JANDARMERIA ROMANA ACHIZITIONEAZA ECHIPAMENTE DE REPRIMARE A REVOLTELOR. Coincidenta grotesca sau act deliberat?

31-01-2011 2 minute Sublinieri

Nota noastra:

Nu ar fi o problema ca Jandarmeria sa achizitioneze o serie de echipamente ”specifice”. Este, totusi, prerogativa acestor organisme statale de a detine ”monopolul violentei legitime”. Problema este ca acest anunt (“de intentie” – adica achizitiile nu sunt inca efectuate) pica intr-un context extrem de nepotrivit, grotesc chiar de nepotrivit. In timp ce in tarile arabe revolta bantuie aprig, Jandarmeria Romana anunta, senina ca o floare, ca intentioneaza sa achizitioneze ”echipamente de reprimare a revoltelor”.  Iar cand e luata mai pieptis la intrebari, nu stie sa spuna cine anume a stabilit necesarul de echipament (care include munitie si arme de foc), si conform caror ”necesitati”, in functie de care estimari…

Este demn de remarcat ca purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, chestionat mai devreme la RealitateaTV, nu a stiut nici macar sa spuna cand anume a mai efectuat institutia sa asemenea achizitii. Si exista precedente – totusi.

Si in anul 2009 s-au mai efectuat achizitii exact pentru acelasi obiectiv (”echipamente de reprimare a revoltelor”), dar atunci nu s-a sesizat nimeni. Asadar, dupa o verificare pe e-licitatie.ro (pe intervalul 2007-2011), am aflat ca in 2009 Jandarmeria a facut urmatoarele anunturi de intentie:

Achizitionare autospeciale pt. combaterea dezordinii Unitatea Militara 0251 Bucuresti 14.01.2009 01:30/ publice cu jet de apa si substante iritant lacrimogene.

Achizitie pulverizator de capacitate marita Unitatea Militara 0251 Bucuresti 15.01.2009 01:30/ multifunctional/ CPV: 35220000-2 – Echipament de reprimare a revoltelor (Rev.2)

Revenind la anuntul de anul acesta, exista o explicatie pentru care mass-media a devenit brusc interesata de un astfel de anunt – tocmai contextul exploziv de care am pomenit la inceput. Nu exista insa o explicatie decenta, rationala, pe care oficialii Jandarmeriei sa o dea pana in prezent… Iar asta nu poate decat sa alimenteze temerile si suspiciunile, ca sa nu spunem chiar isteria.

Problema este ca, lansand astfel de anunturi de intentie, e ca si cum statul recunoaste ca se asteapta la mari revolte sociale sau ca, ceea ce e la fel de grav, autoritatile au devenit intr-atat de paranoice incat considera populatia drept un pericol pentru propria lor supravietuire. Presa, preluand si amplificand, poate propaga, chiar neintentionat, o stare propice raspandirii panicii si chiar revoltei. Exista, astfel, riscul de a intra intr-un cerc vicios.

Asadar: ca e coincidenta grotesca intre un anunt de rutina  si un context tulbure, sau  ca e act deliberat bazat pe previziuni ale unor lideri… Probabil urmeaza sa aflam.

“‘Legislaţia ne obligă să dăm anunţul de intenţie, dar important este bugetul pe 2011”

“Ceea ce a apărut pe site-ul www.e-licitatie. este pur şi simplu un anunţ de intenţie. Asta este prima etapă, din patru câteva există. Haideţi să va explic. Mai întâi, se face anunţul de intenţie, după care urmează să se aprobe bugetul alocat Jandarmeriei Române pe anul 2011. Apoi se face o reevaluare  a programului de achiziţii publice din cadrul jandarmeriei şi abia după se poate vorbi despre achiziţia propriu-zisă. Dar, legislaţia ne obligă să dăm acest anunţ de intentie în prima fază, tocmai pentru a asigura transparenţa achiziţiilor publice.  Echipamentele trecute în anunţ sunt necesare  în misiunile jandarmilor români. Nu este nimic nou în asta, an de an se fac astfel de achiziţii pentru înzestrarea jandarmeriei. Dar, deocamdată, vă repet,  totul este la faza de proiect. După alocarea bugetului, vom vedea clar ce putem achiziţiona şi ce nu”, ne-a declarat Marius Teodoresu, Purtătorul de Cuvânt al Jandarmeriei Române. Acesta a mai precizat că denumirea “echipamente de reprimare a revoltelor” reprezintă o sintagmă generică folosită ori de câte ori se fac astfel de anunţuri. (Mara Răducanu)

  • Realitatea.net:

Jandarmeria cumpără echipamente antirevoltă

Jandarmeria vrea să achiziţioneze echipamente de reprimare a revoltelor. Lista achiziţiilor cuprinde, printre altele, căşti, puşti şi pistoale. Anunţul a fost postat pe SEAP.

Jandarmeria vrea să-şi cumpere echipament de reprimare a revoltelor, în valoare de 42 de milioane de lei. Militarii au nevoie de căşti de protecţie, grenade fumigene, lacrimogene, pistoale mitralieră, puşti, dar şi pulverizatoare.

Jandarmeria a publicat un anunţ de intenţie, pe site-ul electronic de licitaţii. Conform acestuia, militarii trebuie să se doteze cu peste 10.000 de căşti de protecţie, peste 700 de arme, câteva zeci de mii de lansatoare, dar şi grenade fumigene, lacrimogene şi peste 4,5 milioane de cartuşe.

Valoarea estimată a contractului, fără TVA, este de peste 42 de milioane de lei. Data prevăzută este 1 martie, iar plata se va face prin virament de la bugetul de stat, fără ca vreo parte din sumă să fie acoperită de fonduri comunitare.

Jandarmeria are nevoie de căşti şi pulverizatoare. Puştile şi mitralierele sunt pentru alte structuri

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Teodorescu, a declarat la emisiunea Realitatea te priveşte“este un anunt de intenţie, publicat în conformitate cu legislaţia privind achiziţiile publice” şi că prin echipament pentru reprimarea revoltelor, Jandarmeria se referă la căşti de protecţie şi pulverizatoare.

“Lista bunurilor care pot face obiectul achiziţiei este prevăzută în programul anual al achiziţiilor publice al Jandarmeriei Române. Denumirea “echipamente pentru reprimarea revoltelor” este denumirea generică a mai multor bunuri şi avem doar două produse la această categorie: cască de protecţie de ordine publică cu vizor, pentru că avem căştile uzate şi pulverizator de gaze lacrimogene, pentru că au fost folosite. Celelalte denumiri, puştile şi mitralierele sunt necesare pentru alte structuri, pentru alte misiuni, a explicat Marius Teodorescu.

Aceasta a completat că în fiecare an, Jandarmeria face un program, astfel că la sfârşitul fiecărui an se dă un anunţ cu necesarul de echipamente pentru anul următor. “Nu este necesar să cumpărăm tot, este doar un anunţ de intenţie”, a conchis purtătorul de cuvant al Jandameriei Române.


Categorii

Presa

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

29 Commentarii la “JANDARMERIA ROMANA ACHIZITIONEAZA ECHIPAMENTE DE REPRIMARE A REVOLTELOR. Coincidenta grotesca sau act deliberat?

  1. Ar fi interesant sa vedem cine va castiga licitatia. Daca toata povestea nu este decat un favor facut vreunei firme ce a cotizat binevoitor la veniturile mai marilor Jandarmeriei ?

    Nu de alta dar sa nu ne speriem degeaba, statul nu vrea sa ne cuminteasca cu bata ori cu mitraliera, nici sa ne reprime revoltele ci doar sa ne fure…

  2. S-ar putea ca multi sa intre in iuresul violentelor, in speranta ca dupa victoria “noii revolutii”, sa se bucure de privilegiile pe care le-au avut vechii revolutionari: 1 ha la DN1, tot felul de avantaje materiale si politice.
    O cale scurta “de a scapa de saracie.”

  3. Serviciile secrete poate au informatii ca si in Romania vor avea loc evenimente de genul celor din tarile arabe.Asa ca se iau masuri deja de contracarare a posibilelor manifestatii.Dupa valul de scumpiri al alimentelor si petrolului vor aparea nemultumiri,Amenintarea foamei ridica masele populare la revolte a fost intodeauna asa urmariti istoria.Oricum demonsratiile ar trebui sa fie nonviolente insa intodeauna sunt infiltati instigatori special pregatiti in manipulare si pshihologia maselor.

  4. @m.g
    Chiar sunteti inocent!
    Au fost ororile comuniste din inchisori si nu numai si noi inca ne mai putem imagina ca raul odata dezlantuit mai are limite?
    Mila si pocainta sa cerem de la Dumnezeu!

  5. @AnaR:

    Totusi nu se poate exclude o asemenea varianta din ecuatie. Achizitii a facut Jandarmeria si in anii trecuti, cum am aratat, ba chiar uneori cu munitie si dispozitive mult mai performante decat acum (fara sa fie denumite in mod special ”echipamente anti-revolta”). Deci nu acest anunt in sine este ingrijorator, ci contextul in care a avut loc. Tocmai de aceea a reactionat si presa, altfel, daca era un context banal, anuntul ar fi trecut neobservat. Insa sunt si altele care, coroborate cu acest anunt, dau de gandit ca incep sa se teama si ei de revolte. Lucrul cel mai rau, dupa noi, este ca se inflameaza o stare de spirit descrisa foarte bine in eseul de aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/01/29/eseu-profetic-despre-ce-ne-asteapta-cu-ochii-larg-deschisi-in-intuneric-sau-cum-ne-facem-partasi-uciderii-fratelui-prin-programare-sociala/

    Ai zice ca ne aflam intr-o situatie de self fulfilling prophecy. Doar ca unii o doresc si o incurajeaza, asa cum au facut si in tarile arabe, pe cand altii o perpetueaza fara a isi da seama ce fac…

    Si cel mai mult sperie atitudinea de raceala, sfidare si paranoia a celor de la conducere fata de propria populatie.

  6. Asa se pregateste noua ordine mondiala cu revolutii de catifea,de iasomie,dw facebook si de singe.Sistemul capitalist e pe moarte si vor sa puna altul in loc ca solutie salvatoare.Pentru asta se intimpla toate aceste evenimente si altele care vor urma.

  7. Avem conducatorii pe care-i meritam, pentru pacatele noastre trebuie sa ne supunem lor. Cutitul a ajuns la osul romanului, dar inca nu se rascoala ceea ce consider ca e bine, dar ar fi si mai bine daca tot cel ce nu se rascoala ar cadea in genunchi si s-ar ruga pentru tot neamul acesta romanesc.

  8. Aveti dreptate admin, dar ca stare de spirit simt ca e mai bine sa fim pregatiti pentru ce este mai rau!
    Observ la mine: cum incep sa ma amagesc cu ” poate mai e timp” , slabesc incordarea duhovniceasca!
    Sa dea Dumnezeu sa nu fie nimic rau si e bine sa ne rugam puternic pentru asa ceva, dar sufletul sa-l avem pregatit ca pentru situatia ca nu e timp de pierdut!
    Doamne ajuta!

  9. AnaR, indiferent de ce se v-a intampla, noi vom lupta din fata calculatoarelor sau a tv-ului la fel ca si-n 89. Imi amintesc de parintele Calciu care spunea cat de realist privea situatia din Romania, el fiind la distanta. Si cred ca numai cei care traiau duhovniceste si-au dat seama de ce se intampla cu adevarat, de manipularea extraordinara care s-a intamplat atunci.

    Culmea ca eu nici pana azi nu stiu clar ce s-a intamplat.

  10. @AnaR: gandesc ca n-ar trebui sa ne legam incordarea duhovniceasca in principal de apropierea sau departarea evenimentelor apocaliptice. Altfel, e foarte usor sa o pierdem, dupa cum ni se pare ca bate vantul afara.
    Sa facem asa cum ne invata Sfintii Parinti si sa meditam mai mult la moartea ce poate veni oricand, la faptul ca daca azi traim asta nu inseamna ca ni-i promisa si ziua de maine.
    Maine, maine va fi poate prea tarziu…

  11. Să nu ne amăgim. Ceea ce am văzut în Franţa, Spania, Portugalia, Italia se întâmplă şi la noi. Guvernele s-au ridicat împotriva propriului popor. În numele profitului cresc vârstele de pensionare, reduc salariile, pensiile, bagă în faliment întreprinderi etc. Şi întrebarea este… Ei (toate guvernele) pe cine reprezintă? Şi vă răspund: pe cei care tipăresc oricâţi bani, care pot devaloriza o ţară într-o săptămână, care nici nu mai doresc recuperarea banilor daţi împrumut la populaţie ci doar aducerea acesteia în imposibilitate de plată pentru a le confisca sursele de independenţă, cei care, la vremea potrivtă, cu un singur “enter” vor şterge toate datoriile celor care li se vor închina, cei care produc oricât şi orice (deţin peste 80% din producţia mondială), cei care vor pune stăpânire pe apa Bunului Dumnezeu şi care vor avea drept de viaţă şi de moarte asupra tuturor oamenilor pământului şi pe care nu-i mai satisface nimic altceva decât gândul luciferic al stăpânirii pământului…
    Şi aceia nu mai au răbdare căci ştiu unde se vor duce la moartea lor… Implementarea sistemului lor se face acum într-un ritm ameţitor (mai ales în România) şi nu mai vor să rişte cu opoziţii de stradă. De asta chiar le e teamă. Trist este că instituţiile noastre chiar se pregătesc să se ridice împotriva noastră a propriului popor.

  12. @marian:

    Sa nu care cumva sa ne amagim cu gandul ca le e frica de miscari stradale! Pai ei (si) la asta lucreaza de zor… acum, pentru a instaura haosul social in urma careia se creeaza asteptarea “salvatorului”…

  13. Nu cred insa ca puterea politica de la noi doreste miscari de strada, ei doar executa niste ordine. Revoltele sociale nu ar fi deloc pe placul puterii, pentru ca politicienii puterii nu doresc sa isi piarda scaunele si nu vor sa riste un posibil linsaj public. Mai degraba cei de la care ei primesc comenzi, elitele, sa aibe acest interes (si il au)…
    Orbirea la care au ajuns politicienii nostri, in dorinta de inavutire si de putere, fiecare prea preocupat de propriile interese, le-au anulat pana si minimul de bun simt si intelepciune(daca le-au avut si pe astea vreodata) si i-au transformat intr-un cor de yes-mani. Nu mai exista nici inteligenta politica, nici vreo urma de demnitate. Odata trecut un anumit prag al compromisului, pare ca li s-au anesteziat complet toate simturile, inclusiv cel al ratiunii, al fricii (de Dumnezeu), dar si cel al ridicolului. Puterea tampeste (pe cei slabi si plini de patimi)…

  14. @Mirela:

    Sigur ca liderii politicii autohtoni nu doresc revolte; asta nu inseamna insa ca revoltele nu sunt prevazute in diversele scenarii de evolutie a lumii in care traim. Ca cei de la putere de la noi nu isi dau seama, in orbirea lor… e altceva.

  15. @admin:
    Mă gândeam că pentru etapa actuală le-ar fi foarte incomode nişte mişcări reale de stradă. În rest sunt de acord că vor pregăti venirea “salvatorului”.

  16. @Marian:

    Din pacate, traim in vremuri foarte avansate, deja. Suntem, adica, chiar acolo… Vedeti doar ce se intampla in tarile arabe – prefigurand, poate, ce se va intampla peste tot.

  17. @admin:

    Poti sa fii putin mai clar? Ce vrei sa spui mai exact prin “chiar acolo”?

  18. @antuza:

    Adica nu trebuie sa asteptam sa treaca cine stie cat timp ca sa ne aflam in perioada in care revoltele care produc haos sa fie posibile. Deja au inceput in tarile arabe, de pilda.

  19. @admin:

    Nu vad sa se declanseze miscari masive de strada in Europa de Vest cel putin. Se doreste un haos generalizat, ori deocamdata sunt focare de revolta care nu s-au extins peste tot. Nu s-a copt inca buba.

  20. Ce am vrut să spun era ca tu admin vezi precipitându-se lucrurile într-un ritm foarte alert. Eu cred insă că mai sunt încă MULTE puncte de bifat în “agendă”.

    Şi ca un cuvânt de mângâiere, iată scrisoarea de răspuns a Cuviosului Sofronie de la Essex, către o credincioasă din Cipru care avea mari probleme. “Aparent” Cuviosul Sofronie nu dă nici o soluţie, dar prin răspunsul lui aduce multă alinare:

    „Sunt cincizeci şi şapte de ani de când port rasa şi, pe cât îmi pare, nu am dorit a-mi neglija mântuirea, ci totdeauna cu mare teamă şi lacrimi am rugat pe Dumnezeu să se milostivească de mine, să-mi ierte toate păcatele şi să nu mă lepede de la aşternutul picioarelor Sale.
    Am încercat, cred, după puterile mele, să nu nedreptăţesc nici o persoană de pe Pământ; mai mult chiar, să-mi dea Dumnezeu bărbăţia de a sluji cât mai multor oameni cu putinţă, fără să aştept de la ei nici o plată materialnică sau duhovnicească, ci aşteptând doar de la Dumnezeu darul iertării păcatelor mele.
    Şi totuşi, în tot acest răstimp de mai mult de jumătate de veac, nu am cunoscut perioade de pace sau siguranţă, ci totdeauna am simţit în jurul meu ameninţări ori cel puţin stări potrivnice. În tot ceea ce încerc să fac, chiar şi în cel mai mic lucru, întâlnesc totdeauna piedici de netrecut. Aproape toate porţile lumii acesteia sunt mereu închise pentru mine. Am îmbătrânit şi nu am înţeles sensul acestor încercări.
    Adică: sunt ele semnul urgiei lui Dumnezeu faţă de mine, păcătosul, sau altceva se întâmplă? De nenumărate ori am rugat pe Dumnezeu să-mi descopere pentru ce merg lucrurile aşa, iar Dumnezeu îmi răspunde necontenit cu tăcere.
    De aici veţi înţelege că nu sunt în măsură să vă dau explicaţii la dramatica încercare prin care treceţi. Dar vă avem totdeauna în rugăciunile noastre, cu durere şi dragoste.
    Greu este nouă să învinovăţim pe Dumnezeu şi să ne îndreptăţim pe noi înşine, dar iarăşi, nu este uşor să facem nici invers, ca prietenii lui Iov, care doreau să se facă apărătorii dreptăţii lui Dumnezeu, uitând de înfricoşatele chinuri prin care a trecut Iov.
    Astfel, tace Dumnezeu, tacem şi noi.
    Arhimandritul Sofronie, 1984”

    http://cidadededeus.wordpress.com/2011/01/29/scrisoarea-parintelui-sofronie-de-la-essex-catre-o-doamna-din-cipru-despre-incercarile-vietii/

  21. Marian,

    scenariul descris de tine este unul posibil, doar ca inca nu suntem acolo, slava Domnului. Si cel mai bine ar fi nici sa nu ajungem. Si eu cred ca se poate sa nu ajungem acolo, nu prin miscari (de strada sau de “internet”) ci prin stradania fiecaruia dintre noi de a se vindeca si curati.

    Din pacate, pentru cresterea varstei de pensionare vinovatii principali sunt chiar oamenii de rand, aceasta fiind o consecinta directa a numarului urias de avorturi. Apoi “criza” economica, scaderea salariilor, numarul mare de falimente se datoreaza increderii oarbe pe care oamenii si-au pus-o in sistemul economic global, in marile corporatii, in civilizatie, progres si alte fantasme asemenea care bantuie in nestire si ne farmeca mintea si inima.

    Tiparirea “in nestire” a banilor (de fapt cred ca este foarte bine calculata) este o problema strict economica. Ea poate fi si buna dar si rea, in functie de cum este facuta. De cele mai multe ori o astfel de masura chiar ii dezavantajeaza pe cei foarte bogati, deoarece duce la devalorizarea bogatiei lor. E un fel de reimpartire a avutului, daca vrei; se ia din valoarea banilor existenti pentru a se arunca pe piata, in speranta ca aceasta valoare va ajunge in maini mai bune si va declansa o crestere economica. Deci eu unul nu vad mare rau in asta. Chiar mi se pare o tactica mai buna decat austeritatea fortata, care se pare ca e la moda prin Europa.

    Cred apoi ca bancile nu isi doresc aducerea in imposibilitate de plata a populatiei. Ba chiar din contra. Faptul ca populatia a ajuns in imposibilitate de plata este doar un efect nedorit. Mai multa putere ai asupra unui om cand il fortezi sa se imprumute si sa munceasca ca un rob pentru a-si plati datoriile (care pana la momentul lichidarii devin de n ori mai mari) decat atunci cand i-ai luat bunurile si l-ai lasat in pace.

    Nu in ultimul rand, cred ca nu se tem mai marii lumii acesteia de proteste de strada cat se tem de o revolutie interioara a fiecaruia dintre noi.

  22. Ehe, timpul revolutiilor interioare a trecut pt. multi. E ca in anii ’70 cand comunistii eliberau detinutii politici din inchisori, nu din cauze umaniste ci pentru ca nu se mai temeau de nimeni. Orice forma de impotrivire era anihilata. Numai ca atunci, intr-adevar, oamenii aveau refugiul launtric. Acum e la fel, nu se mai tem de nimeni, pentru ca revolutia launtrica a fost desfigurata in om de dorinta de comfort si placeri. Si de aceea actioneaza asupra celorlalte instincte animalice ale omului: ura si setea de sange pt. ca au nevoie de o mega-revolutie.
    Si cred ca tocmai asta s-a urmarit prin creditarea populatiei-nu neaparat transformarea in robi care muncesc fara cracnire, ci mai degraba in aducerea oamenilor intr-o stare avansata de disperare in care sa accepte orice compromis promitindu-le stergerea datoriilor.

  23. @antuza:

    Pai acum da, chiar se precipita. Credeti-ne, acum doi ani si chiar un an, nu era suvoiul acesta de transformari si evenimente din ce in ce mai presante, mai bulversante. Si din ’89 incoace nu a mai fost un fenomen revolutionar atat de contagios, pe o scara atat de larga, cum este acum. Iar in ’89 inca a fost ceva destul de predictibil, de pregatit din timp, se stiau cine vor veni la putere, ce au de facut, etc.

  24. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Sindicatele ameninta cu proteste violente pe tema noului Cod al Muncii
  25. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Regizorul stangist Michael Moore se alatura ”revolutiei” sindicale din Wisconsin. Politia americana se doteaza cu masini blindate (FOTO)
  26. Coincidență grotească sau act inconștient ….
    Domnilor…nu faptul că Jandarmeria intenționează să achiziționeze materiale de “reprimare” este o coincidență grotească cu nu știu ce știre….ci faptul că BOR, condusă de un …construiește un colos denumit Catedrala mântuirii neamului, un colos fără formă și fără suflet, în timp ce sunt în țară mii de credincioși ortodocși care mor de foame, sau trăiesc de pe o zi pe alta…asta domnilor e o coincidență grotească…puneți-vă o întrebare simplă… oare cât bine creștinesc se putea face cu enorma sumă ce e necesară construirii acestui colos…sau da…acest conducător al BOR…acest apostat…(citiți din sfinții părinți cum e considerat cel care se întâlnește cu ecumeniștii)… cel despre care sunt atâtea zvonuri că în lupta pt tronul arhieresc ar fi fost susținut de niște formațiuni nu prea ortodoxe…
    Coincidență grotească e faptul că 90%dintre ierarhii BOR se plimbă în mașini de zeci, sute de mii de euro multe dintre ele blindate…sunt îmbrăcați în aur și trăiesc într-un lux fabulos în timp ce în unele zone, preoții abia au cu ce-și hrăni familiile…
    Haideți să nu ne mai uităm în grădina vecinului…hai să nu mai vedem paiul din ochiul celuilalt când avem o bârnă extraordinară în ochiul nostru…sau chiar credeți că jandarmii sunt oameni fără suflet? dacă e așa, domnilor, vă înșelați amarnic…habar nu aveți câte suflete de aur sunt în Jandarmeria Română…și dacă e să o luăm pe cea ortodoxă…domnilor…nimic nu se întâmplă fără îngăduința Bunului Dumnezeu…

  27. Unde dai si unde crapa…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare