COD ROSU de viscol si zapezi in Vrancea, Braila si Buzau, 24 judete sub COD PORTOCALIU

26-01-2014 7 minute Sublinieri

viscol

 • Gandul: 

VREMEA. COD ROŞU de zăpadă. Jumătate din România, sub asediul zăpezii de două zile: cinci MORŢI, zeci de drumuri naţionale şi autostrăzi închise – LIVE VREMEA. 

Trei judeţe din ţară se află sub avertizare cod roşu, iar alte 24 rămân în continuare sub avertizare de cod portocaliu, respectiv cod galben de ninsoare. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis cod roşu pentru judeţul Buzău, nordul judeţului Brăila şi sudul judeţului Vrancea, valabil pentru duminică până la ora 21.00. În prezent, 48 de drumuri naţionale şi autostrăzi sunt închise de autorităţi sau au circulaţia restricţionată. La nivel naţional, au mai fost închise de către autorităţi 63 de drumuri judeţene. Autorităţile precizează că în teren au fost mobilizate peste 2.500 de mijloace şi utilaje, iar aproximativ 8.000 de angajaţi ai structurilor cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă continuă să acţioneze pentru înlăturarea consecinţelor fenomenelor meteorologice periculoase. De asemenea, până acum, autorităţile au anunţat că şcolile vor fi închise luni şi marţi în 26 de judeţe. Lista unităţilor de învăţământ închise o găsiţi aici.

VREMEA. UPDATE 15:43 14 turişti rămaşi blocaţi la o cabană de pe Valea Vâlsanului, în judeţul Argeş, au solicitat intervenţia autorităţilor pentru a putea coborî de pe munte. Aceştia nu au probleme de sănătate, dar nu mai pot coborî cu maşinile în condiţiile în care drumul a devenit inaccesibil.

Reprezentanţi ai Salvamont Argeş au precizat că vânătorii de munte vor interveni cu un excavator şi se estimează că în cel mult o oră cei 14 turişti vor putea fi coborâţi de la Valea Vâlsanului.

VREMEA. UPDATE 14:25 Un bătrân de aproximativ 70 de ani, cel mai probabil fără adăpost, a fost găsit mort pe Şoseaua Colentina din Capitală, duminică dimineaţă. Serviciul de ambulanţă şi Poliţia Locală acţionează la nivelul Capitalei pentru preluarea oamenilor străzii şi cazarea lor în adăposturi. Totodată, au fost distribuite de angajaţii primăriei produse de primă necesitate pentru cei care refuză adăpostirea – paturi, haine groase, bocanci şi hrană caldă.

VREMEA. UPDATE 14.15 Peste 1.000 de solicitări au fost înregistrate la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABI) în ultimele 24 de ore, 533 fiind urgenţe. Din totalul urgenţelor, 49 au fost pentru căzuţi în stradă, 27 leşinuri în spaţiile publice, 6 accidente, 51 fracturi, entorse, luxaţii, 29 de traumatisme.

VREMEA. UPDATE 14:13 Peste 11.000 de oameni din patru localităţi din judeţul Prahova sunt izolaţi din cauză că drumurile care duc spre cele patru comune sunt blocate în urma ninsorilor abundente şi a viscolului, relatează Mediafax. De asemenea, peste 6.000 de consumatori din acest judeţ nu beneficiază de alimentare cu energie electrică Autostrada A 3, drumul naţional 1 B Ploieşti – Buzău, DN 1 D Albeşti – Urziceni (Ialomiţa) sunt în continuare închise, în timp ce pe DN 71 Sinaia – Moroeni ş pe DN 1 A Ploieşti – Vălenii de Munte – Cheia pot circula doar autovehiculele cu masa mai mică de 3,5 tone. În plus, pe toate drumurile din judeţul Prahova a fost restricţionată circulaţia pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone. Duminică, în Prahova sunt închise drumurile judeţene: DJ100C Mizil – Fulga – Sălciile; DJ102D Mizil – Baba Ana – Grădistea – Sălciile; DJ207 Plaiu Câmpinii – Şotrile; DJ230 Drajna – Ceraşu.

VREMEA. UPDATE 14:02 Trei localităţi din judeţul Galaţi – Cerţeşti, Smulţi şi Cuca – sunt izolate, în urma căderilor de zăpadă din ultimele ore, iar circulaţia este blocată pe un drum naţional şi pe 11 tronsoane de drumuri judeţene din cauza formării de sulurilor de zăpadă, au anunţat reprezentanţii Comandamentului de Iarnă al judeţului Galaţi. În cele trei localităţi locuiesc aproximativ 6.500 de persoane. Aproximativ 70 de persoane vârstnice au fost ajutate de voluntari şi beneficiarii ajutorului minim garantat pentru a nu rămâne izolate în case.

VREMEA. UPDATE 13:54 Autorităţile din judeţul Dâmboviţa au luat măsuri pentru evacuarea a aproximativ 150 de turişti cazaţi în zona turistică Padina-Peştera, din Masivul Bucegi. Aceştia vor fi coborâţi de pe munte de către salvamontişti şi jandarmii montani, în grupuri organizate, cu maşinile, urmând să fie conduşi până la Moroeni. Drumul în zona respectivă nu este blocat, însă măsura a fost luată pentru preîntâmpinarea oricărei situaţii neplăcute, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de jandarmi judeţean Dâmboviţa, căpitanul Ciprian Vătăşelu.

VREMEA. UPDATE 13:35 Prefectul judeţului Buzău a solicitat suplimentarea utilajelor la CNADNR: “Sunt insuficiente ca număr şi ca şi capacitate. Astăzi drumurile sunt blocate”.

VREMEA. UPDATE 13:27 Salvările împreună cu utilajele de deszăpezire încearcă să ajungă la trei bolnavi din judeţul Buzău, care au nevoie de ajutor medical de urgenţă. Este vorba despre femeia însărcinată din Robeasca, care are nevoie urgentă de o operaţie de cezariană, şi doi bolnavi cardiaci, aflaţi în zone cu drumuri blocate de nămeţi.

VREMEA. UPDATE 13:15 Şcolile vor fi închise luni în 26 de judeţe:  Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Meheninţi, Neamţ, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, a precizat Remus Pricopie.

VREMEA. UPDATE 13:13 Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat că 1.107 de operatori cu 336 de utilaje se află pe teren. Edilul a a cerut reprezentanţilor firmelor de salubrizare să ridice zăpada strânsă în cursul nopţii. Astfel, în următoarea perioadă operatorii de deszăpezire vor interveni continuu pentru curăţarea tuturor străzilor, inclusiv celor secundare, şi vor încărca zăpada acumulată în marile intersecţii şi pe marile bulevarde.

VREMEA. UPDATE 12:58 Judeţele Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, municipiul Bucureşti, Ilfov şi Prahova vor trece de la codul portocaliu la cel galben începând cu ora 21.00 , iar judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Olt şi Dolj vor ieşi de sub codul galben tot duminică, la ora 21.00.

Judeţele Vrancea, Galaţi, Buzău. Brăila, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi şi Constanţa vor fi în cod portocaliu până luni dimineaţa, la ora 9.00.

VREMEA. UPDATE 12:55 Universitatea Bucureşti, Universitatea din Piteşti şi Universitatea Valahia din Târgovişte au decis suspendarea activitatea didactică programată pentru luni, informează Ministerul Educaţiei Naţionale. Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a solicitat rectorilor instituţiilor de învăţământ superior din ţară să asigure studenţilor, care nu se pot prezenta la examene din cauza vremii nefavorabile, posibilitatea de a susţine respectivele examene într-o altă zi.

VREMEA. UPDATE 12: 54 Cele trei autostrăzi şi 22 de drumuri naţionale sunt închise, în sud-estul ţării, în timp ce în gara Slobozia toate trenurile sunt anulate. Cu privire la traficul feroviar, Centrul Infotrafic informează că relaţia Ploieşti – Urziceni şi magistrala CF 802 (Ciulniţa – Slobozia) sunt închise. Porturile maritime rămân în continuare închise, atât pentru traficul maritim, cât şi pentru cel fluvial.

VREMEA. UPDATE 12.52 Mircea Duşa a precizat că, în fară de eforţele din teren care acţionează, mai sunt pregătite peste 650 de mijloace tehnice – tranportoare blindate şi camioane 6X6 şi 3900 de militari.

VREMEA. UPDATE 12:43 Judeţul Buzău, nordul judeţului Brăila şi sudul judeţului Vrancea se vor afla sub avertizare cod roşu de zăpadă şi viscol, în intervalul orar 15.00-21.00.

VREMEA. UPDATE 12.40 Circulaţia rutieră a fost închisă pe drumul naţional DN 22A Tulcea – Ciucurova. Pe de altă parte, centura Bucureşti a fost parţial deschisă, între km 41 şi km 49, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mică de 7,5 tone. A fost deschisă circulaţia rutieră şi pe DN 5, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată mai micǎ de 7,5 tone.

VREMEA. UPDATE 12.36 Comandamentul de iarnă, prezidat de vicepremierul Liviu Dragnea, se reuneşte la această oră la Palatul Victoria. La comandament participă miniştrii Mircea Duşa, Ramona Mănescu, Rovana Plumb, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat, şefii de arme din Ministerul de Interne, directorul ANM, Ion Sandu şi prefecţii.

VREMEA. UPDATE 12:33 Nouă trenuri înregistrau duminică, în jurul orei prânzului, întârzieri de peste două ore din cauza copacilor căzuţi în gabarit. Alte 15 trenuri sunt blocate sau circulă cu viteze reduse din cauza vântului puternic şi a zăpezii viscolite. Totodată, 60 de trenuri au fost anulate, informează CFR Călători.

VREMEA. UPDATE 12.30 Cei doi brăileni dispăruţi în nămeţi sâmbătă noapte, pe un câmp din localitatea Surdila Găiseanca, au fost găsiţi, duminică, după 12 ore de căutări, la circa trei kilometri de comună. Medicii au stabilit că aceştia sunt în afara oricărui pericol.

VREMEA. UPDATE 12:21 Mai multe localităţi din ţară sunt acoperite de zăpadă, iar localnicii nu reuşesc să iasă din casă din cauza nămeţilor care acoperă drumurile. Într-o situaţie similară sunt şi locuitorii din Căpăţâneşti, comuna Mărăcineni, judeţul Buzău.

VREMEA. UPDATE 12:15 Doi bărbaţi sunt daţi dispăruţi de peste 12 ore, la Brăila, după ce tractorul în care erau a rămas în nămeţi, la Surdila Găiseanca. Zeci de militari, pompieri, poliţişti, jandarmi şi autorităţi locale sunt angrenaţi în căutarea acestora. Cei doi brăileni au 43 şi 47 de ani, sunt căsătoriţi şi au copii.

VREMEA. UPDATE 12:11 Militarii au intervenit pe tronsoane ale autostrăzilor A1 şi A2 şi pe drumuri judeţene şi naţionale în judele Vâlcea, Buzău, Prahova şi Brăila, iar în prezent participă la mai multe intervenţii, între care şi una pentru evacuarea unei femei însărcinate din localitatea buzoiană Robeasca. Conform MApN, aproape 300 de militari ai Ministerului Apărării Naţionale, cu 35 de mijloace tehnice, au executat, în ultimele 24 de ore, 14 misiuni de intervenţie în sprijinul populaţiei afectate de zăpadă şi viscol.

VREMEA. UPDATE 12:04 Peste 2.300 de consumatori din mai multe localităţi din judeţul Dâmboviţa nu au alimentare cu energie electrică din cauza avariilor produse pe reţeaua de alimentare. Astfel, localităţile Malu cu Flori, Văleni, Pucheni, Cândeşti Deal, Bălteni, Muscel şi Vulcana Băi sunt complet nealimentare, în timp ce alimentarea cu energie electrică se face doar parţial în localităţile Văcăreşti şi Samurcaş. De asemenea, aproape 10.000 de consumatori casnici din judeţul Buzău au rămas fără curent electric, remedierea avariilor fiind de durată din cauza viscolului foarte puternic, a zăpezii şi a drumurilor blocate.

VREMEA. UPDATE 11:46 Inspectoratul Şcolar din judeţul Buzău a precizează că toate şcolile şii grădiniţele rămân închise în cursul zilei de luni şi foarte probabil cursurile vor fi suspendate şi marţi.

VREMEA. UPDATE 11:40 Până la această oră, 321 de persoane au fost evacuate din mijloace de transport, alte 63 de persoane au fost salvate, acestora adăugându-li-se 22 de persoane asistate medical.

VREMEA. UPDATE 11:33 Zece trenuri de călători au rămas blocate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în gările dintre Ploieşti şi Predeal, după ce mai mulţi copaci au căzut pe linia de contact în zona ”Valea Largă”, blocând ambele fire. În prezent un singur fir a fost redeschis,  trenurile fiind trase cu locomotive Diesel.

VREMEA. UPDATE 11:20 Un bărbat în vârstă de 44 de ani, din localitatea vasluiană Ciortolom, a fost găsit îngheţat de către un localnic, duminică, în faţa unui magazin din sat. Vasluianul este cea de-a treia persoană descoperită, în ultimele patru zile, îngheţată sub zăpadă. La mijlocul acestei săptămâni, un alt bărbat, de 71 de ani, a fost găsit mort de frig pe un câmp din comuna Arsura, iar sâmbătă, o femeie de 56 de ani, din localitatea Frasinu, a fost găsită îngheţată tot pe un câmp din apropierea satului.

VREMEA. UPDATE Duminică 09:00Buzău: Aproape 10.000 de consumatori casnici din judeţ, fără curent electric din cauza viscolului

VREMEA. UPDATE Duminică 08:00 Peste 1.200 de solicitări au fost făcute la serviciul de ambulanţă în Bucureşti, în ultimele 24 de ore, peste 400 dintre acestea fiind urgenţe, incluzând 11 accidente auto şi 28 de fracturi şi entorse din cauza gheţusului, informează Primăria Capitalei.

VREMEA. UPDATE Duminică 07:30 Oprea: Sunt 150 de oameni cazaţi în cămine provizorii şi 63 de maşini încă blocate pe drumuri

[…]

Comandament la Guvern. COD ROŞU pentru Buzău, Brăila şi Vrancea între 15.00 şi 21.00. Şcolile din 26 de judeţe de închid. Duşa: “Un convoi de blindate merge spre Râmnicu Sărat, epicentrul viscolului”

După 40 de ore de viscol în sudul şi sud-estul ţării, patru persoane au murit, 30 de drumuri naţionale şi cele trei autostrăzi sunt închise, iar de la ora 15.00  până diseară, la 21.00, trei judeţe intră sub avertizarea de cod roşu de viscol, o situaţie fără precedent în România, dar nu cu mult diferită de cea din 2012, spune Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. În mai multe judeţe, armata a intervenit deja cu forţe terestre şi TAB-uri pentru deszăpezire.

“În afară de forţele din teren care acţionează, mai sunt pregătite peste 650 de mijloace tehnice – tranportoare bliondate şi camioane 6X6 – şi 3900 de militari. Am dispus rediscolcarea forţelor de la divizia 2 Moldova spre Vrancea, Brăila şi Buzău şi un convoi de transportoare blindate şi militari se deplasează spre Râmnicu Sărat, spre a fi chiar în epicentreul viscolului”, a anunţat ministrul Apărării, Mircea Duşa, la comandamentul de iarnă de la Palatul Victoria.

De la Buzău, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a avertizat că şcolile şi liceele se vor închide luni în toate cele 26 de judeţe afectate de viscol şi aflate sub cod portocaliu sua galben. Preluat de vicepremierul Liviu Dragnea, comandamentul naţional de iarnă s-a întâlnit la ora 12.30 la sediul Guvernului, în videoconferinţă cu prefecţii.

Gândul a transmis LIVE TEXT ultimele date centralizate despre situaţia din ţară.

Liviu Dragnea, vicepremier, ministrul Administraţiei: “Suntem într-o perioadă cu fenomene meteo extrem de periculoase. Din fericire, nu mai avem persoane izolate care să se afle în situaţii critice sau persoane dispărute.”

Ion Sandu, directorul ANM: “Judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Olt şi Dolj, începând cu această seară la ora 21.00, vor ieşi şi de sub cod galben.” “Judeţele Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu, Bucureşti, Ilfov şi Prahova vor trece din cod portocaliu în cod galben diseară.” “Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Tulcea, Călăraşi şi Constanţa vor rămâne sub cod portocaliu până mâine la ora 9.00.”

“În jurul orei 13.00, se calculează când se depăşesc 50 de centimetri, viteza vântului şi intensitatea şi vor emite cod roşu, de la ora 15.00, pentru Buzău, nordul judeţului Brăila şi sudul judeţului Vrancea. Va fi între 15.00 şi 21.00, după care codul portocaliu rămâne în vigoare până mâine dimineaţă, aşa cum am anunţat. Se aşteaptă doar să existe şi a treia condiţie – stratul de zăpadă să depăşească 50 de centimentri”

“Mâine dimineaţă, după ora 9.00, judeţele din Dobrogea şi din Moldova vor rămâne sub cod galben până mâine după-masă” “De miercuri dimineaţă până joi va mai fi un viscol, dar nu de intensitate atât de mare” “Cantităţile de zăpadă, troienele care se vor forma nu vor fi mai mari decât cele din 2012, dar la acea vreme nu s+a dat cod roşu pentru că nu s-au îndeplinit cele trei condiţii simultan”

[…]


LA RAZBOI CU ZAPADA. Stare de alerta dupa cod rosu…


CASE INGROPATE IN ZAPADA – reportaje…


Categorii

1. DIVERSE, Alerte, Documentare/ Reportaje, IARNA GREA ROMANIA, Video

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “COD ROSU de viscol si zapezi in Vrancea, Braila si Buzau, 24 judete sub COD PORTOCALIU

 1. Cand te uiti la imaginile astea dezolante, camp, camp, cat vezi cu ochii intinderi fara copaci, la cheremul viscolului, te apuca si disperarea si , pe mine cel putin, stupoarea: cum ca, dupa deja doua-trei ierni cu aceeasi experienta, nimeni nu se gandeste sa faca minimum de efort si sa planteze in jurul caselor macar gard viu, tufe, daca pomi nu se poate ( desi si asta se poate, ca nu e nevoie sa faci neaparat livada sau parc englezesc). Zic asta dupa o simpla constatare, cu ochiul liber, mergand cu un tren personal spre o comuna din apropierea orasului meu de campie: de-a lungul caii ferate, evident prost intretinute, au crescut “de capul lor” randuri de tufe dese ( maces si altele, nu stiu ce anume), care efectiv opresc zapada viscolita pe camp, iar calea ferata ramane relativ curata. Valurile mai mici sau mai mari de zapada sunt oprite de partea celalata a randului de tufe. Si cu asta basta.Tufele, desi fara frunze acum, sunt atat de dese incat grosul zapezii nu poate patrunde.
  Cand vezi ca nu te ajuta nimeni, faci tu ceva. Gardul viu din lemn cainesc e f. des si am inteles ca se prinde usor. Daca nu lemn cainesc, altceva/ Sigur ca perdelele de arbori ar fi mai bune, poate satul intreg sa fie protejat, dar cum e putin probabil ca autoritatile sa se ocupe serios de un astfel de program de plantare, cred ca oamenii insisi ar trebui s-o faca.Nimeni nu e atat de sarac incat sa nu poata gasi cativa lastari pe care sa-i puna in pamant si sa-i ude un timp, pana prind radacini…dupa care se descurca ei singuri. Am vazut azi o casa complet acoperita de zapada, abia se vedea putin din poarta de la intrare. In jur, nimic…Ireal!

 2. Corect Cora.
  Antena si receptorul tv le primesti gratis, indiferent de zona.
  E mai simplu si mai tâmpit lucru sa privesti la tv si sa-ti imaginezi o viata roz, decat sa iti pui putin mintea la contributie si sa faci ceva efectiv, cu putine resurse. niste parazapezi din nuiele impletite care sa-ti protejeze gospodaria, niste salcami, salcii, mesteceni sau chiar niste paravanturi din plase de constructii din acelea negre care protejeaza zonele de lucru, sunt foarte ieftine.

 3. Iar la sosesle am inteles ca au scos copacii ca sa nu dea vitezomanii in ei! Oricum, am observat ca soselele sunt “chele” si, dupa ce ca arata deprimant, vara te trazneste soarele prin parbirz, iar iarna, iata, nici armata nu mai trece cand da viscolul…deci, din rau in mai rau pana la dezastru!

 4. nustiu insa pe mine ma uimeste isteria multora pe tema vremii si anume:
  cum vine un pic de zapada multi dintre noi parca nu am mai vazut iarna in viata noastra, desii este un lucru firesc, deasemenea la vara cand vine caldura, deasemenea parca nu am mai vazut caldura in viata noastra
  in concluzie , prea multa isterie, iar cei mai afectati dupa parerea mea sunt oameni strazi in care saraci de ei nu au nici macar unde sa puna capul, si sunt lasati de catre autoritati sa moara mai rau ca niste caini, mie personal pt. acestia ma doare sufletul

 5. @ Mihai:

  Nu e neaparat isterie, dramele sunt reale, iar realitatea satului romanesc e departe de ceea ce se intampla cu decenii in urma, de sute de ani nici nu mai vorbim. Satele sunt imbatranite si depopulate, in cele mai multe cazuri cei mai multi sunt batrani care pot cu mare greutate sau nu mai pot deloc sa iasa la dat zapada, cu orele, zapada care apoi se pune la loc, si trebuie luat totul de la capat… Iar capacitatea de intretinere autarhica, prin mijloace proprii, a taranilor, a scazut, din pacate, odata cu obisnuinta procurarii celor elementare de zi cu zi de la magazinele satesti sau de la “targ”. Pe langa aceasta, exista si cazurile, care pot deveni dramatice, de oameni bolnavi si de gravide cu probleme sau care trebuia sa nasca. E bine sa nu ne pierdem compasiunea nici fata de ei. O sa scoatem si noi imagini de la TV care ilustreaza aceste realitati.

 6. Ponta l-a demis azi pe prefectul de Buzau.

 7. Pingback: COD ROSU si STARE DE ALERTA reinnoite si extinse, din cauza VISCOLULUI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare