STARE DE URGENTA – mai multe explozii si inceput de contaminare radioactiva la 2 CENTRALE NUCLEARE din Japonia. Cel putin 37 oameni iradiati. CATASTROFA UMANITARA

13-03-2011 19 minute Sublinieri

Peste 10.000 de victime prezumate, dupa tsunami. Zeci de mii de sinistrati, milioane de japonezi fara curent si fara apa. Energia electrica va fi rationalizata, pentru prima data in istoria Japoniei

PREMIERUL NIPON: ESTE CEA MAI GRAVA CRIZA DUPA CEL DE-AL II-LEA RAZBOI MONDIAL

15.15 Purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Yukio Edano: Şansele ca miezul nuclear al reactoarelor să se topească sunt “foarte mari”

  • Antena3: Japonia, sub alertă nucleară. 5.000 de morţi, ultimul bilanţ al seismului
  • Update 17.10 – Nivelul apei în reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima 1 a scăzut din nou, ceea ce împiedică răcirea barelor de combustibil, informează AFP. În cazul în care barele de combustibil nu sunt răcite, ele riscă să fisioneze şi să avarieze miezul reactorului.

    Update 16.15 – Ministerul Afacerilor Externe îi avertizează pe români să evite deplasările în Japonia din cauza factorilor de risc existenţi. MAE a emis o avertizare în care menţionează pericolul unor replici seismice puternice dar şi riscul nuclear de la centrala Fukushima. Între timp, guvernul japonez a declarat că o explozie majoră la centrala atomică este improbabilă, dar la reactorul 2 este sistemul de răcire este în continuare nefuncţional.

    Update 15.10 – Ultimul bilanţ al cutremurului din Japonia indică 5.000 de persoane decedate.

  • Hotnews:

Presa nipona: Nivelul apei la reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima a fost crescut la aproximativ 2 metri, dupa ce scazuse periculos / Guvernul japonez: Nivelul radiatiilor in zona centralei este suportabil pentru oameni

ULTIMA ORA Portavionul american Ronald Reagan si celelalte vase din Flota a Saptea a SUA se indeparteaza de zona Fukushima din cauza radiatiilor

Flota a Saptea americana a anuntat ca isi indeparteaza navele (printre care si portavionul Ronald Reagan) din zona unde se afla centrala nucleara Fukushima, potrivit unui comunicat oficial preluat de agentiile de presa internationale. Motivul este detectarea unor radiatii in atmosfera. Sursa radiatiilor este norul radioactiv de la centrala nucleara.

Portavionul Ronald Reagan se afla la aproximativ 160 kilometri nord-est de centrala nucleara cand 17 membri ai echipajului au fost detectati ca prezentand un nivel scazut de radioactivitate. Potrivit comunicatului oficial, aceasta a fost indepartataprin spalarea cu apa si sapun”.

Potrivit New York Times, membrii echipajului ar fi fost supusi, timp de o ora, unor radiatii echivalente unei luni de zile, au declarat oficiali guvernamentali americani.

Oficialii au afirmat ca elicopterele americane, care au efectuat misiuni de zbor la cativa zeci de km de reactoarele distruse, au fost invaluite de particule radioactive, care au trebuit spalate si indepartate.

Nu exista semne ca vreunul dintre militarii americani ar fi prezentat efecte ale expunerii la radiatii.

Navele Flotei a Saptea sunt prezente in Japonia pentru a acorda asistenta umanitara si a ajuta la gasirea eventualilor supravietuitori ai cutremurului si ai tsunami-ului.

  • Gandul:

EXPLOZII la reactorul 3 al centralei Fukushima. Probleme la sistemul de răcire al reactorului 2. Cursă contracronometru pentru evitarea unui ACCIDENT NUCLEAR MAJOR în Japonia


Japonia era implică luni într-o cursă contracronometru pentru a evita un accident nuclear major în urma unor noi explozii la o centrală nucleară şi pentru a salva sute de sinistraţi în urma celui mai puternic cutremur din istoria sa, relatează AFP.Autorităţile încercau să limiteze impactul economic al catastrofei, care a redus în mod drastic aprovizionarea cu electricitate în regiunea Tokyo, unde locuiesc 35 de milioane de persoane şi unde companiile şi-au suspendat parţial producţia.

Două explozii s-au produs luni la prânz la nivelul clădirii care adăposteşte reactorul numărul 3 al centralei nucleare Fukushima 1, avariată în urma seismului.

Acoperişul clădirii a fost spulberat de explozie, dar incinta care adăposteşte reactorul a rezistat, a dat asigurări operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO). Posibilitatea unor scurgeri radioactive este “scăzută”, a adăugat Guvernul.

  • Adevarul:

VIDEO / FOTO AFP: Două explozii au avut loc la reactorul 3 de la Fukushima!

(…)

UPDATE 19.11 Experţii UE în securitate nucleară chemaţi de urgenţă la Bruxelles

UPDATE 18.36 OMS: Riscurile pentru sănătate în urma scurgerilor radioactive sunt minime

După scurgerile radioactive produse în centrale nucleare din Japonia, riscurile pentru sănătatea publică sunt minime, a anunţat Organizaţia Mondială pentru Sănătate (OMS).

UPDATE 18.21 Japonia cere ajutorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

Japonia a cerut Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică să trimită o echipă de experţi pentru a o ajuta în actuala criză nucleară, a anunţat şeful AIEA, Yukiya Amano.

UPDATE 18.00 Nivelul radiaţiilor detectate luni la uzina nucleară Fukushima este de două ori mai mare decât maximul înregistrat până acum, anunţă operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco).

UPDATE 17.39 Peste 100.000 de oameni au fost evacuaţi din locuinţe pe o rază de 20 de kilometri de Fukushima, potrivit BBC.

UPDATE 17.24 Barele de combustibil de la reactorul 2 sunt, din nou, total expuse

Temerile legate de o topire parţială la centrala nucleară Fukushima par să crească, informează Kyodo. Tehnicienii recurg la încercări disperate de a salva cele trei reactoare ale centralei Fukushima.

foto: guardian.co.uk

UPDATE 17.16 Specialiştii încearcă să răcească reactoarele cu ajutorul apei de mare, o soluţie pe care mulţi observatori o consideră ca ultimă soluţie.

UPDATE 17.00 Guvernul nipon nu crede că s-ar putea produce o nouă explozie

Purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon consideră că producerea unei explozii de amploare la Reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima 1 este improbabilă.

Deflagraţia care a avut loc la clădirea Reactoruilui 3 a afectat şi complexul Reactorului 2. Chiar dacă operatorul va proceda la depresurizări la Reactorul 2, hidrogenul generat se va scurge controlat, reducându-se riscul unei explozii de amploare.

După măsurilor luate, operatorul speră să stabilizeze situaţia, explică purtătorul de cuvânt Yukio Edano.

UPDATE 16.54 Structura reactorului de la Fukushima este mai puţin rezistentă la seisme

Masashi Goto, un inginer care a participat la proiectarea recipientului în care se află miezul reactorului de la centrala Fukushima, a spus că structura nu putea rezista seismelor sau unor tsunami.

Acesta a afirmat că cea mai mare temere a sa este că exploziile de la reactoarele 3 şi 1 ar fi avariat carcasa de oţel a recipientului, menită să oprească scurgerea de material radioactiv în atmosferă.

UPDATE 15.15 Şansele ca miezul nuclear al reactoarelor să se topească sunt “foarte mari”

Conform purtătorului de cuvânt al Guvernului japonez, Yukio Edano, există o “probabilitate foarte mare” ca miezul nuclear al celor trei reactoare defecte de la centrala Fukushima I să se topească”, transmite Kyodo.

Topirea miezului nuclear al unui reactor este considerat un accident grav, pentru că poate elibera materiale radioactive în atmosferă.

UPDATE 14.20 Apa în reactorul nr. 2 a recâştigat un nivel de 2 metri

Fără sistemul de răcire, temperaturile pot ajunge la sute de grade Celsius, ducând la topire.

UPDATE 13.45 O nouă explozie ar putea avea loc la reactorul 2 al centralei Fukushima

Barele de combustibil ale reactorului nr. 2 al centralei nucleare Fukushima I sunt complet expuse,  după ce apa din sistemul de răcire s-a pierdut, posibil în urma evaporării, ceea care ridică temeri privind o nouă explozie.

UPDATE 12.30 Presa locală relatează că nivelul apei a scăzut atât de mult la reactorul numărul doi al centralei nucleare Fukushima, încât barele de combustibil sunt expuse parţial, ceea ce creşte riscul unei supraîncălziri.

UPDATE 11.10 Autorităţile japoneze spun că au reuşit să răcească două dintre cele cinci reactoare ale centralei Fukushima şi depun, în continuare, eforturi pentru răcirea celorlalte.

UPDATE 10.40 O nouă alertă de tsunami a fost emisă luni dimineaţa. Se aşteaptă valuri de 3 metri pe coastele nord-estice, în prefectura Fukushima, a anunţat presa niponă. Mai multe detalii aici.

UPDATE 10.29 În urma detectării unui nivel scăzut de contaminare radioactivă în aer şi pe aeronavele sale din zonă, flota a şaptea a forţelor navale americane şi-a îndepărtat navele şi avioanele de centrala nucleară Fukushima Daiichi, a anunţat armata americană, informează CNN.

Membrii echipajului au fost expuşi într-o oră la cantitatea normală de radiaţii pentru o lună, potrivit oficialilor americani. Mai multe detalii AICI.

UPDATE 10.17 Un om de afaceri german, citat de BBC, susţine că unele firme străine au început să îşi repatrieze personalul pentru că nu au încredere în ceea ce spun autorităţile japoneze.

Guvernul japonez insistă că nivelul radiaţiilor din ţară se menţine la un nivel sigur.

UPDATE 10.0011 persoane au fost rănite în urma ultimei explozii produse la reactorul numărul 3 al centralai Fukushima 1, a confirmat Guvernul japonez, potrivit BBC.

UPDATE 09.25 Un rezervor de combustibil de la termocentrala Tohoku, din prefectura Fukushima, a explodat, potrivit agenţiei Kyodo.

(…)

UPDATE 06:05 Camera de control centrală a Reactorului 3 a rămas intactă, potrivit guvernului japonez.

UPDATE 05:45 6 persoane au fost rănite şi alte 7 date dispărute în urma exploziilor de la Reactorul 3 de la Fukushima.

UPDATE 04:55 Purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez a declarat că se continuă să se pompeze apă la Reactorul 3, adăugând că nu au existat scurgeri de radiaţii majore. Administratorii reactorului confirmă că acesta a rezistat exploziei. Acumularea de hidrogen poate fi o posibilă cauză a exploziei. Experţii spun că un dezastru ca cel de la Cernobîl din 1980 nu este posibil deoarece reactoarele sunt construite având un nivel de siguranţă mult mai ridicat.

UPDATE 04:00 STARE DE URGENŢĂ: două explozii la Reactorul 3 de la Fukushima. Peretele unei clădiri s-a prăbuşit din cauza exploziei. Guvernatorul capitalei a cerut de urgenţă să se măsoare nivelul de radioactivitate. Peste 600 de oameni încă locuiesc la aprope 20 de kilometri de reactor

UPDATE 03:00 Pomparea apei de mare în reactoarele nucleare afectate din Japonia ar trebui să-i scape pe niponi de la o catastrofă, dar condiţiile încă sunt incerte pentru a declara starea de urgenţă încheiată. Potrivit oamenilor de ştiinţă, este pentru prima dată în istoria industriei, de 57 de ani, când apa de mare a fost folosită în acest fel. Este un semn, cât de aproape este Japonia de a face faţă unui dezastru nuclear.

UPDATE 01:20 Nivelul de radiaţii a trecut iar de limitele legale la centrala nucleară Fukushima 1, potrivit agenţiei Kyodo. (…)

Aproape 600.000 de evacuaţi în Arhipelagul Nipon

VIDEO 2.000 de cadavre au fost descoperite pe coastele lovite de tsunami ale Japoniei

Cutremur Japonia – transmisiune LIVE

  • Hotnews:

ULTIMA ORA Nivelul de radiatii de la centrala nucleara Fukushima 1 a depasit din nou limita legala/ Premierul japonez: Situatia se mentine ingrijoratoare

UPDATE Doua explozii au avut loc la Fukushima 1, dupa un nou cutremur cu magnitudinea de 6.2 in Japonia. Autoritatile au emis alerta de tsunami pentru coasta de nord-est

Un nou cutremur cu magnitudinea de 6.2 potrivit Institutului american de Geofizica (USGS) s-a produs in Japonia, luni, la scurt timp dupa ora 10:00, ora locala, la mai putin de trei zile de la seismul de 8.9, informeaza AFP.

Epicentrul acestui nou cutremur puternic resimtit in Tokyo este situat la 18 km sub Pacific, la 150 km nord-est de Tokyo.

Update 5 Posibilitatea de scurgeri radioactive semnificative este “slaba”, dupa exploziile de hidrogen care a avut loc la reactorul 3 de la Fukushima (Nord-Est), a declarat purtatorul de cuvant al guvernului japonez, Yukio Edano .

Update 4 Nivelul marii a scazut cu cinci metri, confirmand sosirea iminenta a unui tsunami, potrivit televiziunii NHK, citata de AFP.

Update 3 Doua explozii de hidrogen au avut loc luni la Unitatea 3 a centralei nucleare de la Fukushima 1, potrivit operatorului Tokyo Electric Power (TEPCO), citat de AFP.

Update 2
Autoritatile nipone au emis o alerta de tsunami pentru aceeasi regiune devastata de cutremurul masiv de vineri, potrivit Reuters. Oficialii sustin ca valurile ar putea avea o inaltime de trei metri si au emis o alerta pentru coasta de nord-est a tarii, puternic lovita de seismul de vineri, potrivit agentiei de stiri Kyodo.

Update 1 Nivelul de radiatii de la centrala nucleara Fukushima 1 a depasit din nou limita legala, informeaza agentia Kyodo News. Premierul japonez a declarat ca situatia de la centrala nucleara ramane, in continuare ingrijoratoare, insa “autoritatile fac tot posibilul pentru a preveni inrautatirea ei”.

Sistemul de racire al centralei, situata 240 km nord de Tokyo, a fost afectata de cutremurul masiv de vineri si tsunami, fortand operatorul sa elibereze abur radioactiv, pentru a reduce presiunea din interiorul reactorului. Nivelul radiatiilor nu se cunoaste exactat, a spus un purtator de cuvant TEPCO, operatorul centralei, citat de Reuters.

Agentia meteorologica japoneza a avertizat duminica asupra existentei unui risc ridicat de aparitie a unor replici seismice cu magnitudine de 7 pana miercuri dimineata, evaluand aceasta probabilitate la 70%, relateaza AFP. “Exista un risc 70% sa apara o replica de magnitudine 7 sau peste” in urmatoarele trei zile, pana in data de 16 martie dimineata, a declarat directorul de previziuni seismice al Agentiei, Takashi Yokota. Dupa aceasta data, probabilitatea se reduce gradual, la 50% in perioada 16 – 18 martie. (…)


***


  • Antena3:

Japonezii au golit magazinele de teama unui nou cutremur

News Alert – Japonia, sub teroare nucleară, după noi explozii la centrala Fukushima 1

Update 15.10 – Ultimul bilanţ al cutremurului din Japonia indică 5.000 de persoane decedate.

Guvernul japonez: Miezul unui reactor de la centrala atomică a început să se topească. 37 persoane, iradiate

UPDATE 16:00. Stare de urgenţă nucleară decretată la a o a doua centrală nucleară, după cea de la Fukushima. Potrivit Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică, s-au înregistrat radiaţii peste nivelul de siguranţă la centrala nucleară Onagawa.

În urma topirii unui reactor al centralei Fukushima, 37 de persoane au fost iradiate şi în cazul altor 160 există suspiciuni.

80.000 de oameni vor fi evacuaţi din zonele centralelor atomice. Peste 450.000 de oameni au fost evacuaţi pe o rază de 20 de km în jurul centralei Fukushima.

UPDATE 12:20. Guvernul japonez a anunţat că miezul reactorului 3 de la centrala atomică de la Fukushima a început să se topească. Peste 210.000 de persoane au fost evacuate pe o rază de 20 km în jurul centralei nucleare.

19 persoane au fost iradiate şi urmează să intre la decontaminare. Potrivit AFP, este posibil ca la două dintre reactoarele centralei nucleare Fukushima să fi fost declanşate reacţii de fuziune [fisiune, probabil  – n.n.].

Guvernul japonez a avertizat duminică asupra riscurilor de producere a unei explozii la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, similară celei de sâmbătă, care a fost provocată de acumularea de hidrogen, relatează agenţia Kyodo, în pagina electronică.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, Yukio Edano, a adăugat însă că învelişul reactorului 3 poate rezista în cazul unei explozii, chiar dacă ar putea fi deformat.
El a precizat că nu sunt necesare noi evacuări în apropierea centralei, iar o eventuală explozie nu va pune în pericol populaţia din zonă.

Autorităţile nipone au luat măsuri pentru a preveni sau măcar a reduce efectele dezastrului.

Armata americană a anunţat că va furniza Japoniei agent de răcire pentru reactoarele cu probleme.

Analistii spun că în cazul unei explozii nucleare – efectele ar fi mult mai dezastruoase decât cele produse de cutremur şi tsunami la un loc.

Explozia produsă sâmbătă la aceeaşi centrală a determinat prăbuşirea clădirii care adăpostea reactorul 1, însă Guvernul a dat asigurări că învelişul acestuia nu a fost avariat.

Sistemele de răcire ale centralei Fukushima 1 – aflată la 250 de kilometri nord de Tokyo – au fost avariate în urma cutremurului violent de vineri, determinând supraîncălzirea a cel puţin două dintre reactoare. Autorităţile japoneze au evacuat populaţia pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei şi au recurs la măsuri excepţionale pentru reducerea presiunii acumulate la reactoare.

Nivelul radiaţiilor în zona centralei a depăşit duminică limita maximă admisă, după ce operatorul centralei, compania TEPCO, a eliberat în atmosferă vapori cu elemente radioactive, pentru a reduce presiunea în interiorul reactoarelor.

Seismul puternic şi tsunamiul care a urmat au distrus aproape tot în calea lor. Numărul victimelor creşte de la o oră la alta. Zeci de mii de oameni au rămas fără un acoperiş deasupra capului. Peste şase milioane de case au rămas fără electricitate şi aproximativ un milion de persoane nu au apă potabilă.
Mii de străini care se aflau în Japonia în momentul seismului au părăsit ţara în grabă.
Printre sinistraţi se află şi trei români, surprinşi de seism în oraşul Sendai, unul dintre grav afectate.

Starea de urgenta a fost declarata duminica intr-o a doua centrala nucleara afectata de cutremurul puternic care a lovit vineri Japonia. Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a anuntat ca s-a inregistrat un nivel ridicat de radioactivitate, relateaza AFP.

“Autoritatile japoneze au informat AIEA ca este stare de urgenta la centrala nucleara de la Onagawa, se arata intr-un comunicat al Agentiei.

Cele trei reactoare ale centralei nucleare Onagawa sunt tinute “sub control”, potrivit oficialilor japonezi, citati de AIEA.

Conform reglementarilor nipone, “alerta a fost declansata din cauza nivelului ridicat de radioactivitate, care depaseste limitele normale in zona centralei. Autoritatile incearca sa afle care este sursa radiatiilor”, explica AIEA.

Guvernul japonez a avertizat duminica asupra riscurilor de producere a unei explozii la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, similara celei de sambata, care a fost provocata de acumularea de hidrogen.

  • Gandul:

SPECIAL JAPONIA- Premierul: ESTE CEA MAI GRAVĂ CRIZĂ DUPĂ CEL DE-AL II-LEA RĂZBOI MONDIAL

UPDATE 13:43 Japonia se confruntă cu cea mai gravă criză după al II-lea Război Mondial – premier

Premierul Japoniei, Naoto Kan, a declarat că ţara sa se confruntă cu cea mai gravă criză după al II-lea Război Mondial, la două zile după seism şi tsunami, afirmând că situaţia la centrala nucleară Fukushima 1 rămâne gravă, relatează AFP.

Guvernul japonez consideră că este posibil ca la două dintre reactoarele centralei nucleare Fukushima 1 să fi fost declanşate procese de topire a miezului, după o serie de avarii provocate de cutremurul violent de vineri.

“Credem că este foarte probabil să se fi declanşat o topire a miezului”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano. “Nu putem verifica ce se întâmplă în miezul reactorului, dar luăm măsuri plecând de la această ipoteză”, a adăugat el, referindu-se la reactoarele 1 şi 3 de la centrala nucleară, unde presiunea a crescut semnificativ din cauza unor disfuncţii ale sistemelor de răcire.

Centrala Fukushima 1 este situată la 250 de kilometri nord de Tokyo.

Reactorul 1 al centralei a înregistrat încă de sâmbătă o creştere a temperaturii, ceea ce a determinat autorităţile să deschidă vanele pentru a evacua excesul de vapori. O explozie produsă în incinta centralei a dus la prăbuşirea clădirii care adăpostea reactorul, însă Guvernul japonez a dat asigurări că învelişul acestuia nu a fost afectat.

Agenţia japoneză pentru securitate nucleară şi industrială a anunţat că accidentul este evaluat la nivelul 4 pe scara cu 7 gradaţii INES, care măsoară evenimentele nucleare şi radiologice. Nivelul 4 desemnează accidentele care nu implică riscuri importante în afara centralei.

Operatorul centralei, compania TEPCO, a anunţat că şi reactorul 3 înregistrează probleme similare. “La ora 5.30 (sâmbătă, 22.30, ora României), alimentarea cu apă a fost întreruptă, iar presiunea din interior a început să crească“, a afirmat un purtător de cuvânt al TEPCO, adăugând că “toate sistemele de menţinere a nivelului lichidului de răcire s-au blocat”.

Ulterior, nivelul lichidului de răcire a fost restabilit, a precizat el.

Compania a afirmat că, în urma avariilor provocate de cutremurul de vineri, în zona centralei a fost depăşită limita maximă legală a radioactivităţii, însă Guvernul japonez a precizat că situaţia poate fi controlată. “Dacă reducem (presiunea) aerului şi injectăm apă (pentru răcirea sistemului), putem controla situaţia”, a spus Edano.

“Vom urmări în continuare nivelul radioactivităţii (…) Substanţele radioactive eliberate până acum nu pot afecta în nici un caz starea de sănătate a populaţiei şi vrem ca oamenii să se simtă în siguranţă, a adăugat el.

Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro

COMENTARIU LIVE PE FACEBOOK, CORESPONDENTUL GÂNDUL ALINA BĂDĂLAN

12:26 Autorităţile japoneze: este posibil să se producă explozii la două centrale nucleare (CNN). La reactorul trei de la Fukushima tocmai s-a reînceput reintroducerea apei de mare. Nivelul radiaţiior nu s-a modificat, oamenii sunt evacuaţi în continuare.

Mesajul premierului japonez, Naoto Kan: “Suntem îngrijoraţi de lipsa hranei şi a combustibilului în zonele afectate (…). Vom depăşi criza! Sunt încrezător că poporul japonez poate să rămână unit!”. În acest moment, în zonele de coastă apa şi hrana sunt transportate cu greu, adaugă oficialii Japoniei.

UPDATE 12:22 Seismul din Japonia are un impact “considerabil” asupra economiei – guvern

Seismul din Japonia are un impact “considerabil” asupra economiei, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului nipon, citat de AFP.

“Cutremurul are un impact considerabil asupra activităţilor unui mare număr de sectoare economice”, a afirmat reprezentantul guvernului.

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 şi valuri tsunami au devastat regiuni din nord-estul Japoniei care au o contribuţie de 8% la Produsul Intern Brut (PIB).

Banca Japoniei a vărsat 55 de miliarde de yeni (480 de milioane de euro) mai multor instituţii de credit din zonele afectate pentru a sprijini economia locală.

Regiunea Kanto, care cuprinde şi capitala Tokyo, a fost de asemenea afectată. Aici, o rafinărie a companiei Cosmo Oil a fost distrusă parţial de un incendiu. Regiunea asigură 40% din PIB. Cu toate acestea, cea mai mare parte a infrastructurii şi locuinţelor din această zonă urbană strategică a rezistat.

Sectorul nuclear nipon, în schimb, se confruntă cu cea mai gravă criză din istorie după o explozie la unul din reactoarele centralei din prefectura Fukushima. O explozie ameninţă, de asemenea, un alt reactor al facilităţii nucleare, a menţionat purtătorul de cuvânt al executivului.

În total, 11 din 50 de reactoare au fost oprite din cauza cutremurului, iar autorităţile au cerut companiilor să diminueze consumul de energie electrică. Livrările de energie vor fi întrerupte prin rotaţie, iar în aceste condiţii multe companii îşi vor suspenda activitatea.

Principalii constructori auto niponi, Toyota, Nissan, Honda, Mitsubishi Motors şi Suzuki, au anunţat că luni vor suspenda producţia, în mai multe regiuni, nu doar în cele afectate de seism.

Bogdan Cojocaru, bogdan.cojocaru@mediafax.ro

UPDATE 12:41 Cel puţin 49 de ţări, inclusiv România, propun oferirea de asistenţă Japoniei – CNN

Cel puţin 49 de ţări, inclusiv România, au făcut propuneri pentru oferirea de asistenţă Japoniei după puternicul cutremur de vineri, urmat de un tsunami devastator, infomează CNN.

În afară de asistenţa oferită de comunitatea internaţională, Statele Unite au trimis câteva nave în largul Japoniei, echipe de căutare şi salvare, precum şi experţi în decontaminare.

În cursul zilei de duminică, portavionul american USS Ronald Reagan a sosit în largul coastelor nipone pentru a oferi ajutor echipelor de intervenţie japoneze. Încă zece nave militare americane şi numeroase elicoptere urmează să sosească în Japonia.

Tot duminică, Guvernul chinez a trimis o echipă de 15 experţi pentru a oferi consultanţă la coordonarea operaţiunilor de căutare a victimelor. De asemenea, Beijingul a trimis patru tone de echipamente şi materiale în zonele afectate de cutremur şi tsunami.

Marea Britanie a anunţat trimiterea unei echipe de 59 de specialişti în căutarea victimelor dezastrelor, doi câini de căutare şi o echipă medicală.

Şi Coreea de Sud a trimis o echipă specializată în căutarea victimelor.

Mihai Draghici, mihai.draghici@mediafax.ro

UPDATE 12:18 Presa japoneză critică dur guvernul pentru reacţia inadecvată după explozia de sâmbătă

Premierul japonez, Naoto Kan, este criticat dur de presa de la Tokyo, care consideră inadecvată reacţia guvernului după explozia de sâmbătă de la centrala nucleară Fukushima, relatează AFP.

“Felul în care au furnizat informaţii autorităţile ridică semne de întrebare, apreciază cotidianul Yomiuri.

Explozia a provocat prăbuşirea clădirii care adăpostea reactorul 1 al centralei, însă autorităţile au anunţat că învelişul acestuia nu a fost avariat. În zona centralei au avut loc scurgeri radioactive, dar Guvernul a afirmat că nu există riscul de producere a unei explozii nucleare.

Yomiuri reaminteşte însă că guvernul a oferit informaţii abia după cinci ore de la explozie, care a provocat îngrijorarea întregii populaţii locale. “E cam târziu, nu-i aşa?“, scrie ziarul japonez.

Cotidianul de centru-stânga Asahi Shimbun critică întârzierea cu care a fost luată decizia de extindere a zonei de evacuare din zona centralei nucleare. “Este dificil, însă guvernul trebuie să fie responsabil pentru securitatea populaţiei şi să ia în considerare cele mai grave scenarii”, afirmă ziarul japonez.

Premierul japonez a ordonat sâmbătă seara evacuarea locuitorilor pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei, făcând şi un apel la menţinerea calmului.

Mainichi a criticat şi atitudinea operatorului Tokyo Electric Power (TEPCO), în legătură cu măsurile insuficiente prevăzute pentru situaţii de criză.

Circa 100.000 de militari japonezi sunt mobilizaţi pentru operaţiuni de salvare după cutremurul de vineri, după ce Guvernul a decis dublarea efectivelor armatei implicate în misiuni de găsire a supravieţuitorilor, relatează AFP.

Ministrul Apărării, Toshimi Kitazawa, a declarat că premierul Naoto Kan a ordonat “dublarea la 100.000 a efectivelor Forţelor de autoapărare” pentru zonele afectate de cutremur şi de valurile seismice generate de acesta.

Catastrofa s-a soldat cu cel puţin 1.800 de morţi şi dispăruţi, conform unui bilanţ provizoriu realizat de AFP pe baza datelor poliţiei şi informaţiilor de presă.

Armata japoneză beneficiază de asistenţă din partea forţelor navale americane, care au trimis în regiune portavionul Ronald Reagan, ancorat începând de duminică în largul coastelor japoneze

MIEZUL UNUI ALT REACTOR A ÎNCEPUT SĂ SE TOPEASCĂ-
ÎN JAPONIA ESTE ALERTĂ NUCLEARĂ

UPDATE 10:46 Portavionul Ronald Reagan a ajuns în largul Japoniei, pentru a participa la operaţiuni de salvare

Portavionul american Ronald Reagan a ajuns duminică dimineaţă în largul Japoniei, unde va oferi asistenţă forţelor nipone în operaţiunile de salvare declanşate după cutremurul devastator de vineri, soldat cu 1.800 de morţi şi dispăruţi, relatează AFP.

“Ronald Reagan va continua operaţiunile în apropierea Japoniei, pentru a contribui mai eficient la operaţiunile de salvare ale Forţelor de autoapărare japoneze”, a anunţat Marina americană, într-un anunţ publicat pe pagina de Facebook.

Japonia a cerut autorizaţia de a folosi portavionul american pentru realimentarea elicopterelor şi a cerut ajutorul SUA pentru a transporta trupe în zonele sinistrate.

O echipă formată din 144 de experţi în operaţiuni de salvare ai agenţiei americane pentru asistenţă internaţională USAID urmează să ajungă duminică la Misawa, în nordul Japoniei, pentru a participa la operaţiuni de salvare terestre, a anunţat Ministerul japonez de Externe.

UPDATE 10:14 Autorităţile japoneze cer limitarea consumului de energie electrică

Oprirea mai multor reactoare nucleare, ca urmare a avariilor provocate de cutremurul de vineri din Japonia, riscă să genereze un deficit de energie electrică, a avertizat, duminică, ministrul nipon al Industriei, cerând limitarea consumului industrial, relatează AFP.

Guvernul a cerut utilizatorilor să îşi limiteze consumul de energie electrică, solicitând companiilor să reducă la minimum utilizarea de electricitate.

Cele zece reactoare ale centralelor Fukushima 1 şi 2, care alimentează şi regiunea capitalei nipone, au fost oprite imediat după producerea cutremurului.

Compania energetică Tokyo Electric Power (TEPCO) a cerut încă de sâmbătă consumatorilor individuali să reducă nivelul de utilizare a energiei, în condiţiile în care cererea ar putea depăşi capacitatea sa de producţie actuală.

Alexandra Fusoi, alexa@mediafax.ro

UPDATE 10:10 Poliţia japoneză afirmă că bilanţul cutremurului de vineri ar putea depăşi 10.000 de victime

Bilanţul cutremurului de vineri din Japonia ar putea depăşi 10.000 de victime, a apreciat, duminică, şeful poliţiei din prefectura Miyagi, citat de televiziune publică niponă NHK, relatează agenţia Kyodo, în pagina electronică.

Naoto Takeuchi, comandantul poliţiei din Miyagi, a declarat că “nu are nici o îndoială” că numărul victimelor va ajunge la 10.000 numai în prefectura aflată în nord-estul Japoniei.

Ultimele bilanţuri provizorii oficiale indică aproximativ 800 de decese confirmate în prefectura Miyagi şi în alte zone afectate de cutremur şi de valurile seismice generate de acesta.

Alexandra Fusoi, alexa@mediafax.ro

UPDATE 10:02 Cel puţin 200 de victime ale seismului de vineri, descoperite într-un oraş din nord-estul Japoniei

Poliţia japoneză a anunţat duminică descoperirea a peste 200 de victime în localitatea Higashimatsushima din prefectura Miyagi, afectată de valurile seismice generate de cutremurul devastator de vineri, relatează AFP.

“Am primit un raport preliminar, potrivit căruia în oraşul Higashimatsushima au fost găsite peste 200 de cadavre”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei naţionale, care a precizat că forţele de ordine locale au început operaţiuni de recuperare a trupurilor neînsufleţite.

Presa locală afirmă că autorităţile nu mai au informaţii nici despre câteva sute de locuitori ai unui cartier din oraş.

Conform unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor anunţate de poliţie şi presă, peste 3.000 de persoane au murit sau sunt date dispărute în urma catastrofei de vineri.

Agenţia Kyodo a afirmat că 1.167 de persoane sunt date dispărute în prefectura Fukushima, în timp ce poliţia a anunţat descoperirea a 200 – 300 de victime pe o plajă din Sendai şi a altor 300 – 400, în portul Rikuzentakata.

UPDATE 10:06 Japonia revizuieşte la 9 magnitudinea cutremurului de vineri

Agenţia meteorologică niponă a revizuit duminică magnitudinea cutremurului de vineri din Japonia, de la 8,9 la 9, informează agenţia Kyodo, în pagina electronică.

Agenţia, care a revizuit magnitudinea pe baza analizei datelor seismice, a precizat că intensitatea acestuia a fost echivalentă cu cea a cutremurului din 2004 din Sumatra.

Conform experţilor japonezi, care au afirmat că mişcarea distructivă de-a lungul faliei a durat cinci minute, numai patru cutremure înregistrate vreodată în lume au atins magnitudinea 9.

Cel mai puternic seism, cu magnitudinea 9.5, a avut loc în Chile în 1960 şi s-a soldat cu mai mult de 1.600 de victime, generând valuri seismice care au afectat şi Japonia, unde 142 de persoane şi-au pierdut viaţa. Cutremurul din 2004 din Sumatra a avut magnitudinea 9,1, iar valurile seismice generate au provocat moartea a peste 200.000 de persoane.

UPDATE 9:10 Reactorul 3 este în pericol

Guvernul japonez a avertizat duminică asupra riscurilor de producere a unei explozii la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima, similară celei de sâmbătă, care a fost provocată de acumularea de hidrogen, relatează agenţia Kyodo, în pagina electronică.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, Yukio Edano, a adăugat însă că învelişul reactorului 3 poate rezista în cazul unei explozii, chiar dacă ar putea fi deformat.

UPDATE 9:10 Cât de grav este accidentul de la centrala nucleară

Accidentul nuclear produs sâmbătă în Japonia este evaluat la gradul 4 pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice INES, cu şapte gradaţii, a anunţat Agenţia japoneză pentru securitate nucleară şi industrială, citată de AFP.

Gravitatea unui eveniment produs într-o uzină nucleară este evaluată cu valori cuprinse între 0, care indică absenţa oricărei anomalii, şi 7, care indică un accident major.

Nivelul 4 corespunde accidentelor care nu generează riscuri importante în afara centralei, conform documentelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Termenul “anomalie” este utilizat pentru evenimentele evaluate la nivelul 1, iar termenul “incident” este specific evenimentelor încadrate la nivelele 2 şi 3.

Un reprezentant al agenţiei nipone a precizat că un eveniment de nivelul 4 este cel mai grav înregistrat până în prezent în Japonia.

UPDATE 20:10 Operaţiuni de salvare de proporţii în Japonia

Japonia a mobilizat 50.000 de militari şi membri ai serviciilor de intervenţie pentru a acorda asistenţă supravieţuitorilor cutremurului devastator de vineri, urmat de un tsunami de proporţii, relatează AFP.

Forţele de Autoapărare japoneze sunt integral mobilizate, iar sute de nave, avioane şi vehicule militare se îndreaptă către zonele de nord-est, unde cutremurul şi valurile seismice s-au soldat cu peste 1.800 de morţi sau dispăruţi.

În Japonia încep să ajungă şi echipe internaţionale, multe dintre acestea fiind mobilizate şi după cutremurul din Noua Zeelandă, care a distrus parţial oraşul Christchurch.

Premierul japonez, Naoto Kan, a avertizat că primele zile ale operaţiunilor de salvare sunt esenţiale pentru supravieţuitori. “Am înţeles dimensiunile imense ale pagubelor produse de tsunami”, a spus el, după ce a inspectat, la bordul unui elicopter, zonele afectate de catastrofă.

“Zone rezidenţiale au fost complet distruse în multe regiuni de litoral, iar incendiile încă nu au fost stinse în unele locuri”, a spus el, în timpul unei reuniuni de urgenţă a guvernului.

Statele Unite, care staţionează aproape 50.000 de militari în Japonia, au trimis în regiune mai multe nave, inclusiv două portavioane, pentru a participa la operaţiunile de salvare.

ONU a anunţat că o echipă formată din şapte experţi specializaţi în activităţi de evaluare şi coordonare în caz de catastrofă va ajunge la faţa locului, pentru a ajuta autorităţile japoneze să coordoneze activitatea echipelor internaţionale.

Guvernul japonez a acceptat deja oferte de asistenţă din partea Australiei (72 de specialişti), Statelor Unite (200 de experţi), Coreei de Sud, Noii Zeelande, Germaniei, Singapore şi Mexicului (145 de experţi în total), în timp ce China şi Uniunea Euorpeană pregătesc alte oferte de sprijin, a precizat ONU. Franţa, Marea Britanie şi Elveţia au anunţat, la rândul lor, trimiterea de echipe de intervenţie specializate.

Prima zi a operaţiunilor de salvare a fost marcată de câteva succese – mai mulţi supravieţuitori au fost salvaţi de pe acoperişul unei şcoli elementare din Watari, iar 81 de pasageri ai unei nave date dispărute vineri au fost recuperaţi de elicopterele forţelor armate.

Însă tot sâmbătă au fost localizate între 300 şi 400 de victime în portul Rikuzentakata, practic distrus de tsunami, iar autorităţile au anunţat că nu au informaţii despre 9.500 de locuitori ai unui singur oraş.

În continuare, 5,6 milioane de locuinţe nu sunt alimentate cu energie electrică şi aproximativ un milion nu dispun de apă potabilă.

Forţele de Autoapărare au început intervenţiile în masă sâmbătă, cu 300 de avioane, 20 de distrugătoare şi alte tipuri de nave şi 25 de avioane de recunoaştere.

Forţele de poliţie din Tokyo şi Osaka, precum şi Ministerul Sănătăţii au trimis echipe medicale şi de intervenţie în zonele afectate de cutremur şi tsunami.

ONU a anunţat că şi organizaţia Telecoms sans Frontieres (TSF) a trimis în Japonia o echipă pentru a evalua necesarul în materie de telecomunicaţii şi a oferi un ajutor de urgenţă.

Alexandra Fusoi, alexa@mediafax.ro

Japonia: ORAŞUL CARE A FOST ŞTERS DE PE FAŢA PĂMÂNTULUI. Aproape 10.000 de oameni daţi dispăruţi după CUTREMURUL DE 9 GRADE şi TSUNAMI-UL care a urmat

Tsunamiul care a paralizat economia Japoniei va influenţa întreaga economie mondială

(…)  “Cel mai rău lucru, în cel mai rău moment”

“Nu ştiu încă severitatea pagubelor. Pe termen scurt, vom vedea o încetinire a activităţii economice.
Capitalul este distrus, oamenii nu vor putea lucra, livrarea de materii prime se va sista”, a declarat profesorul de economie Nouriel Roubini de la Universitatea din New York, intervievat de Bloomberg.

“Să nu uităm că va exista un plan de stimulare a economiei, dar Japonia are deja o datorie publică mare, o populaţie care îmbătrâneşte, astfel că seismul este cel mai rău lucru, în cel mai rău moment”, consideră profesorul.

“Regiunea Tohoku este una dintre zonele majore pentru producţia auto şi a altor bunuri japoneze, astfel că seismul ar putea afecta activitatea din acest sector”, a fost de părere economistul nipon Tohru Nishihama, de la Institutul Dai-ichi din Tokyo, citat de Bloomberg. “Este posibil să fie afectate şi preţurile alimentelor, pentru că agricultura este o altă ramură majoră a economiei din regiune”, a precizat expertul.

Efectele seismului se vor cunoaşte pe termen lung şi după reluarea activităţilor sistate temporar: lucrul în uzinele Toyota, Nissan şi Sony, curse de avion, de tren şi închiderea unor autostrăzi, sistarea activităţii portuare, precum şi a unor obiective industriale sensibile precum centrale atomoelectrice şi rafinării.

„Cernobâlul” în direct de Bogdan MUNTEANU

Dictoane precum “siguranţa este prioritatea numărul unu în industria nucleară” sau “Japonia are reguli stricte în materie de construcţii” au fost puse la îndoială în ultimele zile, iar comparaţia cu dezastrul de la Cernobâl nu a întârziat să apară. Atunci, panica s-a infiltrat, pe furiş, ca o molimă vicleană, din pricina blocajului informaţional care domnea în URSS.

Acum, bâjbâielile autorităţilor nipone, care s-au trezit cu circa 160 de persoane “posibil iradiate”, deşi anunţaseră că nu sunt riscuri, au putut fi urmărite în direct. La fel ca încercările “low tech” de a răci un reactor nuclear cu apă de mare şi bor.”Revoluţiile arabe” erau simple “spectacole”, dar Cernobâlul (Fukushima) “în direct” poate transforma telespectatorii în actori într-o tragedie planetară. Spectatorii globali nu pot împiedica cu nimic norii radioactivi în a se ridica din ţara unde, ironic, a început “era nucleară” a omenirii, la Hiroshima şi Nagasaki.

***

  • Realitatea.net:

200.000 de oameni, evacuaţi la Fukushima VEZI VIDEO

Potrivit televiziunii NHK, toţi cei care au fost iradiaţi vor fi supuşi unui procedeu special pentru decontaminare radioactivă. Unul dintre evacuaţi a povestit că nu ştie ce se întâmplă pentru că autorităţile îl transferă dintr-un adăpost în altul, fără să îi dea nicio explicaţie.

“Am fost uşurat când am aflat că plec de aici, dar sunt respins din adăposturi. Mi-a luat 12 ore să ajung aici, unde nu pot să rămân”, spune Yoshihiro Izumi.

Potrivit Reuters, Compania TEPCO care deţine trei centrale nucleare, printre care şi Fukushima 1 şi 2, are un trecut şubred. În 2002, preşedintele TEPCO a fost nevoit să-şi dea demisia împreună cu alţi patru directori executivi, din cauza presupusei falsificări a înregistrărilor de securitate a centralelor nucleare. Compania a fost suspectată în 29 de cazuri pentru falsificarea înregistrărilor de reparaţii la reactoarele nucleare. TEPCO este cea de-a patra mare companie de electricitate din lume şi deţine o treime din piaţa energiei electrice din Japonia.

Japonia: cozi la alimente, apă, benzină, pene de curent şi frig

Stocurile de alimente şi benzine sunt pe punctul de a fi epuizate în Sendai, cel mai apropiat oraş de epicentru. Cei care au supravieţuit cutremurului şi au ales să rămână în oraş au stat şi două ore la cozi în supermarketuri, potrivit CNN.

În plus, supravieţuitorii s-au confruntat în noaptea de sâmbătă spre duminică cu temperaturi scăzute. În aceste condiţii, ţări precum India şi Indonezia au trimis pături în arhipelagul nipon.

(…)  “Nici nu ştiu cât de mult au aşteptat pentru a lua benzină, în condiţiile în care la benzinării pompele sunt operate manual, pentru că nu este curent electric”, a scris un martor ocular pe site-ul CNN.

Şcolile şi spitalele din Sendai s-au transformat în adăposturi, iar voluntari împart sticle de apă.

La Tokyo, situat la circa 320 de kilometri mai la sud, temerile privind pene de curent au determinat populaţia să încerce să cumpere cât mai multe lanterne. “Cred că seara trecută a fost ceva la ştiri despre o pană de curent, pentru că atunci când am mers, împreună cu prietenul meu, să încercăm să cumpărăm lanterne, stocurile erau epuizate peste tot”, a declara Jessica Tekawa, în vârstă de 26 de ani, pentru CNN.

Ea a precizat că nici apă nu se mai găseşte în magazine, după informaţii privind o posibilă contaminare a sistemului de distribuţie a apei.

Guvernul a anunţat că, începând de luni, alimentarea cu curent electric va fi întreruptă temporar în unele regiuni, inclusiv la Tokyo, pentru a economisi energie.

Arhipelagul nipon a fost afectat în continuare de replici seismice duminică, alimentând temerile populaţiei. Au fost multe replici, povesteşte Yasue Shumaker, din Sendai. “În ziua în care a avut loc (seismul, vineri – n.red.), au fost replici după replici, dar noaptea trecută a fost mai bine, însă încă mai au loc unele mari”, a adăugat ea.

Aceste replici alimentează anxietatea în rândul supravieţuitorilor. “Oamenii se întreabă dacă este posibil să fie o replică mai mare decât seismul iniţial. De fiecare dată când le simt, apare elementul fricii”, a explicat corespondentul CNN Gary Tuchman.

Cititi si:


Categorii

Dezastre, calamitati, Fukushima (criza nucleara), Presa, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “STARE DE URGENTA – mai multe explozii si inceput de contaminare radioactiva la 2 CENTRALE NUCLEARE din Japonia. Cel putin 37 oameni iradiati. CATASTROFA UMANITARA

  1. Pingback: Razboi întru Cuvânt » PENTRU STRAPUNGEREA INIMII IMPIETRITE. Imaginile tragediei din Japonia (cutremur + tsunami)
  2. http://www.hotnews.ro/stiri-international-8388424-activisti-ecologisti-seismul-din-japonia-fost-cauzat-incalzirea-globala-scepticii-sustin-insa-nu-exista-legatura-intre-schimbarile-climatice-cutremure.htm

    Cutremurul care s-a produs vineri in Japonia a fost cauzat de incalzirea globala, au declarat mai multi activisti ecologisti, citati de catre The Daily Caller. “Mama Natura ne-a dat din nou un semn ca trebuie sa combatem schimbarile climatice”, a afirmat Staffan Nilsson, presedintele European Economic and Social Committee, cerand solidaritate la nivel global pentru combaterea schimbarilor climatice. Scepticii sustin insa ca nu exista o legatura dovedita intre incalzirea globala si cutremure.

    “Unele insule (n.red. japoneze) afectate de incalzirea globala au fost lovite de cutremur. N-a venit nici acum timpul sa ne demonstram solidaritatea – cel putin solidaritatea in combaterea schimbarilor climatice si inclazirii globale, precum si in adaptarea la aceste probleme?”, a afirmat Nilsson.

    El a adaugat ca “Mama Natura ne-a dat din nou un semn ca ceea ce trebuie sa facem este sa fim solidari”.

    The Daily Caller a precizat ca activistii ecologisti au postat mii de mesaje pe Twitter in care cer ca tarile sa actioneze “in sfarsit” impotriva incalzirii globale.

    Iata cateva dintre aceste mesaje, intr-o compilatie realizata de Competitive Enterprise Institute:

    * AliceTMBFan: “2 ore de geografie despre Japonia m-au facut sa ma intreb… poate ca incalzirea globala este mult mai serioasa decat am crezut noi”
    * Arbiterofwords: “Sunt ingrijorat ca seismul japonez, care se adauga altor dezastre naturale recente, este un semn ca am depasit punctul de unde nu mai exista intoarcere in ceea ce priveste incalzirea globala”
    * MrVikas: “Evenimente precum seismul si tsunamiul din Japonia TREBUIE sa mentina schimbarea climatica in prim-planul gandirii politice
    * Tayyclayy: “Un seism cu magnitudinea de 8.9 grade a lovit Japonia… Si unii mai afirma ca schimbarile climatice nu sunt adevarate?!”
    * DanFranklin: “N-am crezut niciodata cu adevarat in toata aceasta discutie despre incalzirea globala, insa, dupa seismul din Noua Zeelanda si cel din Japonia, poate ca noi am ruinat globul”

    The Daily Caller il citeaza pe Tom Borelli de la Free Enterprise Project care contrazice opiniile ecologistilor: “Alarmistii incalzirii globale vor exploata orice dezastru natural pentru a-si promova agenda… Prima data e vorba de incalzirea globala, apoi e vorba de schimbarile climatice, acum vorbim probabil de instabilitatea tectonica – fara indoiala, toate cauzate de om”.

    La randul sau, Dan Weiss, Director of Climate Strategy in cadrul Center for American Progress, si-a exprimat si el scepticismul pe marginea unei legaturi intre incalzirea globala si seismul din Japonia: “Nu sunt om de stiintam, insa n-am auzit niciodata de o legatura intre incalzirea globala si cutremure”.

  3. Oamenii acestia (ecologisti ceia) sunt cam inselati de draci cu “mama natura”.
    Noi prin Sfanta Scriptura nu auzim de vreo “mama natura” ci de Dumnezeu care e Tatal nostru.
    Normal nu strici natura aiurea,adica o tii pe calea de mijloc,nici distrugerea naturii,nici idolatrizarea ei.
    Asta (cutremurul) e lucrarea dracilor condusi de Satan,care erau nemultumiti ca in Japonia nu e coruptie,lumea respecta munca si se respecta intre dansii,etc.
    S-or fi imputinat si rugatorii pentru lume de traiesc pe acest Pamant (sunt foarte multi in Imparatia Cerurilor in frunte cu Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu) da se pare ca e nevoie de rugatori pentru lume si care sa traiasca pe acest Pamant ,ca sa nu poata dracii sa incerce sa faca aci un al doilea Iad.
    Acu ceva vreme (cateva luni) parintele Petroniu a trecut de pe pamant in Imparatia Cerurilor,un rugator pentru lume mai putin pe Pamant,un rugator pentru lume mai mult in Imparatia cerurilor.
    Eu vad ca dracii sunt cam dezlantuiti in lucrarile lor prin Japonia dar si prin alte locuri in lume (cum e acum in Libia).

  4. Iata aci o istorioara din Patericul egiptean care da o alta privire asupra dezastrelor “naturale”:
    http://www.sfaturiortodoxe.ro/pateric/6.htm,cea cu numarul 12:
    “12) Un frate oarecare din Tebaida ne spunea noua, zicand : eu, fratilor am fost feciorul unui jertfitor idolesc. Deci, cand eram copil, il vedeam pe tatal meu de multe ori seara si dimineata mergand in capiste, inchinandu-se si tamaind idolii. Odata am mers si eu dupa tatal meu in taina, nestiindu-ma el, ca sa-l vad ce face, daca merge in capiste si cum se inchina. Iar daca am mers si am intrat in capiste, l-am vazut pe satana sezand ca un imparat pe un scaun imparatesc si toti ostasii lui stand inaintea sa. Si a venit unul din draci si i s-a inchinat. Iar el l-a intrebat, zicand : de unde vii si ce ai facut ? Raspuns-a dracul si a zis, iata in cutare parte am fost si am ridicat sfada, razboi mare si multa varsare de sange am facut intre oameni si am venit sa-ti spun. Zis-a lui satana : in cate zile ai facut acestea ? Raspuns-a dracul : in treizeci de zile. Maniindu-se a poruncit si l-a batut pe el, zicand : numai aceasta slujba mi-ai facut in atatea zile ? Apoi a venit altul, inchinindu-i-se iar el l-a intrebat si pe acela, zicand : de unde ai venit ? Raspuns-a : am fost pe mare si am ridicat furtuna asupra unei corabii cu multime de oameni si s-au inecat toti si am venit sa-ti spun. Apoi l-a intrebat, zicand : in cate zile ai facut aceasta ? Raspuns-a : in douazeci de zile. Si a poruncit de l-au batut si pe el, zicand : pentru ce numai asa putin lucru si asa putina slujba mi-ai facut in atatea zile ? Iata si al treilea a venit si i s-a inchinat. Atunci l-a intrebat si pe el : de unde ai venit ? Iar acela a raspuns zicand : in aceasta cetate s-a facut o nunta. Si am pornt sfada si razboi mare intre nuntasi, intre mire si mireasa si multa varsare de sange am facut si am venit sa-ti spun. Si l-a intrebat pe dansul, zicand : in cate zile ai facut aceasta ? Si a zis : in cinci zile. Si a poruncit ca sa-l bata si pe acela, zicand : pentru ce in cinci zile numai atata slujba si lucru mi-ai facut ? Dupa aceasta a venit altul si i s-a inchinat. Si l-a intrebat si pe acela, zicand : dar tu de unde ai venit ? Raspuns-a acela, zicand : eu, stapane, patruzeci de ani sunt de cand pururea ma lupt cu un calugar sihastru in pustie, iar in aceasta noapte l-am impins si l-am aruncat in curvie. Satana auzind aceasta, s-a sculat si l-a sarutat si luand cununa care era pe capul lui, a pus-o pe capul aceluia. Si l-a pus pe scaun aproape de dansul, zicand : cu adevarat, bun lucru si placuta slujba mi-ai facut, vrednic esti de cinstea mea ca ai facut o biruinta ca aceasta. Acestea eu vazandu-le cu ochii mei si cu urechile mele auzindu-le, am cunoscut ca mare este cinul calugaresc. Si asa, lasand lumea, am venit in pustie, povatuindu-ma Domnul Dumnezeu la calea mantuirii.”

  5. @Mihailt

    Dracii nu-s de capul lor si nu putem da vina mereu pe ei… Explicatii pentru prapadul din Japonia au fost date de PF Teofan si de Parintele Mihail. Mie acestea imi sunt de ajuns ca sa ma trezesc din adormire/amorteala….ca tare ne-am indepartat de Dumnezeu.

    Explicatiile cu “mama natura” care s-a suparat pe noi….daca n-ar fi nenorocirile astea mi-ar starni rasul…acum nu-mi starnesc decat groaza; groaza ca oamenii nu inteleg de fapt nici in ceasul al 13-lea de ce li se intampla toate acestea.

    Maica Domnului cu noi cu toti.

  6. Eu nu prea inteleg exact ce zice IPS Teofan acolo,da nu mi se pare ca zice ca Dumnezeu a lucrat acelea in creatie.
    Dracii daca Dumnezeu nu ii impiedica sa lucreze chiar pot sa lucreze diverse dezastre.
    A se vedea un pic mai mult la Dogmatica Sfantului Ioan Damaschinul despre anumite evenimente din VT:
    “”
    De unde se cam intelege ca nu Dumnezeu a lucrat acelea.
    Sfanta Scriptura zice parintele Cleopa e o mare fara fund,iar VT e foarte greu de inteles.

    Insa vis-a-vis de Japonia am cam intrat la idei vazand ce aproape a fost cutremurul de orasul Tokyo acum vad ca zice la noapte vremea se va raci in Tokyo.
    Pe Dumnezeu putem sa il “vedem” atotprezent in Japonia,cum altfel ar fi putut sa fie numai 2000 de morti la asemenea cataclism?
    Cutremurul a durat cam 5 minute,a fost de 250 de ori mai puternic ca cel din 1977 din Romania.
    Accelaratia maxima a fost de 0.35g (g=9.8m/s2) adica vreo 3 metri pe secunda,e foarte mult.
    (scara Richter e exponentiala,nu liniara).
    Apoi iar vedem pe preabunul Dumnezeu in valul imens de solidaritate care s-a declansat pentru a ajuta pe cei din Japonia,cine le da acelora bunavointa pentru fratii lor,daca nu Dumnezeu Iisus Hristos?

    Eu nu inteleg Dumnezeu lasa sa fie omorati aceia asa grele evenimente peste Japonia ca sa “ne despietrim” inimile noi,adica mantuirea noastra e mai importanta ca acei oameni?Nu sunt si aceia tot oameni,creati tot de Dumnezeu dupa chipul Sau?
    Noi suntem fii favoriti ai lui Dumnezeu iar aceia sunt lepadati de Dumnezeu?
    Departe de Dumnezeu aceasta,parerea mea.

    Cine stie de ce s-a intamplat acolo cine a lucrat etc.

  7. A am uitat citatul de la Dogmatica Sfantului Ioan Damaschinul:
    “Nu duce cu forţa spre virtute, nici nu acoperă cu pamânt414, nici nu arde cu foc415 si nici nu porunceşte să fie loviţi cu pietre cei păcătoşi416, ci convinge, prin blândete si îndelungă răbdare, ca oamenii să aleagă virtutea, să lupte prin necazuri pentru ea si să se bucure de roadele ei. Altă dată cei care păcătuiau erau pedepsiţi, dar stăruiau mai departe în păcat şi păcatul le era socotit ca Dumnezeu; acum, însă, oamenii aleg pentru credinţă si virtute asupriri, torturări si moarte.”
    Iar notele de acolo sunt :
    414 Numeri XVI, 31-33; Deuteronom XI, 6.
    415 Numeri XVI, 35.
    416 Iisus Navi VII, 25.

  8. As dori sa ajut sinistratii din japonia, stiu ca se aduna ceva echipe pentru aceasta deplasare si as dori sa aflu care sunt criteriile de acceptare si unde ma pot adresa.
    mail: mavr_md@yahoo.com

  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CARE SUNT EFECTELE SI CE E DE FACUT IN CAZ DE IRADIERE NUCLEARA? Cum se topeste miezul unui reactor?
  10. @Mihailt

    Dracii ne imping la pacate, ne trimit ganduri rele, incearca sa ne opreasca de la rugaciune si lucreaza asupra noastra atata cat ii lasa Dumnezeu in functie de masura fiecaruia din noi.
    Faptul ca facem pacatele, faptul ca ascultam la gandurile trimise de ei, asta este alegerea noastra. Iar daca si mai mult, in cazurile in care facem noi cele rele pentru ca altceva nu stim (paganii sau crestinii care au uitat de Dumnezeu), dracii nici nu au de lucru, sunt in vacanta caci ne ducem noi insine in iad. Dupa cum bine stim ca ei nu stau pe la carciumi ci pe langa manastirile cu rugatori placuti lui Dumnezeu, caci cei din carciumi sunt ai lor, cu cei din manastire au ei de furca.
    Cam asta este rolul lor…descris de altfel de sfintii parinti foarte in detaliu.

    Cataclismele naturale ce se petrec, sunt pentru ca firea intreaga nu ne mai suporta. Omul care este facut dupa chipul si asemanarea Creatorului sau, are o mare influenta asupra firii si aici PF Teofan explica clar:

    ………

    “Ceea ce însă nu se mărturisește îndeajuns este adevărul că tot ce se petrece în natură este o extindere a ceea ce se află în inima omului. O analiză atentă și responsabilă a istoriei omenirii arată faptul că sfințenia sau păcatul din om antrenează întreaga creație, influențând-o în bine sau în rău.

    Viața curată a omului aduce bucurie și se revarsă ca un har de binecuvântare asupra universului. Atunci când omul își umple viața de Dumnezeu, zidirea, în totalitatea ei, primește lumină și slujește omului fără rezerve. Se explică astfel de ce ramurile copacilor se înclină la trecerea unui sfânt, de ce otrăvurile devin nevătămătoare pentru un om cu viață sfântă (Luca 10, 19) și de ce animalele încetează de a mai fi sălbatice în apropierea unui om pacificat lăuntric. Acest adevăr, transpus la nivelul unui popor întreg sau al societății umane în general, are drept consecință manifestarea naturii în mod pașnic, fără convulsii.

    Dimpotrivă, generalizarea păcatului prelungește răul în interiorul creației și aceasta se manifestă, în consecință, la adresa omului prin cutremure, inundații, boli, secetă etc.”

    …………

    Faptul ca suntem iubitori de placeri, ne face sa exploatam natura intr-un mod nefiresc, azi luam mult mai mult decat avem nevoie. Si aici vine explicatia parintelui Mihail: tehnologia zeificata, se cade in extaz la un comcert tinut de o holograma. Te-ai gandit cate resurse naturale si ce consum de energie se face pentru organizarea unui astfel de concert?
    Pentru ce toate acestea, cui folosesc…caci dupa cum s-a vazut se duc toate pe “apa sambetei” la o adica si “nebune la noapte vor cere sufletul tau”.

    De ce japonezii si nu noi sau altii? caci de fapt cu totii am depasit orice limite de bun simt paganesc, nu mai zic crestinesc. Nu stim, Dumnezeu stie. Cine stie ce tehnologii urmau sa mai ia avant de acolo, la care noi sa ne inchinam pe loc.
    Si pe ei Dumnezeu ii iubeste, caci un suflet de om valoreaza mai mult decat lumea toata. De ce i-a luat pe unii dintre ei si pe altii nu?
    Stiind de la sfintii parinti ca Dumnezeu actioneaza in vederea mantuirii sufletelor, moartea si durerea pe care le vedem acum sunt spre folosul lor si al nostru tuturor. Cu o moarte suntem toti datori oricum si mai stim ca se intampla la fiecare din noi in momentul cel mai bun spre mantuirea noastra. Asa ca sa lasam asta in grija Domnului si noi sa ne vedem de ale noastre: rugaciune, planset, post, milostenie, intr-un cuvant viata indreptata.

    Ca oamenii se solidarizeaza si ca multe lacrimi au curs si pe obrajii nostri fiind chiar la mari departari de ei ca distante nu si ca trairi, este absolut firesc: stampila Domnului din sufletul omului nu se sterge cu una cu doua. Probabil ca atunci cand aceasta va dispare, atunci va veni cu adevarat sfarsitul. Dupa cum spun sfintii parinti: cand drumurile intre vecini vor dispare atunci va veni sfarsitul.

  11. Faithful asked for support in wake of Japanese quake, tsunami

    Posted 03/12

    SYOSSET, NY [OCA] — In the wake of the massive 8.9 magnitude earthquake and subsequent tsunami that struck Japan on March 11, 2011, the hierarchs, clergy and faithful of the Orthodox Church in America are being asked to remember in prayer all those affected by the disaster and to support efforts undertaken by International Orthodox Christian Charities [IOCC], which has assembled its emergency response team to assess needs and possible responses.

    “The devastation being experienced in Japan is numbing, and it is only appropriate that we respond in kind with our prayers for the suffering and departed and support for any and all humanitarian efforts,” said His Beatitude, Metropolitan Jonah. “Not only has the earthquake — the strongest in Japan’s recorded history — caused incalculable damage, but the tsunami it released and the attendant destruction of much of the nation’s infrastructure are almost beyond comprehension. In addition to our prayers, our support of IOCC’s efforts are crucial at this time.”

    Nothing has been reported with regard to how the earthquake may have affected the Orthodox Church in Japan, although it is assumed that the faithful in Sendai, the northern Japanese city that was at the epicenter of the quake and tsunami, are suffering tremendously. [His Grace, Bishop Seraphim (Sigrist), a retired OCA hierarch, served as Bishop of Sendai for 19 years.]

    In Hawaii, one of many places across the Pacific on alert for possible tsunami activity, Priest John Schroedel, rector of the OCA’s Saint Juvenaly Mission, Kona, reported on Friday that the state had been spared, although many had heeded the call to evacuate shorelines.

    IOCC, in consultation with local Orthodox Christian and ecumenical partners in Japan and other affected countries in the Pacific, is assessing the current situation and the need for a potential response.

    “We mourn the loss of life and pray for those who were taken so suddenly by this disaster,” said Constantine M. Triantafilou, IOCC executive director. “We are all keenly aware of the devastation that can be caused by powerful tsunamis and are deeply concerned for those who have been affected by this tragedy. Our staff is ready to respond with our partners to offer assistance where it is needed.”

    IOCC, established in the early 1990s as the official humanitarian aid agency of the Standing Conference of Canonical Orthodox Bishops in the Americas (SCOBA), is a member of the ACT Alliance, a global coalition of churches and agencies engaged in development, humanitarian assistance and advocacy. For more information or to make a donation, visit IOCC’s web site at http://www.iocc.org.

  12. The following letter was forwarded to me regarding parishes of the Western Diocese of the Orthodox Church in Japan.

    “Christ is in our midst!

    This terrible earthquake hit the whole East Japan diocese and devastated the whole city of Sendai, where the episcopal throne of the diocese exists, and almost all the regional Orthodox communities which exist along the Pacific coast.

    By order of His Eminence Daniel, the Metropolitan Council has been trying to get information from the beginning of the incident, but does not have enough exact information about the East Japan diocese, because telephone and internet lines are not working properly. They are mostly destroyed and other lines are restricted by the national authorities for the emergency priority.

    However, by now we have confirmed that at least the clergy of the Sendai Orthodox church including Bishop Seraphim is safe. According to Bishop Seraphim, most of the church buildings in Tohoku parish along the Pacific coast are severely damaged.

    There are 24 churches in Tohoku parish. These churches are ministered by 5 priests. Out of these 5, one priest is missing.(See note below) We have no exact information about the safety of the parishioners.

    Fortunately, the Holy Resurrection Cathedral of Tokyo and the building of the Metropolitan Council are totally saved by God’s grace.

    His Eminence Daniel is praying fervently that Christ our Savior have mercy upon Japanese Orthodox faithful and the Japanese nation, because the nuclear power plant in Tohoku parish is in a critical situation.

    Please remember the Japanese Orthodox Christians in your fervent prayers.

    We will provide further information as soon as the situation of the earthquake damage becomes more clear.

    With love in Christ

    Fr Demitrios Tanaka
    Director of External Church Relations
    Metropolitan Council
    Holy Autonomous Orthodox Church in Japan

    *NOTE: From other media I’ve learned that this priest’s name is Fr. Vasily. He is an elderly priest who lives near the ocean. Please especially remember him in your prayers.

    http://www.fareasterntransfigurations.com/2011/03/14/news-earthquake-tsunami-damage-to-orthodox-churches-in-sendai-japan/

  13. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Tabloul situatiei prezente, cronologia si bilantul provizoriu al lantului de calamitati din Japonia
  14. Au si japonezi Biserica Ortodoxa,condusa de mitropolit crestin ortodox de neam japonez:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_Orthodox_Church
    si mitropolitul:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Nushiro
    Tine de BO Rusa.
    Iata aci si o poza cu IPS Daniel Nushiro si PF Kiril (gasita la repezeala pe google):
    http://visualrian.com/images/item/370090

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare