor a scazut dupa explozia de sambata dimineata. Premierul a facut un apel la populatie sa-si pastreze calmul, considerand ca seismul si valurile tsunami care au urmat reprezinta “un dezastru national fara precedent”. Si ministerul rus pentru Situatii de Urgenta a anuntat sambata, intr-un comunicat ca, pentru moment, nu s-a inregistrat o crestere a radioactivitatii in Extremul Orient rus, unde se desfasoara controale amanuntite in urma gravelor probleme survenite in sectorul nuclear nipon, dupa seismul de vineri, informeaza AFP.

Gravitatea exploziei produse sâmbătă la centrala nucleară Fukushima 1 depinde de locul exact unde s-a produs aceasta şi de modul în care a afectat incinta reactorului, afirmă experţi. “Întrebarea esenţială legată de explozie este legată de locul exact unde s-a produs: dacă este vorba despre incinta reactorului, ar fi o configuraţie similară celei de la Cernobîl”, a declarat Stephane Lhomme, de la Observatorul pentru energie nucleară, care militează pentru renunţarea la energia atomică. “Dar poate fi vorba şi despre o clădire din apropierea reactorului şi, în acest caz, explozia nu agravează situaţia “, a adăugat el. La centrala nucleară ucraineană de la Cernobîl, miezul reactorului se afla într-o clădire obişnuită, care a fost distrusă în momentul exploziei din 1986. În cazul accidentului din 1979 de la centrala americană Three Miles Island, incinta a rezistat şi a permis evitarea producerii unui dezastru, a afirmat Lhomme. Autoritatea franceză pentru siguranţă nucleară (ASN) a apreciat că situaţia centralei japoneze este mai degrabă asemănătoare celei de la Three Miles Island, cu probleme în sistemul de răcire a reactorului, legate de capacitatea de absorbţie a apei de mare. “Nu există un risc a priori de explozie a reactorului nuclear, de tipul celei de la Cernobîl, ci mai degrabă un risc de avariere a reactorului, fără a exclude posibilitatea eliberării de elemente radioactive”, a declarat Olivier Gupta, director general adjunct la ASN. Gupta a adăugat că este important de aflat “în ce măsură a fost sau nu avariat combustibilul” din miezul reactorului.

UPDATE 13.17 Agenţia japoneză pentru securitate nucleară şi industrială consideră că este puţin probabil ca explozia să fi avariat grav incinta reactorului.

UPDATE 12.10 Armata japoneză monitorizează nivelul de radiaţii din jurul Reactorului 1 de la Fukushima, iar zona de evacuare a populaţiei a fost extinsă la 20 de kilometri în jurul Centralei Nucleare.

UPDATE 12.00 Autorităţile nipone se pregătesc să colecteze de urgenţă iod pentru a combate radioactivitatea, informează sâmbătă Kyodo. Purtătorul de cuvânt al guvernului nipon a anunţat că la Fukushima vor fi trimişi ”super-pompieri”.

UPDATE 11.15 Oficialul japonez Yuko Edano a vorbit, în cadrul unei conferinţe de presă, despre explozia de la Fukushima, precizând că nu poate spune unde şi dacă a avut loc o explozie. În schimb, un specialist italian a declarat că este cel mai mare dezastru nuclear după cel de la Cernobâl.

“Dacă nu vor reuşi să ţină sub control situaţia va fi cel mai mare dezatru nuclear. Însă eu am încredere în experţii japonezi” a declarat Vajda Borbala.

UPDATE 11:20. Guvernul japonez a confirmat explozia de la centrala nucleară Fukushima. Executivul nipon a extins suprafaţa prevăzută pentru evacuări la 10 km în jurul centralei, precizând că echipele de intervenţie fac pregătirile necesare pentru izolarea zonei.

Totodată, guvernul de la Tokyo a ordonat evacuarea a mai multor zone de coastă din cauză că replicile repetate ale cutremurului de vineri ar putea declanşa valuri tsunami de aproximativ doi metri înălţime.

Cantitatea de radiaţii absorbită într-o oră de o persoană în zona centralei nucleare japoneze Fukushima este egală cu limita de radiaţii maximă la care poate fi expusă o persoană într-un an, a anunţat, sâmbătă, agenţia Kyodo, citată de AFP. 

UPDATE 11:10. Televiziunea publică japoneză NHK le-a recomandat sâmbătă locuitorilor din zona centralelor nucleare de la Fukushima să închidă ferestrele şi să-şi etanşeizeze locuinţele, la scurt timp după o explozie produsă la una dintre centrale, relatează AFP. Explozia s-a produs în timpul unei replici a seismului care a zguduit, vineri, Japonia.

UPDATE 10:47. Acoperişul şi zidurile clădirii reactorului de la centrala nucleară Fukushima s-au prăbuşit, la scurt timp după ce în zonă a fost auzită o explozie, a anunţat televiziunea japoneză NHK, citată de AFP.

Deasupra centralei este vizibil un nor de fum alb, iar mai mulţi angajaţi au fost răniţi, conform presei japoneze.

Surse guvernamentale au declarat că explozia a avut loc sâmbătă, în jurul orei locale 16.00 (9.00, ora României), iar Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centralei, a precizat că explozia a avut loc după o replică seismică, aceasta determinând şi prăbuşirea clădirii.

O explozie a fost auzită, sâmbătă, la centrala nucleară japoneză Fukushima 1, iar deasupra zonei este vizibil un nor de fum alb, a anunţat agenţia niponă Jiji, citată de AFP.

Nivelul de radioactivitate în zonă este de 20 de ori mai mare decât cel normal, a precizat televiziunea japoneză NHK, adăugând că mai mulţi angajaţi au fost răniţi în urma incidentului.

12:03 20.000 de soldaţi au fost trimişi în zonele lovite de cutremur şi de tsunami. În Japonia riscul de tusnami nu a trecut; vorbindu-se de posibile valuri de trei metri. Evacuările continuă, sinistraţii au rămas fără hrană şi fără apă.

Japanese officials are cautioning that a nuclear meltdown may occur at the Fukushima Daiichi nuclear power plant near the town of Okuma. According to Japan’s Jiji Press, some of the reactor’s nuclear fuel rods were briefly exposed to the air after the reactor’s water levels dropped through evaporation.(…) If a meltdown takes place — essentially the core of the reactor overheating and damaging the fuel rods themselves — it would be the first since the Chernobyl disaster in 1986 and the Three Mile Island incident in 1979.

(…) At the moment, it would appear that Japanese authorities are still trying to contain the reaction inside the reactor. That indicates that the core has not completely melted and that the reaction has not yet gotten out of hand. However, the situation could quickly become uncontrollable and the added water being pumped into the reactor could rapidly evaporate if the temperatures rise too quickly to be cooled off.

Radioactivitate de 1.000 de ori peste valoarea normală a fost detectată sâmbătă dimineaţa în sala de control a reactorului 1 de la centrala nucleară Fukushima Nr.1 din nord-estul Japoniei, a anunţat agenţia Kyodo, care citează o comisie de securitate.

Premierul japonez, Naoto Kan, le-a cerut locuitorilor să părăsească zona din jurul centralei pe o rază de zece kilometri din cauza unui risc de scurgere radioactivă , potrivit agenţiei de presă Jiji, care citează Ministerul Industriei.

Centrala Fukushima Nr.1 este exploatată de compania Tokyo Electric Power (Tepco) şi alimentează parţial capitala. Aceasta este situată la aproximativ 250 de kilometri nord de Tokyo.

Televiziunea publică japoneză NHK a afirmat că nivelul de radioactivitate la exteriorul centralei, de opt mai mare decât valoarea normală, nu prezintă un pericol pentru sănătate, pentru moment.

Cutremurul care a afectat vineri nord-estul Japoniei a fost cel mai devastator înregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 8,9 potrivit institutului american de geofizică (USGS) şi 8,8 potrivit Agenţiei japoneze de meteorologie. Seismul s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, în nord-estul Japoniei.

Statele Unite ale Americii s-au oferit sa furnizeze agenti de racire pentru centrala nucleara japoneza afectata de cutremur, insa oficialii de la Tokyo au refuzat, se arata intr-un comunicat emis de Casa Alba si citat de Reuters.

Secretarul de stat american Hillary Clinton declarase anterior ca fortele aeriene americane stationate in Japonia au transportat deja agenti de racire la centrala nucleara de la Fukushima. Clinton fusese informata ca Japonia a cerut agentii de racire. In cele din urma, oficialii japonezi au anuntat ca nu mai au nevoie de ajutorul oferit de Statele Unite, insa Hillary Clinton nu a fost informata de schimbarea situatiei inainte de a face declaratia.

 

“Am inteles ca in cele din urma guvernul japonez se va ocupa de situatie pe cont propriu”, a declarat un alt oficial american, sub protectia anonimatului.

UPDATE 01:03 Hillary Clinton: “una dintre centrale este într-o situaţie foarte dificilă

Forţele aeriene americane au livrat produse de răcire centralei nucleare japoneze afectate de cutremurul puternic care s-a produs în largul Japoniei, a anunţat vineri secretarul american de Stat, Hillary Clinton, citată de AFP.

“Air Force tocmai au transportat un produs de răcire foarte important la una dintre centralele nucleare“, a declarat ea în cadrul unei reuniuni la Casa Albă.

Potrivit lui Clinton, “una dintre centrale este într-o situaţie foarte dificilă din cauza seismului şi a lipsei de mijloace de răcire”.

Clinton nu a precizat despre care dintre centrale este vorba. Dar, potrivit agenţiei Jiji, lichidul de răcire al instalaţiei nucleare nr.1 din Fukushima (nord-estul Japoniei) a scăzut la un nivel îngrijorător.

Radioactivitate de 1.000 de ori peste valoarea normală a fost detectată sâmbătă dimineaţa în sala de control a reactorului 1 de la centrala nucleară Fukushima Nr.1 din nord-estul Japoniei, a anunţat agenţia Kyodo, care citează o comisie de securitate, relatează AFP.

Premierul japonez, Naoto Kan, le-a cerut locuitorilor să părăsească zona din jurul centralei pe o rază de zece kilometri din cauza unui risc de scurgere radioactivă, potrivit agenţiei de presă Jiji, care citează Ministerul Industriei.

Centrala Fukushima Nr.1 este exploatată de compania Tokyo Electric Power (Tepco) şi alimentează parţial capitala. Aceasta este situată la aproximativ 250 de kilometri nord de Tokyo.

Televiziunea publică japoneză NHK a afirmat că nivelul de radioactivitate la exteriorul centralei, de opt mai mare decât valoarea normală, nu prezintă un pericol pentru sănătate, pentru moment.


Categorii

Alerte, Dezastre, calamitati, Fukushima (criza nucleara), Presa

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “Update: EXPLOZIE LA CENTRALA NUCLEARA DIN FUKUSHIMA. Agentia Stratfor si alti experti considera ca exista RISCUL REPETARII CATASTROFEI DE LA CERNOBAL

  1. Pingback: Război întru Cuvânt » MEMENTO MORI…
  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CUTREMUR CU MAGNITUDINEA DE 8,9 URMAT DE TSUNAMI DEVASTATOR IN JAPONIA
  3. Sa aveti pace in inima si metanierul in mana.

    Cred ca e momentul sa ne amintim si de vorba parintelui Cleopa:
    ,, Tata-i la carma” (vorbnd evidet de Tatal ceresc)

    Sa ne amintim si ca Sfanta Scriptura povesteste despra astfel de grozavii dar Domnul ne avertizeaza ca nu va fi sfarsitul.

    ,,Tine-ti mintea in iad si nu dezadajdui”

    Iertati,
    SINAXA
    ,,Lucrati cu intelepciune”

  4. http://www.theatlantic.com/infocus/2011/03/earthquake-in-japan/100022/

    http://www.stratfor.com/analysis/20110312-officials-claim-positive-signs-japanese-reactor

    It is too early to say, however, that a catastrophe has been averted. The nuclear safety agency said the Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), which operates the nuclear plant, had succeeded in relieving pressure, but confirmed that some of the nuclear fuel had melted and that further depressurizing was necessary to continue to contain the reactor heat and pressure. TEPCO claims it is continuing to pump sea water and boric acid into the reactor container in order to substitute for the failed cooling process. Edano estimated it would take five to 10 hours to fill the container and 10 days to complete the process of cooling.

    A number of questions remain. For instance, Edano claimed radiation levels were decreasing around the area, whereas the nuclear safety agency pointed to the fact that the release of steam to depressurize the reactor resulted in increased radiation levels. Other questions include the nature of the earlier explosion and whether it is true that the container was not damaged; whether radiation levels are as negligible as the government says; whether pressure in the reactor is indeed dropping; the sustainability of the cooling effort which is using batteries due to the lack of electricity; and the status of the Fukushima Daini reactors that were also reported to have had cooling malfunctions (water levels and radiation levels there last appeared to show no cause for worry). Thus while the official statements suggest some progress, potentially making this incident more similar to Three Mile Island than Chernobyl, nevertheless details are sparse and the situation remains precarious.

  5. Ce pot eu să zic eu despre Japonia, trecând peste sentimentalismele iubiriste și relativist-tolerante și judecând cu smerenie și trezvie totodată: un alt Babilon al mândriei, al idolatriei tehnologiei și al păcatelor, a căzut…
    1. Cataclismele sunt și ele sub pronia lui Dumnezeu, dar și oamenii le pot produce sau grăbi prin păcate (vezi potopul lui Noe, robiile poporului evreu ca mustrare spre îndreptare, etc) – de fapt Dumnezeu prin ele vrea să stopeze proliferarea păcatelor și îndreptarea oamenilor. Nu suntem convinși că toți oamenii de acolo sunt păcătoși, mai au și ei persoane și frumuseți admirabile. Dar nu avem nici certitudinea că existau pe acolo prin Japonia 5 drepți…
    2. Japonezii, ca educație și mentalitate colectivă, sunt obsedați de tehnologie, trăiesc de mici în virtualul iluziilor fabricate prin tehnologie, droguri și sex… Doar ați văzut, acum o lună, câți au mers la concertul unei holograme…
    3. Nu mai fac copiii, dar perversiunile sexuale sunt universale aproape… Desenele animate cele mai murdare și mai agresive ei le fac și-și cresc copiii cu ele, ba le mai și exportă pe întreg mapamondul…
    4. Dumnezeu vrea să-i trezească și pe ei din fanteziile vieții lor păcătoase și să-i aducă la realitate. Cineva trebuie să le explice pronia lui Dumnezeu cu ei. Dumnezeu să le trimită preoți și credincioși creștini ortodocși buni trăitori și misionari care să le vestească și lor Cuvântul Adevărului și al mântuirii!
    5. Dumnezeu vrea să ne trezim toți, din întreaga lume, de pe căile pierzării la pocăință și dreaptă credință. Avertismentele cu turnul Siloamului, cu potopul lui noe, cu Sodoma și Gomora, cu Tir și Sidon (Matei cap. 11, Luca cap.10), ca și mai acum 7 ani – Thailanda, sunt universal valabile.
    6. Dumnezeu vrea ca noi, creștinii ortodocși, cu durere și cu dragoste (nu cu mândria că noi suntem grădina Maicii Domnului, că nu suntem) să ne rugăm pentru ca și ei (ca niște frați risipitori și necunoscători) să se pocăiască și să-l cunoască pe Dumnezeu cel Viu, Biserica și lumea Lui.
    7. Solidaritatea este un exercițiu de comuniune, o expresie a umanității încă nedezbinate iremediabil… Dar, dacă nu este făcută în Duhul iubirii lui Hristos, al purtării crucii celor neputincioși, nu are nici temeiuri și nici efecte mântuitoare. ”Cine nu adună cu Mine risipește.” – spune Domnul Hristos (Matei 12, 30). Deci, dacă solidarizarea se face în numele unui umanism ateu, masonic sau de altă factură, la ordinul unora care încearcă să-i agațe, să-i antreneze și să-i încoloneze pe cât mai mulți în acțiunile lor (ca mai apoi, în numele ”unității” deja realizate, să-i bage și în alte activități ale sistemului: sărbători și colecte globale, ceremonii formale și manifestări informale – festivaluri, concursuri, etc.), chiar dacă este (sau mai precis, mai ales dacă este) la nivel global, această solidarizare nu este în Hristos, ci în duhul lui antihrist, nu este bună, ci păguboasă.
    8. Cu smerenie și blândețe, avem chemarea – obligația adică – să-i ajutăm mai ales pe semenii noștri de aproape, pe suferinzii noștri, dacă tot ne-am sensibilizat acum, văzând ce e pe la alții… Așa că, fraților, să nu mai stăm cu mâinile în sân, ci să ne rugăm și să-i ajutăm pe cei necăjiți și întristați cât mai avem ocazia, că altfel, tare mă tem că ni se vor înțepeni mâinile în nelucrare și lenevie și nu vom avea răspuns la Judecata Mântuitorului Hristos!

  6. Subscriu si eu la ce a spus Parintele Mihail , dar ce ma ingrijoreaza este ca in acel video am vazut o explozie cu suflu in interiorul centralei nucleare cea ce este foarte periculos . S-ar putea ca situatia sa fie mult mai grava decat se spune .

  7. Evident orice explozie are un suflu , dimensiunea suflului exploziei indica puterea explozivului atat in cantitate cat si ca tip . Privind din nou acel material video se observa ca suflul exploziei este cam de aproximativ o patrime din suprafata centralei nucleare vazuta de pe o parte . Astfel stand lucrurile cred ca explozia a fost foarte puternica si ma ales extrem de periculoasa , cea ce ma face sa cred ca reactorul nuclear este intr-o situatie destul de grava , poate chiar mai grava decat ne imaginam . Explozii de acest ordin sunt inadmisibile intr-o centrala nucleara .

  8. Japanese Government Confirms Meltdown

    Japan’s Nuclear and Industrial Safety Agency (NISA) said March 12 that the explosion at the Fukushima Daiichi No. 1 nuclear plant could only have been caused by a meltdown of the reactor core, Japanese daily Nikkei reported. This statement seemed somewhat at odds with Japanese Chief Cabinet Secretary Yukio Edano’s comments earlier March 12, in which he said “the walls of the building containing the reactor were destroyed, meaning that the metal container encasing the reactor did not explode.”

    Read more: Japanese Government Confirms Meltdown | STRATFOR
    http://www.stratfor.com/analysis/20110312-japanese-government-confirms-meltdown

  9. Cred ca presa se avanta ca de obicei, ce bine ii prinde un dezastru de felul asta, nu-i asa…ce este de fapt la acea centrala, ca e meltdown ca nu e nu stim exact.

  10. nu cred ca acea explozie a fost controlata din cauza existentei catorva raniti, nu cred ca au fost scurgeri foarte mari de radiatii, dar cred ca pericolul exista de a se produce o explozie mare…

  11. Eu care traiesc aici stiu mai putine decat voi se pare…:-).

  12. @ Paula:

    Deh, internetul asta….

  13. Cred ca trebuie asteptat nitel inainte de a trage orice concluzii. Inca nu exista informatii clare despre o explozie de proportii. Guvernul e si el bulversat. Presa precum vulturii mancatori de hoituri abia asteapta inca o tragedie…sunt sigura ca exagereaza orice informatie primita de oriunde.

    In Japonia (general vorbind) standardele de safety sunt mai stricte decat in alte parti si ceea ce pentru japonezi e pericol, pentru europeni nu ar fi…om trai si om vedea.

  14. @Paula:

    Sigur ca trebuie prudenta. Insa nu explozia e o problema neaparat, nu a fost de mare amploare. Problema tine de miezul reactorului, de acel continut care risca sa se prelinga din container. Riscul e real si recunoscut inclusiv de autoritati: http://www.gandul.info/news/special-japonia-premierul-este-cea-mai-grava-criza-dupa-cel-de-al-ii-lea-razboi-mondial-8058141

    Nu cred ca premierul are vreun interes in a agita in mod gratuit apele si opinia publica. Dar exista Dumnezeu la care putem striga pentru a nu se ajunge la situatii prea grave.

  15. Ca sa lamurim un pic lucrurile trebuie facute niste precizari. Mentionez ca nu sunt expert in fizica nucleara, nici in securitatea si siguranta facilitatilor nucleare insa am apelat la opiniile expertilor pentru a formula cateva concluzii cat de cat apropiate de realitatea situatiei din teren.

    1. nu exista pericolul unei catastrofe precum cea de la Cernobal. Centralele nucleare din Japonia sunt bazate pe tehnologii noi (racire cu apa – desi nu e vorba chiar de apa) si implementeaza sisteme de siguranta mai bine puse la punct.
    Chiar si o situatie extrema precum topirea miezului reactorului nu poate genera o explozie a reactorului nuclear ci un alt gen de catastrofa, limitata ca intindere si proportii; in speta materialul nuclear topit se scurge in fundatia special conceputa pentru acest gen de situatii extreme.

    2. desi e posibil sa aiba aceeasi cauza sau sa decurga unul din altul, cele doua evenimente trebuie tratate separat: topirea miezului reactorului este un eveniment, explozia survenita in camera de izolare este altul. Masurile se iau separat pentru fiecare eveniment chiar daca, repet, cauzele care le-au generat pot fi aceleasi.

    In speta, explozia nu a fost generata de topirea miezului in sine ci de acumularea de hidrogen si de presiunea in crestere in camera de izolare. De altfel, explozia in sine este un element de siguranta – camera de izolare de beton este ca o mantie peste camera de otel ce contine reactorul in sine. Peretii de beton, prin design, sunt construiti astfel incat sa se dezintegreze (de aici si explozia asumata oarecum, in caz de extrema urgenta) mai usor si sa elibereze presiunea; protejand astfel camera interioara de otel ce contine reactorul. Cu alte cuvinte, prin explozia mantiei externe se protejeaza mantia interna si materialul radioactiv este tinut izolat de exterior.
    Vaporii eliberati de explozia pe care ati vazut-o pe video contin particule radioactive insa acestea se dezintegreaza rapid in aer (intr-un timp foarte scurt, de ordinul secundelor daca am retinut bine) si nu pun in pericol mediul inconjurator.

    Este posibil ca totusi mantia interioara sa fi suferit mici fisuri intrucat s-a detectat cesiu in mediul inconjurator si cred ca aici este pericolul cel mare sesizat de catre autoritatile japoneze. De unde si masurile luate (echipe de medici la fata locului, examinarea si tratarea celor iradiati, extinderea zonei de excludere din jurul centralei).

    As nota ca, in opinia mea, japonezii s-au miscat extrem de rapid si coordonat avand in vedere magnitudinea dezastrului cu care se confrunta la nivel national peste care s-a suprapus si problema secundara a centralelor atomice. Se vede ca sunt antrenati, mai calmi de felul lor decat panicarzii de tip european care traiesc asteptand excitatii de acest gen (se vede lejer diferenta si intre rapoartele facute de oranizatiile media, de altfel). Dar ei nu au ce astepta pentru ca le traiesc destul de des asa ca ii ca si diferenta dintre unu care citeste despre cutremure si unul care le traieste zgaltaiala constant.

    Unii experti subliniau ca daca un eveniment major nu se produce in primele 24/48 de ore de la inceperea procesului de topire a unor elemente din miezul reactorului atunci situatia are foarte mari sanse sa fie tinuta sub control si in cele din urma sa aiba parte de un final fara probleme grave. Insa, tot acestia subliniau ca tot procesul este de durata, nu se rezolva in 2-3 zile ci in timpi de ordinul saptamanilor.

    Daca nu mai au parte de surprize neplacute la alte reactoare sau de evenimente catastrofale la cele cu probleme si daca nu vor avea probleme suplimentare generate de vreo replica mai dura a cutremurului ce a avut loc atunci exista, dupa parerea mea de nespecialist, mari sanse sa nu aiba parte de evenimente extreme in ceea ce priveste centralele nucleare.

  16. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Situatie critica, cu risc de explozie si contaminare radioactiva la 2 CENTRALE NUCLEARE din Japonia. 19 oameni iradiati. Peste 10.000 de victime dupa tsunami. PREMIERUL NIPON: ESTE CEA MAI GRAVA CRIZA DUPA CEL DE-AL II-LEA RA
  17. Pingback: Razboi întru Cuvânt » UPDATE – Tabloul situatiei prezente, cronologia si bilantul provizoriu al lantului de calamitati din Japonia
  18. Pingback: PENTRU STRAPUNGEREA INIMII IMPIETRITE. Imaginile tragediei din Japonia (cutremur + tsunami) - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare