RAZBOI TOTAL IN EUROPA: o isterie sau o perspectiva iminenta? CARE SUNT CONSECINTELE AVANSULUI RUSESC IN UCRAINA? DE CE URMATORII PE LISTA SUNTEM NOI?

1-09-2014 13 minute Sublinieri

CE NU SE PREZINTA IN MASS-MEDIA ROMÂNĂ: CONDITIILE TERIBILE ALE RAZBOIULUI UCRAINEANO-RUS. SOLDATII UCRAINENI – CARNE DE TUN FOLOSITA IMPOTRIVA UNOR MERCENARI EXPERIMENTATI

East-Ukraine-May-2sursa foto: mashable.com

*

În loc să organizeze nunţi, (acei polonezi, n.red.) ar fi trebuit să lase totul baltă şi să se fi pregătit pentru război total, cât încă o mai puteau face. Şi acum trebuie să întreb: ar trebui şi ucrainenii, în vara lui 2014, să facă la fel? Ar trebui central-europenii să li se alăture?” (A.A.)

*

Unde exact se va opri Putin probabil nu ştie nici el încă, însă există un reper destul de semnificativ – desfiinţarea sau golirea de sens a NATO. Pentru asta, una din metode este să agreseze un stat membru, preferabil fără urmări. Candidaţii principali sunt ţările baltice, Polonia, Turcia sau România. Dintre toţi, România are un farmec aparte (L.D.)

NOVORUSSIYAsursa foto: washingtonpost.com

Trebuie să încercăm măcar să înţelegem de ce sunt ruşii dispuşi să se bată în Ucraina şi cam ce vor să obţină în urma acestui conflict. Ruşii sunt obsedaţi de ceea ce se numeşte glacis strategic, de o zonă tampon care să absoarbă şocul unui eventual atac cât mai departe de graniţe sau de centrele vitale. Şi nu doar ruşii sunt obsedaţi de glacisul strategic, uitaţi-vă în America de Sud unde se aplică doctrina Monroe în formula „cine mişcă, nu mai mişcă; cine mişcă, mişcă-n brişcă”.

De prin 1989 încoace glacisul strategic al ruşilor din Europa s-a topit până a ajuns la graniţa Rusiei propriu-zise. De la graniţa Ucrainei până la Moscova sunt vreo 600 de km şi nu există nici un obstacol natural. Strategii ruşi şi-au făcut calculele şi au ajuns la concluzia că nu pot apăra centrele vitale ale Rusiei fără deţinerea unui control asupra Ucrainei. Şi nu doar chestiunile militare intră în calcul. Angrenajul economic-politic-cultural în vigoare în America şi Europa Occidentală se extinde ameninţător către Rusia. Iar Rusia a preferat dintotdeauna să îşi clădească propriile sisteme, nu degeaba revendică titlul de a Treia Romă.

Să presupunem că Vladimir Putin declară că lasă Ucraina să îşi aleagă singură drumul în lume. A doua zi ar apărea ştirea că un puci militar l-a debarcat pe Putin şi Federaţia Rusă este condusă de o dictatură militară. E clar că Rusia va merge până la capăt pentru a-şi păstra controlul asupra Ucrainei. Dar ce vrea Rusia?

Răspunsul este în Memorandumul de la Mesemberg din 2010, încheiat între Angela Merkel şi Dmitri Medvedev: Rusia vrea o nouă arhitectură de securitate în Europa pe care să o negocieze cu UE (citeşte Germania) în absenţa americanilor. Mai bine zis asta vroia, deoarece între timp condiţiile s-au modificat. Dacă în 2010 Rusia dorea o nouă arhitectură de securitate în Europa obţinută prin negocieri, în 2014 Rusia a pornit la război pentru acelaşi obiectiv. Unde se va opri Rusia?

Într-o primă fază s-ar putea opri după ce va recăpăta controlul asupra Ucrainei. Însă asta ar însemna o victorie clară, iar ruşii când sunt învingători nu prea au obiceiul să îşi oprească ofensiva. Cine urmează după Ucraina se vede pe hartă.

Prestigioasa jurnalistă americană Anne Applebaum, laureată a premiului Pulitzer şi soţia ministrului polonez de Externe, Radek Sikorski, argumentează într-un text de opinie publicat în Washington Post nevoia Europei de a se pregăti de război. Principalul motiv este un concept încă abstract pentru publicul larg, „Novorossiya”, care a fost folosit deja de două ori de către Kremlin în declaraţii cu privire la conflictul din Ucraina: prima dată, în aprilie; a doua oară, vineri. Pe scurt, este vorba despre refacerea unei regiuni istorice din vremea Imperiului Ţarist, care cuprindea aproximativ o treime din actualul teritoriu al Ucrainei – sud şi est. Gândul v-a prezentat pentru prima dată acest concept în urmă cu două luni, într-o corespondenţă de la Bălţi. Pornind de la textul Annei Applebaum, vom relua acest concept, de această dată pe larg.

Război în Europa – o idee isterică? Aceasta este întrebarea pe care o propune jurnalista Anne Applebaum în ultimul ei articol de opinie din Washington Post. Răspunsul scurt este „nu”. Argumentul la fel de scurt este „Novorossiya”, un concept pe care Vladimir Putin l-a plasat pentru prima oară în discursul lui public, cu referire la conflictul din estul Ucrainei, în timpul sesiunii anuale de întrebări şi răspunsuri din 17 aprilie. Novorossiya este o recâştigare a controlului asupra unor teritorii din perioada ţaristă.

Anne Applebaum, care este şi soţia lui Radek Sikorski, influentul ministru polonez de Externe, îşi deschide articolul cu o relatare dublă: povestea poveştilor pe care le-a auzit mai toată viaţa sa despre vara lui ’39 în Polonia. O imagine se distinge: un portret de familie de la o nuntă, în grădina casei în care Applebaum şi Sikorski locuiesc acum: Toate aceste imagini poartă aerul unei catastrofe iminente, căci ştim ce s-a întâmplat pe urmă. Septembrie 1939 a adus cu sine invazii şi dinspre est, şi dinspre vest, ocupaţie, haos, genocid. Cei mai mulţi dintre invitaţii de la acea nuntă din iunie aveau să fie ori morţi, ori în exil. Nici unul dintre ei nu s-a mai întors în această casă”.

Ce legătură are nunta aceea poloneză din iunie 1939 cu zilele noastre? Nunta reprezintă o greşeală care se repetă şi acum, la finalul verii lui 2014, sugerează Applebaum: „În loc să organizeze nunţi, (acei polonezi, n.red.) ar fi trebuit să lase totul baltă şi să se fi pregătit pentru război total, cât încă o mai puteau face. Şi acum trebuie să întreb: ar trebui şi ucrainenii, în vara lui 2014, să facă la fel? Ar trebui central-europenii să li se alăture?”.

Deşi la prima vedere sau pentru urechile unui vest-european ori american aceste întrebări par să pornească de la premise exagerate, ele sună mult mai raţionale pentru central- şi est-europeni, care văd deja anumite motive repetându-se. Oamenii din această parte a Europei simt un pericol care pentru occidentali poate părea exagerat. El nu este însă nefondat. Argumentul principal se rezumă printr-un singur cuvânt: „Novorossiya”. Pentru a doua oară în acest an, prima dată fiind în aprilie, Putin a folosit intenţionat acest cuvânt cu referire la Ucraina de Est. Cel mai recent, conceptul apare în titlul unui mesaj public al lui Putin către „miliţia” din Novorossyia:

novorossiya

Ce este „Novorossiya”

În a doua parte a secolului al XVIII-lea, Rusia ţaristă câştiga în faţa Imperiului Otoman o regiune care se numea „Novorossiya”, Noua Rusie. Regiunea cuprindea actualele provincii (oblast) Harkov, Lugansk, Doneţk, Kherson, Nikolayev şi Odesa. În total, aproximativ o treime din actualul teritoriu ucrainean. La începutul Uniunii Sovietice, Novorossiya a devenit parte a Republicii Socialiste Sovietice Ucraina şi a rămas în componenţa Ucrainei după căderea Cortinei de Fier.

Conceptul de Novorossiya este cheia înţelegerii a ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei, spun experţii – gândul v-a prezentat o astfel de voce în urmă cu două luni, într-o corespondenţă din Bălţi, Republica Moldova, pe care o puteţi citi AICI.

„O Transnistrie uriaşă”

Planul lui Putin este recâştigarea acestei provincii istorice, pe care o consideră rusească. Primul pas este folosirea tacticii folosite cu succes de Rusia în R. Moldova – Transnistria – şi în Georgia – Osetia de Sud şi Abhazia. Nu trebuie să ne gândim neapărat la anexare formală la Rusia – să ne imaginăm efectul geopolitic pe care l-ar avea în Europa crearea unei „Transnistrii uriaşe” (Vladimir Socor, Jamestow, cu referire la Donbas) în sudul şi estul Ucrainei. Ipoteza a fost discutată în repetate rânduri şi de preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

Pentru că nu a reuşit deocamdată să creeze replici ale situaţiei din Donbas (Doneţk şi Lugansk) în celelalte provincii ale Novorossiyei, Vladimir Putin şi-a pus în aşteptare marele plan ţarist şi face tot posibilul pentru a rupe aceste provincii din Ucraina – prima condiţie fiind îngheţarea conflictului. O carte pe care a jucat-o de la început în acest conflict este prezentarea lui drept un conflict intern, un război civil, când el este de fapt un conflict ruso-ucrainean. I-a reuşit, dovadă fiind limbajul politic european şi american cu referire la ce se întâmplă în Ucraina. În tot acest peisaj, Rusia s-a prezentat drept arbitru, insistând că autorităţile de la Kiev trebuie să negocieze cu liderii autoproclamatelor republici independente Doneţk şi Lugansk. Este, de fapt, un război prin proxi. Rând pe rând, după Doneţk şi Lugansk, toate aceste regiuni vor fi sateliţi sub control rusesc care vor recrea Novorossiya*.

O altă modalitate de a înţelege Novorossiya este definiţia pe care i-o dă analistul politic Vladimir Socor (Jamestown): o entitate cvasi-statală, plasată sub protectorat rusesc. Republicile autonome Doneţk şi Lugansk vor fi integrate în Novorossiya, însă până atunci trebuie să fie proiecte solide pe cont propriu şi, desigur, în afara controlului Kievului, indică expertul.

Privit din prisma conceptului de Novorossiya, şi anunţul lui Vladimir Putin de duminică privind nevoia creării unui nou stat în sud-estul Ucrainei capătă alte înţelesuri.

„Profeţii” Novorossiyei şi întrebările războiului

Întorcându-ne la Anne Applebaum, jurnalista laureată a Premiului Pulitzer dă câteva exemple de promotori ai Novorossiyei: Academia de Ştiinţe a Federaţiei Ruse pregăteşte o istorie a Novorossiyei, care ar urma să fie publicată în această toamnă şi va susţine argumentul lui Putin privind dreptul ruşilor de a recâştiga această regiune (cu toate că Putin nu pare să fie prea îngrijorat de argumentul similar cu care ar putea veni Turcia să revendice controlul asupra provinciei, dat fiind că a fost întâi a Imperiului Otoman şi mai apoi a Imperiului Ţarist).

De asemenea, mai spune Applebaum, în mediul politic din Moscova circulă hărţi ale Novorossiyei. […]/ integral pe gandul.info

Crearea unui stat trebuie abordată în discuţiile privind încheierea conflictului din estul Ucrainei, a declarat, ieri, preşedintele rus, Vladimir Putin, evocând pentru prima dată un astfel de statut pentru regiunile unde se confruntă forţele ucrainene şi rebelii proruşi. “Trebuie să începem imediat discuţii substanţiale (…) privind organizarea politică a societăţii şi crearea unui stat pentru sud-estul Ucrainei, pentru a proteja interesele legitime ale persoanelor care trăiesc acolo”, a declarat preşedintele Putin în cadrul unei emisiuni televizate, citat de presa rusă.

Până în prezent, Moscova a cerut doar ca regiunile orientale din Ucraina, majoritar rusofone, să beneficieze de mai multă autonomie, într-un sistem federal mai puţin centralizat. În acest timp ce Rusia continuă să trimită soldaţi şi tancuri în regiune, iar autorităţile de la Kiev spun că luptătorii ruşi au făcut una cu pământul o localitate de lângă Lugansk.

Totodată, pe frontul de sud se pregătesc să atace strategicul oraş-port, Mariupol. Mai mulţi oficiali occidentali au declarat că Moscova urmăreşte anexarea regiunilor de est ale Ucrainei după metoda aplicată în Crimeea. Acestă nouă formă asimetrică de război – de tip Guerilla 2.0 – are la bază o sumedenie de tactici: utilizarea de mercenari şi voluntari, instruiţi sau conduşi de soldaţi profesionişti, operaţiuni speciale secrete şi un sofisticat război informaţional, susţin analiştii militari.

Baricade la Mariupol

Oraşul-port Mariupol se pregăteşte să ţină piept unui posibil atac al separatiştilor proruşi. În timp ce trupele guvernamentale ridică baricade, localnicii au format un lanţ uman pentru a arăta lumii, inclusiv Rusiei, că îşi vor apăra oraşul. Sute de oameni s-au luat de mâini şi au format un lanţ uman pe autostrada care leagă oraşul Mariupol de zonele controlate de militanţii proruşi. Localnicii au purtat pancarte cu mesaje precum „Soldaţii ruşi aduc moartea“ sau „Jos mâinile de pe Ucraina!“. În ultimele zile, violenţele s-au intensificat în apropierea oraşului Mariupol. Localitatea învecinată Novoazvosk a fost ocupată de militanţii proruşi după lupte grele cu trupele guvernamentale.

Academia Rusă de Ştiinte pune şi ea umărul la întreţinerea acestui plan al lui Putin, anunţând că va publica, în această toamnă, o istorie a Novorussiei , care ar fi început să fie construită de Ecaterina cea Mare. La Moscova circulă numeroase hărti ale Novorossiei , unele includ şi Harkov şi Dnipropetrovsk, oraşe care sunt, totuşi, la sute de kilometri distanţă de estul separatist. Alte harţi trasează Novorussia de-a lungul coastei, conectând Rusia de Crimeea şi în cele din urmă la Transnistria şi înglobând chiar toată Basarabia. Pe timpul imperiului Rus, regiunea Novorossia cuprindea Guberniile Herson, Ekaterinoslav, Tavrida şi Odessa, însă nu şi gubernia Basarabia. Pentru a înspăimînta şi mai tare Occidentul, liderul de la Kremlin a ţinut să reamintească lumii că Rusia este o forţă nucleară.

Noi sancţiuni de la UE

Uniunea Europeană a dat, ieri, un termen de o săptămână Rusiei să înceteze acţiunile în Ucraina, în caz contrar urmând să adopte noi sancţiuni. Comisia Europeană a primit sarcină să pregătească “de urgenţă” o nouă serie de sancţiuni. O decizie va fi luată “în funcţie de evoluţia situaţiei”, a explicat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la finalul summitului extraordinar de la Bruxelles.

Arme pentru Ucraina

În urma invaziei ruseşti, Kievul a cerut ajutor militar din Partea UE şi NATO, dar nu a fost tratată cu refuz din partea celor două cele mai mari state din UE: Franţa şi Germania. Doar câteva state din estul României sunt favorabile unei asemenea decizii, între acestea Polonia şi Lituania. Chiar şi preşedintele României Traian Băsescu a făcut declaraţii în acest sens, înainte să plece,sâmbătă, la summit-ul UE.

Steven Pifer, fost ambasador american în Ucraina susţine că strategia de sancţiuni a occidentului nu dă roadele aşteptate şi este momentul pentru noi paşi pentru a determina Moscova să-şi schimbe abordarea, mai précis SUA şi Europa ar trebui să ofere Ucrainei „asistenţă militară letală“. „Dacă Putin nu-şi schimbă nici în acest caz abordarea, Vestul trebuie să fie pregătit pentru o luptă mai lungă, mai sângeroasă şi mai costisitoare în Ucraina şi, probabil, la o politică mai agresivă în alte părţi“, notează Pifer în Politico.info-novorasia

infografie Adevarul.ro

Ce l-a apucat pe preşedintele Rusiei să vorbească, a-la-Hruşciov, despre “sufocarea NATO”, la puţin timp după ce şeful propagandei spunea că Rusia e singura ţară în stare să transforme SUA în “cenuşă radioactivă”? Iată un scenariu.

Subiectul apocalipsului nuclear părea lăsat definitiv în urmă după ce teoria şi practica demonstraseră că nimeni nu are de câştigat dacă apasă “butonul roşu”. Doar că lucrurile s-au schimbat: Rusia este acum faimosul “adversar adus cu spatele la zid”, al lui Sun Tzu.

Războiul rece a avut o dinamică liniară, predictibilă. Cele două blocuri rivale aveau economii complexe, mult spaţiu neexplorat de dezvoltare industrială şi tehnologică, modele politice şi culturale pe care voiau să le proiecteze asupra restului lumii, o structură socială în care fiecare îşi găsea locul iar mărimea demografică însemna putere. Când arsenalele nucleare au adus posibilitatea anihilării reciproce, ambele părţi au avut reflexul firesc – să evite orice conflict direct.

Pentru Rusia, rând pe rând, lucrurile s-au schimbat. Economia s-a redus treptat la exploatarea resurselor, inerţia tehnologică – deşi impresionantă în felul ei – îşi atinge limitele, modelele politice şi culturale au eşuat, cei mai mulţi nu-şi găsesc locul în noua structură socială iar mărimea demografică înseamnă slăbiciune.

Asta se întâmplă de 25 de ani, însă acum se apropie un moment critic: Rusia este pe cale să îşi piardă postura de super-putere nucleară. În primul rând, din motive obiective – arsenalul nuclear ajunge la capătul duratei de viaţă iar înlocuirea sa integrală costă enorm. Rusia poate rămâne putere nucleară multe decenii de acum, dar nu la paritate cu SUA (cu mii de focoase nucleare) ci doar cu China, Franţa sau Marea Britanie (cu sute). Peste, vine perspectiva sistemelor anti-rachetă care să limiteze şi mai mult ameninţarea, până aproape de irelevanţă.

În acelaşi timp, Rusia nu este sigură nici pe sursa de venit. Cererea de petrol (mai relevantă pentru marii producători decât preţul efectiv rezultat) este încă sus, dar lucrurile se pot schimba rapid, pe măsură ce preţul mare schimbă tehnologiile sau obiceiurile de consum. Europa este încă dependentă de livrările de gaze, dar încearcă să scape; China ar putea prelua producţia dar la rândul său va prefera să-şi păstreze alternative. Spre deosebire de statele arabe care au reinvestit banii în vremuri mai bune, ruşii nu au reuşit încă să diversifice sursele de venit iar o scădere substanţială a încasărilor ar da tonul colapsului.

Din aceste motive, Rusia este acum la un apogeu al puterii economice şi militare (precedentul a fost marcat de cizma lui Hruşciov pe pupitrul ONU), urmat de un declin mai lent sau mai rapid. Aşa că e ultima ocazie în care mai poate încerca să forţeze schimbări care să-i fie favorabile. Şi asta cu orice preţ, literalmente. De ce? Pentru că în orice scenariu iese în câştig.

Varianta cea mai uşoară, probabil preferată, este cea în care întreaga agendă este atinsă fără un foc de armă, aşa cum se întâmplase în Crimeea. Urmează probabil câteva zeci de scenarii intermediare, care însă culminează cu extrema războiului nuclear total. Sigur că nimeni nu-şi doreşte asta, dar după cum arată lucrurile, eventualitatea a fost probabil studiată şi, într-o anume măsură, acceptată la Kremlin. Pentru că şi în acest caz, elita politică a Rusiei are cel mai puţin de pierdut: petrolul şi gazele rămân în pământ, densitatea populaţiei e mică şi scapă destui cât să le extragă, banii adunaţi se împart la mai puţini. Şi pentru că dacă îşi asumă postura respecivă – aşa cum par că o fac deja – liderii ruşi capătă puterea de negociere a unui atentator sinucigaş – cu bomba legată în jurul brâului.

Unde exact se va opri Putin probabil nu ştie nici el încă, însă există un reper destul de semnificativ – desfiinţarea sau golirea de sens a NATO. Pentru asta, una din metode este să agreseze un stat membru, preferabil fără urmări. Candidaţii principali sunt ţările baltice, Polonia, Turcia sau România. Dintre toţi, România are un farmec aparte în caz că ar putea fi atrasă într-un conflict limitat legat de Republica Moldova sau de “gurile Dunării”.

Cu o clasă politică şi administrativă debilă ca a României, riscul este uriaş, trebuie doar nişte gaz pe foc. Nu-i nici un dubiu că maşina de propagandă funcţionează mai bine ca niciodată, la fel şi reţelele de agenţi de influenţă. Însă marea măiestrie stă în a face astfel încât munca lor să nu fie evidentă: cei care servesc doze bine plasate de 99% adevăr şi 1% otravă sunt mai periculoşi decât cei care mint fără să clipească iar un singur politician guraliv şi belicos poate servi mai bine decât un întreg cor de lăudători atunci când cauţi pretexte şi justificări – fie că îşi propune asta sau nu.

Şi nu-i neapărat vorba de justificări externe, că aici lucrurile sunt în cea mai mare parte tranşate sau predictibile, ci de cele interne. Principalul front de imagine al lui Putin e – culmea! – cel intern. Fiecare din acţiunile sale trebuie să pară justificată, fiecare agresiune trebuie să fie iniţiată sau motivată de adversar. Deocamdată, susţinerea populară a crescut după invazia Crimeei, semn că strategia a mers.

Soluţii? Ca la orice situaţie compromisă, nu există “soluţii” – lucrurile pot fi cel mult îmbunătăţite câte puţin, cu multă răbdare, sacrificii şi cu oamenii potriviţi. Rusia trebuie contracarată asimetric şi disproporţionat, în locurile în care se aşteaptă mai puţin şi o doare mai tare.

Numai că hoitarii sunt deja pe poziţii. A început să sune mai discret sau mai strident trâmbiţa incompetenţilor care au adus Uniunea Europeană pe butuci că rezolvarea stă în ei şi în “mai multă integrare”. Sau a celor din NATO care “grăbesc” instalarea scutului antirachetă, admiţând astfel deschis că e gândit contra Rusiei (“Star Wars” a fost o cacealma bună, dar care care nu poate funcţiona la nesfârşit şi în orice context).

Parte a rezolvării este ca toţi cei care au lăsat lucrurile să ajungă aici să plătească, nu să se folosească de situaţie ca să-şi scape pielea.

Soldatii din vestul Ucrainei s-au retras de pe frontul de razboi de langa Amvrosiivka, din regiunea Donetk, pe 23 august, spre Ivano-Frankivsk, in timp ce sotiile si mamele disperate au blocat drumurile cerand revenirea acasa a acestora.

Este inca un pas inapoi intr-o saptamana dificila pentru conducerea armatei ucrainiene, dupa ce batalioanele de voluntari blocate timp de 10 zile in Ilovaisk, un oras la 50 km est de Donetk, au cerut intariri si arme mai bune de la Cartierul General. Intre timp, fortele ucrainiene s-au restras de la Novoazovsk, din estul Mariupolului, pe 28 august, pe masura ce soladtii rusi avansau. Consiliul National pentru Securitate si Aparare a afirmat, pe 27 august, ca mai multe asezari din jurul Amvrosiivka se afla sub controlul rusilor.

Comandandul celui de-al 5-lea batalion Carpatic de aparare teritoriala, Vitaliy Komar, a spus pentru Kyiv Post ca unitatea sa a fost fortata sa se retraga, distrugand munitia si proviziile, de la Amvrosiyivka, dupa ce a fost bombardata continuu de peste granita Rusiei de catre artileria grea, precum si de tancurile si barajele artileriei fortelor rusesti aflate in interiorul Ucrainei. Batalionul s-a aflat pe intaia linie a frontului timp de doua luni, de pe 5 iulie, fara vehicule blindate sau armament greu, a mai spus el.

”Au luat decizia sa se retraga pana cand vor fi complet echipati de catre Ministerul Apararii”, a spus Yuri Romanyuk, membru in consiliul local al regiunii Ivano-Frankivsk.

Oficialii Ministerului Apararii si ai Serviciului Securitatii, inclusiv cei de la centrul anti-tero, nu au comentat informatiile.

Conform declaratiilor lui Komar, batalionul sau a fost ultima forta militara ucraineana care a parasit zona, dupa ce unitatile armatei se retrasesera mai devreme. Unitatea sa a pierdut doi oameni din iulie incoace si a avut sapte raniti. […]

In ceea ce devine tot mai mult un refren repetat tot mai des, esecul aparent al guvernului in a furniza soldatilor pana si cele mai de baza provizii submineaza atat efortul de razboi cat si moralul celor care lupta.

Au fost lasati balta“, spune Romanyuk. “Si absolut toate batalioanele de aparare teritoriala sunt la fel. Asa ca exista o revolta impotriva Ministerului Apararii. Nimeni nu mai vrea aceasta conducere idioata si aceasta atitudine inadecvata fata de soldati, fata de nevoile armatei si ale Grazii Nationale”.

Cand au fost trimisi in est pe 4 iulie, membrii batalionului glumeau despre faptul ca nu au destule veste anti-glont la ei. “Le vom imparti intre noi”, spunea unul din ei unui post TV local. “Doi oameni pot purta vestele, asa ca suntem acoperiti in fata si in spate.”

Cei 420 de soldati au fost transportati in autobuze scolare, purtand camuflaj nepotrivit si cizme cumparate de mamele lor. Au fost instruiti militar doar 45 de zile inainte sa fie trimisi direct pe front. Pe 8 iulie, seful lor, maiorul Yuri Baran, a fost ucis. De la moartea lui, un alt soldar al unitatii, de 23 de ani, a murit pe 31 august de mana fortelor rusesti.

Mamele si sotiile lor au cerut de atunci unui guvern surd fie sa le asigure acestora arme adecvate si intariri, fie sa ii roteasca cu alte batalioane si sa ii trimita acasa. Pe 25 august au blocat un pod in Ivano-Frankivsk, paralizand traficul in oras timp de doua ore.

“Am batut la fiecare usa si toate raspunsurile pe care le-am primit au fost ca nimeni nu poate face nimic, baietii nostri isi fac datoria”, spune Olga, al carei barbat este in batalionul 5. Olga, ca alte femei, nu a vrut sa-si dea numele de familie de frica unei pedepse aplicate sotului sau pe motiv de “lasitate”. Cand batalionul a fost informat ca fi trimis in est, recrutii care nu voiau sa lupte fara echipament potrivit li s-a spus ca vor fi condamnati la 2-5 ani de detentie pentru dezertare.

Un decret prezidential de pe 17 martie cere ca fiecare regiune a Ucrainei sa furnizeze un batalion de aparare teritoriala, unde voluntarii se pot alatura recrutilor asemenea sotului Olgai, care a primit ordinul de chemare candva in mai. Olga spune ca majoritatea soldatilor din al 5-lea batalion sunt recruti carora li s-a spus, initial, ca vor ramane in Ivano-Frankivsk pentru a apara tinte strategice cum ar fi conductele de gaz.

Regiunea saracita Ivano-Frankivsk a strans aproape sapte milioane hrivne pentru mancare si echipament pentru acest batalion, inclusiv casti de protectie si veste antiglont.

Consilierul Romanyuk a spus Kyiv Post ca au negociat pentru achizitionarea lenjeriei si a vestelor anti-glont. “Am cumparat totul cu banii nostri si le-am trimis noi insine echipamentele. Nimeni altcineva nu s-a ocupat de soldatii nostri de pe front.”

Acesti oameni care sustin voluntarii din armata isi pierd tot mai mult rabdarea cu ceea ce este vazut ca fiind incompetenta sau chiar sabotaj din partea autoritatilor.

“Spiritul moral, politic si patriotic al celui de-al 5-lea batalion este foarte inalt, sunt gata sa lupte, insa sa lupte cu cap”, spune ROmanyuk. “Sa moara stupid fara niciun fel de motiv – cineva ar trebui sa plateasca pentru asta. Un guvern care, timp de trei luni, nu e in stare sa cumpere casti si veste anti-glont nu are niciun drept moral sa fie la putere in timp de razboi.”

traducere Cuvantul Ortodox

ukraine-crisissoldati ucrainieni umiliti de separatisti in Donetk

*

Dezbatere despre situatia din Ucraina la Realitatea TV, emisiunea Jocuri de putere, moderata de Rares Bogdan, vineri, 29 august 2014. Invitati: Dan Dungaciu, Adrian Cioroianu, Ruxandra Ivan, Hari Bucur.


Categorii

Al treilea razboi mondial, America, Dan Dungaciu, George Damian, Rusia, SUA versus Rusia, Traduceri, Ucraina, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

75 Commentarii la “RAZBOI TOTAL IN EUROPA: o isterie sau o perspectiva iminenta? CARE SUNT CONSECINTELE AVANSULUI RUSESC IN UCRAINA? DE CE URMATORII PE LISTA SUNTEM NOI?

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Referitor la drama Irinei Dovgan , niste degenerati si bestii cu chip de om care abia asteapta ca tatucul Putin sa le dea liber la fapte demne de jungla. Te face sa te cutremuri postura aceasta a lor de luptatori ai sfintei Rusia , oamenii drepti ai Rusiei nepatati de imoralitatea occidentala. Oamenii bravi care apara sarmana Rusie incoltita amenintata si invadata. Despre crestinismul, cinstea si corectitudinea lor ce sa mai vorbim ! tin doar pina la prima ocazie prielnica de a deposeda (chiar si o slava de-a lor) de bunuri, casa , bani sau agoniseala. Cei 12.000 de euro ai Irinei au fost un argument mult mai puternic decat moralitatea trambitata de sfanta lor Rusie. Ca nu s-au multumit nici macar cu cei 12 mii de euro ci au pus-o pe femeie sa semneze ca renunta la casa si averea ei, ce sa mai zici ! rusii nu se supun controlului antihristic statal , ei deposedeaza crestineste pe alti ‘indoctrinati ai occidentului’ . Mai stim noi si pe altii , avem si noi astfel de specimene rare .
    Ciolovecii bolsevici, dupa cum faptele o arata iarasi , nu se dezmint in comportamentul lor : in general incompetenti in toate domeniile . Insa au calitati deosebite si exceleaza in arta minciunii , a fariseismului, mijiciei si cea a distrugerii.

  2. Pingback: Inaintea summitului NATO. AGENDA ROMANIEI: BAZA (operationala?) la CAMPIA TURZII si PREZENTA NAVALA in MAREA NEAGRA?/ Strategia NATO – “FLEXIBILITATEA”, adica FARA TRUPE permanente in ESTUL EUROPEI/ George Friedman: ROMANIA – PRIMA
  3. @Pai nu ai citit comentariul #22 inseamna:… fie credeti profetiile despre sfarsitul lumii si, atunci, toata aceasta politica a lui Putin e sinucigasa si ar trebui sa o respingeti, caci precipita evenimentele sfarsitului si razboiul si expune Rusia unui deznodamant fatal, negativ,

    Atita doar ca “profetiile” romanesti nu privesc sfirsitul lumii ca o pedeapsa pentru Rusia, dimpotriva!

  4. m.youtube.com/watch?v=Ht5Jv2ZQpXE
    “Civilizator” si “european” adevarat, nu “mujic” si bolsevic.

  5. @Spartacus
    Vad ca aproape esti gata sa te alaturi”cruciadei impotriva putinizmului”. Asa e cand “consumi” numai propaganda de la “europalibera”. Sa fie clar eu nu sunt admirator si aparator al linchiului, lustratiilor si razbunarilor de tot felul, dar “la razboi, ca la razboi” nu-s toti crestini si umanisti, se mai intapla si cruzenii de tot felul, de aia sii razboi. “Vanatoarea de vrajitoare” pe territoriile “eliberate” de separatisti e in toi,”garda nazionala” Se ocupa cu “curatarea” populatiei prin areste, tortura si executia “elemnetelor” ne fidele Kievului, de asa ceva, sigur, nu ati auzit, nu s-a difuzat la “europa libera”. Aveti doar o “poveste dramatica” a unei biete care, slava Domnului, a scapat cu viata, pe alta parte sunt sute de “povesti” cu sfarsitul mult mai dramatic.

  6. @Seraphim:

    La care profetii romanesti te referi? Ca daca ne gandim la cea a pr. Arsenie Boca…

  7. La cele populare, la care m-am mai referit (Marcel Olinescu).

  8. Putin, Strelkov si Dughin au fost binecuvantati la manastirea Valaam, situata in mijlocul unui lac, departe de ochii indiscreti, aflati sub ochii vigilent al unor ofiteri in uniforme!

    Recent picture of Strelkov & Dugin in Valaam, where Putin has a “spiritual adviser”.
    http://www.veooz.com/photos/vHT6f_u.html
    https://twitter.com/StateOfUkraine/status/507415690890846208/photo/1

  9. On August 28 Russian media published photos of Girkin walking with Alexander Dugin in Valaam Monastery in northern Russia.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Igor_Girkin

    Igor Girkin, alias Streklov la Valaam impreuna cu Dughin:
    http://prosport-ru.tsn.ua/politika/girkin-zasvetilsya-na-rossiyskom-ostrove-valaam-384815.html

  10. @ Eu:

    Mda, la fel cum si Basescu avea “duhovnic”… Propaganda ieftina, cu poze de o relevanta… pe masura, in ceea ce priveste Valaamul. Altfel, asocierea dintre Dughin si Strelkov nu e surprinzatoare, caci amandoi sunt cam la acelasi nivel. Nu ei fac politica mare a Rusiei, adica.

  11. @Seraphim:

    Nu am auzit de respectivul nume, iar profetii “populare”… adica legende, mituri. Fie sunt profetii ce tin de Sfanta Traditie, fie sunt mai degraba mitologii.

  12. Am avut impresia ca am fost destul de clar. Redau pasajul:

    “Din Mitologia românească(Marcel Olinescu) aflăm că românii cred ca după ce Antihârţ va ajunge la Ţarigrad şi va face acolotoate relele “se va scula rusul din ţara rusească şi va cuprinde Ţarigradul şi atunci va veni judecata de apoi”.

    OK, spre mai multa precizie:

    “Redescoperirea unei personalităţi – Marcel Olinescu”
    Marcel Olinescu s-a născut la 17 septembrie 1896 la Dorohoi, în judetul
    Botoşani. S-a stins din viată în 15 februarie 1992. Artist, pictor, grevor, ilustrator de carti, a ramas cunoscut prin cartea sa “Mitologie Romaneasca” in care a compilat nenumarate traditii folclorice, printre care si cele referitoare la sfirsitul lumii.

  13. @Seraphim:

    Da, noi nu ne ocupam cu folclor. 🙂

  14. from Siberskaia
    Este de-a dreptul naucitor raspunsul tau. Carevasazica , insurgentii sau mai pe sleau rusii invadatori ar fi indreptatiti sa comita mizerii umane ca in cazul Irinei Dovgan pe principiul : asa este in razboi, ce sa faci ca doar nu mergi la razboi sa pupi inamicul !!
    Daca ma gandesc bine, ai tu dreptate intr-un fel Siberskaia. Cam ce atitudine pot avea niste INVADATORI pe timp de razboi ? doar nu s-au dus acolo sa pupe ucrainienii care-si apara tara. Torusi , razboiul asta mai are si el niste reguli si este revoltator cand soldatii ‘bravi si neinfricati’ lovesc si chinuie civili neinarmati, maltrateaza femei umilindu-le, lovindu-le amenintandu-le cu violul sau chiar facand-o de cele mai multe ori. Dar tinind seama de faptul ca este vorba despre ‘bravi luptatori rusi’ atunci nu ne mai mira nimic , subiectul devina o rutina iar revolta din fiinta noastra ne transforma in idioti.
    Siberskaia, am si eu o intrebare atit pentru tine cat si pentru restul trollilor care scriu pe aici si pretutindeni. Daca vrei imi raspunzi, daca nu vrei, nu este nici o problema. Poate imi vor raspunde fratii tai intru ‘credinta’, ceilalti trolli.
    Dupa cate ati observat poate si voi, trolli rusofili, media virtuala romaneasca s-a prins de activitatea voastra. Ba char se dezbat teme pe seama voastra. Daca ne uitam si la comentarii, observam ca internautii romani vin si ei cu detalii, deci majoritatea lumii s-a dumirit in sfarsit in legatura cu activitatea voastra si modul de operare, limbaj, atitudine. Recunosc ca si eu am inceput sa studiez fenomenul mai cu seriozitate. Primul lucru care mi-a atras atentia este acrivia cu care faceti propaganda dughinist-putinista mergand pina la violenta in limbaj, minciuni si calomnii, totul pentru a apara imaginea Rusiei. Sa zicem ca actiunile acestea va sunt justificate in numele unui tel suprem (pentru voi). Dar eu vin acum si va intreb : de ce atita munca enorma si atitea energii consumate pentru a convinge publicul din Romania ? de ce in Romania ? sa zicem ca aveti si dreptate, Rusia se confrunta acum cu nerecunoscatoarea Ucraina. De ce nu mergeti sa convingeti ucrainienii pe siteurile lor ? Rusia uraste decaderea Americii si a Europei occidentale. De ce nu mergeti in spatiul american si in cel occidental european spre a-i convinge pe ei de prostia lor si de maretia Rusiei ? de ce in Romania ? si daca sa zicem ca maine Romania se schimba radical in atitudine, va iubi cu patima Rusia si va ura SUA si occidentul european, atunci va veti potoli ? veti considera ca misiunea voastra s-a incheiat in Romania ? de fapt ce ati dori voi sa faca Romania ca nu-mi este totusi clar ?
    Siberskaia, sper sa nu te superi ca ti-am pus stampila de troll din moment ce chiar tu singur ai recunoscut intr-un comentariu recent ca ‘nu esti strain de trolling’. Drept pentru care iti spun sincer ca macar pentru acest fapt, te apreciez ca fiind primul si singurul troll sincer pe care l-am citit. Mersi anticipat pentru raspuns.

  15. @Seraphim
    Nu vad sensul “profetiei” si nici ce legatura are cu evenimentele din Ucraina. Țarigrad este Constantinopol/Istanbul si nu mai apartine crestinilor de multa vreme.

    În limba română veche Constantinopolul era denumit Țarigrad, adică „Cetatea Împăratului” sau a „Cezarului”, cu referire la faptul că până în anul 1453 Constantinopolul a fost reședința Imperiului Roman de Răsărit. Numele Țarigrad a pătruns pe filieră slavonă.
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Constantinopol

  16. In ceea ce priveste minciunile si instigarea noastra la ura impotriva Ucrainei care detine teritorii romanesti ( chipurile de ce nu profitam acum de situatia creata de Rusia spre a ne lua inapoi teritoriile), a cata oara trebuie reamintit propagandistilor dughinisti ca teritoriile romanesti aflate acum la Ucraina AU FOST LUATE CU FORTA DE RUSIA SI FACUTE CADOU UCRAINEI ????
    Si iarasi a aparut o mare fumigena diversionista in discursul tembel al dughinisto-putinistilor : STATELE CARE AU FOST CREATE ARTIFICIAL ! si iata, ei stiu lucruri pe care noi nu le stim dar ne sunt impartasite cu generozitate. Ucraina este un stat artificial , spun trolli, ca doar ei sunt foarte buni istorici si stiu bine.
    Sa presupunem ca aveti dreptate (vorbesc ironic) si ca Ucraina a fost creata artificial. De cine a fost creata artificial ? De RUSIA ? sa nu-mi spuneti ca de SUA sau de Israel, ca ma supar si-mi iau jucariile.
    Pe alte situri citesc ca si Romania este tot un stat artificial, lucru evident scornit tot de la centrul din Sankt Petersburg si transmis trollilor spre difuzare.
    Haideti sa ne uitam pe mapamondul ultimilor sa zicem 1000 de ani. Cate state s-au transformat ? cate state vechi au disparut si au luat nastere altele noi ? cate state au fost create artificial ? Cam foarte multe, nu-i asa ? daca nu chiar marea majoritate. Includeti si Rusia pe lista. Intrebare : cam ce ati vrea sa se intample in acest caz ? sa fie dezitegrate toate spre a fi reasezate, reordinate sau mai bine zis, o noua ordine mondiala (caci in fond la asta ajungeti) ? sa dezintegram Ucraina pentru ca a fost creata artificial, rusii sa-si ia bucata lor, romanii pe a lor, ungurii pe a lor si asa mai departe pina dispare de pe harta. Si cu poporul Ucrainian ce facem ? il primeste Rusia cu bratele deschise ? ii tinem in rezervatii ca pe mohicani ? sau poate ca ii vom obliga la asimilare pina la pierderea definitiva a culturii lor, daca se impotrivesc nu ar fi rau sa-i pierdem prin epurari. Urmatorul stat care va fi ? si tot asa !
    Si nu in ultimul rand voi scrie o opinie personala care pe propagandistii Rusiei ii va face sa spumege precum pocalul. Rusia putinisto-dughinista tipa si ‘ne trezeste’ avertizandu-ne de SUA si Europa occidentala care au pus la cale crearea Noii Ordini Mondiale si pervertirea, schimonosirea omului transformandu-l in Omul Nou ca aplaudac al lui antihrist si al moravurilor. Dar ea, maica Rusie a ramas sfanta si morala.
    Pai daca ne uitam la ce a facut Rusia in istoria recenta incepand mai ales cu instaurarea bolsevismului, cea mai mare prigonitoare a bisericii ortodoxe ( ea fiind cica ortodoxa), cele mai mari si mai multe crime din istoria omenirii, exterminarile a intregi populatii , mutarile de populatii in tarile distruse (vezi tarile baltice), experimentele macabre, subjugarea si terorizarea altor popoare, ideologia bolnava a CREARII OMULUI DE TIP NOU , societatea fara Dumnezeu, dorinta de extindere si de subjugare a intregii omeniri sub cizma imperiului sovietic, modul in care Rusia a reusit sa convinga si Germania la astfel de idei criminale, intelegerile cu Germania naista de IMPARTIRE A EUROPEI, A SFERELOR DE INFLUENTA SI A LUMII sau mai bine zis O NOUA ORDINE MONDIALA gandita cu mult inainte chiar de Rusia, toate acestea imi spun ca in istoria recenta am fost chiar la un pas de crearea unei Noi Ordini Mondiale vrajmase lui Dumnezeu de catre Rusia si Germania. Foarte putin a lipsit ca visurile lor intinecate sa devina o realitate. Si acestea poate chiar se realizau intr-o Europa amortita si inerta incapabila sa mai dea o replica sau sa mai apere valorile crestine si democratice. Exact ca si acum tenebrele Rusiei au reinviat (si Germania da ceva semne) si la fel ca si in trecut, totul pe fondul actualei prostii si incapabilitati ale Europei valorilor. Atunci, poate ca Dumnezeu a salvat omenirea de la Noua Ordine Mondiala ce se prefigura, prin debarcarea din Normandia a trupelor americane , lucru ce a schimbat soarta Europei si a intregii lumi. Da, atunci SUA a platit scump in Normandia prin singele a sute de mii de soldati americani veniti sa stopeze nebunia ruso-germana. Si au reusit. Eu consider ca atunci a fost pronie divina. Nu au salvat decat Europa de vest, noi am ramas sa ne salveze rusii. Dar macar au reusit sa stopeze mersul lucrurilor spre un dezastru planetar gandit de cei care nu acceptau natura umana a omului creat de Dumnezeu dorind un om creat artificial (vezi The Soviet Story). A fost aminarea lui Dumnezeu pentru noi. Acum ne punem intrebarea de ce SUA si Europa crestina a valorilor au ajuns ele insele promotoare ale nebunesti naziste si bolsevice ? pentru ca situatia acum s-a schimbat, ele fiind conduse acum chiar de adepti si iubitori ai stangii, ai comunismului – socialist. Priviti acum la guvernele si politicienii aflati la conducerea tarilor europei occidentale si SUA, aproape toti sunt atei stangisti si fac parte din partide comuniste la vedere sau mai ascuns. De aceea nici nu prea schiteaza gesturi de descurajare a Rusiei. Vocifereaza mai de ochii lumii dar in realitate si ei sunt adeptii acelorasi idei bolnave comuniste si Putiniste. Ei nu-l deteste sau desconsidera pe Putin. In eventualitatea unui conflict cu Putin ei vad beneficiul economic si nu altceva. Intr-o situatie normala, ar fi trebuit (macar din invatamintele dureroase ale trecutului) ca toata Europa sa ia act si sa-i puna sula in coasta lui Putin pentru ceea ce face in Ucraina si sa-l descurajeze imediat. Dar ei sunt la fel de cinici la fel ca si Putin. Problema Europei occidentale nu este aceea ca provoaca Rusia asa cum spun trolli dughinisti ci tocmai, problema ei grava este ca nu reactioneaza, se face ca nu aude tipetele de disperare si strigatul dupa ajutor al unui intreg ucrainian, semnind prin ignoranta ei (a Europei) condamnarea unuei tari si a unui popor la disparitie. Pentru ca impresia mea este ca Putin a hotarit stergerea Ucrainei de pe harta iar pentru aceasta s-a asigurat ca Europa nu va interveni.
    In incheierea acestui comentariu : cinste poporului ucrainian care continua sa spere si sa lupte aparandu-si tara. Stirea conform careia oamenii pun din buzunarul lor sa asigure hrana si tinuta militara a soldatilor, stirea ca la Mariupol localnicii sapa transee de aparare stiind ca vor fi calcati de trupele ruse, te infioara si te cutremura. Poate ca au si inteles deja ca au ramas singuri in fata tavalugului bolsevic si se resemneaza pregatindu-se de moarte. Isi pling si ingroapa mortii in tacere fara a se lamenta. Incep sa descopar in ei un popor darz si chiar credincios (in raport cu rusii). Nu stiu ce vom face si cum vom reactiona noi romanii in situatia lor. Dar stiu ca ar trebui sa luam aminte si sa invatam de la ei. Cinste acelei Irina Dovgan si tuturor ucrainiencelor la fel ca ea care din agoniseala ei a trimis soldatilor ajutor , hrana si imbracaminte soldatilor plecati in transee sa o apere pe ea si neamul ei. Cinste ei ca pentru acest ‘pacat’ a fost batuta si batjocorita de rusi, cerindu-le mai bine sa fie ucisa decat sa faca un compromis. Dumnezeu i-a trimis un ajutor prin mina si mila acelor jurnalisti OCCIDENTALI care chiar au negociat pentru viata ei. Altminteri , cred ca azi i se pomana de inmormintare. Nu stiu cate femei din Romania de azi vor fi in stare sa faca la fel, sau cati barbati romani vor proceda asemeni. Eu cred ca multi barbati si multe femei, pentru ca asa suntem noi romanii, atunci cand toata lumea ne crede rapusi de prostie si betie, renastem . Si asta-i sperie pe creatorii Omului Nou.

  17. Rusia se foloseste de tineri someri carora le promite bani pentru a se inrola si care apoi sunt trimisi inapoi in cosciuge, fara sa fi fost platiti si fara nici o compensatie pentru familie,

    Russian soldier dies in Ukraine because ‘there was no other job’

    Anton Tumanov, 20, was brought home to Kozmodemyansk (Mari El Republic, Russia) in a sealed coffin.

    “It’s good that there was a window in it – I could at least see the face. I was told that some (dead) guys from their formation looked just like chunks of meat and there are DNA tests being conducted. The parents have not received (the bodies of their) children yet,” says Tumanov’s mother Elena Tumanova.

    On Aug. 20 the woman only received the coffin and a copy of a death certificate issued by a morgue in Rostov on Don.

    It says the sodlier died on Aug. 13, at “the place of temporary deployment of the military unit 27777.” The cause of death is “Concomitant injury. Multiple shrapnel wounds of the lower extremities with damage to major blood vessels. Acute massive blood loss.”

    “His legs were torn off, obviously. The guys (from his unit) told me. But I sensed it anyway that it wasn’t all of him in that coffin,” Tumanova says.

    Tumanov was drafted to the army in 2012, leaving Kozmodemiansk, his hometown of some 21,000 people in southwestern Russia. He was trained in Penza and then served in South Ossetia.

    “When he came back home, he tried to find a job, but failed,” his mother says in a calm voice. “He was turned down for a job in a pre-trial prison because of his anemia. He was good enough for the army, but not for that job.”

    Several times Tumanov went to big cities like Moscow and Nizhniy Novgorod for temporary jobs at construction sites and a car plant, but that didn’t work out and he had to come home.

    “Where can you work here in Kozmodemiyansk? There are only two factories left. In May he told me ‘Mom, I’m going to the army.’ I tried to persuade him to wait with that idea. ‘God forbid, they’ll send you to Ukraine,’ I told him,” she recalls. “He told me the army wouldn’t be sent to Ukraine. He said ‘I need money. I’m not going to a war, I’m going to a job. There is no other job anyway’.”

    On June 21 Tumanov left to join the 18th Motor Rifle Brigade, formation 27777, located in Kalinovskaya village in Chechnya Republic.

    When her son called home to say that he won’t be paid for several months, Tumanova asked him if he wanted her to send him money. “If you can,” he responded. She sent him 3,000 rubles (around $80).

    “That’s all I could find. I get 5,500 rubles a month working as a nurse assistant. Anton said no one had money in their unit. The boys from his unit didn’t even get any travel money when they were sent to me to deliver the papers.

    Tumanova never received her son’s salary for 1.5 months of service. He told his family he was promised some 40,000-50,000 rubles a month. His former colleagues told his mother that he was most likely lied to, and the actual salary would be no more than 30,000 rubles, or $812.

    Tumanov’s fiancee Nastya Chernova, 17, tells called Tumanov every day and he told her more than he did his mother. It was on July 23 or 25 when he said for the first time: “We are going to war.” Frightened, Chernova only said: “But there are no Russian soldiers in Ukraine, right?”

    “We are going as insurgents,” he told the girl. After that, he was out of reach for three or four days.

    The next time he went to Ukraine on Aug. 3 for two days. He didn’t reveal where exactly he was going and why.
    On Aug. 10 Tumanov called his mother and said his formation was sent to Donetsk. When talking to his fiancee, Tumanov added that he will stay in Ukraine for two or three months, probably till November, without a phone.
    On Aug. 11 Tumanov got two grenades and 150 machine gun cartridges. On 3 p.m. he sent his mother a message in Vkontakte social network saying: “Turned in my phone. Left for Ukraine.” That was all.
    http://www.kyivpost.com/content/russia-and-former-soviet-union/russian-soldier-dies-in-ukraine-because-there-was-no-other-job-363238.html

    Probability of involvement of Tajik mercenaries in Ukrainian conflict is high, says Tajik expert
    “The probability of involvement of Tajik mercenaries in Ukrainian armed conflict is very high,” Shokirjon Hakimov, the deputy leader of the Social-Democratic Party (SDP), told Asia-Plus in an interview.
    Hakimov expressed concerned that undereducated and impoverished Tajik migrants in Russia can be recruited to fight in Ukraine.
    According to him, low living conditions of the majority of Tajikistan’s population and unemployment “may force some citizens of Tajikistan to participate in the Ukrainian armed conflict for certain payment.
    http://www.asiaplus.tj/en/news/probability-involvement-tajik-mercenaries-ukrainian-conflict-high-says-tajik-expert

  18. @admin
    @modestul “Eu”

    Nu era vorba in mod special de folclor, ci de atitudinea difuza a poporului roman in legatura cu sfirsitul lumii si Judecata de apoi. Cred ca e clar ca “eliberarea Tarigradului de rusi” e o tema veche (“profetiile” originind desigur in sec. 18 – vezi si profetia lui Agatanghel), dar care arata ca romanii nu ii priveau pe rusi cu ura cu care ii privim acum dupa secole de brainwashing “anti-tarist”, mai precis anti-ortodox. Insemna increderea in victoria Ortodoxiei asupra Antihristului. Azi se pare ca dorim dimpotriva victoria Antihristului asupra Ortodoxiei.

  19. @Spartacus
    Bun nume “Siberskaia”! Suna ca o denumire de vodca, numai potrivit pentru un rusoi alcoolic:))) Cate dezvaluiri incomentariile tale frate! Si “armata” de trolli a lui Dughin(cine e? ) si americanii eliberatorii lumii si “omul nou” te sfatui sa incepi a scrie un roman, va fi bestseller! Cat despre intrebarea de ce scriu si imi expun parerea anume aici-mia placu situl, are un continut sanatos, rar in internet, si, poate suna ridicul, dar imi pasa ce cred fratii mei intru Hristos despre Rusia de azi, in care eu un lipovan din lunca Prutului mi-am gasit a doua patrie. Nu mi-a prea iesit sa conving, sa schimb parerea de Rusia “schimonosita” in romani de propaganda de zeci si sute de ani. N-am lucrat bine pentru acele 100 de ruble din “centrul de trolling” de la SanktPetersburg ( cred ca o sa ma dee afara). Mi-au spus si adminii sa-mi vad de Putin al meu, ca in curand voi fi mobilizat si mort pentru patrie in armaghedonul de curand. Deci va las cu Dumnezeu si va mai deranjez cu parerile mele proaste.Dumnezeu si Maica Domnului sa va lumineze si sa va pazesca! Ma rog de ma iertati!

  20. @Seraphim:

    Nu era vorba in mod special de folclor, ci de atitudinea difuza a poporului roman in legatura cu sfirsitul lumii si Judecata de apoi. Cred ca e clar ca “eliberarea Tarigradului de rusi” e o tema veche (“profetiile” originind desigur in sec. 18 – vezi si profetia lui Agatanghel), dar care arata ca romanii nu ii priveau pe rusi cu ura cu care ii privim acum dupa secole de brainwashing “anti-tarist”, mai precis anti-ortodox. Insemna increderea in victoria Ortodoxiei asupra Antihristului. Azi se pare ca dorim dimpotriva victoria Antihristului asupra Ortodoxiei.

    Da, asta intr-adevar e altceva. Acolo ma refeream insa la niste profetii care au calitate de predictii adevarate. Ce spui tu are calitate de perceptie si de cum vedea poporul pe rusi la un moment dat. Nu doar in randul romanilor circula aceasta legenda si speranta a rusilor eliberatori de jugul otoman, ci in intreg Balcaniul. De altfel tarii chiar se foloseau in mod deliberat pentru acets mit. Problema e ca noi am si simtit pe propria piele ce inseamna “eliberatorii”, cand armatele tariste au stat ceva mai mult pe la noi la inceputul sec. XIX. Deci entuziasmul s-a mai stins, in timp, iar apoi, cand Rusia a devenit URSS, e firesc ca si mitul legat de Tarigrad sa dispara din memoria sociala. Concluzia ta insa mi se pare stramba – daca nu suntem iubitori ai politicii de acum a Rusiei, inseamna ca ne dorim victoria antihristului?!

  21. In continuarea comentariului de la #38:

    https://www.youtube.com/watch?v=A7k6bHCoBcw

    Ce inseamna un tir GRAD.

  22. Pingback: COMANDAMENT NATO IN ROMANIA SI CENTRU DE ANTRENAMENT LA MAREA NEAGRA. E de ajuns? Summitul NATO: triumfalism gaunos vs slabiciuni evidente/ “PACE” IN DONBAS? Armistitiul intre Ucraina si “separatisti” - Recomandari
  23. Pingback: COMANDAMENT NATO IN ROMANIA SI CENTRU DE ANTRENAMENT LA MAREA NEAGRA. E de ajuns? Summitul NATO: triumfalism gaunos vs slabiciuni evidente/ “PACE” IN DONBAS? Cat de solid este armistitiul intre Ucraina si “separatisti” - Recomandar
  24. @Seraphim:

    Eeei, frate, daca apleci urechea la aia care sunt naimiti sa ne improaste cu noroi, atunci, mai stii, oi fi si tu unul dintre ei. Ce spui nu se explica rational. Fie ai o problema de intelegere, fie… Dumnezeu cu mila.

  25. Senatorii republicani John McCain, Republican si Lindsey Graham au dat o declaratie, pe 5 septembrie, in care condamna lipsa sprijinului Ucrainei cu armament si informatii din partea SUA si UE.

    “The fact that Ukraine’s leaders accepted this ceasefire at this time reflects the brutal situation on the ground at present: Thousands of Russian troops have invaded and attacked Ukraine, while the United States and European Union have failed to provide Ukrainian forces with the arms and intelligence they need, and have urgently sought, to defend their country. Western governments bear a share of responsibility for the suffering and dismemberment of Ukraine, and they should be deeply ashamed.”
    http://www.kyivpost.com/content/ukraine/mccain-and-graham-the-situation-may-still-get-worse-for-ukraine-363597.html

    S-ar zice ca SUA si UE fac de fapt jocul Rusiei, lasandu-i pe ucrainieni de fara nici un ajutor.

  26. Pingback: Lider separatist: VOM FI MULTIMITI CAND VOM AJUNGE CU ARMATELE LA GRANITA CU ROMANIA [video]. Luptele continua, in ciuda “armistitiului”…/ RUSSIA TODAY VA EMITE IN ROMANIA? - Recomandari
  27. Pingback: Analiza CESI: RUSIA PREGATESTE RAZBOIUL HIBRID PE FRONTUL MOLDOVEI. Comandantul fortelor NATO vrea CADRU LEGAL pentru protejarea ALIATILOR NON-MEMBRI. Ne apropie acest lucru de un RAZBOI NUCLEAR? - Recomandari
  28. Pingback: PUTIN ar fi amenintat ca poate INVADA ROMANIA in DOUA ZILE - Recomandari
  29. Pingback: RUSIA se pregateste de RAZBOIUL TOTAL cu SUA: interdictia mass-mediei straine, VOSTOK 2014, cel mai mare EXERCITIU MILITAR din istoria Rusiei, si DIVIZIA “FELIX DZERJINSKI”/ Moscova ameninta cu intreruperea LIVRARII GAZELOR catre Europa, UNGAR
  30. Pingback: Lectia ucraineana: DISOLUTIE STATALA SI PRABUSIREA ARMATEI/ De ce este FLANCUL ESTIC al NATO in pericol. MAREA NEAGRA SI STRAMTORILE: obiectivul primordial al RUSIEI - Recomandari
  31. Pingback: PREGATIRI DE RAZBOI PE TOATE FRONTURILE. Miscarea Rusiei catre frontul Marii Negre - Recomandari
  32. Pingback: RUSIA VA DESEMNA EXPLICIT SUA SI NATO DREPT ADVERSARI IN NOUA DOCTRINA MILITARA?/ Ambasadorul Ucrainei la ONU: RUSIA PREGATESTE O INVAZIE IN ESTUL TARII/ Gagauzia: o noua TRANSNISTRIE SEPARATISTA instrumentata de Moscova impotriva MOLDOVEI? - Recomandari
  33. Pingback: CU UN PAS MAI APROAPE DE MARELE RAZBOI? Ron Paul, fost candidat la presedentia SUA: CONGRESUL AMERICAN “DECLARA RAZBOI” RUSIEI - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare