CUM NE MAI IMBOLNAVESTE STILUL DE VIATA MODERN SI CU CE PUTEM CONTRACARA? SISTEMUL MEDICAL ROMANESC: LUMEA ORORILOR. Stiri si sfaturi utile pe teme de sanatate (5 martie 2011)

5-03-2011 22 minute Sublinieri

  • Ziua online:

Viața la țară e mai sănătoasă. Protejează copiii de astm și alergii

(…) Care este explicația? Sistemul imunitar are două mari roluri: să recunoască substanțele străine care pot să producă infecții și să lupte împotriva acestora. Pentru a se genera aceast răspuns corect este nevoie de prezența microorganismelor. Dacă acestea nu există, mecanismul defensiv se alterează și începe să răspundă la substanțe asemănătoare, dar nu patologice, cum ar fi polenul, ceea ce provoacă alergiile.

Incidența acestei afecțiuni a crescut simțitor în ultimii ani, ajungând să fie prezentă la peste 20% dintre copii. Este ceea ce se întâmplă în orașe, unde abundă alergenii (în mochete, aerul condiționat și altele), iar microorganismele sunt mult mai puțin întâlnite. Bacteriile purtate de vaci și care se găsesc de obicei în grajduri sunt cunoscute pentru acțiunea lor de reducere a riscului de astm, spun specialiștii.

Citeste mai mult AICI.

Dr. Mencinicopschi va sfatuieste cum sa preveniti pofta excesiva de alimente

  • Gandul:

Bărbaţii vor deveni mai DEPRESIVI decât femeile. Vezi motivele

Concret, bărbaţii vor suferi deoarece joburile tradiţional masculine (cele din fabrici sau care presupun munca fizică) vor dispărea, fie prin mecanizare, fie prin mutarea acestor joburi în alte ţări (mai sărace).

În acelaşi timp, articolul precizează că, în acest moment, de educaţie superioară au parte mai multe femei decât bărbaţi, deci numărul gospodăriilor în care ele vor câştiga mai mult va creşte. Acest factor contribuie şi el la depresia bărbaţilor, susţine Dr. Boadie Dunlop, de la Şcoala de Medicină Emory din Atlanta (SUA).

El precizează că “secolul XXI va fi greu pentru bărbaţii occidentali, în special cei cu o educaţie precară”, deoarece bărbaţii se identifică, în general, cu munca, iar şomajul îi afectează mult mai tare pe ei decât pe femei.

Psihologul Cosmo Hallstrom susţine că, “dacă timp de 20 ani ai turnat oţel şi se închide fabrica, nu poţi să te apuci imediat de altceva. Criza mondială afectează atât sănătatea mentală, cât şi cea fizică a bărbaţilor. Nu e prea plăcut să-ţi trimiţi soţia la muncă, iar tu să trăieşti ca un parazit”.

Directorul Men’s Health Forum, Peter Baker, spune că o altă deosebire între femei şi bărbaţi este că aceştia din urmă nu caută ajutor medical în cazul depresiei, preferând să se refugieze “în baruri”.

Numărul bolnavilor de diabet de tip 2 se va dubla în România în următorii 20 de ani. Care este cauza

Aproximativ 1,25 de milioane de români suferă de această boală, dar doar 481.000 sunt luaţi în evidenţă de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, potrivit datelor CNAS.

Diabetul de tip 2 afectează în prezent în jur de 27 de milioane de americani şi este una dintre bolile care se răspândeşte cu repeziciune. Aceasta este concluzia celui mai recent raport al Centrului pentru Reforme în Sănătate al grupului UnitedHealth din Statele Unite ale Americii, informează The Huffington Post. Experţii avertizează că până în anul 2020 această boală va afecta jumătate din populaţie.

Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice dr. Radu Lichiardopol, a declarat pentru gândul că situaţia nu este cu mult diferită faţă de Statele Unite. Potrivit expertului, în următorii 20 de ani numărul bolnavilor de diabet se va dubla din cauza stilului de viaţă sedentar combinat cu o alimentaţie bogată în calorii.

“În prezent, diabetul afectează un număr estimat la 246 milioane de oameni din toată lumea, dintre care aproximativ 48 de milioane în Europa. În viitor ne vom confrunta cu o adevărată epidemie”, avertizează dr. Lichiardopol. La noi în ţară, aproximativ 1,25 de milioane de oameni suferă de această boală, dar doar 481.000 sunt luaţi în evidenţă de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate, potrivit datelor CNAS. În plus, 30% dintre persoanele care suferă de diabet nu sunt diagnosticate. “Creşterea glicemiei nu doare de aceea foarte mulţi pacienţi cu diabet sunt diagnosticaţi târziu când boala este deja cronică”, explică doctorul Lichiardopol.

Diabetul, responsabil de infarctul miocardic

Medicul diabetolog Rodica Păsat pre­cizează că o viaţă echilibrată din punct de vedere nutriţional ajută la men­ţinerea sub control a diabetului.

“Pacienţii trebuie să conştientizeze că o alimentaţie sănătoasă nu îi va ajuta să se vindece de această boală. Regimul alimentar echilibrat şi o viaţă activă ţin însă sub control această boală”, spune dr. Păsat. Persoanele diagnosticate cu diabet care nu au un stil de viaţă echilibrat riscă să îşi agraveze afecţiunea. Medicii precizează că printre complicaţiile cronice ale diabetului se numără ateroscleroza, din cauza depunerii de plăci aterosclotice la nivelul pereţilor vaselor sanguine din întreg organismul.

În plus, diabetul de tip 2 afectează sistemul imunitar, astfel încât orga­nismul este mai predispus infecţiilor decât persoanele sănătoase. Leziunile aterosclerotice ale vaselor sanguine sunt mult mai frecvente la pacienţii diabetici repre­zentând unul dintre factorii de risc ai bolii coronariene, infarctului miocardic şi accidentelor vasculare cerebrale. Persoanele care suferă de această maladie dezvoltă şi afecţiuni cardiovasculare. Potrivit experţilor, riscul de boală cardiacă ischemică sau accident vascular cerebral creşte de două ori la pacienţii cu această boală.

Răcelile uşoare ale copiilor nu trebuie tratate cu paracetamol şi ibuprofen. Un medic pediatru arată ce alternativă există

Părinţii nu ar trebui să le dea copiilor cu răceli uşoare paracetamol şi ibuprofen, deoarece le-ar putea prelungi boala şi afecta sănătatea, scrie The Telegraph, citând un studiu al Academiei Americane de Pediatrie. Medicul pediatru Simona Andrei explică pentru gândul care sunt metodele alternative de reducere a febrei, în cazul copiilor.

Din prea multă grijă, părinţii tind să le dea copiilor cele două medicamente la cel mai mic semn de febră. Astfel, jumătate dintre părinţi ajung să le dea copiilor supradoze de paracetamol sau ibuprofen, arată un studiu al pediatrilor americani. Unii părinţi administrează copiilor aceste medicamente de la 3-6 luni sau chiar mai devreme. Orice medicament în cantităţi mari produce efecte adverse“, susţine dr. Simona Andrei, medic pediatru.

Doctorii americani arată că temperatura crescută este modul organismului de a se lupta cu o infecţie şi îi avertizează pe părinţi că medicamentele pot prelungi febra. De asemenea, pediatrii le recomandă părinţilor să alterneze, în doze mici, cele două medicamente, pentru a scădea efectele adverse.

Există, însă, şi metode alternative de a scădea febra. Este vorba de metodele fizice, adică <<împachetările>> cu apă călduţă. De asemenea, există şi tratamente homeopate (n.r. administrarea, în cantităţi mici, de substanţe naturale) . Acestea sunt mult mai ieftine decât tratamentele clasice, dar mai greu de aplicat, deoarece sunt individualizate” , explică dr. Simona Andrei.

Institutul pentru Sănătate şi Excelenţă Clinică din Marea Britanie susţine că medicamentele nu trebuie administrate tuturor copiilor cu febră, ci doar celor care sunt “vădit deranjaţi” de aceasta.

Mai multe studii au arătat că paracetamolul poate duce la astm, iar cantităţile mari de ibuprofen cauzează ulcerul stomacului, precum şi probleme renale.

Articolul din “The Telegraph” punctează, însă, că nu doar părinţii sunt “vinovaţi” pentru supradozele de medicamente pe care le dau copiilor, ci chiar juniorii înşişi. Asta deoarece, în varianta sirop, paracetamolul şi ibuprofenul au gust bun şi pot fi considerate dulciuri, nu medicamente.

Lista substanţelor toxice din cosmetice. Care sunt bolile la care ne expunem din cauza lor

O femeie foloseşte zilnic cel puţin 12 cosmetice şi produse de îngrijire corporală, bombardându-şi pielea cu 175 de chimicale, susţin cercetătorii britanici
Femeile absorb anual, în medie, 2,3 kilo­grame de substanţe toxice prin inter­me­diul produselor cosmetice uzuale, compuşi care pot provoca apariţia cancerului, a iritaţiilor pielii
sau a îmbătrânirii pre­mature, arată datele unui studiu din Marea Britanie. Eczemele, alergiile, acneea, dermatita atopică sau dezechilibrele hormonale sunt câteva dintre reacţiile adverse apărute după folosirea produselor cosmetice de masă. Specialiştii în dermatologie susţin că aceste efecte apar din cauza substanţelor chimice conţinute, care pătrund prin piele şi ne atacă organismul.

Specialiştii precizează că săpunul, şamponul şi gelul de duş conţin diferite substanţe care duc la apariţia dermatitei de contact. Astfel, lauril sulfatul de sodiu (SLS) este un ingredient des întâlnit în săpunuri şi şampoane, cu rol în curăţarea pielii. Substanţa este folosită pentru a îndepărta grăsimea de pe epidermă. SLS însă poate acţiona prea dur, distrugând bariera naturală de grăsime a pielii, determinând astfel apariţia dermatitei de contact.

Phenolul sau acidul carbolic este o substanţă des întâlnită în cremele de corp. Specialiştii în dermatologie afirmă că o astfel de substanţă poate duce la apariţia convulsiilor, a colapsului circulator şi chiar a insuficienţei respiratorii.

Unele creme hidratante pot conţine, sub numele de vaselină sau parafină, un amestec de hidrocarburi aromatice din petrol sau alte produse derivate din petrol, ale căror denumiri de pe etichete conţin prefixele “propyl” sau “methyl”. Acestea nu lasă pielea să respire, blocând astfel eliminarea toxinelor din corp. Pot provoca sensibilitate la lumină şi pot sărăci pielea de propriile uleiuri naturale, efectul fiind uscarea şi crăparea acesteia, îmbătrânirea prematură şi acneea.

Toluenul şi formaldehida sunt substanţe nocive des întâlnite în oja sau lacul de unghii. Potrivit specialiştilor, aceste substanţe pot produce reacţii alergice tegumentare. Această reacţie provoacă la locul de contact leziuni roz-roşii (eritematoase), cu mici băşicuţe, care produc mâncărime. “Persoanele care au deja alergii de contact trebuie să facă nişte teste care conţin cei mai frecvenţi alergeni incriminaţi într-o anumită arie geografică şi care, după 48 de ore, ne îndrumă să ştim la ce alergen are pacientul reacţie”, precizează prof. univ. dr. Anca Zbranca, medic primar dermatolog la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi.

Parfumul este o altă substanţă care poate duce la apariţia dermatitelor, datorită efectului de uscare a pielii. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetei produsului şi evitarea săpunurilor care conţin parfum.

Parabenii sunt substanţe cu rol de conservare, folosite în majoritatea produselor cosmetice. Alergiile la parabeni sunt relativ rare, însă unele produse conţin mai multe tipuri de astfel de substanţe, ceea ce duce la deteriorarea pielii. În plus, studiile de specialitate au demonstrat că parabenii cresc riscul apariţiei cancerului.

Un efect similar, de favorizare a apariţiei tumorilor, are şi aluminiul care intră în compoziţia deodorantelor şi antiperspirantelor. Sărurile de aluminiu şi zirconiu din compoziţia deodorantelor blochează glandele sudoripare şi reduc pentru câteva ore cantitatea de transpiraţie de la nivelul pielii. Totuşi, din cauza aluminiului care se absoarbe prin piele, deodorantele şi antiperspirantele care conţin acest element pot contribui la apariţia tumorilor mamare.

Cum te ajută ceaiul să fii mai concentrat şi mai atent

Cinci porţii de legume sau fructe şi două ceşti de cafea zilnic – reţeta pentru a fi în formă

Cum să slăbeşti combinând „inteligent” alimentele

Coenzima Q10, benefică în bolile de inimă

Sarea afectează vasele sanguine

Lista alimentelor cu un indice glicemic ridicat. Ce boli pot provoca

Cum îţi îmbunătăţeşti sistemul imunitar. Top 5 soluţii

Ceapa previne bolile de inimă

Anghinarea ajută la regenerarea ficatului

  • Realitatea.net:

Opt efecte adverse ale antibioticelor

Românii iau antibiotice “după ureche”, arată un studiu al Ministerului Sănătăţii care atrage atenţia că peste jumătate din români au luat antibiotice în ultimele 12 luni. Antibioticele acţionează asupra bacteriilor, şi nu asupra virusurilor, iar administrarea lor în cazul unei simple afecţiuni de natură virală nu face altceva decât să sporească rezistenţa organismului la substanţa activă.

Distrug flora bacterienă benefică în intestin. Antibioticele distrug agenţii patogeni, dar şi bacteriile bune, cele care echilibrează flora intestinală, informează eva.ro.

Alergii în rândul copiilor şi nu numai. Unele studii susţin că administrarea antibioticelor la vârste foarte mici poate produce apariţia astmului infantil.

Fluoroza. Antibioticele pot determina fluoroza – pătarea danturii la nivelul incisivilor.

Scad imunitatea prin distrugerea bacteriilor probiotice care nu se mai pot înmulţi.

Favorizează apariţia candidei, o ciupercă aflată în aparatul digestiv, care se înmulţeşte atunci când se dezechilibrează pH-ul, lucru pe care îl face tratamentul cu antibiotice.

Perturbă flora bacterienă a copilului, în cazul administrării pe perioada alaptării, deoarece antibioticele trec în laptele matern.

Creează bacterii rezistente prin tratament îndelungat şi repetat care vor fi mult mai greu de tratat după aceea.

Un antibiotic nepotrivit poate duce la apariţia stafilococului auriu, foarte rezistent la tratamente.

Omleta este cel mai bun mic dejun, susţin nutriţioniştii englezi

Vezi lista alimentelor interzise când ai colesterolul mărit

Ceaiul verde, înlocuitor pentru cafea

Atenţie la alergiile de primăvară

  • Jurnalul national:

Tot ce stim despre medicina ar putea fi gresit

A urmări ştirile zilnice despre cercetările din domeniul sănătăţii începe să semene cu o cursă într-un montagne-rousse – cu suişuri, coborâşuri şi viraje imprevizibile. Iar adevărul despre aceste studii şi cercetări poate fi unul descurajant – mai precis, că descoperirile ce se dovedesc „greşite” nu sunt excepţia de la regulă, ci regula însăşi.Tot mai mulţi specialişti care observă cercetarea medicală spun că studiile greşite nu sunt ceva ce-apare pe ici, pe colo, ci că ele reprezintă majoritatea. Întregul cadru al muncii de cercetare din acest domeniu ar putea fi eronat, ceea ce-i derutează în egală măsură pe pacienţi şi pe medici, provoacă mult rău şi menţin în industria farmaceutică produse costisitoare”, scrie săptămânalul Newsweek.

Unul dintre cei mai aprigi susţinători ai acestei teorii este doctorul John P.A. Ioannidis. În vârstă de 45 de ani, fostul copil-minune care la trei ani făcea calcule cu zecimale iar la opt ani publica un volum de poezii şi-a consacrat cariera „vânătorii de mituri” din domeniul medical. Şef al Centrului de cercetare şi Prevenire al Universităţii Stanford, Ioannidis nu se fereşte să afirme că „sănătatea oamenilor este pusă în pericol” şi că mulţi chiar mor din cauza erorilor din cercetarea medicală.

„În ultimele luni s-au prăbuşit doi piloni ai medicinei preventive”, scrie Newsweek. Mai întâi, un studiu foarte amplu a arătat că nu există suficiente dovezi că medicamente precum Lipitor sau Crestor (cunoscut şi sub denumirea de Rosuvastatina), folosite pentru scăderea colesterolului, le sunt de folos persoanelor care nu au „la dosar” probleme cardiace. Cercetarea, realizată de Cochrane Collaboration, un consorţiu internaţional de experţi în biomedicină, s-a bazat pe 14 studii individuale făcute pe fiecare dintre cei 34.272 de voluntari. Costul de producere al acestor medicamente se ridică la 20 de miliarde de dolari pe an (în SUA), în condiţiile în care e posibil să fie nevoie doar de jumătate din cantitatea produsă.

Al doilea mit spulberat recent este legat de vitamina D. În noiembrie, experţi din cadrul Institutului de Medicină din SUA (un ONG susţinut de Academia de {tiinţe din această ţară) au concluzionat că testul de sânge pentru determinarea nivelului de vitamina D din organism e lipsit de sens. „Aproape toată lumea are suficientă vitamina D pentru a le asigura sănătatea oaselor (20 de nanograme per mililitru). Acest lucru înseamnă că nu e nevoie de suplimente sau de pastile de calciu. Cât costă, anual, producţia de suplimente cu vitamina D? Nu mai puţin de 425 de milioane de dolari pe an”, mai scrie Newsweek.

Studii care acum mai bine de 10 ani erau extrem de lăudate se dovedesc, în prezent, eronate. Două cercetări efectuate în 1993 arătau că vitamina E previne bolile cardiovasculare. Experimente mult mai riguroase realizate în 1996 şi 2000 au contrazis această descoperire. În 1996, în studiu demonstra că terapia cu estrogen reduce riscul îmbolnăvirii de Alzheimer la femeile mai în vârstă. Rezultatul a fost spulberat în 2004. Numeroase cercetări care indicau că antidepresivele comune dau peste cap funcţionarea celulelor nervoase sunt, acum, contrazise (medicamentele care sunt de ajutor în tratarea depresiilor uşoare – atunci când sunt de ajutor! – funcţionează pe baza efectului placebo). Iar lista poate continua”, se arată în articolul citat. Iar problema este că, odată intrate în „mentalul colectiv”, concluziile primelor studii sunt greu de eliminat. „Mulţi ani după ce teoria privind vitamina E şi inima a fost demontată, în jumătate dintre lucrările cu caracter ştiinţific care o menţionau ea apărea drept valabilă, scrie Newsweek.

John P.A. Ioannidis încearcă să explice de ce studiile aparent serioase se contrazic, deseori, între ele. El spune că testele din care reiese că un anumit medicament este eficient şi cele în care se ajunge la concluzia opusă durează la fel de mult. „Numai că”, spune Ioannidis, rezultatele negative sunt publicate abia după câţiva ani. În timpul acesta, ele stau într-un sertar sau se fac şi alte teste în speranţa că rezultatul va deveni, la un moment dat, pozitiv. Companiile farmaceutice, care investesc miliarde de dolari, nu prea îşi doresc să declare un nou medicament drept ineficient. Iar până când apar rezultatele negative ale unort studii, pacienţi din întreaga lume primesc tratamente are nu funcţionează. (…)

Boala vertijului brusc

  • EvZ:

Arme” naturale antirăceli

Băile cu sare, supa, zincul, usturoiul, hreanul, echinaceea sau vitamina C sunt câteva remedii care vă pot pune pe picioare mai repede atunci când sunteţi atacaţi de răceli sau de virusuri gripale.

Remediile naturale pot avea o contribuţie semnificativă în ameliorarea simptomelor sau chiar pentru a scurta răceala sau gripa. În continuare, specialiştii detaliază variantele de tratament cele mai promiţătoare.

1. Bazaţi-vă pe usturoi şi hrean

Pe lângă faptul că usturoiul este cunoscut ca inamic al răcelilor, acesta este şi un nutrient, care dă gust mâncării în condiţiile în care papilele gustative nu îşi mai fac treaba cum trebuie.

“E bine să consumaţi usturoi şi hrean fiindcă acestea conţin substanţe care omoară bacteriile, făcând ca răceala sau gripa să treacă mai uşor“, afirmă Adrian Dumitrescu, medic specialist pediatru şi homeopat la Cabinetul Medical Individual cu acelaşi nume.

2. Zincul are calităţi antivirale

Cele mai recente studii arată că zincul are proprietăţi antivirale, şi poate preveni formarea unor proteine pe care virusurile gripale le folosesc pentru a se reproduce.

Deşi zincul nu poate preveni răceala, poate ajuta la scurtarea perioadei în care se manifestă simptomele. “Zincul e un oligoelement ce joacă un rol important în imunitate, care, alături de seleniu şi vitaminele C şi E, întăreşte organismul în lupta cu răceala şi gripa, scurtând perioada simptomatologiei”, explică medicul Adrian Dumitrescu.

3. Vitamina C scurtează durata răcelilor uşoare

Şi vitamina C poate fi de mare ajutor pentru ca boala să treacă mai repede. “Vitamina C e un antioxidant major, pe care organismul nu-l poate produce pentru că îi lipseşte o enzimă şi de aceea e nevoie să-l luăm din alimentaţie (în special din fructe: măceşe, citrice) sau din pastile naturale. În plus, un fumător ar trebui să consume câte o lămâie la fiecare ţigară fumată pentru a restabili echilibrul. Doza recomandată este de trei grame pe zi”, detaliază medicul homeopat.

4. Supa de pui şi ceaiul asigură hidratarea

Remediul bunicii, supa de pui, poate ameliora şi simptomele răcelii. Inhalarea aburului poate “alina” congestia nazală. Cu ajutorul unei porţii de supă evitaţi şi deshidratarea, şi inflamaţiile.

Şi ceaiul e indicat în răceală. Pe lângă inhalarea aburilor care ajută congestia, înghiţirea lichidului calmează durerile în gât. “Majoritatea gripelor încep cu o stare de frig şi de aceea e recomandat câte un ceai în care se pune lămâie, dar şi un vârf de praf de ghimbir, pentru că fiind picant încălzeşte organismul şi ajută la eliminarea răcelii”, recomandă specialistul.

Antioxidanţii conţinuţi de ceaiurile negre şi verzi oferă un surplus de forţă în lupta contra bolilor.

5. O baie fierbinte sau umidificator

O doză de vapori benefică pentru decongestionare poate fi “administrată” cu ajutorul unui umidificator sau cu o baie fierbinte.

Respiraţia într-un mediu cu vapori “sparge” congestia nazală, desfundând nasul. “Pe lângă umidificatoare care ajută ca mucoasa nazală să nu se usuce, puteţi folosi şi aparate saline, care au efect dezinfectant şi favorizează respiraţia. Atenţie la duşurile fierbinţi, pentru că ele pot provoca vasodilataţie mare prin care ajungeţi să pierdeţi căldură din cauză că organismul e instabil termic şi riscaţi să agravaţi situaţia! După o astfel de baie este bine să vă acoperiţi pentru a transpira”, recomandă medicul.

Nici băile cu sare nu sunt de ignorat. “Cu ajutorul băilor fierbinţi de sare la picioare se elimină microbi, toxine datorită faptului că acea apă are o concentraţie de săruri mai mare decât cea din organism şi astfel anumite lichide ies pentru că sunt atrase de acest mediu hiperton“, explică procesul medicul Adrian Dumitrescu.

6. Odihna dă forţă organismului

Viaţa agitată nu ajută corpul să lupte cu virusurile gripale. Din contră. Aşa că pentru a-i oferi corpului energia necesară e bine să vă odihniţi cât mai mult.

De asemenea, organismul trebuie ajutat să lupte cu gripele şi răcelile prin uşurarea procesului digestiv.

Aşa că atâta vreme cât sunteţi bolnavi încercaţi să aveţi o alimentaţie mai uşoară, fără cărnuri, bazată pe supe, ciorbe, legume şi fructe. Orice îngreunează digestia face ca răcela să se vindece mai greu.

7. Febra, inamica germenilor

Deşi, de multe ori, reprezintă un motiv de îngrijorare, febra e şi un remediu natural de luptă împotriva gripelor şi răcelilor. Creşterea temperaturii nu creează germenilor un mediu propice. “Stările febrile arată că sistemul imunitar a ieşit la luptă şi se ciocnesc două forţe. În cazul în care nu faceţi febră, asta dovedeşte că aveţi un sistem imunitar mai slab”, adaugă medicul homeopat.

Care este săpunul ideal

Săpunul “prietenos” cu pielea are pH neutru, este alb, fără coloranţi şi parfum. Alegeţi săpunuri pentru bebeluşi sau dermatologice şi evitaţi-le pe cele antibacteriene fiindcă distrug şi microbii “buni”.

Multe dintre săpunurile din magazine sunt de fapt “detergenţi”, vinovaţi de senzaţia de piele care “strânge”. Nu e de mirare, având în vedere încărcătura de chimicale. De exemplu, alcaliul este cel mai agresiv iritant din săpunul obişnuit, dar nu singurul.

Alcoolul isopropil, lauril sulfat de sodiu, taloatul de sodiu şi triclosanul (găsit cel mai frecvent în săpunurile antibacteriene) s-au dovedit a fi extrem de nocive pentru piele.

Aflaţi cum să citiţi eticheta pentru a cumpăra un săpun de calitate şi de ce substanţe trebuie să vă ţineţi departe.

Folosiţi săpun antibacterian doar în caz de infecţii grave

În primul rând, sfatul medicilor este să alegeţi un săpun cu “pH neutru” şi cu uleiuri sau creme emoliente şi să clătiţi foarte bine. “Pentru a nu deshidrata şi degresa pielea, săpunul cu care ne spălăm, indiferent dacă este solid sau lichid, trebuie să aibă un pH egal pielii, neutru. Multe săpunuri degresează pielea şi modifică pH-ul pielii, ceea ce face să se rupă legăturile dintre celule şi să pătrundă mai mulţi microbi”, spune dermatologul Anca Zbranca, profesor la Catedra de Dermatologie a Universităţii de Medicină “Gr.T. Popa” din Iaşi.

Ideea că săpunurile cu glicerină nu usucă pielea e departe de adevăr. De fapt, glicerina “fură” apa din piele şi “se umple” cu apă, făcând pielea mătăsoasă pe moment, dar uscând-o şi mai mult pe termen lung. Multe persoane folosesc săpun antibacterian fără să ştie că, de fapt, el omoară microbii normali care funcţio ează ca un scut împotriva microbilor nocivi.

“În plus, utilizarea curentă obişnuieşte microbii cu bactericidele şi antibioticele. Este rezervat strict chirurgilor, care trebuie să se spele înainte de operaţii sau în cazuri rare, la recomandarea medicului, în caz de infecţii întinse ale pielii”, atrage atenţia medicul dermatolog. Folosite pe termen lung, acest gen de săpunuri favorizează infecţiile cu fungi şi micozele.

Atenţie la zonele intime!

Tot în categoria “nu trebuie folosite în mod curent” intră şi săpunurile sau gelurile abrazive, scruburile, exfoliantele, deoarece “vă scapă” de celulele care protejează pielea, ducând la deshidratare, pierderea elasticităţii şi chiar la eczeme. Evitaţi să vă spălaţi pe faţă sau în zona genitală cu săpun obişnuit. Există săpunuri sau geluri “ţintite” pe aceste zone.

Nu vă lăsaţi păcăliţi de parfumurile săpunurilor şi nici de culorile acestora. Coloranţii şi parfumurile sensibilizează pielea, provocând urticarii sau alergii. Alegeţi săpunurile “albe” şi “fără parfum”, cum sunt cele pentru bebeluşi sau săpunurile dermatologice pe care scrie “hipoalergenic, testat dermatologic”.

“Unele săpunuri ajută la descumare (în plăcile de psoriazis), altele omoară microbi sau fungi şi pentru ele e nevoie de sfat medical. Putem cere însă în orice situaţie un săpun pentru piele uscată şi iritată sau un săpun pentru bebeluşi, deci pentru piele sensibilă”, e sfatul dermatologului.

LISTĂ

Care sunt substanţele nocive din săpunuri

Aminele (diethanolamine, triethanolamine, amonoethanolamine) au rolul de a conserva produsele de curăţare, dar au efecte cancerigene, produc iritaţii şi chiar dereglări hormonale. Sulfaţii (Lauryl Sulfate, Sodium laureth sulfate) sunt emulsificatori care produc spumă, însă pot provoca eczeme, dermatite, iritaţii şi usturimi.

“Sunt clasificaţi drept mutageni care pot altera materialul genetic al celulelor. De aceea, pe ambalajul acestor produse se recomandă să clătiţi în cazul contactului cu ochii. Sunt substanţe posibil cancerigene, cu efecte dăunătoare asupra ficatului şi rinichilor”, spune dermatologul Anca Zbranca.

Triclosanul este un agent antimicrobian, dar toxic. În plus, nici nu omoară bacteriile în totalitate, ci dă naştere altora mult mai rezistente. Se găseşte în aproape 75% din săpunurile lichide de pe piaţă (în special cele antibacteriene).

Cât despre coloranţi, mulţi sunt permişi, dar sunt suspectaţi că ar fi toxici şi cancerigeni, şi că pot trece de placentă şi pot afecta fătul. Blue Aluminium Lake 1 şi 2, Red 19, Zirconium Lake, Yellow 8 sunt câteva exemple.

Cum ne lovesc sănătatea radiaţiile “casnice”

Mâncarea e secată de nutrienţi la cuptorul cu microunde, televizorul şi computerul afectează grav vederea, iar laptopul poate da impotenţă.

Dependenţii de calculator şi de televizor, ca şi cei care pregătesc mâncarea la microunde se află involuntar sub câmpul de acţiune negativ al radiaţiilor emise de acestea. În ultimii 30 de ani, peste 25.000 de articole “au disecat” controversele radiaţiilor neionizante.

(…)

“Se fac ferfeniţă alimentele, nu şi creierul nostru”

Cuptorul cu microunde a fost intens blamat. “Gurile rele” spun că este cancerigen, că atacă imunitatea, că face mâncarea toxică şi că radiaţiile pe care le emit sunt atât de puternice încât pot fi detectate şi de la 2 metri distanţă. Sunt mituri, spun specialiştii OMS, dar şi români.

“Cuptorul cu microunde produce radiaţii foarte mari, dar în interior. Undele nu trec însă de carcasa metalică, scăpările prin geam sunt zero. Fiind vorba despre o încălzire rapidă, singura care va avea de suferit va fi mâncarea, secată de vitamine, proteine şi alţi nutrienţi. Toate acestea sunt practic pârlite, dar nu într-o măsură mai mare decât prin fierbere”, ne-a explicat Mihaela Moisescu, profesor în cadrul Catedrei de Biofizică la UMF”Carol Davila” din Bucureşti.

Şi prof. dr. Constatin Popa, neurolog la Institutul de Boli Cerebrovasculare din Bucureşti, este de aceeaşi părere. “Cuptoarele cu microunde sunt dăunătoare doar în interior, nu şi în exterior, ceea ce înseamnă că doar proteinele şi alte componenete nutritive din alimente se fac ferfeniţă, nu şi creierul nostru”.

Femeile nasc prematur, bărbaţii rămân impotenţi

Chiar dacă ar exista vreun risc malign al radiaţiilor “casnice”, el ar fi foarte mic, spun reprezentanţii OMS. Totuşi, studii epidemiologice au arătat o oarecare incidenţă a leucemiei în rândul copiilor după expunerea la radiaţiile “casnice”. O altă controversă vehicula riscul de avort spontan.

De exemplu, unele studii au arătat că gravidele care lucrează până la şase ore pe zi la calculator au un risc dublu de a face avort spontan faţă de cele care nu fac exces de calculator. “Nu există dovezi care să confirme că expunerea la radiaţiile neionizante sunt vinovate de avort spontan, malformaţii, greutate mică la naştere sau boli congenitale. Au existat, ce-i drept, raportări ocazionale de prematuritate şi greutate mică la naştere”, spun oficialii OMS.

Profesorul Constantin Popa nu este de acord cu “varianta” avortului: “S-a vehiculat că radiaţiile de la televizor şi calculator atacă gravidele şi provoacă avort spontan. Nu gravida este la risc, ci fătul: apar anomalii, malformaţii genetice, iar organele nu se mai dezvoltă optim“. Sunt ţări care chiar au luat măsuri de precauţie în acest sens. De exemplu, în Elveţia e interzis prin lege lucrul de peste patru ore pe zi la calculator pentru femeile mature sexual. În Germania, lucrul cu calculatorul intră în lista celor mai nocive zece activităţi pentru sănătatea omului.

Nici bărbaţii nu scapă de efectele secundare ale calculatorului. S-a descoperit că cei care folosesc laptopuri şi care obişnuiesc să le ţină pe genunchi au un nivel mai scăzut de testosteron, ceea ce duce în final la sterilitate şi impotenţă.

Ecranele LCD emit mai puţine radiaţii

Mai concludente sunt studiile care au demonstrat că televizorul şi calculatorul pot provoca hipersensibilitate, depresie, dureri de cap, letargie, tulburări ale somnului şi chiar convulsii şi stări epileptice. În continuare vin îmbolnăvirile ochilor, ale stomacului şi ale pielii. “Dezvoltarea tehnologiei a adus şi bine, dar a adus şi mult rău. Suntem obosiţi şi nu ştim de ce, simţim o presiune în tot capul, suntem epuizaţi şi secaţi de energie, avem nevoie de ochelari mai devreme“, adaugă prof. dr. Popa.

Atât televizorul, cât şi calculatorul emit radiaţii elecromagnetice. Totuşi, există o mică diferenţă: ecranele de tip LCD (liquid cristal displays) fac mai multă economie de radiaţii. Şi computerele moderne au ecrane care reglează nivelul de radiaţii. Ca o măsură suplimentară de siguranţă, medicii recomandă “să păstrăm distanţe minime faţă de aparatele care emit unde electromagnetice: 3 metri faţă de televizoare cu tub şi 40 de cm faţă de monitorul calculatorului”.

“Cei care pierd noţiunea timpului în faţa calculatorului clipesc de cinci ori mai rar decât ceilalţi. De aceea, foarte des se plâng de uscăciunea ochilor, vedere înceţoşată. Pentru asta e nevoie de lacrimi artificiale”,

ANDREEA CIUBOTARU, medic oftalmolog la Clinica “Infosan” din Bucureşti

EFECTELE EXCESULUI

“În 2020, unul din trei copii va purta ochelari”

Numărul afecţiunilor oftalmologice a explodat în ultimii ani, lucru confirmat şi de studii care arată că miopia a ajuns să afecteze peste un sfert din populaţia globului. “Orele în şir în faţa calculatorului determină creşterea efortului vizual la aproape, care duce la miopie. În plus, acomodarea continuă la două medii de luminozitate – ecranul calculatorului şi întunericul din cameră – au efecte negative pe termen lung asupra vederii, atât la adulţi, cât şi la copii. Peste zece ani, un copil din trei va purta ochelari în viitor”, afirmă medicul oftalmolog Andreea Ciubotaru, de la Clinica “Infosan” din Bucureşti.

Afecţiuni care în mod normal nu necesită purtatul ochelarilor (astigmatism mic, hipermetropie mică) se pot agrava. De asemenea, aproape jumătate din oameni suferă de strabism latent, “o fugă” a ochilor care nu e observată de cei din jur. Suprasolicitarea ochilor poate agrava acest strabism inofensiv.

“În această situaţie, persoana respectivă acuză dureri de cap, înceţoşarea imaginii, mergând chiar până la vedere dublă“, mai spune oftalmologul.

Topul bolilor provocate de telefonul mobil

Dureri de cap, probleme de memorie şi concentrare, oboseală, depresii, dureri şi înţepături la nivelul ochilor, scăderea acuităţii vizuale, fluctuaţii ale tensiunii arteriale şi pulsului sunt tot atâtea efecte secundare ale “excesului” de telefon mobil.

O cercetare nouă arată că activitatea cerebrală o ia razna după o expunere de 50 de minute la telefon, mai afectaţi fiind copiii, dar şi persoanele care au deja diverse boli neurologice. O mare de specialişti români elimină ipoteza cancerului, dar susţin că efecte există, de la oboseală şi dureri de cap la depresii, probleme de memorare şi afectare a vederii.

Telefonul care “frige” ne fură toată energia

Dacă în cazul radiaţiilor ionizante de tipul razelor X s-a dovedit pericolul asupra sănătăţii, în cazul celor neionizante, emise de electrocasnice şi de telefoane mobile, nu există încă dovezi care să ateste producerea unor afecţiuni grave.

“Există cercetări care arată că radiaţiile au efecte nocive asupra sănătăţii omului, dar şi cercetări care arată că nu există niciun efect. Este foarte greu de demonstrat ceva concret, pentru că e greu să standardizezi sistemele de iradiere. Telefoanele mobile nu produc o iradiere omogenă, fapt care induce în eroare aceste experimente”, explică Mihalea Moisescu, profesor în cadrul Catedrei de Biofizică a UMF “Carol Davila” din Bucureşti.

Cei mai mulţi specialişti sunt însă de acord că radiaţiile neionizante cresc temperatura corpului, provocând oboseală şi congestie cerebrală.

Puteţi să vă faceţi o idee despre câtă energie absoarbe corpul prin telefon citind pe ambalajul sau pe site-ul producătorilor rata specifică de absorbţie sau “SAR” (Specific Absorption Rate), exprimată în watt pe 1 kilogram. Alegeţi întotdeauna un telefon care are un SAR mic.

Potrivit normelor internaţionale stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cele mai “sănătoase” telefoane din acest punct de vedere sunt cele care au valoarea SAR mai mică de 0,2 W/kg şi cele mai periculoase, cele care al căror SAR sare de 1 W/kg. Nu este nevoie însă de măsurători pentru a simţi acest efect, mai ales când convorbirile depăşesc o oră-două. În general, organele slab vascularizate (ficatul, glandele reproductive, stomacul, vezica urinară) se încălzesc cel mai uşor. Câtă căldură absoarbe corpul depinde de tipul telefonului, de antenă, precum şi de semnal.

În plus, “cu cât semnalul telefonului este mai prost, cu atât este mai ridicat nivelul de iradiere a telefonului mobil. Antena, cea mai importantă sursă de radiaţii a telefonului mobil se află la doar 3-5 cm de creier, atunci când vorbim la telefon, adăugă specialistul în biofizică Mihaela Moisescu.

Scade acuitatea vizuală

Dureri de cap, probleme de memorie şi concentrare, oboseală, depresii, dureri şi înţepături la nivelul ochilor, uscarea şi lăcrimarea excesivă a ochilor, scăderea acuităţii vizuale, fluctuaţii ale tensiunii arteriale şi pulsului sunt tot atâtea efecte secundare ale “excesului” de telefon mobil raportate în întreaga lume. Foarte “agasat” de radiaţiile telefonului mobil este cristalinul ochiului. Acesta asigură transparenţa şi funcţia de acomodare a ochiului, şi, fiind mai slab alimentat cu sânge, este mai sensibil la iradiere, slăbind acuitatea vederii.

Radiaţiile dau bici creierului

Un studiu recent publicat în “The Journal Medical Association” arată că o convorbire de peste 50 de minute intensifică activitatea cerebrală. Acesta este primul studiu care a analizat efectul radiaţiilor emise de telefonul mobil asupra metabolismului glucozei, funcţia de bază a creierului. În mod normal, el îşi reglează singur cantitatea de glucoză necesară.

Cercetătorii au testat creierele a 47 de voluntari reprezentativi, demonstrând în final că activitatea cerebrală o ia razna după expunerea prelungită la telefon, comparativ cu perioadele de “linişte” când telefonul este închis. Mai afectaţi ar fi cei care suferă deja de diverse probleme neurologice, care ar putea fi agravate.

Şi copiii sunt mai vulnerabili în faţa radiaţiilor, întrucât ei au un craniu mai subţire comparativ cu un adult şi impactul e mai mare asupra acestora.

Oboseală, cefalee, probleme de concentrare şi de memorie

În ciuda numărului mare de studii efectuate în întreaga lume până acum, nu există însă informaţii puternice care să susţină ipoteza tumorilor cerebrale şi a cancerului în general. Fenomenul este explicat şi de profesorul Constantin Popa, neu rolog la Institutul de Boli Cerebrovasculare din Bucureşti.

“Trăim într-o mare de radiaţii, dar radiaţiile emise de telefonul mobil şi alte aparate electrocasnice nici nu se compară cu radiaţiile solare. De dezastrul de la Cernobâl nici nu mai vorbim. Nu există studii semnificative care să demonstreze că telefonul mobil provoacă tumori cerebrale sau alte cancere, iar eu, personal, nu cred aşa ceva. Apar însă oboseala, cefaleea, problemele de memorie şi lipsa de concentrare. Este nevoie însă de o perioadă mai îndelungată de studiu pentru a obţine rezultate definitive”, a explicat acesta.

Totuşi, telefoanele nu au apărut de când lumea, cercetările mergând totuşi pe un “teren minat”.

PENTRU PROTECŢIE

Nu dormiţi cu mobilul lângă cap, nu-l ţineţi aproape de inimă, ci în genţi

    • Nu aşezaţi telefonul la capătul patului pe post de deşteptător. Telefonul “nu doarme” noaptea, ci funcţionează chiar şi în starea de stand-by.
    • Nu purtaţi telefonul lângă inimă sau organe care conţin multă apă. Cel mai bine este să-l ţineţi în genţi.
    • Evitaţi pe cât posibil să acoperiţi cu mâna antena telefonului (vedeţi unde este amplasată în cartea telefonului, dacă nu vă este clar).
    • Atunci când situaţia o permite, trimiteţi mai degrabă SMS-uri. Telefonul are nevoie doar de câteva secunde de radiaţii pentru a trimite un mesaj şi nu este lângă cap.
    • Dacă sunteţi “un împătimit” al convorbirilor, evitaţi să le prelungiţi sau folosiţi telefonul fix, pentru că nivelul acestora de radiaţii este practic neglijabil.

 

Cum ţineţi copiii departe de obezitate

Fumatul pasiv creşte riscul de apariţie a cancerului la sân

Unde pot fi asistaţi bolnavii de cancer în stadii terminale

  • Adevarul:

Cum recunoaştem cancerul de vezică

Cum ne îmbolnăveşte praful din casă

Dopurile de ceară se scot la medic!

Semne care indică o imunitate scăzută

Românii cu boli rare nu au acces la tratament

Mecanismele organismului stresat

Mai puțin de 7 ore dormite pe noapte cauzează accidente fatale și probleme la serviciu

***

  • Adevarul:

SISTEM BOLNAV Pacienții din spitalele românești dorm cu mortul în salon VIDEO

Bolnav de hepatită: “Am venit în ultimele zile la spital, mi-au dat calmante şi am plecat acasă. Mi-au zis că nu se poate..”

  • Realitatea.net:

Imagini de groază într-un spital. Pacienţi puşi câte doi în pat în saloane pline de mucigai

Imagini de groază la secţia de neurologie de la Spitalul de Urgenţă din Bârlad. Saloanele sunt pline de igrasie, firele electrice sunt izolate doar cu hârtie, iar pacienţii dorm câte doi în pat. Cine nu acceptă, trebuie să îşi aducă patul de acasă.

Pacienţii riscă să plece din spital mai bolnavi decât erau înainte de a fi internaţi, scrie ziarul Adevărul. Mucegaiul a cuprins în totalitate pereţii saloanelor, iar în toalete mirosul este insuportabil. Secţia de neurologie a spitalului bârlădean este situată într-un corp ce a fost renovat acum şase ani, iar pacienţii îl cunosc sub numele de spitalul nou.

Reprezentanţilor instituţiei, au declarat pentru ziarul Adevărul că acele saloane nu au mai fost văruite din momentul în care constructorul a oferit clădirea la cheie, adică din 2004. Aceştia mai spun că nu se pot ocupa de igienizarea acelor saloane din cauza lipsei banilor.

Din aprilie, în farmacii ar putea fi reintroduse plafoane pentru compensate

De luna viitoare, bolnavii ar putea să stea din nou la cozi interminabile la farmacii. Casa de Asigurări de Sănătate ar putea stabili o limită de buget pentru medicamente compensate şi gratuite pentru fiecare farmacie în parte. Astfel, aceste medicamente s-ar putea da doar câteva zile la începutul fiecărei luni.

O astfel de măsură ar putea fi luată pentru a se controla cheltuielile cu medicamentele compensate şi gratuite. Pacienţii nici nu vor să audă de o astfel de variantă.

“Şi aşa le plătesc, multe dintre aceste medicamente. Dacă le mai punem şi plafoane înseamnă că diferenţa de la plafon până la necesarul pentru schema terapeutică înseamnă s-o suporte din buzunar”, a declarat Vasile Barbu, preşedintele Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor.

Farmaciştii nu sunt de acord cu limitarea.

“Propunerea de norme de aplicare a contractului între farmacii şi Casa de Asigurări de Sănătate prevede reintroducerea de la 1 aprilie anul acesta a plafoanelor la farmacie. Pacientul era pus în cazul de a alerga de la o farmacie la alta”, a declarat Robert Popescu, presedintele Asociaţiei Retailerilor Farmaceutici.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate spune că deocamdată nu s-a luat vreo decizie în acest sens. Acesta spune că, în schimb, va apărea un buget orientativ pentru reţele la nivelul cabinetelor medicilor de familie.

“Nu există vreo prevedere legală la ora actuală care să prevadă că la farmacii se vor introduce plafoane. Din 2008 începând nu există niciun mecanism de control al statului asupra consumului de medicamente”, a declarat Lucian Duţă, preşedintele CNAS.

Forma finală a normelor care ar putea introduce limite bugetare la compensate ar trebui să apară săptămâna viitoare.

Angajatorii din străinătate oferă peste 3.000 de locuri de muncă pentru medici romani

Vezi cum vrea Ambulanţa din Bucureşti să intre în Cartea Recordurilor

Numărul cazurilor de răceli şi gripă a depăşit valorile maxime aşteptate

Gripă cu complicaţii

Mai multe cazuri de gripă la copii şi persoane în vârstă cu complicaţii care au impus spitalizare de urgenţă s-au în­registrat în ultimele două săp­tă­mâni. Profesorul doctor Florin Mihălţean, şef de secţie la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta” atrage atenţia că, în ultimele două săptămâni, s-au internat mai multe persoane în vârstă cu emfizem şi bronşite acute, complicaţii ale in­fec­ţiilor virale sau bacteriene de sezon. Vârstnicii şi suferinzii de boli cronice se decompensează rapid şi necesită spitalizare.

Conferenţiar doctor Monica Luminosu, şef de secţie la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”, semnalează că, în aceeaşi perioadă, au fost spitalizaţi mai mulţi copii cu complicaţii ale gripei: encefalită, pneumonie. „Din fericire, până acum, nu am înregistrat nici un deces”, spune conf. Luminosu.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, între 7 şi 14 februarie a crescut nu­mă­rul absenţelor de la cursuri: în şcoli de la 4,5% la 7,7%, iar în licee de la 3,9% la 5,7%. Ultimul comunicat al Minis­te­rului Sănătăţii privitor la numărul in­fecţiilor respiratorii acute şi gripe con­firmă „depăşirea valorilor ma­xi­me aşteptate”. Astfel, între 14 şi 20 fe­bruarie au fost consemnate peste 118.000 cazuri de infecţii acute respi­ra­torii, cu 21,5% mai multe compa­rativ cu 7-14 februarie. Între 14 şi 20 fe­bruarie, s-au înregistrat şi două decese la persoane confirmate cu gripa AH1N1: o persoană de 41 de ani, vulnerabilă, din Bucureşti, şi o gra­vidă (săptămâna a 19-a de sar­ci­nă), de 29 de ani din judeţul Cluj. Minis­terul Sănătăţii avertizează că în ur­mă­torul interval se va menţine „o ac­ti­vi­tate gripală de intensitate înaltă, cu răspândire naţională”. Pentru a li­mita transmiterea acestor infecţii, Mi­nis­te­rul Sănătăţii solicită cadrelor di­da­c­­tice să trimită acasă, de la prima oră de curs, elevii care prezintă simp­to­me de răceală. Iar în spitale să fie li­mitat accesul vizitatorilor, în special a copiilor.

Casa de Sănătate desfiinţează medicina primară

Şase spitale vor fi construite prin parteneriat public-privat. Medicii se tem că săracii nu vor putea intra în spital, în timp ce ministerul dă asigurări că oricine va beneficia de servicii de calitate.

(…)  Medicii se tem că săracii nu vor putea intra în spital

Pe de altă parte, Tudor Ciuhodaru, şeful UPU din cadrul Spitalului de Urgenţe Iaşi, aminteşte că, recent, acelaşi Guvern a desfiinţat singurul spital de urgenţe din Iaşi provocând haos în sistem. “Ministerul îşi descoperă în fiecare zi noi valenţe care nu au nimic de-a face cu sănătatea românilor. După ce a descentralizat, desfiinţat şi comasat spitalele de care românii au nevoie, îşi descoperă talente imobiliare nebănuite. În plus, propune subvenţionarea activităţii privaţilor prin oferirea de facilităţi imobiliare sub masca unor spitale de urgenţă private. Aceste spitale au un regim privat şi vor îmbogăţi doar câţiva proprietari agreaţi de minister şi Casa de Asigurări pe bază de culoare sau contribuţii la binele partidului”, a declarat pentru gândul medicul Tudor Ciuhodaru.

Mai mult, acesta susţine că nu oricine va avea acces la serviciile medicale oferite de aceste spitale. “Nu vor avea acces nici copilul sărac aflat în stare gravă, nici bătrâna lovită pe trecerea de pietoni. În timp ce sănătatea e raţionalizată în spitalele de stat, ministerul donează puţinele resurse. Nu m-ar mira chiar să achiziţioneze spitale private aflate azi în pragul falimentului datorită preţurilor pe care puţini şi le pot permite”, a completat Ciuhodaru.


Categorii

Gheorghe Mencinicopschi, Presa, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “CUM NE MAI IMBOLNAVESTE STILUL DE VIATA MODERN SI CU CE PUTEM CONTRACARA? SISTEMUL MEDICAL ROMANESC: LUMEA ORORILOR. Stiri si sfaturi utile pe teme de sanatate (5 martie 2011)

  1. pediatrii le recomandă părinţilor să alterneze, în doze mici, cele două medicamente,[paracetamolul si ibuprofenul] pentru a scădea efectele adverse.

    Cred ca acest lucru este discutabil, pentru ca simpla alternare a acestor medicamente nu implica automat si scadera efectelor adverse, dat fiind si faptul ca fiecare molecula are un mod de actiune diferit. Pe urma trebuie sa tinem cont ca exista o posologie (pe zi) in functie de greutatea copilului, iar a scadea doza indicata pentru a o “inlocui” cu alta a unui medicament complementar nu poate asigura efectul dorit.

    Medicamentele acestea se pot intr-adevar alterna, dar trebuie stiut in ce caz si cum trebuie facut.

    As mai aminit aici si faptul ca ibuprofenul este chiar contraindicat in cazul varicelei deoarecea poate sa duca la infectii grave ale pielii, ori administrarea lui doar la primele simptome ale bolii, cand eruptia nu a aparut, poate fi riscanta.

    Mai multe studii au arătat că paracetamolul poate duce la astm, iar cantităţile mari de ibuprofen cauzează ulcerul stomacului, precum şi probleme renale.

    Si in cazul ibuprofenului pot surveni reactii alergice precum criza de astm.

    Este doar un exemplu prin care se poate arata ca daca combinam aceste medicamente nu neaparat putem scade riscul efectelor secundare care le pot genera.

  2. Doamne ajuta.

    Cautand un mod de alimentatie sanatos si remedii naturale pentru diverse afectiuni noi am creat un magazin virtual – SINAXA Trup si Suflet.

    Va invitam sa-l vizitati:
    http://www.sinaxa.net/trupsisuflet/index.php?route=common/home

    Ne gandim ca pe viitor sa facem mici nagazinase de acest gen si in diverse orase din tara. (la Sibiu am demarat un prim proiect-experiment)

    Cei interesati de ideia dezvoltarii unor astfel de magazine-pangar in orasul lor, ne pot contacta la contact@sinaxa.net

    Sa aveti pace in inima si
    ,,lucrati cu intelepciune”

  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » ACORDUL LETAL CU FMI ISI CONTINUA EXECUTIA: 67 DE SPITALE DESFIINTATE, PROTESTE DURE LA CODLEA SI DRAGANESTI/ Producatorii de medicamente pentru cancer ocolesc Romania, cu “concursul” nepasarii Ministerului Sanata
  4. Pingback: CE SI CUM PUTEM MANCA SANATOS IN POST... SI NU NUMAI? (video)
  5. Pingback: Dr. Pavel Chirila si Virgiliu Gheorghe: CANCERUL DECIMEAZA POPULATIA. Parabenii si deodorantele care pot aduce moartea | Despre cancer si vindecarea lui
  6. Pingback: Dr. Pavel Chirila si Virgiliu Gheorghe: CANCERUL DECIMEAZA POPULATIA. Parabenii si deodorantele care pot aduce moartea - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: MANCAREA SANATOASA, UN LUX PENTRU ROMANI. Industria genocidului alimentar vs. lupta dura pentru alimentatia naturala (ECO). Reportaj “ROMANIA, TE IUBESC” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: DR. PAVEL CHIRILA si altii la Sophia: NU HRANI CANCERUL! Informatii esentiale despre factorii declansatori si remedii! [VIDEO+REZUMAT] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Nu hrani cancerul! - DR. PAVEL CHIRILA - CONFERINTA DESPRE ALIMENTATIE SI STILUL DE VIATA SANATOS/ BOLNAV (video)/ Ce sa mancam in Post?/ SAREA IN EXCES UCIDE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: ASPARTAM, “DULCEA NENOROCIRE” – INDULCITORUL CANCERIGEN, MAI NOCIV SI DECAT ZAHARUL/ Ce să mancam ca sa prevenim cancerul si oboseala/ COLORANTUL CANCERIGEN RAMANE IN “COLA”/ Importanta micului dejun - Recomandari
  11. Pingback: Prof. Mencinicopschi (video) despre IMBOLNAVIREA “PROGRAMATA” PRIN ALIMENTATIE SI PRIN STILUL DE VIATA. Marketingul alimentar perverteste si ucide incet, dar sigur/ DE CE A EXPLODAT CANCERUL (de colon, de san, de col uterin) SI CUM SE POATE PR
  12. Pingback: Viata la Țara… Hațegului a unor tineri bucureșteni. POVESTEA FAMILIEI CIOBANU, care, dupa ce au facut o nunta “atipic” de TRADITIONALA, au ales mutarea definitiva la DENSUȘ (video) | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare