PRIGOANA STARETULUI EFREM: comunicatul oficial al Manastirii Vatopedi si reactii ale mitropolitilor greci. Biserica Ortodoxa Rusa ACUZA SUBSTRATUL POLITIC

26-12-2011 8 minute Sublinieri

sursa foto

Vezi si:

Moscova, Decembrie 26, Interfax – Decizia arestarii staretului arhim. Efrem al Manastirii Vatopedi din Muntele Athos este ”nejustificat de dura”, considera secretarul pentru afaceri inter-ortodoxe al Departamentului Sinodal pentru Relatii Externe, pr. Igor Yakimchuk.  ”Este un eveniment fara precedent si, desigur, suntem ingrijorati. Chiar daca Parintele Efrem ar fi in vreun fel vinovat, arestarea unui staret, a unui monah, e o sanctiune extrema”, a spus parintele Igor.

Conform acestuia, e dificila pronuntarea pe marginea temeiurilor arestarii, de vreme ce acest lucru presupune o buna cunoastere a legislatiei grecesti si a cazului, dar insusi faptul retinerii Parintelui Efrem in ajunul Craciunului ”ridica mari semne de intrebare”. Parintele s-a declarat perplex ca ”noua turnura a acestui caz a inceput dupa ce Parintele Efrem s-a intors triumfator din Rusia cu Braul Maicii Domnului”. ”Poate ca e o coincidenta, insa multi oameni vad un substrat politic aici”, a afirmat parintele Igor.

Fundatia Sf. Andrei cel Intai-Chemat crede ca astfel de decizii juridice se explica numai prin ”angajamentul politic al anumitor cercuri ale establishmentului din Grecia, care vor, astfel, sa demonstreze Vestului ca sunt gata sa refuze principiile referitoare la viata spirituala fixate chiar in Constitutia Greciei”.

”Faptul ca actiunile curtii au fost indreptate impotriva unui lider spiritual, unul din cei mai respectati oameni ai Athosului, suferind de multe boli, este revoltator”, a afirmat Fundatia. Fundatia a facut apel la Kinotita din Athos, la Patriarhul Kirill al Moscovei si a toata Rusia, la reprezentantii altor Biserici Ortodoxe si la credinciosii obisnuiti pentru a lua atitudine pentru Parintele Efrem, care este ”expus unei persecutii ce a depasit motivele formale care au alcatuit litigiul”.

 • Presa Ortodoxa (de limba greaca):

Status

Până acum, şi-au manifestat suspiciunea faţă de decizia de detenţie preventivă Arhiepiscopul Atenei, Ieronim, şi Ierotheos Vlachos, Mitropolitul de Nafpaktos.

Suportul făţiş faţă de Egumen l-au declarat următorii Mitropoliţi: Athanasie de Limassol, Serafim al Pireului, Anthimos al Thessalonicului, Nikolaos Mesogaias, Hrisostom al Patrei, Pavlos al Siatistei, Nikolaos Fthiotidos, Iosif Proikonissou, Andreas de Konitza, Nectarie de Kerkyra, precum şi mulţi egumeni si monahi, aghioriţi, greci şi străini, dintre care se remarcă Egumenul Mânăstirii Sf. Augustin de Ippona şi Sf. Serafim de Sarov, Arhim. Nektarios Mulatziotis şi protoprezbiterul prof. dr. Gheorghios Metallinos, dar şi laici, precum prof. dr. Ioannis Konidaris, omul de afaceri Konstantinos Loulis, fostul prim ministru Konstantin Mitzotakis, liderii partidului L.A.O.S şi mulţi ziarişti şi bloggeri cunoscuţi.

Asociaţia rusă Sf. Andrei, cea care l-a invitat în Rusia pe Egumen, împreună cu Sfântul Brâu, a făcut un apel către toate Patriarhiile Ortodoxe în sprijinul său, în vreme ce Patriarhia Rusă a condamnat decizia justiţiei elene, considerând-o “o sălbăticie nemaiîntâlnită”. În România nu există încă o notă oficială, nici din partea Patriarhiei, nici din partea Arhiepiscopiei Clujului ori Tomisului, acolo unde sunt oameni care s-au bucurat de suportul Egumenului.

Singurul care poate schimba situaţia din punct de vedere juridic este Preşedintele Areopagului, d-na Rena Asimakopoulou, care se poate autosesiza. Din comisia de judecată (compusă din 4 membri) care l-a condamnat pe Gheronda Efrem făceau parte 2 femei. Ceilalţi doi membri încă nu sunt cunoscuţi nominal.

Mitropolitul Pavlos al Siatistei, despre decizia de arestare

Nu mi-aş fi putut imagina că în această zi din an voi sta să scriu un astfel de articol. Să fie sănătoşi cei ce au avut grijă să-mi dea motiv. Mă refer, desigur, la hotărârea de detenţie preventivă a Egumenului Mânăstirii Vatopaidi, Gheronda Efrem, în această zi simbolică dinaintea praznicului Crăciunului. O decizie care arată situaţia sistemului juridic şi politic din ţara noastră. Încă de la începuturile scandalului am fost extrem de precaut, aşteptând limpezirea apelor. Ştiam, însă, foarte bine, că toată chestiunea este bine cunoscută ambelor partide semnificative.

Până la urmă a ieşit la iveală, şi în ce fel a ieşit la iveală!, prin conflictul Roussópoulos-Kondominás. Întreaga evoluţie a scandalului este cunoscută, îndeosebi disculparea tuturor factorilor politici. De curând, unul dintre canalele de televiziune a început să prezinte, cu luări de poziţie foarte bine argumentate ale tuturor celor implicaţi, inclusiv a unora din tabăra juridică, o imagine complet diferită de aceea prezentată de alte canale şi slujind anumitor interese.

Concluzia care a început să prindă formă este aceea că adevăratul scandal constă în imaginea mincinoasă care, în mod interesat, conştient şi metodic, a tot fost promovată. Astfel, ajungem la ziua de astăzi. Singurul purtat prin tribunale şi făcut responsabil pentru toate, este Egumenul Efrem, căruia i se aranjează şi detenţia.

Au fost menţionate de jurişti în cunoştinţă de cauză condiţiile necesare pentru detenţie preventivă, şi anume: să aibă rezidenţă necunoscută, să fi avut tentative de fugă, să fi fugit altădată, să fi evadat, să fi încălcat domiciliul forţat, să se considere că, dacă e lăsat în libertate, există pericolul săvârşirii altor infracţiuni, caracteristici care, însă, nu au fost dovedite până acum în faptă de Egumen.

Întrebarea pe care vreau să le-o pun judecătorilor este directă şi clară. Care din aceste condiţii a fost întâlnită în cazul de faţă? Absolut niciuna. Hotărârea judecătorească insultă bunul simţ şi raţiunea. Este, aşadar, limpede că este vorba de o hotărâre răuvoitoare. Cărui interes slujesc judecătorii în cauză? Oricare cetăţean al acestei ţări, care nu voieşte să fie un număr, ci o persoană, este îndreptăţit să primească un răspuns. Preafericitul [Ieronim] şi-a exprimat deja suspiciunea sa. Este suspiciunea bunului simţ. Eu, însă, nu cred în Justiţia Elenă.

Fiecare trebuie să dovedească, zilnic, pe deplin şi în mod practic, faptul că merită încrederea noastră. Nimeni nu este scutit de a fi luat în vizor. Această hotărâre abrogă însăşi autoritatea Justiţiei, supunând-o slujirii intereselor. Pe cine au mai supus detenţiei preventive judecătorii greci în cazul tunului de la bursă? Pe cine, în cazul scandalului Siemens şi altor acordări de comisioane? Pe cine au supus detenţiei în cazul colapsului economic al ţării şi a terfelirii internaţionale a acestei ţări? Pe cine, în cazul raidurilor tâlhăreşti asupra economiilor oamenilor săraci? Pe cine, în cazul numărului crescut de sinucideri datorate şomajului şi disperării?

Cu toate că a întârziat, Justiţia Elenă a găsit cauza tuturor nenorocirilor. Egumenul Efrem. Pot judecătorii grecii să doarmă somnul dreptului sau, cumva, ar trebui să se revolte şi să restaureze demnitatea pierdută a Justiţiei? Dacă cei care au condus ţara spre actuala discreditare internaţională au socotit că se vor rezolva pe ei înşişi, supunând detenţiei preventive un preot, au făcut o mare greşeală. Oamenii ştiu foarte bine cine sunt cei care l-au distrus şi cine sunt cei au rămas alături de el în aceste momente dificile. Această hotărâre va avea efect de bumerang.

Hotărârea nu-l atinge doar pe Egumenul Efrem, ci expune încă odată ţara noastră, stârnind un hohot de râs mondial.

 • Pemptousia:

Arhimandritul Nectarie Moulatsiótis: Masoneria loveşte de Crăciun inima Ortodoxiei

Revolta, neliniştea şi sfânta mânie exprimate de întreaga Biserică faţă de actuala situaţie din Grecia a provocat hotărârea NEDREAPTĂ de arestare preventivă a Stareţului Efrem emisă de Curtea de Apel. Considerăm că masoneria şi toate forţele întunericului care se luptă împotriva Bisericii şi a Ortodoxiei, a clerului şi poporului lui Dumnezeu, de fiecare dată în Ajunul Crăciunului sau al Paştelui pricinuiesc lovituri în trupul Bisericii.

Au făcut-o şi anul acesta, de Crăciunul lui 2011. Masoneria şi duşmanii creştinismului şi-au arătat dinţii înaintea Ortodoxiei şi a lui Hristos şi au lovit tocmai de Crăciun inima credincioşilor, inima Ortodoxiei. Escrocii politicii care au dizolvat statul nostru circulă azi liber, iar puterile întunericului îl vor de urgenţă în puşcărie pe Stareţul celei mai mari mănăstiri din Grecia. Puterile întunericului încep un război urât!

Părinţii aghioriţi să reacţioneze ACUM ca un glas, pentru că va veni şi rândul lor, iar duşmanii credinţei noastre ştiu şi au toate mijloacele şi modul lor specific de a lovi credinţa noastră. Se aude că Ministerul Economiei pune la cale un uriaş control al Sfintelor Mănăstiri din Sfântul Munte, care vizează toate sumele pe care obştea respectivă le-a primit, cercetând în acelaşi timp unde şi cum s-a dispus de aceste sume de bani.

Carevasăzică, politicienii nu văd să s-au restaurat Mănăstirile Sfântului Munte? De ce o fac pe orbii? Credem neclintit că obiectivul acestor politicieni este fie să îi bage în puşcării pe stareţi, fie să-i şantajeze, punând la cale şi pentru ei scandaluri artificiale, pentru a porni apoi un şantaj bine ticluit împotriva Sfintelor Mănăstiri, spunându-le:

„Dacă nu vreţi să intraţi la puşcărie – să fie ei şi nevinovaţi, aşa cum este Gheronda Efrem –, atunci permiteţi intrarea femeilor în Sfântul Munte, lucru pe care l-a aprobat şi Parlamentul European cu mare majoritate. Altfel intraţi la puşcărie pentru prejudicierea cutărui interes public”.

Stareţii Sfântului Munte şi toţi părinţii să stea cu putere alături de Stareţul şi Părintele Efrem. Să facă un scut uman de apărare. Mitropoliţii să condamne prin telegrame hotărârea nedreaptă a Curţii de Apel şi să vorbească poporului Dumnezeu despre toate câte lucrează forţele întunericului împotriva Bisericii şi a Ortodoxiei, cerând să înceteze îndată orice urmărire penală împotriva Stareţului Efrem. În scurt timp, duşmanii credinţei noastre nu vor ţine seama nici de episcopi, nici de Sfântul Sinod, de nimeni.

Sfânta Mănăstire să închidă acum porţile mănăstirii şi părinţii să nu-l lase pe procuror şi forţele poliţieneşti să intre în locul sfânt. Să înalţe acum steaguri negre şi monahii să declare că doar peste trupurilor îl vor duce la închisoare pe Părintele lor. De asemenea, să ţinem seama de faptul că Sfântul Munte este protejat internaţional şi de către alte state ortodoxe. Să se ceară acum protecţia Rusiei, pentru că în fapt Mănăstirea este prigonită de partidul politic PASOK, care fiind acum în cădere, încearcă – în faţa actualelor evoluţii politice interne şi naţionale – să distragă atenţia schimbând subiectele mass-mediei, doar-doar va scăpa şi va rămâne la putere.

Acest fapt să devină o alarmă internaţională! Biserica se găseşte în faţa unei mari prigoane care porneşte din Sfântul Munte şi va ajunge şi în mica noastră parohie. Să ne ridicăm pentru credinţa noastră, pentru Ortodoxie şi pentru Sfânta Biserică ACUM.

Mitropolitul Athanasie al Limasolului – despre arestarea Stareţului Efrem

Simt o profundă mâhnire şi dezamăgire în faţa acestei hotărâri a justiţiei elene ca, în Ajunul Crăciunului, să aresteze un stareţ”, a menţionat între altele Înaltpreasfinţitul Mitropolit kir Athanasie, comentând decizia de arestare preventivă a Stareţului Efrem.

De asemenea, Mitropolitul Limasolului, referindu-se la personalitatea Stareţului a subliniat: „Stareţul Efrem s-a dăruit cu totul Bisericii şi slujirii poporului lui Dumnezeu”. „Justiţia se poartă cu el de zici că ar fi un răufăcător care pune în pericol Grecia! Carevasăzică, şi-au rezolvat celelalte probleme şi acum sunt puşi în pericol de Gheronda Efrem?”, s-a întrebat Mitropolitul Limasolului, kir Athanasie.

În alt punct, Mitropolitul Athanasie a menţionat că „decizia aceasta este foarte tristă…”. E de menţionat că vlădica Athanasie, în după-amiaza zilei de vineri a avut o convorbire telefonica cu Stareţul Efrem. „Stareţul Efrem este foarte liniştit şi s-a predat voii lui Dumnezeu! «Dacă Dumnezeu a îngăduit, fie binecuvântat», mi-a spus el…”, a adăugat vlădica Athanasie cu privire la convorbirea telefonică pe care a avut-o cu Stareţul.

Încheind, Mitropolitul Limasolului a subliniat: „Pentru Gheronda Efrem, această încercare va fi o binecuvântare de la Dumnezeu şi începutul unui nou urcuş duhovnicesc…”. „Pentru ceilalţi, însă, nu ştiu ce va fi”, a arătat în acest sens Mitropolitul Athanasie.

Pe numele Părintelui Stareţ Efrem a fost emis un mandat de arestare preventivă

În ziua de 23 decembrie 2011, Curtea de Apel a orașului Atena a emis hotărârea conform căreia, pe numele Arhimandritului Efrem, Egumenul Sfintei Mănăstiri Vatoped, se emite un mandat de arestare preventivă, în vederea viitorului proces cu privire la schimburile imobiliare dintre mănăstire și stat.

Recent, la Curtea de Apel a avut loc o anchetă în cazul lacului Vistonida, în cursul căreia Părintele Stareț a fost supus unui interogatoriu de mai multe ore, fiind ascultată și apărarea sa. Procurorul Panaiotis Madzunis a decis ca, în locul detenției preventive, să fie aplicate alte măsuri coercitive, precum interzicerea ieșirii din țară, prezentarea obligatorie la un post de poliție de 2 ori pe lună și depunerea unei garanții în valoare de 200.000 euro. Anchetatoarea Irina Calou însă, a insistat pentru luarea unor măsuri mult mai severe. Astăzi Comisia Curții de Apel a hotărât să dea curs cererii anchetatoarei și să emită pe numele Părintelui duhovnicesc al obștii un mandat de arestare.

Verdictul Comisiei a fost dat pe baza suspiciunii nemotivate că egumenul încearcă să se ascundă de justiție. Hotărârea “nu are niciun temei moral sau legal”, așa cum s-a exprimat avocatul Părintelui Stareț, Ioanis Mandzuranis.

Arestul preventiv al Arhimandritului Efrem este considerat revoltător și datorită faptului că unii politicieni, implicați în diverse acțiuni frauduloase, deși și-au recunoscut public vina, rămân în libertate.

Trimiterea în detenție a Părintelui – a cărui lucrare duhovnicească în Grecia și în afara ei este unanim mărurisită de toți cei care îl cunosc – cu doar câteva zile înainte de prăznuirea uneia dintre cele mai mari sărbători bisericești, Nașterea Domnului, demonstrează situația tragică de decădere politică și morală a țării, pentru care nimeni nu este tras la răspundere, nimeni nu este învinuit și nimeni arestat. În loc ca statul să se ocupe de acuzarea adevăraților infractori, justiția și sistemul politic caută un “țap ispășitor” în persoana monahului pe care ei înșiși îl țin de mai multă vreme ostatic al jocurilor politice, în lipsa totală a oricărei dovezi obiective asupra complicității sale la vreo infracțiune penală.

Iată așadar scena bulversantei realități grecești: omul care nu demult a întreprins nenumărate călătorii duhovnicești în afara Greciei și s-a întors de fiecare dată, fiind conștient de toate greutățile ce îl așteaptă și având nenumărate posibilități de a le ocoli, este trimis după gratii și suspectat de tentativă de evadare sau ascundere de justiție. În acest chip este bănuit mincinos un om al Bisericii, care recent a ținut în Bielorusia, însumate, nu mai puțin de 30 de ore de omilii duhovnicești, iar în Rusia a săvârșit o misiune istorică, ducând spre închinare evlaviosului popor rus, Cinstitul Brâu al Maicii Domnului. Este așadar acuzat de mașinații financiare monahul care, odată întors din Rusia, a dăruit toți banii adunați din daniile credincioșilor, în timpul închinării Cinstitului Brâu, unor eparhii grecești și cantine filantropice din orașele Tesalonic şi Atena, pentru ajutorarea credincioșilor greci aflați în suferință din pricina recentei crize economice.

Părintele Stareț Efrem a primit neașteptata veste cu dragoste creștinească și credință adâncă în pronia Dumnezeiască. El s-a arătat gata de a se supune oricăror dispoziții ale autorităților, inclusiv detenția preventivă. De asemenea s-a adresat părinților mănăstirii, cerându-le să primească vestea duhovnicește, să nu îi osândească pe cei care îl acuză și să își continue nevoința călugărească în unitate, dragoste și armonie.


Categorii

Arhimandritul Nectarie Moulatsiotis, Ierarhi greci, Ierarhi rusi, Mitropolitul Atanasie de Limassol, Mitropolitul Pavel de Siatista, Parintele Efrem (Vatoped), Parinti greci si athoniti, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Traduceri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

48 Commentarii la “PRIGOANA STARETULUI EFREM: comunicatul oficial al Manastirii Vatopedi si reactii ale mitropolitilor greci. Biserica Ortodoxa Rusa ACUZA SUBSTRATUL POLITIC

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

 1. Pingback: Cunoscutul duhovnic grec NECTARIE vede legatura intre DEMISIA PAPEI BENEDICT, NOUL PAPA SI IMPLINIREA APOCALIPSEI sub ochii nostri: "Sa ne pregatim duhovniceste pentru ultimul RAZBOI IMPOTRIVA CRESTINILOR!" (video) - Razboi întru Cuvânt - Reco
 2. Pingback: Cunoscutul duhovnic grec NECTARIE vede legatura intre DEMISIA PAPEI BENEDICT, NOUL PAPA SI IMPLINIREA APOCALIPSEI sub ochii nostri: "Sa ne pregatim duhovniceste pentru ultimul RAZBOI IMPOTRIVA CRESTINILOR!" (video) - Razboi întru Cuvânt - Reco
 3. Pingback: Cunoscutul duhovnic grec NECTARIE vede legatura intre DEMISIA PAPEI BENEDICT, NOUL PAPA SI IMPLINIREA APOCALIPSEI sub ochii nostri: "Sa ne pregatim duhovniceste pentru ultimul RAZBOI IMPOTRIVA CRESTINILOR!" (video) - Razboi întru Cuvânt - Reco
 4. @carmen:

  Au gasit repede pe cine sa dea vina… Nu exista credit “nemeritat”, notiunea este aberanta. Cel mult daca nu au mai dat banii inapoi, lucru improbabil, de vreme ce nu este mentionat in articol si nu ar fi fost ratat pentru a arata cu degetul la manastire.

 5. Exact. Probabil ca lucrurile nu se vor opri aici, vor regiza un alt spectacol mult mai credibil. De-o parte smerenie si jertfa, de cealalta parte infractiuni, escrocherie… Miza e mare, iar ei tintesc direct in inima ortodoxiei. Numai ca va fi dupa cum va ingadui Domnul, nu dupa planurile lor.

 6. Pingback: Mitropolitul cipriot Atanasie despre BOALA… SLUGII VICLENE: “Cum este cu putinta sa te rogi si sa fii plin de fiere fata de semenul tau? Se poate sa nu mananc mancare cu untdelemn, dar sa-l mananc pe fratele de dimineata pana noaptea. TU, CARE
 7. Pingback: IPS Pavlos de Sisaniou si Siatista la Iasi. EXISTA TRAIRE INDIVIDUALA IN BISERICA? (Video) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare