Articolele saptamanii (2): DIN SENIN?! (Ce intelegem din avertismentul lui Dumnezeu?)

17-03-2011 3 minute Sublinieri

Nimic nu pare să răsune mai tare în străfundul fiinţei OMULUI (omenirii în ansamblu şi fiecărui individ) mai ‘din senin’ decât un cutremur. Nimic altceva nu surprinde mai tare, nu sperie mai mult oameni în toată firea şi nu tulbură mai adânc.

Nimic nu ne ia mai ‘pe nepregătite’, întocmai cum ne avertizează Sfânta Scriptură, “venind ca un fur” (hoţ) asupra noastră. Nimic altceva decât iminenţa morţii nu ne face mai zadarnice toate aşa-zisele concepţii de viaţă.

Aşa, ca ‘din senin’, ne trezim în faţa unei ‘oglinzi’ către care cei mai mulţi dintre noi nu am vrut niciodată să ne uităm. Ştiam că ea este mereu aproape şi că, negreşit, vom da ochii cu ea cândva, că de această oglindă a morţii absolut nimeni nu scapă.

Dar am pus voal după voal deasupra ei, ne-am construit tot soiul de fantasme care să ne ţină departe de ea. Am citit sute de cărţi, am ascultat sute de melodii, am vizitat mii de lumi cu pasul sau cu gândul şi am văzut sute de filme.

Până ce, deodată, ni se rupe filmul, iar viaţa – comprimată la o clipă şi adusă în faţa oglinzii morţii – bate toate filmele în care ne-am refugiat vreodată. Ştiam că oricine poate să moară, dar prea nu ne venea să credem că vom muri şi noi.

Din păcate, în vremurile noastre, chiar şi când un seism + tsunami + (încă foarte posibil) dezastru nuclear planetar ne aduce moartea în faţă, prea nu ne vine să credem că ea poate fi şi cert a noastră, ci tot numai a cert a altora.

Oricât de puternică ne-ar fi fost zguduirea prin care am trecut, a muri noi înşine ne rămâne cel mai neplauzibil lucru cu putinţă.

Şifonate puţin, voalurile se aştern din nou pe oglindă în cazul celor mai multora dintre noi, cu ajutorul tehnologiei informaţiei, graţie căreia ne închinăm acestui ‘idol al informării’ – un crud zeu care ne lasă să flămânzim după informaţie, oricâtă informaţie am rumega.

Despre moartea altora avem mii şi mii de poveşti de vizionat, ascultat sau citit şi nu ne mai săturăm de comentat explicaţii – inclusiv ideologice (cum că încălzirea globală ar fi fost cauza dezastrului) sau conspiraţioniste (că HAARP a provocat catastrofa).

Explicaţii de toate felurile, dar toate complet irelevante pentru moartea noastră. Nu contează dacă dăm vina pe un fenomen natural sau pe un plan malefic. Important este să aruncăm această vine oriunde altudeva din faţa noastră.

Căci oglinda nu arată decât un singur vinovat – pe noi înşine. Când tremură planeta sub noi şi sufletul nostru odată cu el, nu se poate să nu ştim că pământul ne cheamă, pentru că “din pământ am fost făcuţi şi în pământ ne vom întoarce”.

Puţine lucruri sunt mai evidente decât acest Memento mori venit ‘din senin’ – şi este de-a dreptul ridicol, de n-ar fi tragic, cum reuşim să ne sustragem avertismentului. Imediat, la fel de ‘din senin’, începem să ticluim cauze şi explicaţii.

Doar că toate născocirile explicative ale minţilor omeneşti din acest veac nu sunt decât perdele de fum, menite să ascundă cauzele reale ale tuturor nenorocirilor, a morţii înseşi – păcatul.

Pentru păcatele noastre, ale tuturor, creaţia neînsufleţită a lui Dumnezeu urlă împotriva noastră şi, adesea, întoarce mii dintre noi deodată, în pământul din care am fost făcuţi.

Pentru păcatele noastre, ale fiecăruia, orice seism aruncă miliarde de săgeţi de frică, în fiecare celulă a corpului. Or, de ce ne-ar fi atât de frică, dacă nu ne-am simţi vinovaţi?

Oricine a trecut printr-un cutremur vreodată – indiferent de credinţele sale ori de intensitatea seismului – nu va putea zice că Dumnezeu nu i-a vorbit. Mai simplu, mai direct, mai ‘simţit’ în fiecare celulă a corpului şi dincolo de celule (în sufletul pe care mulţi “şi-l iau în deşert”) probabil că nu se poate.

Orice altă ‘vorbire’, de ar fi mai altfel (mai clară, mai dură, mai zguduitoare), nu ar mai fi o simplă vorbire – la care să putem răspunde potrivit liberului arbitru – ci s-ar transforma într-o constrângere.

În faţa evidenţei, a arătării atotputerniciei Celui Care a făcut cerurile şi pământul, nu am mai fi liberi să alegem. Nu ar mai fi loc de născociri, de echivocuri, de autoamăgiri, iar OMUL nu ar mai fi om, ci doar un robot, supus complet voinţei Creatorului.

Toţi, indiferent de credinţe şi de aşa-zisele concepţii de viaţă, vom ajunge dincolo de oglinda morţii, la Judecată. Ca ‘din senin’, după cum zice Psalmistul: “Ieşi-va duhul lor şi se vor întoarce în pământ. În ziua aceea vor pieri toate gândurile lor”.

Acolo, dincolo, vom simţi – încă şi mai limpede decât în timpul unui cutremur şi mai ‘din senin’ – cât cântăresc toate concepţiile de viaţă şi tot ceea ce socoteam adevăruri.

Există un singur adevăr suprem pe lume, că Hristos a înviat!, de care puţini, chiar şi dintre cei dreptcredincioşi, ne vom fi agăţat îndeajuns, ca să devenim imuni la moarte.

Dar există şi mai micile adevăruri (binele) şi neadevărurile (relele) după care toţi vor fi judecaţi, deopotrivă credincioşi şi necredincioşi. Poate pe Hristos nu toţi L-au cunoscut, dar Chipul său L-au purtat, căci după asemănarea Lui au fost făcuţi.

Însă, fără tăgadă, toţi oamenii, din toate vremurile, am cunoscut ce este binele şi răul, din conştiinţa fiecăruia, dincolo de concepţii, educaţie, experienţe.

Iar celor care au murit ‘din senin’, spulberaţi de valuri de zece metri, sigur le va fi mai uşor la Judecată decât nouă, cei care am fost telespectatorii cataclismului din Japonia şi atât de multor altor ‘spectacole’ similare.

Nici cei răpuşi de tsunami, dar cu atât mai puţin noi vom mai putea invoca scuza lui ‘din senin’ şi ‘pe nepregătite’ pentru a ne justifica nejustificabilele fapte – păcatele.

Pe această temă, iată un îndemn – “Adu-ţi aminte că vei muri şi nu vei mai păcătui” – pentru cei care, de când Dumnezeu ne-a vorbit tuturor, în Japonia, poate că n-or fi reuşit să-şi mai tragă atât de repede voalurile justificative pe oglinda morţii ce li s-a deschis în faţă.

Cititi si:


Categorii

Articolele saptamanii, Pagini Ortodoxe

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

34 Commentarii la “Articolele saptamanii (2): DIN SENIN?! (Ce intelegem din avertismentul lui Dumnezeu?)

 1. se fac afirmatii aberante ca populatia globului este prea numeroasa,iar mai de curand se pare ca au gasit solutia pentru stoparea incalzirii globale:cateva bombe nucleare.
  Experiment?Dumnezeu stie si daca suntem alaturi de El ne apara.
  Nimic nu se poate face decat daca Dumnezeu ingaduie,iar Dumnezeu ingaduie sa ne platim pacatele!
  Macar de le-am plati pe lumea asta!
  Iertare,
  Doamne ajuta!

 2. @soram:

  La dezastre de o asemenea magnitudine (ne referim la cutremur si tsunami) e imposibil sa aplicam ipoteza experimentelor. Omul – recte elitele – nu va avea niciodata o asemenea putere, asta daca ii facem demiurgi si le acordam statutul – pe care de altfel si-l doresc – de a fi zei.

 3. @ soram:

  Ce trist e cand citim una si intelegem alta, tot dupa prejudecatile noastre 🙁 Si cata atractie are omul de azi, virusat de teoriile conspirationiste de duzina, pentru toate explicatiile abracadabrante, care ii sunt livrate, generos, de tabloide… Vai de noi! Primul gand ne zboara la experiment si dupa aceea, pur teoretic, ne mai amintim, pentru conformitate si de pacate. Saracul Dumnezeu! Nu mai are, singur, putere in lumea asta nici macar pentru un cutremur cu care sa ne miste impietrirea si sa ne trezeasca! La ce ne mai trebuie Dumnezeu daca avem “ELITE” care fac totul?

 4. Cine stie, poate ca si zapada care cade acum asupra Japoniei este tot de la elite.
  Aceasta ni se intampla pentru ca, in loc sa stam cu ochii tinta la Hristos, asa cum ne invata Sfintii Parinti,cautam toata ziua, uneori si noaptea tarziu “in haznaua” elitelor. Acum, mie imi fac mea-culpa, pt ca si eu, o perioada de timp am fost amagita si am pierdut “directia”. Cautand sa ma informez despre sfarsitul lumii, evident, nu prea mai aveam dispozitie sa ma ocup de sfarsitul meu. Pana intr-o zi, cand mi-am dat seama ca ma gandeam mai mult la cip-uri decat la Dumnezeu.

 5. Acum 4 ani si jumate in Vancouver a fost o furtuna mare cu vant de peste 100 km/h care a rupt copaci seculari de 100-200 de ani din Stanley Park (cel mai vizitat de turisti), apa s-a colorat si energia electrica a cazut in anumite zone. Totul a durat cam 2-3 saptamani, canadienii si internationalii crescuti si traiti in confort erau complet disperati. Insa pakistanezii si indienii erau chiar suparati pe ei, asa e apa normala in tarile lor, putin mai colorata.

  A fost prima data cand ne-am simtit avantajati faza de cei civilizati, fiindca fusesem antrenati de pe vremea lui Ceausescu cu apa cu impuritati si fiarta sau cu taierea curentului. Ne-a fost chiar mila de ei, pentru ca duminica dimineata la ora 6 au facut coada la Costco (lant american ca Metro) care a deschis la 7 si primul client a luat toata apa imbuteliata. Seara ne-au anuntat la stiri ca se pune ratie la apa. Multumim lui Dumnezeu, noi chiar aveam apa Borsec cumparata de la magazinul romanesc.

  Ceea ce s-a intamplat acum in Japonia e insa mult mai grav decat probabil Sodoma si Gomora. Dumnezeu sa ne inmoaie inimile, ca nu stim cand va veni urgia la noi, cat de pregatiti ne va gasi sau cum vom reactiona.

 6. gand
  “omul este -sau ar trebui sa fie!-jumatate dragoste si jumatate lupta,jertfa pentru a pastra dragostea intacta,neatinsa de rau…”(P.Justin Parvu)
  “Omul trebuie iubit.Dar ca sa-l iubesti trebuie sa-l intelegi.Daca il vezi cazut acolo,neaparat trebuie sa gandesti ca trebuie sa-i dai o mana de ajutor.Iubirea aproapelui este o lectie de iubire fata de Dumnezeu.”(P.Justin Parvu)
  Tot in scrierile Parintelui am citit despre posibilitatea producerii unor calamitati de catre cei rau intentionati.
  Despre cutremurul si tsunamii din Thailanda asa s-a vorbit…
  Cate arme nucleare exista la ora actuala pe glob,nu m-ar mira…
  “Omul e fiara pentru om,cand scapa de sub aripa bisericii,cand abandoneaza cuvantul lui Dumnezeu,cand nu se mai conduce nici dupa regulile oamenilor,nici dupa regulile lui Dumnezeu,ci numai dupa calcule de moment pe care i le baga in gand diavolul.”(P.Justin Parvu)

 7. Despre cutremurul si tsunamii din Thailanda asa s-a vorbit…
  Cate arme nucleare exista la ora actuala pe glob,nu m-ar mira…

  Mda, daca “asa s-a vorbit” (doar pe internetul tabloid si la coltul strazii), oare de ce am mai avea nevoie de invatatura Sfintilor Parinti? 🙁

  Cat despre ce si cate i se pun in seama parintelui Iustin, mai bine ne abtinem sa mai comentam… Vai acelora care o fac, fara scrupule, si smintesc si pe altii! Credeti ce doriti, oricum. Bine a zis cine a zis mai inainte de “saracul Dumnezeu”, deposedat de catre conspirationisti de toate atributele Sale de atotputernicie asupra firii create de El, si transferate acum, TOATE, elitelor…. “Cel ce cauta spre pamant si-l face pe el de se cutremura…” trebuie scos din Psaltire si din cantarile Bisericii…

  Tocmai de aceea nu vom mai avea ochi, din pacate, sa deosebim lucrarea antihristului de cea a lui Hristos in invalamaseala mincinoasa care incepe deja sa se produca… 🙁 🙁

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/01/31/cand-secretul-e-doar-discret-agenda-de-modelare-sociala-si-centralizare-globala-este-acum-la-vedere/

  ... trebuie sa fim constienti ca nu intamplator acestia isi permit acum, cu atata usurinta, sa lase nu doar sa “transpire”, ci chiar sa prolifereze din belsug, “dezvaluirile” si “demascarile” identitatii si planurilor pe care le pun la cale. Cel putin a unora dintre ele (faceti si un exercitiu si urmariti intr-o librarie sau chiar intr-un hipermarket cate titluri de literatura senzationala despre conspiratii, bilderbergi, illuminati exista. Deja se poate vorbi de o industrie in domeniu)… La puterea imensa si reala pe care o dispun, mai ales asupra circulatiei informatiei (si, prin excelenta, asupra internetului ca mediu predilect de circulatie), este de la sine inteles ca au avut si un interes strategic in “a da drumul la supapa”, in a alimenta chiar aceasta tendinta, extrem de “manoasa”, a unor mase largi de a detine un “acces” facil la “secretele cele mai secrete” ale scenariilor de conducere si de distrugere a lumii. Fiindca nu este exclus ca tocmai sub aceasta noua “perdea de fum” cat mai intinsa cu putinta, prin galagia si revolta starnite, intretinute si dirijate atent catre paroxism, sa se poata camufla si mai bine adevaratele pericole sau… sa dea nastere unor “efecte secundare” mult mai profitabile pe termen lung pentru strategii sinistri ai mersului planetei…. Dar toate cu ingaduinta lui Dumnezeu!

  Un scop perfid al acestor scurgeri poate fi si cel de natura psihologica, iar aici este capcana in care foarte multi dintre noi putem cadea, chiar fiind manati de cele mai bune intentii. Se contureaza – si ne referim aici la zona de critica si opozitie fata de “sistemul” globalizant – un anumit tip de climat psiho-social in care oamenii sunt formati, practic, in asa fel incat sa fie tinuti intr-un continuu suspans, intr-o stare de tensiune si agitatie, cu adrenalina ridicata, pentru ca si aceasta dispozitie este una DE ASTEPTARE, dar nu este asteptarea cea vie si sanatoasa, eshatologica, a lui Hristos, ci ajunge sa fie o tanjire, o complacere sau o adictie morbida in toata regula dupa “evenimente apocaliptice”. Asistam, practic, la o substituire inconstienta a trezviei si a privegherii duhovnicesti cerute de Hristos pentru “asteptarea Mirelui” cu alarma si surescitarea psihologica, stare ale carei roade duhovnicesti predispun sufletul mult mai degraba catre primirea celui care va veni ca fals Mesia.

  Iertati-ne.

 8. Psalmul 103
  1. Binecuvintează, suflete al meu, pe Domnul! Doamne, Dumnezeul meu, măritu-Te-ai foarte.
  2. Întru strălucire şi în mare podoabă Te-ai îmbrăcat; Cel ce Te îmbraci cu lumina ca ş i cu o haină;
  3. Cel ce întinzi cerul ca un cort; Cel ce acoperi cu ape cele mai de deasupra ale lui;
  4. Cel ce pui norii suirea Ta; Cel ce umbli peste aripile vânturilor;
  5. Cel ce faci pe îngerii Tăi duhuri şi pe slugile Tale pară de foc;
  6. Cel ce ai întemeiat pământul pe întărirea lui şi nu se va clătina în veacul veacului.
  7. Adâncul ca o haină este îmbrăcămintea lui; peste munţi vor sta ape.
  8. De certarea Ta vor fugi, de glasul tunetului Tău se vor înfricoşa.
  9. Se suie munţi şi se coboară văi, în locul în care le-ai întemeiat pe ele.
  10. Hotar ai pus, pe care nu-l vor trece şi nici nu se vor întoarce să acopere pământul.
  11. Cel ce trimiţi izvoare în văi, prin mijlocul munţilor vor trece ape;
  12. Adăpa-se-vor toate fiarele câmpului, asinii sălbatici setea îşi vor potoli.
  13. Peste acelea păsările cerului vor locui; din mijlocul stâncilor vor da glas.
  14. Cel ce adăpi munţii din cele mai de deasupra ale Tale, din rodul lucrurilor Tale se va sătura pământul.
  15. Cel ce răsari iarbă dobitoacelor şi verdeaţă spre slujba oamenilor;
  16. Ca să scoată pâine din pământ şi vinul veseleşte inima omului;
  17. Ca să veselească faţa cu untdelemn şi pâinea inima omului o întăreşte.
  18. Sătura-se-vor copacii câmpului, cedrii Libanului pe care i-ai sădit; acolo păsările îşi vor face cuib.
  19. Locaşul cocostârcului în chiparoşi. Munţii cei înalţi adăpost cerbilor stâncile scăpare iepurilor.
  20. Făcut-ai luna spre vremi, soarele şi-a cunoscut apusul său.
  21. Pus-ai întuneric şi s-a făcut noapte, când vor ieşi toate fiarele pădurii;
  22. Puii leilor mugesc ca să apuce şi să ceară de la Dumnezeu mâncarea lor.
  23. Răsărit-a soarele şi s-au adunat şi în culcuşurile lor se vor culca.
  24. Ieşi-va omul la lucrul său şi la lucrarea sa până seara.
  25. Cât s-au mărit lucrurile Tale, Doamne, toate cu înţelepciune le-ai făcut! Umplutu-s-a pământul de zidirea Ta.
  26. Marea aceasta este mare şi largă; acolo se găsesc târâtoare, cărora nu este număr, vietăţi mici şi mari.
  27. Acolo corăbiile umblă; balaurul acesta pe care l-ai zidit, ca să se joace în ea.
  28. Toate către Tine aşteaptă ca să le dai lor hrană la bună vreme.
  29. Dându-le Tu lor, vor aduna, deschizând Tu mâna Ta, toate se vor umple de bunătăţi;
  30. Dar întorcându-ţi Tu faţa Ta, se vor tulbura; lua-vei duhul lor şi se vor sfârşi şi în ţărână se vor întoarce.
  31. Trimite-vei duhul Tău şi se vor zidi şi vei înnoi faţa pământului.
  32. Fie slava Domnului în veac! Veseli-se-va Domnul de lucrurile Sale.
  33. Cel ce caută spre pământ şi-l face pe el de se cutremură; Cel ce se atinge de munţi şi fumegă.
  34. Cânta-voi Domnului în viaţa mea, cânta-voi Dumnezeului meu cât voi fi.
  35. Plăcute să-I fie Lui cuvintele mele, iar eu mă voi veseli de Domnul.
  36. Piară păcătoşii de pe pământ şi cei fără de lege, ca să nu mai fie. Binecuvintează, suflete al meu, pe Domnul.

 9. Am mai avut si aici o discutie extrem de asemanatoare si am mai dat aceste raspunsuri:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/03/11/cutremur-devastator-in-japonia-89-magnitudine/#comment-20429

  Soram, nu va facem vina, pentru ca e ceva deja universal astazi si credem ca nici nu ne dam seama, intoxicati cum suntem de otravurile minciunii strecurate discret si mortal printre adevarurile care umbla astazi, “in pielea goala”, prin siteurile, cartile si filmele “de demascare a conspiratiilor”, cand primim deja niste invataturi eretice si un duh complet gresit.

  Mare, mare, mare manipulare se face prin acestea, daca nu avem discernamantul sa luam numai ce ne dau invataturile Bisericii, proorociile Sfintilor si sa nu inghitim nemestecat tot ce circula, viral, ca orientare “anti-sistem”. Ajungem sa-L micsoram pe Dumnezeu si sa-L facem, pe nesimtite, mai mic si mai slab, mai neputincios decat “elitele lumii”. De fapt, aceasta este si ratiunea acestei manipulari, orchestrate chiar de ele: SA LE ACORDAM MULT MAI PUTERE DECAT AU DE FAPT (nu ca nu ar avea, dar nu la fel ca a alui Dumnezeu, nu pana aici, pana a crede ca nici nu mai exista cataclisme provocate EXCLUSIV de razbunarea legilor dumnezeiesti fata de PACATELE NOASTRE!), sa le stim, asadar, de frica, sa ne tulburam si sa ne ingrozim, sa ne revarsam revolta (chiar daca numai verbal si numai pe internet) asupra “railor pamantului” si…. sa facem orice altceva decat ce trebuie. Adica pocainta si gandul la moarte.

  EXACT DESPRE ACEASTA si nu despre altceva, era si articolul de fata al fratelui Bogdan Munteanu… pentru ca, sa fim cinstiti, daca primul nostru reflex este sa ne gandim la “experimente” si nu, precum credinciosii simpli (si adevarati) de altadata, la “Judecata lui Dumnezeu”, atunci trebuie sa recunoastem ca am lasat sa intre in noi un duh strain si periculos. Chiar daca, ulterior, punem si gandul la pacatele noastre, el este mult slabit, si ajunge sa fie mai mult rational, teoretic, este pus in umbra de primul gand primit, de reflexul care ni s-a format si care, sa recunoastem, ne-a deformat reflexele crestinesti, simple si sanatoase. Si numai pocainta nu mai facem…

  Dumnezeu inca lucreaza in lume, in creatia LUI si inca este cu noi.

  PS: Ca sa nu mai spunem ca, si omeneste gandind, nu exista niciun interes sa se loveasca taman Japonia, si nu China, nu Iranul, nu Rusia, nu Grecia, nu alta tara ortodoxa. Macar si asta sa ne faca sa ne gandim mai bine, daca nu credinta… Of!

 10. admin
  “Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului,ci intoarcerea lui,si sa fie viu!”
  “Mila voiesc,iar nu jertfa!”
  “Stim ca suntem din Dumnezeu si lumea intreaga zace sub puterea celui rau”.(Ioan5.19)
  “Noi traim cu adevarat vremuri apocaliptice-pentru ca faptele noastre grabesc sfarsitul.Niciodata nu au fost mai multe avorturi,mai multa varsare de sange si mai multa necredinta ca acum.Acela s-a mantuit,se mantuieste si se va mantui,care are credinta neindoielnica.”(Ier.Paisie Olaru)
  “Cand faradelegile vor inclesta mintea si inima oamenilor,cand ii vor salbatici asa da tare incat vor zice ca nu le mai trebuie Dumnezeu si Biserica si Preoti,cand va fi salbaticia si nebunia urii peste tot pamantul,atunci va fi sfarsitul.”(P Dometie)
  “Dumnezeu ii incununeaza pe nevoitorii de astazi nu mai putin decat pe cei de demult,desi nrvointele celor dintai nu sunt atat de vadite precum ale celor de-al doilea.Nu trebuie sa dezarmam in fata ispitelor si sa nu dam curs slabiciunii,deznadejdii,inactivitatii.Dimpotriva,sa ne aratam cat mai atenti si cat mai sirguinciosi in pazirea poruncilor evanghelice,indeplinind poruncile ni se vor deschide ochii sufletesti si vom putea sa descoperim nenumaratele viclesuguri ale vrajmasului,acea ingeniozitate perversa cu care ispitele sunt combinate si apoi puse in lucrare.Vom vedea ca necazurile si ispitele de azi,in aparenta slabe si mai putin virulente,urmaresc asemenea necazurilor si napastelor puternice din vechime,sa-l indeparteze pe om de Hristos,sa distruga crestinismul adevarat de pe pamant,lasandu-i doar o pojghita subtire pentru o comoda amagire.Vom vedea ca ispitirile usoare,gandite insa si executate cu viclenie infernala de satana,actioneaza cu mult mai mare succes decat ispitirile grele,vadite si directe.”(Sf.Ignatie Briancianinov)
  “Este limpede pt orice crestin ortodox constient de ceea ce se intampla in jurul lui in ziua de astazi,ca lumea se apropie de sfarsit.[…]Daca traim cu adevarat aceasta viziune ortodoxa asupra lumii,credinta noastra va supravietuii socurilor care ne asteapta si va fi o sursa de inspiratie si de mantuire pentru cei care il vor cauta in continuare pe Hristos,chiar si in toiul naufragiului umanitatii,care deja a inceput.”(Ierom.Serafim Rose)
  Un Parinte spunea ca Dumnezeu nu vrea sfarsitul lumii,pentru ca ar fi ca un gospodar care,dupa ce si-a construit o casa si acareturi,s-ar apuca sa-i dea foc .Dumnezeu nu face asa ceva.Oamenii,din cauza pacatelor se vor autodistruge.
  P.S.Oricine are la dispozitie tenologia necesara,face reclama ca sa anunte iminenta Apocalipsa…Oare pentru intoacerea la pocainta a oamenilor…???
  Nu cred…dar nu mai comentez…

 11. Iertati-ma,
  Doamne ajuta!

 12. @soram:

  Iertati-ne si dvs. Se pare ca e o mare neintelegere la mijloc. Citatele pe care le-ati dat sunt demult pe siteul nostru, date si redate pentru oricine are urechi de auzit si ochi de vazut.

  Faptul ca vine sfarsitul tine tot de ingaduinta si pronia lui Dumnezeu. Nu de puterea ”elitelor”. Golgota a venit pentru ca Hristos a ingaduit, dupa cum spunea si parintele Rafail Noica: daca nu ar fi fost cuvantul lui Dumnezeu – “acesta este ceasul lor” – in veci nu ar fi putut pune mana fariseii pe El. Stim din Evanghelie ca au mai incercat sa Il prinda si sa Il ucida de cel putin doua ori inainte de vanzarea lui Iuda. Si nu au reusit, pentru ca nu Le ingaduise. Daca noi incepem sa gandim ca elitele fac si desfac inclusiv tot ce este in legatura cu stihiile lumii, sa provoace mari cutremure, tsunami, atunci inseamna ca noi re-scriem Evanghelia. Noi ii creditam pe farisei cu puterea de a Il prinde si ucide pe Hristos, ceea nu a fost si nu va fi.

  Trebuie sa facem net diferenta intre puterea omului de a face rau, care e maxima prin bombele nucleare – insa ca putere de ucidere, de distrugere, de iradiere, si cam atat, si puterea dezlantuita a stihiilor vazduhului si a adancurilor pamantului. Bombardamentele de la Hiroshima si Nagasaki au ucis sute de mii de oameni, au ras de pe fata pamantului orase, dar nu au produs niciun fel de cutremur, fie el cat de mic, intr-o tara altfel a cutremurelor. Bombe nucleare au fost detonate in deserturi, in apele oceanelor (au fost mari scandaluri internationale datorita acestor lucruri) si totusi nu au provocat tsunami.

  Catastrofele naturale fac parte din alt registru si ele se dezlantuie ca pedeapsa dumnezeiasca pentru pacatele noastre. Este inadmisibil sa credem ca Dumnezeu s-a retras la pronierea lumii, a cosmosului, si ca procesele naturale sunt controlate de om sau diavoli. Acesta se numeste bogomilism. Dumnezeu nu s-a retras si nu se va retrage niciodata. Ce am vazut in Japonia e abia inceputul. Abia de acum o sa inceapa plagile si catastrofele naturale, drept mijloc pedagogic ultim de a opri omul din goana nebuna catre iad. Daca noi nu intelegem asta, inseamna ca nu Il mai vedem pe Dumnezeu in istoria si in viata noastra.

  Daca primul nostru gand este la elite, in loc sa fie la Dumnezeu, inseamna ca ne baram singuri drumul spre pocainta.

  @carmen:

  Pai daca ne luam dupa ce scrie acolo o sa fie o ”criza” strasnica de… cipuri! Oare asa tampe sa fie elitele astea?

  Articolul descrie niste consecinte firesti ale situatiei catastrofale din Japonia. Si inca dintre cele mai putin importante…

 13. Este foarte clar ca oamenii nu pot crea dezastre naturale la o asemenea scara. Daca ar fi asa, conform teoriei conspiratiei, aceasta posibilitate ar fi fost de mult timp exploatata si pe o scara mai larga (daca tot se doreste micsorarea populatiei la cateva sute de milioane). Sunt mai multe argumente care nu sustin un scenariu conspirationist legat de dezastrele actuale din Japonia. Unul, cum a precizat si admin, ar fi MOTIVUL, care este foarte important. De ce ar dori elitele sa provoace moartea populatiei dintr-o tara majoritar necrestina? Ei sunt morti deja spiritual… cel rau nu ii lupta pe necrestini, ci pe crestini, mai ales pe cei credinciosi. D.p.v. economic, iarasi motivatia nu sta in picioare. Japonia este cea mai mare producatoare de electronice, si dupa aceste dezastre, mari concerne si companii internationale au declarat pierderi financiare importante. Alt argument in defavoarea teoriei conspirationiste este acela al zonei, este o zona predispusa la cutremure, vorbim doar de Cercul de foc al Pacificului, care nu intamplator a fost numit asa, este zona cu cea mai intensa activitate seismica de pe glob. Dealtfel, japonezii se tem de mult timp de producerea unui mare cutremur, de unul cu adevarat devastator (the big one), si erau oarecum pregatiti mental pt acest dezastru, se asteptau sa se intample, nu e ceva surprinzator. Este o absurditate sa crezi ca intr-o astfel de zona, “elitele” si-ar consuma efortul si energia pentru a… produce un cutremur, adica ceva ce oricum se poate petrece de la sine (nu ca ar si putea sau ar avea motive sa o faca). In plus, daca elitele ar putea sa faca asta, ar face-o intr-o zona unde ar avea intersul de a se produce astfel de dezastre, mai ales in tari in care religia crestina este majoritara. Nu cum am auzit de curand, aberatia conforma careia datorita suspendarii unor vaccinuri produse de doua companii farmaceutice, americanii au vrut sa se razbune, sa fim seriosi…

  Exista pericolul, cum a spus si admin, ca in loc sa vedem in aceste dezastre, pedepsele lui Dumnezeu pentru pacatele noastre (sau mai degraba indepartarea lui Dumnezeu de noi, pentru ca Dumnezeu nu vrea moartea pacatosilor, ci pocainta, insa daca oamenii nu vor sa Il primeasca pe Dumnezeu, El ne lasa, ne respecta libertatea alegerii noastre, si atunci ramanem expusi la astfel de pericole).

  “Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului,ci intoarcerea lui,si sa fie viu!”
  “Mila voiesc,iar nu jertfa!”

  Nu este un argument in defavoarea cauzelor naturale, adica a pedeapsei divine. Se stie din cele mai vechi timpuri ca atunci cand poporul lui Israel se indeparta de Dumnezeu, suportau si consecintele alegerii lor. Cum s-a intamplat de atatea ori in cei 40 de ani in care au ratacit in pustie, fiind lasati sa suporte infrangeri in luptele cu alte popoare, pentru ca se inchinau la idoli. Si Dumnezeu le vorbea prin prooroci, ca ei sa cunoasca motivele suferintelor lor. Cum era sa se intample cu Ninive. Sau ce s-a intamplat la iesirea din Egipt, cu toate acele plagi, sau cu Sodoma si Gomora, sau cu potopul lui Noe… Nu se poate sa crezi ca Dumnezeu s-a retras din iubire pentru oameni. Toate acestea Dumnezeu le permite pentru ca oamenii sa se pocaiasca spre salvarea sufletelor. Pentru unii, moartea poate parea pedeapsa maxima, dar Dumnezeu are in vedere vesnicia, si moartea trupului este mult mai nesemnificativa decat pierderea sufletului si chinurile iadului cele vesnice.

  Acum ca suferintele pe care le patimim pentru pacatele noastre sunt naturale sau artificiale, nici asta nu cred ca e important, pentru ca nimeni nu poate avea putere asupra altor oameni daca nu i se permite de Sus.

  “Nu va temeti de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot sa-l ucida; temeti-va mai curand de acela care poate si sufletul si trupul sa le piarda in gheena.
  Au nu se vand doua vrabii pe un ban? Si nici una din ele nu va cadea pe pamant fara stirea Tatalui vostru.
  La voi insa si perii capului, toti sunt numarati.”

  Orice suferinta a omului este cu stirea (permisiunea) lui Dumnezeu. Iar faptul ca patimim pentru ca, printre altele, si catre cei care detin puterea, oculta mondiala, ne fac viata grea (cu sau fara Haarp), sau pentru ca pamantul se cutremura, sau este seceta, sau se apropie Luna prea tare, sau cade vreun meteorit este tot cu permisiunea Lui. Acestea sunt doar cauze intermediare. Iar daca discutam si despre aceste cause intermediare este pt ca ele exista, insa, desigur, cauza principala pentru care acestea pot avea loc sunt tot pacatele noastre (exceptand incercarile de la Dumnezeu pentru validarea virtutiilor si primirea cununii – vezi dreptul Iov si alti drept si sfinti). Nu foloseste sa uram, sau sa blamam pe cei care fac jocul celui rau (ocultele, masonii, etc.), ci doar pe noi sa ne invinovatim, pt. ca pentru pacatele noastre ni se intampla (si li se permite)…

 14. Doamne ajuta! Ce putem face noi (concret) pentru cei din Japonia? In afara de rugaciune si de indreptarea vietii noastre, ce mai putem face? Putem merge sa-i ajutam cumva acolo?

 15. @Magdalena:

  O rugaciune spusa cu durere in inima ajuta cel mai mult in acest moment. Prezenta fizica nu prea are cum ajuta si este si cvasiimposibila – strainii oricum sunt evacuati, incet, incet, din zonele afectate. E mai mult ca oricand insa nevoie de rugaciune. Pentru ei si pentru noi, toti.

 16. Eu cred ca toate aceste discutii sunt inutile. Mantuitorul ne-a spus foarte clar despre aceste lucruri ca se vor intampla.

  Dar ce este mai interesant este modul de adresare. Le spune uncenicilor Sai – “veti auzi”. Cum este posibil ca acum 2000 de ani oamenii sa auda despre cutremure sau razboaie, calamitati, etc, cand o scrisoare de la Roma la Ierusalim facea 2 luni?

  Trebuie sa intelegem ca aceste profetii ale Mantuitoruli ne sunt adresate noua, celor ce traim in lumea de azi si carora ni se spune “veti auzi”.

  Dar inca nu este sfarsitul……

  Matei 24

  6 Veţi auzi de războaie şi veşti de războaie: vedeţi să nu vă spăimîntaţi, căci toate aceste lucruri trebuie să se întîmple. Dar sfîrşitul tot nu va fi atunci.
  7 Un neam se va scula împotriva altui neam, şi o împărăţie împotriva altei împărăţii; şi, pe alocurea, vor fi cutremure de pămînt, foamete şi ciumi.

  Luca 21

  9 Cînd veţi auzi de războaie şi de răscoale, să nu vă spăimîntaţi; pentrucă întîi trebuie să se întîmple aceste lucruri. Dar sfîrşitul nu va fi îndată.

  11 Pe alocurea vor fi mari cutremure de pămînt, foamete şi ciumi; vor fi arătări înspăimîntătoare, şi semne mari în cer.

  25 Vor fi semne în soare, în lună şi în stele. Şi pe pămînt va fi strîmtorare printre neamuri, cari nu vor şti ce să facă la auzul urletului mării şi al valurilor;

  26 Oamenii îşi vor da sufletul de groază, în aşteptarea lucrurilor cari se vor întîmpla pe pămînt; căci puterile cerurilor vor fi clătinate.

 17. admin
  nici o clipa nu am afirmat ca ar fi posibil ceva pe lumea asta,asa cum nici un fir de par din capul nostru nu cade, fara ingaduinta lui Dumnezeu,iar ingaduinta este doar pentru :
  PACATE!
  eu personal am minte ingusta,de aceea ma folosesc de citate,ca am din mila lui Dumnezeu niste carti si ca sa nu se prafuiasca le mai ating si eu in fuga…
  chiar am plecat in aceasta dupa-amiaza dezamagita,ca am provocat aceasta disputa verbala ,virtuala,prin vant aspru si stropi reci de ploaie,fara umbrela ca oricum o zbura vantul,ca sa-mi spal cumva pacatul,si dupa cca 15min,cerul s-a innseninat spre apus,soarele se resfira usor si spre rasarit s-a ivit un curcubeu minunat,dar trecatorii pe care i-am putut vedea, grabiti si infrigurati,nu priveau nicidecum spre cer,asa ca am aratat eu unei cunostinte minunatia…
  aceasta la exact o saptamana dupa o ninsoare ,in plina zi insorita,chiar fara nor,decat unul mic ,nesemnificativ,mult pre spre apus ,ca sa fie posibila ninsoarea pe verticala,asa cum se desfasura,cum picau fulgii,timp de cateva minute ,10-15,cred…
  Pentru mine Dumnezeu este cel mai bun prieten,m-a rasfatat in viata aceasta cu de toate,si materiale si spirituale,m-a intarit in slabiciunile mele si mi-a dat sa-mi vad multimea pacatelor,drept pentru care ii multumesc,ii sunt datoare si recunoscatoare in veci!
  Iertati-ma,
  Doamne ajuta!

 18. Iertare,trebuia:”IImultumesc,II sunt datoare..”

 19. Nu sunt de condamnat cei care s-au inselat de-a dreapta in privinta cutremurelor.Un film duhovnicesc precum “Ingerul digital” pe care multi il avem la evlavie induce multe teorii conspirationiste.Asa ca feriti-va de magarus!

 20. Pingback: Război întru Cuvânt » SFANTUL NICOLAE VELIMIROVICI DESPRE SEMNELE DE LA DUMNEZEU: “… intrucat cutremurele vor fi foarte dese, popoarele vor trai intr-o frica neincetata”
 21. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Interviul saptamanii: PARINTELE IUSTIN (video) – CUVINTE TARI SI DUREROASE: “Ar trebui sa plangem, sa ne caim, sa vedem ca suntem la marginea prapastiei. Sa luam exemplu de la nenorocirile altora si sa ne indrepta
 22. Pingback: Război întru Cuvânt » PR. C-TIN MOISIU- Cuvant duhovnicesc profetic si vesnic actual despre cutremurul din noiembrie 1940: “Toata lumea se plange de greutatea vremu­rilor pe care le traim, dar nimeni nu vrea sa re­cunoasca si partea lui d
 23. Pingback: Război întru Cuvânt » PR. C-TIN MOISIU- Cuvant duhovnicesc profetic si vesnic actual despre cutremurul din noiembrie 1940: “Toata lumea se plange de greutatea vremu­rilor pe care le traim, dar nimeni nu vrea sa re­cunoasca si partea lui d
 24. Pingback: Război întru Cuvânt » MARTURIA INTERESANTA A UNUI PREOT ROMAN DIN JAPONIA, parintele gorjean Cristian Gheorghiu, parohul Bisericii din Nagoya-Osaka
 25. Pingback: Război întru Cuvânt » CADEREA CONSTANTINOPOLULUI. Sa recitim impreuna, pentru ca ne priveste…
 26. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Aduse cu posta (electronica): „In loc sa blestemi intunericul, mai bine aprinzi o lumanare“ – de Dragos Dasca
 27. Pingback: RUGACIUNEA SFANTULUI GHENADIE LA CADEREA CONSTANTINOPOLULUI. “Daca te avem pe Tine, Doamne, nimic n-am pierdut”. -
 28. Pingback: POTOP PESTE NOAPTE IN JUDETUL GALATI, cel putin 8 morti, 17 sate inundate si sute de oameni evacuati (VIDEO) - Recomandari
 29. Pingback: PLOI DILUVIALE SI INUNDATII IN LANT PESTE ROMÂNIA. Mai intelegem semnele lui Dumnezeu, ne mai intoarcem la El? - Recomandari
 30. Pingback: FILIPINE – nesfarsita TRAGEDIE cu iz apocaliptic a unor semeni uitati si… infricosat AVERTISMENT PENTRU NOI TOTI. Oare noi ce am face in locul lor? (video) - Recomandari
 31. Pingback: CADEREA CETATII SFINTE: Predici ale Parintelui Simeon Kraiopoulos despre SENSUL DUHOVNICESC AL CUCERIRII CONSTANTINOPOLULUI: “Cu Dumnezeu nu este de gluma! Sa nu ne astupam urechile, fratii mei!” -
 32. Pingback: FOC SI POTOP. Ce fel de vapaie a cuprins lumea si ce este de facut? | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare