Update: ALERTA NUCLEARA: NIVELUL DE GRAVITATE A FOST RIDICAT LA 6, LA O SINGURA TREAPTA DE CEL DE LA CERNOBAL. Oficial, se admite risc major pentru sanatatea populatiei. Resursele de hrana si apa pot fi contaminate, copiii – cei mai vulnerabili

15-03-2011 13 minute Sublinieri

Un incendiu s-a produs marţi dimineaţă la reactorul 4 de la Fukushima, după ce reactorul 2 a explodat luni seară. Nivelul radiaţiilor a crescut de opt ori.

UPDATE 9 Bilanţul seismului din Japonia a depăşit 10.000 de morţi şi dispăruţi

Situaţia din Japonia se înrăutăţea, marţi, odată cu ameninţarea unei contaminări radioactive, în urma exploziilor de hidrogen la reactoare ale centralei Fukushima 1, în timp ce numărul morţilor şi persoanelor dispărute a crescut la peste 10.000, relatează agenţia Kyodo în pagina electronică.

(…) Nivelul radiaţiei a înregistrat o creştere în Tokyo şi în regiunea capitalei, iar Ministerul Transporturilor a interzis zborurile deasupra centralei Fukushima 1, pe o rază de 30 de kilometri. De asemenea, premierul Naoto Kan a cerut persoanelor care locuiesc pe o rază de 20-30 de kilometri în jurul acesteia să rămână în casă.

Agenţia Naţională de Poliţie a identificat până acum 1.600 de trupuri neînsufleţite, dintre care aproximativ 420 au fost predate familiilor lor. Provocarea majoră a momentului este găsirea unor modalităţi de livrare a ajutoarelor vitale, cum ar fi hrană şi combustibil, către supravieţuitori, în zonele devastate, subliniază Kyodo.

UPDATE 8 Accidentul de la centrala Fukushima este la nivelul 6 pe scara internaţională – expert francez

Accidentul de la centrala nucleară niponă Fukoshima a fost la nivelul 6 pe o scară internaţională de şapte trepte, apreciază preşedintele Autorităţii franceze privind Siguranţa Nucleară (ASN), Andre-Claude Lacoste, însă evaluarea nu este confirmată de autorităţile japoneze, relatează AFP.

“Fenomenul a luat o amploare deosebită luni. Este evident că este la nivelul 6”, a declarat Lacoste.

Evaluarea Autorităţii franceze pentru Siguranţa Nucleară se referă în special la Reactorul numărul 2 al centralei Fukushima. “Incinta reactorului 2 nu mai este etanşă”, explică Andre-Claude Lacoste.

UPDATE 7 Direcţia rafalelor de vânt favorizează dispersarea radiaţiilor spre ocean

Ameninţarea radioactivă se îndepărtează de Japonia, îndreptându-se către ocean, graţie direcţiei rafalelor de vânt, a anunţat marţi o purtătoare de cuvânt a Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), citată de AFP.

Purtătoarea de cuvânt a organizaţiei internaţionale, cu sediul la Geneva, Maryam Golnaraghi, a declarat pentru presă că “toate condiţiile meteorologice evoluează către larg, nu există influenţe către interiorul Japoniei sau altor ţări” din vecinătatea arhipelagului.

Maryam Golnaraghi a avertizat, însă, asupra unor viitoare fluctuaţii meteorologice”.

Dar “nu putem spune ce se poate întâmpla în următoarele două-trei zile“, a precizat ea.

  • Hotnews:

LIVE VIDEO UPDATE Gravitatea accidentului nuclear de la Fukushima a ajuns la nivelul 6, o singura treapta pina la nivelul accidentului de la Cernobil. Risc major pentru sanatatea populatiei. Ultimul bilant: peste 3.300 de morti

UPDATE 4: Potrivit AIEA, emisii de pana la 400 de millisievert (mSv) pe ora, unitatea de masura pentru dozele de radiatii care ajung in organism, au fost raportate la centrala nucleara de la Fukushima. Nivelul de emisii care nu afecteaza organismul poate fi de maxim 100 mSv.

UPDATE 3: Potrivit BBC, oamenii sunt extrem de ingrijorati dupa ce guvernul a admis ca sanatatea lor poate fi afectata de nivelul periculos la radioactivitatii din atmosfera.

UPDATE 2: Agentia Internationala pentru energie atomica (AIEA) a confirmat ca, in urma incendiului de la reactorul 4de la Fukushima 1 sunt scapari radioactive in atmosfera.

TEPCO (Tokyo Electric Power), a solicitat ajutorul fortelor militare japoneze si armatei SUA sa stinga focul, care a izbucnit dupa o explozie la reactorul 4. Aceasta explozie ar fi putut fi cauzata de hidrogen, potrivit AIEA.

Materialele radioactive aruncate in aer de exploziile de la Fukushima ar putea contamina resursele de hrana si apa

Materialele radioactive aruncate in aer de exploziile care au avut loc la Centrala Fukushima din Japonia pot contamina resursele de hrana si de apa, cei mai afectati urmand a fi copiii, transmite Reuters. Expertii spun ca orice expunere la materiale radioactive poate provoca diferite tipuri de cancer, insa este nevoie de masuratori mai precise in zonele afectate din Japonia pentru o evaluare adecvata a riscurilor.

“Exploziile ar putea expune populatia la radiatii pe termen lung, care pot creste riscul de cancer. Copiii si fetusii sunt deosebit vulnerabili. Pentru unele persoane chiar si o cantitate mica de radiatii poate creste riscul de cancer. Cu cat radiatiile sunt mai mari cu atat riscul de cancer creste”, a declarat Lam Ching-wan de la Universitatea din Hong Kong.

Materialele radioactive sunt purtate de particulele de apa din aer si pot fi inhalate sau pot ajunge pe sol sau in apa marii, contaminand astfel culturile, viata marina si apa potabila. Vacile de lapte sunt printre cele mai vulnerabile animale, daca acestea pasc iarba expusa la radiatii, in conditiile in care laptele este un aliment consumat in cantitati destul de mari de catre copii.

“Vacile sunt ca aspiratoarele, colectand particulele radioactive de pe o suprafata mare de pasune, iar aceste particule sunt concentrate foarte usor si trec in lapte”, a declarat un expert care a tratat victimele exploziei bombei atomice de la Hiroshima.

“Acest lucru s-a intamplat si la Cernobil si, din pacate, informatiile cu privire la acest risc nu au fost furnizate parintilor”,
a mai spus el.

Expertii mai arata ca radiatiile sunt periculoase deoarece pot provoca modificari sau mutatii ale ADN-ului. In timp, corpul uman poate “repara” modificarile produse ADN-ului, insa o persoana este in siguranta doar daca procesul de reparare are loc mai repede decat timpul necesar multiplicarii materialului ADN-ul deteriorat.

Majoritatea expertilor sunt de acord ca copiii cei mai expuse riscului, deoarece celulele lor se divid intr-un ritm mai rapid decat in cazul adultilor.

UPDATE: Contactati de HotNews.ro, reprezentantii restaurantului japonez de la hotelul Howard Johnson Bucuresti au declarat ca nu exista nici un risc pentru clienti, toate produsele fiind de origine locala sau europeana. Si reprezentantii lantului Sushi-Ko din Bucuresti au confirmat ca nu folosesc ingrediente japoneze, deci riscul de contaminare radioactiva pentru clientii romani este zero.

Aviatia americana este pregatita sa intrerupa zborurile catre Japonia; mai multe companii evita zborurile catre si din Tokyo

Jurnalistii straini, inclusiv romani, incep sa paraseasca Japonia din cauza riscului nuclear

Tot mai multe organizatii media, inclusiv din Romania, isi retrag corespondentii din Japonia pe masura ce creste riscul nuclear. Corespondenta Antenelor, Carmen Avram, s-a intors deja in tara, iar corespondentul Realitatea TV, Cosmin Stan, se pregatea, marti, sa revina in Romania.

UPDATE Organizatia Reporteri fara Frontiere cere autoritatilor nipone sa faca tot posibilul pentru a oferi publicului, prin intermediul mass media, informatii detaliate legate de consecintele dezastrului, in special de efectele scurgerilor radioactive. RfF ii incurajeaza pe jurnalistii straini sa contacteze ministerele de externe din tarile de unde provin inainte de a se deplasa in zonele afectate. citeşte tot articolul

Ministrul german al economiei: Ce se intampla in Japonia este o “apocalipsa”

VIDEO Vezi explicatia dezastrului nuclear de la Fukushima: de ce nu mai functioneaza reactoarele nucleare afectate de cutremur

  • Adevarul:

VIDEO Criza nucleară se adânceşte: emisii radioactive eliberate direct în atmosferă / Cronologia unui dezastru

În mijlocul dezastrului: Ameninţarea radiaţiilor a golit străzile din Tokyo

Majoritatea locuitorilor oraşului Tokyo s-a adăpostit în case după ce un incendiu a izbucnit marţi dimineaţa la cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare Fukushima, care a dus la răspândirea de substanţe radioactive în atmosferă.

Centrul oraşului era pustiu astăzi, la ora 12:00, ora locală, mai ales că japonezii se confruntă acum şi cu o criză a carburantului. Oficialii au transmis locuitorilor să rămână în case şi să nu deschidă geamurile şi ferestrele locuinţelor, cu toate că, în jurul orei locale 18:30, autorităţile au anunţat că nivelul de radioactivitate a scăzut la centrala japoneză Fukushim.

Deşi tensiunea este apăsătoare şi veştile nu sunt deloc bune pentru japonezi, oamenii nu sunt panicaţi şi privesc situaţia cu mult calm, aşteptând să urmeze instrucţiunile autorităţilor.

Tokyo riscă să rămână fără benzină

EXCLUSIV Fiul lui Liiceanu părăseşte Japonia după 17 ani, speriat de efectele cutremurului!

Ştefan Liiceanu (36 de ani) lucrează de ani întregi la o importantă bancă din Tokyo. Psihologul Aurora Liiceanu, mama economistului, a povestit pentru „Adevărul de Seară” că acesta se va întoarce în curând în România, întrucât în Capitala Japoniei viaţa a devenit tot mai grea după seismul devastator din 11 martie. Articol complet

Japonia este tot mai aproape de o catastrofă nucleară în condiţiile în care trei reactoare sunt aproape distruse, iar unul a luat foc în acestă dimineaţă. Populaţia aflată pe o rază de 30 de kilometri de centrala nucleară de la Fukushima Daiichi a fost evacuată sau a fost sfătuită să nu părăseacă locuinţele.

Nivelul radiaţiilor este în creştere după ce substanţe nocive au fost eliberate în atmosferă în urma incendiului care a izbucnit marţi dimineaţa la reactorul 4.

Accidentul care a avut loc la Cernobîl, în 1986, ţine să ne amintească ce efecte are expunerea la radiaţii.

Sindromul de iradiere apare „în valuri”, pe o anumită perioadă de timp, în funcţie de doza absorbită şi de perioada de expunere, variind de la greaţă şi vărsături la febră, diaree şi dureri de cap.

Al doilea stadiul al bolii presupune stare de slăbiciune, oboseală, căderea părului, hipotensiune arterială şi scăderea imunităţii însoţită de infecţii frecvente.

Expunerea la radiaţii puternice poate determina mutaţii şi apariţia tumorilor maligne.

FOTO Cum află japonezii dacă au fost iradiaţi nuclear, în 20 de imagini

  • Realitatea.net:

Peste 15 noi cutremure în Japonia. Norul radioactiv se deplasează spre Oceanul Pacific

Oficiali din industria nucleară SUA, după discuţii cu partenerii japonezi: Nu ştiu ce să mai facă

  • Antena3:

Stare de alertă radioactivă în Japonia. Un nou seism s-a produs pe coasta de est a Japoniei

Alerta nucleară din Japonia este la doar un pas de nivelul maxim de alertă, instituit în cazul catastrofei de la Cernobîl.

Autorităţile nipone încearcă să liniştească populaţia dar tot mai multe ţări nu îşi ascund îngrijorarea legată de situaţia de la centrala Fukushima.

În urmă cu puţin timp, autoritatea de securitate nucleară din Franţa franceză a anunţat că reactorul numărul 2 al centralei nu mai este protejat. Nivelul de radioactivitate este de zece ori mai mare în Tokyo.

Radiaţii în creştere şi în Rusia, unde militarii ruşi se pregătesc să evacueze locuitorii insulelor Kurile şi Sahalin, în caz de înrăutăţire a situaţiei.

Update 14.19 – Accidentul nuclear de la Fukushima a fost încadrat la nivelul 6, pe o scară de 7, informează Autoritatea Franceză pentru Siguranţă Nucleară.

Update 14.16 – Incinta reactorului 2 de la centrala nucleară Fukushima nu este etanşă.

Update 12.48 – Un nou cutremur de 6 grade s-a produs pe coasta de est a Japoniei în urmă cu puţin timp.

Update 11.42 – Kyodo News anunţă că nivelul radiaţiilor în zona Chiba, lângă Tokyo, este de zece ori mai perste limitele normale.

Reactorul 4 al Centralei de la Fukushima a fost cuprins de flăcări, marţi dimineaţă. Incendiul a fost stins după câteva ore.

Premierul japonez Naoto Kan a anunţat că nivelul de radioactivitate a crescut considerabil la complexul nuclear şi le-a cerut persoanelor care locuiesc în zona centralei să rămână în casă, potrivit AFP.

Bursa de la Tokio a căzut cu 14% din cauza exploziilor.

Explozia de la reactorul 2 nu a fost vizibilă din exterior, spre deosebire de cele precedente produse la reactoarele 1 şi 3. La reactorul 2 a avut loc luni seară o nouă explozie. Nivelul radioactivităţii a crescut în zonă.

Şapte reactoare nucleare închise în Germania, ca măsură preventivă

Un incendiu s-a produs marţi dimineaţă la reactorul 4 de la Fukushima, după ce reactorul 2 a explodat luni seară. Nivelul radiaţiilor a crescut de opt ori.

(…) UPDATE 3 AIEA: Radioactivitate înregistrată în atmosferă, după incendiul de la centrala Fukushima 1
Substanţe radioactive au fost eliberate direct în atmosferă, în urma incendiului de la reactorul 4 al centralei nucleare Fukushima 1, a confirmat, marţi, la Viena, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de AFP. “Autorităţile japoneze au informat, astăzi (marţi), AIEA, la ora 4.50 (5.50, ora României), că, la bazinul de combustibil folosit al reactorului 4 al centralei Fukushima Daiichi, era un incendiu şi că erau eliberate, direct în atmosferă, emisii radioactive, a adăugat Agenţia ONU într-un comunicat.

Incendiul de la reactorul 4 este “aparent stins”, au anunţat marţi mai multe publicaţii japoneze. “Incendiul care s-a produs la etajul patru al al reactorului 4 este aparent stins”, a anunţat agenţia Jiji. Autorităţile japoneze au informat AIEA că s-a produs o explozie, către ora 6.20 (7.20, ora României) la reactorul 2 al aceleiaşi centrale, care ar fi putut fi provocată de hidrogen, potrivit agenţiei. “La faţa locului au fost semnalate niveluri (de radioactivitate) de până la 400 de milisievert pe oră”, a adăugat AIEA. Observaţiile medicale arată că, începând de la un nivel de 100 de milisievert ajuns în corpul uman, se înregistrează o creşetere a numărului cancerelor. (Valentin Vidu, valentin.vidu@mediafax.ro)

UPDATE 2 Nivel de radioactivitate ridicat în prefectura Ibaraki, situată între Fukushima şi Tokyo

Un nivel de radioactivitate superior valorii normale a fost măsurat în prefectura Ibaraki, situată între Fukushima, unde se află centrala nucleară avariată, şi Tokyo, a afirmat agenţia japoneză Kyodo, citată de AFP. Prefectura Ibaraki este situată pe coasta Pacificului, la sud de Fukushima şi la peste 100 de kilometri nord-est de Tokyo.


  • Realitatea.net:

Alertă nucleară în Japonia: Incendiu la reactorul 4, probleme mari la reactoarele 5 şi 6

Dezastrul de la Fukishima ia amploare. Reactorul numărul patru a luat foc marţi dimineaţă, după ce o explozie a avut loc luni seara  la un alt reactor. Nivelul radiaţiilor în zonă a depăşit de până la 400 de ori limita admisă şi pune în pericol vieţile oamenilor. Probleme sunt şi cu sistemele de răcire de la reactoarele 5 şi 6 ale centralei de la Fukushima.

Nou pericol de explozie la Fukushima. Purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez a anunţat marţi că răcirea reactoarelor 5 şi 6 de la centrala nucleare Fukushima pare să nu funcţioneze bine, după ce sistemul de răcire al tuturor celorlalte patru reactoare ale centralei a fost afectat de cutremurul din 11 martie. Reactorul 4 a luat foc marţi dimineaţă, după ce o explozie a avut loc luni seara la reactorul 2.

Radiaţiile de la Fukushima au ajuns la un nivel ce poate avea impact asupra sănătăţii oamenilor

Radiaţiile la uzina nucleară Fukushima Daiichi, avariată în urma cutremurului din 11 martie, au crescut până la un nivel “ce poate avea impact asupra sănătăţii oamenilor”, a anunţat marţi guvernul japonez, care a cerut populaţiei aflate pe o rază de 30 de km în jurul centralei să rămână în case.Vorbim acum de niveluri care pot avea impact asupra sănătăţii umane. Aş vrea ca toată lumea să reacţioneze cu calm la această informaţie. Acestea sunt valori înregistrate în apropierea zonei unde suspectăm să se produce scurgerea de substanţe radioactive”, a precizat secretarul cabinetului nipon, Yukio Edano.

Potrivit agenţiei Kyodo, lângă reactorul nr. 3 de la Fukushima I radiaţiile sunt de 400 de ori mai mari decât limita normală anuală.

Nivelul radioactivităţii a crescut uşor la Tokyo

O uşoară creştere a radioactivităţii a fost depistată în capitala Japoniei, Tokyo, după ce s-au produs o serie de avarii la centrala nucleară Fukushima I, în urma cutremurului cu magnitudine 9 care a avut loc la 11 martie, informează agenţia Kyodo. Guvernul a avertizat că ar putea urma scurgeri radioactive “ce pot avea impact asupra sănătăţii oamenilor”, dar autorităţile din Tokyo spun că nivelul radiaţiilor din capitală este încă prea scăzut pentru a pune în pericol populaţia din metropola cu 12 milioane de locuitori.

Sistemele de răcire ale reactoarelor uzinei nucleare au încetat să mai funcţioneze după cutremurul cu magnitudine 9 care s-a produs vinerea trecută. Autorităţile încearcă să răcească barele de combustibil folosind o soluţie in extremis – apa de mare – în încercarea disperată de a evita topirea miezului reactorului, ceea ce ar fi un accident nuclear grav.

17.000 de persoane sunt date dispărute

Mai mult de 17.000 de persoane sunt date dispărute în Japonia după seismul din 11 martie, potrivit televiziunii NHK. Potrivit celor mai recente informaţii, seismul s-a soldat cu 2.500 de morţi şi circa 2.000 de răniţi. Seismul de 9 grade magnitudine de moment a fost urmat de numeroase replici de peste 6 grade. Seismul a declanşat un tsunami de peste 10 metri şi a fost cel mai puternic cutremur din Japonia din ultimii 140 de ani. În plus, seismul a avariat sistemele de răcire de la reactoarele centralei nucleare Fukushima 1 şi 2.

Răcirea reactoarelor 5 şi 6 de la Fukushima pare să nu mai funcţioneze bine, anunţă Guvernul nipon

Nou pericol de explozie la Fukushima. Purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez a anunţat marţi că răcirea reactoarelor 5 şi 6 de la centrala nucleare Fukushima pare să nu funcţioneze bine, după ce sistemul de răcire al tuturor celorlalte patru reactoare ale centralei a fost afectat de cutremurul din 11 martie. Reactorul 4 a luat foc marţi dimineaţă, după ce o explozie a avut loc luni seara la reactorul 2.

Din cauza disfuncţiilor la sistemul de răcire, reactoarele 1, 2, 3 şi 4 s-au supraîncălzit şi, începând de sâmbătă, s-au produs mai multe explozii de hidrogen. Una dintre explozii, de la reactorul 2, se pare că a afectat incinta în care se află barele de combustibil şi guvernul a avertizat marţi populaţia că ar putea exista scurgeri radioactive de natură să afecteze sănătatea oamenilor. De asemenea, a fost extinsă raza suprafeţei considerată că fiind expusă la radiaţii de la 20 la 30 de kilometri. Oamenilor care nu au fost evacuaţi încă li s-a cerut să stea în case.

Edano a spus că în jurul reactorului nr. 4 – care a explodat marţi dimineaţa şi unde s-a produs un incendiu – nu mai continuă emanaţiile de radiaţii puternice. Reprezentantul guvernului a mai precizat că injectarea de apă la reactoarele 1 şi 3 se desfăşoară stabil, iar la reactorul 2 urmează să fie observat ce se întâmplă dacă apa este injectată treptat.

Potrivit companiei Tokyo Electric Power, nivelul presiunii indică unele avarii la bazinul de răcire al reactorului nr.2, unde marţi dimineaţă a avut loc o nouă explozie, cea de-a treia care se produce la Fukushima de la începutul crizei. Această explozie este posibil să fi avariat recipientul în care se află reactorul. Exploziile anterioare avariaseră doar incinta în care se afla reactorul.

Barele de combustibil de la acest reactor au rămas expuse luni timp de două ore şi jumătate, iar o oră de expunere este echivalentă cu emanarea unui nivel de radiaţii de opt ori mai mare decât cel la care o persoană este expusă în mod obişnuit în decursul unui an.

Continuă să fie injectată apă în vasele de presiune, pentru a răci materialul radioactiv, chiar dacă muncitorii au fost evacuaţi în locuri mai sigure, a precizat compania. Sistemele de răcire ale reactoarelor uzinei nucleare au încetat să mai funcţioneze după cutremurul cu magnitudine 9 care s-a produs vinerea trecută. Autorităţile încearcă să răcească barele de combustibil folosind o soluţie in extremis – apa de mare – în încercarea disperată de a evita topirea miezului reactorului, ceea ce ar fi un accident nuclear grav.

  • Hotnews:

Riscul nuclear este “extrem de ridicat” in Japonia – Alain Juppe

Riscul nuclear este “extrem de ridicat” in Japonia, care se confrunta cu incidente grave la mai multe reactoare nucleare, a declarat marti seful diplomatiei franceze, Alain Juppe, dupa o discutie cu omologul sau nipon, in marja reuniunii G8 de la Paris.

“Situatia este extrem de grava. Am avut ieri seara la Paris o intrevedere cu ministrul japonez (al Afacerilor externe, Takeaki Matsumoto), care ne-a prezentat toate informatiile de care dispune. Riscul este deci extrem de ridicat”, a declarat Juppe, la radio Europe 1, preluat de AFP. “Este ingrijorat, normal”, a adaugat ministrul francez, care a reamintit ca “Agentia internationala pentru energia atomica (AIEA) este mobilizata, ca si toti expertii francezi”.

50 de muncitori, ultimii ramasi la Centrala nucleara Fukushima. “Sint deja eroi”

Operatorul Centalei nucleare de la Fukushima, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), anuntat ca si-a retras cea mai mare parte a angajatilor de la centrala afectata. Potrivit New York Times, au ramas doar circa 50 de muncitori sa gestioneze frecventele deficiente de functionare ale sistemelor de racire de la cele patru reactoare afectate.

Un comunicat de presa al guvernului japonez anunta ca echipa ramasa la Fukushima incearca sa tina sub control situatia, pompind apa de mare in sistemul de racire afectat de cutremur si tsunami. Directorul centrului de cercetari radiologice de la Columbia University, David Brenner, a declarat pentru BBC ca cei 50 de muncitori sint supusi unui risc semnificativ din cauza expunerii la radiatii.Ei sint deja eroi”, a adaugat Brenner.

VIDEO UPDATE Incendiul izbucnit marti dimineata la reactorul 4 al centralei nucleare de la Fukushima a fost stins. Radioactivitatea in atmosfera a scazut. Un bazin de stocare a combustibilului uzat ar putea sa fiarba

Nivelul radiatiilor din estul Rusiei a crescut

Nivelul radiatiilor a crescut usor in Orientul Indepartat Rus marti, insa se incadreaza in limitele admise, au anuntat oficiali rusi, in timp ce Japonia incearca sa faca fata cele mai mari catastrofe nucleara de dupa Cernobil, relateaza Reuters.

Radioactivitatea in Vladivostok, un oras cu 600.000 de locuitori, aflat la circa 800 de km nord-vest de centrala de Fukushima, era cu 1 micro Roentgen pe ora mai ridicat la ora 06:00, decat cu 6 ore inainte, potrivit ministerului de interne regional.  Armata rusa a declarat ca este in alerta pentru a evacua oamenii in cazul in care acest lucru se impune din insula Sakhalin si sudul insulelor Kurile, aflat in centrul unei dispute teritoriale cu Japonia, potrivit agentiei Interfax.

Ministerul regional a declarat ca vanturile vor favoriza deplasarea aerului din zona poluata deasupra Oceanului Pacific, departe de teritoriul rus. Autoritatile monitorizeaza 71 de zone in Orientul Indepartat Rus.  Premierul japoniei a indemnat oamenii aflati pe o arie de 30 de km de Fukushima sa ramana in casa si sa conserve energia, in contextul crizei nucleare care s-a declansat.

Experti nucleari suspecteaza ca autoritatile nipone ar ascunde informatii privind scurgerile radioactive – The Guardian

Acuratetea informatiilor oficiale pe seama accidentului nuclear de la Fukushima este pusa sub semnul intrebarii de experti nucleari, potrivit The Guardian. Acestia arata ca, in prezent, autoritatile de la Tokyo par sa ascunda informatiile reale despre accidentul de la Fukushima, la fel cum s-a intamplat si in cazul altor accidente nucleare, precum catastrofa de la Cernobil.

FOTOGALERIE Alerta nucleara din Japonia in imagini

EurActiv.ro: Ce scandaluri a avut in trecut operatorul de energie nucleara japonez

Japonia adăposteşte pe teritoriul său 55 de reactoare nucleare, mai mult decât orice alt stat din lume. Tepco, compania care exploateză o treime dintre aceste reactoare, inclusiv pe cele de la Fukushima, de unde au avut loc scurgeri radioactive, a falsificat în trecut mai multe rapoarte de siguranţă.

Premierul japonez Naoto Kan a criticat vehement marţi Tokyo Electric Power Co (TEPCO) pentru modul în care a administrat situaţia de la centrala nucleară Fukushima I.

“Posturile de televiziune au anunţat o explozie. Dar biroul premierului nu a fost informat timp de circa o oră“, l-a auzit un reporter al Kyodo News pe Kan spunând în timpul unei reuniuni cu directorii companiei. “Ce naiba se întâmplă?”, a adăugat el.

La sfârşitul anilor 80 şi începutul anilor 90, Tepco (Tokyo Power Electric Company), a falsificat în jur de 30 de rapoarte de securitate, scrie Le Figaro.

Pe 29 august 2002, agenţia de securitate nucleară industrială japoneză dezvăluia acest lucru unei opinii publice scandalizate. Falsificarea avea drept obiectiv ascunderea a cel puţin trei incidente survenite la centralele de la  Fukushima şi de la  Kashiwazaki-Kariwa (prefectura Niigata, în nord, la 200 km de Tokyo). Falsificarea rapoartelor a fost făcută în unele cazuri timp de 25 de ani,  estimându-se că în tot acest timp au avut loc peste 200 de evenimente. În urma acestui scandal Tepco a închis 7 dintre cele 17 reactoare ale sale pentru inspecţie în 2002.

În aprilie 2007 un alt exploatant nipon, Hokuriku Electric, a recunoscut că a ascuns timp de opt ani un incident de la un reactor cu apă fierbinte de la Shika.

LA Times citează un cercetător în seismologie de la universitatea din Kobe, potrivit căruia un dezastru nuclear nu este posibil doar la Fukushima, ci şi la alte centrale, cum ar fi cea de la Hamaoka.

Publicaţia americană spune şi că japonezii se tem că guvernul le ascunde aevăratul pericol la care sunt expuşi. Deşi concentraţia de substanţe periculoase din atmosferă a depăşit de 400 de ori limitele normale în anumite regiuni, autorităţile sunt calme, iar OMS spune că nu există un pericol mare pentru sănătatea publică.

Uzi Even, unul dintre cei mai buni experţi în domeniu din Israel, care a lucrat la reactorul din Dimona, crede că guvernul nipon ascunde multe lucruri. “În evaluarea mea, pagubele au o amploare mult mai mare şi pentru o perioadă de timp mult mai mare” a declarat el, citat de NewsIn.

Even nu crede că miezul unuia dintre reactoarele ce a explodat de două ori putea rămâne intact, aşa cum au spus japonezii. “Aceste reactoare sunt vechi. Miezul unui reactor care a operat timp de 40 de ani este plin de fisuri şi rugină. Faptul că japonezii nu reuşesc de patru zile să scadă temperatura la reactor spune multe“, a subliniat el.

Even a cerut guvernului israelian să ia în calcul ramificaţiile incidentului din Japonia. “Reactorul de la Dimona este vechi, are aproape 50 de ani, iar punctul său slab este sistemul e răcire. De ani de zile avertizez că trebuie închis şi construit unul nou”, a subliniat el.

Shintaro Ishihara, guvernatorul Tokyo, a fost fortat sa isi ceara scuze pentru o remarca pe care a facut-o luni, raporteaza Kyodo News. Se pare ca acesta a spus reporterilor ca tsunamiul a fost “pedeapsa divina” pentru “egoismul” japonezilor. Luni, Ishihara a spus reporterilor, “Politica Japoniei este pangarita de egoism si populism. Ar trebui sa folosim tsunamiul pentru a sterge egoismul, egoism care s-a infiltrat precum rugina pe mentalitatea japonezilor de-a lungul unei perioade lungi de timp.”

  • Realitatea.net:

Tsunami a fost pedeapsa divină pentru egoismul japonezilor, a spus guvernatorul de Tokyo

Panică prin SMS: Un mesaj fals spune că radiaţiile se extind dincolo de Japonia

Mai bine de jumătate de milion de japonezi sunt sinistraţi VIDEO

Japonezii nu şi-au pierdut speranţa. Căutările fervente pentru cei dispăruţi dau roade şi acum la mai bine de patru zile de la seism. O femeie şi un bărbat au fost scoşi în viaţă de sub dărâmături după patru zile.

Mai mult de 17.000 de persoane sunt date dispărute în Japonia după seismul din 11 martie, potrivit televiziunii NHK. Potrivit celor mai recente informaţii, seismul s-a soldat cu 2.500 de morţi şi circa 2.000 de răniţi. Mai bine de jumătate de milion trăiesc în adăposturi alungaţi din case de cutremur, de tsunami sau de alerta nucleară.

Ofunato se numără printre cele mai greu încercate localităţi. 2.500 de case au fost distruse aici, iar 7.000 de locuitori au rămas pe drumuri. Nu mai au apă curentă şi nici electricitate. Este scenariul care se repetă iar şi iar în fiecare localitate din nordul şi estul Japoniei.

Sinistraţii se confruntă acum cu o adevărată tragedie umanitară. 102 ţări şi-au oferit deja ajutorul guvernului de la Tokyo, care are nevoie de sprijinul tuturor pentru a face faţă efectelor dezastrului.

Raioanele alimentare ale supermarketurilor şi magazinelor alimentare din regiunea Tokyo au fost, în bună parte, golite după cutremur, locuitorii hotărând să îşi facă rezerve, în cazul în care vor fi nevoiţi să rămână la domiciliu.

Ministrul japonez al Consumului, Renho, le-a cerut marţi cetăţenilor să nu mai golească magazinele, pentrru a nu apărea probleme în aprovizionarea regiunilor calamitate.


Categorii

Alerte, Presa, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “Update: ALERTA NUCLEARA: NIVELUL DE GRAVITATE A FOST RIDICAT LA 6, LA O SINGURA TREAPTA DE CEL DE LA CERNOBAL. Oficial, se admite risc major pentru sanatatea populatiei. Resursele de hrana si apa pot fi contaminate, copiii – cei mai vulnerabili

  1. Cum spuneam si in alt topic , o explozie de asa ordin de magnitudine intr-o centrala nucleara este o catastrofa . Ganditiva ca unda de soc a deformat toate conductele a stricat majoritatea electrovalvelor a dereglat probabil toti senzorii si aparatura de control . Pe scurt nimic nu mai functioneaza normal , iar ce incearca cu disperare acum sa faca ultimi tehnicieni si ingineri ramasi in centrala este eroismul ultimei sanse . Pe scara accidentelor au acuma nota 6 , la 7 sunt ca la Cernobal iar pana acolo nu mai este decat un numar de marime . Nu mai vb. de fisurile care s-au multiplicat in toate reactoarele si care produc mini suduri care impiedica scoatere tuburilor de uraniu . Ne rugam cu toti ca sa nu se intample un dezastru nuclear major , ca daca se va intampla va fi un dezastru in serie cu consecinte catastrofale .

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare