UPDATE Comisarul European pentru energie: “SITUATIA ESTE ACUM IN MAINILE LUI DUMNEZEU. Suntem la jumatatea drumului intre un dezastru si un dezastru si mai mare”

17-03-2011 21 minute Sublinieri

Japonezii au pierdut controlul asupra radiatiilor nucleare? URMATOARELE ORE SUNT CRUCIALE

Norul radioactiv se indreapta spre SUA. Vezi in postare o animatie cu traseul prezumat al norului, in acest moment.

Ministrul de externe roman a cerut celula de criza, informari la 12 ore si fonduri pentru repatrieri.

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică recunoştea că situaţia de la centrala nucleară este “foarte gravă”.

UPDATE (18.03/ orele 09.00)

[se va mai actualiza in cursul zilei]:

  • Antena3:

Catastrofa de la Fukushima ar putea fi evitată. Nivelul radioactivităţii a scăzut uşor

Catastrofa nucleară de la Fukushima, de care se teme întreaga lume, ar putea fi evitată. Tehnicienii au restabilit alimentarea cu energie electrică a pompelor de la reactoarele 5 şi 6. Ei speră că vor putea relua, măcar la aceste unităţi, procesul de răcire a combustibilului nuclear. Situaţia rămâne, însă, critică la celelalte patru reactoare, serios avariate de mai multe explozii şi incendii.

La centrala de la Fukushima nivelul radioactivităţii a scăzut uşor. Prioritatea rămâne răcirea primelor patru reactoare, în care se crede că o parte din combustibilul nuclear s-a topit deja. Tehnicienii continuă eforturile pentru a repune în funcţiune pompele de răcire, a căror oprire a declanşat dezastrul. Dar, până atunci, peste reactoare a fost turnată apă din elicopter. Şi se pare că operaţiunea nu a rămas fără efect. În prezent, situaţia reactoarelor 1, 2 şi 3 al căror miez a fost deteriorat, pare a fi relativ stabilă.

Perspectiva unui nor radioactiv ucigaş, împins de vânt deasupra globului, a stârnit îngrijorare în toată lumea. Preşedintele Barack Obama s-a văzut nevoit să-i liniştească, personal, pe americani. Nu ne aşteptăm la un nivel periculos de radiaţii pe Coasta de Vest, în Hawaii, Alaska sau teritoriile SUA din Pacific. Aceasta este evaluarea comisiei de control nuclear şi a multor altor experţi.

Ca măsură de precauţie, călătorii şi mărfurile ce sosesc din Japonia sunt testate pentru radioactivitate în aeroporturile din Statele Unite şi câteva ţări asiatice. Până acum s-au detectat radiaţii doar la anumite colete cu mărfuri, dar sub limitele de risc.

Bilanţ oficial: Peste 16.000 de morţi şi dispăruţi

Bilanţul oficial al cutremurului şi valului seismic din Japonia a trecut de 16.000 de morţi şi dispăruţi. Niponii se confruntă în continuare cu lipsa alimentelor, a apei şi cu întreruperi frecvente ale energiei electrice.

Japonia, la câteva ore distanţă de o catastrofă nucleară. Numărul victimelor a ajuns la 13.000

Update 16.20: Niveluri ridicate de radiaţii au fost înregistrate pe o rază de 30 de kilometri de la centrala nucelară de la Fukushima. Conducerea Comisiei pentru Controlul Activităţilor Nucleare a fost convocată la următoarea şedinţă de Guvern, care ar putea avea loc duminică. CNCAN va prezenta o evaluare a situaţiei din Japonia, urmând ca miniştrii să ia o decizie în privinţa cetăţenilor români care se află în această ţară.

Update 14.18: Două camioane speciale ale armatei au început joi să stropească reactorul 3 al centralei nucleare Fukushima, după o încercare nereuşită a tunului de apă al poliţiei, a anunţat AFP.

La operaţiunea de răcire a reactoarelor au fost trimise cinci camioane-cisternă ale armatei, cu 30 de tone de apă. Spre deosebire de camioanele poliţiei, aceste vehicule pot bombarda cu apă o ţintă fără ca soldaţii să fie obligaţi să iasă din cabină.

Update 13.00: Operaţiunile de racire a reactoarelor de la centrala nucleară de la Fukushina decurg cu dificultate. Autorităţile nu pot folosi tunurile de apă pentru răcire din cauza radiaţiilor.

Eforturi disperate pentru evitarea unei catastrofe nucleare în Japonia. Zeci de elicoptere bombardează cu apă reactorul numărul patru al centralei de la Fukushima într-un ultim efort pentru a-l răci.

Specialiştii europeni susţin însă că un dezastru nuclear nu poate fi evitat în Japonia, care ar putea trece printr-o tragedie mai mare ca cea de la Cernobîl.

Statele unite au trimis mai mulţi experţi în Tokio după ce au constatat că nivelul radiaţiilor se află la un nivel extrem de mare şi au sfătuit americanii să evite călătoriile în Japonia. Marea Britanie îşi somează cetăţenii să părăsească Ţara soarelui Răsare în timp ce Uniunea Europeană spune că Japonia poate trece prin Apocalipsă.

(…) Mai multe state îşi avertizează cetăţenii să părăsească Japonia

Pe fondul catastrofei de la centrala nucleară Fukushima Daiichi din nordul Japoniei, China este prima ţară care a început să-şi evacueze cetăţenii din Japonia, declarând că “seriozitatea şi incertitudinea” reactoarelor deteriorate i-a făcut să fie “foarte preocupaţi” de siguranţa populaţiei, potrivit Yahoo News.

Mai mult de 3.000 de chinezi au fost deja evacuaţi din nord-estul Japoniei, în special din zona afectată de cutremur.

Şi Australia le-a recomandat cetăţenilor săi din Japonia să încerce să plece din acele zone, având în vedere regiunile afectate de cutremurul de vineri, cu o magnitudine de 8,9, potrivit Yahoo News.

Franţa a cerut cetăţenilor săi aflaţi în Tokio sau alte zone ale Japoniei, să se întoarcă în ţară,
dacă nu au nici un motiv întemeiat care îi ţine acolo.

Serbia şi Croaţia şi-au sfătuit cetăţenii să plece din Japonia.

Ministerul de Externe al Marii Britanii recomandă populaţiei să evite pe cât posibil deplasările în Japonia, adăugând că oficialii monitorizează atent situaţia referitoare la nivelul de radiaţii.

OMS: Sănătatea românilor nu este deocamdată pusă în pericol

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că, deşi momentan nivelul radiaţiilor emise de reactoarele nucleare din Japonia nu prezintă un risc crescut pentru sănătate, situaţia s-ar putea schimba dacă vor avea loc şi alte incidente la alte centrale

Specialiştii OMS consideră că, momentan, pentru populaţia României nu există riscuri şi este improbabil ca ele să apară în următoarea perioadă, datorită distanţei mari faţă de Japonia şi a nivelului de radioactivitate care nu depăşeşte nivelurile de intervenţie stipulate în legislaţie.

Experţii ISP mai precizează cã existã planuri de urgenţã la nivel naţional şi sunt stabilite proceduri de rãspuns în caz de alertã radiologicã.

  • Realitatea.net:

Japonia: Următoarele 48 de ore sunt cruciale la Fukushima

Potrivit directorului AIEA, situaţia la centrala nucleară Fukushima Daiichi este foarte gravă. Interiorul celor trei reactoare a fost avariat, iar momentan nu se ştie care este situaţia exactă în interiorul reactoarelor.

Nivelul radiaţiilor la centrala nucleară Fukushima din Japonia este “EXTREM DE RIDICAT”. Avertismentul a fost lansat de şeful Comisiei Americane pentru reglementare nucleară. Iar Institutul pentru siguranţă nucleară, din Franţa, a anunţat că următoarele 48 de ore vor fi cruciale la Fukushima. Aseară şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică recunoştea că situaţia de la centrala nucleară este “foarte gravă”.

Avertismentul Statelor Unite este cu atât mai important cu cât vine din partea celei mai importante agenţii din domeniul nuclear.

“Suntem la jumătatea drumului între un dezastru şi un dezastru şi mai mare. În următoarele ore vor avea loc evoluţii catastrofale şi există un pericol real pentru sănătatea şi viaţa locuitorilor arhipelagului, a spus comisarul european pentru energie.

(…)

Între timp echipele de intervenţie de la centrala Fukushima se luptă cu îndârjire să scadă temperatura în miezul reactoarelor. Două elicoptere militare au aruncat tone de apă de mare peste reactorul numărul trei, avariat luni seară de o explozie.  Elicopterele au făcut patru curse din circa 100 necesare, la mică înălţime, dar nivelul radiaţiilor a rămas neschimbat. Adică extrem de ridicat. Ieri operaţiunea a eşuat din cauza vântului puternic.

În faţa ameninţării unui accident nuclear major, cele mai multe ambasade le-au recomandat cetăţenilor lor să se îndepărteze de zonă şi să se replieze spre sud, în regiunea Osaka, sau să părăsească Japonia. Ambasada SUA a stabilit zona de risc la 80 km în jurul centralei.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a cerut public, joi, Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) să constituie o celulă de criză şi să prezinte evaluări la interval de 12 ore, el precizând că a făcut astfel de cereri şi telefonic şi pe fax. “După ce am cerut prin fax şi telefon, profit de dialogul nostru pentru a cere şi public Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) să constituie o celulă de criză şi să ne dea la fiecare 12 ore o evaluare a situaţiei, pentru că noi nu avem în cadrul MAE expertiza necesară”, a declarat ministrul.

“Am avea nevoie pentru calibrarea unei reacţii eficiente să avem un buletin de specialitate în timp real”, a mai spus Baconschi. El a spus că va propune o HG joi, în Guvern, pentru a avea o rezervă financiară pentru eventuala evacuare a unor români din Japonia care nu ar putea să plece pe curse de linie.Am solicitat din fondul de rezervă al Guvernului aproximativ 200.000 de euro”, a spus Baconschi.

“Trecem azi prin Guvern… În fine, am să propun o hotărâre de Guvern pentru a avea o rezervă financiară şi pentru eventuala evacuare a unor români de acolo care n-ar putea să plece pe curse de linie”, a spus Baconschi. El a atras atenţia că “distanţa este enormă, resursele noastre sunt limitate”.

UPDATE 5 Chinezii cumpără sare iodată, crezând că ar putea să-i protejeze de contaminare radioactivă

Guvernul le-a adresat joi chinezilor un apel la calm, după ce au început să cumpere sare iodată, despre care cred în mod eronat că le-ar putea proteja organismul de particule radioactive provenind de la centrala japoneză Fukushima, relatează AFP.

Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă (NDRC) a dat asigurări, într-un comunicat, că China dispune de vaste stocuri de sare şi a lansat un apel către populaţie să o “consume raţional, să cumpere în mod rezonabil, fără să creadă şi să dea curs unor zvonuri”.

Diferite magazine alimentare au raportat un “asalt” asupra sării iodate, aparent în urma unor mesaje difuzate pe mobil sau pe Internet. “Toată sarea s-a vândut dimineaţa devreme“, a declarat o angajată a unui hipermarket Carrefour din Shanghai.

Ea a spus că pachetele de sare au fost smulse din rafturi în mai puţin de 30 de minute, clienţii îngrijoraţi confruntându-se, în alte magazine, cu o penurie şi cu preţuri de şase ori mai mari.

Se presupune că iodul opreşte fixarea particulelor radioactive pe glanda tiroidă, împiedicând, astfel, producerea unor eventuale cancere. Dar, potrivit unor experţi, citaţi de postul naţional chinez de radio, sarea de masă din China conţine doar 20 până la 30 de micrograme de iod pe kilogram, o cantitate insuficientă.

O altă salariată a unui supermarket din Canton a anunţat, de asemenea, efectuarea unor cumpărături sub efectul panicii. Cererea de sare a crescut atât de mult, încât supermarketul a impus restricţii de cumpărare. “Există mulţi oameni care stau la coadă pentru a cumpăra sare iodată de la magazinul nostru. (Situaţia) trebuie ţinută sub control. Fiecare client are o limită de două pachete“, a declarat ea, pentru AFP.

Într-un supermarket din Beijing, în pofida faptului că stocurile de sare fuseseră terminate încă de joi la prânz, clienţii continuau să vină. “Am citit pe Internet că sarea permite prevenirea unei contaminări, după cutremurul din Japonia, dar nu ştiu prea bine cum”, a mărturisit un cumpărător.

Cu scopul de a mai calma spiritele, Compania Naţională chineză pentru Industria Sării (CNSIC) a dat asigurări că dispune de stocuri suficiente pentru a răspunde cererii din partea populaţiei şi a cerut consumatorilor “să nu intre în panică”, a anunţat joi agenţia oficială China Nouă.

  • Hotnews:

New York Times: Traseul probabil al norului radioactiv de la Fukushima

Un oras a fost “lasat sa moara” in apropierea centralei nucleare de la Fukushima, spune primarul din Minamisoma

Minamisoma, orasul japonez aflat in interiorul zonei de excluziune din jurul centralei nucleare de la Fukushima, a fost “abandonat” de autoritatile nipone iar locuitorii sai au fost “lasati sa moara“, afirma primarul acestei localitati, Katsunobu Sakarai, intr-un interviu acordat BBC si preluat de NineMSN.

Oamenii din Minamisoma – aflat la circa 20 de km de centrala nucleara – au fost avertizati de guvern sa ramana in case. Autoritatile au declarat o zona de evacuare cu o raza de 20 de km in jurul uzinei, iar Minamisoma, care are 71.000 de locuitori, se afla chiar la granita acestei zone. Persoanele care locuiesc la mai putin de 30 de km de uzina au fost sfatuite sa nu isi paraseasca locuintele.

Acesti oameni spun acum ca nu au primit nicio informatie sau ajutor din partea autoritatilor.

Suntem izolati. Ne lasa sa murim“, declara primarul orasului Minamasoma.

“Nu ni s-a spus cand a explodat primul reactor – am auzit la televizor. Guvernul nu ne spune nimic”, a adaugat el.

Medicii si asistentele de la spitalul local au ramas in continuare alaturi de pacienti. Dr Yukio Kanazawa a afirmat, pentru BBC: “Nu ar trebui sa fim aici, dar aceasta ne este meseria”.

Situatia locuitorilor din Minamisoma este cea mai expusa in cazul unei topiri a miezului reactorului.

Aproximativ 200.000 de oameni din jurul uzinei au fost evacuati.
(…)

Fiica unui muncitor care s-a oferit sa mearga la centrala nucleara Fukushima:Nu am fost niciodata mai mindra de el”

Specialistii citati de presa internationala sustin ca sansele de supravietuire ale muncitorilor ramasi la Fukushima sint minime.

Baconschi cere Comisiei pentru Controlul Activitatii Nucleare sa faca celula de criza si sa dea evaluari la 12 ore

VIDEO UPDATE Ziua 7. Elicopterele armatei japoneze au inceput sa toarne apa pentru racirea reactorului 3 al centralei de la Fukushima

Un elicopter al armatei japoneze a inceput joi dimineata sa toarne apa pe reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima-Daiichi ca sa raceasca barele de combustibil supraincalzit, scrie agentia nipona Jiji citand Agentia japoneza de aparare. Aceasta operatiune este o prioritate, deoarece norul de fum este tot mai mare, a precizat agentia.

Radioactivitatea a fost prea mare miercuri pentru ca un elicopter sa poata desfasura operatiunea de racire de la reactorul 3, care preocupa cel mai mult autoritatile japoneze.

Situata la 240 km nord de Tokyo, centrala de la Fukushima, puternic afectata de cutremurul devastator din 11 martie, s-a confruntat cu o serie de explozii aproape zilnice la reactoare sale.

Operatorul centralei, compania nipona TEPCO spera sa restabileasca curentul electric in centrala cu ajutorul unui cablu care ar pompa apa necesara pentru a raci reactoarele si barele de combustibil uzat, care s-ar putea supraincalzi in cazul in care apa se evapora.

Expertii se tem ca izbucneste un nou incendiu care ar creste si mai mult radioactivitatea in zona. Nivelul de radioactivitate la centrala nucleara este in scadere, potrivit TEPCO.

UPDATE 4: Un avion care transporta bor, element chimic care intarzie procesul de fisiune nucleara, a decolat in aceasta dimineata spre Japonia, a anuntat Eric Besson, ministrul Energiei din Franta, citat de AFP. “In aceasta dimineata, la ora 11:00 (ora Frantei), primul avion francez ce are la bord 95 de tone de bor a decolat spre Japonia. De asemenea, am furnizat si echipamente indispensabile pentru protectia impotriva radiatiilor”, a spus oficialul pe postul de televiziune France 2.

UPDATE 3: Ministrul japonez al Apararii Toshimi Kitazawa care a autorizat elicopterele armatei sa intrevina pentru a incerca sa raceasca reactorul 3 al centralei de la Fukushima 1, a declarat joi ca nivelul radiatiilor a fost 4,13 millisievert (mSv) pe ora (unitatea de masura pentru dozele de radiatii care ajung in organism) la o altitudine de 300 de metri, scrie agentia Kyodo. Nivelul de radiatii maxim admis pana la care organismul uman nu este in pericol este 1.

UPDATE 2: Aproximativ 10.000 de oameni au fost condusi la centre de evacuare si la cele de sanatate din prefectura Fukushima pentru a se supune la testele de expunere la radiatii in urma problemelor de la centrala nucleara Fukushima 1 afectata grav de cutremurul devastator din 11 martie, au anuntat joi oficialii prefecturii citati de agentia Kyodo. Teste de screening sunt facute in 26 de locuri. Radioactivitatea a fost detectata la sase persoane, au declarat autoritatile.

UPDATE 1: O parte a Japoniei risca, joi, o cadere a curentului electric pe scara larga cazul in care consumul nu se reduce. Productia este redusa din cauza avariilor la centralele nucleare in urma cutremurului din 11 martie, a avertizat ministrul Industriei, Banri Kaieda, citat de presa internationala.

Dezastru in Japonia: Aproape 14.000 de morti si disparuti dupa cutremur si tsunami

  • Adevarul:

FOTO/ VIDEO Elicopterele aruncă apă asupra reactoarelor de la Fukushima / SUA s-au oferit să trimită specialişti la centrala nucleară

UPDATE 9.20 Situaţia de la reactoarele nr.3 şi nr.5 se deteriorează, înregistrându-se o scădere a presiunii ca urmare a diminuării nivelului apei, relatează agenţia Jiji.  Agenţia pentru securitate nucleară şi industrială a Japoniei (NISA) susţine că dacă barele de combustibil uzat care se află în bazinele de stocare nu vor fi răcite cât de curând, pot începe să emită radiaţii de mare intensitate. În bazinul reactorului nr.4 nu a mai rămas aproape deloc apă, iar din bazinul celui de-al treilea reactor se ridică în prezent vapori, o dovadă a faptului că tijele se încing.

UPDATE 8.40 Nivelul radiaţiilor este foarte ridicat în continuare, chiar şi după ce elicopterele armatei au împrăştiat tone de apă peste reactorul 4 al centralei, cel mai avariat, a anunţat compania Tokyo Electric Power, citată de agenţia Kyodo.

UPDATE 8.20 Japonia mai are doar câteva ore ore pentru a preveni o catastrofă nucleară poate chiar mai gravă decât cea de la Cernobîl, susţin mai mulţi experţi citaţi de ziarul britanic Daily Telegraph.

(…)

UPDATE 7.40 Preţul unui pachet de tablete cu iod a ajuns la 500 de dolari pe piaţa online, relatează AFP. Speriaţi de radiaţii, japonezii solicită cât mai multe tablete cu iod, iar stocurile din farmacii sunt insuficiente.

Eroii necunoscuţi de la Fukushima

Autorităţile japoneze nu au dat publicităţii, până la această oră, niciun amănunt legat de identitatea muncitorilor care încearcă să ţină sub control situaţia de la reactoarele nucleare de la Fukushima.

Foarte puţine amănunte sunt cunoscute despre aceşti muncitori, însă, potrivit presei japoneze, printre aceştia se află şi un bărbat care, cu şase luni înainte de pensionare, s-a oferit voluntar să participe la aceste operaţiuni. Ziariştii locali speculează pe marginea provenienţei acestor muncitori, iar cel mai probabil aceştia au fost recrutaţi din rândurile actualilor dar şi a foştilor angajaţi ai centralei şi din rândurile celor care au participat la construcţia sa. Iniţial, doar 50 de persoane au fost trimise să intervină la reactoarele centralei, însă, în prezent, numărul acestora a crescut la 180. De miercuri noapte în ajutorul “eroilor-anonimi” au venit şi elicopterele militare, care încearcă să contribuie la răcirea reactorului numărul 4, aruncând apă asupra acestuia.

Curajul acestor muncitori, care îşi pun viaţa în pericol pentru a încerca să evite producerea unei catastrofe nucleare, i-a impresinat pe locuitorii din regiune, mai ales pe cei evacuaţi din perimetrul centralei, care acum le aduc mulţumiri acestor muncitori.Avem încredere în forţa acestor oameni. Sperăm că îşi vor putea face treaba în completă siguranţă”, declara, pentru un post local de televiziune, unul dintre bărbaţii forţaţi să-şi părăsească locuinţa, aflată în perimetrul de 20 de kilometri din jurul centralei nucleare de la Fukushima.

Atenţia care le este acordată acestor oameni care îşi riscă sănătatea în reactoarele nucleare nu este întâmplătoare. De eforturile lor depinde, în ultimă instanţă, deznodământul accidentului de la Fukushima. Pericolul la care sunt expuse persoanele trimise să lucreze în interiorul şi în imediata vecinătate a reactoarelor avariate este enorm. Specialiştii estimează că aceşti oameni nu pot sta în interiorul reactoarelor decât cel mult şase-şapte minute, ceea ce le îngreunează foarte mult munca.

Mai mult, pentru că la Fukushima nu mai există curent electric, aceştia trebuie să încerce să repare reactoarele avariate pe întuneric, la lumina lanternelor. Echipamentul de protecţie, inclusiv tuburile de oxigen pe care le poartă, este de asemenea extrem de greu. Un alt risc major semnalat de presa japoneză este acela ca o parte dintre aceşti muncitori să se îmbolnăvească din cauza radiaţiilor în timpul intervenţiilor. Fiind vorba de specialişti de înaltă pregătire, printre puţinii care au experienţă în a lucra cu sistemele de la Fukushima, ar fi practic imposibil de înlocuit.

Eroismul de care aceştia oameni dau dovadă a primit recunoaşterea supremă în Japonia miercuri, atunci când, într-o intervenţie televizată, considerată unică, împăratul japonez şi-a exprimat susţinerea pentru cei care intervin la centrala nucleară.

20% dintre centralele nucleare din lume sunt în zone cu risc seismic. Vezi lista reactoarelor situate în zone critice

  • Gandul:

ALERTĂ ÎN JAPONIA Nivel de radiaţii “extrem de ridicat” la reactorul 4 al centralei Fukushima. Un avion fără pilot al armatei americane va inspecta zona. Norul radioactiv de la Fukushima probabil se va deplasa spre SUA

UPDATE 2 Norul radioactiv de la Fukushima probabil se va deplasa spre SUA, pe deasupra Pacificului – experţi

Norul radioactiv provenind de la centrala niponă Fukushima probabil se va deplasa pe deasupra Oceanului Pacific, ar ajunge joi în insulele Aleutine şi vineri seara în California, conform unei prognoze realizate de Naţiunile Unite, scrie ediţia online a ziarului New York Times.

Potrivit experţilor, nivelul radiaţiilor se va diminua pe parcurs şi va avea, în cel mai rău caz, efecte foarte mici în Statele Unite. Spre exemplu, norii radioactivi emanaţi de la Cernobîl în 1986 au ajuns în Statele Unite după zece zile, nivelul radioactivităţii fiind la cote minime.

Prognoza este realizată de Organizaţia Tratatului pentru Interzicerea Testelor, subordonată Naţiunilor Unite şi având sediul la Viena. Studiul nu oferă informaţii despre actualul nivel al radiaţiilor, ci doar despre probabila deplasare a norului radioactiv. Prognoza ia în considerare actualele informaţii despre viteza şi direcţia rafalelor de vânt din Pacific. Duminică, Comisia de Reglementare din SUA dăduse asigurări că “nu se vor înregistra “efecte dăunătoare sănătăţii” din cauza norilor radioactivi provenind din Japonia, dat fiind că între cele două ţări sunt mii de kilometri.

UPDATE Barack Obama propune să trimită în Japonia mai mulţi experţi în domeniul nuclear

Preşedintele american, Barack Obama, i-a propus premierului japonez, Naoto Kan, să trimită în Japonia mai mulţi experţi americani în domeniul nuclear, pentru a ajuta autorităţile nipone să rezolve criza de la centrala Fukushima, a anunţat joi Guvernul de la Tokyo, citat de AFP.

“Preşedintele Obama l-a informat pe premierul Kan că Statele Unite sunt pregătite să furnizeze mai mult sprijin, trimiţând mai mulţi experţi în domeniul nuclear şi participând la eforturile de reconstrucţie pe termen mediu şi lung”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Yukio Edano, în cadrul unei conferinţe de presă.

Experţi americani sunt deja prezenţi în Japonia, de la începutul săptămânii.

Nivel de radiaţii “extrem de ridicat” la reactorul 4 al centralei Fukushima – oficial american

Bazinul de stocare al reactorului 4 al centralei nucleare Fukushima nu mai conţine apă, ceea ce are ca efect niveluri “extrem de ridicate” ale radiaţiilor, a declarat miercuri preşedintele Autorităţii americane pentru reglementare nucleară (NRC), relatează AFP.

În plus faţă de cele trei trei reactoare care erau în funcţiune în momentul incidentului, cel de-al patrulea reactor constituie, de asemenea, de acum, un motiv de îngrijorare. Acest reactor nu era în funcţiune în momentul cutremurului”, a declarat preşedintele NRC, Gregory Jaczko, în cadrul unei audieri în Congres. “Credem că a fost o explozie de hidrogen la nivelul acestui reactor”, a explicat el.

“Credem că incinta de securitate secundară a fost distrusă, că nu mai există apă în bazinul de stocare a combustibilului folosit şi că nivelul radiaţiilor este extrem de ridicat, ceea ce ar putea pune în pericol operaţiunile”, desfăşurate la faţa locului pentru evitarea unei catastrofe, a adăugat el.

Exclusiv – HARTA CENTRALELOR NUCLEARE DIN EUROPA ŞI RUSIA. Plus: România ar putea fi obligată să testeze rezistenţa la cutremure a centralei de la Cernavodă

***

Populaţia din apropierea centralei nucleare Fukushima Daini a fost evacuată de autorităţile japoneze. Situaţia se agravează şi la uzina Fukushima Daiichi. Guvernul francez a acuzat autorităţile japoneze că au pierdut controlul situaţiei şi că ascund adevărata scară a dezastrului.

Citiţi şi: FOTO / VIDEO Nivel “extrem de ridicat” de radiaţii la reactorul 4

Autorităţile japoneze au comunicat că e posibil ca şi containerul de beton care conţine miezul nuclear al reactorului 3 să fie fisurat, după ce marţi comunicaseră că aceeaşi problemă s-ar putea să existe la reactorul 2. Guvernul japonez a spus că inclusiv învelişul metalic al barelor de combustibil ar putea fi afectat. Tot ieri, un nou incendiu a izbucnit la reactorul 4 al centralei, amplificând temerile legate de o contaminare radioactivă.

Toţi cei circa 50 de angajaţi ai centralei, care fac eforturi să răcească reactoarele pompând în ele apă de mare, au fost evacuaţi ieri dimineaţă, retrăgându-se la o distanţă de 500 de metri de complexul nuclear, deoarece nivelul radiaţiilor (de 167 de ori mai mare decât în mod normal) era mult prea periculos.

Nici elicopterele militare nu au reuşit să pulverizeze apă în reactoare. Într-o încercare disperată, autorităţile au recurs la tunurile de apă ale poliţiei, folosite de obicei pentru a dispersa mulţimile. Ulterior, autorităţile japoneze au comunicat că muncitorii s-au întors la lucru. Operatorul TEPCO a spus că a reuşit să dubleze numărul celor care lucrează acum la răcirea reactoarelor, de la 50 la 100.

Ascund amploarea dezastrului

Prânzul, pregătit printre dărâmături  Foto: agerpres

Guvernul francez a acuzat autorităţile japoneze că au pierdut controlul situaţiei şi că ascund adevărata scară a dezastrului. „Să spunem lucrurilor pe nume. E clar că au pierdut controlul. Analizele noastre arată că nu e cum spun ei”, a declarat ministrul Industriei, Eric Besson, citat de Reuters. Franţa şi-a îndemnat cetăţenii care locuiesc în Tokyo să plece către zone mai sigure sau chiar să părăsească Japonia. Aceasta este cea mai radicală măsură luată de un guvern până acum. Celelalte guverne s-au limitat, în general, la a-şi sfătui cetăţenii să evite călătoriile neesenţiale.

Autorităţile japoneze par, ele însele, panicate. Secretarul-şef al guvernului, Yukio Edano, a avertizat ieri că eforturile de răcire ar putea să nu aibă efect. În Europa, 500 de centre de transplant de măduvă sunt pregătite pentru a putea trata eventuale victime din Japonia, potrivit „DailyMail”. Replicile cutremurului continuă. Un seism de 6 grade, cu epicentrul la est de Tokyo, s-a produs din nou ieri mărind temerile privind alte eventuale daune ce ar putea fi provocate pereţilor containerelor deja fisurate ale reactoarelor de la Fukushima.

Evacuare la a doua centrală

Animalele, testate şi ele  Foto: agerpres

Guvernul japonez a anunţat ieri evacuarea populaţiei pe o rază de 10 kilometri de uzina nucleară Fukushima Daini, situată la 11 kilometri sud de Fukushima Daichi, unde populaţia a fost deja evacuată pe o rază de 30 de kilometri. Măsura a fost luată din cauza creşterii nivelului radiaţiilor în acea zonă. Un oficial al centralei a spus că sistemul de răcire funcţionează corect, iar creşterea nivelului radiaţiilor se datorează, probabil, scurgerilor de la centrala Fukushima Daichi.

Într-o rară apariţie la televiziune, împăratul Akihito s-a adresat miercuri naţiunii japoneze, afirmând că se roagă “pentru securitatea oamenilor”. El a precizat că problemele de la centrala nucleară au fost imprevizibile şi s-a declarat “profund îngrijorat” de situaţia apărută după cutremurul ce a avut o “magnitudine fără precent”.

Reconstrucţia va dura cinci ani

Incendiul de la reactorul 4 Foto: AFP

Japonia va avea nevoie de cel puţin cinci ani pentru reconstrucţia după tsunami şi dificultăţile de la centralele nucleare. Potrivit Credit Suisse, pierderile economice însumează circa 15 trilioane de yeni (133 de miliarde de dolari).

În următorii trei ani, va fi nevoie de cinci trilioane de yeni (44 miliarde de euro) pentru reconstrucţie. „Un astfel de dezastru are loc o dată la 100 sau 200 de ani”, declară Hirokazu Anai, analist la J.P. Morgan Securities din Japonia. Iar proporţiile dezastrului sunt încă necunoscute. Întreruperea electricităţii, inclusiv în Tokyo, va avea efecte negative asupra reluării activităţilor economice.

„Made in Japan”, în pericol

Dintre marile companii, Toyota a anunţat că îşi va relua de astăzi activitatea doar pentru livrarea de piese de schimb destinate clienţilor din ţară.  Dacă nu se revine la normal cât mai repede posibil, unele produse „Made in Japan” vor dispărea pe termen scurt. Efectele se fac deja simţite.

Printre cele mai afectate pieţe sunt cele ale bateriilor şi ale cipurilor. Luni, preţul la cipurile de memorie flash NAND de 32 de GB – folosite la iPhone şi iPad – au crescut cu 20%, pe fondul temerilor că se vor epuiza. Toshiba, compania care le produce, nu ştie deocamdată când va relua producţia. 40% din cipurile de memorie flash NAND sunt produse în Japonia. Sony, care produce 10% din bateriile pentru laptopuri din întreaga lume, a anunţat că în următoarele două săptămâni nu se pune problema reluării activităţii.

Îngrijorarea se simte şi pe piaţa globală a semiconductorilor, unde Hitachi Chemical şi Mitsubishi Gas Chemical Co. sunt doi dintre actorii principali.  Şi alte produse Hitachi: plasme, televizoare LCD, playere DVD şi camere video vor fi mai greu de găsit în perioada următoare. Consumatorii chinezi se aşteaptă ca preţurile la camerele video japoneze (Sony, Nikon şi Canon) să crească în perioada următoare. Analiştii au şi veşti bune pentru japonezi: investiţiile masive pe care le va face guvernul în procesul de reconstrucţie va crea noi locuri de muncă, în special în construcţii şi energie.

Mâncarea japoneză

În timp ce italienii au anunţat că nu vor mai importa produse alimentare din Japonia, autorităţile din Singapore nu consideră că este vreun pericol. China nu va renunţa nici ea la importuri, dar va scana toate produsele venite din Japonia pentru a verifica dacă sunt contaminate.

100 de japonezi lucrează la răcirea reactoarelor de la Fukushima. Presa niponă îi numeşte „eroi“ sau „kamikaze“.

Eroii de la Fukushima

Zăpada, piedică în calea salvatorilor  Foto: AFP

Toate privirile japonezilor sunt îndreptate acum către câteva zeci de muncitori care îşi riscă viaţa în încercările disperate de a răci reac­toarele centralei nucleare. David Brenner, directorul Centrului de Cercetări Radiologice de la Columbia University, susţine că nivelul de radiaţii detectat în jurul centralei face ca riscul pentru muncitori să fie „semnificativ”. „Într-un fel, ei sunt deja eroi. Vor suferi în urma expunerii foarte mari la radiaţii“, a declarat Brenner, citat de BBC.

Pe de altă parte, cotidianul „Yomiuri Shimbun” a scris că Ministerul japonez al Apărării a criticat agenţia de securitate nucleară şi compania TEPCO după ce mai mulţi soldaţi au fost răniţi şi expuşi la radiaţii. Ei fuseseră trimişi la reactorul nr.3 când acesta a explodat. „Au spus că e sigur, noi am crezut, şi i-am trimis acolo”, a declarat un oficial al ministerului.

Panică în alte ţări

Valul seismic a adus vaporul pe autostradă  Foto: AFP

În timp ce japonezii par liniştiţi, panica privind contaminarea radioactivă a pus stăpânire pe locuitorii ţărilor asiatice, dar şi printre americanii de pe coasta Pacificului şi printre europeni. Autorităţile din Taiwan, India, Singapore, Thailanda, Coreea de Sud sau China, cei mai apropiaţi vecini ai Japoniei, au încercat să liniştească populaţia prin teste radioactive şi anunţând că produsele alimentare japoneze importate nu sunt contaminate. Părinţii din Hong Kong care au copii mici au luat cu asalt farmaciile şi supermarketurile pentru a cumpăra lapte, de teamă că dacă se vor epuiza stocurile existente următoarele ar putea fi contaminate. Ministerul thailandez pentru Sănătate Publică intenţionează să ofere pastile gratuite de iod persoanelor care pleacă spre nordul Japoniei.

Chinezii au instalat patru staţii mobile pentru a monitoriza nivelul radiaţiilor în provincia Heilongjiang, din extremitatea estică a ţării, cea mai apropiată de Marea Japoniei. Americanii au dat şi ei fuga în farmacii şi au epuizat toate stocurile de pastille de iod, dar şi produsele de provenienţă japoneză. Alerta nucleară din Japonia a stârnit panică şi în Bulgaria, unii cetăţeni grăbindu-se să cumpere iodură de potasiu, medicament care poate preveni declanşarea cancerului tiroidian. Specialiştii au avertizat că eventualul consum de iodură de potasiu fără prescripţia medicului poate fi periculoasă, mai ales la copiii mici, la bătrâni şi la persoane care au afecţiuni ale glandei tiroide.

Reactoare proiectate greşit?

Cu 35 de ani în urmă, trei cercetători americani au demisionat de la General Electric, spunând că greşelile în proiectarea reactoarelor Mark 1 pot duce la catastrofe nucleare, relatează televiziunea americană ABC. Cinci dintre cele şase reactoare de la centrala Fukushima Daiichi utilizează tehnologia Mark 1, dezvoltată de compania General Electric în anii 1960.

„Problema identificată atunci consta în faptul că, în designul containerului, nu s-au luat în calcul sarcinile dinamice suplimentare ce pot apărea odată cu pierderea lichidului de răcire”, a declarat pentru ABC unul dintre cei trei demisionari de acum 35 de ani, Dale G. Bridenbaugh. „Chiar şi după modernizare, reactoarele au rămas la fel de vulnerabile în faţa accidentelor care presupun afectarea sistemului de răcire şi a învelişului izolator”, a continuat el.

General Electric neagă afirmaţiile şi invocă trecutul fără incidente, siguranţa şi încrederea pe care reactoarele le-au demonstrat până în prezent. Totuşi, alături de reportajul ABC, tot marţi, „Le Figaro” şi „Los Angeles Times” au amintit numeroasele incidente legate de siguranţa nucleară în care operatorul de energie japonez TEPCO, administrator al unei treimi din centralele nipone, a fost implicat. În 2003, toate cele 17 centrale nucleare din administrarea companiei (inclusiv Fukushima Daiichi) au fost închise temporar după un scandal referitor la rapoarte false ale inspecţiilor privind siguranţa centralelor.

“Chiar şi după modernizare, reactoarele au rămas la fel de vulnerabile în faţa accidentelor.”

Dale G. Bridenbaugh

fost cercetător la General Electric

România, pe lista de aşteptare

România şi-a manifestat intenţia de a participa la efortul internaţional de asistare a Guvernului japonez. „Partea japoneză ne-a comunicat că până în prezent a selecţionat ofertele de asistenţă din partea unor state aflate în apropierea Japoniei, precum şi din partea Statelor Unite”, a precizat ministrul de Externe, Teodor Baconschi. România, alături de alte state, se află „pe o listă de aşteptare” şi va oferi ajutor în momentul în care va primi o solicitare din partea autorităţilor de la Tokyo.

FOTO / VIDEO Nivel “extrem de ridicat” de radiaţii la reactorul 4

Comisia americană de reglementare a energiei nucleare anunţă că nivelul de radiaţii de la Fukushima este “extrem de ridicat” însă Agenţia Nucleară din Japonia susţine, din contră, că nivelul radiaţiilor se află în descreştere în ultimele 12 ore.

UPDATE 3.05 Elicopterele stropesc cu apă reactoarele supraîncălzite de la centrala nucleară.

UPDATE 2.30 Temperaturi record au fost înregistrate la Fukushima: 84 grade Celsius la reactorul 4, 60,4 grade la reactorul 5 şi 58,5 grade la reactorul 6, potrivit CNN. Temperatura normală pentru aceste reactoare este de cel mult 25 grade.

UPDATE 2.00 SUA a trimis în Japonia un avion care poate detecta radiaţiile. WC-13W Constant Phoenix poate detecta norii radioactivi în timp real.

UPDATE 1.45 Din cauza nivelului îngrijorător de radiaţii de la Fukushima, compania aeriană germană Lufthansa şi transportatorul italian Alitalia au redirecţionat zboruri din zona Tokyo spre alte aeroporturi japoneze, potrivit CNN.

UPDATE 00.30 Agenţia Nucleară din Japonia anunţă că nivelul radiaţiilor de la Fukushima se află în descreştere în ultimele 12 ore.

UPDATE 00.10 SUA i-a îndemnat pe americanii care locuiesc în Japonia să plece la cel puţin 80 km distanţă de Fukushima, centrală nucleară ce se află la 220 km de Tokyo. Zona impusă de americani este mult mai largă faţă de cei 20 km pe care guvernul din Japonia i-a obligat pe naponi să îi elibereze.

UPDATE 22.50 Oficialii de la centrala nucleară Fukushima au declarat că vor încerca din nou, joi, să folosească elicopterele militare pentru a răci reactoarele şi a evita un dezastru, însă autorităţile americane au avertizat că nivelele de radiaţii pot fi prea mari pentru a permite astfel de operaţiuni, transmite Reuters.

UPDATE 21.45 Piscina de stocare a reactorului patru al centralei nucleare de la Fukushima nu mai conţine apă, ceea ce are drept efect nivele “extrem de ridicate” de radiaţii, a declarat miercuri preşedintele Comisiei americane de reglementare a energiei nucleare (Nuclear Regulatory Commission, NRC), citat de AFP şi AP.

“Ar putea fi foarte dificil pentru echipele de intervenţie să se apropie de reactoare. Dozele de radiaţii cu care s-ar putea confrunta ar putea deveni letale în foarte scurt timp”, a avertizat Jaczko, recunoscând însă că NRC deţine foarte puţine date cu privire la situaţia din Japonia.

UPDATE 21.00 Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, a anunţat că vrea să se deplaseze în Japonia.

| News 14:02 Fratele lui Fane Spoitoru, Migdal Ion, condamnat defnitiv la 13 ani de detenţie

Breaking news

11:11 RAZIE ÎN PORTUL CONSTANŢA. Poliţiştii şi jandarmii verifică documentele vamale şi sistemele de depozitare


Categorii

Alerte, Presa, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “UPDATE Comisarul European pentru energie: “SITUATIA ESTE ACUM IN MAINILE LUI DUMNEZEU. Suntem la jumatatea drumului intre un dezastru si un dezastru si mai mare”

  1. Cateva clarificari la al 2-lea clip de mai sus…Iodura de potasiu nu previne decat un posibil cancer de tiroida (si asta nu in % de 100%), ca urmare a expunerii acute (doza mare) a unei persoane la radiatii. Iodura de potasiu nu se poate administra tuturor persoanelor (pt ca beneficiile unei astfel de administrari nu depasesc riscurile, adica efectele adverse) ci depinde de cantitatea de radiatii la care esti supus, de asemenea ea nu previne alte complicati pe termen lung (multe din ele putin elucidate) cum ar fi alte forme de cancer, tulburari nervoase, etc. De asemenea starea de greata si voma apare numai la persoanele supuse acut la radiatii (cei din vecinatatea centralei) ci nu la cei ce sunt expusi la o doza mai scazuta de radiatii (la care nu apar simptome imediate, dar pot apare simptome pe termen lung). Inclin sa cred ca coasta de vest a Americii va fi putin afectata (din cauza curentilor din Pacific care o vor dilua) chiar si in cazul unui al 2lea Cernobil, la fel si Romania. Bunul Dumenezeu sa ne daruiasa calm sa putem primi din mainile Lui tot ce ni se va trimite pt pacatele noastre, singurul leac fiind pocainta. Iertari si un post binecuvantat.

  2. @ ellaina:

    Iti multumim foarte mult si te mai asteptam cu alte lamuriri si sfaturi pe problema aceasta si in zilele urmatoare, fiindca va fi, probbail, nevoie.

  3. Stiu ca toti suntem/sunteti ocupati, ca e post si deja se aduna multe rugaciuni…

    Eu o sa citesc de cateva ori Acatistul Af Acoperamant al Maicii Domnului pentru japonezi si toti cei afectati. Cine mai vrea, sa faca la fel, sunt sigura ca Maica se va indura si-i va acoperi si pe ei! Sunt si ortodocsi in Japonia, dar nu asta trebuie sa fie motorul rugaciunii, ci durerea pentru semenii nostri, care poarta si ei chipul lui Dumnezeu, si pentru ei a murit Hristos…

  4. @ elenad:

    Incurajam si sustinem initiativa fratiei tale. Fiecare sa indrepte gandul si inima sa, asa cum poate, si catre acesti frati ai nostri, si catre toti cei primejduiti de ceea ce ar putea urma.

  5. VIDEO LIVE Japonia, ziua 8: Nivelul radiatiilor incepe sa scada in zona centralei Fukushima. Reactorul 2 a fost reconectat la reteaua energetica
    http://www.hotnews.ro/stiri-8402290-japonia.htm

    Catastrofa de la Fukushima ar putea fi evitată. Nivelul radioactivităţii a scăzut uşor
    http://www.antena3.ro/externe/catastrofa-de-la-fukushima-ar-putea-fi-evitata-nivelul-radioactivitatii-a-scazut-usor-120860.html

  6. Slava Domnului! Incredibil!! A doua infrangere majora pentru patriarh la o Mitropolie! Nu ne-a parasit Dumnezeu de tot… 🙂

  7. elenad,
    asa sa fie, cum ziceti dvs. Maica Domnului sa ii ajute!

    admin,
    deci, PS Andrei este sigur noul mitropolit?

  8. 🙂 “Darul” rugaciunilor Inaltului… Si ale parintelui Rafail… Slava Domnului. Nu e un sfant sau un om foarte puternic Inaltul Andrei, dar e un om cinstit si cea mai buna alegere din tot ce avea sanse…. De acum sa nadajduim ca va face totul sub indrumarea Parintelui sau duhovnicesc, pe care il si asteptam sa mai iasa la lumina, din cand in cand…

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/03/18/o-noua-mare-supriza-in-ziua-in-care-inaltul-anania-ar-fi-implinit-90-de-ani-ips-andrei-a-fost-ales-urmasul-sau-la-mitropolia-clujului/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare