Cine va fi mitropolit la Iasi?

25-02-2008 1 minut Sublinieri

PS Ioan Salajan i-a servit lui PF Daniel cind a

candidat cu a treia sansa la alegerile pentru

functia de patriarh si a smuls din voturile lui

Bartolomeu Anania

 

COTIDIANUL: Intriga la Mitropolie … si Sinodul va decide – Prea Fericitul Daniel are probleme cu mina dreapta

Ca si la alegerile pentru functia de patriarh, PS Ioan Salajan este candidatul-surpriza pentru Mitropolia Iasiului. Are sanse reale sau doar rolul de a asigura o imagine democratica a alegerilor?

Un coleg, fara a cunoaste bucataria interna a BOR, spunea ca PF Daniel ar trebui sa fie trimis sa negocieze pretul gazului. Gluma nu facea decit sa surprinda o evidenta a ultimelor luni: PF Daniel este un patriarh-jucator. Prin anticamera sa s-au perindat deja mai-marii zilei, mai toti ambasadorii de la Bucuresti si clericii cu functii. Catre toti pare ca PF Daniel a gasit calea cea mai scurta a persuadarii, obtinind pina acum cam tot ce a vrut, fie ca a fost vorba de sute de milioane de euro pentru Catedrala Mintuirii, fie de angajamente de loialitate de la subordonatii sai. Opozitia curentului traditionalist din Sfintul Sinod a avut o ultima zvicnire publica la votarea noului Statut al BOR, insa, in final, chiar virful sau de lance, IPS Bartolomeu Anania, a pregatit alegerile pentru Episcopia Salajului dupa normele impuse de Patriarh. Chiar daca fostul mitropolit de la Iasi si-a schimbat doar parul, circotasii au fost obligati sa coboare tonul mai ales dupa ce celebrul parinte Iustin Pirvu, de la Manastirea „Petru Voda”, ani la rind privit dinspre curtea mitropolitului de Iasi ca un mare incomod, a fost ridicat – N.B., la virsta de 89 de ani – la rangul de arhimandrit. Conflictul cu Moscova si cu Belgradul pe tema reactivarii eparhiilor din Basarabia, singura nereusita de pina acum a PF Daniel, a fost si el suspendat printr-un aparent pas inapoi al noului Patriarh. Insa doar cine nu-l cunoaste pe succesorul lui Teoctist poate crede ca PF Daniel va fi lasat garda jos. De aceea nici preambulul alegerilor pentru Mitropolia Iasiului nu lasa sa se vada neaparat rezultatul final. PS Casian, favoritul Patriarhului, a intrat in carti fara probleme, iar surclasarea sa de catre PS Ioan, in cadrul Adunarii Eparhiale, aparent surprinzatoare, pare a avea mai degraba rolul de a mima jocul democratic. Fireste, nu este exclus nici ca Sinodul sa vina cu alte propuneri, nici ca acolo PS Ioan sa cistige printr-un vot negativ la adresa PS Casian, neagreat de conservatori. Foarte probabil insa, dificultatea de a gasi un inlocuitor potrivit al PS Ioan pentru dificila eparhie a Covasnei si Harghitei, unde ortodocsii sint minoritari, va cintari mai greu decit eventuala antipatie fata de PS Casian sau problema sa „de dosar”, rezolvata doar la nivel formal de CNSAS. Oricum, alegerea succesorului de la Iasi va fi cel mai relevant test al „atotputerniciei” PF Daniel”.

GARDIANUL: Atentat la altare sub masca demascarii propagandei antiromânesti

ADEVARUL: Personalităţi din România, despre studiul religiei în şcoli

GANDUL: Kosovo – ce atâta istorie? – editorial foarte bun de Eliza Francu!

“„E timpul ca Serbia să îşi vadă de drum şi să accepte că acest Kosovo nu le mai aparţine. În definitiv, vorbim despre ceva ce s-a întâmplat în anul 1389!”. Nu este o declaraţie a unui blogger kosovar încins de aburii independenţei. Sunt chiar spusele Secretarului de stat american Condoleezza Rice, cea care „desenează” politica externă a celei dintâi puteri a lumii. Afirmaţia a fost făcută într-un context oficial, la conferinţa de presă ce a urmat atacurilor belgrădenilor asupra ambasadei americane(…)”

HOTNEWS: Serial – Sfintii inchisorilor – Traian Braileanu: Teoreticianul fundamentarii metafizice a sociologiei


Categorii

Presa

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare