ANGELA MERKEL LA KIEV: “Vreau sa gasesc o cale care sa nu ofenseze Rusia”/ Oficial ucrainean: CONFLICTUL POATE FI REZOLVAT DOAR PE CALE ARMATA/ Biserica ortodoxa distrusa de bombardamente la Donetk/ PRIZONIERI UCRAINIENI UMILITI/ Rusia vrea sa trimita un nou “CONVOI UMANITAR”

25-08-2014 9 minute Sublinieri

merkel-porosenkofoto mediafax

LIVETEXT Criza din Ucraina: Kievul acuza Rusia ca deschide un nou front de lupta in sud-estul Ucrainei, Moscova vrea sa trimita un nou “convoi umanitar”

[…] Ora 18.19: Premierul ungar vrea sa pledeze cauza Rusiei in fata UE

Premierul Ungariei Viktor Orban a deplans din nou, luni, distanta aparuta intre Uniunea Europeana si Rusia din cauza crizei ucrainene, transmite AFP. Liderul de la Budapesta si-a exprimat dorinta de a aborda acest subiect cu celelalte state comunitare. “Uniunea Europeana se indeparteaza tot mai mult de Rusia, cu fiecare zi. Nu este rau doar pentru Ungaria, dar si pentru restul UE”, a explicat seful guvernului ungar, intr-un discurs in fata ambasadorilor statelor UE in Ungaria.

Ora 17.54: Moscova acuza Occidentul ca a pierdut orice interes fata de ancheta privind avionul prabusit in Ucraina.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat luni Occidentul si Kievul ca “au pierdut orice interes” in ancheta privind cauzele prabusirii zborului MH17 in estul Ucrainei, in conditiile in care partea rusa a denuntat “lipsa de transparenta” in acest caz, transmite AFP.

“De fapt, suntem singurii care continua sa acorde atentie acestei probleme“, a afirmat ministrul Serghei Lavrov, intr-o conferinta de presa sustinuta la Moscova. “Avem impresia ca ceilalti si-au pierdut orice interes pentru ancheta”, a adaugat seful diplomatiei ruse. Serghei Lavrov a mai declarat ca,dupa primele acuzatii aproape isterice care vizau Rusia si pe rebeli, autorii acestora pastreaza acum tacerea” in legatura cu desfasurarea anchetei.

Rusia “nu a auzit nicio explicatie clara a faptului ca decriptarea completa a inregistrarilor de zbor nu este inca disponibila si de ce Ucraina nu poate inca sa prezinte inregistrarea discutiilor dintre controlorii de trafic din Dnepropetrovsk, in estul Ucrainei, si toate avioanele care survolau regiunea in acel moment”, a adaugat ministrul rus de Externe. […]/ integral pe hotnews.ro

Angela Merkel vrea o solutie in Ucraina care sa nu ofenseze Rusia

Cancelarul german Angela Merkel a facut apel duminica la o solutie la criza din Ucraina care sa nu ofenseze Rusia, insa care sa lase puterea de decizie “poporului ucrainean“, scrie AFP.

“Vreau sa gasesc o cale care sa nu ofenseze Rusia“, a declarat Merkel intr-un itnerviu pentru postul ARD, dupa o vizita la Kiev.

“Trebuie sa dialogam. Nu putem avea decat o solutie politica. O rezolvare a conflictului pe calea armelor nu ne aduce nimic. Poporul ucrainean trebuie să aibă posibilitatea de a-şi alege calea”, a spus Merkel.

Dacă ucrainenii ar alege să adere la Uniunea Euroasiatică creată de Rusia, Belarus şi Kazahstan, europenii nu ar privi această situaţie cu ostilitate, pentru că Europa doreşte relaţii bune cu Moscova, a mai explicat cancelarul german.

Angela Merkel a ajuns la Kiev: Cancelarul german preseaza Rusia sa se angajeze intr-un plan de pace cu Ucraina/ Poroshenko considera inlaturarea “mercenarilor” rusi drept cheia obtinerii pacii

Cancelarul german Angela Merkel a ajuns sambata la Kiev pentru o vizita extrem de simbolica in plin conflict armat in estul Ucrainei intre fortele guvernamentale si separatistii pro-rusi, relateaza AFP.

Merkel este cel mai important lider occidental care viziteaza Ucraina de la inceputul crizei care a provocat cea mai grava deteriorare a relatiilor dintre Rusia si Occident de la Razboiul Rece incoace.

VIzita sa, care are loc cu o zi inainte de sarbatorirea zilei nationale a Ucrainei, este interpretata de Kiev ca un gest de sustinere.

UPDATE 15.40: Merkel preseaza Rusia sa se angajeze intr-un plan de pace cu Ucraina

Cancelarul german Angela Merkel, aflata in prima sa vizita in Ucraina de la izbucnirea crizei in aceasta tara, a indemnat Moscova sa se angajaze intr-un plan de pace cu Kievul, afirmand ca o reusita nu este posibila daca doar una dintre parti este interesata de o solutie diplomatica, transmite Reuters.

“Trebuie sa existe doua parti pentru a reusi. Nu poti obtine pacea de unul singur. Sper ca discutiile cu Rusia vor duce la succes”, a spus Merkel.

“Planurile sunt pe masa… acum trebuie sa urmeze actiunile”, a mai declarat Merkel, adaugand ca este nevoie totodata de o incetare a focului convenita cu ambele parti.

UPDATE 16.00: Poroshenko considera inlaturarea “mercenarilor” rusi drept cheia obtinerii pacii

Presedintele ucrainean Petro Poroshenko a declarat sambata, dupa discutiile avute cu Angela Merkel, ca este pregatit sa lucreze impreuna cu Europa pentru a restabili pacea in tara sa, dar a subliniat ca Ucraina nu-si va sacrifica niciodata integritatea teritoriala si nici nu va renuntat la independenta sa, transmite Reuters.

Intr-o conferinta de presa sustinuta alaturi de Merkel, Poroshenko a declarat ca pacea s-ar putea instala rapid in tara sa odata ce luptatorii separatisti si “mercenarii straini” – referindu-se din Rusia – vor fi inlaturati.

“Partea ucraineana si partenerii nostri europeni vor face tot ce este posibili pentru a restabili pacea – dar nu cu pretul suveranitatii, integritatii teritoriale si independentei Ucrainei”, a spus el.

Preşedintele Ucrainei a anunţat, duminică, 24 august, investiţii masive în modernizarea armatei, într-un discurs rostit la Kiev cu ocazia Zilei Naţionale a Ucrainei. Petro Poroşenko a declarat că va aloca în anii următori peste două miliarde de euro pentru reechiparea armatei naționale angajate de aproape jumătate de an în conflictul cu rebelii proruși înarmați din estul țării.

“Între 2015 și 2017, avem în vedere să alocăm peste 40 de miliarde de hrivne (2,2 miliarde de euro) pentru reînarmare”, a declarat Poroșenko, conform Agerpres, într-un discurs susținut cu prilejul paradei militare organizate la Kiev pentru a marca declararea independenței țării, în urmă cu 23 de ani.

Poroșenko a mai apreciat că țara sa “a demonstrat că se poate apăra” și, referindu-se la conflictul din est, a reiterat faptul că Ucrainei i s-a impus războiul din afara țării, exprimându-și totodată convingerea că “lupta pentru independență” se va încheia cu victoria ucraineană.

“În ultimele șase luni, în lupte grele, s-a născut armata Ucrainei”, a declarat Poroșenko, care a remarcat că în această luptă expresia de “apărător al patriei” a încetat să mai fie un lucru abstract și a căpătat o reală semnificație. […]/ integral pe rfi.ro

Preşedintele Parlamentului ucrainean, Oleksandr Turcinov, a apreciat duminică că situaţia din estul Ucrainei nu poate fi soluţionată doar pe cale diplomatică, ci numai cu ajutorul armatei, relatează agenţia oficială Ukrinform.

“Fără îndoială, sunt necesare negocieri şi consultări, pentru a încerca să găsim o soluţie paşnică în acest conflict, însă, sincer vorbind, nu cred că putem obţine rezultate urmând doar calea diplomatică”, a declarat Turcinov, într-un interviu pentru postul de televiziune ucrainean Kanal 5.

“Doar armata ucraineană este în stare să pună capăt acestui război, eliberând complet regiunile Doneţk şi Lugansk”, a subliniat preşedintele Parlamentului ucrainean.

În opinia lui Turcinov, “Rusia consideră Ucraina drept parte componentă a imperiului la care visează”.

“(Preşedintele rus, Vladimir) Putin desfăşoară un război împotriva întregii Ucraine. El are scopul de a distruge Ucraina independentă şi democratică”, a adăugat el.

Oficialul ucrainean şi-a exprimat speranţa că operaţiunea din estul Ucrainei se va încheia până în octombrie, când ar putea avea loc alegeri parlamentare anticipate, relatează agenţia RIA Novosti.

Ucrainei i se potrivește cel mai bine modelul elvețian de formare a forțelor armate, este de părere ministrul ucrainean al apărării, Valeri Gheletei, informează AGERPRES.

“Cel mai mult ucrainenilor li se potrivește modelul elvețian”, a spus Gheletei, subliniind că aceste model îi va permite fiecărui ucrainean să se ridice în apărarea țării, într-un moment de pericol. ‘‘Fiecare ucrainean trebuie să-și știe locul pe timp de război sau de război hibrid. Fiecare cetățean trebuie să înțeleagă foarte bine unde trebuie să se afle, în spatele cărui punct de control, al cărei cârme”, a declarat ministrul apărării al Ucrainei.

Potrivit lui Gheletei, militarii ucraineni știu foarte bine care este dușmanul Ucrainei, însă deocamdată nu se poate vorbi despre o reformare rapidă a armatei.

La 23 august, cabinetul de miniștri al Ucrainei l-a însărcinat pe Gheletei să semneze un acord cu Lituania și Polonia în vederea înființării unei unități militare comune.

Rebelii prorusi au expus duminica, in mars fortat pe o strada principala din Donetsk, zeci de prizonieri de razboi ucraineni, potrivit martorilor si jurnalistilor AFP si Reuters.

Oamenii au strigat “fascisti!” soldatilor catpurati in timpul luptelor, care mergeau cu capetele plecate. Majoritatea barbatilor erau nebarbieriti si erau imbracati fie in haine de razboi, fie in civil.

Potrivit AFP, grupul a stat in piata Lenin, in huiduielile multimii.

“Putem vedea acum trecand oameni care au fost trimisi aici sa ne ucida. Noi suntem rusi”, s-a putut auzi intr-o portavoce in momentul in care prizonierii au venit. […]/ integral pe hotnews.ro

  • Gandul:

Cel puţin cinci civili, ucişi în bombardamente asupra unei biserici din Doneţk

Cel puţin cinci civili au fost ucişi sâmbătă seara în urma unor bombardamente asupra unei biserici din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, a anunţat duminică Biserica Ortodoxă din Ucraina subordonată Patriarhiei Moscovei, relatează agenţia Itar-Tass, în pagina electronică.

Drama s-a produs în oraşul Kirovskoe, în regiunea Doneţk.

“Biserica a fost distrusă complet. Trei persoane au murit“, iar mai multe au fost rănite, anunţă Biserica, adăugând că “unul dintre obuze (…) a lovit un spital din apropiere, provocând moartea altor două persoane”.

Patriarhul rus Kiril a îndemnat, duminică, la încetarea atacurilor asupra bisericilor din Ucraina.

El a subliniat că Biserica Ortodoxă este, în prezent, “singura forţă de menţinere a păcii în Ucraina şi uneşte estul, vestul, nordul şi sudul ţării”, potrivit unui comunicat.

“Câte biserici încă trebuie să fie distruse şi câte persoane mai trebuie să fie ucise? Aştept un răspuns din partea ONU, Consiliului Europei şi OSCE, pe care le îndemn să contribuie la încetarea violenţelor în care mor creştini”, a declarat Patriarhul.

Rebelii proruşi au trecut la contraofensivă: “Nu ne vom opri atât timp cât nu vom fi eliberat teritoriul republicii Doneţk”

Rebelii proruşi din estul Ucrainei au afirmat că şi-au lansat forţele într-o contraofensivă de amploare vizând trupele guvernamentale, care au recunoscut luni o “creştere a acţiunilor inamicului”, relatează AFP.

Duminică, “premierul” separatist de la Doneţk Aleksandr Zaharrcenko a declarat că rebelii au lansat cu o zi înainte o mare contraofensivă la sud de bastionul lor, încercuit de către forţele ucrainene de aproximativ o lună de zile.

“Nu ne vom opri atât timp cât nu vom fi eliberat teritoriul republicii populare de la Doneţk” – autoproclamtă de către separatişti -, a spus Zaharcenko.

Statul Major al operaţiunii militare a Kievului în estul ţării a recunoscut, luni, o “creştere a acţiunii inamicului“, dar afirmă că forţele ucrainene “continuă să menţină poziţiile ocupate” şi că au provocat “pierderi importante” insurgenţilor.

La Doneţk, bastionul rebel asediat de către armata ucraineană, noaptea de duminică spre luni a fost relativ calmă, după bombardamentele intensive din weekend. Combatanţi se poziţionau la sud de oraş luni dimineaţa, iar deasupra zonei se ridicau coloane de fum şi se auzeau detonări surde, potrivit unor jurnalişti AFP.

Orăşelul Olenivka, situat la sud de bastionul insurgent, este unul dintre mizele confruntărilor armate, potrivit rebelilor.

La vest de Doneţk, obuze au căzut pe drumul care duce spre Marinka, asupra căruia autorităţile ucrainene au anunţat că au preluat controlul în urmă cu câteva zile.

Reprezentanţi ai separatiştilor de la Lugansk, celălalt bastion prorus din estul Ucrainei, au anunţat sâmbătă că au lansat un atac asupra oraşelor Severodoneţk, situat la aproximativ 75 de kilometri nord-vest de Lugansk, şi Debalţeve, situat la 58 de kilometri nord-est de Doneţk. […]/ integral pe gandul.info

“Premierul” din Doneţk: “Specialişti” francezi se alătură separatiştilor proruşi în estul Ucrainei

“Specialişti” francezi se alătură separatiştilor proruşi şi sunt pregătiţi să lupte împotriva forţelor loialiste, în estul Ucrainei, a declarat duminică “premierul” “republicii populare de la Doneţk” (DNR) Aleksandr Zaharcenko, relatează AFP.

“Mâine (luni) voi primi ofiţeri veniţi din Franţa, specialişti. Ei sunt pregătiţi să lupte alături de noi”, a declarat într-o confreinţă de presă Zaharcenko, “premier” de la jumătatea lui august, în locul rusului Aleksandr Borodai. El nu a oferit alte detalii despre aceşti francezi şi nici despre numărul lor.

Sunt, de asemenea, “sârbi şi elveţieni” printre combatanţii care luptă pentru “ideile europene ale socialismului”, a continuat el. Zaharcenko a citat în acest sens “egalitatea, fraternitatea, Revoluţia franceză, Marseilleza”.

Faptul că francezi vin să lupte “pentru idealuri care au condus la căderea Bastiliei” “arată că naţiunea (franceză) nu moare”, a spus liderul separatist prorus.

El a mai declarat că rebelii au lansat duminică o contraofensivă la sud de oraşul Doneţk, încercuit de o lună de către armata ucraineană. Zaharcenko a mai spus că au fost ucise sau rănite câteva sute de persoane din tabăra adversă, o informaţie imposibil de verificat.

Doi români, dar şi turci, sârbi, italieni şi germani luptă alături de voluntari ruşi în estul Ucrainei împotriva forţelor ucrainene, declara pe 16 august Zaharcenko pentru postul de televiziune pro-Kremlin Life News, citat de BBC News online. “Etnici ucraineni”, care sunt voluntari venind din Rusia şi nu militari, luptă pentru rebeli, alături de “turci, numeroşi sârbi, italieni şi germani şi chiar doi români”, a declarat Zaharcenko, afirmând că 1.200 de combatanţi au fost antrenaţi în Rusia. […]/ integral pe gandul.info

Rusia a informat Ucraina că intenționează să trimită un nou convoi umanitar pe teritoriul ucrainean, a declarat luni ministrul de externe rus Serghei Lavrov într-o conferință de presă care a avut loc la Moscova, informează Reuters și ITAR-TASS.

Anunțul vine după ce Kievul și Occidentul au criticat Moscova pentru trimiterea unui prim convoi umanitar la sfârșitul săptămânii trecute fără autorizație din partea oficialităților ucrainene și fără escortă de la Crucea Roșie, așa cum era stabilit inițial.

Șeful diplomației ruse a precizat că partea rusă a propus o listă de încărcături ce vor fi trimise, exprimându-și speranța că noul convoi cu ajutoare umanitare va circula pe același traseu și îndemnând autoritățile ucrainene să coopereze pentru facilitarea de noi convoaie umanitare, relatează Agerpres. […]/ integral pe evz.ro

Nota noastra:

Vizita Angelei Merkel la Kiev pare a fi o prima interventie mai fatisa a Germaniei in ecuatia confruntarii geopolitice intre SUA si Rusia via Ucraina. In ciuda tonului si a modului in care presa mainstream de la noi a redat vizita, cel putin in prima parte a ei, ar fi parut ca Merkel merge la Kiev ca sa someze Rusia sa se “cuminteasca” si sa arate un sprijin puternic autoritatilor ucrainiene. Surprinzator (sau, mai degraba, nu), cancelarul german nu doar ca nu a somat Rusia sa faca ceva, ci mai degraba a spus explicit ca nu vrea ca aceasta sa fie “ofensata” de solutia negociata pe care o propune.

Momentul este prea important si presa nationala l-a tratat prea in doi peri. Zile la rand, NATO a validat tot felul de declaratii date de Kiev – care pretinde ca pe teritoriul sau intra convoaie militare rusesti si ca are loc, de fapt, o confruntare militara direct cu trupe trimise de Rusia. Nimic din toate acestea nu au fost preluate in discursul cancelarului german. Mai mult decat atat, Merkel a cerut un armistitiu bilateral, ceea ce valideaza existenta a doua parti aflate in conflict (separatistii, sunt, astfel, vazuti ca forta de sine statatoare), pe cand ucrainienii nici nu vor sa auda de cautionarea, sub orice forma, a “mercenarilor” sustinuti de rusi in est. De aceea, imediat dupa incheierea vizitei, presedintele Parlamentului de la Kiev a spus raspicat ca singura cale de rezolvare a conflictului din est este cea militara. Ce nu putea spune presedintele Porosenko direct a spus Turcinov, fostul presedinte interimar.

In fine, de reamintit faptul ca un oficial german a dat o idee despre ce ar insemna “solutia” sustinuta de Berlin: “federalizarea” (“descentralizarea“, a “corectat” Merkel) tarii.

Se confirma teza condominiumului germano-rus de care vorbea Dungaciu? Partial, da. Totusi, Germania nu are forta sa impuna solutia sa, iar SUA pare prea determinata sa exploateze “oportunitatea” “ofensarii” si inghesuirii Rusiei in coltul sau. Alte variante intre faramitare statala si razboi nu par ca exista in aceasta parte a Europei.

Cat priveste convoaiele umanitare ale Rusiei, care pare ca vor continua, desigur ca la mijloc nu este vorba nici despre …prioritati umanitare, asa cum pretinde, inocenta, Moscova, nici despre “invazia” Ucrainei, asa cum se lamenteaza Kievul, cu NATO tinandu-i isonul. Este vorba despre o tactica incercata de Putin pentru a schimba cursul conflictului din Estul Ucrainei, acum nefavorabil intr-un mare grad Kremlinului. Pe plan intern, este inca o ocazie de autovictimizare: iata acesti americani si junta nazista de la Kiev, nici macar misiunile umanitare nu vor sa le primeasca, ii lasa pe rusii nostri sa moara cu zile; pe plan extern, este o incercare a Rusiei de a-si imbunatati imaginea si pozitia in acest conflict: noi suntem aici sa ajutam, nu-i adevarat ca trimitem convoaie militare, ci, iata, umanitare, si vrem o solutie care sa garanteze pacea si siguranta etnicilor rusi din regiune. Tocmai de aceea trimiterea, intrarea si iesirea acestor convoaie au fost insotite de un adevarat razboi al declaratiilor (unele de-a dreptul false) sustinut de Kiev si NATO.

PS: un alt lucru foarte relevant in ceea ce priveste relatia Germania-Rusia – declaratia Angelei Merkel potrivit careia intelege “preocuparile” statelor baltice si ale Poloniei legate de securitatea lor, respingand, totodata, ideea infiintari unor baze NATO pe teritoriul acestor tari. O chestiune care va atarna greu la summitul organizatiei din septembrie. Ca si mai sus, Merkel a precizat explicit faptul ca o asemenea decizie ar incalca un acord dintre Rusia si NATO din 1997. Este o maniera evidenta de relegitimare a Rusiei in raport cu Occidentul.

the-telegraph-un-convoi-de-vehicule-blindate-si-camioane-militare-rusesti-ar-fi-intrat-in-ucraina-18490631

*

*


Categorii

1. DIVERSE, Germania, Opinii, analize, Rusia, SUA versus Rusia, Ucraina

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

15 Commentarii la “ANGELA MERKEL LA KIEV: “Vreau sa gasesc o cale care sa nu ofenseze Rusia”/ Oficial ucrainean: CONFLICTUL POATE FI REZOLVAT DOAR PE CALE ARMATA/ Biserica ortodoxa distrusa de bombardamente la Donetk/ PRIZONIERI UCRAINIENI UMILITI/ Rusia vrea sa trimita un nou “CONVOI UMANITAR”

  1. Rasmunssen de la 30 iulie 2014 are mandatul de secretar general NATO incheiat. Singura atributie pe care o mai are este organizarea summitului din 3,4 septembrie Tara Galilor. Nu mai reprezinta NATO in declaratii de vreo luna de zile. Toate afirmatiile sunt in nume propriu dar creditate ca fiind ale unui sef NATO. Si sa vrea n-ar mai putea decide vreo actiune NATO. Niste penibili.

    “Cele 28 de state membre NATO au decis miercuri să prelungească până la 31 iulie 2014 mandatul secretarului general Anders Fogh Rasmussen, a anunţat Alianţa Nord-Atlantică, citată de AFP, scrie Mediafax.”

    http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/mandatul-lui-anders-fogh-rasmussen-la-conducerea-nato-a-fost-prelungit-cu-un-an-279429

  2. @enkidu:

    Da, ai mai aratat odata acest lucru si are sens, insa unele pozitii ale NATO au fost asumate la nivel de purtator de cuvant. Este, totusi, bizar ca NATO sa fie de acord cu Kievul ca exista convoi militar rus distrus de ucrainieni iar dupa doua zile Casa Alba sa spuna ca nu poate confirma informatia. Deh, razboiul asta informational… 😉

  3. Probabil. La declaratiile Oanei Lungescu n-am nimic de comentat. Au caracter oficial. Calitatea in care vorbea Rasmunssen dupa 31 iulie 2014 era neclara. Si ma gandeam ca trebuia lamurit acest aspect.

  4. Am adaugat si un PS la analiza de mai sus:

    PS: un alt lucru foarte relevant in ceea ce priveste relatia Germania-Rusia – declaratia Angelei Merkel potrivit careia intelege “preocuparile” statelor baltice si ale Poloniei legate de securitatea lor, respingand, totodata, ideea infiintari unor baze NATO pe teritoriul acestor tari. O chestiune care va atarna greu la summitul organizatiei din noiembrie. Ca si mai sus, Merkel a precizat explicit faptul ca o asemenea decizie ar incalca un acord dintre Rusia si NATO din 1997. Este o maniera evidenta de relegitimare a Rusiei in raport cu Occidentul.

  5. Mai este un Summit NATO in noiembrie? De el nu stiam. Presupun ca e o mica greseala si ca de fapt trebuia scris septembrie.

    Legat de condominiumul Berlin-Moscova. Daca aceasta axa ar fi avut intradevar un cuvant hotarator in problema ucraineana atunci am fi vazut inca din aprilie 2014 aplicarea acordului Geneva sub egida OSCE precum si primii pasi spre federalizarea Ucrainei. Ceea ce nu s-a intamplat. Si aceeasi axa ar fi impiedicat aplicarea sanctiunilor economice la adresa Rusiei. Dar un alt esec al condominiumului. Probabil Porosenko se gandeste la o axa Washington-Londra-Kiev mai degraba decat la una Berlin-Kiev-Moscova. Din ce vad eu, daca imi este permisa o comparatie, Germania este cheia de bolta a Europei (la nivel statal si geopolitic) iar eforturile SUA de a rupe Berlinul din relatia “nefasta” cu Rusia seamana cu stradania herculeana de a scoate piatra de bolta de la o constructie mai mica dar bine cimentata iar ruinele rezultate sa se constituie fundatiile unui turn Babel cat un glob pamantesc de mare. Doar ca dureaza pana o extragi si s-ar putea ca bolta sa se naruie odata cu tine. Asta legat de sintagma lui Dungaciu.

  6. Referitor la Summitul din Tara Galilor as mentiona ca pe langa sus numita axa Berlin-Moscova exista deja o relatie de alianta cu state vechi de servici, tranformata deja in ochii unora in relatie de vasalitate: axa Washington-Londra. Cam multe axe!.
    Si ca in orice relatie de vasalitate, cel supus devine de cele mai multe ori si purtatorul de cuvant si reprezentant al inteserelor seniorului. Ca atare (probabil si conform uzantelor diplomatice) prim-mistrul Marii Britanii s-a grabit sa expuna intr-o scrisoare catre toti liderii NATO dorintele sefului(SUA) care se vor a fi discutate pe agenda de lucru de la Summit. <Spicuiesc din articolul care prezinta si scrisorica mai sus numita. Ea este datata din 2 august. Precizez ca intrun alt discurs, Cameron a cerut si asumarea acelui 2% din buget ca subiect de discutie.

    Cele 5 puncte de discutat. Marea Britaniei fiind si gazda probabil va putea impune o anumita agenda:
    1. Revizuirea relatii pe termen lung dintr NATO si Rusia, cu trimitere probabil la Actul fondator NATO-Rusia din 1997 in care se afirma ca cele doua entitati nu se vad ca adversari, enunt denuntat deja atat de Rasmunssen cat si de Rusia.
    2.O noua carta a fortelor armate ale NATO.
    “The Prime Minister has also proposed a landmark North Atlantic Armed Forces Charter that would build on the UK’s Military Covenant, demonstrating a collective commitment to our armed forces”
    3. Afganistan (fara comentarii)
    4. Noi amenintari ..se atinge iar acel 2% din bugetul apararii.
    Punctul 5 (favoritul meu): A global security network. O structura globala de securitate. Imi permit sa citez tot paragraful:

    A global security network – the PM wants to use the summit to demonstrate a clear commitment to working with others who share our values and NATO’s role in maintaining an international rules-based order that promotes freedom, democracy and the rule of law. In that context, 33 partner countries have been invited to the summit and representatives from at least 3 international organisations are expected to attend.

    Ca masuri specificate la punctul 1, si anume revizuirea relatiei NATO-Rusia se preconizeaza adoptarea:

    a new exercise schedule adapted to the new security environment; the necessary infrastructure; pre-positioning of equipment and supplies; and an enhanced NATO Response Force. This should be part of a broader action plan that enables us to respond more quickly to any threat against any member of the alliance, including when we have little warning.

    We must also review our long term relationship with Russia. While NATO has only ever sought to be a partner to Russia, not a threat, it is clear that Russia views NATO as an adversary. We must accept that the co-operation of recent years is not currently possible because of Russia’s own illegal actions in NATO’s neighbourhood and revisit the principles that guide our relationship with Russia.

    Conform uzantelor diplomatice in perioada premergatoare semnarii unui act, declaratii,et. se poarta cu luni sau ani inainte negocieri pentru text, continut si alte elemente constitutive iar intlanirea oficial la nivel inalt e doar o consfintire in ochii publicului prin semnare a ceea ce a fost cu mult timp discutat pe canale diplomatice formale. Ce vroiam sa spun ca probabil declaratia care va fi semnata in 3,4 septembrie a fost sau e in decurs de negociere chiar in timp ce citim aceste randuri. Cateodata Rusia mai raspunde si asa:
    “It is not at all our choice, but there should be no doubt that we will do whatever is necessary to protect our legitimate interests, including the interests of national security in all its dimensions.”
    http://rt.com/news/182732-ukraine-peace-sanctions-lavrov/
    Articolul si scrisoarea:
    https://www.gov.uk/government/news/pm-writes-to-nato-leaders-ahead-of-nato-summit-wales-2014
    Despre Actul fondator NATO-Rusia:
    http://nato.md/ro/despre-nato/relatiile-nato-rusia-2

  7. @admin
    O analiza treaza si sanatoasa a articolului, de altfel, ca si tot timpul. Va multumesc pentru ceea ce faceti. Domnul sa va ajute!

  8. @enkidu:

    Mai este un Summit NATO in noiembrie? De el nu stiam. Presupun ca e o mica greseala si ca de fapt trebuia scris septembrie.

    Pfui, nu, normal ca nu mai e un summit in nov. In loc de septembrie am scris noiembrie. Deh, toamna nu-i ca… toamna. 🙂

    De acord cu:

    Daca aceasta axa ar fi avut intradevar un cuvant hotarator in problema ucraineana atunci am fi vazut inca din aprilie 2014 aplicarea acordului Geneva sub egida OSCE precum si primii pasi spre federalizarea Ucrainei.

    Foarte utile completarile celelalte, multumesc.

  9. Pingback: Agravarea situatiei pe frontul ucrainean: ARMATA KIEVULUI A CAPTURAT PARASUTISTI RUSI SI PRETINDE CA A DISTRUS INCA UN CONVOI MILITAR. Moscova reclama un “RAZBOI INFORMATIONAL”/ Polonia si statele baltice vor ca SCUTUL ANTIRACHETA sa fie consi
  10. Pingback: A INVADAT SAU NU A INVADAT? Ucraina, NATO si Ambasada SUA de la Kiev acuza INTRAREA TRUPELOR RUSESTI pe teritoriul ucrainian/ Kievul cere UE un “AJUTOR MILITAR DE ANVERGURA”/ NATO vrea BAZE MILITARE in Estul Europei. Rusia ameninta ca va raspu
  11. Pingback: RAZBOI TOTAL IN EUROPA: o isterie sau o perspectiva iminenta? CARE SUNT CONSECINTELE AVANSULUI RUSESC IN UCRAINA? DE CE URMATORII PE LISTA SUNTEM NOI? - Recomandari
  12. Pingback: Dezvaluiri explozive: SERVICIILE SECRETE RUSESTI COLABOREAZA CU LIDERII MAGHIARI DIN ROMANIA/ Putin i-ar fi spus lui Barroso: “Daca vreau, ocup Kievul in doua saptamani”/ PREMIERUL POLONEZ a devenit PRESEDINTELE UE. Cum ne va afecta? - Recoman
  13. Pingback: RUSIA se pregateste de RAZBOIUL TOTAL cu SUA: interdictia mass-mediei straine, VOSTOK 2014, cel mai mare EXERCITIU MILITAR din istoria Rusiei, si DIVIZIA “FELIX DZERJINSKI”/ Moscova ameninta cu intreruperea LIVRARII GAZELOR catre Europa, UNGAR
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare