IPS Teofan ia atitudine in cazul ceremoniei Cavalerilor de Malta

3-07-2009 22 secunde Sublinieri

 teofan_savu.jpg

Precizări cu privire la o ceremonie a Cavalerilor de Malta desfăşurată în Biserica Barnovschi din Iaşi

– comunicat de presă –

Cu privire la imaginile difuzate pe internet în care este prezentată o ceremonie a Ordinului Cavalerilor de Malta, desfăşurată în Biserica Barnovschi din Iaşi, facem următoarele precizări:

1. Acest moment s-a desfăşurat pe data de 28 septembrie 2008, fără ştirea şi fără aprobarea Centrului Eparhial Iaşi.

2. Biserica Ortodoxă are rânduielile sale de ordin liturgic, dar o astfel de ceremonie nu este prevăzută în cultul nostru. De aceea, astfel de ritualuri nu pot primi binecuvântare din partea Bisericii.

3. În momentul de faţă se cercetează implicarea preotului paroh de la Biserica Barnovschi în cele întâmplate.

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Iaşilor


Categorii

Comunicate

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

24 Commentarii la “IPS Teofan ia atitudine in cazul ceremoniei Cavalerilor de Malta

  1. Cum adica pe 29 septembrie 2009 ??
    Poate a vrut sa zica 2008…

  2. Da, 2008, e o eroare, am preluat ca atare.

  3. De ce nu se duc acesti cavaleri in biserici catolice – doar ordinul este catolic !?? ce cauta in bisericile noastre ? Preotul paroh care a ingaduit asa ceva ar trebui pensionat, trimis la plimbare.

  4. Chiar caterisit

  5. Intentia lor este de a se folosi de unii preoti ortodocsi coruptibili sau cu constiinta ortodoxa mai slaba cu scopul de a compromite imaginea intregii Biserici sau pe cea a ierarhului.

  6. Ma bucur ca I.P.S Teofan ia atitudinea corecta.Bunul Dumnezeu si Maicuta Sfanta sa-l vegheze mereu!

  7. Caterisit, pentru a nu se mai repeta ! Iertare!

  8. Acum Vladica Teofan are ocazia de a arata daca este pastor sau lup. Este posibil ca fapta acelora sa fi avut loc tocmai pentru a fi testat sau compromis chiar el ca si ierarh ortodox.
    Nu doresc raul nimanui, dar este conform cu predania Sfintilor Parinti ca ”raul” sa fie inlaturat din Biserica cea Dreapta si Adevarata a lui Hristos. Sfintele si adevaratele primele sapte sinoade ecumenice o dovedesc deplin.
    Aceasta ”combinare” dintre un ordin catolic si o prezenta ”ortodoxa” intr-un spatiu ortodox este o continuare in mic a ereziilor ereticilor Corneanu si Drincec.
    Vladica are autoritate asupra vinovatior fara a avea dreptul vreun ”frate” episcop sa intervina.
    Il rugam, cu smerenie, pe Vladica Teofan, sa dea, macar acum un exemplu de modul cum trebuie pedepsita aceasta nelegiuita amestecare.
    Daca ”nu poate” sa-i cateriseasca pe vinovatii imbracati in hainele sacerdotale, macar sa-i mute ”pe vecie” sa slujeasca in cea mai saraca parohie din aria sa de responsabilitate (bineinteles cit mai departe de orice oras). Iar aceasta mutare sa aiba loc numai daca acestia se smeresc si isi cer public iertare pentru nelegiuirea comisa.

  9. E foarte trist ca inca mai putem fi suspiciosi fata de IPS sa si ne mai punem problema “daca e pastor sau lup”… la cate dovezi a dat, inclusiv aceasta (ati auzit ceva similar la Timisoara, cand acelasi lucru s-a intamplat chiar in catedrala mitropolitana?), dar si multe altele, semnalate de fiecare data pe acest site. Ca are si slabiciuni – care vin si dintr-o prea mare blandete… dar si asta e reversul vocatiei sale calugaresti autentice, lucru rar azi printre episcopi – este altceva… Si sa stiti ca, si daca niciun “frate episcop” nu are dreptul sa intervina… unul oricum o face! Si nu oricum! E mai usor sa stam pe margine sa criticam (uneori, strict obiectiv, putem si avea dreptate), altceva este insa sa fii acolo, prins in valtoare. Sa retinem macar, spre a inlatura nefolositoarea indoiala, ca Vladica Teofan se bucura de sprijinul si de evlavia nefatarnica a multor duhovnici dintre cei mai cunoscuti si apreciati si ca a avut inclusiv curajul si smerenia sa-si recunoasca si sa-si indrepte unele greseli, atunci cand chiar credinciosii i-au semnalat, cu dragoste. Trebuie sa invatam sa ne sprijinim episcopii cei buni!

  10. ce repede ne grabim sa dam sentinta de judecata: “sa fie caterisit!”, sau “sa se duca la plimbare”…:(…adevarul este ca suntem mult prea slabi si gata sa cedam in fata represaliilor…haideti mai bine sa ne rugam ca Dzeu sa ne indrepte pastorii si sa-i trasnforme din lupi in pastori…iar pe IPS Teofan DZeu sa-l binecuvanteze si sa-i dea zile din belsug ca avem mare nevoie de adevaratii pastori!

  11. pentru Eva: ar fi destule trădări câte le-am înghiţit din partea feţelor bisericeşti pătând mărturisirea lor ortodoxă cu comuniunea catolică,pentru ca aceştia din urmă să nu fie pedepsiţi.nu e vorba de slăbiciune,ci de dreptate.hai că trădarea în faţa catolicilor am mai suportat-o.. să zicem că îs creştini şi catolicii măcar că-s eretici…da chiar şi în faţa masonilor ascunşi sub numele cavalerilor de la Malta….eu zic că e prea de tot ca să fie iertaţi aceşti preoţi,şi să se treacă cu vederea peste ceea ce-au făcut…CATERISIŢI!!! măcar până se căiesc,zic eu c-ar fi cel mai bine,să nu mai slujească până nu-şi dau seama de gravitatea comisă în biserica ce o aveau către slujire şi de smintirea atâtor credincioşi de faţa evenimentului respectiv..asta e!!..altfel o să tot continue exemplele şi în viitor de nu se ia nici o măsură..orice rău mic trebuie distrus din faşă(măcar că acesta nu se mai poate numi “rău mic”)

  12. tot pentru Eva: am uitat să mai zic ceva..de când se mai apără dreptatea şi adevărul cu sabia din moment ce Iisus a adus o lege nouă şi anume IUBIREA şi a mai zis că cine ridică sabia de sabie va muri?(îmi cer iertare că nu pot cita exact cu cuvintele din Cartea Sfântă)şi-apoi privită din alt unghi problema aceasta,de unde ştii tu că sabia aceea nu va tăia oameni poate chiar ortodocşi..ştiu eu?!..în orişice caz nevinovaţi(judecând prin prisma Iubirii,cât de vinovat ar fi un om n-ar merita pedeapsa capitală)? sau altă întrebare:cine se mai luptă în zilele noastre cu sabia în afară de cei care practică scrima,când ei,ca masoni,au la mână atâta armament cât să distrugă tot pământul?

  13. draga cornelia eu nu am amintit de nici o sabie…nu am facut referire la ritualul cavalerilor de Malta…prin urmare de ce-mi adresezi intrebarea: “de unde stii tu ca sabia aceea nu va taia..etc”?…..citeste te rog cu atentie ce am scris…si nu te mai lasa infuriata de asa zisa ravna…ca fariseii de odinioara cand se pregateau sa arunce cu pietre in desfranata…nu am spus ca acei care se impartasesc cu ecumenismul si alte secte sa fie iertati ci doar sa incercam sa nu-i mai judecam…pt CA NU AI NICI UN DREPT SA IL JUDECI TU PE ACEL PREOT IN LOCUL LUI HRISTOS , JUDECATORUL SUPREM!…CU MASURA CU CARE VETI JUDECA CU ACEEA VETI FI JUDECATI1
    Va rog sa ma iertati!

  14. si inca ceva suroara draga : nu uita ca la sfarsit evanghelia se va propovadui la toate neamurile ca astfel nimeni sa nu zica : n-am stiut…si poate ca acel preot se va intoarce in ultimul ceas..sau de unde stii tu ca apoi nu si-a dat seama de greseala facuta si a alergat in biserica lui Hristos varsand lacrimi amare si cerand iertare? de unde stii ca poate el nu se va mantui iar noi astia care ne grabim sa-i caterisim nu ne vom pierde? am mai invatat ceva din evanghelia de azi: adevarat credinta Domnul a gasit-o la pagani: la sutas, femeia samariteanca, cananeeanca etc nu la poporul ales…poate ca si acesti “pagani” cand isi vor cunoaste inselarea nu vor iubi mai mult ca noi?..si incearca sa te linistesti caci este loc in Rai pt toti…

  15. am toata increderea in vladica Teofan,care arata ca este pastorul cel bun si ii dorim din toata inima ca Dumnezeu sa-i dea putere si sa-l ocroteasca ca sa-si apere si sa-si conduca turma pe drumul adevarului. Doamne ajuta!

  16. pentru Eva:uite care-i treaba:daca am fost un pic dura in mesajele anterioare adresate tie,imi cer iertare tie personal si lui Dumnezeu,dar nu este fatarnicie,furie si nici asa-zisa râvnă.ar fi bine sa regrete,dupa cum speri,impartasesc si eu aceeasi speranta cu tine in ceea ce priveste posibila pocainta prezenta sau viitoare a preotilor in cauza,dar.. vezi tu..poate in acel moment erau crestini de-abia incepatori..oare ce vor fi zis aceia?!..ca si acest ritual face parte din ortodoxie..ca deasemenea impreuna rugaciunea acum nu numai cu catolicii sau cu alti eretici,ba chiar si cu masonii nu prezinta astfel nici un pericol pentru dreapta credinta,s.a.m.d.Eu personal desi crestin ortodoxa botezata de mica,asa ca toti ceilalti,pana acum ceva timp eram doar cu numele de ortodoxa.daca pana sa inteleg cum sta treaba cu acest ecumenism,as fi participat la un asemenea eveniment,cu siguranta as fi luat de bune toate astea,iar sa fi venit atunci la mine un parinte precum Pr.Iustin sau pr.Papacioc,as fi spus desigur,neluand in seama anatemele sf.Parintilor asupra impreuna-rugatorilor cu ereticii si păgânii,ca e ei sunt eretici si discriminatori cu cei de alta orientare religioasa. Nici pe departe nu vreau sa judec absolut pe nimeni,sa ma ierte bunul Dumnezeu daca totusi am facut-o,a fost involuntar,si eu insami sunt inca in continuare extrem de pacatoasa,dar vezi tu… cata lume s-a pierdut vazand ex.dat de IPS Corneanu,sau celalalt episcop Drincec.am fi putut sa ne aflam si eu si tu printre cei cazuti in aceasta ispita ingrozitoare. in fine…eu sper dar e o speranta oarecum sceptica in ceea ce priveste ca alte exemple viitoare de asemenea preoti nu vor mai aparea.cel putin imi doresc sa nu mai fie prea curand,iti spun asta din realitatea pe care o vad aici in strainatate unde stau momentan la cum suntem tratati noi cei impotriva ecumenismului,nu numai de catre dragii nostri “frati” catolici dar chiar si de catre parintele nostru paroh de aici.sa ne rugam lui Dumnezeu sa stam cat mai multi pastori ortodocsi din lumea intreaga cu credinciosi laolalta in cea mai mare trezvie posibila si discernamant!!ma rog,iarta-ma daca am fost putin cam dura cu tine,dar asta este realitatea careia noi crestinii ortodocşi cu adevarat am putea,binenteles fara a ne atribui functia de judecatori,avea un punct de vedere ceva mai impunator in limita posibila privind astfel de situatii ce se perinda prin fata ochilor nostri,cand de fapt noi ne facem ca ploua si nu vrem sa vedem nimic in neregula! Doamne ajuta!!

  17. Draga surioara nu te-am contrazis..pt ca ai dreptate..eu doar am zis ca nu suntem noi in masura sa-i judecam..sf canoane sunt puse tocmai pt buna randuiala in biserica..sa-i judece cine este pus..nu noi…cat despre erezii au fost din totdeauna…asta a fost marea lupta pe care a dus-o diavolul contra evangheliei lui Hristos…nu mult timp dupa raspandirea evangheliei au aparut si ereticii si s-au pierdut multi( asa cum spui si tu smintindu-se de catre unii pastori) dar au fost si unii sf care s-au impartasit cu ereticii( sf Gherasim de la Iordan, daca nu ma insel)si mai apoi au facut pocainta toata viata…
    In ceea ce ma priveste nu ai fost dura..cunosc sentimentul si pe mine ma mai apuca o asa-zisa ravna( iarta-ma ca nu renunt la acest cuvant contra-zis de tine, daca ar fi ravna adevarata am actiona cu intelepciune nu aruncand repede verdictul, mai ales ca nu stim cum s-au intamplat lucrurile defapt pt ca s-a demosntrata de atatea ori ca mass-media e mai murdara decat pare si nu are alt tel decat sa loveasca in DZeu si in Biserica Sa)..
    Apropos, stiai ca mass-medai e condusa de masoni, ca toti politicienii, cu mici exceptii sunt masoni?…se poate ca acest ceremonial sa fi fost facut inadins in Biserica pt a denigra numele Sf al lui Hristos.
    Iarta-ma tu pe mine..in general nu prea raspund la provocari…dar nu vreau te otravesti cu judecata si osandirea aproapelui…pt ca e cu adevarat otrava…si in plus dzeu ingaduie ca noi, care ii judecam pe altii sa cadem in aceleasi pacate , ba chiar mai rau decat ei…( ti-am scris din experienta)

  18. Pentru Eva

    Chiar daca va fi caterisit, pocaindu-se va fi reprimit de Dumnezeu, dar daca nu va fi caterisit oare pe cati ii va pierde, smintindu-i, si care s-ar putea sa ramana smintiti pe viata si sa piarda mantuirea, chiar daca el se pocaieste la un moment dat, la asta te-ai gandit ?
    Acum cativa ani gandeam si eu exact ca tine, intre timp s-au intamplat niste lucruri care m-au facut sa inteleg ca in Biserica raul, daca nu este taiat din radacina, creeaza metastaze, si dupa aceea nu-l mai poti taia nici macar partial, daca nu deloc…
    BOR s-a indepartat prea mult de Predanie si acest lucru trebuie stopat, pana nu e prea tarziu.

  19. Tot pentru Eva

    Cred ca ar trebui sa facem o diferentiere intre judecarea aproapelui in sensul de a-l condamna pentru niste vicii sau metehne personale care tin de natura cazuta a omului, si faptul de a judeca o situatie care tine de erezie si dorinta de extirpare a ei din Biserica.
    Nimeni nu-l judeca pe acel parinte pentru pacatele lui personale, dar a te alatura unei slujbe eretice si a permite oficierea ei in Biserica lui Hristos nu mai este doar un pacat personal, ci este o blasfemie contra Duhului Sfant. Ori asta nu se poate trece cu vederea asa usor.
    Sfantul Ioan Gura de Aur, spre exemplu, era foarte ingaduitor cu toate pacatele care tin de neputintele instinctuale ale omului, dar era extrem de aspru cu erezia.
    Cred ca si ideea asta “sa nu judecam pe nimeni” poate fi o ispita de dreapta.

  20. Ma rog dimineata pt. sfintitii nostri ierarhi si le doresc ,si-mi doresc din inima sa fie buni pastori.In acelasi timp imi impun o rezerva, pentru ca si ei sunt oameni, dar nu de rand,si caderile lor ma ranesc si pe mine.Ce bine ar fi fost sa fie chiar sfinti, nu sfintiti.

  21. Cata viclenie …cu ce scop aceasta slujba impreuna ?? prin asta se incearca sa masonizeze si ce este inca ortodox, cand am vazut inregistrarea nu imi venea sa cred, dar cum e posibil asa ceva?? destul ca sunt unii ierarhi asa cum sunt, mai vin acesti cavaleri sa ne tulbure si mai mult?? ma ingrozesc la gandul ca pe zi ce trece biserica unica cale de refugiu in astfel de vremuri decade tot mai mult. Nu ne mai ramane altceva decat sa ne rugam bunului D-zeu si preasfintei sa nu ne mustre cu urgia Lui, care cu dreptate este. Cum adica PS Teofan ia atitudine si patriarhul, nu? e strigator la cer. miluieste-ne Doamne dupa mare mila ta si nu dupa faradelegile noastre sa ne certi. Amin

  22. Sa nu uitam ca biserica e o casa de rugaciune, nu de tinut discursuri !!!!!

  23. detin din anumite surse informatia ca o astfel de ceremonie de acordare a titlului de cavaler de Malta se va oficia in duminica ce urmeaza la catedrala Metropolitana din Timisoara

  24. Ca unul care l-am cunoscut pe părintele Nechifor, mi-a venit greu sa cred
    ca aşa ceva s-a putut întampla intr-un lacaş de cult creştin ortodox şi chiar cu implicarea lui! Oameni străni de Dumnezeu i-au speculat slăbiciunile şi l-au adus intr-o postură deosebit de jenantă pentru orice slujitor de Hristos! O pată neagră pentru Iaşi,România şi pentru B.C.O.R (prefer titulatura avută odată de biserica noastră strămoşească şi anume creştin-ortodoxă!)Suntem in octombrie 2009 şi nu s-a comunicat nimic cu privire la rezultatele anchetei promise prin biroul de presă al Arhiepiscopiei Iaşilor!O linişte care lasă loc diverselor interpretări şi naşte multe intrebări cu tendinţele actuale ale unor reprezentanţi ai B.O.R.! O mulţime de credincioşi din Iaşi din toată ţara aşteptau o luare de poziţie fermă din partea reprezentanţilor bisericii în acest caz şi personal mă întreb ce s-ar fi întâmplat pe vremea Sf. Ştefan cel Mare intr-un caz similar întâmplat în Moldova?
    Mă rog la Dumnezeu pentru iertarea greşelilor şi păcatelor tuturor celor implicaţi, să le trimită ajutoarele lumină necesare pentru a evita pe viitor cursele perfide care li se vor mai întinde! Il rog de asemenea pe Mântuitorul Iisus Hristos să-i răsplătească pe toţi după cât de mult Îl slujesc pe El şi după cât de mult îi ajută pe cei din jurul lor să se îndumnezeiască!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare