ZILELE MEMORIALULUI GHERLA – “exercițiu public de comemorare a suferinței deținuților politici din timpul comunismului”

6-03-2020 1 minut Sublinieri

Comunicat de presă

A treia ediție a Zilelor Memorialului Gherla, exercițiu public de comemorare a suferinței deținuților politici din timpul comunismului, se va desfășura în perioada 8-12 martie la Gherla, Nicula si Cluj. Zeci de mii de oameni au fost victime ale persecuțiilor politice din Gulagul românesc în cei peste patruzeci de ani de dictatură a partidelor totalitare de extracție stalinistă care au controlat România după cel de-al doilea război mondial.

Inițiativa Memorialului Gherla, marcată în fiecare an de 9 martie, ziua deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989, dar și a pomenirii Sfinților 40 de Mucenici, sărbătoare a Ortodoxiei românești si hram al mănăstirii memoriale, propune în acest an câteva evenimente adresate atât localnicilor, cât și unei audiențe digitale aflate dincolo de granițele fizice ale manifestărilor comemorative.

Pe lângă pomenirile bisericești de la Gherla din zilele de 8 și 9 martie, Zilele Memorialului prilejuiesc și un concert cu Corul Bărbătesc din Finteușu Mare, familia Purja (Teodora, Lenuța și Sergiu), Corul de copii al Memorialului Gherla și actorul Ioan Isaiu. Un alt eveniment, adresat slujitorilor Bisericii, va fi proiecția filmului regizorului Toma Enache despre tragedia reeducării din temnițele comuniste, „Între chin și amin”, la Mănăstirea Nicula, joi 12 martie. în mediul digital va fi lansată ediția pilot a unei serii de dialoguri cu martori ai represiunii comuniste, într-o emisiune realizată la Cluj-Napoca și care o va avea ca invitată pe Galina Răduleanu.

Memorialul Gherla găzduieste, pe lângă muzeul memorial și cimitirul deținuților politici ai regimului communist, și Biblioteca Memorialului Gherla, împreună cu o arhivă de istorie orală a fenomenului concentraționar românesc, și este deschis cercetătorilor și publicului vizitator în toate zilele săptămânii, între orele 10-16, la Gherla, Str. Cărămizii nr. 2A.

Programul manifestărilor Zilelor Memorialului Gherla:

Duminică, 8 Martie

Sfânta Liturghie Arhierească, slujită în sobor de preoți în frunte cu PS Părinte Benedict Bistrițeanul

Locație: Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla
Ora: 09.30

Concert „Lin din Pelin”
Cântă: Corul de copii al Memorialului Gherla;

Sergiu, Lenuta și Teodora Purja (tezaur uman viu);

Corul Bărbătesc din Finteușu Mare

Recită: Ioan Isaiu

Locație: Escape Events, Gherla,
Ora: 18.00

Luni, 9 Martie

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, urmată de parastas de comemorare a deținuților politici

Locație: Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla
Ora: 09.00

Miecuri, 11 Martie

Eveniment digital: „Dialogurile memoriei”, cu Galina Răduleanu

Pe Pagina de Facebook Memorialul Gherla, ora 20.00

Joi, 12 Martie

Proiecția filmului „Între chin și amin”, pentru preoții din protopopiatele Gherla și Dej

Participă: IPS Părinte Andrei al Clujului și regizorul Toma Enache

Locație: Mănăstirea Nicula
Ora: 17.00

Informatii suplimentare:

Pr. Grigorie Benea
email: contact@memorialulgherla.ro
Facebook: Memorialul Gherla

Emilian Tămaș
Tel: 0754599169

9 MARTIE – ZIUA SFINTILOR 40 DE MUCENICI si a MARTIRILOR ANTICOMUNISTI, “morti sfinti in temniti si prigoane, morti sfinti in lupte si furtuni”/ PASUL FOARTE MIC intre SFINTIREA PRIN MARTURISIREA CREDINTEI si RATAREA CUNUNII prin LEPADAREA DE HRISTOS (IPS Andrei si Protos. Grigorie Benea la Manastirea-Memorial de la GHERLA)/ Pilda mamei lui Meliton, unul dintre cei patruzeci de mucenici din Sevastia si legatura cu Sfintii Martiri Brancoveni

PARINTELE GAVRIIL BURZO despre SUFERINTA SI REZISTENTA DUHOVNICEASCA ALE “BANDITILOR” LUI DUMNEZEU IN INCHISORILE COMUNISTE: “Nici pui de sarpe, nici dusmanii mei sa nu sufere ce am suferit noi”/ MEMORIALUL DE LA GHERLA si MARTURII DESPRE PATIMIRILE FEMEILOR SUB PERSECUTIA BOLSEVICA (video, foto)

Trei evenimente pentru Memorialul Gherla. Conferința „Flori în zeghe – Femei în închisorile comuniste”

“ÎNTRE CHIN ȘI AMIN”, primul film artistic având ca temă Experimentul Pitești

Reflecții pornind de la filmul „Între chin și amin”. “NU VEDEM CÂT DE TÂRZIE E ORA”…

CONSTANTIN ISTRATE SAU “AL CINCILEA TORTIONAR”. Marturii despre IADUL de la GHERLA de la Paul Goma, Octav Bjoza si alti supravietuitori ai temnitelor comuniste

NICOLAE PURCAREA, o marturie vie a Rezistentei anticomuniste: “In inchisoare am invatat sa iau bucata de paine cea mai mica” (VIDEO)

SARBATOAREA DE PASTI IN PUSCARIILE COMUNISTE ALE ANILOR `50 (I), la Pitesti, Jilava, Gherla. STRIGATUL GOLGOTEI IN NOAPTEA DE INVIERE. Care era pretul intonarii unui simplu “Hristos a inviat” de catre martirii temnitelor?

ZIUA SFINTILOR 40 DE MUCENICI SI A MARTIRILOR ANTICOMUNISTI. Continuitatea in PATIMIRE MARTURISITOARE a Bisericii, apararea DEMNITATII si a IDENTITATII, pericolele IDEOLOGIZARII si BANALIZARII memoriei

CANONIZAREA SFINTILOR INCHISORILOR – un subiect tabu? (“In premiera”: partea a doua)


Categorii

1. DIVERSE, anunturi, Comunicate, Inchisorile comuniste/ Crimele comunismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare