SLUJBA SFINTEI CUVIOASE PARASCHEVA DE LA IASI oficiata de Mitropolitul Atanasie de Limassol si OFERIREA “CRUCII MOLDAVE” PENTRU CATEVA FAMILII CU FOARTE MULTI COPII (video). IPS Teofan: “Nu există o demnitate mai aleasă și mai înaltă decât demnitatea de tată și de mamă”

15-10-2016 4 minute Sublinieri

Mitropolia Moldovei si Bucovinei:

Aproximativ 15.000 de credincioși la slujba Sfintei Liturghii de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași

Mii de credincioși veniți din toate colțurile țării, dar și ieșeni, au participat ieri la Sfânta Liturghie de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice naționale și locale.

În ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva, la Slujba Sfintei Liturghii ce a avut loc pe un podium special amenajat, pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, au participat aproximativ 15000 de credincioși. În același timp, la rândul întins pe trei kilometri, alte mii de pelerini au ascultat Sfânta Liturghie, așteptând să ajungă să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul din Cipru.

Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Athanasie, Mitropolit de Limasol, înconjurat de un sobor de peste 25 de ierarhi din ţară şi străinătate. Printre aceștia s-au numărat:

Înaltpreasfinţitul Părinte Antim, Mitropolit de Alexandrupolis (Grecia); Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolit de Koriţá (Albania); Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor (Republica Moldova); Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei (Siria); Preasfinţitul Părinte Arsenie, Episcop de Zneapol şi vicar al Mitropoliei de Plovdiv (Bulgaria). Răspunsurile la strană au fost date de Corul Sanctus, dirijat de Mirel Nechita.

După prima parte a Sfintei Liturghii și rostirea Evangheliei, Înaltpreasfinţitul Părinte Athanasie, Mitropolit de Limasol a rostit un cuvânt de învățătură. „Sfânta Parascheva și Sfântul Neofit astăzi ne dovedesc că atunci când omul Îl iubește pe Hristos, nu-i mai lipsește nimic. Ba din contră, când Hristos lipsește din inima omului, oricât și orice ar avea omul, el este nefericit. Luând aminte și studiind viața Sfinților, judecăm viețile noastre și primim de la ei model și chip de făptuire, suntem mișcați în duhul, pentru a urma acestora și a deveni iubitori de Dumnezeu. Pomenirea Sfinților este o urmare și o imitare a lor” a amintit Înaltpreasfinția Sa.

Spre finalul Sfintei Liturghii, Înaltpresfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a dat cuvântul Înaltpreastințitului Părinte Nifon, Episcopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, care a dat citire mesajului de binecuvântare trimis de Preafericitul Patriarh Daniel: „Sfântul Cuvios Neofit Zăvorâtul, care s-a nevoit ca pustnic în insula Cipru la sfârșitul secolului XII și începutul secolului XIII, întruchipează un model autentic de viață monahală, de cultivare a comuniunii cu Dumnezeu și cu Biserica Mântuitorului Hristos. Prezența la Iași în aceste zile de sărbătoare a moaștelor sale, alături de moaștele Sfintei Parascheva, constituie o mare binecuvântare pentru toți cei prezenți la hram, ierarhi, cler, monahi și monahii, credincioși din România și din alte țări, întrucât pelerinajul este un prilej înalt de sporire a bucuriei în duhul dragostei frățești, în evlavie și sfințenie” a menționat Preafericirea Sa în mesajul transmis.

De asemenea, cinci familii – atât din dreapta, cât și din stânga Prutului –, binecuvântate de Dumnezeu cu mulți copii au primit de la Înaltpreasfințitul Teofan cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucuvinei, „Crucea Moldavă” pentru mireni.Pentru pruncii pe care i-au născut și educat așa cum se cuvine, îi cinstim pe acești vrednici părinți, și cinstim prin ei pe toți tații și mamele născătoare de prunci, care sunt prelungirea Mâinilor creatoare ale lui Dumnezeu. Părinții aceștia și cei asemenea lor ne spun că nu există o demnitate mai aleasă și mai înaltă decât demnitatea de tată și de mamă, de soț și soție. Nici un alt rang, carieră sau distincție nu poate fi mai presus” a precizat IPS Teofan. Distincția „Crucea Moldavă” a fost oferită următoarelor familii: Balan Constantin (70 ani) și Vasilisa (66 ani), din Căușeni, Republica Moldova, care au 12 copii; Movanu Veronica, Parohia Mândrești, județul Botoșani, văduvă cu 13 copii; Chelea Constantin (75 ani) și Rusanda (71 ani), com. Belcești, jud. Iași, au 14 copii (13 în viață), 30 de nepoți, 5 strănepoți; Presbitera Argatu Floarea (80 ani), parohia Vulturești, județul Suceava, văduvă, cu 15 copii, 53 nepoți și 25 strănepoți; Munteanu Jenică (67 ani) și Catinca (65 ani), Parohia Mogoșești, au 16 copii.

[…]

Moaștele Sfântului Cuvios Neofit Zăvorâtul vor rămâne spre închinare în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane până luni, 17 octombrie. Racla cu cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva va fi mutată în Catedrala Mitropolitană atunci când numărul pelerinilor va permite ca rândul să fie gestionat în interiorul sfântului locaș.

Mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitul Părinte Athanasie, Mitropolit de Limassol, pentru pelerinii prezenți la Liturghia hramului Sfintei Parascheva:

„Înaltpreasfinția Voastră, Părinte Teofan,  înaltpreasfințiile voastre, iubiți părinți, frați și surori întru Domnul,

Mare bucurie și mare binecuvântare este pentru noi astăzi participarea la această mare sărbătoare a hramului Sfintei Cuvioase maicii noastre Parascheva. De asemenea, o mare bucurie este pentru noi faptul că am adus aici moaștele Sfântului Neofit Zăvorâtul din preasfânta și apostoleasca Biserică a Ciprului. La acest hram și la această sărbătoare trăim în mijlocul nostru prezența Mântuitorului nostru Hristos.

Biserica a rânduit ca noi să cinstim sfintele moaște pentru câteva pricini importante. Primul motiv este acela de a ne aduna împreună și de a constitui, astfel, Biserica. A doua pricină este ca atunci când săvârșim Sfânta Jertfă și ne împărtășim cu Sfintele Taine ale lui Hristos să ne rugăm și să invocăm mijlocirile Sfinților, care sunt frați desăvârșiți ai noștri în Hristos, și să îi rugăm să se roage pentru noi, să ne întărească cu rugăciunile lor, să ne dea și să mijlocească pentru noi putere de la Domnul, în lupta noastră de zi cu zi.

Un alt motiv pentru care Biserica a rânduit să cinstim moaștele este și acela că Sfinții sunt modele vii ale Sfintei Evanghelii. Fără ei, Sfânta Evanghelie n-ar fi putut fi dovedită, verificată. Sfinții au adeverit în viața lor și ne-au dovedit că toate cele pe care le-a spus Mântuitorul și le propovăduiește Biserica sunt adevărate și realizabile. Ne închinăm și venerăm sfintele moaște cu încredințarea adâncă a faptului că Dumnezeu este Adevărul și că Domnul nostru Iisus Hristos trăiește în veac în Biserica Sa.

În sfârșit, o altă pricină este aceea că viața lor este o judecată pentru viața noastră, a fiecăruia dintre noi.

Sfânta Parascheva și Sfântul Neofit astăzi ne dovedesc că atunci când omul Îl iubește pe Hristos, nu-i mai lipsește nimic. Ba din contră, când Hristos lipsește din inima omului, oricât și orice ar avea omul, el este nefericit.

Luând aminte și studiind viața Sfinților, judecăm viețile noastre și primim de la ei model și chip de făptuire, suntem mișcați în duhul, pentru a urma acestora și a deveni iubitori de Dumnezeu. Pomenirea Sfinților este o urmare și o imitare a lor.

Smerit mă rog lui Dumnezeu, fraților, ca prin ruga Arhipăstorului vostru, a sfinților arhierei și a tuturor părinților, ca iubirea Domnului Hristos, care a aprins inimile Sfintei Parascheva și Sfântului Neofit, să aprindă și în inimile noastre flacăra iubirii de Dumnezeu și să încălzească sufletele noastre. Amin”.

hram-Sfanta-Parascheva-2016

Foto_14oct2016 (2)

hram-Sfanta-Parascheva-2016

Foto_14oct2016 (1)

01_03_liturghie_sf_parascheva_2016_foto_catalin_acasandrei

03_04_liturghie_sf_parascheva_2016_foto_bogdan_zamfirescu

03_07_liturghie_sf_parascheva_2016_foto_bogdan_zamfirescu

 

03_13_liturghie_sf_parascheva_2016_foto_catalin_acasandrei

 

 

03_23-3_liturghie_sf_parascheva_foto_tudorel_rusu

03_24_liturghie_sf_parascheva_2016_foto_catalin_acasandrei

 

Legaturi:


Categorii

1. DIVERSE, Comunicate, IPS Teofan, Mitropolitul Atanasie de Limassol, Sarbatori, comemorari, sfinti, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

4 Commentarii la “SLUJBA SFINTEI CUVIOASE PARASCHEVA DE LA IASI oficiata de Mitropolitul Atanasie de Limassol si OFERIREA “CRUCII MOLDAVE” PENTRU CATEVA FAMILII CU FOARTE MULTI COPII (video). IPS Teofan: “Nu există o demnitate mai aleasă și mai înaltă decât demnitatea de tată și de mamă”

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare